فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سامان بابایی، مهرداد متانی*، علی فلاح، شایسته واردی صفحات 1-16

    هدف کلی پژوهش، طراحی و تدوین الگو تاثیر رسانه های جمعی بر سلامت سازمانی در دانشگاه های ایلام می باشد. جامعه آماری شامل خبرگان و کارشناسان خبره دانشگاه های ایلام اعم از استادان و کارشناسان رشته مدیریت می باشند. در این نگارش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی با توجه به سطح اشباع نظری تعداد 15 خبره برای مصاحبه انتخاب شده است. این پژوهش براساس هدف، کاربردی و از نقطه نظر چگونگی جمع آوری اطلاعات، از نوع پژوهش های آمیخته می باشد. در پژوهش حاضر جهت شناسایی عوامل موثر در طراحی مدل تاثیر رسانه های جمعی بر سلامت سازمانی دانشگاه های ایلام از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده گردید. تجزیه و تحلیل پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل تم انجام شده است. نتایج نشان می دهد که 68 شاخص در قالب 21 مولفه (اعتماد، اعتبار رسانه ای، اعتمادپذیری رسانه ای، ابعاد وفاداری مخاطب، بنیان های بهبود عملکرد سازمان خبری، ایجاد گروه های کاری مخاطب محور، امپریالیسم خبری، فیلترهای خبری رسانه ها، امپریالیسم تبلیغی، اصول بازاریابی ارتباطات، اصول اخلاق حرفه ای در خبررسانی، وظایف خبرگزاری ها، شیوه های ارتقای مسیولیت های اجتماعی در رسانه، راهکارهای ارتقای مسیولیت های اجتماعی در رسانه، یگانگی نهادی، نفوذ مدیر، ملاحظه گری، ساخت دهی، پشتیبانی منابع، روحیه، تاکید علمی) در قالب 7 بعد (تقویت اعتماد و اعتبار رسانه ای، وفاداری مخاطب به رسانه خبری، امپریالیسم رسانه ای، تقویت اخلاق حرفه ای رسانه ای، سطح سازمانی، سطح اداری، سطح فنی) در قالب 2 متغیر (رسانه های جمعی، سلامت سازمانی) برای تعیین کفایت لازم جهت انتخاب مقوله های اصلی جهت طراحی مدل تاثیر رسانه های جمعی بر سلامت سازمانی در دانشگاه های ایلام در نظر گرفته شده است. نتایج پژوهش گویای رابطه و نشان دهنده تاثیرگذاری شاخص های رسانه های جمعی بر شاخص های سلامت سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، رسانه های جمعی، دانشگاه های ایلام
  • آسیب شناسی چالش های برون سپاری خدمات ثبت احوال استان بوشهر
    ابراهیم رجب پور، مائده دهقان صفحه 2

    هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی برون سپاری خدمات ثبت احوال با تمرکز بر چالش های این موضوع است. پژوهش حاضر از نظر پارادایم اثبات گرایانه، از منظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از خبرگان اداره کل ثبت احوال استان بوشهر می باشد. این پژوهش در دو مرحله و به صورت آمیخته صورت پذیرفت. در مرحله نخست با بررسی منابع علمی، چالش های برون سپاری استخراج گردیده و با تشکیل گروه کانونی و نظرخواهی از صاحب نظران اداره کل ثبت احوال استان بوشهر شاخص های نهایی با استفاده از روش فازی اولویت بندی و نهایی شدند. در مرحله دوم با بکارگیری تکنیک سلسله مراتبی مولفه ها و شاخص های استخراج شده در چالش های برون سپاری خدمات در اداره کل ثبت احوال استان بوشهر وزن دهی و رتبه بندی شدند. ابزار پژوهش در هر دو مرحله پس از تشکیل گروه کانونی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوای پرسشنامه توسط اساتید و صاحب نظران این حوزه تایید گردید. پایایی ابزار پژوهش با استفاده از نرخ ناسازگاری (مقدار 0.025) بررسی و تایید شد. یافته های پژوهش در مرحله نخست نشان داد که از 31 شاخص شناسایی شده از بررسی مبانی نظری در بخش چالش ها، 19 شاخص وزن و اهمیت بالاتری ‏برای ورود به مرحله دوم دارند. این شاخص ها در 4 مولفه کلی ریسک انجام وظیفه، تضعیف روحیه کارکنان، کاهش ارزش سازمان ‏و ریسک کاهش کنترل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که از 4 مولفه ذکر شده؛ ‏مولفه ریسک کاهش کنترل با امتیاز وزنی 367/0 در رتبه اول قرار گرفت. ‏در انتها، بر اساس ابعاد و شاخص های بااهمیت با توجه به نظر خبرگان راهکارهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: استان بوشهر، برون سپاری، ثبت احوال، چالش های برون سپاری
  • ارائه مدل مدیریت کنش حسابگرانه در سازمانهای دولتی ایران
    زهرا محمدپور*، داود کیاکجوری صفحه 3

