فهرست مطالب

جستارنامه فرهنگ و هنر اسلامی
پیاپی 2 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا افشار، یوسف شهریاری زاده صفحات 8-24

    آیین باران‌خواهی هدرسه در ایران، در زمره مراسم‌هایی است که برای تمنای باران در برابر خشم طبیعت به صورت گروهی یا انفرادی اجرا می‌شود. از آنجا که یکی از سازوکارهای موثر و کارآمد در حفظ و ترویج آیین‌های سنتی، بازآفرینی آنها در قالب اشکال هنری نوین است این مقاله به وجوه اشتراک عناصر اجرایی آیین هدرسه که در استان های فارس، کهگلویه و بویراحمد و بوشهر اجرا می‌شده با پرفورمنس می‌پردازد. الگوی غالب در این مقاله نظریه‌ی شکنر پیرامون اجرا و رابطه آن با آیین است. براساس این نظریه، تیاتر و آیین بازتاب یک فعالیت مشترک بشری هستند. هنر اجرا با این قصد که هنر و زندگی نباید از هم جدا باشند تمامی هدفش را بر مشارکتی گذاشته است که تماشاگر برای تکمیل یک اجرا باید انجام دهد تا آن را بیافریند و تکمیلش کند. اجرا رجعت دوباره و امروزی ما به آیین هایی می‌باشد که هنر را با زندگی و مراسم و اداب و رسوم پیوند می‌دهد و تعامل طبیعت و انسان را برقرار می‌نماید. شکنر معتقد است در صورت ترکیب یک آیین با یک رویداد واقعی می‌توان بیشترین استفاده را از یک اجرای گروهی برد. هنر اجرا اهداف و مقاصد آیین‌ها را در دوران ما به عهده گرفته است. روش پژوهش حاضر توصیفی -تحلیلی بوده و برای گردآوری اطلاعات از دو شیوه «کتابخانه‌ای» و «تحقیق میدانی» استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که بین آیین باران‌خواهی هدرسه و هنر اجرا در عناصری چون اجراگر، تماشاگر، زمان، فضا، اشیاء و موسیقی اشتراکاتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آیین، پرفورمنس، شکنر، هدرسه، باران خواهی
  • نیره السادات مبینی پور صفحات 25-38

    حریم یکی از مفاهیم بنیادین در معماری است. حریم قبل از اسلام در معماری ایران وجودداشته، بعد از اسلام نیز باتوجه‌به اندیشه ایرانی-اسلامی در بناها مشاهده می شود. در عصر حاضر حریم در زمینه معماری و به وجودآمدن سازمان فضایی شهرهای ایران دچار اختلال و یا حذف شده است. در معماری ایران باتوجه‌به اندیشه ایرانی مبنی بر ذومراتب بودن وجود انسان و ارتباطش با هستی، پیوندهای وجودی انسان (شامل پیوند با طبیعت، انسان و خالق هستی) موجب به وجود آمدن مراتبی از حریم می شود که با برجسته شدن ویژگی هایی از تعین حریم همراه است. در این راستا اهداف انجام این پژوهش شناخت درست مفهوم حریم، پی بردن به خصوصیت های به ظهور رسیدنش در معماری ایران و ارایه راهکارهایی برای بازگرداندن آن به بناهای ایرانی از طریق ایجاد تغییراتی در نوع معماری است. در پژوهش پیش رو که پژوهشی توصیفی-تحلیلی است، اطلاعات موردنیاز براساس مصاحبه های هدفمند با اساتید رشته معماری، منابع کتابخانه ای و اینترنتی گردآوری شده اند و در پایان با روش تحلیل منطقی به نتیجه رسیده است. نتیجه تحلیل مطالب نشان می‌دهد حریم در همه ابعاد زندگی انسانی وجوددارد و حضور آن در معماری ضرورت می یابد، ازاین رو حذف حریم در شهرها و بناها عواقبی همچون به وجودآمدن مشکلاتی از لحاظ کالبدی، جامعه شناسی شهری و نوعی بریدگی بین فضاها به-وجود آورده است. درچنین شرایطی حس تعلق به فضا و مکان از بین رفته و شان افرادی که در خانه-های امروزی زندگی می کنند، رعایت نشده و از طرف دیگر سنت های اسلامی و بسترهای فرهنگی ایرانی-اسلامی نادیده گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: حریم، معماری ایرانی، معماری اسلامی، اندیشه اسلامی
  • ایمان سهرابی مقدم چافجیری، حسین اکبرنژاد دموچالی صفحات 39-51

