فهرست مطالب

نشریه توسعه پایدار شهری
پیاپی 7 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میرنجف موسوی، نیما بایرام زاده، امین شهسوار صفحات 1-17

    در شهرهای کنونی ایران، اکثر معابر و فضاهای عمومی محلات که کانون تعاملات اجتماعی ساکنان محله و عامل ارتقاء یک بافت به محله بوده اند، در حد مجاری عبوری تنزل مقام یافتند و زندگی اجتماعی از آن ها رخت بر بسته است. به گونه ای که بدون هیچ گونه بار فرهنگی و اجتماعی به حیات خود ادامه می دهند و این امر باعث تشدید بحران هویت و عدم سرزندگی در آن ها شده است و این امر نیازمند توجه جدی برنامه ریزان شهری در جهت ارتقاء حس سرزندگی در این فضاها می باشد. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی میزان اهمیت و رضایت از شاخص ها و گویه های سرزندگی در خیابان امام خمینی (ره) می باشد که استراتژی هایی برای تقویت آن ارایه می گردد. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. جمع آوری اطلاعات به صورت برداشت میدانی و پرسشنامه ای صورت گرفته است. شاخص های پژوهش شامل شاخص های فرهنگی-اجتماعی، کالبدی-فضایی و اقتصادی-رفاهی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه استفاده کنندگان از این فضای شهری می باشد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 384 به دست می آید که نمونه گیری پژوهش به صورت نمونه گیری احتمالی تصادفی ساده صورت گرفته است. روایی پرسشنامه ها از طریق متخصصین امر و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ و با ضریب 751/0 مورد تایید واقع شده است. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل واکر (1996) ماتریس رضایت-اهمیت استفاده شده است تا میزان رضایت و اهمیت هر یک از شاخص های پژوهش شناسایی و در جهت بهبود وضعیت آن ها استراتژی های پیشنهادی ارایه گردد. نتایج این پژوهش نشانگر این است که در بعد فرهنگی-اجتماعی گویه وجود فضاهای تجمعی و تعاملات اجتماعی بیشترین میزان اهمیت و گویه امنیت در تردد سواره و پیاده بیشترین میزان رضایت، در بعد کالبدی-فضایی گویه تنوع کاربری ها بیشترین اهمیت و گویه فعالیت شبانه روزی کاربری ها بیشترین رضایت و در بعد اقتصادی-رفاهی گویه سهولت دسترسی به حمل ونقل عمومی بیشترین اهمیت و گویه آسایش روانی بیشترین میزان رضایت را کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: سرزندگی، مدل مایکل واکر، فضاهای شهری، خیابان امام خمینی
  • علی مردانی صفحات 19-38

    فضا جوهر طراحی معماری است. در معماری مسکن سنتی ایرانی توجه به ساختار اجتماعی در طراحی این بناها زمینه مناسبی را برای سازمان دهی اجتماعی ایجاد می کند. این خانه ها که بر اساس نیازهای روحی و روانی و اجتماعی فرهنگی ایرانیان طراحی شده اند می توانند الگویی برای دستیابی به یک مدل مناسب برای مسکن امروز باشند. فضا و شاکله کلی این خانه ها، قبل از ورود به ساختمان اصلی، حیاط و ورودی فضای متفاوتی را برای شخص ایجاد می کند تکنیک نحو فضا به تعریف محیط های ساخته شده، مدل های فضایی و پیکره بندی فضایی در مقیاس های مختلف و بررسی تعامل آن ها با ساختار اجتماعی استفاده می شود. این مطالعه با هدف تجزیه وتحلیل سازمان فضایی خانه های سنتی شوشتر با استفاده از روش نحو فضا و آشکارسازی تاثیر روابط اجتماعی در معماری فضاهای این خانه ها مانند ایجاد حریم ها، درجه خصوصی و عمومی بودن فضاها می باشد. نحو فضا به تعریف محیط های ساخته شده، مدل های فضایی و پیکره بندی فضایی در مقیاس های مختلف و بررسی تعامل آن ها با ساختار اجتماعی استفاده می شود. این مطالعه باهدف تجزیه وتحلیل سازمان فضایی خانه های سنتی شوشتر با استفاده از روش نحو فضا و آشکارسازی تاثیر روابط اجتماعی در معماری فضاهای این خانه ها مانند ایجاد حریم ها، درجه خصوصی و عمومی بودن فضاها می باشد. سوال اصلی این پژوهش به ویژگی های شاخص ساختار فرهنگی اجتماعی پیکره بندی فضایی در خانه های سنتی شوشتر می پردازد. روش تحقیق به صورت ترکیبی از کمی و کیفی باهدف اکتشاف، تحلیل و با استفاده از برداشت و مطالعات میدانی نقشه های خانه ها به دست آمده و در مرحله بعد با انتخاب 8 پلان از نمونه های برجسته و واجد ارزش های معماری در نرم افزار اسپیس سینتکس و ای گراف تحلیل شد تا پیوندهای علی بین عوامل فرهنگی و اجتماعی و طراحی معماری را روشن سازد. نتایج نشان می دهد که فضاهای تودرتو با ورودی های متعدد برای هر فضا، عمق پذیری و اتصال پذیری فضاها، گسترش میدان های بصری در فضاهایی چون حیاط مرکزی با اطراف، این خانه ها را قادر می سازد تا پیکره بندی فضایی منسجمی را ایجاد و این فضاها را به توانمندترین بخش های معماری این خانه ها برای گردهمایی اعضای خانواده تبدیل کند. همچنین با میدان های بصری پیوسته به حریم خصوصی خانواده اهمیت بیشتری داده می شود که این امر با استفاده از متغیرهای طراحی معماری مانند درها، بر اساس ساختار اجتماعی خانواده ها ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: نحو فضا، پیکره بندی فضایی، ساختار اجتماعی، خانه، شهر شوشتر
  • علی توبچی ثانی، محمد مسعود، اسدالله ربانی، گلناز صرامی فروشانی صفحات 40-59

