فهرست مطالب

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 61 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصانلو، مسعود شریعتی، مهدی بدخشی صفحات 9-36
    زمینه و هدف

    منظومه اندیشه‌های متعالی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) در خصوص پلیس، نقش موثری در شکل‌گیری پلیس اسلامی و در تراز انقلاب دارد، هدف این پژوهش کشف و استخراج شاخص‌های پلیس تراز انقلاب اسلامی از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) و حضرت امام خامنه‌ای‌ (مدظله‌العالی) و ارایه رهیافت‌های تحقق آن در فراجا است. لازمه تحقق این امر گردآوری تمامی سخنرانی‌های امامین انقلاب از سال 1357 تا سال 1400 مرتبط با فراجا بوده است. بدین‌منظور پس از گردآوری سخنرانی‌های امامین انقلاب به بررسی و استنباط آن پرداخته شد.

    روش

    این پژوهش از حیث نوع کاربردی و از حیث ماهیت کیفی است و از روش تحلیل مضمونی استفاده شده است. روش گردآوری داده‌ها، از طریق فیش‌برداری و به‌صورت اسنادی و کتابخانه‌ای است که از مجموعه بیانات و مصاحبه‌های حضرت امام (ره) مندرج در کتاب صحیفه نور و همچنین بیانات امام خامنه ای (مدظله‌العالی) در پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری است.

    یافته‌ها: 

    بیانات و فرامین امامین انقلاب، مسیر تحقق پلیس در ترار انقلاب در هفت مولفه اصلی (خدامحوری و معنویت‌گرایی، بصیرت دینی و سیاسی، اخلاق‌مداری، اقتدار و مهربانی، مردم‌داری، تعالی و پیشرفت، قانون مداری) و 25 مولفه فرعی سدته‌بندی شدند.

    نتیجه‌گیری: 

    انقلاب اسلامی ایران، انقلاب در ماهیت و روح نهادها و سازمان بوده است که در اندیشه‌های امامین متجلی شده است. بیانات و رهنمودهای امامین انقلاب در خصوص پلیس و ویژگی‌های آن در جامعه اسلامی بهترین شاخص برای تعیین ویژگی‌های یک پلیس در تراز جمهوری اسلامی است. در صورت تحقق کامل گفتمان مطرح‌شده از سوی امامین انقلاب، ساختار و نظام فراجا با رویکرد معناگرا و تعالی‌بخش می‌تواند کارکردهای عزت‌بخشی را برای جامعه و شهروندان به ارمغان آورد. یکی از مولفه‌های مهم پلیس، وجود اقتدار است. اقتدار نیروی انتظامی در یک نظام اسلامی باید قدرت در عین عطوفت و اقتدار همراه با انعطاف باشد. مقام معظم رهبری شکل‌گیری یک تصویر کاملا مطلوب از نیروی انتظامی را در ذهن مردم ضروری می‌دانند و معتقدند: «باید تصویر یک یار مهربان و مقتدر از نیروی انتظامی، در ذهن مردم ترسیم شود».

    کلیدواژگان: پلیس، شاخص، انقلاب اسلامی، امامین انقلاب
  • محمد عبدالرحیمی صفحات 37-66
    زمینه و هدف

    معصومان (ع) در جایگاه مرشدان طریق الی الله، تعالیم متنوع و متعددی دارند که یکی از مهم ترین تعالیم ایشان، نیایش هایشان است که مشحون از نکات تربیتی و عرفانی است و می تواند چراغ راه سالکان در مسیر قرب الی الله باشد. مناجات امیرالمومنین در مسجد کوفه، یکی از متون بی نظیر دینی و معرفتی است که تحقیق حاضر با تاملی در برخی از اشارات عرفانی مندرج در آن، به دنبال تبیین شمه ای از تعالیم امیر مومنان در حوزه خدا شناسی و انسان شناسی و نیز بصیرت افزایی برای پیروان آن حضرت است.

