فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال دهم شماره 4 (پیاپی 53، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرحسین صفارکهنه قوچان، محمدرضا کردی*، فاطمه شب خیز صفحات 1-9

    مقدمه :

    تغییر در مورفولوژی دندریت ها و عملکرد مدارهای عصبی در نورون های درک کننده درد در شاخ خلفی نخاع در نهایت منجر به درد نوروپاتیک می شود. افزایش در بیان Rac1 با افزایش اندازه و تراکم خار های دندریتی و افزایش تحریک پذیری درد در بیماری MS همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چهار فعالیت بدنی در محیظ غنی شده بر Rac1 و تغییرات ساختاری نورون های WDR در شاخ خلفی نخاع و حساسیت به درد در دوره مزمن بیماری انسفالومیلیت خود ایمن تجربی (EAE) ، مدل حیوانی مورد استفاده برای مطالعه ایمونوپاتوژنز بیماری مالتیپل اسکلروزیس، می باشد.

    مواد و روش ها

    30 سر موش C57BL6 ماده به صورت تصادفی به  سه گروه 10 تایی تقسیم شدند.گروه اول، با پپتید MOG35-55  القا شدند (گروه EAE)، گروه دوم، تزریق سالین داشتند (گروه کنترل سالم)، و گروه سوم، پس از القا با MOG35-55  در قفس محیط غنی شده قرار گرفتند (گروه زندگی در محیط غنی شده+ EAE). در روز 30 پس از القا (دوره مزمن بیماری EAE) حساسیت به درد با آزمون فرمالین انجام شد و سپس موش ها با تزریق کتامین و زایلازین بیهوش و بافت نخاع برداشته شد. سطوح پروتیین Rac1 با روش ایمونوهیستوشیمی و طول و تراکم خار های دندریت با روش گلژی کاکس اندازه گیری شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش ما نشان داد که زندگی در محیط غنی شده در مقایسه با گروه EAE سطوح پروتیین Rac1، طول و تراکم خارهای دندریت نورون ها را در شاخ خلفی نخاع و حساسیت به درد را به طور معنی داری کاهش داد.

    نتیجه گیری

    تغییر محیط و سبک زندگی به محیطی شاد و غنی شده و سبک زندگی فعال می تواند با جلوگیری از تغییرات ساختاری نورون های درک کننده درد در شاخ خلفی نخاع حساسیت به درد را در بیماری MS کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نورالژی، مالتیپل اسکلروز، پلاستیسیته نورونی، ورزش
  • کیمیا دارپرنیان، زهرا عزیزی، رضا ابراهیم پور* صفحات 10-19

    مقدمه:

     الزام به تصمیم گیری تنها با شواهدی محدود و بعضا ناکافی یکی از چالش هایی است که ناگزیر از مواجهه با آن هستیم. در مطالعات پیشین تاثیر میزان شواهد در میزان عملکرد، قطعیت و زمان پاسخ بررسی شده است. اما این سوال که با شواهد ناکافی، چه عواملی منجر به اخذ تصمیم می شود، در هاله ای از ابهام است. این پژوهش با کمک آزمایش نقاط متحرک تصادفی و استفاده از مدل سازی رفتاری، سعی در پاسخ دهی به آن دارد.

    مواد و روش ها

    آزمایش روان- فیزیک نقاط متحرک تصادفی طراحی شد و از 10 شرکت کننده خواسته شد پس از مشاهده ی حرکت نقاط، جهت حرکت و میزان قطعیت خود را اعلام نمایند. در این آزمایش مدت زمان نمایش محرک متغیر بوده و در هر آزمایه به طور تصادفی یکی از شش مدت زمان تعیین شده (از 80 تا 720 میلی ثانیه) را داشته است. با متغیر بودن زمان نمایش محرک، شرکت کنندگان در معرض شواهد کافی و ناکافی جهت تصمیم گیری قرار گرفتند. نتایج داده های رفتاری شرکت کنندگان با توابع روان سنجی مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از مدل رانش- انتشار رفتار شرکت کنندگان، مدل سازی شد.

