فهرست مطالب

تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی - سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کیوان جمشیدی* صفحات 5-11

    یک گاو ماده 5 ساله با تاریخچه شکل گیری یک توده نامنظم، گل کلمی و السراتیو در ناحیه میان دوراه (perineum) به بیمارستان تخصصی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار ارجاع داده شد. توده بافت توموری که در سمت چپ ناحیه (perineum) قرار گرفته بود به دیواره سمت چپ vulva و anus امتداد یافته و این دو قسمت را هم درگیر کرده بود. توده توموری توسط جراح از پایه برداشته شد. سطح خارجی آن کاملا سیاه رنگ، ناصاف و السراتیو و سطح مقطع قهوه ای - خاکستری با کانون های چرک و قوامی گوشتی و نسبتا سفت مشاهده گردید. شکل گیری توده توموری از 3 ماه قبل از ارجاع به کلینیک آغاز و به تدریج افزایش سایز پیدا کرده بود. غدد لنفاوی اطراف نرمال بودند و مدرکی مبنی بر لزیون های جلدی دیگر یا متاستاز به اندام های دیگر مشاهده نشد. مطالعات هیستوپاتولوژیک حضور کارسینوم سلول های سنگفرشی به خوبی تفکیک و تمایز یافته که در آن ها سلول ها در حلقه های متحدالمرکز قرار گرفته و کانون مرکزی متشکل از کراتین بدون سلول تحت عنوان مروارید کراتینی "KeratinPearl" را احاطه کرده بودند، مشاهده شد. سلول های توموری، بزرگ، دارای سیتوپلاسم ایوزینوفیلیک فرارون با هسته های هیپرکروماتیک نسبتا بزرگ مشاهده شدند . سلول های توموری هیپرکروماتینیزم و اشکال میتوز را در نواحی بسیاری نشان دادند. بر اساس خصوصیات هیستوپاتولوژیک، تومور مذکور یک SCC تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: گاو، میان دوراه، کارسینوم سلول های سنگفرشی
  • محمود احمدی همدانی*، خسرو قزوینیان، محمدعلی معصوم صفحات 13-19