    روش

    این پژوهش از حیث نوع کاربردی و از حیث ماهیت کیفی است که با روش تحلیل مضمون انجام یافته است. در اجرای این تحقیق بنیادی، با بهره گیری از روش های تحلیل منطقی و استدلال، در فرایند تحلیل مضمامین مناجات امیرالمومنین علی (ع)، گزاره های جدید تولید و ارایه شده است؛ بدین صورت که ابتدا اشارات عرفانی مندرج در این دعا به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند ؛ سپس با تطبیق آن اشارات با آیات و روایات و نیز مقایسه آنها با آرای عارفان مسلمان، عمق عرفانی آنها موردتحلیل و تفسیر قرار گرفت و در فرایند قیاس برهانی، معارف مندرج در آنها استخراج شد و درنهایت نیز، بهره های بصیرتی مربوطه ارایه شد.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     آنچه عارفان را به دعا و مناجات پیوند می دهد درک عمیق آنان نسبت به معیت قیومیه الهی و ادراک سوز دوری و درد هجران و اشتیاقشان برای اتصال به حضرت حق است. با توجه به اینکه مناجات امیرالمومنین از یک ولی کامل صادر شده، حاوی کامل ترین مضامین و دقیق ترین نکات برای معرفت النفس و معرفت الله است. بر اساس مفاد عرفانی این دعا، انسان عبد، مملوک، ضعیف، فقیر و فانی است و در مقابل، خدای تعالی مولا، مالک، قوی، غنی و باقی است. انسان با درک عمیق و شهود این حقایق می تواند از تعلقات دنیوی، هواهای نفسانی و بیماری های اخلاقی رهایی یابد و با رفع مانع «من» و ترک انانیت، به حضرت حق متصل شود و درنتیجه بسیاری از صفات الهی (قدرت، بقا، شفا، علم، عدل...) در سالک ظهور نماید.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، مولا و عبد، مالک و مملوک، باقی و فانی، غنی و فقیر، قوی و ضعیف
  • محمد جوانمرد، هادی حیدری کمال، مراد عباسی صفحات 67-88
    زمینه و هدف

    حضور و مشارکت فعالانه مردم، پیش نیاز و لازمه نیل به توسعه به ویژه توسعه فرهنگی است. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز کوشش نموده است با سازمان دهی و به کارگیری بخشی از اقشار مردم در قالب پلیس افتخاری، زمینه های مشارکت اجتماعی را در امور اجرایی مربوط به توسعه فرهنگی فراهم آورد. تحقیق حاضر به دنبال تبیین این مسیله  است که پلیس افتخاری در توسعه امور فرهنگی مربوط به پلیس چه نقش هایی را با چه شیوه هایی می تواند ایفا کند؛ ازاین رو تحقیق حاضر با هدف تبیین شیوه های مشارکت پلیس افتخاری در توسعه فرهنگی در مجموعه فرماندهی انتظامی ویژه غرب تهران انجام پذیرفته است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی است که با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه کارکنان شاغل کوپ فرماندهی انتظامی ویژه غرب استان تهران است که در جذب و به کارگیری عوامل پلیس افتخاری در سطح استان فعالیت انتظامی داشته اند و تعداد 264 نفر به عنوان حجم نمونه محاسبه شده است. ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته بوده که روایی آن با نظر اساتید و نخبگان امر موردتایید قرار گرفت و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به مقدار 88/0 محاسبه شد. داده های حاصل شده با استفاده از نرم افزارهای آماری به دو شکل توصیفی و تحلیلی بررسی و ارایه است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های تحقیق نشان داد که میانگین همه شاخص های مربوط به عملکرد مشارکتی پلیس افتخاری در توسعه فرهنگی به غیر از شاخص «امربه معروف و نهی از منکر» بالاتر از میانگین متوسط قرار دارد. همچنین، بررسی میانگین مجموع شاخص های ارزیابی مشارکت در توسعه فرهنگی توسط پلیس افتخاری فرماندهی انتظامی ویژه غرب تهران، نشان داد که حد بالای این دامنه بیشتر از 3 بوده و عملکرد مشارکتی پلیس افتخاری در توسعه فرهنگی از حد متوسط بالاتر بوده است. بررسی میانگین عملکرد مشارکتی پلیس افتخاری در شهرستان های تابعه استان نیز حاکی از اختلاف موجود در عملکرد کلی عوامل پلیس افتخاری در شهرستان های مختلف است.

