فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1401)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 48، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حدیثه رمضانی فر، سکینه منصوری صفحات 1-29

    هدف پژوهش حاضر مطالعه تعیین نقش هریک از ویژگی‌های فردی افراد در پیش‌بینی طلاق عاطفی در شهرستان تنکابن است. این پژوهش به روش توصیفی هم‌بستگی در بین کلیه زنان متاهل شهرستان تنکابن انجام گرفته است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر 386 نفرکه به روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه طلاق عاطفی محمدی و جوکار با 36 سوال و 11 سوال دیگر بر گرفته از پژوهش‌های پیشین در قالب طیف لیکرت 5 درجه‌ای و 8 سوال مربوط به ویژگی‌های فردی و اجتماعی افراد استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که سن، مدت زمان ازدواج، منطقه زندگی با طلاق عاطفی در سطح معنی‌داری 05/0 و با 95/0 درصد اطمینان رابطه معنی‌دار مثبت داشته و موقعیت شغلی و سطح تحصیلات با طلاق عاطفی در سطح معنی‌داری 05/0 و با 95/0 درصد اطمینان رابطه معنی‌دار مثبت داشته و بین تعدا فرزندان، درآمد و پایگاه اقتصادی و اجتماعی با طلاق عاطفی در سطح معنی‌داری 05/0 و با 95/0 درصد اطمینان رابطه معنی‌داری مشاهده نشده است. هم‌چنین بین ساکنین شهر و روستا از نظر میزان طلاق عاطفی تفاوت معنی‌داری مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، ویژگی های فردی اجتماعی، زنان متاهل، شهرستان تنکابن
  • سید مهدی احمدی بالادهی صفحات 31-48

    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی نقش سبک‌های رهبری فرماندهان و مدیران بر تصمیم‌گیری مشارکتی کارکنان حاضر به خدمت شهرهای ساحلی است. پژوهش از حیث هدف کاربردی است؛ زیرا می‌توان از نتایج این پژوهش برای ارتقای اثربخشی سازمانی در فرماندهی انتظامی استان مازندران استفاده کرد و به‌طور خاص می‌خواهیم از نتایج این پژوهش در جهت ارتقای اثربخشی سازمانی، در این فرماندهی استفاده کنیم. این پژوهش به‌صورت میدانی به روش پیمایشی با تحلیل هم‌بستگی و تبیین آن در جامعه آماری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران تشکیل می‌دهد که نمونه آماری برابر 223 نفر است. برای گردآوری داده‌های پژوهش از پرسش‌نامه استاندارد سبک رهبری کلارک (2002) و پرسش‌نامه استاندارد تصمیم‌گیری مشارکتی فتح‌الهی (1391) استفاده شده است که پژوهش از نوع کمی می‌باشد. روایی پرسش‌نامه‌ها به‌وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به‌ترتیب 78/0 و 86/0 به‌دست آمد. برای تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها از آزمون آماری هم‌بستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم‌افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد که سبک رهبری اثر مثبت و معنادار بر تصمیم‌گیری مشارکتی دارد. هم‌چنین ابعاد سبک رهبری اثر مثبت و معنادار بر تصمیم‌گیری مشارکتی دارند. با توجه به آزمون فریدمن نیز به‌ترتیب بیش‌ترین میانگین اختصاص به سبک رهبری واگذار‌کننده و سپس سبک رهبری دموکرات و در نهایت سبک رهبری خودکامه قرار داشته است.