    درک رفتار سازمانی در هیچ زمانی مانند امروز برای مدیران مهم نبوده است . دربرخی تعاملات اجتماعی ، افراد در موقعیت های گوناگون به عرض ارادت ، علاقه و در حالت افراطی ، تملق و چاپلوسی نسبت به افرادی میکنند که احتمال کسب قدرت و یا امکان بهره مندی از پتانسیل ایشان در آینده وجود دارد . این رفتارها در چارچوب علم مدیریت رفتار سازمانی قابل تامل و تحلیل هستند.این پژوهش با هدف ارایه مدل مدیریت کنش حسابگرانه در سازمان های دولتی ایران صورت گرفته است. بر همین اساس ابتدا از 29مقاله لاتین و 78مقاله فارسی که به روش گلوله برفی انتخاب شدند استفاده شد که بعد از اشباع نظری ؛تحلیل محتوای متنی صورت پذیرفت که خروجی کار توسط نرم افزار مکس کیو دی آ نشان داده شد.سپس داده های حاصله توسط پرسشنامه (کمی و کیفی)در اختیار 14 خبره قرار گرفت و بعد از سه دور دلفی کیفی،27 معیار و 196 زیر معیار شناسایی شدو الگوی حاصله بدست آمد. بر اساس نتایج جهت مدیریت کنش جسابگرانه در سازمانهای دولتی ، مدیران باید مراقب معیار رفتار فرصت طلبانه که تاثیر گذارترین معیار بود و با سایر معیارها بیشترین تعامل را داشت باشند از سوی دگر معیار فردگرایی خودخواهانه از بیشترین میزان تاثیرپذیری برخوردار است. معیار منفعت گرایی مهمترین معیار می باشدو زیرمعیار سیاست ورزی به عنوان مبادله در اولویت اول میان زیرمعیارها قرار دارد

    کلیدواژگان: مدل، مدیریت، کنش حسابگرانه، سازمان های دولتی
  • واکاوی نقاط ضعف،چالش ها و گفتمان های انتقادی نسبت به ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی (کمرون،کویین)
    غلامرضا توکلی* صفحه 4

    هدف از پژوهش حاضر نقد،واکاوی نقاط ضعف و شناسایی گفتمان های اصلی نسبت به این مدل در سازمان های دولتی ایران است.بدین منظور ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی کمرون و کویین که در سال 1999 ارایه شده است به دقت مطالعه شد و داده های مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه ای منابع موجود و مصاحبه نیمه ساختار یافته دو مرحله ای(20 نفر،15 نفر) گردآوری شد. جامعه آماری در پژوهش حاضر کلیه مدیران و خبرگان سازمانی در سازمان های دولتی بودند. در بخش نخست پژوهش 20مصاحبه با خبرگان که به شیوه هدفمند انتخاب شده بودند، انجام شد و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار 94واحد معنادار،33رمز،12 طبقه و 4درونمایه از داده ها احصا گردید.پایایی یافته های بخش نخست با استفاده ازروش پی اسکات موردتایید قرار گرفت.در بخش دوم پژوهش به منظور واکاوی گفتمان ها و احصای گفتمان های اصلی نسبت به این مدل، مصاحبه با 15 نفر از خبرگان انجام شد و با شیوه تحلیل گفتمان انتقادی سه گفتمان اصلی کارکردی،اقتضایی و غیر کارکردی احصا گردید.در ادامه با استفاده از نظر خبرگان با روش رتبه بندی واسپاس، گفتمان های اصلی با اولویت غیر کارکردی،اقتضایی و غیر کارکردی رتبه بندی شدند، به این معنا که از نگاه خبرگان سازمان های دولتی ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی کمرون و کویین مناسب برای پیاده سازی در سازمان های دولتی ایران نیست.در پایان نیز پیشنهاد هایی برای بهبود مدل ارایه شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سازمان های دولتی، مدل کمرون-کویین، ابزار ارزیابی فرهنگ
  • طراحی و تبیین الگوی ارزیابی عملکرد استانداران دولت جمهوری اسلامی ایران
    معصومه مومنی مفرد، رضا سپهوند*، سید نجم الدین موسوی، حجت وحدتی صفحه 5

