فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فوژان بی آزاری کاری، شعبان حیدری*، عسکر اصغری گنجی صفحات 1-12
    هدف
    یکی از پیامدهای مشکلات زناشویی، طلاق عاطفی است و بر اساس آن هدف این پژوهش پیش بینی طلاق عاطفی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه در زوجین دارای مشکلات زناشویی بود.
    روش
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود که جامعه آماری آن زوجین دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان بابل به تعداد 436 نفر (218 زوج) بودند. نمونه پژوهش بر اساس جدول کرجسی و مورگان 204 نفر (102 زوج) برآورد که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس طلاق عاطفی (گاتمن، 1994) و مقیاس طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ، 1994) بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.یافته ها: یافته ها نشان داد که کل طرحواره ناسازگار اولیه و سه طرحواره شامل بریدگی و طرد، دیگر جهت مندی و گوش به زنگی افراطی با طلاق عاطفی در زوجین دارای مشکلات زناشویی رابطه مثبت و معنادار داشتند (05/0˂P)، اما دو طرحواره شامل خودگردانی مختل و محدودیت های مختل با طلاق عاطفی در آنان رابطه معناداری نداشتند (05/0P>). یافته های دیگر نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه به طورمعناداری توانستند 8/36 درصد از تغییرات طلاق عاطفی در زوجین دارای مشکلات زناشویی و سه طرحواره بریدگی و طرد، دیگر جهت مندی و گوش به زنگی افراطی به طورمعناداری توانستند 5/88 درصد از تغییرات طلاق عاطفی در آنان را پیش بینی کنند (001/0˂P).نتیجه گیری: با توجه به یافته های مطالعه حاضر، برنامه ریزی توسط درمانگران و متخصصان سلامت برای کاهش طلاق عاطفی در زوجین دارای مشکلات زناشویی از طریق کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه به ویژه سه طرحواره بریدگی و طرد، دیگر جهت مندی و گوش به زنگی افراطی ضروری است.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، طرحواره های ناسازگار اولیه، زوجین، مشکلات زناشویی
  • علیرضا ارکیان، محسن جدیدی*، زینب میهن دوست صفحات 13-25
    هدف

    پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش روان شناختی فرندز، درمان راه حل محور کوتاه مدت و تمرین هوازی بر مهارت های ارتباطی دانش ‏آموزان بود. 

    روش

    پژوهش حاضر شبه‏ آزمایشی و دارای طرح پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری است. جامعه آماری این پژوهش تمامی نوجوانان 13 تا 15 ساله مقطع متوسطه اول ناحیه آموزش و پرورش کهریزک در سال تحصیلی 98-98 بودند که از بین آن‏ها تعداد 40 نفر با استفاده از نرم افزار G*POWER به‏عنوان نمونه با روش در دسترس انتخاب و به‏ صورت تصادفی در 4 گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش اول به مدت 10 جلسه 60 دقیقه‏ای (در هفته دوبار) تحت آموزش برنامه‏ ی فرندز، گروه آزمایش دوم به مدت 9 جلسه 90 دقیقه‏ای (در هفته یکبار) تحت آموزش درمان کوتاه‏مدت راه‏حل‏محور، گروهسوم به مدت 12جلسه (در هفته سه‏بار) تحت آموزش برنامه ورزشی فیتنس‏گرام قرار گرفتند؛ و گروه گواه، مداخله‏ای دریافت نکرد. به‎منظور گردآوری داده‏های پژوهش از پرسشنامه مهارت ارتباطی بارتون استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته‏ ها

    تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که در مرحله پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون درمان راه‏حل‏محور، آموزش روانی فرندز، و ورزش‏های هوازی به‏طور معناداری منجر به ارتقاء مهارتهای ارتباطی برای خرده‏مقیاس بازخورد (0.009p<)، کلامی (0.006 p<)، و شنیداری (0.001p<) معنادار بوده است. همچنین در پس ‏آزمون-پیگیری خرده ‏مقیاس‏ه ای بازخورد (0.008 p<)،  و شنیداری (0.002 p<)، معنادار بوده‏اند. 