    کلیدواژگان: سبک های رهبری، تصمیم گیری مشارکتی، شهرهای ساحلی، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • وحید جان محمدی لرگانی صفحات 49-74

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر متغیرهای هم‌بستگی اجتماعی، تعهد گروهی و ابعاد آنان بر میزان عمل انحرافی در میان زنان ساکن و گردش‌گر شهرستان‌های مازندران تمرکز دارد. روش اجرای پژوهش پیمایشی بوده، برای دست‌یابی به این هدف ابتدا با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای، گردش‌گران و ساکنین 5 شهر تنکابن، نوشهر، آمل، ساری و بهشهر انتخاب و در مرحله بعد، تعداد 134 نفر از زنان گردش‌گر و 140 نفر از زنان ساکنین به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. به‌منظور تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس استفاده شد. برای اطمینان از اعتبار پرسش‌نامه، از اعتبار صوری و برای بررسی روایی پرسش‌نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که تفاوت معناداری میان زنان ساکن و گردش‌گر در پایبندی مصرف و روابط جنسی وجود ندارد، اما توانایی تبیین تغییرات متغیر وابسته در زنان گردش‌گر نسبت به زنان ساکن بیش‌تر بوده است و در این میان، ابعاد احساس دوستی و تعهد ارزشی ضریب تاثیرشان معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: مصرف، روابط جنسی، انحراف زنان، گردش گری، سبک زندگی
  • امیرعباس مردی صفحات 75-108
    زمینه و هدف

    خانه‌های دوم جزء لاینفک و پویای گردش‌گری هستند که برای گذران اوقات فراغت یا سرمایه‌گذاری خریداری می‌شوند. این خانه‌ها دارای شرایط و وضعیتی هستند که احتمال وقوع بزه سرقت در آن‌ها بیش‌تر است و می‌تواند موجب شکل‌گیری فرصت‌ها و اهداف مجرمانه شود. از این‌رو، هدف از این مطالعه شناخت الگوی فضایی سرقت از خانه‌های دوم در شهر ساحلی چالوس است.

    روش

    پژوهش از نوع کاربردی و از لحاظ روش مطالعه، توصیفی - تحلیلی است. داده‌ها و اطلاعات مورد نیاز برای انجام این پژوهش به دو روش کتابخانه‌ای و پیمایشی جمع‌آوری شد. جامعه آماری 329 فقره سرقت از خانه‌های دوم است که به‌صورت تمام‌شمار است. برای شناسایی و درک الگوی مکانی و فضایی سرقت و توزیع و پراکندگی جرایم از مدل‌های آماری هم‌چون شاخص نزدیک‌ترین همسایه، شاخص تراکم کرنل و تحلیل موران، آزمون مرکز متوسط و بیضی انحراف معیار استفاده شده است.

    یافته‌ها و  نتایج

    نتایج حاصل از شاخص موران و آزمون تراکم کرنل نشان می‌دهد که سرقت از خانه‌های دوم در شهر ساحلی چالوس در بازه زمانی 1398-1393 از الگوی خوشه‌ای و تصادفی تبعیت می‌کند. مرکزیت فضایی سرقت از خانه‌های دوم در بلوار تختی در مرکز شهر ساحلی چالوس واقع شده و در جهت شمال غربی به جنوب شرقی است. به‌لحاظ زمانی نیز سرقت ساعات 12-9 صبح با تعداد 70 سرقت ثبت‌شده بیش‌ترین میزان را به خود اختصاص داده‌اند. به لحاظ فصلی نیز فصل تابستان با تعداد 108 فقره سرقت بالاترین میزان را کسب کرده است. نتایج پژوهش نشان داد که الگوی فضایی سرقت از خانه‌های دوم در شهر ساحلی چالوس به‌صورت خوشه‌ای و متمرکز است که کانون این سرقت در مرکز شهر ساحلی چالوس واقع شده است. هم‌چنین از نظر زمانی سرقت از خانه‌های دوم در شهر ساحلی چالوس بین صبح تا ظهر اتفاق می‌افتد و هم‌چنین در فصل تابستان بیش‌تر از سایر فصول سال است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی- زمانی، سرقت، خانه های دوم، چالوس
  • محمدحسین روشن صفحات 109-126