    در این مقاله به بررسی نقش هوش مصنوعی ‏ در دهه گذشته تمدن نوین اسلامی و تاثیراتی که این تکنولوژی بر فرهنگ و جامعه ‏اسلامی داشته است، می پردازیم. هوش مصنوعی را می توان یکی از بزرگترین ابداعات و اختراعات بشر زمینی، به دلایل زیادی ‏همچون کمک به پیشرفت بشریت و نقش داشتن در مسایل امروزی زیادی، معرفی کرد. در همان بدو ورود هوش مصنوعی به ‏عرصه های جهانی و جوامع مختلف، نه تنها تاثیرات آن را در سازمان ها و دستگاه های بزرگ قابل مشاهده بود، بلکه در میان مردم ‏نیز صحبت های زیادی از هوش مصنوعی و کاربردهای آن شنیده می شود، تمام این ها، زمینه ساز ظهور تغییرات زیادی در زمینه-‏های مختلفی همچون فرهنگ جوامع بشری بود. در این مقاله در پاسخ به این سوال که نقش و جایگاه‎ ‎هوش مصنوعی‎ ‎در فرهنگ ‏نوین تمدن اسلامی کدام است؟ با کاربست روش توصیفی تحلیلی، تلاش گردید تحلیل جامعی از هر کدام از ابزارهای‎ ‎هوش ‏مصنوعی‎ ‎و نحوه کاربست آن ها در جهت رسیدن به فرهنگ نوین تمدن اسلامی ارایه گردد‎.‎‏ ایران همواره در گسترش فرهنگ و ‏پیشرفت علم، نقش مهمی در میان کشورهای جهان اسلام داشته و بدین دلیل از تکنولوژی های روز دنیا برای رسیدن به اهداف ‏خود از جمله اهداف اسلامی و فرهنگی خود بهره برده است. ‏

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، اسلام، ایران، فرهنگ
  • محمود دهقانی صفحات 52-61

    با روی کار آمدن دودمان صفوی و فرمانروایی شاه اسماعیل یکم معمار مذهب شیعه در ایران، پادشاهان صفوی در بازسازی و گسترش ساختمان و بویژه تزیینات آن تلاش بسیار نموده اند. هنگامی که در سال 914 هجری برابر با 1508 میلادی شاه اسماعیل برای نیایش به بارگاه رفت صندوقی ساخته شده با تزیینات خاتم بر روی آرامگاه گذاشت و با طلا و آیینه کاری رواق ها و سنگ فرش مرمر، در آنجا قالی های گران بها فرش کرد.

    کلیدواژگان: پیشینه، معماری، بارگاه، امام حسین، عراق
  • زهرا شهریاری مقدم، لیلا دهقانی، زهرا صابر، مریم محرمخانی، فرشته احترامی صفحات 61-69

    ایجاد و پرورش نسل های انقلابی برای یک جامعه بسیار بارز و حایز اهمیت است. تغییر و تحول در نسل ها، یکی از مهمترین مباحثی است که در علم جامعه شناسی از آن یاد می-شود. جامعه ای که با انقلاب اسلامی شکل گرفته است و در تربیت نسل های بعد از آن تلاش دارد. بی شک این انقلاب بی نام خمینی در هیچ جای جهان شناخته شده نیست. امام خمینی (ره) میفرمایند: از خداوند متعال توفیق کافه مسلمانان و خصوص طبقه جوانان را در محور استعمار و عمال خاین ان خواستارم از این رو در این مقاله سعی می شود که به بررسی ایجاد پیوند فرهنگی میان ولایت اهل بیت با نسل های انقلاب اسلامی در ایران پرداخته شود. این مبحث در علم معارف و علوم انسانی از مباحث مهم و کلیدی به حساب می آید که نگاه ما را به مباحث اعتقادی و به دنبال آن، مباحث پیرامونی تغییر می دهد. مهم این است که مقصدی که انسان باید به آن برسد و دعوت انبیای الهی برای رسیدن به آن مقصد است، مقام توحید می باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، ولایت، اهل بیت، انقلاب اسلامی ایران
  • مریم حاجبی پور، صاحبه خاری، فاطمه رحمدل پور، زهرا عرفانی، زهرا بهمنی چاهستانی صفحات 70-85

    چکیده هدف این پژوهش بررسی تاثیر تاتر درسی بر افزایش خلاقیت و یادگیری در درس فارسی در مقطع ابتدایی می باشد که به صورت توصیفی و با رویکرد کیفی صورت گرفت. پژوهش با شیوه اسنادی انجام گرفت . در این پژوهش تلاش شد با مطالعه منابع دست اول و دوم ، تاثیرات تایتر درسی مورد واکاوی قرار بگیرد. بررسی ها نشان می دهد تیاتر در آموزش‌های تحصیلی نقشی راهبردی در تقویت مهارت های مختلف دانش آموزان دارد. یکی از کوتاه‌ترین راه‌های دست یابی به این رفتارها، پرداختن به فعالیت‌های نمایشی است. مباحث آموزشی کتب درسی را می‌توان از طریق تیاتر آموزش داد زیرا می تواند مولفه های مشارکت، فعالیت جمعی، مسیولیت‌پذیری، شناخت حقوق خود، احترام به حقوق دیگران و آموزش امور اعتقادی و کاربردی زندگی را به دانش آموزان انتقال و تفهیم نمود.