    نتیجه ‏گیری

     نتایج نشان داد مداخلات آموزش روان شناختی، درمان راه حل محور کوتاه مدت و تمرینات هوازی بر مهارت های ارتباطی دانش آموزان موثر است و می‏توان این دوره های آموزشی روان شناختی را برای بهبود مهارت‏های ارتباطی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مهارت‏های ارتباطی، برنامه فرندز، درمان راه حل‏محور، ورزش‏های هوازی (فیتنس‏گرام)
  • نسترن شالچیان پورخلجان، جوانشیر اسدی*، رمضان حسن زاده، افسانه خواجوند خوشلی صفحات 26-38
    هدف

    گرایش به روابط فرازناشویی از بحرانی ترین مسایل زوج ها محسوب می گردد و بنظر می رسد روابط زناشویی بر پایه دلبستگی شکل می گیرد و هیجان و نحوه تنظیم آن بخش جدایی ناپذیر آن است. هدف پژوهش بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه سبک های دلبستگی و سواد عاطفی با گرایش به روابط فرازناشویی بود. 

    روش

    روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل جمعیت تقریبا 10 هزار نفری زنان با تجربه خیانت به شوهران بود که به دادگاه خانواده و مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهر تهران در سال 1398 مراجعه کرده بودند. با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 373 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از؛ مقیاس نگرش به روابط فرازناشویی واتلی (2008)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)، خرده مقیاس سواد عاطفی از مقیاس کارکردهای روان شناختی خانواده ایرانی کیمیایی و همکاران (2012) و پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان هازان و شاور (1987). تحلیل داده ها با معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS-25 و Amos-24 انجام گرفت. 

    یافته ها

    مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. اثر مستقیم سبک های دلبستگی بر گرایش به روابط فرازناسویی معنادار بود (01/0>P). اثر غیرمستقیم سبک های دلبستگی و سواد عاطفی با میانجی گری تنظیم هیجان منفی و اثر غیرمستقیم دلبستگی اجتنابی با میانجی گری تنظیم هیجان مثبت بر گرایش به روابط فرازناشویی معنادار بود (05/0>P). 

    نتیجه گیری

    افزایش تنظیم شناختی هیجان مبتنی بر دلبستگی و سواد عاطفی، می تواند راهی برای کاهش گرایش به روابط فرازناشویی باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، دلبستگی، سواد عاطفی، روابط فرازناشویی
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 39-51
    هدف

    بیماری کووید-19 علاوه بر آسیب های جسمی، پیامدهای روانی زیادی مانند فرسودگی والدینی و کودک آزاری را نیز به همراه داشته است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه تاب آوری پنسیلوانیا بر فرسودگی والدینی و کودک آزاری ناشی از پاندمی کووید-19 در مادران دانش آموزان دوره اول ابتدایی انجام شد. 

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری متشکل از مادران دانش آموزان دوره اول ابتدایی شهرستان اردکان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. 30 نفر با روش نمونه گیری دواطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس فرسودگی والدینی (روزکام و همکاران، 2018) و کودک آزاری (حسینخانی و همکاران، 1392) بود. برنامه تاب آوری پنسیلوانیا به صورت هفتگی طی دوازده جلسه 5/1 ساعته به گروه آزمایش، ارایه شد و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکرد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از کای دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار آماری SPSS26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه به لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی سن و تحصیلات تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0<p). دیگر نتایج نشان داد که برنامه تاب آوری پنسیلوانیا در کاهش نمرات فرسودگی والدینی (001/0>p ،168/27F=) و کودک آزاری (001/0>p ،466/37F=) ناشی از پاندمی کووید-19 در مادران دانش آموزان دوره اول ابتدایی موثر بود.