    هدف از انجام این مطالعه، طراحی و تبیین الگوی ارزیابی عملکرد استانداران دولت جمهوری اسلامی ایران بوده است. روش پژوهش حاضر بر مبنای رویکرد آمیخته است. جامعه کیفی مورد مطالعه در پژوهش حاضر را کلیه اساتید دانشگاهی در حوزه مدیریت دولتی و مدیریت استراتژیک و استانداران دولت جمهوری اسلامی ایران به همراه مدیران ارشد وزارت کشور تشکیل دادند. به منظور طراحی الگوی پژوهش حاضر در مجموع بر اساس روش نمونه گیری هدفمند و نظری تا سر حد اشباع نظری مصاحبه ها ادامه یافت، بنابراین تعداد مشارکت کنندگان در این مطالعه 18 نفر بوده اند، چرا که در مصاحبه با نفر 17 ام کد جدیدی استخراج نشد و مصاحبه با نفر 18 ام به پایان رسید. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون و به کمک نرم افزار اتلس تی 8 انجام گرفت. در نهایت به منظور مدلسازی، سطح بندی و برقراری ارتباط مفهومی میان ابعاد ارزیابی عملکرد استانداران با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری انجام گرفت. یافته های این مطالعه در بخش کیفی منجر به شناسایی 12 مقوله اصلی شامل دانش جغرافیایی، آگاهی فرهنگی، بلوغ اجتماعی، ادراک سیاسی، رشد اقتصادی، توسعه رفاهی، رضایت ذینفعان، سطح امنیت، سرمایه اجتماعی، مشارکت سیاسی، تعاملات و بهره وری به عنوان ابعاد ارزیابی عملکرد استانداران شد. مدلسازی با استفاده از روش ساختاری تفسیری، ابعاد ارزیابی عملکرد را در 5 سطح طبقه بندی نمود که در آن دانش جغرافیایی به عنوان اثرگذارترین و رضایت ذینفعان، مشارکت سیاسی و بهره وری به عنوان اثرپذیرترین ابعاد در نظر گرفته شدند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، استانداران، دولت، عملکرد استانداران
  • علی محمدزاده، علی اصغر پورعزت، علی پیران نژاد*، مجید مختاریان پور، مهدی پندار صفحات 17-34

    اساسا هر امری که مشارکت شهروندان را در پی دارد، در بستری شکل می گیرد که مقوله های مشترکی آن را احاطه کرده است و بدون توجه به آن ها، مشارکت شهروندان به سختی اتفاق می افتد. هدف از این پژوهش، طراحی مدل جامع مشارکت شهروندی در شهر تهران است. روش پژوهش، کیفی است و براساس رویکرد گلیزر از راهبرد نظریه داده بنیاد، وضعیت موجود، مدل سازی شده است. در این امتداد، با 19 نفر از شهروندان، مدیران شهری و خبرگان حوزه مشارکت شهروندی که به صورت گلوله برفی انتخاب شده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام پذیرفت و داده ها پس از پیاده سازی، کدگذاری شده و براساس خانواده کدهای شش سی که از سوی گلیزر معرفی شده است، مدل سازی شد. "عدم رویکرد شهروندمحوری در شهرداری"، به منزله پدیده محوری و 12 مقوله نیز به منزله مقوله های فرعی معرفی شد. نتیجه اینکه برای افزایش مشارکت شهروندی، لازم است شهرداری تهران، نسبت به اصلاح نگرش سرمایه های انسانی خود، به ویژه مدیران و خط مشی گذاران اقدام کند و این تغییر نگرش خود را در عمل نشان دهد و شهرداری، تبدیل به سازمان مشارکت محور شود و کمک کند تا این تغییر نگرش در شهروندان نیز به وجود آید تا بدین ترتیب مقدمات حضور آنان در عرصه مشارکت شهری فراهم آمده و مشارکت محوری شهرداری تقویت شود و مدیریت شهری، با پیشنهادهایی که در انتهای مقاله ارایه شد، خلاهای مورد اشاره را برطرف نماید.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، حکمرانی شهری، نظریه داده بنیاد، شهر تهران
  • حسین نمازیان، زهرا فروتنی*، عطیه بحرانی، مسعود گرامی پور صفحات 35-52