    کلیدواژگان: تاتر، خلاقیت، فارسی، ابتدایی
  • امیرحسین آقاجانی صفحات 86-104

    این گفتار پژوهشی است در باب گرافیک محیطی و مبلمان شهری و در آن سعی شده با توجه به مطالعات و تجربیات پیشینیان در چند حوزه خاص از گرافیک محیطی تحلیل صورت گیرد. نویسنده در ابتدا به تعریف و پیدایش گرافیک محیطی پرداخته و همراه با آن خواننده را متوجه اهمیت و کاربرد آن در دنیای امروز می‌کند. در ادامه با بررسی ریشه‌های تاریخی و شکل گرفتن تمدن‌ها و فرهنگ‌های مختلف به پیدایش جایگاه گرافیک محیطی در سطح جامعه می‌پردازد. با روشن شدن این موضوع جهت واکاوی روشن‌تر به سلسله مراتب نیازهای انسانی پرداخته شده تا ارتباط محیط با انسان بیش‌ازپیش آشکار گردد. همچنین رابطه فرهنگ بومی با آیین هر مرز و بوم به بحث گذاشته شده و چگونه شکل‌گیری بافت فرهنگی- آیینی را ترسیم می‌کند. در انتها و بر اساس داده‌های استخراج شده، نویسنده پیرو دو هدف اصلی این تحلیل (ارتباط گرافیک محیطی با فرهنگ ملی- آیینی و پیوستگی آن با جامعه‌ای شاداب و امیدوار) بر لزوم پیاده‌سازی گرافیک محیطی منطبق با فرهنگ و آیین تاکید می‌کند. وی با مطرح نمودن چند نمونه که تا حدی در این حوزه مورد قبول محسوب می‌شوند به‌سوی تاثیرات فرهنگی و فرهنگ‌سازی رفته و به اثرگذاری مثبت آن عوامل بر جامعه‌ای شاداب و امیدوار می‌پردازد.

    کلیدواژگان: گرافیک محیطی، مبلمان شهری، شادابی، معماری ایرانی اسلامی، فرهنگ ایرانی
|
  • Pages 8-24

    Pray-for-rain ceremony in Iran is one of those which is performed individually or in group to ask for rain against the anger of nature. Since one of the effective mechanisms in keeping and promoting traditional ceremonies is recreation of them in the shape of modern arts, this research suggests the common aspects of performing elements in Hederse ceremony with Performance according . The dominant pattern in this article is the schechner theory about performance and its relation to the ceremony. According to this theory, the theater and the ceremony are the reflection of a common human activity. The art of performance is willing not to separate art and life, its all goal is the share which the audience should do to complete the performance in order to create it and finish it. Performance is the modern return of us to ceremonies which join art to life, traditions and custom. It makes interaction between human and nature. Schechner believes that if we mix a ceremony with a real event, we can use the best out of a group performance. Art of performance is responsible for ceremonies goals in our era. The method in this research is descriptive analysis. Library data and fieldwork are used to collect data. The results from this research show that there are common things between pray-for-rain ceremony of Hederse and art of performance in respect to elements such as performer, audience, time, atmosphere, accessories and music so that can be performed in the form of performance.

    Keywords: ceremony, performance, schechner, Hederse, pray-for-rain
  • Pages 25-38

    One of the basic concepts in architecture is privacy.Privacy existed before Islam in Iranian architecture.After Islam,according to Iranian Islamic thought,it is observed in the buildings.In the current era,privacy in all fields in Islamic architecture and the emergence of the spatial organization of Iranian cities has suffered or been removed.In the architecture of Iran,according to the Iranian idea of the existence of human existence and its connection with existence,the existential links of man(including the link with nature,man and the creator of existence)lead to the emergence of a level of privacy,which is accompanied by highlighting the characteristics of the definition of privacy.This regard,the goals of this research are to understand the concept of privacy,find out the characteristics of its emergence in Iranian architecture,and provide solutions to restore it to Iranian buildings by making changes in the type of architecture. In the upcoming research,which is a descriptive analytical research,the required information has been collected based on targeted interviews with architecture professors,library and internet sources, and at the end,the conclusion has been reached by logical analysis method.The result of the content analysis shows privacy exists in all aspects of human life,and the presence of privacy in architecture becomes necessary,and the removal of privacy in cities and buildings has many consequences,such as in terms of physical and urban sociology,and a kind of cut and separation between spaces has been created.The sense of belonging to the space and place has been lost and the dignity of the people who live in today's houses is not respected,on the other hand Islamic traditions and Iranian and Islamic cultural foundations have been ignored.