    نتیجه گیری

    برنامه تاب آوری پنسیلوانیا می تواند به عنوان یک مداخله کارآمد در جهت کاهش فرسودگی والدینی و کودک آزاری ناشی از پاندمی کووید-19 در مادران دانش آموزان دوره اول ابتدایی در کنار سایر روش های آموزشی و درمانی مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری پنسیلوانیا، فرسودگی والدینی، کودک آزاری، کووید-19
  • سارا عرب*، عاطفه ناظریه، افسانه دهقان، محمدرضا حبیب نیا صفحات 52-65
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف خیانت های زناشویی بر اساس سیستم های بازداری و فعالسازی رفتاری و الگوهای ارتباطی زوجین انجام شد.
    روش
    روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع، همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش دانشجویان متاهل مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد دانشگاه تهران  بود. که از بین آنها براساس فرمول حجم نمونه گرین (1992) 248 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه نگرش به خیانت مارک واتلی (2006)، پرسشنامه سیستم های مغزی رفتاری کارور و وایت (1994) و پرسشنامه الگوهای ارتباطی ریچی و فیتزپاتریک (1994) جمع آوری شد و به منظور بررسی فرضیه ها و تحلیل داده ها از رگرسیون همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج پژوهش نشان داد خیانت زناشویی با سیستم بازداری رفتاری رابطه منفی و معنادار و با سیستم فعالسازی رفتاری رابطه مثبت و معنادار است. (01/0=p). همبستگی خیانت زناشویی با جهت گیری گفت و شنود منفی و با جهت گیری همنوایی مثبت و معنادار است (01/0=p). همچنین سیستم فعالسازی رفتاری سهم یگانه بیشتری در پیش بینی خیانت زناشویی دارد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده خیانت های زناشویی را می توان براساس سیستم های مغزی رفتاری و الگوهای ارتباطی زوجین در دانشجوبان متاهل پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: خیانت های زناشویی، سیستم های بازداری، فعالسازی رفتاری، الگوهای ارتباطی
  • لقمان صالحی، رحیم بدری گرگری*، علی نقی اقدسی صفحات 66-78
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی هنر-بازی درمانی و آموزش ذهن آگاهی بر عزت نفس دانش آموزان پسر سال ششم ابتدایی بود.

    روش

     این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر سال ششم ابتدایی شهر بوکان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر، به شیوه تصادفی چندمرحله ای بود. ابتدا با روش نمونه گیری تصادفی سه مدرسه ابتدایی شهر بوکان انتخاب شدند و از بین کلاس های ششم هر مدرسه، یک کلاس به صورت تصادفی برگزیده شد. سپس، تعداد 45 دانش آموز انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) گمارش شدند. گروه های آزمایش تحت آموزش دو برنامه مداخله متفاوت هنر-بازی درمانی و آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند. پرسشنامه عزت نفس (SEI) به عنوان ابزار پژوهش برای اجرای پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای تحلیل داده ها، از روش های آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون مقایسه های زوجی بنفرونی استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد بین گروه های آزمایشی و گروه گواه از لحاظ متغیر عزت نفس در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد (.05≥P). نتایج دیگر پژوهش نشان داد که بین آموزش ذهن آگاهی با هنر-بازی درمانی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود ندارد و اثربخشی هر دو مداخله به یک میزان بوده است. 

    نتیجه گیری 

    براساس یافته ها، آموزش ذهن آگاهی و هنربازی درمانی به عنوان روش های مداخله ای موثر در رشد و بهبود عزت نفس کودکان دبستانی می تواند مورد استفاده مربیان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، هنر-بازی درمانی، آموزش ذهن آگاهی، دانش آموزان ابتدایی
  • سمانه شاطرزاده یزدی، مجید توسلی رکن آبادی*، سید حسین اطهری صفحات 79-89
    هدف