    یافته ها

    داده های رفتاری ما نشان می دهد که مدت زمان نمایش محرک، تاثیر معنی داری در افزایش میزان دقت و قطعیت و همچنین در کاهش زمان پاسخ گویی دارد. نتایج مدل سازی رفتاری نیز نشان داد که مولفه های تصمیم (آستانه تصمیم، نرخ رانش، و مولفه غیر تصمیم) تحت تاثیر تغییر مدت زمان نمایش محرک هستند و آستانه تصمیم به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار می گیرد. آستانه تصمیم با افزایش مدت زمان نمایش محرک به طور معنی داری افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    پژوهش های ما، این فرضیه که مغز هنگام تصمیم گیری بر مبنای شواهد ناکافی، آستانه تصمیم را تغییر داده و با شرایط سازگار می شود را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، روان- فیزیک، زمان پاسخ
  • غزال زندکریمی*، فاطمه فضل علی، محمدباقر حسنوند صفحات 20-31

    مقدمه :

    حل مسیله ریاضی مستلزم بهبود درک جزییات و کلیات توسط قشر آهیانه مغز است و به نوبه خود، دستیابی به این توانایی مستلزم رشد توانایی های شناختی می باشد. هدف از این مطالعه بهبود توانایی های شناختی در حل مسیله ریاضی از طریق درمان ترکیبی نوروفیدبک و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه کمی از نوع تک موردی با طرح ABAB بود. جامعه آماری، دانش آموزان پایه نهم متوسطه مراجعه کننده به دو مرکز مشاوره کرج بودند. از این میان پنج دانش آموز ضعیف در حل مسیله ریاضی به صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب شدند. معیارهای ورود، سن بین 14 تا 16 سال، نمره ریاضی کمتر از 13/5 از 20 در ترم قبل بود. علاوه بر این، شرکت کنندگان نباید دارای تشخیص اختلالات یادگیری و یا سایر اختلالات همبود، درمان پزشکی و دوره تقویتی ریاضی باشند. ابزارهای اندازه گیری، ویرایش چهارم آزمون هوش وکسلر، دستگاه های تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، نوروفیدبک و نمرات امتحان ریاضی بین دو ترم تحصیلی بود. مداخله ترکیبی تحریک الکتریکی و نوروفیدبک به مدت 50 دقیقه، دو ماه و دو بار در هفته با هدف ارتقای امواج آلفا و تتا و سرکوب امواج بتا سه در قشر جداری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از فرمول های درصد بهبود ، اندازه اثر کوهن و تحلیل دیداری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان ترکیبی در امواج مغزی مذکور موثر بوده است. از سوی دیگر، عوامل شناختی در مقیاس هوش وکسلر شامل حافظه فعال، سرعت پردازش، استدلال ادراکی و درک کلامی و همچنین نمرات امتحان ریاضی دانش آموزان بهبود قابل توجهی را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که تحریک جمجمه ای قشر آهیانه و آموزش مغز با بازخورد عصبی، قادر به افزایش توانایی یادگیری دانش آموزانی است که در درک جزییات و کلیات ریاضیات مشکل دارند. بنابراین می توان از این روش ترکیبی غیرتهاجمی به عنوان رویکردی برای بهبود توانایی های شناختی دانش آموزانی که در حل مسایل ریاضی ضعیف هستند، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، امواج مغزی، اختلال عملکرد شناختی
  • فاطمه سلمان نژاد، بیتا نصرالهی*، رضا قربان جهرمی، هومن نامور صفحات 32-43

    مقدمه :

    مشکلات روانشناختی حاصل تعامل فرد با محیط بوده و رفتارهایی را در بر می گیرد که منجر به تضادهای اجتماعی، نارضایتی و ناشادی فردی می شود. هدف این پژوهش ارایه مدل ساختاری مشکلات روانشناختی بر اساس حوزه طرد و بریدگی و افکارخودآیند منفی با نقش واسطه ای احساس تنهایی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد دارای علایم روانشناختی بود که به کلینیک های مرکز مشاوره قم در سال 1400 ارجاع داده شده بودند. تعداد 250 نفر از مراجعین با مشکلات روانشناختی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس افسردگی، اضطراب و فشار روانی (DASS)، پرسشنامه طرحواره یانگ (YSQ-L3)، پرسشنامه افکار خودآیند (ATQ-30) و پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و با نرم افزار Smart Pls تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است و قابل تعمیم به کل جامعه آماری می باشد. روایی همگرا و روایی واگرای مدل تایید گردید و برازش مدل برابر (0/42=Gof) محاسبه شد. نتایج حاصل از بررسی نقش میانجی گری احساس تنهایی نیز نشان داد که احساس تنهایی نقش میانجی گری معنی داری در رابطه بین طرد و بریدگی و افکارخودآیند منفی با مشکلات روانشناختی دارد.