    با توجه به اهمیت پیاده سازی تمدن سازمانی، به عنوان رویکردی تکمیل کننده تعالی سازمانی، این پژوهش با هدف طراحی و تبیین مدل تمدن سازمانی در شرکت فولاد مبارکه اصفهان با روش آمیخته (کمی و کیفی) انجام شد. در این پژوهش، 15 خبره جامعه هدف شامل استادان حوزه مدیریت، متخصصان و خبرگان این شرکت با روش گلوله برفی هدفمند شناسایی و مصاحبه با آن ها به روش عمیق نیمه ساختاریافته انجام گردید. جامعه آماری در بخش کمی، مدیران و کارکنان با تجربه شرکت می باشند که حجم نمونه از طریق نمونه گیری خوشه ای و فرمول کوکران برابر 200 نفر به دست آمد. روایی و پایایی پرسشنامه باز طریق شاخص های CVR و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. براساس یافته های بخش کیفی و روش دلفی، 4 مولفه اصلی و 40 مولفه فرعی، شناسایی و مدل تمدن سازمانی طراحی شد. همچنین براساس یافته های بخش کمی، بارهای عاملی در کل مدل در مولفه های اصلی شامل انسان مداری، عدالت مداری، جامعه مداری و دانش مداری به ترتیب برابر 50/0، 578/0، 504/0 و 516/0 به دست آمد.