    اشتغال می تواند بر طرحواره های نقش جنسیتی تاثیر بگذارد. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف مقایسه طرحواره های نقش جنسیتی زنان شاغل در سازمان های اجرایی سیاسی و غیرسیاسی انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقایسه ای بود. جامعه پژوهش زنان شاغل در سازمان های اجرایی سیاسی و غیرسیاسی شهر مشهد در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 114 نفر از زنان شاغل در سازمان های سیاسی بودند که با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب و 384 نفر از زنان شاغل در سازمان های غیرسیاسی بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش فرم کوتاه سیاهه طرحواره های نقش جنسیتی (بم، 1981) بود که روایی آن با نظر متخصصان تایید و پایایی کل آن با روش آلفای کرونباخ  0.86بدست آمد. داده ها با آزمون های کای اسکویر، فیشر و تی مستقل در نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که زنان شاغل در سازمان های اجرایی سیاسی و غیرسیاسی بر اساس آزمون کای اسکویر از نظر تحصیلات و تاهل، بر اساس آزمون فیشر از نظر استان تولد، شهر تولد، رده شغلی و رضایت شغلی و بر اساس آزمون تی مستقل از نظر میانگین سنی و سابقه کار تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>). یافته های دیگر نشان داد میانگین  نمره طرحواره های  نقش جنسیتی مردانه زنان شاغل در سازمان های اجرایی سیاسی به طورمعنی داری بیشتر از میانگین آن در زنان شاغل در سازمان های اجرایی غیرسیاسی بود (05/0˂P)، اما آنها از نظر میانگین نمره طرحواره های نقش جنسیتی زنانه و طرحواره های مطلوبیت اجتماعی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که طرحواره های نقش جنسیتی مردانه در زنان تحت تاثیر اشتغال در سازمان های اجرایی سیاسی و غیرسیاسی است.

    کلیدواژگان: طرحواره های نقش جنسیتی، زنان، سازمان های سیاسی، سازمان های غیرسیاسی
|
  • Foujan Biyazari Kari, Shaban Heidary *, Askar Asghari Ganji Pages 1-12
    Purpose
    One of the consequences of marital problems is emotional divorce, and based on the purpose of this research was predicting emotional divorce based on early maladaptive schemas in couples with marital problems.
    Methodology
    This was study was descriptive from type of correlational which its statistical population was couples with marital problems referred to counseling centers of Babol township with number of 436 people (218 couples). The research sample based on Krejcie and Morgan table was estimated 204 people (102 couples) who were selected after reviewing the inclusion criteria by purposive non-random sampling method. The research instruments were included the emotional divorce scale (Gottman, 1994) and early maladaptive schemas scale (Young, 1994). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression in SPSS software.
    Findings
    Findings showed that the whole of early maladaptive schema and three schemas including disconnection and rejection, other directedness and over vigilance had a positive and significant relationship with emotional divorce in couples with marital problems (P˂0.05), but two schemas including impaired autonomy and impaired limitations had not significantly relationship with emotional divorce in them (P>0.05). Other findings showed that early maladaptive schemas significantly could predict 36.8% of the changes of emotional divorce in couples with marital problems and three schemas of disconnection and rejection, other directedness and over vigilance significantly could predict 88.5% of the changes of emotional divorce in them (P˂0.001).
    Conclusion
    According to the findings of the present study, the planning by health professionals and therapists to reduce emotional divorce in couples with marital problems is necessary by reducing the early maladaptive schemas, especially the three schemes of disconnection and rejection, other directedness and over vigilance.
    Keywords: emotional divorce, early maladaptive schemas, Couples, marital problems
  • Alireza Arkian, Mohsen Jadidi *, Zainab Mihandost Pages 13-25
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of FRIENDS psychological training, short-term solution-oriented therapy, and aerobic exercise (FitnessGram) on students’ communication skill. 

    Methodology

    The present study was quasi-experimental research with pretest and posttest-follow-up stages and control group. The statistical population of this study included all adolescents aged 13 to 15 years old in the first grade of Tehran State High School in Kahrizak Education District in the academic year of 2019-2020. Forty students were selected as our sample with non-convenience sampling method utilizing G*Power software. The subjects were assigned randomly into 3 intervention groups and control group. First experimental group trained by the researcher for nine 60-minute group sessions of FRIENDS program; SFBT intervention implemented based on Gutterman advanced techniques for Solution-Focused Counseling Protocol in eight 90-minute group sessions; and the last experiment group trained in FitnessGram exercises nine-60 minutes sessions in three weeks. Barton communication questionnaire used to gather research data.