    کلیدواژگان: مشارکت، پلیس افتخاری، توسعه فرهنگی، جامعه محوری
  • اکرم علیمردانی صفحات 89-124
    زمینه و هدف

    مفهوم اخلاق حرفه ای و رابطه آن بافرهنگ سازمانی، از محورهای کلیدی است. نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که هر یک از عوامل اخلاق حرفه ای کارکنان سازمان های گوناگون، می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی ازجمله فرهنگ سازمانی قرار گیرد. هدف این پژوهش مطالعه ای است تطبیقی به منظور شناسایی رابطه فرهنگ سازمانی بر اخلاق حرفه ای پلیس.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه انجام پژوهش کیفی و از نظر نحوه تحلیل داده ها، مطالعه ای تطبیقی است که با استفاده ازاسناد و مدارک و پژوهش های موجود انجام شده است. مسیله تحقیق مطالعه تطبیقی اثر فرهنگ سازمانی بر اخلاق حرفه ای در دامنه تحقیق یعنی پلیس دو کشور آمریکا و ایران است.

    یافته ها:

    ویژگی های فرهنگی پلیس ایران و آمریکا به ترتیب در بعد فردی اجتماعی و سازمانی دارای 4، 5 و 23 شباهت و 29، 12 و 18 تفاوت بودند. پس ازآن مولفه های اخلاقی پلیس دو کشور در 50 مورد استخراج و مورد تحلیل قرار گرفت که نتایج این بخش نشان داد این دو پلیس دارای 37 مورد اختلاف و 13 مورد شباهت هستند.

    نتیجه گیری:

    پلیس ایران و آمریکا در ویژگی های فرهنگی بعد فردی کمترین شباهت را نشان دادند. این تفاوت خود را در اختلاف قابل توجه در اخلاق حرفه ای دو پلیس با 37 اختلاف نشان داد. نتایج موید آن است که اختلاف فرهنگ سازمانی به ویژه در بعد فردی می تواند بر تفاوت در اخلاق حرفه ای پلیس منجر شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پلیس، فرهنگ سازمانی، مطالعه تطبیقی
  • زهرا زارع، محسن ایمانی، روح الله کریمی خویگانی صفحات 125-148
    هدف و زمینه

    هویت افراد با تکیه بر ارزش ها شکل می گیرد و نظام ارزشی انسان مبنای شکل گیری هویت اجتماعی اوست. از منظر روانی و اجتماعی، نظام ارزشی عاملی برای جهت گیری شخصیتی است و معیار انتخاب و تصمیم گیری قرار می گیرد. این پژوهش با هدف واکاوی نظام ارزشی دوره متوسطه اول و رابطه آن با تربیت دینی و رفتارهای پرخطر در جهت اصلاح آن انجام شده است.

    روش

    این تحقیق با روش آمیخته اکتشافی انجام شده که در بخش کیفی از روش گروه های کانونی و در قسمت کمی از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که 42 درصد پسران و 36 درصد دختران به ارزش های رایج جامعه اهمیت می دهند و 34 درصد پسران و 56 درصد دختران، ارزش های شخصی و فردی خویش را بر ارزش های جامعه و گروهی ترجیح می دهند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که سلسله مراتب نظام ارزشی پسران به ترتیب عبارت اند از: ارزش های اقتصادی، سیاسی، نظری (علمی) و مذهبی. در گروه پسران فقط ارزش های هنری، از میانگین امتیازات پایین تر بود که در گروه دختران، ارزش های نظری (علمی) و ارزش های مذهبی، پایین تر از میانگین امتیازات قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل رابطه میان متغیرها نیز نشان داد که نظام ارزشی با تربیت دینی رابطه مستقیم و معنادار دارد که ضریب همبستگی آن معادل 32/0+ به دست آمد.