    تعیین مقادیر پارامترهای بیوشیمی سرم جهت تعیین سلامتی، تشخیص و پیش آگهی بیماری ها ضروری است. گرچه ممکن است این پارامترها تحت تاثیر نژاد، تغذیه، سن، جنس، استرس و بیماری قرار بگیرند. اطلاعات منتشر شده ای در مورد محدوده مرجع پارامترهای بیوشیمیایی سرم اختصاصی نژاد برای گوسفند سنگسری موجود نمی باشد، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر جنس و سن بر پارامترهای بیوشیمیایی سرم گوسفندان سالم نژاد سنگسری بود. 42 راس گوسفند سالم سنگسری از مرکز اصلاح نژاد گوسفند سنگسری در دامغان انتخاب و براساس سن به دو گروه کمتر از 3 سال (15 راس) و بیشتر از 3 سال (27 راس) و براساس جنس نیز به دوگروه نر (21 راس) و ماده (21 راس) تقسیم شدند. پارامترهای بیوشیمیایی سرم شامل پروتیین تام، آلبومین، ازت اوره خون، آلکالین فسفاتاز، گاما گلوتامیل ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز، بین گروه ها مقایسه شدند. نتایج نشان داد که غلظت پروتیین تام، ازت اوره و گاما گلوتامیل ترانسفراز سرم بطور معنی داری (05/0˂P) در بین دو گروه سنی متفاوت بودند. درحالیکه علاوه بر پارامترهای تحت تاثیر سن، غلظت آلبومین خون نیز بصورت معنی داری (05/0˂P) در بین دو جنس نر و ماده تفاوت داشتند. از نتایج بدست آمده اینگونه به نظر می رسد که اکثر پارامترهای بیوشیمیایی مورد مطالعه در گوسفند نژاد سنگسری بطور مشخص تحت تاثیر سن و جنس قرار گرفته اند و این موضوع باید در هنگام تفسیر نتایج آزمایشات توسط دامپزشکان جهت تفسیر درست کاملا مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پارامترهای بیوشیمیایی سرم، گوسفند سنگسری، جنس، سن
  • امیر کریمی*، احمد زارع شحنه، سعید زین الدینی، زربخت انصاری پیرسرایی، مقصود بشارتی، مهدی ابراهیمی صفحات 21-31
    آزمایش حاضر در قالب طرح کاملا تصادفی با 66 قطعه خروس گله مادر گوشتی سویه راس 308، جهت مطالعه اثر کم کاری القا شده غده تیرویید با کمک داروی پروپیل تیویوراسیل بر جمعیت سلول های دفاعی و تولید آنتی بادی بعد از تزریق واکسن های اولیه و یادآوری، طراحی گردید. پرندگان به دو گروه آزمایشی، شاهد و کم کاری غده تیرویید شامل 3 تکرار تقسیم شدند. گروه های آزمایشی مذکور از شرایط پرورش کاملا یکسان برخوردار بودند، بجز این که داروی پروپیل تیویوراسیل (PTU)، به عنوان داروی ایجاد کننده کم کاری تیرویید به مقدار 1/0 درصد در خوراک مصرفی هفته 6 تا 12 پرورش گنجانده شد. واکسیناسیونهای اولیه و یادآوری به ترتیب در هفته های 9 و 15 با واکسن آشامیدنی برونشیت 91/4 نوبیلیس (اینتروت، هلند) انجام شد و نمونه گیری سرم خون مربوط به آنها به ترتیب در 12 و 18 هفتگی پرورش انجام گرفت. مصرف PTU باعث کاهش سطح تیروکسین، هورمون تری-یدوتیرونین و سطح تولید آنتی بادی خون گروه کم کاری تیرویید در مقایسه با گروه کنترل در هفته12 گردید(05/0P<) اما در هفته18 تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند(05/0P>). شمارش سلول های خونی نشان داد تعداد کل گلبول ای سفید خون و نیز درصد لنفوسیت ها در گروه کم کاری تیروییدی نسبت به گروه شاهد بطور معنی داری پاین تر بود(05/0P>). همچنین بطور مشابه هماتوکریت و شمار کل گلبول های قرمز نیز در گروه کم کاری تیروییدی نسبت به گروه شاهد پایین تر بود(05/0P>). بطور کلی نتایج نشان داد مکمل سازی جیره با پروپیل تیویوراسیل و کم کاری تیروییدی متعاقب آن باعث پاسخ ایمنی قوی تری می شود درحالی که جمعیت سلول های خونی کاهش یافته بود.
    کلیدواژگان: ایمنی خونی، خروس، شمارش سلولی، کم کاری تیرویید
  • امیراشکان مهجور* صفحات 33-44

    ضایعات پاتولوژیک بیضه در قوچ و بز نر باعث کاهش باروری و بره زایی و آسیب به اقتصاد دامپروری می گردد. بین زمستان 1397 تا زمستان 1398 با مراجعه به کشتارگاه های صنعتی شیراز و کازرون تعداد 200 راس قوچ و 200 راس بز در مراجعات مختلف به صورت تصادفی تحت معاینه و بازرسی پس از کشتار قرار گرفتند. از موارد مشکوک نمونه برداری شده و در فرمالین 10 درصد قرار داده شده و با روش روتین هیستوتکنیک بلوک پارافینی تهیه شد. از نمونه ها مقاطع 5 میکرونی تهبه شده و مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفت. ر مجموع از 200 راس بز نر مورد مطالعه، 58 مورد (29 درصد) و در 200 راس قوچ مورد مطالعه 39 مورد (5/19 درصد) ضایعات مختلف بیضه را نشان دادند. در بزهای مورد مطالعه معدنی شدن بیضه در21 مورد (5/10 درصد)، بسنوتیوزیز در 11 مورد (5/5 درصد)، آتروفی بیضه در10 مورد (5 درصد)، هیپوپلازی بیضه 8 مورد (4 درصد)، نهان خایگی در6 مورد (3 درصد) و التهاب بیضه در دو مورد (1 درصد) مشاهده شد. در قوچ های مورد مطالعه آتروفی بیضه در 13مورد (5/6 درصد)، معدنی شدن بیضه در10 مورد (5 درصد)، هیپوپلازی بیضه در8 مورد (4 درصد)، نهان خایگی درهفت مورد (5/3 درصد) و التهاب بیضه در یک مورد (05/0 درصد) مشاهده شد. نتایچ پژوهش حاضر نشان از گستردگی ضایعات در بیضه به عنوان محل اصلی تولید اسپرم در قوچ ها و بزهای نر در جنوب فارس دارد.

