فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال سی‌ام شماره 9 (پیاپی 193، آذر 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 9 (پیاپی 193، آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد هنجنی، مریم سادات ساداتی* صفحات 5179-5182
    مقدمه

    ملاسما یکی از شایع ترین بیماری های پوستی می باشد و در کیفیت زندگی بیماران تاثیر به سزایی دارد. در درمان آن از ترکیبات مختلف دارویی و گیاهی استفاده شده است و هنوز درمان قطعی و تضمین شده ای برای آن وجود ندارد. ترکیبات حاوی هیدروکینون و ویتامین سی، آربوتین، رتینویید و استرویید و... در درمان آن به کار رفته است. در مطالعه تجربه کاری حاضر اثر داروی موضعی (Atache Despigman(Atache laboratorios, Spain) که حاوی هیدروکینون 2% و ویتامین  cو اسیدهای میوه می باشد در درمان ملاسما مورد بررسی قرار گرفته است. پس از دو ماه درمان با این دارو، از دید بیماران نتیجه کاهش لک بسیار خوب 17%، خوب 53%، متوسط 25% و ضعیف 5% بود که این درصد از دید پزشک 20%، 52%، 25% و 3% بود. به این ترتیب اکثریت اثر بخشی را مشاهده کردند. با معاینه توسط دستگاه Dermacatch نیز کاهش رنگدانه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: ملاسما، هیدروکینون، درمان
  • محمدحسین صومی، افسانه تنهائی، امین عباسی، سید یعقوب مودب، حامد ابراهیم زاده لیل آبادلو* صفحات 5183-5203
    مقدمه

    روده به عنوان بخش مهمی از دستگاه گوارش انسان، محیطی مطلوب جهت رشد و توسعه جمعیت متنوع و انبوهی (تقریبا 1000 گونه) از باکتری ها را فراهم می نماید. امروزه، حضور رابطه منسجم میان باکتری های روده ای و میزبان به طور مطلوب در حال مطالعه و شناسایی می باشد. طبق شواهد علمی موجود، برقراری شرایط عدم توازن (دیس بیوزیس) در تعداد و تنوع میکروبیوم روده موجبات شروع/پیشرفت اختلالات حاد و مزمن کبدی (کبد چرب، سیروز و بیماری خود ایمنی کبدی) را فراهم می نماید. لذا اصلاح توازن و ایجاد شرایط یوبیوزیس میکروبی توسط انتقال میکروبیوتای مدفوعی (FMT) می تواند به عنوان یک رویکرد زیستی نوین و سازگار با میزبان در درمان حمایتی بیماری های کبدی در نظر گرفته شود. بنابراین در مطالعه حاضر ضمن اشاره به مطالعات مرتبط با محوریت میکروبیوم روده ای و بیماری های کبدی، شواهد علمی موجود در مورد کارایی بالینی FMT در درمان برخی بیماری های کبدی و پیشرفت های اخیر صورت گرفته مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    نتیجه گیری:

     مطالعات علوم پایه و بالینی نشان می دهند که روش FMT می تواند به طور موثر باعث تقویت و بهبود میکروبیوتای روده در زمان ابتلا به بیماری های حاد و مزمن کبدی، بازسازی و بازیابی توازن میکروبیوم روده، و تسریع بهبودی فرد بیمار شود.

    کلیدواژگان: میکروبیوتای روده، بیماری های کبدی، انتقال میکروبیوتای مدفوعی، پروبیوتیک، سلامت
  • نوشین فایضی، محمد نریمانی*، سیف الله آقاجانی، سجاد بشرپور صفحات 5204-5214
    مقدمه

