فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال چهاردهم شماره 53 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهسا نوروزی، ماشاءالله ولی خانی*، کرم الله دانشفرد صفحات 1-18

    هدف این پژوهش طراحی مدل سازمان حرفه گرا در شرکت ملی نفت جمهوری اسلامی ایران بود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و داده ها به صورت کیفی با روش داده بنیاد و بر اساس نمونه گیری هدفمند با انجام 23 مصاحبه عمیق از خبرگان داده ها جمع آوری و هم زمان با گردآوری داده‏ ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مدل سازمان حرفه گرا در شرکت ملی نفت ایران دارای 19 مقوله اصلی و 66 مقوله فرعی است. همچنین بر اساس یافته ها، راهبردها شامل ایجاد و توسعه سیستم اطلاعات مدیریت، توسعه نظام شایسته سالاری در مدیریت نفت، توسعه نظام ارزیابی عملکرد، توانمندسازی منابع انسانی و سیستم حقوق و دستمزد عادلانه است. می توان گفت که تحکیم شایسته گزینی و شایسته سالاری و توسعه نظام آموزش، حرفه گرایی سازمانی را در شرکت ملی نفت تسهیل خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سازمان حرفه گرا، شایسته سالاری، شرکت ملی نفت، نظریه داده بنیاد
  • حمیدرضا قاضی زاده، مهرداد حسینی شکیب*، عباس خمسه صفحات 19-38

    در دهه های اخیر مدیریت نوآوری همواره مورد توجه و کنکاش پژوهشگران قرار گرفته و تلاش برای ارتقا و بهبود عملکرد این فرایند به شکل مستمر در جریان است. در این پژوهش به منظور طراحی مدل مدیریت روتین های فرایند نوآوری، ابتدا با مرور مطالعات پیشین، شاخص ه ای مربوطه استخراج و پس از اجرای تکنیک دلفی فازی و اجماع نظر خبرگان مدلی ارایه شد. سپس با روش پیمایشی به منظور پیاده سازی مدل طراحی شده در ANFIS از پرسشنامه استفاده شد. قواعد طراحی شده با 40 دوره آموزش به خطایی قابل قبول رسید. یافته ها نشان داد که عامل سازمانی بااهمیت ترین متغیر و عامل آموزشی در رتبه آخر قرار دارد. لذا پیشنهاد می شود اقداماتی از قبیل: ایجاد مرکز توربین گاز ایران، اهتمام در ثبات روتین های سازمانی به عنوان منبع اصلی نوآوری، ایجاد فضایی مناسب جهت تعاملات فرهنگی و اجتماعی، توانمندسازی در تعمیق قابلیت های نوآورانه و افزایش آگاهی و مهارت های فنی و مدیریتی انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت روتین، فرایند نوآوری، سیستم استنتاج فازی مبتنیبر شبکه عصبی، توربین گازی
  • موسی کریمی، رسول ثانوی فرد*، علی حمیدی زاده صفحات 39-54

    هدف اصلی پژوهش، طراحی مدل تکنولوژی دیجیتال بر محیط و قابلیت ‏های استراتژیک بازاریابی شرکت پخش فرآورده های نفتی همدان است. از روش پژوهش کیفی داده بنیاد و مدل پارادایمی برای توسعه مدل تحقیق مذکور بهره گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش چهارده نفر از خبرگان در شرکت پخش فرآورده های نفتی همدان بوده اند. روش نمونه ‏گیری هدفمند و روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختاریافته است. پژوهشگر در گام اول (کدگذاری باز)، مولفه ها بر پایه داده های به دست آمده را از مصاحبه های عمیق و پردازش و مقوله بندی آن‏ها به دست آورده است. این مقولات شامل محیط استراتژیک بازاریابی دیجیتال، قابلیت استراتژیک بازاریابی و رشد شرکت و در گام دوم (کدگذاری محوری) برای طراحی و نهادینه سازی مدل تکنولوژی دیجیتال، کدگذاری محوری بر اساس مدل پارادایم انجام گرفته است. عوامل موثر و مهم در مدل شناسایی شدند و در نهایت، برای بسط و گسترش نظریه تکنولوژی دیجیتال مدل کلی ارایه شد که نوآوری این پژوهش است.