    نتیجه گیری

    درمانگران و مشاوران مراکز مشاوره و بهداشت روان با استفاده از این مدل می توانند با بررسی حوزه طرد و بریدگی، افکارخودآیند و احساس تنهایی افراد اقدامات تشخیصی و درمانی لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، درمانی، فکر کردن
  • پروین افشار، محمد جلیلی*، علیرضا عقیقی صفحات 44-61

    مقدمه:

     هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل شبکه ای جذب مشتریان بالفعل از طریق بازاریابی عصبی و مقایسه آن در صنعت بیمه و قارچ است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش توصیفی- پیمایشی است. نمونه آماری 9 نفر از خبرگان علوم اعصاب، بازاریابی، صنعت بیمه و قارچ بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش تحلیل تصمیم گیری چند شاخصه است. داده ها به روش کتابخانه ای- پرسشنامه ای جمع آوری شد. برای غربالگری از روش دلفی فازی استفاده شد. برای تعیین شدت اثر عوامل از دیمتل فازی، برای اولویت بندی ابعاد از روش تحلیل شبکه فازی در اکسل و سوپردسیژن استفاده شد.

    یافته ها

    ابعاد بازاریابی عصبی در سه بعد (فیزیولوژیک، شخصیتی و اجتماعی محصول) و در هشت زیر معیار شناسایی شد. در صنعت بیمه بعد اجتماعی محصول (وزن: 0/319) با اجرای تعهدات (وزن: 0/0744) و در صنعت قارچ بعد فیزیولوژیک محصول (وزن: 0/346) با محرک های بینایی- شنوایی (وزن: 0/0658) موثرترین بعد بازاریابی عصبی در جذب مشتریان بالفعل است.

    نتیجه گیری

    در صنعت بیمه توجه به ابعاد غیرملموس چون اعتماد نقش بیشتری در جذب مشتریان بالفعل دارد. در صنعت قارچ بعد فیزیولوژیک و زیر معیار حواس بینایی- شنوایی که ماهیت ملموس دارد، نقش مهم تری در جذب مشتریان بالفعل دارد. دلیل این امر شاید پردازش های مغز در برخورد با محرک های ملموس و غیرملموس نشاءت گرفته از حواس باشد که نیازمند مشاهده عملکرد مناطق خاصی از مغز با دستگاه MRI و fMRI است.

    کلیدواژگان: علوم اعصاب، مغز، تصمیم گیری
  • زهرا نظری فردوئی، الهام فروزنده*، سید مصطفی بنی طبا صفحات 62-70

    مقدمه:

     بیماران افسرده با مشکلاتی در زمینه توانایی های شناختی و تنظیم هیجانات مواجه هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی بر توانایی های شناختی، تنظیم هیجان و ناگویی هیجانی در دختران نوجوان افسرده شهر یزد بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دختران نوجوان افسرده شهر یزد در سال 1400-1399 بود. حجم نمونه بر اساس نوع تحقیق تعداد 26 دختر نوجوان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 13 نفری تقسیم شدند. آموزش اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی در مورد آن ها اجرا شد. همچنین جهت بررسی پایداری نتایج به فاصله زمانی دو ماه پس از آموزش، دوره پیگیری انجام شد. هر دو گروه قبل و بعد از اجرای فرآیند آموزش به پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی (1392)، نظم بخشی هیجانی گراتز و رویمر (2004) و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (1994) پاسخ دادند.