    شناسایی مولفه های موثر بر درمان و تدوین مدل التقاطی خانواده محور جامع و منعطف و سازگار با هر خانواده، ضروری به نظر می رسد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل التقاطی خانواده محور و مقایسه اثربخشی آن با درمان تعامل والد-کودک در بهبود رابطه والد- کودک کودکان مبتلا به اتیسم است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر کنترل متغیرها از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مادران کودکان مبتلا به طیف اختلالات اتیسم در مرکز درمانی تهران اتیسم است که به روش نمونه گیری هدفمند 36 نفر انتخاب و به صورت تصادفی جایگزینی در سه گروه برنامه تعامل والد-کودک (PCIT)، مدل التقاطی خانواده محور و گروه کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش از مقیاس رابطه والد- کودک پیانتا استفاده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس با نرم افزارSPSS version 16  استفاده شد.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین میانگین متغیر روابط والد- کودک در گروه مدل التقاطی خانواده محور نسبت به برنامه تعامل والد-کودک (PCIT) و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد بدین معنا که مدل التقاطی خانواده محور نسبت به برنامه تعامل والد-کودک (PCIT) در بهبود روابط والد- کودک در ابعاد صمیمیت و وابستگی اثربخش تر است (F=86.4 P<0.001).

    نتیجه گیری:

     در نتیجه می توان مدل التقاطی خانواده محور را جایگزین مناسب تری برای انجام مداخلات روان شناختی برای بهبود رابطه والد- کودک در مادران کودکان اتیسم در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تعامل والد-کودک، درمان خانواده محور، اتیسم
  • محسن گوهری، سید حمید میرحسینی، فائزه مزیدی شرف آبادی*، حسین فلاح زاده صفحات 5215-5224
    مقدمه

    یکی از اعمال جراحی که لازم است درد بعد از آن مورد توجه قرار گیرد، CXL است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مقایسه تاثیر استفاده از داروی خوراکی ایندومتاسین و استامینوفن قبل از عمل جراحی بر درد پس از آن در  این بیماران طراحی شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور است که بر روی بیماران که تحت عمل جراحی CXL قرار می گیرند، انجام شد. 50 بیمار در دو گروه 25 نفره دریافت کننده قرص استامینوفن 500 میلی گرم و قرص ایندومتاسین 75 میلی گرم قبل از عمل جراحی تقسیم شدند. جهت تعیین شدت درد از مقیاس VAS استفاده شد. داده ها از طریق پرسش نامه درد جمع آوری شد و بااستفاده از نرم افزار SPSS version 16  مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    نتایج

    در گروه دریافت کننده استامینوفن 60% زن و 40% مرد و در گروه ایندومتاسین 64% زن و 36% مرد بودند که از نظر جنسیت دو گروه مشابه بودند، میانگین سن در گروه دریافت کننده استامینوفن 5±24/28 و در گروه ایندومتاسین 4±24/04 سال بود و دو گروه از نظر سنی مشابه بودند. شدت درد براساس (Visual Analogue Scale) VAS پس از عمل جراحی CXL در گروه دریافت کننده استامینوفن 6/29 و در گروه ایندومتاسین 7/61 بود که به طور معنی داری در گروه دریافت کننده استامینوفن پایین تر بود. هم چنین تفاوت معناداری بین میزان مصرف مسکن بعد از عمل در دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر نشان داد مصرف استامینوفن قبل از این عمل جراحی نسبت به مصرف ایندومتاسین  به طور موثرتری سبب کاهش درد می شود و تفاوتی در تعداد مصرف مسکن بعد از عمل بین دو گروه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: استامینوفن، ایندومتاسین، کراس لینکینگ قرنیه، درد، جراحی
  • مریم موسوی، بهرام پاکزاد*، مریم ابراهیمیان صفحات 5225-5235
    مقدمه