    کلیدواژگان: پاتولوژی، بیضه، قوچ، بز
  • سحر میرباقری، آزاده سلیمی*، اشکان جبلی جوان، سارا مهدی زاده مود صفحات 45-57
    در این پژوهش، اثر ترکیبی کنسانتره پروتیین آب پنیر، مالتودکسترین و اسانس رزماری بر ویژگی های میکروبی ماهی تیلاپیا مورد بررسی قرار گرفته و به روش رویه سطح پاسخ بهینه سازی شد. بدین منظور، بر اساس حدود تعیین شده توسط نرم افزار بهینه سازی، 18 محلول حاوی ترکیب 10،5 و 15 درصد وزنی-وزنی کنسانتره پروتیین آب پنیر، 15، 20 و 25 درصد وزنی-وزنی مالتودکسترین و 1، 3 و 5 درصد وزنی-حجمی اسانس رزماری تهیه و فیله ها از طریق غوطه وری در آن ها، پوشش دهی شده و سپس در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. بعد از شش روز نمونه ها از یخچال خارج شده و مورد ارزیابی میکروبی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده رابطه با باکتری های سرماگرا ها، بهترین محلول پوشش دهی برای ممانعت از رشد میکروبی، نمونه ای بود که شامل مقادیر میانی و متوسط کنسانتره پروتیین آب پنیر (حدود 10% وزنی/وزنی) و بالاترین درصد اسانس رزماری (5% حجمی/وزنی) بود. در مورد باکتری های مزوفیل بهترین اثر زمانی مشخص شد که در پوشش ها از حداکثر مقدار مالتودکسترین و کنسانتره پروتیین آب پنیر (25 و 15 درصد وزنی/وزنی) به همراه بالاترین مقدار اسانس رزماری (5 درصد حجمی/وزنی) استفاده شده بود.
    کلیدواژگان: روش سطح پاسخ، پوشش دهی، باکتری سرماگرا، باکتری مزوفیل
  • کوشیار گلدوزان، حمیدرضا مسلمی، عباس جواهری وایقان، محمود احمدی همدانی صفحات 59-69

    هدف از انجام این مطالعه بررسی تغییرات هیستوپاتولوژیک به دنبال تجویز فیبرین غنی از پلاکت موضعی(PRF) در محل برداشت سر و گردن استخوان فمور در خرگوش بوده است. در این مطالعه تعداد 20 سر خرگوش سفید نیوزیلندی تحت جراحی برداشت سر و گردن استخوان فمور (FHO) قرار گرفتند. سپس در گروه درمانی محل برش با PRF خودی پر گردید. حیوانات در بازه-های زمانی دو و چهار هفتگی آرام کشی شده و استخوان فمور از ناحیه ی راسی به طول 2 سانتی متر همراه با بافت های ترمیمی اطراف ناحیه جدا شد و پس از تهیه ی مقاطع میکروسکوپی، نمونه ها با هماتوکسیلین-ایوزین و ماسون تری کروم رنگ آمیزی شدند. در ادامه در کلیه ی نمونه ها با استفاده از اسکن هایی با بزرگ نمایی 50 برابر، میزان تشکیل بافت های جوانه گوشتی، غضروف و استخوان و میزان تشکیل این بافت ها نسبت به هم محاسبه شد. یافته ها نشان داد که در گروه درمان شده با PRF، نسبت تشکیل بافت های غضروفی و استخوانی به بافت جوانه ی گوشتی در مقایسه با گروه کنترل بطور معناداری بیشتر بوده است که نشانگر سرعت بیشتر ترمیم در ناحیه ی آسیب دیده است. همچنین در گروه درمانی، تشکیل بافت های غضروف و استخوان در روند ترمیم از نظم بیشتری برخوردار بود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از فیبرین غنی از پلاکت توانسته است باعث تسریع در روند ترمیم بافت استخوانی بریده شده در راس استخوان فمور در خرگوش گردد. در نتیجه به نظر می رسد بتوان روش استفاده از PRF را به عنوان یک روش درمانی جهت تسریع در ترمیم استخوان در این موارد پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: PRF، برداشت سر و گردن فمور، خرگوش
  • خاطره کفشدوزان، ایرج اشرفی تامای، سارا عالی صفحات 71-77