    یافته ها

    آموزش اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی بر توانایی های شناختی، تنظیم هیجان و ناگویی هیجانی در دختران نوجوان افسرده در سطح 0/01>P تاثیر معنی دار دارد.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج این پژوهش آموزش اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی می تواند به عنوان شاخصی برای تشخیص و پیگیری پیامدهای اختلال افسردگی مطرح شود و همچنین در طرح مداخله آموزشی اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی برای این اختلال مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، افسردگی، حافظه
  • نگار فرهودی، نیما جوانشیر*، محمد نگارش صفحات 71-76
    مقدمه

    همه گیری کووید-19 از دسامبر 2019 آغاز شد و علایم و عوارض مختلفی از جمله عوارض عصبی را آشکار نمود. مطالعات اخیر ارتباط احتمالی بین این عفونت ویروسی و سندرم گیلن باره (GBS) را مطرح نموده اند.

    توصیف بیمار: 

    در این گزارش به معرفی بیماری می پردازیم که پس از تشخیص بیماری کووید-19، دچار نوروپاتی محیطی صعودی می شود. روش های تشخیصی مختلف تشخیص GBS را مطرح می کنند.

    یافته ها: 

    پس از درمان با پلاسمافرزیس، پاسخ قابل قبولی به درمان مشاهده گردید.

    نتیجه گیری:

     با توجه به ماهیت ویروسی بیماری کووید-19 و شواهد ارتباط GBS با بیماری های ویروسی و همچنین احتمال تهاجم بیماری به دستگاه تنفسی، در صورت شروع علایم عصبی در بیمار کووید-19، GBS باید در فهرست تشخیص های افتراقی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم گیلن باره، کووید-19، پلی رادیکولونوروپاتی
  • میلاد سلوکی، فریبا محمودی، آرش عبدالملکی* صفحات 77-91

    مقدمه:

     سکته مغزی ایسکمیک علاوه بر محدودیت هایی که برای بیمار تحمیل می کند، هزینه های اقتصادی و اجتماعی بالایی نیز دارد. با وجود تلاش های فراوان برای درمان این آسیب ها، هنوز بهبودی کامل در بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک حاصل نشده است. سکته مغزی ایسکمیک مجموعه ای از وقایع مانند التهاب، افزایش استرس اکسیداتیو و گسترش آسیب را به دنبال دارد که می تواند منجر به آسیب میتوکندری، تخریب پروتیین و آپوپتوز سلولی شود. هر رویکردی که بتواند سلول های عصبی را از آسیب های ایسکمیک محافظت کند، می تواند روند بهبودی را ارتقا بخشد. یکی از این روش ها استفاده از فاکتورهای درون سلولی در درمان سکته مغزی است که می تواند مسیرهای سلولی مختلف مانند آپوپتوز، تقسیم و سایر مسیرها را کنترل کند.

    نتیجه گیری

    در این مقاله به نقش برخی عوامل دخیل در بهبود روند سکته مغزی ایسکمیک و راهکارهای درمان با این عوامل پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دستگاه عصبی مرکزی، سکته مغزی، فاکتورهای رشد عصبی، هورمون رشد
  • حامد قزوینی، معصومه سیدحسینی تمیجانی، راحله رفائی* صفحات 92-103

    مقدمه :

    مطالعه بر روی مسیرهای عصبی و شناختی در حوزه اعتیاد یکی ازمهم ترین چالش های علوم اعصاب است. داروهای اعتیادآور موجب تحریک مدار پاداش، انگیزش، سرخوشی، تغییرات شناختی و فعالیت حرکتی می گردند. مطالعات متعدد نشان داده اند فعالیت مسیر مزوکورتیکولیمبیک که نقش مهمی در شناخت و رفتار دارد، توسط پاداش های طبیعی و داروهای اعتیادآور فعال می شود. بین رفتار موادجویانه و تصمیم گیری، توجه، یادگیری، حافظه، پاداش و مصرف مواد رابطه معنی داری وجود دارد. توسعه مدل های حیوانی اعتیاد یک عامل ضروری برای درک ما از مکانیسم های اعتیاد به مواد و علایم شناختی ناشی از تداوم آن است. در این مطالعه، ما انواع مدل های حیوانی اعتیاد و ارتباط آنها با درک پاتوفیزیولوژی مکانیسم ها را مرور نمودیم.