    یکی از مشکلاتی که بشر از دیرباز با آن روبه‌رو بوده است، مسیله کمبود کالا و گرانی ناشی از این کمبود است. عوامل گوناگونی بر شکل‌گیری این کمبود تاثیر داشته‌اند. احتکار از جمله از جرایمی است که موجب کمبود کالا و گرانی ناشی از آن می‌شود، احتکار نهاده‌های دامی در برخی از موارد ممکن است بحران‌های سیاسی و امنیتی را موجب شده و چرخه اقتصادی برخی مناطق در کشور را مختل کند. پژوهش حاضر، از نظر نوع و هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی با رویکرد اکتشافی برای جمع‌آوری منابع نظری آن از مطالعات میدانی و کتابخانه‌ای بهره گرفته شده و برای تجمیع یافته‌ها و نیل به مقصود با استفاده از روش دلفی و اخذ نظرات خبرگان و دست‌اندرکاران مرتبط صورت گرفته است، پرسش‌نامه‌ای تنظیم و در اختیار جامعه آماری قرار گرفت. جامعه آماری به لحاظ اشباع نظری به تعداد 10 نفر لحاظ شد که به‌صورت هدف‌مند داده‌های مربوطه جمع‌آوری شده است. برای تحلیل داده‌ها و تعیین و تبیین روابط ساختاری و تعیین درجه اهمیت هریک از شاخصه‌ها از روش دیمتل استفاده شده است. اولویت‌بندی شاخص‌ها به‌ترتیب عبارت است از: توزیع نهاده‌های دامی، ترخیص نهاده‌های دامی، ثبت سفارش نهاده‌های دامی، تخلیه نهاده‌های دامی، حمل نهاده‌های دامی و خرید بیش از نیاز دامدار. در پژوهش حاضر، توزیع نهاده‌های دامی دارای بالاترین اولویت و خرید بیش از نیاز دامدار دارای پایین‌ترین اولویت است. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که توزیع نهاده‌های دامی نسبت به شاخص‌های دیگر از اهمیت بیش‌تری برخوردار بوده و با چنین رویکردی امینت غذایی و به‌دنبال آن امنیت اقتصادی دچار بحران خواهد شد.

    کلیدواژگان: احتکار، امنیت اقتصادی، نهاده های دامی، دیمتل
  • جلال صفرخانلو صفحات 127-148

    یکی از وجوه ممتاز و متمایز نظام دینی و ارزشی جمهوری اسلامی ایران اهتمام ویژه آن به ایجاد تقویت، بسط ایمنی روانی، اخلاقی و جمعی در سطح جامعه است که از مصادیق آن توجه به حجاب می‌باشد، هدف کلی این پژوهش، بررسی نقش اجرای طرح‌های اجتماعی فراجا در ساحل شهر ساری با محوریت طرح‌های پلیس افتخاری، برپایی غرفه حجاب، تبلیغات محیطی، تیاتردرمانی و مشاوره فعال بوده و روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن بانوان حاضر در ساحل ساری از شهرها و قومیت‌های مختلف که دارای تحصیلات ابتدایی تا دکتری بوده‌اند، است. نمونه آماری با توجه به شناور بودن جمعیت حاضر در ساحل بر اساس حداکثر نظری 384 مورد در نظر گرفته شده است. برای جمع‌آوری اطلاعات از روش‌های مطالعات میدانی و کتابخانه‌ای، مراجعه به کتب، نشریات، پایان‌نامه‌ها و سایت‌های علمی استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش‌نامه پژوهش‌گر‌ساخته با 32 گویه و با طیف 5 گزینه‌ای لیکرت، روایی این پرسش‌نامه توسط اساتید راهنما و مشاور و متخصصان مربوطه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 803/0 محاسبه شده است. روش آماری در این پژوهش از انواع توصیفی و استنباطی و در بخش استنباطی از آزمون t تک نمونه‌ای و برای محاسبات از نرم‌افزار SPSS کمک گرفته شده است که نتایج حاصل از یافته‌ها بیان‌گر آن است که اجرای طرح‌های فراجا باعث افزایش حجاب بانوان می‌شود که در این رابطه اجرای مشاوره فعال در ساحل از نظر پاسخ‌گویان بیش‌ترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: حجاب، انتظامی، آسیب های اجتماعی، پیش گیری
|
  • hadiseh ramzanifar, sakineh mansoori Pages 1-29