    اریزیپلوتریکس روزوپاتیه کوکوباسیل گرم مثبت و عامل بیماریزای مشترک بین انسان و دام است. این باکتری به ندرت در انسان به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب در افرادیکه به طور مستقیم با حیوانات آلوده در تماس هستند، موجب بیماری می شود. بیماری در انسان به سه شکل اریزوپلویید موضعی، پوستی منتشر و باکتریمی مشاهده می گردد. شکل باکتریمی ممکن است منجر به اندوکاردیت شود. زخم های موضعی، معمولا در ناحیه انگشتان دست ظاهر می شوند. در مطالعه حاضر، علاوه بر زخم ناحیه دست، از زخم موضعی مشاهده شده در ناحیه ساق پای یک مرد جوان بیست ساله، شاغل در یک قصابی که به طور مکرر با لاشه حیواناتی نظیر گاو، گوسفند و پرندگانی نظیر بوقلمون و بلدرچین تماس داشت، اریزیپلوتریکس روزوپاتیه با استفاده از تست های بیوشیمیایی جداسازی گردید. آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی نسبت به تعدادی از آنتی بیوتیک های رایج به روش انتشار دیسک صورت گرفت. بهبودی پس از یک دوره کامل مصرف پنی سیلین مشاهده شد. با توجه به وقوع زخم در ناحیه ساق پا و عدم پوشش مناسب این ناحیه در هنگام کار توسط بیمار، به نظرمی رسد این باکتری علاوه بر تماس مستقیم با حیوانات آلوده از طریق تماس غیر مستقیم با آب آلوده نیز منتقل می شود.

    کلیدواژگان: اریزیپلوتریکس روزوپاتیه، اریزیپلوئید، بیماری شغلی
  • زهرا اسماعیلی، اشکان جبلی جوان، علی مهدوی صفحات 79-91

    در این تحقیق، تاثیر اسید استیک در قسمت چیلر کشتارگاه، با دو غلظت 1 % و 0.5 %، در زمان ثابت 15 دقیقه بر روی شمارش کلی میکروبی و افزایش زمان ماندگاری لاشه مرغ مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، نمونه های شاهد به مدت 15 دقیقه در آب معمولی با دمای 3-0 درجه سانتی گراد (مشابه دمای آب چیلر کشتارگاه) نگه داشته شدند. نمونه های دیگر نیز در ظروف جداگانه به مدت 15 دقیقه تحت اثر آب با غلظت 1 % و 0.5 % اسید استیک با دمای 3-0 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. سپس نمونه های تیمار شده با سطوح مختلف اسید استیک ، از لحاظ شمارش کلی میکروارگانیسم ها و زمان ماندگاری با نمونه های شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج آزمایشات نشان داد که اسید استیک ، در هر دو سطح ، به طور معنی داری (p < 0.05) سبب کاهش بار میکروبی کل لاشه مرغ و افزایش زمان ماندگاری آن در دمای یخچال شدند و با توجه به برتری معنادار غلظت 1% اسید استیک می توان از این غلظت در چیلر آبی با هدف بهبود ایمنی میکروبی و افزایش عمر ماندگاری لاشه مرغ در طول نگهداری در یخچال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: لاشه مرغ، چیلر کشتارگاه، اسید استیک، ارزیابی میکروبیولوژیکی
  • فرشته ارغوانی بیدختی، آزاده سلیمی، مهنوش پارسایی مهر، حمید استاجی صفحات 93-116