    نتیجه گیری

    با توجه به روش های مختلف مصرف مواد مخدر در انسان، انواع مدل حیوانی وجود دارد که شامل پارادایم های مختلفی نظیر خودتجویزی استنشاقی، خوراکی و وریدی هستند. مدل های خودتحریکی داخل جمجمه ای و مدل های حیوانی شرطی شده مبتنی بر پاداش مواد مخدر، سعی در درک اساس نوروبیولوژیکی اعتیاد و اختلالات شناختی پس از مصرف مواد دارند. ترجیح مکان شرطی یکی از مدل های پرکاربرد برای بررسی ویژگی های پاداش دهی مواد مخدر است که مرتبط با یادگیری وابسته به پاداش بوده و توانایی حیوان را برای پیش بینی پاداش در آینده ارزیابی می کند. اخیرا، این مدل های حیوانی به منظور شبیه سازی اعتیاد به مواد مخدر بکار می روند تا منظرهای جدیدی برای مطالعه پدیده هایی نظیر خاموشی، بازگشت، رفتار موادجویانه اجباری، سندرم محرومیت و اختلالات شناختی ناشی از اعتیاد فراهم نمایند. به طور خلاصه، این نوآوری ها در ایجاد مدل های حیوانی اجازه توسعه دانش اعتیاد و بررسی مبانی بیولوژیک اختلالات شناختی مرتبط با اعتیاد درآینده را به ما می دهند.

    کلیدواژگان: اختلالات مرتبط با مواد، مدل های حیوانی، پاداش
  • اسدالله اسدی، مهدی تمجید، زهرا پوروزیری، آرش عبدالملکی* صفحات 104-112

    مقدمه:

     سیستم عصبی محیطی دارای توانایی ذاتی برای بازسازی خود است و عوامل متعددی از جمله عوامل نوروتروفیک نقش مهمی در این فرآیند دارند. عوامل نوروتروفیک مولکول هایی هستند که بر سیستم عصبی محیطی تاثیر می گذارند و نقش حیاتی در محافظت از اعصاب، رشد و بازسازی دارند. در صدمات شدید ترمیم عصب داخلی چندان موثر نیست. درمان های فعلی نیز محدودیت ها و عوارض جانبی زیادی دارند.به نظر می رسد استفاده از برخی محرک های طبیعی و گیاهی عوارض جانبی کمتری دارد و بازسازی عصب محیطی را تسریع می کند. بنابراین توجه به نقش عوامل نوروتروفیک و بررسی اثرات درمانی محرک های طبیعی در بازسازی اعصاب محیطی حایز اهمیت است.

    نتیجه گیری

    بنایراین عوامل نوروتروفیک می توانند نقش مهمی در ترمیم و حمایت از اعصاب محیطی داشته باشند. همچنین استفاده از برخی محرک های طبیعی به عنوان داروهای گیاهی به دلیل عوارض کمتر، محیط مناسبی را برای بازسازی اعصاب محیطی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: عوامل نوروتروفیک، دارو، بازسازی، عصب محیطی
|
  • AmirHossein Saffar Kohneh Quchan, MohammadReza Kordi*, Fatemeh Shabkhiz Pages 1-9
    Introduction

    Changes in the morphology of dendrites and the function of nerve circuits in pain-sensing neurons in the dorsal horn of the spinal cord ultimately lead to neuropathic pain. Increased expression of Rac1 is associated with increased size and density of dendritic spines and increased pain threshold in multiple sclerosis (MS). This study aimed to investigate the effect of four weeks of physical activity in an enriched environment on Rac1 and structural changes of WDR neurons in the dorsal horn of the spinal cord, and pain sensitivity in the chronic course of experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE), an animal model used to study the immunopathogenesis of MS.

    Materials and Methods

    Thirty female C57BL6 mice were randomly divided into three groups. The first group was induced with MOG35-55 peptide (EAE group), the second group received a saline injection (healthy control group), and the third group, after induction with MOG35-55, was placed in the cage of the enriched environment (group living in enriched environment + EAE). On day 30 post-induction (chronic period of the disease), the formalin test assessed pain sensitivity. Then the mice were anesthetized with ketamine and xylazine, and the spinal cord tissue was removed. Rac1 protein levels were measured by immunohistochemistry. The length and density of dendritic spines were assessed using the Golgi-Cox staining.