    The purpose of this study is to determine the role of each of the individual characteristics of individuals in predicting emotional divorce in Tonekabon. This descriptive-correlational study was conducted among all married women in Tonekabon. The sample size was selected based on Cochran's formula equal to 386 people by quota sampling method. To collect data, Mohammadi and Jokar emotional divorce questionnaire with 36 questions and 11 other researcher-made questions in the form of 5-point Likert scale and 8 questions related to individual and social characteristics of individuals were used. The results show that age, duration of marriage, living area with emotional divorce at a significant level of 0.05 and with 0.95% confidence has a significant positive relationship and job position, and education level with emotional divorce at a significant level There was a significant positive relationship with 0.05 and 0.95% confidence and no significant relationship was observed between the number of children, income and economic and social status with emotional divorce at the significant level of 0.05 and with 0.95% confidence. Also, there is a significant difference between urban and rural residents in terms of the rate of emotional divorce.

    Keywords: Emotional divorce, individual-social characteristics, married women, Tonekabon city
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi Pages 31-48

    The purpose of this research is to evaluate the role of leadership styles of commanders and managers on the collaborative decision-making of employees working in coastal cities. The research is practical in terms of purpose, because the results of this research can be used to improve the organizational effectiveness in the police command of Mazandaran province, and in particular, we want to use the results of this research to improve the organizational effectiveness in this command and in the field to The survey method was carried out with correlation analysis and its explanation in the statistical society. The statistical population of the research consists of all the employees of Mazandaran police headquarters, which is a statistical sample of 223 people. To collect research data, Clark's standard leadership style questionnaire (2002) and Fath Elahi's standard participatory decision making questionnaire (2013) were used, which is a quantitative research. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula of 0.78 and 0.86, respectively. To analyze the data, statistical tests of correlation, regression and Friedman's test were used using SPSS software. The results show that leadership style has a positive and significant effect on collaborative decision making. Also, the dimensions of leadership style have a positive and meaningful effect on collaborative decision-making. According to Friedman's test, the highest average allocation to the delegating leadership style, followed by the democratic leadership style, and finally the autocratic leadership style, respectively

    Keywords: Leadership styles, participatory decision-making, coastal cities, police command of Mazandaran province
  • vahid janmohammadi largani Pages 49-74

    The current research focuses on the impact of social solidarity variables, group commitment and their dimensions on the amount of deviant behavior among women residents and tourists in Mazandaran cities. In order to achieve this goal, tourists and residents of 5 cities of Tankabon, Nowshahr, Amol, Sari and Behshahr were first selected by multi-stage cluster sampling method, and in the next stage, 134 female tourists and 140 female residents were selected. were selected as samples. In order to analyze the data from S. P. S was used. To ensure the validity of the questionnaire, face validity was used and Cronbach's alpha was used to check the validity of the questionnaire. The findings showed that there is no significant difference between resident and tourist women in adherence to consumption and sexual relations, but the ability to explain changes in the dependent variable was greater in tourist women than in resident women, and in the meantime, the dimensions of friendship and value commitment Their impact has been significant.

    Keywords: Consumption, sexual relations, deviation of women, tourism, lifestyle
  • amirabas mardi Pages 75-108
    Background and Aim

     Second homes are an integral and dynamic part of tourism that are purchased for leisure or investment. These homes have conditions in which the crime of theft is more likely to occur and can lead to the formation of criminal opportunities and goals. Therefore, the purpose of this study is to identify the spatial pattern of burglary of second homes in the coastal city of Chalous.