    Findings

    Recruited data analyzed by MANOVA. Results showed a significant difference between the intervention groups in terms of communication skills in the pretest-posttest on feedback, verbal, and auditory subscales (p<0.009), (p<0.006),  (p<0.001) respectively; Also in pretest and follow-up stage, feedback subscale (p<0.008) and auditory subscale (p<0.002) showed a significant difference between the intervention groups.

    Conclusion

    Findings indicated that students could benefit psychoeducations in academic settings in order to improve their communication skills.

    Keywords: Friends, Fitnessgram, communication skills, SFBT
  • Nastaran Shalchian Pourkhaljan, Javanshir Asadi *, Ramazan Hassanzadeh, Afsaneh Khajevand Khoshali Pages 26-38
    Purpose

    The tendency to extramarital relationships is most critical issues for couples and it seems that marital relationships are formed based on attachment and emotion and regulate it is integral part of this relationship. The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between attachment styles and emotional literacy with a tendency to extramarital relationships.

    Methodology

    The research method was correlational. The statistical population included a population of approximately 10,000 women with experience of infidelity of husbands who in 2019 referred to the family court and counseling centers and psychological services in Tehran. According to Morgan and krejcie table, 373 people were selected by cluster sampling. The research tools were; attitudes toward infidelity scale of Whatley (2008), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnfsky et al (2001), Emotional literacy subscale from the scale of psychological functions of Iranian family of Kimiaei et al. (2012) and Adult Attachment Questionnaire of Hazan and Shawar (1987). Data analysis was performed using structural equations and SPSS-25 and Amos-24 software.

    Findings

    The research model had a good fit. The direct effect of attachment styles was significant on the tendency to extrasensory relationships (P<0.01). Was significant indirect effect of attachment styles and emotional literacy mediated by negative emotion regulation and the indirect effect of avoidant attachment mediated by positive emotion regulation on the tendency to extramarital relationships (P<0.05).

    Conclusion

    Increasing cognitive emotion regulation based on attachment and emotional literacy can be way to reduce tendency to extramarital relationships.

    Keywords: emotion regulation, attachment, emotional literacy, extramarital affairs
  • Mehdi Shomali Ahmadabadi *, Atefe Barkhordari Pages 39-51
    Purpose

    Covid-19 disease has many psychological consequences, such as parental burnout and child abuse, In addition to physical injuries. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Pennsylvania resilience-based intervention on parental burnout and child abuse caused by the Covid-19 pandemic in mothers of elementary school students.

    Methodology

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of mothers of first grade students in Ardakan city in the academic year 2020-2021. 30 people were selected by voluntary sampling method based on inclusion criteria and randomly assigned to experimental and control groups. The instruments of this study included the Parental Burnout Scale (Rosecom et al., 2018) and Child Abuse (Hosseinkhani et al., 2013). The Pennsylvania resuscitation program was presented to the experimental group on a weekly basis for twelve 1.5-hour sessions, and the control group did not receive training. The data were analyzed using chi-square and multivariate analysis of covariance in SPSS26 statistical software.

    Findings

    The results showed that there was no significant difference between the two groups in terms of demographic variables of age and education (p<0.05). Other results showed that the Pennsylvania Resiliency Program was effective in reducing the scores of parental burnout (p<0.001, F= 27.168) and child abuse (p<0.001, F= 37.466) Caused by the Covid-19 pandemic in mothers of primary school students.

    Conclusion

    The Pennsylvania resiliency program to be used as an effective intervention to reduce parental burnout and child abuse caused by the Covid-19 pandemic in the mothers of elementary school students, along with other educational and therapeutic methods.