    پنیر یکی از برجسته‌ترین محصولات لبنی است که تقریبا تمام اسید‌های‌آمینه ضروری را دارا می‌باشد. ترکیبات پنیر و شرایط محیطی، اغلب باعث رشد بی‌رویه قارچ‌ها و باکتری‌ها در سطح پنیر می‌شود. بدین‌جهت پوشش‌دهی و بسته‌بندی مواد غذایی یک گام اساسی برای افزایش ماندگاری محصولات غذایی محسوب می‌گردد. در این تحقیق، اثر ترکیبی ژل آلویه‌ورا، صمغ عربی و اسانس دود مایع بر خصوصیات فیزیکیوشیمیایی پنیر لاکتیکی در بازه زمانی 21 روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفته‌است. بر اساس حدود تعیین شده توسط نرم افزار دیزاین اکسپرت ، 18 محلول حاوی ترکیب 0، 10 و 20 درصد حجمی/حجمی ژل آلویه‌ورا، 0، 5 و 10 درصد وزنی/حجمی صمغ عربی و 0، 5/0 و 1 درصد حجمی/حجمی اسانس دود مایع تهیه و قطعات پنیر به روش غوطه‌وری پوشش‌دهی شدند. روند افزایشی pH و کاهشی اسیدیته در تیمار‌ها، متعلق به پنیر‌های حاوی حداکثر مقادیر (20 درصد حجمی/حجمی ژل آلویه‌ورا، 10 درصد وزنی/حجمی صمغ عربی و 1 درصد حجمی/حجمی اسانس دود مایع) می‌باشد. در ارتباط با پارامتر رطوبت و افت وزن، بهترین محلول پوششی به منظور تقلیل پروسه اتلاف آب، نمونه‌های حاوی مقادیر بالایی از ژل آلویه‌ورا و صمغ عربی به-ترتیب، 20 درصد حجمی/حجمی و 10 درصد وزنی/ حجمی گزارش شده‌است. به‌منظور رسیدن به بیشترین ماندگاری، الگوی تهیه بهترین پوشش بوسیله نرم‌افزار با اختلاط به ترتیب 1 درصد حجمی/حجمی اسانس دود مایع، 507/18 درصد حجمی/حجمی ژل آلویه‌ورا و 10 درصد وزنی/حجمی صمغ عربی امکان‌پذیر می‌باشد.

    کلیدواژگان: پوشش دهی، نگهداری، پنیر لاکتیکی، دیزاین اکسپرت
  • سبا پروانه *، اشکان جبلی جوان، مهنوش پارسایی مهر، علی مهدوی صفحات 117-125
    مقدمه

    شیر به عنوان یک غذای کامل برای همه سنین می باشد و سرشار از مواد مغذی با ترکیبات دارای فعالیت های بیولوژیکی مختلف است و جز اقلام موادغذایی حاوی ظرفیت آنتی اکسیدانی بالایی در قالب آنزیم و پروتیین و ویتامین ها میباشد.
    باتوجه به اینکه تعیین ویژگی های آنتی اکسیدانی شیرخام پس از تیمارهای حرارتی صنعتی و خانگی همواره جزو مهمترین سوالات مصرف کنندگان می باشد، لذا این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه ویژگی های آنتی اکسیدانی شیرپس از تیمارهای حرارتی صنعتی و تیمارهای حرارتی در منازل انجام شد.

    روش کار

    برای انجام این تحقیق از سه برند تجاری متفاوت استفاده شد و از هر برند، 10 نمونه شیر پاستوریزه و 10 نمونه شیر استریلیزه در شماره بهر های متفاوت و همچنین 30 نمونه شیر سنتی و خام نیز از فروشگاه های لبنیاتی قبل و پس از اعمال فرایند حرارتی جوشاندن به صورت تصادفی جمع آوری و با آزمونهای تعیین فعالیت ضد رادیکالی (DPPH)، قدرت احیاکنندگی و ظرفیت فنلی تام مورد سنجش قرارگرفتند و قدرت آنتی اکسیدانی آنها با یکدیگر توسط آزمون آماری ANOVA یک طرفه و تست تکمیلی توکی مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در تمام پارامترهای آنتی اکسیدانی شیرهای خام که تحت هیچگونه تیمار حرارتی قرار نگرفته بودند بالاترین مقادیر را به خود اختصاص دادند(p<0.001) و پس از آن به ترتیب شیرهای پاستوریزه و شیرهای استریلیزه و در پایین ترین میزان فعالیت های ضد اکسیدانی شیرهای جوشیده شده قرار داشتند(p<0.001).

    کلیدواژگان: ظرفیت آنتی اکسیدانی، شیر خام، شیر حرارت دیده
|
  • Keivan Jamshidi * Pages 5-11

    A 5-year old female cow with history of an irregularly shaped and cauliflower-like ulcerated mass was presented to the specialized veterinary hospital, IAU Garmsar Branch. The tumor mass tissue which was located at the left region of the perineum was extended to the right aspect of the vulva and anus and could affected these two regions. The mass was excised from the base by surgeon. The external surface of the mass was completely black, coarse and ulcerative, but on cut surface it appeared grayish-brown with focal purulent areas and fleshy texture and approximately consolidated. The tumor mass tissue formation appeared 3 months earlier to presentation yo clinic as a small neoplastic tissue, and gradually increased in size. The peripheral lymph nodes were normal and there was no evidence of another cutaneous lesion or of metastasis to other organs. Histopathologic examination revealed a well differentiated squamous cell carcinoma in which cells were located in centrifugal circles and surrounding a central acellular pearl of keratin "KeratinPearl" .The tumor cells were large and had an abundant eosinophilic cytoplasm with slightly enlarged hyperchromatic nuclei. They have produced large amounts of keratin, resulting in the formation of extracellular keratin pearls. Tumor cells showed hyperchromatism and mitotic figures in many areas. Based on histopathological characteristics the tumor was diagnosed as squamous cell carcinoma.