    Results

    Our findings showed that living in an enriched environment significantly reduced RAC1 levels, the length and density of dendritic spines of WDR neurons in the dorsal horn of the spinal cord, and pain sensitivity compared to the EAE group.

    Conclusion

    Changing the environment and lifestyle to a happy and enriched environment and active lifestyle could reduce pain sensitivity in MS by preventing structural changes in pain-sensing neurons in the dorsal horn of the spinal cord.

    Keywords: Neuralgia, Multiple Sclerosis, Neuronal Plasticity, Exercise
  • Kimia Darparnian, Zahra Azizi, Reza Ebrahimpour* Pages 10-19
    Introduction

    Obliging to make decisions with only limited and sometimes insufficient evidence is one of the challenges that we face. Previous studies have examined the effect of evidence on performance, confidence, and response time. The question of what leads to a decision with insufficient evidence is still shrouded in ambiguity. This research tries to find an answer by experimenting with random dot motion tasks and using behavioral modeling.

    Materials and Methods

    A random dot motion psychophysics experiment was designed and 10 participants were asked to indicate the direction of dots and the degree of their confidence after observing the movement of the dots. In this experiment, the duration of stimulus display was variable and, in each trial, randomly had one of the six specified durations (80 to 720 milliseconds). As the stimulus display time varied, participants were exposed to sufficient and insufficient evidence to make a decision. The results of the participants' behavioral data were analyzed by psychometric functions and the participants' behavior was modeled using the drift-diffusion model.

    Results

    Our behavioral data indicate that the duration of stimulus display has a significant impact on increasing accuracy and confidence as well as on reducing response time. Behavioral modeling results also showed that the decision components (i.e., threshold separation, drift rate, and none-decision time) are affected by changes in stimulus duration, and threshold separation is significantly affected. The threshold separation increases significantly as the stimulus shows increases.

    Conclusion

    Our investigation supports the hypothesis that the brain changes the decision threshold and adapts to the situation when making decisions based on insufficient evidence.

    Keywords: Decision Making, Psychophysics, Reaction Time
  • Ghazal Zandkarimi*, Fatemeh Fazlali, MohammadBagher Hasanvand Pages 20-31
    Introduction

    Math problem solving requires improving both details and generalities perception by the brain's parietal cortex and in turn, achieving this ability requires the development of cognitive abilities. The purpose of this study was to improve cognitive abilities in math problem-solving through combined neurofeedback and transcranial electrical stimulation therapy.

    Materials and Methods

    This study was a quantitative study of the single case type with the ABAB design. The statistical population was the ninth-grade high school students referring to two counseling centers in Karaj. Among them, 5 weak students in math problem-solving were selected purposefully and voluntarily. The entry criteria were age between 14 and 16 years, a math score below 13.5 from 20 in the previous semester. Furthermore, participants should not have a diagnosis of learning disorders and coexistence, medical treatment, and a math reinforcement course. The measurement tools were the fourth edition of the Wechsler IQ test, transcranial electrical stimulation devices, neurofeedback, and math exam scores between two academic semesters. The combined intervention of electrical stimulation and neurofeedback was performed for 50 minutes, two months, and twice a week with the aim of promoting alpha and theta waves and suppressing beta three waves in the parietal cortex. Percentage improvement formulas, Cohen's effect size, and visual analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the combined treatment was effective in the mentioned brain waves. On the other hand, cognitive factors in Wechsler's intelligence scale, including active memory, processing speed, perceptual reasoning, and verbal comprehension, as well as students' math exam scores showed a significant improvement.

    Conclusion

    The findings showed that transcranial stimulation of the parietal cortex and neuro-feedback brain training are able to increase the learning ability of students who have problems understanding the details and generalities of mathematics. Therefore, this non-invasive combined method can be used as an approach to improve the cognitive abilities of students who are weak in solving mathematical problems.

    Keywords: Neurofeedback, Brain Waves, Cognitive Dysfunction
  • Fateme Salman Nejad, Bita Nasrollahi*, Reza Ghorban Jahromi, Hooman Namvar Pages 32-43
    Introduction

    Psychological problems were the result of a person's interaction with the environment and include behaviors that cause social conflicts, dissatisfaction, and individual unhappiness. The present study aimed to provide a structural model for psychological problems based on disconnection and rejection domain and negative automatic thoughts with mediating role of loneliness.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive correlation using structural equation modeling. The statistical population included all individuals with psychological symptoms that were referred to the Qom Counseling Centers in 1400. 250 patients with psychological problems were selected by the convenient sampling method and, they answered the questionnaires of Depression Anxiety Stress Scales (DASS), Young Schema Questionnaire (YSQ-L3), Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ-30), and Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II). Data were analyzed using structural equation modeling and Smart Pls software.