    کلیدواژگان: تکنولوژی دیجیتال، قابلیت استراتژیک بازاریابی، محیط استراتژیک بازاریابی
  • اسماعیل رادگهر*، ناهید موتمنی صفحات 55-76

    امروزه پروژه های مسیولیت اجتماعی شرکت ها، رویکرد عام المنفعه بودن را از دست داده اند و باید برای قابل قبول بودن، اهداف توسعه پایدار را تامین کنند. این پژوهش سعی در بررسی پروژه های شرکت ملی نفت ایران بر اساس شاخص های مسیولیت اجتماعی، مطابق با استاندارد ISO26000 دارد. لذا، این پژوهش، 990 پروژه انجام شده یا در دست اقدام این شرکت در استان خوزستان را در نظر گرفته است. این پروژه ها بر اساس استاندارد ISO26000 و مطابق با نظر خبرگان و مردم تاثیرپذیر از آن ها، نمره دهی و وزن دهی شده، سپس با استفاده از روش ترکیبی آنتروپی شانون و تاپسیس طبقه بندی، مقایسه و سطح بندی شده اند. نتایج حاصل نشان می دهد که پروژه ها نمره مناسبی را در دستیابی به اهداف توسعه پایدار بر اساس ISO26000 کسب نمی کنند و لذا، دید حاکم بر مسیولیت های اجتماعی در این شرکت، همچنان بر انجام اقدامات خیریه استوار است. بااین حال پروژه مهار ریزگردها (منابع طبیعی)، احداث مراکز کارآفرینی و برنامه های آموزشی بالاترین امتیاز را کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مسئولیت های اجتماعی، استاندارد ISO26000، ذی نفعان، روش .TOPSIS
  • هادی افراسیابی، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاالدینی صفحات 77-92

    هدف از این تحقیق شناسایی و اعتباریابی‌ تاکتیک‌ها و راهبردهای موثر در ایجاد بلوغ منابع انسانی سبز در مناطق ‌درجه‌یک شرکت ملی پخش ‌فرآورده‌های نفتی ایران بوده و یک تحقیق توصیفی از نوع مطالعات همبستگی‌ است. جامعه آماری شامل 835 نفر از کارکنان دارای پایه سازمانی 14 و بالاتر مناطق ‌درجه‌یک شرکت ملی پخش ‌فرآورده‌های نفتی ایران بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول در سطح خطای 5 درصد263 نفر برآورد شد و به روش نمونه‌گیری ساده انتخاب و پس از ‌تایید روایی و پایایی پرسشنامه توزیع و با استفاده از نرم‌افزار SPSS و AMOS به تجزیه و‌ تحلیل داده‌ها پرداخته شده است. نتیجه آزمون کرویت بارتلت در سطح معنی‌داری 001/0= Sig بوده که متغیرها به اندازه کافی همبستگی بالایی دارند تا پایه منطقی برای تحلیل عاملی اکتشافی فراهم آورند. نتایج شاخص های برازش مدل اندازه گیری نشان داد که پرسشنامه تاکتیک‌ها و راهبردها از شرایط مطلوبی برخوردار است و همه مولفه های راهبردها برازش مدل را ‌تایید می کنند‌. همچنین، راهبردها در سه مقوله خط‌مشی‌گذاری و تدوین استراتژی بلوغ مدیریت منابع انسانی، آموزش و توسعه سبز، پاداش و جبران خدمات سبز دارای بیشترین میانگین رتبه بودند.

    کلیدواژگان: بلوغ منابع انسانی سبز، توسعه پایدار، مناطق درجه یک شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
  • سمانه سلیمی بازنشینی، سید احمد حسینی گل افشانی*، حسین رحمان سرشت، مهناز ربیعی صفحات 93-110

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی شایستگی برای استعدادیابی و جانشین پروری در شرکت ملی گاز است. پژوهش با رویکرد آمیخته انجام شده است. جامعه آماری بخش کیفی، مدیران منابع انسانی شرکت ملی گاز و 5 نفر از اساتید دانشگاه هستند. روش نمونه گیری هدفمند است. جامعه آماری بخش کمی مدیران ستادی شرکت ملی گاز است و از روش سرشماری استفاده شده است. برای جمعآوری داده های بخش کیفی از مصاحبه نیمهساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی با روش تحلیل مضمون و در بخش کمی با روش تحلیل عاملی تاییدی به وسیله نرم افزار پی ال اس انجام شده است. نتایج نشان داد الگوی شایستگی برای استعدادیابی و جانشین پروری شامل 3 بعد فردی، میانفردی و سازمانی، 8 مولفه و 25 شاخص است.