    کلیدواژگان: نظام ارزشی، تربیت دینی، دانش آموزان، رفتارهای پر خطر
  • لیلا شیخ سفلی، حسن رضا رفیعی صفحات 149-175
    زمینه و هدف

    اسلام دینی اجتماعی است و احکام فردی آن نیز در راستای حفظ منافع اجتماعی قرار دارد و از آنها برای اصلاح و تقویت روابط اجتماعی و تحقق اخلاقی تربیت و اجرای اهداف مقدس جامعه بهره می گیرد. هدف پژوهش حاضر مروری بر مبانی، اصول و روش های تربیت از دیدگاه قرآن کریم است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی است و داده های تحقیق عمدتا از آیات قرآنی به دست آمده اند. برای گردآوری داده های این پژوهش از روش کتابخانه ای و برای تحلیل متن و تفسیر و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه قرآن کریم، مبانی تربیت در 5 مولفه (توحید، فطرت، هدف دار بودن، اختیار و معرفت پذیری)، اصول تربیت در 4 مولفه (تربیت عبادی، تربیت اقتصادی، تربیت اخلاقی، تربیت رزمی و دفاعی) و روش های تربیت در 11 مولفه (غیرمستقیم، هنری، عبادت و نیایش، گردش در طبیعت و مشاهده آیات الهی، روش اعطای بینش، اسوه سازی، امربه معروف و نهی از منکر، تبشیر و انذار، محترم شمردن صاحبان فضیلت، تکرار و تلقین، مشارطه و مراقبه و محاسبه) خلاصه می گردد.

    کلیدواژگان: مبانی، اصول، روش ها، تربیت، قرآن کریم
|
  • Ali Osanlo, Masoud Shariati, mehdi badakhshi Pages 9-36
    Background and objectives

    The system of transcendental thoughts of Imam Khomeini and the Supreme Leader regarding the police has an effective role in the formation of the Islamic police and at the level of the revolution and the purpose of this research is to discover and extract the indicators of police at the level of the Islamic Revolution from the perspective of Imam Khomeini and Imam Khamenei and to present the approaches to its realization in I. R. I. Police. In order to achieve this, it was necessary to collect all the speeches of the Imams of the revolution from 1978 to 2021 related to I. R. I. Police.

    Methodology

    This research is qualitative in nature and thematic analysis method was used. The method of data collection is through note taking in the form of documents and a library study, which is from the collection of statements and interviews of the Imam included in the Book of Sahifa Noor, as well as the statements of Imam Khamenei in the data base of the Office of the Supreme Leader.

    Findings

    The statements and orders of the imams of the revolution, the path of realizing the police in the wake of the revolution were divided into seven main components (God-centeredness and spiritualism, religious and political insight, morality, authority and kindness, humanity, excellence and progress, rule of law) and 25 sub-components.

    Results

    Iran's Islamic revolution has been a revolution in the nature and spirit of institutions and organizations, which has been manifested in the thoughts of imams. The statements and guidelines of the imams of the revolution regarding the police and its characteristics in the Islamic society are the best indicators for determining the characteristics of a police officer at the level of the Islamic Republic. If the discourse raised by the Imams of the revolution is fully realized, the structure and system of I. R. I. Police with a meaningful and uplifting approach can bring respectable functions to society and citizens. One of the important components of the police is the presence of authority. The authority of the police force in an Islamic system should be power with compassion and authority with flexibility. The Supreme Leader considers it necessary to form a completely favorable image of the police force in the minds of the people and believes: "The image of a kind and powerful friend of the police force must be drawn in the minds of the people".