    پوکی استخوان به عنوان بیماری سیستم اسکلتی است که باعث کاهش کیفیت زندگی افراد و حتی مرگ شود لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع پوکی استخوان در مراجعین دارای عوامل خطر شایع به مرکز آموزشی-درمانی الزهرا در شهر اصفهان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی 3780 نفر دارای عوامل خطر شایع به مرکز آموزشی درمانی الزهرا شهر اصفهان از فروردین 1397 تا اسفند 1398 به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. عوامل خطر درنظر گرفته شده در این مطالعه جنسیت، سن، سن یایسگی، شاخص توده بدنی، سابقه تروما یا شکستگی بعد از 40 سالگی، شکستگی هیپ، بیماری های خودایمن، مصرف کورتون، دیابت، کم کاری و پر کاری تیرویید، بیماری های کبدی وکلیوی، سو تغذیه، مصرف الکل و سیگار و از دست دادن وزن بود. بیماران تحت دانسیتومتری استخوان قرار گرفتند. معیار تشخیص پوکی استخوان T score است که نسبت تراکم استخوان یک فرد نسبت به سطح پایه می باشد سپس داده ها جمع آوری شده و در نرم افزارversion 16  SPSS در سطح معناداری 0/05 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    1780 (47/1 %) تعداد دارای T score هیپ و تعداد 1724 (6/45%) T score اسپاین بین 1- و 2/5 - به دست آمد. در این مطالعه بین جنسیت، سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی، مصرف کورتون، بیماری مزمن کلیه، یایسگی زودرس، پرکاری تیرویید، از دست دادن وزن، بیماری های خودایمن، شکستگی هیپ، سابقه تروما یا شکستگی بعداز40 سالگی با T score هیپ ارتباط معنادار به دست آمد و T score اسپاین با عوامل سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی، پرکاری تیرویید، از دست دادن وزن، یایسگی زودرس، مصرف کورتون، سابقه تروما یا شکستگی بعداز 40 سال درارتباط بود. (0/05 >P).

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نشان داد که شیوع پوکی استخوان با افزایش سن افزایش می یابد ودر زنان دچار یایسگی زودرس، افراد با سابقه تروما یا شکستگی بعد از 40 سال، شکستگی هیپ، مصرف کورتون، پرکاری تیرویید و بیماری های خودایمن، بیماری مزمن کلیه، چاقی و از دست دادن وزن شایع است. لذا جهت پیشگیری از پوکی استخوان بایستی اقدامات لازم در جهت پیشگیری و اصلاح عوامل خطر انجام شود.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، تراکم استخوان، T score، شیوع، عوامل خطر
  • نجمه رنجبر، سید محمد مرندی*، سیده مهدیه نماینده، سید جلیل میرحسینی، مهدیه قنبری صفحات 5236-5247
    مقدمه

    استرس اکسداتیو در پاتوژنز بسیاری از بیماری ها از جمله آترواسکلروز دخالت دارد. شرایط پروفایل لیپیدی، استرس اکسیداتیو و عدم تعادل آنتی اکسیدان نقش عمده ای در توسعه بیماری دارد. هدف مطالعه حاضر مقایسه دوره زمانی مختلف تمرین ترکیبی بر پرفایل لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدان تام بیماران قلبی بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی و هدفمند است. 20 بیمار مرد با میانگین سنی 9/75 ±56 سال به صورت داوطلبانه در دو گروه کنترل و تمرین ترکیبی قرار گرفتند. گروه تمرین ترکیبی به مدت هشت و سه روز در هفته تمرینات هوازی و مقاومتی انجام دادند. تمرینات هوازی به مدت20-15 دقیقه و با شدت80-50 درصد ضربان قلب حداکثر و برنامه تمرین مقاومتی شامل سه حرکت اندام فوقانی و دو حرکت اندام تحتانی با سه ست و10 تکرار انجام شد. نمونه های خونی قبل و پس از چهار و هشت هفته اخذ و مقادیر پروفایل لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام اندازه گیری شدند. داده های آماری با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر توسط نرم افزارversion 16   SPSSتجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    تمرین ترکیبی منجر به کاهش تغییرات معنی دار LDL(low density lipoprotein)، کلسترول و تری گلیسرید بعد از چهار و هشت هفته شده است و همچنین موجب افزایش سطح معنی دار high density lipoprotein) HDL) گردیده است. تمرین ترکیبی بر میزان آنتی اکسیدان تام بعد هشت هفته هم اثر معنی داری داشته است (05/ ).