    جهان امروز، پیچیده و غیرقابل اعتماد است و انتظار می رود جهان فردا، بسیار پیچیده تر و غیرقابل اعتمادتر باشد. در چنین شرایطی، شناخت و درک ماهیت شهرها، مشکل تر از آن است که گمان می رود. گستره و ژرفای این چالش، هرروزه به واسطه وجود آمیزه ای شگفت از ابهام، پیچیدگی، ناپیوستگی، عدم قطعیت و سونامی های تغییر که شهر و جهان کنونی را احاطه نموده است، فزونی می یابد. این تغییرات عموما در بازه زمانی کوتاهی پدید آمده و گسستی سترگ، میان زمان لازم و زمان در دسترس برای سازگاری با این تغییرات، ایجاد می کنند. در این پژوهش، تلاش شده به کمک دانش آینده پژوهی و یکی از مهم ترین ابزارهای آن یعنی برنامه ریزی بر پایه ی سناریو، به نحوی عمیق تر با عدم قطعیت ها و شرایط پیچیده و متغیر در بازآفرینی بافت فرسوده شهر درگهان که به نوعی مرکز تجارت منطقه ای جنوب کشور محسوب گردیده، مواجه شده و ضمن تدقیق عوامل کلیدی و نیروهای پیشران تغییرات، با گذار از انکشاف آینده قطعی به ترسیم آینده های بدیل، سناریوی مرجح را تعیین و از پی آن، چارچوب بازآفرینی و برنامه ریزی در بافت فرسوده این شهر تبیین شود. بر این مبنا، با توجه به سناریوی مطلوب حاصل از فرایند، رویکرد بهینه بازآفرینی فرهنگی اقتصادی برای این بافت پیشنهادشده که با پرهیز از سطحی نگری و بی توجهی به لایه های پنهان اجتماعی اقتصادی، ضمن برخورد با ابعاد مختلف ناپایداری، چرخه افت و زوال را معکوس نموده و فرصتی جدید برای توسعه و تحقق چشم اندازی مشترک فراهم گردد. بدین جهت این پژوهش به لحاظ هدف و ماهیت، کاربردی و به لحاظ روش، مورد پژوهی مبتنی بر برنامه ریزی سناریومحور و تحلیل متوازن اثر متقابل (CIB) با بهره گیری از نرم افزار سناریو ویزارد می باشد. همچنین برای جمع آوری داده ها از مطالعات اسنادی، برداشت های میدانی، مصاحبات اکتشافی و پنل متخصصان استفاده شده است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری پایدار، آینده پژوهی، برنامه ریزی بر پایه ی سناریو، تحلیل متوازن اثرهای متقابل، درگهان
  • مریم حسن شاهی ورپشتی، زهرا زارعی، مارال مهرپویا صفحات 61-83