    Keywords: Police, Indicator, Islamic Revolution, Imams of the Revolution
  • mohammad Abdorrahimi Pages 37-66
    Background and objectives

    The infallibles (PBUT) have various and numerous teachings in the position of mentors on the way to God. One of their most important teachings is their prayers, which are full of educational and mystical points and can be a beacon for seekers on the way to God. The Prayers of the Amir al-Mu'minin in the Kufa Mosque is one of the unique religious and epistemological texts, and the present research seeks to clarify some of the teachings of Amir al-Mu'minin in the field of theology and anthropology, as well as providing insight for his followers, with a reflection on some of the mystical references contained in it.

    Methodology

    This research is of a qualitative nature, which was done with thematic analysis method. In the implementation of this fundamental research, by using the methods of logical analysis and reasoning, in the process of analyzing the contents of the prayers of Amir al-Mu'minin Ali (PBUH), new propositions have been produced and presented. Thus, first, the mystical references included in this prayer were selected as a statistical sample. Then, by matching those references with verses and narrations and comparing them with the opinions of Muslim mystics, their mystical depth was analyzed and interpreted, and in the process of argumentative analogy, the knowledge contained in them was extracted, and finally, the relevant insightful benefits were presented.

    Findings and results

    What connects mystics to prayers and supplications is their deep understanding of the presence of God's providence, the burning perception of distance and the pain of exile, and their longing to connect with the Prophet of Truth. Due to the fact that Amir al-Mu'minin's supplications were issued by a perfect guardian, it contains the most complete themes and the most precise points for the knowledge of the self and the knowledge of Allah. According to the mystical content of this prayer, man is a servant, weak, poor and mortal, and on the other hand, God Almighty is the master, owner, strong, rich and remaining. With a deep understanding and intuition of these truths, man can be freed from worldly attachments, sensual airs and moral diseases, and by removing the barrier of "I" and abandoning egoism, he can be connected to the Prophet of Truth, and as a result, many divine attributes (power, survival, healing, knowledge, justice …) appear in the seeker.

    Keywords: Islamic mysticism, Mullah, Abd, Malik, Mamluk, Immortal, mortal, Rich, poor, Strong, weak
  • mohammad Javanmard, Hadi Heydari Kamal, Morad Abasi Pages 67-88
    Background and objectives

    The presence and active participation of the people is a prerequisite for achieving development, especially cultural development. The police force of the Islamic Republic of Iran has also tried to provide grounds for social participation in executive affairs related to cultural development by organizing and employing part of the people in the form of honorary police. The current research seeks to explain the issue of what roles and methods the honorary police can play in the development of cultural affairs related to the police. Therefore, the present research was carried out with the aim of explaining the methods of participation of the honorary police in cultural development in the group of special police command of West Tehran.

    Methodology

    In terms of its objectives this study is of an applied research and in terms of its nature it is considered as a descriptive study, which was carried out with a survey method. The statistical population of this research includes all the employees of the Special Police Command in the west of Tehran province, who have engaged in police activities in the recruitment and employment of honorary police officers at the provincial level, and the number of 264 people has been calculated as the sample size. The research tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed by the opinion of professors and elites, and its reliability was calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient as 0.88. The obtained data are reviewed and presented using statistical software in two descriptive and analytical forms.

    Findings and results

    The findings of the research showed that the average of all the indicators related to the cooperative performance of the honorary police in cultural development, except for the index of "Calling for the deeds and forbidding the evil" is higher than the average. Also, the examination of the average total indicators of participation in cultural development by the honorary police of the special police command of West Tehran showed that the upper limit of this range was more than 3 and the participatory performance of the honorary police in cultural development was higher than the average. Examining the average collaborative performance of the honorary police in the subordinate cities of the province also indicates the difference in the overall performance of the honorary police officers in different cities.