    نتیجه گیری: 

    باتوجه به یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که با هشت هفته تمرین ترکیبی تفاوت معنی داری در سطوح  پروفایل لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بیماران قلبی ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: بیماران قلبی، تمرین ترکیبی، پروفایل لیپیدی، ظرفیت آنتی اکسیدان تام
  • حسین فلاح زاده، مهدیه ممیزی*، نسرین صادقی صفحات 5248-5257
    مقدمه

    سرطان سر و گردن یکی از سرطان های مهم با بقاء اندک می باشد. این مطالعه برای بررسی بقا یک ساله بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن و فاکتورهای دموگرافیک مرتبط با آن را طراحی گردید. 

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که پرونده بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن (193 نفر) در سال های 91-1385 بررسی کرده است. در این مطالعه از روش کاپلان مایر و رگرسیون چندگانه کاکس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. در این مطالعه اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزارهای اکسل و Stata 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد 117 (6/60%) نفر از بیماران مرد و تعداد 76 نفر (4/39%) از بیماران زن بودند. میانگین سن بیماران در هنگام تشخیص بیماری 76/7±51/62 سال بود. بقاء سه ماهه، شش ماهه و 12 ماهه به ترتیب 3/66%، 5/40% و 1/11 درصد بود. نتایج نشان داد که تنها سن بیماران ارتباط معناداری با بقاء بیماران تا طی یکسال از زمان تشخیص داشت. (65/13 HR=، 41/19-4/52=CI)

    نتیجه گیری:

     بقا یک ساله بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن در شهر یزد پایین می باشد و افراد مسن معمولا بقا پایین تری نسبت به افراد جوان مبتلا دارند.

    کلیدواژگان: بقا، سرطان سر و گردن، مدل پارامتری، مدل کاکس بیزی
  • محبوبه ایرانمنش، علی ملک ثابت، مهراد رفیعی، نگار زینی*، مصطفی صادقی صفحات 5258-5266
    مقدمه

    آگاهی مناسب از تجویز صحیح تکنیک های رادیوگرافی به خصوص در میان دندانپزشکان عمومی جهت تشخیص دقیق مشکلات دندانی و عدم دریافت دوز اضافی اشعه در بیماران حایز اهمیت است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر رفسنجان در زمینه تجویز صحیح انواع رادیوگرافی در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 100 پرسش نامه ، توسط دندانپزشکان عمومی شهر رفسنجان جهت سنجش میزان آگاهی از روش های رادیوگرافی در 9 حیطه مختلف دندانپزشکی تکمیل گردید؛ سپس میزان آگاهی دندانپزشکان در این 9 حیطه ی مختلف بر حسب سن، جنسیت و سابقه کاری با استفاده از نرم افزارversion 16  SPSS و آزمون های آماری independent sample t- test  وANOVA  مقایسه شد (0/05=α).

    نتایج

    در این مطالعه 53 نفر (53%) از دندانپزشکان مرد و 47 نفر (47%) زن بودند. بیشترین میزان پاسخ صحیح و نمره ، مربوط به آگاهی در مورد رادیوگرافی در اطفال (90%)، پانورامیک (83%) و بایت وینگ (75%) بود و کمترین میزان نمره ، مربوط به سوالات حیطه ی پریودنتال (40%) بود. درمجموع 12% آگاهی ضعیف، 42% آگاهی متوسط و 46%آگاهی خوب داشتند. میزان نمره کلی آگاهی در دندانپزشکان مرد (67%) به طور معنی داری بالاتر از زنان (60%) بود. با افزایش سابقه کاری میزان آگاهی دندانپزشکان نسبت به تجویز صحیح تکنیک های رادیوگرافی به طور معنی داری کاهش می یافت. (0/039=p).