    Keywords: Privacy, Iranian architecture, Islamic architecture, Islamic principles, values
  • Pages 39-51

    In this article, we examine the role of artificial intelligence in the last decade of modern Islamic civilization and the effects that this technology has had on Islamic culture and society. Artificial intelligence can be introduced as one of the greatest innovations and inventions of human beings on earth, for many reasons, such as helping the progress of humanity and playing a role in many modern issues. At the very beginning of the arrival of artificial intelligence in the world arenas and different societies, not only its effects could be seen in large organizations and devices, but also among people there were many talks about artificial intelligence and its applications. It is heard, all these were the basis for the emergence of many changes in various fields such as the culture of human societies. In this article, in response to the question, what is the role and position of artificial intelligence in the new culture of Islamic civilization? By using the analytical descriptive method, an attempt was made to present a comprehensive analysis of each of the artificial intelligence tools and how to use them in order to reach the new culture of Islamic civilization. Iran is always expanding its culture and progress. Science has played an important role among the countries of the Islamic world, and for this reason, it has used modern technologies to achieve its goals, including its Islamic and cultural goals. ,

    Keywords: Artificial intelligence, Islam, Iran, culture
  • Pages 52-61

    With the establishment of the Safavid dynasty and the reign of Shah Ismail I, an architect of the Shiite religion in Iran, the Safavid kings have made great efforts in the reconstruction and expansion of the building and especially its decorations. When in the year 914 Hijri equal to 1508 AD, Shah Ismail went to the court to pray, he placed a box made with Khatam decorations on the tomb and covered it with expensive carpets with gold and mirrorwork of porticoes and marble pavements. 

    Keywords: background, architecture, court, Imam Hussein, Iraq
  • Pages 61-69

    Creating and nurturing revolutionary generations is very important for a society. Generational change is one of the most important topics mentioned in sociology. A society that was formed with the Islamic revolution and is trying to educate the generations after that. Undoubtedly, this nameless Khomeini revolution is not known anywhere in the world. Imam Khomeini (may Allah be pleased with him) says: I ask the Almighty God for the success of the Muslim community, especially the youth class, in the axis of colonialism and treacherous acts, so this article tries to To examine the creation of a cultural link between the Ahl al-Bayt province and the generations of the Islamic Revolution in Iran. This topic is considered one of the important and key topics in education and humanities, which changes our view of religious topics and then surrounding topics. The important thing is that the destination that man must reach and the calling of divine prophets to reach that destination is the position of monotheism.

    Keywords: Culture, Province, Ahl al-Bayt, Islamic Revolution of Iran
  • Pages 70-85

    The purpose of this research is to investigate the effect of classroom theater on increasing creativity and learning in Persian lessons in elementary school, which was done descriptively and with a qualitative approach. The research was done with documentary method. In this research, an attempt was made to analyze the effects of classroom theater by studying first and second hand sources. Studies show that theater plays a strategic role in strengthening students' various skills in academic education. One of the shortest ways to achieve these behaviors is to engage in dramatic activities. The educational topics of textbooks can be taught through theater because it can convey and understand the components of participation, collective activity, responsibility, recognition of one's rights, respect for the rights of others, and the teaching of religious and practical matters of life.

    Keywords: Theater, creativity, Persian, elementary
  • Pages 86-104

    This speech is a research about environmental graphics and urban furniture, and in it, it is tried to be analyzed according to the studies and experiences of the predecessors in some specific areas of environmental graphics. At the beginning, the author defines and defines environmental graphics and along with that, the reader realizes its importance and application in today's world. Further, by examining the historical roots and the formation of different civilizations and cultures, it deals with the emergence of the position of environmental graphics at the level of society. With the clarification of this issue, the hierarchy of human needs has been discussed for a clearer analysis, so that the relationship between the environment and humans is revealed even more. Also, the relationship between the native culture and the religion of each border is discussed and how it draws the formation of the cultural-ritual fabric. In the end and based on the extracted data, the author emphasizes the necessity of implementing environmental graphics in accordance with the culture and ritual, following the two main goals of this analysis (the connection of environmental graphics with the national-ritual culture and its connection with a lively and hopeful society). By bringing up some examples that are considered acceptable in this field, he went towards the cultural effects and culture-making, and deals with the positive effects of those factors on a lively and hopeful society.

    Keywords: Environmental graphics, urban furniture, freshness, Iranian Islamic architecture, Iranian culture