    کلیدواژگان: شایستگی، جانشین پروری، شرکت ملی گاز
  • ناصر سیاه تیری، افسانه قنبری پناه*، فریبا حسنی، مژگان مردانی راد صفحات 111-126

    هدف این مقاله بررسی تااثیر متغیر های روان شناختی اضطراب سلامت، تعارض کار و خانواده و تحمل ابهام بر فرسودگی شغلی در نمونه ای 502 نفری از کارکنان ستاد تهران شرکت نفت فلات قاره ایران است. برای تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  AMOS24 استفاده شد. روش نمونه گیری استفاده از جامعهه در دسترس بود و  داده ها بر اساس پرسشنامه های استاندارد فرسودگی شغلی مسلش (1981)، اضطراب سلامت سالکوسیس و وارویک (2002)، سنجش تعارض کار و خانواده کارلسون و همکاران (2000) و سنجش تحمل ابهام مک لین (1998) جمع آوری شد گردید. نتایج تحقیق نشان داد به غیر از متغیر تحمل ابهام، دو متغیر اضطراب سلامت، تعارض کار خانواده به ترتیب با ضریب 244/0 و  227/0 بر میزان فرسودگی شغلی تااثیر مستقیم دارند. همچنین، تحلیل داده ها نشان داد مدل به برازش رسیده است.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، اضطراب سلامت، تعارض کار خانواده، تحمل ابهام
  • رضا زارع، کاوه تیمورنژاد*، مجتبی رجب بیگی صفحات 127-146

    پژوهش حاضر به روش کیفی با رویکرد اکتشافی و با استفاده از تحلیل مضمون انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، خبرگان حوزه مدیریت منابع انسانی و بهره وری است و نمونه آماری 16 نفر از خبرگان این حوزه هستند که به روش هدفمند قضاوتی و گلوله برفی معرفی و مصاحبه شده اند. برای تعیین پایایی کدگذاری مصاحبه ها از ضریب درون موضوعی کاپا (KAPA) استفاده شد. از کدگذاری داده ها، 258 مفهوم، 27 مضمون فرعی و 7 مضمون اصلی یافت شد و مدلی با 7 بعد و 27 مولفه طراحی و به روش SWARA وزن دهی شد. ابعاد مدل عبارت اند از: عوامل سازمانی، فرایند تامین، فرایند توسعه، فرایند نگهداری، فرایند کاربرد، بهره وری سازمان و بهره وری کارکنان و 27 مولفه که در مدل ارزیابی بهره وری کارکنان دانشگر در صنعت آورده شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بهره وری، منابع انسانی دانشگر
  • اعظم بیگدلی، پروانه گلرد*، سید احمد حسینی گل افشانی، قنبر عباس پور اسفدن صفحات 147-172

    هدف این پژوهش در گام نخست، طراحی مدل توانمندسازی مدیران و در مرحله بعدی، اعتبارسنجی آن مبتنی بر پژوهشی آمیخته و به روش توصیفی اکتشافی بود. جامعه آماری برای ارایه مدل، شامل خبرگان دانشگاهی و همچنین، مدیران ارشد بانک مرکزی و برای اعتبارسنجی آن،شامل مدیران صف و ستاد بانک مرکزی بود. نمونه آماری خبرگان تا مرحله اشباع نظری به تعداد 15 نفر به روش هدفمند قضاوتی و برای مرحله اعتبارسنجی مدل، به تعداد 210 نفر مبتنی بر قواعد حجم نمونه در روش معادلات ساختاری و به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه خبره مبنا برای مرحله مدل سازی و پرسشنامه با طیف لیکرت پنج تایی برای مرحله اعتبارسنجی بود. روایی پرسشنامه به روش همگرایی و واگرایی و پایایی آن به روش پایایی معرف ها و مرکب تایید شد. ترکیب نتایج تحلیل مضمون و مدل سازی ساختاری تفسیری، منتج به ارایه مدل توانمندسازی مدیران شد که از هشت مقوله توان سازهای ساختاری، توان سازهای مدیریتی، توان سازهای دانشی، توان سازهای انگیزشی، کنشگران توان ساز، توانمندسازی روانی، توانمندسازی تجربی و پیامدهای رفتاری تشکیل یافته است. همچنین، یافته های بخش کمی، اعتبار مدل ساختاری پژوهش را تایید و کلیه فرضیه ها (به غیر از اثر تعدیلگری کنشگران توان ساز) اثبات شد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی رفتاری، توانمندسازی روانی، توان سازها، کنشگران توان ساز، پیامدهای رفتاری
|
  • Mahsa Noroozi, Mashallah Valikhani*, Karamollah Daneshfard Pages 1-18