    Method

     The research is applied and in terms of study method, descriptive-analytical. Data and information required for this research were collected in two ways: library and survey. The statistical population is 329 cases of theft from second homes, which is in full. Statistical models such as nearest neighbor index, kernel density index and Moran analysis, mean center test and standard deviation ellipse have been used to identify and understand the spatial pattern of theft and distribution of crimes.

    Findings and Results

     The results of Moran index and kernel density test show that burglary of second homes in the coastal city of Chalous in the period 1393-2014 follows a cluster and random pattern. The spatial center of the robbery of the second houses is located on Takhti Boulevard in the center of the coastal city of Chalous and is in a northwest to southeast direction. In terms of time, robberies from 12 to 9 in the morning with 70 registered thefts have the highest rate. In terms of seasonality, summer has the highest rate with 108 thefts. The results showed that the spatial pattern of theft from second homes in the coastal city of Chalous is clustered and concentrated that the center of this theft is located in the center of the coastal city of Chalous. Also, in terms of time, burglary of second homes in the coastal city of Chalous occurs between morning and noon, and is also more common in summer than in other seasons.

    Keywords: Spatial Analysis, Theft, Second Homes, Chalous City
  • MohammadHosein Roshan Pages 109-126

    One of the problems that mankind has been facing for a long time is the problem of the lack of goods and the high price caused by this lack. Various factors have influenced the formation of this deficiency. Hoarding is one of the crimes that causes the shortage of goods and the resulting high prices. In some cases, hoarding of livestock inputs may cause political and security crises and disrupt the economic cycle of some regions in the country. The current research, in terms of its type and purpose, is applied, and in terms of its descriptive, analytical nature, with an exploratory approach, field and library studies were used to collect its theoretical resources, and to consolidate the findings and achieve the goal, using the Delphi method and obtaining The opinions of experts and related works have been made, a questionnaire was prepared and made available to the statistical community. In terms of theoretical saturation, the statistical population was considered to be 10 people, and relevant data was collected in a targeted manner. For data analysis and determining and explaining the structural relationships and determining the degree of importance of each of the indicators, DEMATEL method has been used. The prioritization of the indicators are: distribution of livestock inputs, clearance of livestock inputs, registration of orders for livestock inputs, unloading of livestock inputs, transportation of livestock inputs and buying more than the livestock owner needs. In the current research, the distribution of livestock inputs has the highest priority, and the purchase of more than the livestock owner's needs has the lowest priority. The results of the research indicate that the distribution of livestock inputs is more important than other indicators and with such an approach, food security and then economic security will suffer a crisis.

    Keywords: Hoarding, economic security, livestock inputs, Dematel
  • Jalal safarkhanloo Pages 127-148

    One of the distinguished and distinctive aspects of the religious and value system of the Islamic Republic of Iran is its special attention to strengthening and expanding psychological, moral and collective safety at the level of the society, one of the examples of which is the fight against the veiling of women. The general purpose of this research is to investigate the role of the implementation of Faraja social projects in the beach of Sari city with the focus on honorary police projects, the establishment of a hijab booth, environmental advertising, theater therapy and active counseling. It is different cities and ethnicities who have primary to doctorate education. The statistical sample is based on the theoretical maximum of 384 cases based on the floating population on the beach. Field and library study methods, referring to books, periodicals, theses and scientific sites have been used to collect information. The tool for collecting information was a researcher-made questionnaire with 32 items and a 5-point Likert scale, and in it, very little, little, medium, high and very high options with a numerical value of 1 to 5 were used. The validity of this questionnaire was calculated by the supervisors, advisors and relevant experts and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.803. The statistical method in this research is descriptive and inferential, and in the inferential part, one-sample t-test and SPSS software are used for calculations. The results of the findings indicate that the implementation of Faraja projects increases women's hijab, which in this regard According to the respondents, the implementation of active counseling on the coast had the greatest impact.

    Keywords: Hijab, police command, social damage, prevention