    پیچیدگی سیستم شهرها، موجب افزایش پیچیدگی مشکلات و راه حل های برون رفت از آن شده است. بافت های فرسوده ی شهری به عنوان یکی از معضلات و مشکلات شهرهای کنونی همواره موردتوجه برنامه ریزان و شهرسازان بوده اند و با رویکردهای مختلفی ازجمله بازآفرینی شهری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و طرح هایی نیز با همین رویکرد ارایه شده است. آنچه تاکنون در این طرح ها مورد غفلت بوده است، کمبود توجه به ریشه یابی مشکلات به شیوه ای خلاقانه و واقعیت یابی مشکلات بافت در راستای ارایه راه حل های اجرایی برای برون رفت از مشکلات می باشد. بر این اساس این مطالعه، با نگاه به برنامه ریزی مشکل سو و فرایند مشکل گشایی خلاقانه، محله خلجا را به عنوان یکی از محلات فرسوده بافت مرکزی شهری اصفهان به دلیل وجود مشکلاتی از قبیل نبود فضای سبز و تفریحی، ایمن نبودن و آلودگی هوا، وجود تعداد زیادی زمین بایر، عبوری شدن محورهای عمومی و طباطبایی و... مورد بررسی و تحلیل قرار داده است تا پس از واقعیت یابی و انگاره یابی در محدوده مورد مطالعه، راه حل ها و سیاست های بازآفرینی برای توسعه بافت محله ارایه گردد. در این راستا مقاله حاضر به طراحی چارچوبی مشکل گشا جهت حل معضل بافت های فرسوده محله خلجا پرداخته است. نحوه مشکل یابی و تحلیل مشکل بافت فرسوده با استفاده از روش استخوان ماهی و تکنیک پرسش شش کلمه ای انجام شده است. نتایج حاصل از مقاله نشان می دهد محله خلجا با مشکلات کیفیت کم کالبدی توده و فضا، کم توجهی برای ایجاد سرمایه گذاری، مهاجرت افراد بومی، ترافیک و عبوری شدن خیابان های محلی، وجود اراضی بایر و بلااستفاده، نبود دفتر تسهیلگری و اختلاط نامناسب کاربری ها روبرو است. بر این اساس پیشنهاد می شود با استفاده از پتانسیل های موجود در محله مانند مادی و همچنین اراضی مخروبه به آرام سازی ترافیک، ایجاد کاربری های جدید و ارایه تسهیلات ویژه برای فعالیت افراد بومی کمک شود، همچنین حس تعلق خاطر ساکنان با استفاده از سیاست های مختلف تقویت گردد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، برنامه ریزی مشکل سو، مشکل گشایی خلاق، اصفهان، محله خلجا
  • مریم محمدی سالک، علی عسگری صفحات 85-99

    کوچک شدن فضای زندگی انسان معاصر، از بین رفتن محلات قدیمی و کانون های آن ها و همچنین عرصه بندی های کلان مقیاسی که از عصر مدرن به ارث رسیده باعث کاهش تعاملات اجتماعی پایدار و حضور فعالانه افراد در شهرهای مدرن شده است. بنابراین ایجاد فضاهایی برای پاسخگویی به نیاز تعامل و شکوفایی اعضای جامعه و ایجاد وابستگی و پیدایش حس مکان ضروری به نظر می رسد. ازاین روی فضاهای بزرگ مقیاس شهری همچون مجتمع های فرهنگی و تجاری که تا حدودی به عنوان فضاهای نیمه عمومی عمل می کنند وظیفه ی فراهم آوردن چنین بستری را بر عهده دارند. این موضوع می تواند همسو با اندیشه مکان سوم در نظریه پردازی شهری در مقیاس فراگیر باشد که قابل تعمیم در حدود فضای معماری نیز است. ازاین روی این پژوهش باهدف ارتقای کیفیت فضاهای غیررسمی موجود در ابنیه کلان مقیاس شهری و مناطق پرجمعیت همگن، سعی دارد تا با خوانش عوامل موثر بر تقویت مکان، تحقق این مهم را در فضاهای بسته و غیرعمومی کالبدی شهر تحقیق نماید. پژوهش حاضر با ماهیت اکتشافی استناد بر پیشینه ی نظری و مبتنی بر داده های پیمایشی در ساختاری آمیخته در سه بخش تحلیل محتوای اسنادی، پیمایش دلفی و پردازش پرسشنامه ای با بهره گیری از روش تحلیل عاملی، سعی در شناسایی الگو ذهنی معنادار درروند طراحی و ارایه راهبرد جهت انطباق معماری با خواستگاه مکان داراست. نتایج پرسشنامه های پژوهش و بررسی تطابق آن با آرای نظری خبرگان منتخب تحقیق، بیانگر می کند که رابطه ی معناداری بین افزایش ابعاد اجتماع پذیری و حس مکان در فضاهای نشستن غیررسمی در مجتمع های فرهنگی و تجاری تهران وجود داشته است. ابعاد این مهم محدود به کمیت کالبدی نبوده و مولفه های عملکردی، ساختی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی نیز می تواند در افزایش حس رضایت، آرامش، دعوت کنندگی و در کل افزایش انعطاف پذیری فضا موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مکان سوم، فضاهای عمومی، تعاملات اجتماعی پایدار، مکان سوم مدرن
  • علی زینالی عظیم، سولماز بابازاده اسکویی، زینب نوری زاده صفحات 101-121