    The purpose of this study was to design a model of a professional organization in the National Oil Company of the Islamic Republic of Iran. This research in terms of applied purpose and data qualitatively with the data method and based on purposeful sampling by conducting in-depth interviews with 23 experts, data collection and simultaneously with data collection in three stages of open, axial and coding Selectively analyzed. The findings showed that the model of professional organization in the National Iranian Oil Company has 19 main categories and 66 sub-categories. Also based on the findings, the strategies include the creation and development of management information system, development of meritocracy system in oil management, development of performance appraisal system, human resource empowerment and equitable payroll system. It can be said that consolidating meritocracy and meritocracy and developing the education system will facilitate organizational professionalism in the National Oil Company.

    Keywords: Professional Organization, Merit, National Oil Company, Data Theory Foundation
  • HamidReza Ghazizadeh, Mehrdad Hosseini Shakib*, Abbas Khamseh Pages 19-38

    In recent decades, innovation management has always been considered by researchers. Their efforts to improve the performance of this process is ongoing. In this research, in order to design a model for managing innovation process routines, first, by reviewing previous studies, the relevant indicators were extracted and a model was presented after performing the fuzzy Delphi technique and the experts reached a consensus. To implement the model designed in ANFIS, a questionnaire was used (survey method). The designed rules came with an acceptable error with 40 training courses. Findings showed that the organizational factor is the most important variable and educational factor is in the last rank. Therefore, it is suggested that following measures should be taken: establishment of Iran Gas Turbine Center, stabilizing organizational routines as the main source of innovation, creating a suitable environment for cultural and social interactions, deepening innovative capabilities and increase technical and managerial skills.

    Keywords: Routine management, innovation process, neural network, based fuzzy inference system, gas turbine
  • Mousa Karimi, Rasoul Sanavifard*, Ali Hamidizadeh Pages 39-54

    The main purpose of this research is to design a digital technology model on the environment and strategic marketing capabilities of Hamedan Petroleum Products Distribution Company. Qualitative data-based research method and paradigm model have been used to develop the research model. The statistical population of this study was fourteen experts in Hamedan Petroleum Products Distribution Company. The method is purposeful sampling and the method of data collection is semi-structured interviews. In the first step (open coding), the researcher obtains the components based on the data obtained from in-depth interviews and their processing and categorization, these categories include the strategic digital marketing environment, strategic marketing capability and company growth, and in the second step (Axial coding) To design and institutionalize the digital technology model, axial coding is based on the paradigm model.

    Keywords: Productivity, digital technology, marketing capability, strategic marketing environment
  • Esmail Radgahar*, Nahid Motamani Pages 55-76

    Nowadays, corporate social responsibility projects have lost the public benefit approach and must meet the goals of sustainable development in order to be acceptable. This study tries to review the projects of the National Iranian Oil Company based on social responsibility indicators, in accordance with the ISO26000 standard. Therefore, this study has considered 990 completed or ongoing projects of this company in Khuzestan province. These are graded and weighted according to ISO26000 according to the opinion of experts and people affected by them, then classified, compared and graded using the combined method of Shannon entropy and TOPSIS. The results show that the projects donat scored well in achieving SDGs based on ISO26000, and therefore, the prevailing view of social responsibility in the company is still based on charitable activities. However, the project of controlling dust (natural resources), construction of entrepreneurship centers and educational programs have gained the highest score

    Keywords: sustainable development, social responsibilities, ISO26000 standard, stakeholders, TOPSIS method
  • Hadi Afrasiabi, Malikeh Beheshtifar*, Mohammad Ziaaddini Pages 77-92

    The purpose of this study is to identify and validate effective tactics and strategies in creating the maturity of green human resources in the first class areas of the National Iranian Petroleum Products Distribution Company and is a descriptive study of correlation studies. The statistical population includes 835 employees with an organizational base of 14 and above in the first class areas of the National Iranian Petroleum Products Distribution Company. The questionnaire was distributed and the data were analyzed using SPSS and AMOS software. The result of Bartlett sphericity test was significant (Sig = 0.001) that the variables were highly correlated enough to provide a logical basis for exploratory factor analysis. The results of measurement model fit indices showed that the questionnaire of tactics and strategies has favorable conditions and all components of tactics and strategies confirm the fit of the model. Also، the factors of tactics and strategies in the three rough categories had the highest priority in this dimension of policy-making and strategy development of human resource management، green education and development، reward and compensation of green services