    نتیجه گیری:

     با وجود اینکه میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی شهر رفسنجان در زمینه تجویز صحیح رادیوگرافی در بیشتر زمینه ها در حد خوب ارزیابی شد؛ اما لزوم آموزش در بعضی حیطه ها در دوره های بازآموزی برای ارتقای سطح آگاهی دانش دندانپزشکان همچنان لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آگاهی، تجویز رادیوگرافی دندان، دندانپزشک
|
  • Farhad Handjnai, Maryam Sadat Sadati* Pages 5179-5182
    Introduction

    Melasma is one of the common dermatologic diseases that has an effect on the patient's quality of life, therefore its treatment is important. Various medicinal and herbal compounds have been used, including creams containing hydroquinone, vitamin C, alfa hydroxy acids, arbutin, tretinoins, and sometimes combination creams are prescribed, and there is still no definite and guaranteed treatment for it. In the present experimental study, the effect of topical medicine Atache Despigman (Atache laboratorios, Spain), which contains 2% hydroquinone, vitamin C and fruit acids) in the treatment of melasma has been investigated. After two months of treatment with this medicine, from the patients' point of view, the results of spot reduction were very good 17%, good 53%, average 25%, and poor 5%, and these percentages from the doctor's point of view were 20%, 52%, 25%, and 3%, respectively. Therefore, the majority observed the effectiveness. With the examination by Dermacatch device, a decrease in pigmentation was also observed.

    Keywords: melasma, hydroquinone, treatment
  • MohammadHossein Somi, Afasneh Tanhaei, Amin Abbasi, Seyed Yaghoub Moaddab, Hamed Ebrahimzadeh Leylabadlo* Pages 5183-5203
    Introduction

    The intestine, as an important part of the human gastrointestinal tract, provides a favorable milieu for the growth and development of a diverse and large population (approximately 1000 species) of bacteria. Currently, the presence of a cohesive relationship between intestinal bacteria and the host is being well studied and identified. According to the available scientific evidence, the establishment of conditions of imbalance (dysbiosis) in the number and diversity of intestinal microbiome causes the onset/progression of acute and chronic liver disorders (fatty liver, cirrhosis, and liver autoimmune disease). Therefore, modifying the balance and creating conditions of microbial eubiosis by fecal microbiota transplantation can be considered as a novel and host-compatible biological approach in the supportive treatment of liver diseases. Consequently, in the present study, while referring to investigations related to the focus of intestinal microbiome and their relation to liver diseases, the existing scientific evidence on the clinical efficacy of fecal microbiota transplantation in the treatment of some liver diseases and recent advances are discussed.

    Conclusion

    Both basic science research and clinical studies have proven that the fecal microbiota transplantation method can effectively strengthen and improve the gut microbiota during acute and chronic liver diseases, rebuild and restore the balance of the gut microbiome, and accelerate the patient's recovery.

    Keywords: Gut microbiota, liver diseases, fecal microbiota transplantation, probiotic, health
  • Nooshin Fayezi, Mohammad Narimani*, Seifollah Aghajani, Sajjad Basharpoor Pages 5204-5214
    Introduction

    It seems necessary to identify the components affecting the treatment and to develop a comprehensive, flexible, family-oriented eclectic model that is compatible with each family. Therefore, the aim of this study was to develop an eclectic family-centered model and compare its effectiveness with the treatment of parent-child interaction in improving the parent-child relationship of children with autism.

    Methods

    The present study was an experimental one; a pre-test-post-test design was run in this study. The participants of this study included all mothers of children with autism spectrum disorders in Tehran Autism Medical Center in Tehran City, Iran. Thirty-six people with targeted sampling were selected and randomly replaced in three groups: the parent-child interaction program (PCIT), eclectic family-centered model, and control groups. In this study, Pianta child parent relationship scale (CPRS) was used and statistical analysis of covariance with SPSS-16 software was used to analyze the data.

    Results

    The results of this study showed that there was a significant difference between the mean of the parent-child relationship variable in the family-centered eclectic model group compared to the parent-child interaction therapy (PCIT) and the control group. Family- centered eclectic model in comparison to the parent-child interaction therapy (PCIT) was more effective in improving parent-child relationships in terms of intimacy and dependence.

    Conclusion

    As a result, the eclectic family-centered model can be considered as a more appropriate alternative for psychological interventions to improve the parent-child relationship in mothers of children with autism.