    سطح خدمات عابران پیاده یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها برای ارزیابی تسهیلات و خدمات ارایه شده در پیاده راه‌ها است. بااین‌حال، تحقیقات امروزی نشان می‌دهد که ویژگی‌های کیفی نیز می‌تواند به برآورد سطح خدمات ارایه شده که توسط پیاده‌روی کنندگان درک می‌شود، کمک کند. ادراکات و انتظارات پیاده روی کنندگان در مورد سطح خدمات پیاده راها و پیاده روها خیلی مهم است، زیرا سطح خدمات ارایه شده در میزان رضایت عابران تاثیرگذارند. این مطالعه به بررسی مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر سطح خدمات درک شده در پیاده راه ولیعصر در شهر تبریز می‌پردازد. روش تحقیق به‌صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری تحقیق عابران در حال گذر از پیاده راه ولیعصر می‌باشد که حجم نمونه 384 نفر به‌صورت روش تصادفی انتخاب شدند. این یکی از اولین مطالعات در ایران و شهر تبریز است که از تکنیک مدل‌سازی معادله ساختاری (‏SEM) ‏برای ارزیابی رضایت پیاده روی کنندگان و درنتیجه سطح خدمات ارایه شده ازنظر کیفی در پیاده‌روها استفاده می‌کند. نتایج چهار سازه پنهان برونزا به نام‌های «ایمنی»، «امنیت»، «تحرک و زیرساخت» و «رفاه و راحتی» را شناسایی کرد که جنبه‌های اصلی سطح خدمات ارایه شده در پیاده‌روها را نشان می‌دهند که در میان آن‌ها عوامل امنیت بیش‌ترین بارگذاری را نشان داده‌اند با (60/0=γ). این مطالعه مشخص کرد که پارامترهایی مانند گشت زنی پلیس، روشنایی خیابان، پیاده راه‌های تمیزتر، موانع پیاده‌رو، سطح پیاده‌رو تاثیر آشکاری بر سطح خدمات پیاده راه‌ ولیعصر شهر تبریز دارند. همچنین نتایج این مطالعه اطلاعات قابل‌توجهی را برای تفسیر جنبه‌های محیط پیاده‌روی فراهم می‌کند که عمدتا بر سطح خدمات ارایه شده تاثیر می‌گذارد. این اطلاعات می‌تواند به برنامه ریزان شهری کمک کند تا استراتژی‌های جدیدی را آماده کنند که کیفیت پیاده راه‌ها و پیاده‌روها را افزایش دهند و در نتیجه باعث می‌شوند که شهر بیشتر قابل پیاده‌روی باشد.

    کلیدواژگان: پیاده روی کنندگان، سطح خدمات، پیاده راه ها، رضایت، پیاده راه ولیعصر شهر تبریز
|
  • Mirnajaf Mousavi, Nima Bayramzadeh, Amin Shahsavar Pages 1-17

    In the current cities of Iran, most of the passages and public spaces of the neighborhoods have been reduced to the level of passageways and social life has disappeared from them in such a way that they continue to live without any cultural and social burden. This has aggravated their identity crisis and lack of vitality which requires the serious attention of urban planners to improve the sense of vitality in these spaces. The main purpose of this research is to evaluate the importance and satisfaction of vitality indicators and items in Imam Khomeini street of Urumia and strategies to strengthen it are provided. The research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose. Data collection has been done in the form of a field survey and questionnaire. The research indicators include socio-cultural, physical-spatial, and economic-welfare indicators. The statistical population of research includes all the users of this space, and the sample size is 384 people by using Cochran's formula. The validity of the questionnaires has been verified by experts and its reliability by using Cronbach's alpha test with a coefficient of 0.751. In order to analyze the information, Walker's (1996) satisfaction-importance matrix model has been used to identify the level of satisfaction and importance of each of the research indicators and propose policies to improve their situation. According to the research results, in the cultural-social dimension, the items "gathering spaces and social interactions" and "safety in pedestrian and bicycle traffic" has the most importance and satisfaction, respectively. In the physical-spatial dimension, the item "diversity of uses" has the most importance and the item "round-the-clock activity of the uses" has the highest level of satisfaction. In the economic-welfare dimension, the item "ease of access to public transportation" and the item "psychological comfort" have obtained the most importance and highest level of satisfaction. In order to improve the satisfaction status of each item, implementation strategies have been presented.

