فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 46 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد ادیبان، احمد خواجه صفحات 1-33
    زمینه و هدف

     حضور اتباع بیگانه در جامعه ایرانی به عنوان یک پدیده جغرافیایی و اجتماعی دارای پیامدهای امنیتی در ابعاد مختلف می‌باشد. استان بوشهر از منظر جغرافیای طبیعی و سیاسی بسیار متفاوت و ظرفیت های گسترده در حوزه ی نفت و گاز، تجارت دریایی و کشاوری خارج از فل همواره مورد توجه مهاجرت اتباع خارجی بوده است وجود جاذبه های شغلی زمینه ی تکثر اتباع خارجی در استان بوشهر را فراهم آورده است. محقق در این جستار تلاش دارد تا با بررسی و تحلیل تهدیدهای متاثر از حضور اتباع خارجی در استان بوشهر، زاویه ی نگاهی نو به موضوع را مورد توجه قرار دهد. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل تهدیدهای متاثر از حضور اتباع خارجی در استان بوشهر است.

    روش تحقیق:

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و در زمره پژوهش‌های توصیفی - تحلیلی قرار دارد که بر حسب نحوه گردآوری داده‌ها در زمره روش‌های پژوهش کیفی قرار می‌گیرد. جامعه آماری این تحقیق به صورت هدفمند و معیار محور از نخبگان دانشگاهی و خبرگان حوزه اتباع خارجی است که اطلاعات کامل در خصوص اتباع خارجی دارند به روش مصاحبه عمیق، اقدام به گردآوری اطلاعات و تشریح و تبیین مفاهیم، اصول و راهبردها در عرصه تهدیدهای حضور اتباع خارجی غیرمجاز و تاثیرات آن بر ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پرداخته شده است.

     نتایج و یافته ها

     نتایج حاصل نشان می‌دهد نباید فرایند منسجم و قوام یافته در سامان دهی اتباع خارجی سبب نوعی از هم گسیختگی شده که در مقام مقایسه تهدید و فرصت ها، وضعیت تهدیدها برجسته تر بروز می کند دوگانگی و چندگانگی در مدیریت امور اتباع خارجی تحت تاثیر موضوعات متعدد زمینه ی بروز تهدیدهای متعددی را فراهم نموده است.

    کلیدواژگان: تهدید، اتباع خارجی، بوشهر
  • حسین رحمانی تیرکلایی، مهدی خداداد صفحات 34-57
    زمینه و هدف

     محیط زیست دریایی خلیج فارس به علت شرایط اکولوژیک خاصی که دارد و بهره گیری هایی که از این محیط و منابع آن می شود در معرض مخاطراتی به طور مستمر قرار گرفته است. اکنون، ژیوپلتیک پیوند عمیقی با مسایل زیست محیطی پیدا کرده است چرا که، دولت ها و ملت ها پی برده اند که برای به دست آوردن صلح و آرامش و از بین بردن منازعات میان خود مناسب ترین راهبرد، رعایت مسایل زیست محیطی می باشد. در این راستا، بسیاری از اندیشمندانی که نگران مسایل ژیوپلیتیک زیست محیطی هستند، معتقدند که تخریب ازن، تغییرات آب وهوایی و فرسایش محیطی، به آشفتگی مسایل سیاسی در سطح جهان منجر می شود؛ زیرا ریشه ی اغلب آنها فرامرزی بوده و بنابراین کنترل آنها نیز خارج از اراده ی سیاسی یک کشور است. بنابراین، بهتر است کشورها در ترسیم سیاست زیست محیطی خود، برای حل وفصل مناقشه های ژیوپلیتیکی پیش رو، چه در سطح ملی و منطقه ای و چه در سطح جهانی، به توافق های بین المللی توجه ویژه ای داشته باشند.

    روش تحقیق:

     در همین راستا پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی –تحلیلی به روش اسنادی به بررسی اهمیت ژیوپلیتیک زیست محیطی خلیج فارس و اثرات آن بر امنیت ملی پرداخته و در نهایت راهکارهایی در جهت پایداری زیست محیطی خلیج فارس ارایه می دهد.