    Keywords: Participation, Honorary police, Cultural development, Community-oriented
  • akram alimardani Pages 89-124
    Background and objectives

    The concept of professional ethics and its relationship with organizational culture is one of the key axes. The results of various researches show that each of the professional ethics factors of employees of various organizations can be influenced by various factors, including organizational culture. The purpose of this research is a comparative study to identify the relationship between organizational culture and police professional ethics.

    Methodology

    in terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of its implementation it is considered a qualitative study, and in terms of data analysis it is a comparative study, which was conducted using existing documents and researches. The research problem is a comparative study of the effect of organizational culture on professional ethics in the field of research, i.e. the police of two countries, the United States and Iran.

    Findings

    The cultural characteristics of Iranian and American police had 4, 5, and 23 similarities and 29, 12, and 18 differences in the individual, social, and organizational dimensions, respectively. After that, the moral components of the police of the two countries were extracted and analyzed in 50 cases, and the results of this section showed that these two police have 37 differences and 13 similarities.

    Results

    Iranian and American police showed the least similarity in the cultural characteristics of the individual dimension. This difference showed itself in the significant difference in the professional ethics of the two police officers with 37 differences. The results confirm that differences in organizational culture, especially in the individual dimension, can lead to differences in police professional ethics.

    Keywords: Professional ethics, Police, Organizational culture, Comparative study
  • Zahra Zare, Mohsen Imani, Ruhollah Karimi Khoigani Pages 125-148
    Background and objectives

    The identity of people is formed by relying on values, and the human value system is the basis for the formation of his social identity. From a psychological and social point of view, the value system is a factor for personality orientation and is the criterion for selection and decision making. This research was conducted with the aim of analyzing the value system of the first graders of high school and its relationship with religious education and risky behaviors in order to correct it.

    Methodology

    This research was conducted using a mixed-method exploratory research design that employed the focus group method in the qualitative part and the Pearson correlation test and multiple regressions in the quantitative part.

    Findings

    The findings indicate that 42% of boys and 36% of girls care about the common values of society, and 34% of boys and 56% of girls prefer their personal and individual values over society and group values.

    Results

    Based on the findings, it can be concluded that the hierarchies of the value system of the better boys include: economic, political, theoretical (scientific) and religious values. In the boys' group, only artistic values were lower than the average scores, while in the girls' group, theoretical (scientific) values and religious values were lower than the average scores. The analysis of the relationship between the variables also showed that the value system has a direct and significant relationship with religious education, whose correlation coefficient was equal to +0.32.

    Keywords: Value system, Religious education, Students, Risky behaviors
  • Leila Sheikh Sofla, Hassan Reza Rafiei Pages 149-175
    Background and objectives

    Islam is a social religion, and its individual rulings are also in line with the preservation of social interests, and it uses them to improve and strengthen social relations and realize moral education and the implementation of the sacred goals of society. The purpose of the present research is to review the foundations, principles and methods of education from the perspective of the Holy Quran.

    Methodology

    The current research is a qualitative research and the research data is mainly obtained from Quranic verses. The library method was used to collect the data of this research and the qualitative content analysis method was used to analyze the text and interpret and analyze the data.

    Findings and results

    The findings of the research show that from the point of view of the Holy Quran, the basics of education are summarized in 5 components (monotheism, nature, purposefulness, choice and knowledge), the principles of education in 4 components (religious education, economic education, moral education, martial and defensive education) and methods of education in 11 components (indirect, artistic, worship and prayer, traveling in nature and observing the divine verses, the method of giving insight, making mistakes, calling for deeds and forbidding the evil doing, preaching and warning, respecting the owners of virtue, repeating and exhorting, meditation and calculation).

    Keywords: Basics, Principles, Methods, Education, Holy Quran