    Keywords: Cow, perineum, squamous cell carcinoma
  • Mahmood Ahmadi-Hamedani *, Khosro Ghzvinian, MohammadAli Masoum Pages 13-19

    Blood clinical chemistry is essential for determining the physical health, diagnosis and prognosis of the disease. However, they may be influenced by race, nutrition, age, sex, stress and disease. There is no published data about the reference range of serum biochemical parameters of breed-specific for Sangsari sheep, therefore The aim of the present study was to investigate the effect of sex and age on serum clinical chemistry in Sangsari sheep. Forty-two healthy Sangsari sheep were chosen from the breeding station of Sangsari sheep in Damghan, Semnan, Iran. Sheep were divided into 2 groups depending on age; Group 1 was the sheep less than 3 years old (n=15) and Group II was the sheep older than 3 years (n=27). Sheep were divided into 2 groups based on sex: male (n=21) and female (n=21). Serum biochemical parameters including total protein (TP), albumin (Alb), blood urea nitrogen (BUN), alkaline phosphatase (ALP), ᵞ-Glutamyl transferase (GGT) and aspartate aminotransferase (AST) were compared between groups. The results revealed that the value of TP, BUN and GGT significantly (P˂0.05) were different between the two age groups. Whereas, in addition to the parameters affected by age, Alb value significantly (P˂0.05) was different between males and females. From the results, it seems that most biochemical parameters in this study have been affected significantly by age and sex, and this should be taken into account when interpreting the laboratory results should be considered by practitioners to correctly interpret.

    Keywords: Age, : Sangsari sheep, : Serum biochemistry parameters, : Sex
  • Amir Karimi *, Ahmad Zare Shahneh, Saeed Zeynoaldini, Zarbakht Ansari Pir Saraee, Maghsoud Besharati, Mehdi Ebrahimi Pages 21-31
    Current investigation was performed to study the effect of Propylthiouracil on immune cell count and antibody production in Ross 308 broiler breeder roosters with a total of 66 birds in complete randomized design during primary and booster vaccination. The birds were randomly allocated in two experimental groups including replication in each. All chickens were reared in the same condition according to the breeder's management guide for entire 18-wk duration (control group) or up to the point of dietary treatment with Propylthiouracil (0.1% w: w) for 6 weeks through 6 to 12 wk of age (Hypothyroidism group). Birds of both experimental groups were vaccinated at age 9 and 15 wk with using of Bronchitis vaccine Nobilis 4/91 (Intervet, Netherland) in drinking water and then were bled at age 12 and 18 wk. Consumption of Propylthiouracil decrease serum thyroxin (tetraiodothyronine), triiodothyronine and production of antibody hypothyroid group versus control group at age of 12 wk (P<0.05) but there were no differences between experiential groups at age 18 wk (P>0.05). Study of total cell count showed induction of hypothyroidism lead to lower total white cell count and percentage of lymphocyte cell in hypothyroid group versus control group after primary vaccination at age of 12 wk (P<0.05) but there were not significant difference between both experimental group following booster vaccination at age 18 wk (P>0.05). It seems supplementation of feed with Propyl-2-thiouracil and consequent hypothyroidism leads to higher immune response while populations of blood cells had decreased.
    Keywords: Cell count, Hypothyroidism, Humoral Immunity, Rooster, Vaccination
  • AmirAshkan Mahjoor * Pages 33-44