    کلیدواژگان: تمدن سازمانی، انسان مداری، عدالت مداری، جامعه مداری، دانش مداری
  • سید محمد موسوی* صفحات 53-70
    امروزه حکمرانی خوب در مقیاس وسیعی از سطح محلی تا بین المللی به کار برده می شود. در این بین سطح محلی دارای اهمیت ویژه ای است. با توجه به مشخصه هایی چون اصل تمرکززدایی، ساختار دموکراتیک، برنامه ریزی و تصمیم گیری محلی گرا و مردم نهاد، افزایش نقش نهادهای غیردولتی و جامعه مدنی، توجه به منافع عام مردم، توزیع فرصت ها و برقراری عدالت اجتماعی و جغرافیایی، افزایش اثربخشی و کارایی و در نهایت بهره مندی کل جامعه از توسعه و رفاه و...، می توان دولت محلی را به دلیل ماهیت و کارکردهای خاصی که دارد، نمونه مطلوب و کارآمدی از حکمرانی خوب دانست. در این برداشت؛ تمرکززدایی (از ارکان دولت ملی)، مهم ترین و اصلی ترین هدف دولت محلی در تحقق حکمرانی خوب است. عدم حکمرانی خوب در کشور خصوصا در مناطق روستایی، می تواند منشا بسیاری از مشکلات اجتماعی در جامعه باشد. در پژوهش حاضر تلاش شده است علل عدم موفقیت حکمروایی محلی در ایران "مورد مطالعه: دهیاری های استان زنجان" بررسی و موردسنجش قرار گیرد. روش پژوهش حاضر، از حیث هدف پژوهشی کاربردی و روش اجرای پژوهش تلفیقی است بدین معنا که از روش توصیفی- تحلیلی و نیز از روش تحقیق میدانی و پیمایشی استفاده گردیده است. جامعه آماری پژوهش را دهیاری های استان زنجان تشکیل می دهد. شیوه نمونه گیری تصادفی بوده و حجم نمونه 200 دهیاری بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. روایی آن توسط فرمانداران و بخشداران و پایایی آن با استفاده از آلفای 84/0 مطلوب ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس. انجام شد. نتایج نشان داد که بین محدودیت های دهیاری ها با عدم موفقیت آن ها رابطه مستقیم و معنا داری دارد و این رابطه با شدت تاثیر 667/0 تایید شد.
    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، حکمرانی شهری، نظریه داده بنیاد، شهر تهران
  • مصطفی هادوی نژاد*، عادله الکوزهی صفحات 71-84
    تنوع در محیط کار، فرصت هایی را برای بالندگی سازمان به ارمغان می آورد. اما نه تنها گاه از این ظرفیت در سازمان ها استفاده نمی شود، بلکه گاه در برخی کشورها به آفاتی نظیر فرقه گرایی در سازمان نیز دچار می شود. این پژوهش با هدف رسیدن به فهم های متکثر درباره تبعات فرقه گرایی در سازمان ، به کاوش تجارب زیسته کارکنانی از سازمان های دولتی ولایت هرات افغانستان با پدیدارنگاری پرداخته است. مشارکت کنندگان پژوهش 24 نفر از کارکنان 16 سازمان یادشده بودند که با روش نمونه گیری نوعی تا رسیدن به اشباع نظری به همکاری دعوت شده بودند. روش گردآوری داده ها انجام مصاحبه های عمیق بود. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار Maxqda استفاده شد. طبق یافته ها پنج ایستار متفاوت نسبت به پیامدهای فرقه گرایی در سازمان به دست آمدند که عبارت بودند از کنش های هنجارستیزانه اعضای فرقه، ناکامی ها و کنش های منفعلانه اعضای خارج از فرقه، ارتباطات بین فردی تعارض آلود، کژکارکردهای سازمانی و بی اعتمادی عمومی. در ادامه، طبقات بر اساس پیچیدگی سطح آنها، روی سلسله مراتبی با پنج سطح کنش های اعضای فرقه، کنش های اعضای خارج از فرقه، فرد، ارتباطات بین فردی، سازمان و فراسازمان قرار گرفتند و فضای نتیجه ای سلسله مراتبی را برای شیوه های متفاوت ادراک از پیامدهای پدیده فرقه گرایی در سازمان رقم زدند.
    کلیدواژگان: فرقه گرایی، تنوع نیروی کار، پدیدارنگاری، افغانستان
  • امیر لعلی سرابی* صفحات 85-100
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر و پایش نقش میانجی گری توسعه مسیر شغلی در رابطه کاهش عدالت سازمانی ادراک شده با سقف شیشه ای بود. این پژوهش از حیث ماهیت و روش، توصیفی- علی، از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ جهت گیری های پژوهش، بنیادی و ابزار گردآوری داده های آن پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان زن آموزش و پرورش شهرستان هشتگرد تشکیل دادند که از جدول گرجسی و مورگان 316 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و برای محاسبه ضرایب مسیر از تحلیل مسیر معادلات ساختاری به کمک برآوردهای نرم افزار Amos Graphics بهره گرفتیم. براساس نتایج تحلیل مسیر صورت گرفته، به ترتیب اثرات کل کاهش عدالت تعاملی و رویه ایی ادراک شده، توسعه مسیر شغلی و کاهش عدالت توزیعی ادراک شده بر سقف شیشه ای معنادار بوده و متغیرهای یاد شده توانستند فقط 20 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند. با مقایسه ضرایب بتاها می توان گفت که سقف شیشه ای بیش از هر چیزی متاثر از کاهش عدالت تعاملی و رویه ای ادراک شده است.
    کلیدواژگان: کاهش عدالت سازمانی ادراک شده، توسعه مسیر شغلی، سقف شیشه ای
|
  • Saman Babaei, Mehrdad Matani *, Ali Fallah, Shayeste Varedi Pages 1-16