    یافته ها و نتایج

     خلیج فارس به عنوان یک اکوسیستم منحصر به فرد و نیز به عنوان یک آبراه حیاتی بین المللی علاوه بر آسیب های ناشی از تردد نفتکش ها و نیز استخراج نفت از فلات قاره، جنگ اول و دوم خلیج فارس و نیز به، لحاظ رشد شهر نشینی، توسعه فعالیت های صنعتی و بهر ه برداری غیر منطقی از منابع شدیدا در زیر فشار قرار دارد و این دریا به محل تخلیه حجم عظیمی از فاضلاب های شهری و صنعتی تبدیل شده است. لذا درجهت بهسازی و پاکسازی این اکوسیستم از آلودگی ها، همکاری های زیست محیطی کشورهای پیرامون خلیج فارس در جهت تصمیم گیری صحیح و راهبردی ضرورت داشته و همچنین رعایت دقیق قراردادهای بین المللی، جلوگیری از آلودگی دریایی و ترابری صحیح قوانین و ضوابط محیط زیست دریایی جزء ملزومات هستند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک زیست محیطی آ، لودگی محیط زیست، خلیج فارس، امنیت ملی
  • فرزاد ادیبان، بهرام فرهمندصابر صفحات 59-83
    زمینه و هدف

     این مقاله خصوصی سازی پلیس در دریا را در قالب تفویض اختیارات پلیس توسط دولت ها و اتحادیه اروپا به کشتی های نهادهای خصوصی مورد بحث قرار می دهد. مسلما، چنین خصوصی‌سازی در سال‌های گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است و سوالات زیادی در حوزه ی حقوق بین‌الملل، از جمله سوالات مربوط به سازگاری چنین رویه‌ای با حقوق بین‌الملل، پیش‌شرط‌های حقوق دریاها برای اعمال اختیارات اجرای قانون توسط نهادهای خصوصی‌، وضعیت کشتی‌ها و همچنین مسایل مربوط به مسیولیت بین‌المللی و مصونیت‌ها را مطرح کرده است.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش به روش تحلیلی- استنباطی انجام گرفته شده است. این مقاله به پرسش‌های فوق می‌پردازد، از جمله؛ قانونی بودن این خصوصی‌سازی را بر اساس قوانین بین‌المللی عمومی و مبانی قضایی که از طریق آن کشورها یا اتحادیه اروپا می‌توانند به طور قانونی اختیارات پلیسی را به بازیگران خصوصی تفویض نمایند.

    نتایج و یافته ها

     می توان نتیجه گیری کرد که علی رغم ویژگی نوآورانه این مدل رفتاری، این روش همچنان تابع اصول کلی حاکم بر اجرای قانون در دریا، از جمله اصول قانونی بودن و معقول بودن است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، اجرای قانون در دریا، مصونیت کشتی های دولتی، مسئولیت بین المللی
  • حمید عبدعلی، عبدالصالح خزایی، محمدرضا بحرانی صفحات 84-100
    زمینه و هدف

    مهمترین ،ارزشمند ترین و پرهزینه ترین منابع سازمان کارکنان نیروی انسانی هستند تعاملات مردمی و اجتماعی در محیط سازمان امری بدیهی است که کارکنان هر سازمانی نیاز به آن دارند. هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی و ارتباطی بر تعاملات مردمی و کارایی پرسنل دریابانی بود.

    روش تحقیق :

     جامعه آماری در پژوهش حاضر عبارت از کلیه پرسنل دریابانی شهرستان گناوه در سال 1398 بود. نمونه پژوهش شامل 30 (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) از پرسنل دریابانی بود، که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل برابر بود و به ابزارهای پژوهش که عبارت بودند از پرسشنامه تعاملات مردمی و پرسشنامه کارایی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس (مانکوا) استفاده شد.