    Keywords: Pennsylvania Resilience, Parental Burnout, Child abuse, COVID-19
  • Sara Arab *, Atefeh Nazeriyeh, Afsane Dehghan, Mohammadreza Habibniya Pages 52-65
    Predicting Marital Infidelity based on Behavioral Inhibition and Activation Systems and Couples' Communication Patterns
    Purpose
    The current research was conducted with the purpose of marital infidelity based on behavioral inhibition and activation systems and couples' communication patterns.
    Methodology
    The present research method was descriptive, correlational. The statistical population studied in this research was married undergraduate and graduate students of Tehran University. Among them, based on Green's (1992) sample size formula, 248 people who met the criteria for entering the research were selected by simple random sampling. The research data was collected through Mark Watley's (2006) betrayal attitude questionnaire, Carver and White's behavioral brain systems questionnaire (1994) and Ritchie and Fitzpatrick's communication patterns questionnaire (1994) and simultaneous regression was used to examine the hypotheses and analyze the data.
    Findings
    Examining the research results showed that marital infidelity has a negative and meaningful relationship with the behavioral inhibition system and a positive and meaningful relationship with the behavioral activation system. (p = 0.01). The correlation of marital infidelity with the orientation of dialogue and listening is negative and with the orientation of conformity is positive and significant (p=0.01). Also, the behavioral activation system has a greater unique contribution in predicting marital infidelity.
    Conclusion
    Based on the obtained results, marital infidelity can be predicted based on brain behavioral systems and couples' communication patterns in married students.
    Keywords: Marital Betrayals, Inhibition Systems, Behavioral activation, communication patterns
  • Loghman Salehi, Rahim Badri Gargari *, Ali Naghi Aghdasi Pages 66-78
    Purpose

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of art-play therapy and mindfulness training on the self-esteem of male students of the sixth year of elementary school.

    Methodology

    This research was conducted with a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included male students of the sixth year of elementary school in Bukan city in the academic year of 2019-2019. The sampling method in the present study was a multi-stage random method. First, three elementary schools in Bukan city were selected by random sampling method, and one class was randomly selected from the sixth classes of each school. Then, 45 students were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group (15 people in each group). The experimental groups were trained in two different intervention programs, art-play therapy and mindfulness training. Self-Esteem Questionnaire (SEI) was used as a research tool for pre-test and post-test. For data analysis, statistical methods of multivariate covariance analysis and Benferroni's pairwise comparisons test were used.

    Findings

    The results of data analysis showed that there is a significant difference between the experimental groups and the control group in terms of the self-esteem variable in the post-test stage (P≤.05). Other results of the research showed that there is no significant difference between mindfulness training and art-play therapy between the two groups, and the effectiveness of both interventions was the same.

    Conclusion

    Based on the findings, mindfulness training and play therapy as effective intervention methods in the growth and improvement of the self-esteem of elementary school children can be used by teachers and educators.

    Keywords: self-esteem, Art-play therapy, mindfulness training, Elementary Students
  • Samaneh Shaterzadeh Yazdi, Majid Tavasoli Roknabadi *, Seyyed Hossein Athari Pages 79-89
    Purpose

    Employment can affect on gender role schemas. The present study was conducted with the aim of comparison the gender role schemas of women working in political and non-political executive organizations.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was comparative. The research population was women working in political and non-political executive organizations of Mashhad city in 2019 year. The sample consisted of 114 women working in political organizations who were selected by census sampling method and 384 women working in non-political organizations who were selected by cluster sampling method. The research instrument was a short form of gender role schema inventory (Bem, 1981) whose validity was confirmed by experts' opinion and its total reliability was obtained 0.86 by Cronbach's alpha method. Data were analyzed by tests of Chi-square, Fisher and independent t in SPSS-22 software.

    Findings

    Findings showed that women working in political and non-political executive organizations based on Chi-square test in terms of education and marriage, based on Fisher test in terms of birth province, birth city, job category and based on independent t-test in terms of mean age and work experience there were no significant difference (P>0.05). Other findings showed that the mean score of  masculine gender role schemas of women working in political executive organizations was significantly higher than women working in non-political executive organizations (P˂0.05), but there were no significant difference in terms of  mean scores of feminine gender role schemas and social utility schemas (P>0.05).

    Conclusion

    The results showed that masculine gender role schemas in women are affected by employment in political and non-political executive organizations.

    Keywords: Gender Role Schemas, Women, Political Organizations, Non-Political Organizations