    The testis is an important component of male reproductive system and is responsible for spermatogenesis The objective of the present study was to determine the prevalence of testicular pathology in rams and bucks in Fars province, south of Iran. An abattoir-based survey was conducted between winter 2018 and winter 2019 in Shiraz and Kazeroun industrial slaughterhouse. The bucks were categorized into three age groups of <2, 2–3, and <3years before slaughter using dental examination After slaughter, the whole genitalia were examined for evidence of gross pathological abnormalities. Tissue samples from testis were collected and fixed in 10% buffered formalin, processed, sectioned, and stained with hematoxylin and eosin for histopathological examination using light microscopy. Data obtained were summarized and presented as number of occurrencesand proportion of total population examined Out of 200 rams and 200 bucks examined in the incidence of testicular lesions was 39 (19.5 %) and 58 (%29) respectively. Testicular mineralization, besnoitiosis, testicular atrophy, testicular hypoplasia, cryptorchidism and orcitis accounted for incidences of 21 (10.5%), 11 (5.5%), 10 (5%), 8 (4%),6 (3%) and 2(1%) respectively in bucks. Testicular mineralization 10 (%5), testicular hypoplasia 8 (%4). testicular atrophy 13 (6.5%), cryptorchidism 7 (%3.5) and orcitis (%1) were the pathological conditions found in rams.

    Keywords: : Pathology, Testis, Rams, Bucks
  • Sahar Mirbagheri, Azadeh- Salimi- *, Ashkan Jebellijavan, Sara Mehdizadeh Mood Pages 45-57
    In this study, the combined effect of whey protein concentrate, maltodextrin and rosemary essential oil on the microbial properties of tilapia was investigated and optimized by Response Surface Methodology. after preparing fish fillets, according to the software plans, 18 solutions including 10, 5 and 15% w/w of whey protein concentrate, 15, 20 and 25% w/w of maltodextrin and 1, 3 and 5% v/w rosemary essential oil were prepared. Fish fillets were coated by immersing in solutions and then were refrigerated at 4℃. After six days, coated samples were removed from refrigerator and microbial contamination was evaluated. Based on the obtained data from microbial counts (psychrophilic bacteria), the best protective solution was produced by mixing moderate amounts of whey protein concentrate (about 10% w/w) with the highest percentages of rosemary essential oil (5% v/w). In case of mesophilic bacteria, the best protective effect was observed when the coatings solution was included of maximum amount of maltodextrin and whey protein concentrate (25 and 15% w/w) and rosemary essential oil (5% v/w).
    Keywords: Response surface methodology, Coating, Psychrophilic bacteria, Mesophilic bacteria
  • koushyar Goldouzan, HamidReza Moslemi, abbas Javaheri Vayeghan, Mahmood Ahmadi-hamedani Pages 59-69

    This study was to evaluate the histopathological changes following topical administration of PRF in femoral head and neck ostectomy (FHO) in rabbits. 20 New Zealand white rabbits underwent FHO. In the treated group, surgical site filled with PRF. After two and four weeks, all animals were euthanised and femur was cut approximately 2 cm far from the head of femur. For microscopic study, some slides were prepared from samples through serial sectioning and were stained with H&E and Mason Trichrome. Qualitative changes such as granulation tissues, cartilage and bone formation and their timeliness, thickness of collagen fibers and cellular changes and differences were observed and noted. Average occupancy level of each tissue and their ratio to whole surface of sample and to each other in two groups were calculated and compared. The results of this study shows that in PRF treated group, ratio of cartilage tissue formation to granulation tissue as well as formation of bone to granulation tissue is significantly more than these parameters in control group. This result indicates to faster healing on the damaged area in treated group. Also in this Group cartilage and bone tissues formation in the healing process was more orderly. The results indicate that the use of PRF has been able to accelerate healing of bone tissue that is cut at the head of the rabbit’s femur. So it seems that the use of PRF as a treatment protocol to accelerate the healing period of bone tissue in these cases could be suggested.

    Keywords: PRF, FHO, Rabbit
  • kafshdouzan kafshdouzan, Iraj ashrafi tamai, Sara Aali Pages 71-77

    Erysipelothrix rhusiopathiae is a zoonotic gram positive coccobacillus. It is as an occupational pathogen and rarely infects animal handlers. There are three common forms of human infection: localized erysipeloid, diffuse cutaneous form and lastly, bacteremia that could rarely progress to infective endocarditis. Erysipeloid, usually appear on the hand fingers. In this study, we present a case of 20-year old man working in a butcher who frequently came in contact with the carcasses of animals such as cattle, sheep, turkeys and quails. In this case we observed in addition to a hand wound, a local wound in the leg area. Erysipelothrix rhusiopathiae was isolated from the wounds through biochemical tests. The antibiotic susceptibility test was performed by disk diffusion method. The patient was treated after a full course of penicillin. Due to the occurrence of wounds in the leg area and the lack of proper coverage of this area during work by the patient, it seems that this bacterium, in addition to direct contact with infected animals, is also transmitted through indirect contact with contaminated water.