    یافته ها و نتایج : 

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، آموزش مهارت های اجتماعی و ارتباطی باعث افزایش تعاملات مردمی و کارایی پرسنل دریابانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است. در تحقیق نشان داد که بهبود تعاملات کارکنان با مراجعه کنندگان در مسایل اقتصادی، اجتماعی، روانی و شغلی رابطه مستقیمی  وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی و ارتباطی، تعاملات مردمی، کارایی
  • محمد رستمی، حمید پناهی صفحات 102-117
    زمینه و هدف

     گسترش تعاملات برون‌سازمانی دریابانی استان بوشهر با دیگر سازمان‌ها، نهادها و مردم محلی ضمن هم‌افزایی، تشریک‌مساعی، ایجاد وحدت رویه در فعالیت‌های امنیت ساز و موفقیت در اجرای برنامه‌ها، تصمیم‌گیری‌های مشترک و درمجموع افزایش سرمایه اجتماعی، موجب افزایش ظرفیت‌های برون‌سازمانی فرماندهان و مدیران در ارتقاء امنیت مرزهای آبی می‌شود. چگونگی آن و یافتن راهکارهایی عینی، در دسترس و مبتنی بر جغرافیای انسانی استان بوشهر دستاویزی برای انجام این پژوهش فراهم نموده است و تحقیق باهدف شناخت نقش تعامل فرماندهی دریابانی با مردم محلی در ارتقاء امنیت مرزهای ‏آبی استان بوشهر انجام‌شده است.

    روش تحقیق: 

    روش تحقیق از منظر هدف کاربردی و از منظر نوع داده‌ها، ‏‏ کیفی است که با شیوه تحلیل مضمون انجام ‌شد.‏ جامعه آماری شامل ‏خبرگان و نخبگان سازمانی و مدیران ‏برون‌سازمانی بود. از بین جمعیت حاضر در مطالعه، تا رسیدن به اشباع نظری به‌صورت هدفمند با 32 نفر ‏مصاحبه ‏انجام ‌شد (12 نفر درون‌سازمانی و 21 نفر برون‌سازمانی).‏ ابزار گرداوری اطلاعات، مصاحبه عمیق بود. برای ‏تجزیه‌وتحلیل اطلاعات، محقق از روش تحقیق کیفی تحلیل تم (مضمون) استفاده ‌کرد.‏

    یافته‌ها: 

    تعاملات برون‌سازمانی فرماندهی دریابانی بوشهر با مردم محلی ‏در ارتقاء امنیت مرزهای آبی ‏استان ‏مشتمل بر 24 مضمون سازمان دهنده بوده ‏است.

    نتیجه‌گیری:

     تعامل برون‌سازمانی فرماندهی دریابانی در ارتقاء امنیت مرزهای ‏آبی استان بوشهر را می‌توان در قالب نقش‌های مدیریتی، آموزشی، اطلاعاتی و رسانه ای صورت‌بندی کرد که پیشنهاد می‌شود که یافته های تحقیق در قالب تحقیقی مستقل با روش کمی، اعتبارسنجی و اولویت‌بندی شوند.

    کلیدواژگان: تعامل برون سازمانی، فرماندهی دریابانی، مردم محلی، استان بوشهر
  • ایمان محکم کار، فرزاد ادیبان، ربابه طبری صفحات 119-136
    زمینه و هدف

    تربیت نوآموزان یکی از مهمترین مسیولیت های والدین و هر سیستم آموزشی محسوب میشود که برخی از والدین، مربیان و معلمان شاغل در سیستم های آموزشی اعم از مراکز پیش دبستانی و دبستان ها به این امر خطیر واقف نبوده و یا نسبت به آن کم اهمیت می باشند. مشکلات اقتصادی، فقر فرهنگی، وجود بیماری های روانی و اعتیاد، طلاق، مرگ یک یا هر دو والد و بسیاری عوامل دیگر در کنار هم باعث می‌شوند کودکان بدون سرپرست مناسب باشند.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین گفتار خودمحورانه با خلاقیت هویت محور نوآموزان پیش دبستانی (اعم از دختر و پسر) در بین والدین عادی و  والدین دارای سابقه زندان در شهرستان ورامین انجام پذیرفته است. تعداد نوآموزان شناسایی شده در شهرستان ورامین و سایر بخش های تابعه این شهرستان 3420 نفر می باشد؛ هم‌چنین تعداد نوآموزان شناسایی شده ای که  یکی از والدین آنان  به هر دلیلی سابقه ی زندان دارند، شامل 100 نوآموز می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی از بین مراکز پیش دبستانی شهر ورامین420نفر برای جامعه کودکان عادی و 78 نفر برای جامعه کودکانی که یکی از والدین آنها دارای سابقه حضور در زندان هستند، انتخاب شدند. خلاقیت هویت محور کودکان از طریق آزمون تفکر خلاق در عمل و حرکت تورنس (TCAM) و گفتار خودمحورانه آنان با استفاده از تکلیف برج لندن سنجیده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که بین گفتار خودمحورانه و خلاقیت هویت محور در بین نوآموزانی که والدین عادی دارند و نوآموزانی که یکی از والدین آنان سابقه ی حضور در زندان داشته اند؛ رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: گفتارخودمحور، خلاقیت هویت محور، نوآموزان پیش دبستانی، والدین عادی
|
  • Farzad Adiban, Ahmad Khajeh Pages 1-33
    Background and purpose