    This study mainly aims at designing and developing the pattern of mass media effect on organizational health at Ilam universities.The statistical population includes reporters and experts of Ilam universities. Regarding theoretical saturation level, this study selected 15 experts for interview by using purposive and snowball sampling methods. Considering its aim, this is an applied research and considering its data collection method, it is considered a qualitative research. This study used semi-structured interviews for identification of effective factors in order to design and develop the model of mass media effect on organizational health at Ilam universities. This study was analyzed by Theme Analysis. The findings demonstrated that 68 indexes were considered for identification of the efficiency required for selection of main categories for designing and developing the model of mass media effect on organizational health at Ilam universities including 21 components (trust, media validity, media reliability, audience loyalty dimensions, principles for improvement of news organization function, development of audience-oriented work groups, news imperialism, media news filers, promotionalimperialism, communication marketing principles, professional ethics in reporting, the news organizations tasks, methods for improvement of social responsibilities, strategies for improvement of social responsibilities in media,institutional unity, manager influence, thoughtfulness, structuring, resource support, morale, scientific emphasis), 7 dimensions (strengthening the media validity and reliability; audience royalty to news organization;media imperialism; media professional ethic boosting; organizational level; office level; technical level) and 2 variables (mass media; organizational health). findings show that there are a relationship and afeects of mass media on organizational health indexes.

    Keywords: organizational healtht, Mass Media, Ilam Universities
  • The Pathology of service Outsourcing Challenges of Bushehr Province Civil Registration
    Ebrahim Rajabpour, Maedeh Dehghan Page 2

    The purpose of this study is the pathology of Civil Registration services outsourcing in Bushehr province focusing on the challenges of this matter. The present study is positivist in terms of paradigm, applied in terms of purpose, descriptive-survey in terms of type. This research was performed in two stages and a mixed manner. In the first stage, outsourcing challenges were extracted through analyzing relevant scientific sources. Afterward, by forming a focus group, and consulting the experts of Bushehr Civil Registration Organization, the ultimate indicators were prioritized and finalized by the Fuzzy method. In the second stage, the extracted components and indicators were weighted and ranked by using the hierarchical technique. The research tool in both stages after the formation of the focus group was a researcher-made questionnaire. The reliability of the research tool was evaluated and confirmed using the incompatibility rate (0.025).The statistical population of the current study consists of experts from the General Department of Civil Registration Organization of Bushehr province. Findings of the research in the first stage revealed that out of 31 indicators extracted from the review of theoretical foundations, 19 indicators are of higher weight and importance for entering the second stage of the study. These indicators were divided into 4 general components, which are: risk of duty, weakening employee’s morale, devaluation of organization and risk of diminishing control. Results demonstrated that the risk of diminishing control with a score of 0.367 is in the first place. finally based on the important dimensions solutions were presented.

    Keywords: Bushehr province, General department of Civil Registration Organization, Outsourcing, Outsourcing challenges
  • Presenting an accounting action management model in Iranian government organizations
    Zahra Mohammadpour *, Davood Kiakojouri Page 3

    Understanding organizational behavior has never been more important to managers than it is today. In some social interactions, people in various situations, out of devotion, interest, and in extreme cases, flatter and flatter people who are likely to gain power or potential in the future. These behaviors can be considered and analyzed in the context of organizational behavior management science.This study aims to provide an accounting management model in Iranian government organizations. Accordingly, 29 Latin and 78 Persian articles were selected that were selected by snowball method. After theoretical saturation, textual content analysis was performed and the output of the work was shown by Max QDA software. Then, the obtained data were provided to 14 experts by a questionnaire (quantitative and qualitative) and after three rounds of qualitative Delphi, 27 criteria and 196 sub-criteria were identified and the resulting pattern was obtained. Based on the results for managing accountable action in government organizations, managers should be careful about the criterion of opportunistic behavior, which was the most effective criterion and had the most interaction with other criteria. On the other hand, the criterion of selfish individualism is the most influential. The criterion of utilitarianism is the most important criterion and the sub-criterion of politics as an exchange is in the first priority among the sub-criteria.