    Keywords: Vitality, Michael Walker Model, Urban Space, Imam Khomeini St
  • Ali Mardani Pages 19-38

    Space is the essence of architectural design. According to the social structure in designing these buildings, traditional Iranian housing is a suitable ground for social organizing. this house, based on the mental and psychological needs of Iranians, can be considered a model to achieve an appropriate model for today's housing. The space and general form of these houses, before entering the main building, create a different space for a person. Space syntax technique is used to define the built environment, spatial models, and spatial configuration at different scales and examine their interaction with social structure. The aim of this study was to analyze the spatial organization of Shoushtar's traditional houses by means of the space syntax method and to detect the influence of social relations in the architectural spaces of these houses, such as the creation of privacy, private and public spaces. Space syntax is used to define the built environment, spatial models and spatial configuration at different scales and examine their interaction with social structure. The main question of this research is to study the social and dultural structure of spatial configuration in the traditional houses of Shoushtar. The research method is a combination of quantitative and qualitative research with the aim of exploration, analysis, and using gathering and field studies of house maps. In the next stage, eight plans of outstanding and eligible samples of space syntax and E-Graph, it was analyzed to clarify the causal links between cultural and social factors and architectural design. The results show that the nested spaces with multiple entrances for each space, the depth and connectivity of the spaces, the expansion of visual fields in spaces such as the central courtyard with the surroundings, enable these houses to create a coherent spatial configuration and make these spaces as the most proper parts of these houses for gathering the family members Also, it is more important to have a continuous visual field for the privacy of the family, which is based on the use of architectural design variables such as doors, on the basis of the family social structure.

    Keywords: Space Syntax, Spatial Configuration, Social Structure, House, Shushtar city
  • Ali Toobchi Sani, Mohammad Masoud, Asadollah Rabbani, Golnaz Sarami Foroshani Pages 40-59

    Today's world is complicated and unreliable, and tomorrow's world is expected to be much more complex and unreliable. In such a situation, understanding the nature of cities is more complicated than is thought. The scope and depth of this challenge increase every day due to a wonderful mixture of ambiguity, complexity, uncertainty, and tsunamis of change surrounding the city and the current world. Generally, these changes have emerged in a short period of time and create a deep gap between the time required and the available time to adapt to these changes. In this research, with the help of scenario planning, an attempt has been made to face complex and changing conditions in the regeneration of the deteriorated context of Dargahan city which is in a way the regional trade center of the south of the country. By verifying the key factors and driving forces of the changes, with the transition from the prediction of the definite future to the drawing of alternative futures, the preferred scenario was determined. Based on that, the framework of regeneration and planning in the run-down context of Dargahan is explained. According to the optimal scenario resulting from the process, an optimal culturaleconomic regeneration approach has been proposed for this context. Avoiding superficiality and ignoring the hidden socio-economic layers, while dealing with different dimensions of instability, reverses the cycle of decline and providing a new opportunity to develop and realize a common vision. Therefore, this research is practical in terms of essence, and in terms of method, it is a case study based on scenario-oriented planning and Cross-Impact Balance analysis (CIB) and using Scenario Wizard software. Documentary studies, field observations, exploratory interviews, and expert panels have also been used to collect data.