     The presence of foreigners in Iranian society as a geographical and social phenomenon has security consequences in different dimensions. Bushehr province, from the point of view of very different natural and political geography and wide capacities in the field of oil and gas, maritime trade and agriculture outside of Fal, has always been the focus of foreign nationals' migration, the existence of job attractions provides the basis for the proliferation of foreign nationals in Bushehr province. has brought. In this essay, the researcher tries to take a new perspective on the issue by examining and analyzing the threats caused by the presence of foreign nationals in Bushehr province. The purpose of this research is to investigate and analyze threats affected by the presence of foreign nationals in Bushehr province.

    Research method

     The current research is applied in terms of purpose and is included in descriptive-analytical research, which is included in qualitative research methods according to the method of data collection. The statistical population of this research is purposeful and criteria-based academic elites and experts in the field of foreign nationals who have complete information about foreign nationals through in-depth interviews, collecting information and explaining concepts, principles and strategies in the field of threats from the presence of foreign nationals. Illegal foreigner and its effects on political, social, economic and cultural dimensions have been discussed.

     Results and findings

     The results show that the coherent and consistent process in the organization of foreign nationals should not cause a kind of disintegration, that in the comparison of threats and opportunities, the situation of threats appears more prominently. Under the influence of many issues, it has provided the basis for the emergence of many threats.

    Keywords: threat, foreign nationals, Bushehr
  • Hossein Rahmani Tirkolaei, Mahdi Khodadad Pages 34-57
    Background and purpose

     The marine environment of the Persian Gulf is continuously exposed to risks due to its special ecological conditions and the exploitation of this environment and its resources. Now, geopolitics has found a deep link with environmental issues, because governments and nations have realized that the most suitable strategy to achieve peace and tranquility and eliminate conflicts among themselves is to respect the issues It is environmental. In this regard, many thinkers who are concerned about environmental geopolitical issues believe that the destruction of ozone, climate changes and environmental erosion will lead to political problems at the world level; Because the root of most of them is cross-border and therefore their control is beyond the political will of a country. Therefore, it is better for countries to pay special attention to international agreements in drawing up their environmental policy, to resolve upcoming geopolitical disputes, whether at the national, regional or global level.

    Research method

     In this regard, the present study investigates the importance of the environmental geopolitics of the Persian Gulf and its effects on national security with a descriptive-analytical approach and finally provides solutions for the environmental sustainability of the Persian Gulf.

    Findings and results

     The Persian Gulf as a unique ecosystem and as a vital international waterway, in addition to the damage caused by the traffic of oil tankers and the extraction of oil from the continental shelf, the first and second war in the Persian Gulf and also In terms of the growth of urbanization, the development of industrial activities and the irrational use of resources, it is under severe pressure and this sea has turned into a place of discharge of a huge volume of urban and industrial sewage. Therefore, in order to improve and clean this ecosystem from pollution, the environmental cooperation of the countries around the Persian Gulf is necessary for correct and strategic decision-making, as well as the strict observance of international agreements, prevention of marine pollution and correct transportation of laws and regulations. Marine environmental regulations are part of the requirements

    Keywords: environmental geopolitics, environmental pollution, Persian Gulf, national security
  • Farzad Adiban, Bahram Farhamandsaber Pages 59-83
    Background and purpose

     This article discusses the privatization of policing at sea in the form of the delegation of policing powers by governments and the European Union to the ships of private entities. Admittedly, such privatization has increased significantly in recent years, and many questions arise in the field of international law, including questions about the compatibility of such a practice with international law, the prerequisites of the law of the sea for the exercise of law enforcement powers by private entities, the status of ships and It has also raised issues related to international responsibility and immunities.