    Keywords: Green Human Resources Maturity, Sustainable Development, First Class Areas of National Iranian Petroleum Products Distribution Company
  • Samaneh Salimi Bazneshini, Sayed Ahmad Hosseini Golafshani*, Hossein Rahmanseresht, Mahnaz Rabiee Pages 93-110

    The main purpose of this study is providing a competency model for talent identification and succession in the National Gas Company. The research was conducted with a mixed approach. The statistical population in the quality department is the human resources managers of the gas company and 5 university professors and the sampling method is purposeful. In the quantitative phase, the statistical population consisted of the staff managers of the National Gas Company, selected by census method. The qualitative-phase data were collected by semi-structured interviews and a researcher-made questionnaire was also used in the quantitative phase. Data analysis was performed in the qualitative part by thematic analysis method and in the quantitative part by confirmatory factor analysis method by PLS software. The results showed that the competency model for the talent identification and succession planning includes three personal, interpersonal, and organizational dimensions, 8 components and 25 indices.

    Keywords: Competency, Succession Planning, National Gas Company
  • Naser Siahtiri, Afsaneh Ghanbary Panah*, Fariba Hassani, Mojgan Mardani Rad Pages 111-126

    This paper aims to investigate this important issue from the perspective of the effect of psychological variables such as health anxiety, family-work conflict and tolerance of ambiguity on burnout in a sampel of 502 statistical population of headquarters staff of the Iranian Offshore Oil Company in Tehran. Structural equation modeling was used to analysis using AMOS24 software.The sampe method was available using data and data were collected with Maslack’s (1981) standard occupational burnout questionnaire, Cubasa’s (1988) psychological stiffness, health anxiety  (2002), Carlson et al.’s (2000) work conflict assessment (2000), and McLean’s (1998) ambiguity tolerance assessment. The results show that except for the tolerance of ambiguity, the other two variables affect the rate of burnout with a directly coefficient of 0.244 and 0.227. Data analysis also showed that the model has been fitted.

    Keywords: burnout, health anxiety, family-work conflict, tolerance of ambiguity, psychological toughness
  • Reza Zare, Kaveh Teimoornejad*, Mojtaba Rajabbaigy Pages 127-146

    The present study has been conducted qualitatively with an exploratory approach and using thematic analysis. The statistical population of the research is experts in the field of human resource management and productivity and the statistical sample is 16 experts in this field who have been introduced and interviewed by purposeful judgment and snowball method. Kappa intra-subject coefficient was used to determine the reliability of interview coding. From data coding, 258 concepts, 27 sub-themes and 7 main themes were found and a model with 7 dimensions and 27 components was designed and weighted by SWARA method. The dimensions of the model are organizational factors,  employment process, development process, retaining process, utilization process, organizational productivity and knowledge worker productivity and 27 components that are given in the productivity evaluation model of knowledge worker in the industry.

    Keywords: Evaluation, Productivity, Knowledge Worker
  • Azam Bigdeli, Parvaneh Goldard*, Seyed Ahmad Hosseini Gol Afshani, Ghanbar Abbaspour Esfadan Pages 147-172

    The aims of this study was to design a model of management empowerment and to validate the model based on a mixed study with a descriptive-exploratory approach.The statistical population of the study included academic experts as well as senior managers of the Central Bank (such as board members, managers, heads of departments and senior experts in the central bank). The statistical sample up to the theoretical saturation stage of the data was selected by 15 people in a purposeful judgment method. Data collection tools in this study include a semi-structured interview and a basic expert questionnaire that the validity of the easurement tools was confirmed by the content method and the reliability of the interview was confirmed by the open test method. Data analysis was performed in the qualitative part by thematic analysis method and in the quantitative part by soft structuralinterpretive modeling (ISM) method. The results of content analysis led to a model of management empowermrnt including eight componens of structural enablers, managerial enablers, knowledge enablers, motivational enablers, enablers activists, psychological enablers, experimental enablers, behavioral consequenses.

    Keywords: management empowermrnt, structural enablers, motivational enablers, enablers activists, psychological enablers