    Keywords: Sustainable Urban Regeneration, Futures Studies, Scenario Planning, Cross-Impact BalanceAnalysis, Dargahan
  • Maryam Hassanshahi Varposhti, Zahra Zaree*, Maral Mehrpouya Pages 61-83

    The complexity of the city system has increased the complexity of the problems and the solutions to overcome them. As one of the problems of today's cities, deteriorated urban textures have always been the focus of planners and urban planners, and they have been examined and analyzed with different approaches, including urban regeneration, and plans have been presented with the same approach. What has been neglected so far is the lack of attention to finding the roots of problems in a creative way and the reality of the problems of the context in order to provide practical solutions. Based on this, this study, looking at the problem planning and the creative problem-solving process, identified Khalaja neighborhood as one of the deteriorated neighborhoods in the central urban fabric of Isfahan.Due to the problems such as lack of green and recreational spaces, unsafety and air pollution, a large number of barren lands, etc. after realizing and conceptualizing processes, this neighborhood has been analyzed to find solutions and regeneration policies for development. In this regard, this article has designed a problem-solving framework to solve the problem of deteriorated texture of Khalaja neighborhood. The method of problem finding and analysis has been done by using the fishbone method and the six-word question technique. The results show that Khalaja neighborhood has problems of low physical quality of mass and space, lack of attention to investment, immigration of local inhabitants, traffic of local streets, unused lands, lack of facilitation office and inappropriate mixing of uses. Based on this, it is suggested to use the potentials in the neighborhood such as Madi, as well as barren lands, to calm traffic, create new landuses and special services for strengthen the sense of belonging of the residents.

    Keywords: Regeneration, Problem Planning, Creative Problem Solving, Isfahan, Khalaja Neighborhood
  • Maryam Mohammadi Salek, Ali Asgari Pages 85-99

    Problem statement:

     The reduction of modern human living space, the obliteration of old neighborhoods and their centers, and the large-scale areas inherited from the modern time have reduced sustainable social interactions and the active presence of people in modern cities. Consequently, it seems essential to generate spaces to answer the need for collaboration and thriving of community members and to create attachment and the emergence of a sense of place. So, large-scale urban spaces such as cultural and commercial complexes, which act as semi-public spaces, are responsible for offering such a platform. This issue can be associated with the idea of the third place in urban theorizing on a broad scale, which can be generalized to the bounds of architectural space.

    Research objective

    Therefore, with the aim of improving the quality of informal spaces in large-scale urban buildings and homogeneous densely populated areas, this research tries to investigate the realization of this prominence in the closed and non-public physical spaces of the city by studying the factors affecting the strengthening of the place.

    Research methods

    The current research with its exploratory nature, based on the theoretical background and survey data in a structure consists of three sections: documentary content analysis, Delphi survey, and questionnaire processing using the factor analysis method, aims to identify a meaningful mental pattern in the design process and present a strategy for adapting architecture to the needs of the place.

    Findings and conclusions

    The results of the research questionnaires and their compatibility with the selected research experts’ theoretical opinions indicate a significant relationship between the increase in sociability and the sense of place in informal sitting spaces in cultural and commercial complexes in Tehran. The dimensions of this issue are not restricted to the physical quantity. The functional, structural, cultural, social, and management components can also increase the sense of satisfaction, reconciliation, and invitingness and increase the space's flexibility.

    Keywords: Third Place, Public Spaces, Sustainable Social Interactions, Modern Third Place
  • Ali Zeynali Azim *, Solmaz Babazadeh Oskouei, Zeinab Noorizadeh Pages 101-121

    Pedestrian service level is one of the most important components for evaluating facilities and services provided on the sidewalks. However, current research shows that qualitative characteristics can also help to estimate the level of service provided as perceived by pedestrians. Pedestrians' perceptions and expectations about the service level of walkways and sidewalks are very important, because it affects the level of satisfaction of pedestrians. This study investigates the most important influencing factors on the perceived level of service on sidewalks in Valiasr street, Tabriz city. The research method is descriptive-analytical and survey. The statistical population of the research is pedestrians in Valiasr sidewalks street, and the sample size is 384 people which were randomly selected (snowball method). This is one of the first studies in Iran and the city of Tabriz, which uses the structural equation modeling (SEM) technique to evaluate the satisfaction of pedestrians and, as a result, the level of services provided in terms of quality on sidewalks. The results identified four exogenous latent structures named "safety", "security", "mobility and infrastructure" and "welfare and comfort" which represent the main aspects of the level of service provided on sidewalks, among which factors security has shown the highest loading (γ=0.60). This study determined that parameters such as police patrolling, street lighting, cleaner sidewalks, sidewalk barriers and surface have an obvious impact on the level of sidewalk services. Also, the results of this study provide significant information to interpret aspects of the walking environment that mainly affect the level of services provided. This information can help urban planners to prepare new strategies that will increase the quality of sidewalks and walkways and thus make the city more walkable.

    Keywords: Pedestrians, Service level, Sidewalks, Satisfaction, Valiasr Sidewalk of Tabriz city