    Keywords: Model, Management, Accounting Action, government organizations
  • Analysis of weaknesses, challenges and critical discourses on organizational culture assessment tools (Cameron, Quinn)
    Gholamreza Tavakoli * Page 4

    The purpose of this study is to critique, analyze the weaknesses and identify the main discourses regarding this model in Iranian government organizations. For this purpose, the organizational culture assessment tool of Cameron and Queen, which was presented in 1999, was carefully studied and the required data Available library resources and semi-structured two-stage interviews (20 people, 15 people) were collected. The statistical population in the present study was all managers and organizational experts in government organizations. In the first part of the research, 20 interviews were conducted with experts who were purposefully selected and 94 meaningful units, 33 codes, 12 categories and 4 themes of the data were counted using the method of directional qualitative content analysis. Reliability of the findings of the first part using the method P. Scott was approved. In the second part of the study, in order to analyze the discourses and enumerate the main discourses in relation to this model, 15 experts were interviewed and the three main functional, contingent and non-functional discourses were counted by critical discourse analysis method. The main discourses were ranked with non-functional, contingent and non-functional priority, using the opinion of experts using Vasspas ranking method, which means that from the point of view of experts of government organizations, Cameron and Quinn organizational culture assessment tool is suitable for implementation. Is not in Iranian government organizations. Finally, suggestions were made to improve the model.

    Keywords: Organizational culture, government agencies, Cameron-Quinn model, culture assessment intrusment
  • Designing and explaining the performance evaluation model of the governors of the Islamic Republic of Iran
    Masoome Momenimofrad, Rez Sepahvand *, Seyed Najmedin Mousavi, Hojat Vahdati Page 5

    the purpose of this study was to design and explain the performance evaluation model of the governors of the Islamic Republic of Iran. The qualitative population studied in the present study consisted of all university professors in the field of public administration and strategic management and governors of the Islamic Republic of Iran along with senior managers of the Ministry of Interior. In order to design the model of the present study, based on the purposeful and theoretical sampling method, the interviews were continued until the theoretical saturation, so the number of participants in this study was 18, because in the interview with the 17th person. No new code was extracted and the interview with the 18th person ended. The interviews were analyzed using thematic analysis method using Atlas T8 software. Finally, in order to model, level and establish a conceptual relationship between the performance evaluation dimensions of the governors was done using the interpretive structural modeling method. The findings of this study in the qualitative part lead to the identification of 12 main categories including geographical knowledge, cultural awareness, social maturity, political perception, economic growth, welfare development, stakeholder satisfaction, security level, social capital, political participation, interactions and productivity. As dimensions of performance appraisal of governors. Modeling using interpretive structural method, the dimensions of performance evaluation were classified into 5 levels in which geographical knowledge was considered as the most effective and stakeholder satisfaction, political participation and productivity as the most effective dimensions.

    Keywords: Performance Evaluation, Governors, government, Performance of governors
  • Ali Mohammadzadeh, AliAsghar Pourezzat, Ali Pirannejad *, Majid Mokhtarianpour, Mahdi Pendar Pages 17-34

    Basically, everything that involves the participation of citizens is formed in a context that is surrounded by common categories, and regardless of them, the participation of citizens is difficult to happen. The purpose of this study is to design a comprehensive model of citizen participation in Tehran. The research method is qualitative and the current situation is modeled based on Glaserian approach from the strategy of grounded theory. Along this line, semi-structured interviews were conducted with 19 citizens, city managers and experts in the field of citizen participation who were selected in the form of snowballs. The Glaser side is introduced, modeled. "Lack of citizen-centered approach in the municipality" was introduced as a central phenomenon and 12 categories were introduced as sub-categories. The result is that in order to increase citizen participation, it is necessary for Tehran Municipality to reform the attitude of its human resources, especially managers and policy makers, and show this change in attitude in practice and the municipality to become a participation-oriented organization, and help to change this attitude of citizens in order to prepare the ground for their presence in the field of urban participation and strengthen the central participation of the municipality and urban management, with the suggestions presented at the end of the article, to fill the gaps.

    Keywords: citizen participation, Urban governance, Grounded Theory, Tehran City
  • Hosein Namaian, Zahra Foroutani *, Atieh Bohrani, Masoud Geramipour Pages 35-52

    The Regarding the importance of applying organizational civilization, this study aimed to design and explain an organizational civilization model with a mixed method (quantitative/qualitative), in Mobarakeh Steel Company of Isfahan. In this study, 15 experts from the target community including management professors, experts and specialists in the company were identified by the targeted snowball sampling method and interviewed by deep semi-structured method. The statistical population in the quantitative part, included the company’s experienced managers and staff, and the sample size was calculated as 200 persons by cluster sampling and Cochran’s formula. Based on the qualitative findings and the Delphi technique, 4 main components and 40 sub-components were identified and the organizational civilization model was designed. Also, The factor loads in the whole model regarding the components of humanism, justice, community and knowledge were equal to 0.50, 0.578, 0.504 and 0.516, respectively.