    Results

    The results of structural equation modeling showed that the model is relatively fit and can be generalized to the entire statistical society. The reliability, convergent validity, and divergent validity of the model were confirmed and the model fit was calculated (Gof = 0.42). The results of the mediating role of loneliness also showed that loneliness has a significant mediating role between disconnection and rejection and negative automatic thoughts with psychological problems.

    Conclusion

    Therapists and counselors at mental health and counseling centers can use this model to check the disconnection and rejection, negative automatic thoughts, and loneliness of patients, and perform the necessary diagnostic and treatment approaches.

    Keywords: Loneliness, Therapeutics, Thinking
  • Parvin Afshar, Mohammad Jalili*, Alireza Aghighi Pages 44-61
    Introduction

    The primary purpose of this study is to identify a network model to attract actual customers through neuromarketing and compare the insurance and mushroom industries.

    Materials and Methods

    The method of study is a descriptive survey. the statistical sample was 9 experts in neuroscience, marketing, insurance, and the mushroom industry selected by Judgmental sampling. The method of analysis is Multiple Attribute Decision Making. Data were collected by the library-questionnaire method. fuzzy Delphi was used to screen, FUZZY DEMATEL to determine the effect of factors, fuzzy network analysis to prioritize dimensions in Excel, and super decision.

    Results

    Dimensions of neuromarketing were identified in 3 dimensions (physiological, personality, and social dimension) and 8 sub-criteria. In the insurance industry, the social dimension of the product (weight: 0.319) with the fulfillment of commitments (weight: 0.074), and in the mushroom industry, the physiological dimension of the product (weight: 0.346) with visual and auditory stimuli (weight: 0.0658) are the most effective dimension of neuromarketing in attracting actual customers.

    Conclusion

    In the insurance industry attention to intangible dimensions, like trust, has a greater role in attracting actual customers. In the mushroom industry, the physiological dimension and visual-auditory senses, which have a tangible nature, have an important role in attracting actual customers. This may be due to brain processes in dealing with tangible and intangible stimuli taken from senses that need to be monitored in specific brain areas using MRI and fMRI.

    Keywords: Neurosciences, Brain, Decision Making
  • Zahra Nazari, Elham Foroozandeh*, Mostafa Banitaba Pages 62-70
    Introduction

    Patients with depression have difficulties with cognitive abilities and emotion regulation. The aim of this study was to investigate the effectiveness of autobiographical memory training on cognitive abilities, emotion regulation, and emotional dysphoria in depressed adolescent girls.

    Materials and Methods

    The research design was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all depressed adolescent girls in Yazd, Iran. The sample size based on the type of research was 26 adolescent girls who were selected by the available sampling method and randomly divided into two groups of 13 people. Trainee memory customization training was performed. Moreover, a follow-up period was performed to evaluate the stability of the results two months after the training. Both groups answered the Rescue Cognitive Abilities Questionnaire (2013), the Graz and Roemer (2004) Emotional Regulatory Questionnaire, and the Toronto Emotional Dysfunction Scale (1994) before and after the training process.

    Results

    Biographical memory specificity training has a significant effect on cognitive abilities, emotion regulation, and emotional dysphoria in depressed adolescent girls. 

    Conclusion

    Autobiographical memory specificity training can be used as an indicator to diagnose and follow up on the consequences of depressive disorder.

    Keywords: Emotional Regulation, Depression, Memory
  • Negar Farhoudi, Nima Javanshir*, Mohammad Negaresh Pages 71-76
    Introduction

    The Covid-19 pandemic started in December 2019 and revealed various symptoms and complications, including neurological complications. Recently studies have suggested a possible link between this viral infection and Guillain-Barré syndrome (GBS).