    Keywords: Parent-child interaction, Family-centered therapy, Autism
  • Mohsen Gohari, Seyed Hamid Mirhosseini, Faezeh Mazidi Sharaf Abadi*, Hossein Fallahzadeh Pages 5215-5224
    Introduction

    One of the surgeries that needs to be considered after pain and discomfort is corneal cross-linking of the cornea. The aim of this study was to compare the effect of indomethacin and acetaminophen oral surgery before surgery on postoperative pain in the patients undergoing collagen cross-linking surgery.

    Methods

    The present study was a double-blind clinical trial study that was performed on all the patients undergoing collagen cross-linking surgery. Fifty patients were divided into two groups of 25 patients receiving acetaminophen 500 mg and indomethacin 75 mg before surgery. VAS scale was used to determine the severity of pain. Data were collected through a pain questionnaire and statistically analyzed using SPSS16 software.

    Results

    In the acetaminophen group, 60% were female and 40% male, and in the indomethacin group, 64% were female and 36% male, which were similar in terms of gender. The mean age in the acetaminophen group was 24.28±5 and in the indomethacin group was 24.04±4. The two groups were similar in the case of age. Based on Visual Analogue Scale (VAS) after collagen cross-linking surgery, the pain intensity was 6.29 in the acetaminophen group and 7.61 in the indomethacin group, respectively, which was significantly lower in the acetaminophen group. Moreover, there was no significant difference between the amounts of postoperative pain in the two groups.

    Conclusion

    Oral administration of acetaminophen before corneal cross-linking surgery was more effective in reducing postoperative pain than indomethacin, while there was no difference in the number of postoperative analgesics between the two groups during 24 hours postoperation.

    Keywords: Acetaminophen, Indomethacin, Corneal cross linking, Pain, surgery
  • Maryam Mousavi, Bahram Pakzad*, Maryam Ebrahimian Pages 5225-5235
    Introduction

    Osteoporosis is a disease in skeletal system that is recognized by a lack of bone density and degeneration of bone tissue and can lead to increase the risk of bone fracture or even death. So, this study was conducted to determine the prevalence of decreased bone density in people with common risk factors referred to Al-Zahra Educational-Medical Center in Isfahan City years 2018-2019.

    Methods

    This was a cross-sectional study. 3780 participants were included in the study by census sampling from April 2018 to March 2019. The risk factors considered in this study included gender, age, menopausal age, body mass index, history of mild trauma or fracture after the age of 40, hip fracture, autoimmune diseases, corticosteroid use, diabetes, hypothyroidism, hyperthyroidism, liver diseases, kidney diseases, malnutrition, alcohol consumption, smoking, and weight loss. Patients underwent bone densitometry. The criterion for diagnosing osteoporosis is T score, which indicated the ratio of an individual's bone density to baseline. Data were collected by a checklist and then analyzed in SPSS software version 16 at a significance level of 0.05.

    Results

    The hip T-score in 1780 (47.1%) individuals and the spine T-score in 1724 (45.6%) individuals were between -1 and -2.5. There was a significant relation among gender, age, height, weight and body mass index, corticosteroid use, chronic kidney disease, premature menopause, hyperthyroidism, weight loss, autoimmune diseases, hip fracture, and the history of trauma or fracture after the age of 40.  hip T score, and there was a significant relationship between age, height, weight and body mass index, hyperthyroidism, weight loss, premature menopause, corticosteroid use, (P> 0.05). Spine T score was related to factors such as age, height, weight and body mass index, hyperthyroidism, weight loss, early menopause, corticosteroid use, history of trauma or fracture after 40 years (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that the prevalence of osteoporosis increases with age, and especially women with early menopause, and also in people with a history of trauma or fracture over the age of 40, hip fracture, corticosteroid use, hyperthyroidism, and autoimmune disease, chronic kidney disease, obesity and weight loss are common. Therefore, in order to prevent osteoporosis, necessary measures should be taken to prevent and correct the risk factors.