    Keywords: Erysipelothrix rhusiopathiae, Erysipeloid, Occupational disease
  • zahra esmaeili, Ashkan jebellija, Ali Mahdavi Pages 79-91

    In this research, the effect of acetic acid in the chiller section of the slaughterhouse, with two concentrations of 1% and 0.5%, at a fixed time of 15 minutes, was investigated on the total microbial count and the increase in the shelf life of chicken carcasses. For this purpose, the control samples were kept for 15 minutes in normal water with a temperature of 0-3 degrees Celsius (similar to the water temperature of the slaughterhouse chiller). Other samples were placed in separate containers for 15 minutes under the effect of water with a concentration of 1% and 0.5% acetic acid at a temperature of 0-3 degrees Celsius. Then, the samples treated with different levels of acetic acid were compared with the control samples in terms of total number of microorganisms and retention time. The results of the tests showed that acetic acid, at both levels, significantly (p < 0.05) caused a decrease in the microbial load of the whole chicken carcass and an increase in its shelf life in the refrigerator, and due to the significant superiority of 1% concentration of acetic acid This concentration can be used in the water chiller with the aim of improving microbial safety and increasing the shelf life of chicken carcasses during storage in the refrigerator.

    Keywords: chicken carcass, slaughterhouse chiller, acetic acid, microbiological evaluation
  • Fereshteh Arghavani bidokhti, Azadeh Salimi, Mahnoosh Parsaei mehr, Hamid Staji Pages 93-116

    Cheese is one of the most important dairy products which contains almost all essential amino acids. Cheese ingredients and environmental conditions often cause excessive growth of fungi and bacteria on the its surface. Therefore, coating and packaging can be considered as a basic step to increase preservation and shelf life. In this study, effect of coating lactic cheese by aloe vera gel, gum arabic and liquid smoke essence on the chemical changes during 21 days of storage in the refrigerator was investigated. Based on the limits determined by Design Expert software, 18 solutions containing 0, 10, and 20% v/v of aloe vera gel, 0, 5, and 10% w/v of gum arabic, and 0, 0.5, and 1% v/v of liquid smoke essential oil was prepared and cheese pieces were coated by immersion method. According to the obtained results, a trend of increasing pH and decreasing acidity was observed in the samples which were coated by maximum amounts of biopolymers and essential oil (20% v/v of aloe vera gel, 10% w/v of gum arabic and 1% v/v of liquid smoke essence). In case of moisture content and weight loss, the best coating solution contained the highest amounts of aloe vera gel and gum arabic, (20% v/v and 10% w/v), respectively. Finally, by optimizing the process by software, the best coating mixture could be produced by 1% v/v of liquid smoke essential oil, 18/507% v/v aloe vera gel and 10% w/v of gum arabic.

    Keywords: coating, preservation, lactic cheese, design expert
  • saba parvaneh *, Ashkan Jebelli javan, mahnoosh parsaeimehr, Ali Mahdavi Pages 117-125
    Introduction

    Milk is a complete food for all ages and contains nutrients with compounds with different biological activities, and among other food items, it contains high antioxidant capacity in the form of enzymes, proteins, and vitamins. Considering that determining the antioxidant properties of raw milk after industrial and home heat treatments is always one of the most important questions of consumers, this study was conducted with the aim of determining and comparing the antioxidant properties of milk after industrial heat treatments and home heat treatments.

    Material & Method

    To do this research three diferent commercial brands were used,and from each brand, 10 samples of pasteurized milk and 10 samples of sterilized milk in different batch numbers, as well as 30 samples of traditional and raw milk from dairy stores before and after boiling thermal process were collected randomly and their antioxidant activity were investigated by antiradical(DPPH) test, reducing power test and Total phenolic capacity and their antioxidant power were compared by one-way ANNOVA and Tukey test.

    Result

    The results showed that in all antioxidative parameters, raw milks that were not subjected to any heat treatment.had the highest values (p < 0.001), followed by pasteurized milk and sterilized milk, and boiled milk had the lowest antioxidant activity (p < 0.001).

    Conclusion

    In general, the results of this research showed that thermal treatments have a negative and decreasing effect on the antioxidant properties of milk, but since in order to make milk healthy, it is necessary to apply heat treatments,

    Keywords: antioxidant capacity, raw milk, boiled milk