    Keywords: Organizational Civilization, Humanistic Orientation, Justice Orientation, Community Orientation, Knowledge Orientation
  • Sayed Mohammad Mousavi * Pages 53-70
    Today, good governance is used on a wide scale from the local to the international level. Meanwhile, the local level is of particular importance. Considering the characteristics such as the principle of decentralization, democratic structure, local and non-governmental planning and decision-making, increasing the role of non-governmental organizations and civil society, paying attention to the common interests of the people, distributing opportunities and establishing social and geographical justice, increasing effectiveness and The efficiency and ultimately the benefit of the whole society from development and prosperity, etc., local government can be considered as a good and efficient example of good governance due to its special nature and functions. In this perception; Decentralization (one of the pillars of the national government) is the most important and main goal of the local government in achieving good governance. The lack of good governance in the country, especially in rural areas, can be the source of many social problems in the society. In the present study, an attempt has been made to investigate and evaluate the reasons for the failure of local governance in Iran in the "Case Study of Rural Areas of Zanjan Province". Descriptive-analytical method and in other chapters, field research and survey method has been used. The statistical population of the research consists of rural areas of the province. The sampling method is random and the sample size is 200 villages and the data collection tool is a questionnaire. Its validity was assessed by governors and district governors and its reliability was assessed as "0.84" using Cronbach's alpha. Data analysis was performed using SPSS software. The results showed that there is a direct and significant relationship between the limitations of rural areas and their failure. This relationship was confirmed by the intensity of the effect of 0.667.
    Keywords: Governance, Good Governance, local governance, Rural Areas, Zanjan
  • Mostafa Hadavinejad *, Adeleh Alkozehi Pages 71-84
    Diversity in the workplace provides opportunities for developing organizations. But not only is this capacity sometimes used in organizations, in some countries it also includes pests such as sectarianism in organization. The purpose of this study was to explore the lived experiences of employees from public organizations in Herat, Afghanistan –a proper context for sectarianism in a an effected counry by such a phenomenon, to gain diverse understandings about consequences of sectarianism in the organization through a phenomenography. Research participants were 24 employees from 16 mentioned organizations that were invited to the research project through typical sampling until theoretical saturation. The method of data collection was in-depth interviews. Maxqda software was used for data analysis. Based on the findings of the study, five different viewpoints toward the consequences of sectarianism in the organization were found, namely, in-parties’ anti-norm actions, out-parties’ frustrations and passive actions, conflicting interpersonal communication, organizational dysfunctions, and public distrust. Subsequently, based on their level of complexity, the classes were placed on a hierarchy with five levels (in-parties actions, Out-parties’ actions, individual, interpersonal communication, organization, and external environment of organization) and shaped the hierarchical outcome space for different ways of perceiving the consequences of the phenomenon of sectarianism in the organization.
    Keywords: Sectarianism, Workforce Diversity, Phenomenography, Afghanistan
  • Amir Lalisarabi * Pages 85-100
    The purpose of this research was to investigate the mediating role of career path development in relation to reducing perceived organizational justice with the glass ceiling. This research was descriptive-causal in terms of nature and method, also was applied in terms of purpose and in terms of research directions, it was one of the basic researches and the research data was collected by the questionnaire tool. The statistical population of the research was made up of all the female education workers of Hashtgerd city, and were selected 316 people from the table of Gorjesi and Morgan by random sampling. We used confirmatory factor analysis to analyze the data and used path analysis of structural equations to calculate path coefficients with the help of Amos Graphics software estimates.Based on the results of the path analysis, respectively, the total effects of the reduction of perceived interactional justice and the reduction of perceived procedural justice, the development of the career path and the reduction of perceived distributive justice on the glass ceiling were significant and the aforementioned variables could explain only 20% of the changes in the dependent variable. It can be said that by comparing the beta coefficients: the glass ceiling is more affected by the reduction of perceived interactive justice and the reduction of perceived procedural justice.
    Keywords: Reduction of Perceived Organizational Justice, Career Path Developmen, glass ceiling