    Keywords: Osteoporosis, Bone density, T score, Prevalence, Risk factors
  • Najmeh Ranjbar, Seyed Mohammad Marandi*, Seyedeh Mahdieh Namayandeh, Jalil Mirhosseini, Mahdieh Ghanbery Pages 5236-5247
    Introduction

    Oxidative stress is involved in the pathogenesis of many diseases, including atherosclerosis. Lipid profile conditions, oxidative stress and antioxidant imbalances play a major role in the development of the disease. The purpose of this study was to compare the different time course of concurrent training on lipid profile and total antioxidant capacity of cardiac patients.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study. Twenty male patients, mean age 56  ± 9.75, were voluntarily divided into the control and combination training groups The concurrent training group performed aerobic and resistance training for eight and three days a week. Aerobic exercise was performed for 15-20 minutes at 50-80% of maximal heart rate and resistance training program consisted of three upper extremity movements and two lower extremity movements with three sets and 10 repetitions. Blood samples were taken before and after four and eight weeks, and lipid profile and total antioxidant capacity were measured. Data were analyzed by repeated measures ANOVA using SPSS version 16 software.

    Results

    Concurrent training has reduced the significant levels in LDL, cholesterol and triglycerides after four and eight weeks, and has also reduced a significant increase level in HDL. Concurrent exercise had a significantly effect on the amount of total antioxidant after eight weeks (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the study, it can be concluded that with eight weeks of concurrent training, there is a significant difference in the levels of lipid profiles and total antioxidant capacity of cardiac patients.

    Keywords: Cardiac patients, concurrent training, lipid profiles, total antioxidant capacity
  • Hossein Fallahzadeh, Mahdieh Momayyezi*, Nasrin Sadeghi Pages 5248-5257
    Introduction

    Head and neck cancer is one of the most important cancers with low survival. This study was designed to evaluate the one-year survival of patients with head and neck cancer and related demographic factors.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study that reviewed the records of the patients with head and neck cancer (193 patients) in 2007-2013. In this study, Kaplan-Meyer method and Cox multiple regression were used to analyze the data. In this study, the information obtained by Excel and Stata 16 software was analyzed.

    Results

    The results showed 117 (60.6%) patients were male and 76 (39.4%) were female. The mean age of the patients at the time of diagnosis was 62.51± 7.76. Three, six and 12-month survivals were 66.3%, 40.5% and 11.1%, respectively. The results showed that only the age of the patients had a significant relationship with the survival of patients up to one year (HR=65.13, CI= 4.52-41.19).

    Conclusion

    One-year survival of patients with head and neck cancer in Yazd City is low and the elderly usually have a lower survival than young people.

    Keywords: Survival, Head, neck neoplasms, Parametric model, Bayesian proportional hazards models
  • Mahboobeh Iranmanesh, Ali Maleksabet, Mehrad Rafiei, Negar Zeini*, Mostafa Sadeghi Pages 5258-5266
    Introduction

    Proper knowledge of prescribing correct radiography techniques, especially among general dentists, is important for the accurate diagnosis of dental problems and not receiving additional doses of radiation in patients. Therefore, the aim of this study was to evaluate the knowledge of general dentists about the accurate prescription of radiography in Rafsanjan City 2021.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 100 questionnaires were completed by general dentists in Rafsanjan City to measure the awareness of radiographic methods in 9 different areas of dentistry, and then the knowledge of dentists in these 9 different areas based on age, gender and work experience was compared using independent sample t-test and ANOVA statistical tests (α=0/05).

    Results

    In this study 53 (53%) of the dentists were male and 47 (47%) were female. The highest rate of correct answer and score was related to knowledge about radiography in children (90%), panoramic (83%) and bite wing (75%) and the lowest rate was related to periodontal questions (40%). Overall, 12% had poor knowledge, 42% had moderate knowledge and 46% had good knowledge. The overall score of knowledge in male dentists (67%) was significantly higher than in female dentists (60%). With increasing work experience, the level of knowledge about the correct prescription of radiographic techniques decreased significantly (p=0.039).

    Conclusion

    Although the knowledge of dentists in Rafsanjan City was evaluated well in the case of the correct prescription of radiography in most areas, it is still necessary to train in some areas in retraining courses to improve the knowledge of dentists.

    Keywords: Knowledge, Dental radiography prescription, Dentist