    Case Description: 

    In this report, we present a patient who after being diagnosed with Covid-19 disease, suffers from ascending peripheral neuropathy. Various diagnostic procedures support the diagnosis of GBS.

    Results

    After treatment with plasmapheresis, an acceptable response to treatment was observed.

    Conclusion

    Given the viral nature of COVID-19 disease and the evidence of GBS association with viral diseases, as well as the possibility of disease invasion to the respiratory system, if neurological symptoms begin in a COVID-19 patient, GBS should be included in the differential diagnosis.

    Keywords: Guillain-Barre Syndrome, COVID-19, Polyradiculoneuropathy
  • Milad Soluki, Fariba Mahmoudi, Arash Abdolmaleki* Pages 77-91
    Introduction

    In addition to the limitations imposed on the patient, ischemic stroke has high economic and social costs. Despite many efforts to treat these injuries, there is still no complete recovery and complete improvement in patients with ischemic stroke. Ischemic stroke is followed by a series of events, such as inflammation, increased oxidative stress, and the spread of damage, that can lead to mitochondrial damage, protein degradation, and cellular apoptosis. Any approach that can protect nerve cells from ischemic injuries can improve the healing process. One of these methods is the use of intracellular factors in the treatment of stroke, which can control various cellular pathways, such as apoptosis, division, and other pathways.

    Conclusion

    In this article, the role of some factors involved in improving the process of ischemic stroke and the treatment strategies with these factors are discussed.

    Keywords: Central Nervous System, Ischemic Stroke, Nerve Growth Factors, Growth Hormone
  • Hamed Ghazvini, Seyedeh Masoumeh Seyedhoseini Tamijani, Raheleh Rafaiee* Pages 92-103
    Introduction

    The study of neural and cognitive pathways in addiction is one of the most important challenges of neuroscience. Addictive drugs stimulate the reward circuits, motivation, euphoria, cognitive changes, and motor activity. Several studies have shown that mesocorticolimbic pathway activity plays an important role in cognition and behavior activated by natural rewards and addictive substances. There is a significant relationship between substance-seeking behavior and decision-making, attention, learning, memory, reward, and substance use. The development of animal models of addiction is essential to our understanding of the substance addiction mechanisms and the cognitive symptoms that result from the continuation of addiction. In this study, we reviewed the various animal models of addiction and their contribution to our understanding of the pathophysiological mechanisms.

    Conclusion

    According to different routes of drug abuse in humans, there are different types of animal models that include different paradigms, such as inhaled, oral, and intravenous. Intracranial self-stimulation and conditioned animal models based on drug reward attempt to understand the neurobiological basis of addiction and subsequent drug-induced cognitive impairments. Conditioned place preference is one of the more widely used models to study the rewarding properties of drugs in the context of reward-related learning and measures an animal's ability to predict future rewards. Recently, these animal models have been used to simulate drug addiction to provide new perspectives for studying different phenomena, such as extinction, relapse, compulsive drug-seeking behavior, withdrawal syndrome, and drug-induced cognitive impairments. In summary, these innovations in animal modeling have allowed us to improve our knowledge of drug addiction and the biological basis of addiction-related cognitive disorders in the future.

    Keywords: Substance-Related Disorders, Models, Animal, Reward
  • Asadollah Asadi, Mehdi Tamjid, Zahra Pourvaziri, Arash Abdolmaleki* Pages 104-112
    Introduction

    The peripheral nervous system has an innate ability to regenerate itself, and several factors, including neurotrophic factors, play an important role in this process. Neurotrophic factors are molecules that affect the peripheral nervous system and play a vital role in nerve protection, growth, and regeneration. In severe injuries, internal nerve repair is not very effective. Given current treatments have many limitations and side effects. The use of some natural and herbal stimulants seems to have fewer side effects and accelerate the regeneration of the peripheral nerve. Therefore, it is important to pay attention to the role of neurotrophic factors and study the therapeutic effects of natural stimulants in the regeneration of peripheral nerves.

    Conclusion

    Neurotrophic factors could play an important role in repairing and supporting peripheral nerves. Moreover, the use of some natural stimulants as herbal medicines, due to less side effects, provide a suitable environment for the regeneration of peripheral nerves.

    Keywords: Nerve Growth Factors, Pharmaceutical Preparations, Regeneration, Peripheral Nerves