    Research method

     This research was carried out by analytical-inferential method. This article addresses the above questions, including; The legality of this privatization is based on general international laws and judicial foundations through which countries or the European Union can legally delegate police powers to private actors.

    Results and findings

     It can be concluded that despite the innovative nature of this behavioral model, this method is still subject to the general principles governing law enforcement at sea, including the principles of legality and reasonableness.

    Keywords: privatization, law enforcement at sea, immunity of government ships, international responsibility
  • Hamid Abdeali, Saleh Khazaei, MohammadReza Bahrani Pages 84-100
    Background and purpose

     The most important, valuable and costly resources of the organization are the human resources employees. It is obvious that the employees of every organization need it. The purpose of this research was to determine the effectiveness of social and communication skills training on public interactions and the efficiency of naval personnel.

    Research method

     The statistical population in the present study consisted of all naval personnel of Ganaveh city in 2018. The research sample consisted of 30 (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) naval personnel, who were selected through available sampling. The semi-experimental research method of the pre-test-post-test type was equal to the control group and they responded to the research tools, which were the public interaction questionnaire and the efficiency questionnaire. Analysis of covariance (MANCOVA) method was used to analyze the data.

    Findings and results

     The results of the data analysis showed that social and communication skills training has increased people's interactions and the efficiency of seafaring personnel in the experimental group compared to the control group. In the research, it showed that there is a direct relationship between the improvement of employees' interactions with clients in economic, social, psychological and occupational issues.

    Keywords: teaching social, communication skills, people interactions, efficiency
  • mohamad rostami, Hamid Panahi Pages 102-117
    Context and purpose

     Expanding the extra-organizational interactions of the Bushehr Admiralty with other organizations, institutions and local people while synergizing, sharing efforts, creating unity of action in security-building activities and success in the implementation of programs, joint decision-making and increasing social capital in general, increasing the extra-organizational capacities of commanders and Managers are involved in improving the security of blue borders. How it is and finding objective solutions, available and based on the human geography of Bushehr province, has provided evidence for conducting this research, and the research was conducted with the aim of knowing the role of the naval command's interaction with the local people in enhancing the security of the water borders of Bushehr province.

    Research method

     The research method from the point of view of the applied goal and the type of data is qualitative, which was done with thematic analysis method. The statistical population included organizational experts and elites and external managers. Among the population present in the study, interviews were conducted with 32 people (12 internal and 21 external) until reaching theoretical saturation. The data collection tool was in-depth interview. To analyze the information, the researcher used the qualitative research method of theme analysis.

    Findings

     The extra-organizational interactions of the Bushehr Admiralty Command with the local people in improving the security of the water borders of the province included 24 organizing themes.

    Conclusion

    The extra-organizational interaction of the naval command in enhancing the security of the water borders of Bushehr province can be formulated in the form of managerial, educational, informational and media roles, and it is suggested that the research findings be validated and prioritized in an independent research format with a quantitative method.

    Keywords: extra-organizational interaction, Admiralty Command, local people, Bushehr province
  • Iman Mohkam Khar, Farzad Adiban, Robabe Tabari Pages 119-136
    Background and purpose

     educating new students is considered one of the most important responsibilities of parents and any educational system, which some parents, coaches and teachers working in educational systems, including preschool centers and elementary schools, are not aware of this or are not aware of it. They are unimportant. Economic problems, cultural poverty, existence of mental illnesses and addiction, divorce, death of one or both parents and many other factors together make children suitable without guardians.

    Research method

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between self-centered speech and identity-centered creativity of preschoolers (both boys and girls) among normal parents and parents with prison history in Varamin city. The number of identified novices in Varamin city and other subordinate parts of this city is 3420 people; Also, the number of identified novices whose one of their parents has a prison record for any reason includes 100 novices. Using stratified stratified sampling method, 420 people were selected for the community of normal children and 78 people for the community of children whose one of their parents has a history of being in prison. Children's identity-based creativity has been measured through Torrance's Creative Thinking in Action and Movement (TCAM) test and their self-centered speech using the Tower of London task.

    Findings

    The results obtained from this research showed that there is a difference between self-centered speech and identity-based creativity among students who have normal parents and students whose parents have been in prison; There is a positive and significant relationship.

    Keywords: Self-centered speech, identity-centered creativity, preschoolers, normal parents