فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زکیه سادات مسعودی، ایمان شاکری* صفحات 15-27
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی‌ بر پذیرش‌ و‌ تعهد بر افسردگی و همجوشی‌شناختی در مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهشی حاضر، نیمه آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود که در سال 1398به کلینیک‌های روانشناسی و روان پزشکی شهر یزد مراجعه کرده بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کوهن تعیین شد که از طریق نمونه‌گیری در ‌دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15نفر) قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده‌ها از پرسشنامه افسردگی بک (1996) و همجوشی‌شناختی گیلاندرز و همکاران (2014) استفاده شد و مداخله 8 جلسه‌ای درمان مبتنی بر پذیرش ‌و ‌تعهد در 90دقیقه به گروه آزمایش ارایه شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش چند متغیری کوواریانس (مانکوا) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش ‌و‌ تعهد بر افسردگی و همجوشی‌شناختی در مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی موثر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    این یافته‌ها بر اهمیت کاربرد این مداخله بر علایم افسردگی و همجوشی‌شناختی در مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی و ارایه افق‌های جدید در مداخلات بالینی این مادران و فرزندان آن‌ها تاکید دارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، همجوشی شناختی، افسردگی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • محمدرضا مسجدسرایی*، محمدحسن صدفی، غلامعلی افروز صفحات 29-44
    مقدمه

    پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه استرس والدگری و رضایت زناشویی در مادران کودکان مبتلابه اختلال طیف اتیسم و مادران کودکان سالم پرداخت.

    روش پژوهش:

     جامعه‌ی آماری این پژوهش شامل تمامی مادران کودکان سالم و مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم بودند که در زمان اجرای تحقیق به مراکز سازمان‌دهی، درمان و توان‌بخشی اختلالات اتیستیک مناطق 5 و6 شهر تهران مراجعه کردند. تعداد اعضای نمونه شامل50 نفر از مادران کودکان سالم و50 نفر از مادران دارای فرزند مبتلابه اختلال طیف اتیسم بودند که به مراکز انتخاب‌شده در مناطق 5 و 6 شهر تهران مراجعه کردند و در پژوهش شرکت نمودند. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری در دسترس استفاده شد و حجم نمونه براساس پیشینه پژوهش‌های مشابه تعیین شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه‌ی استرس والدگری بری جونز (1995) و پرسشنامه‌ی رضایت زناشویی افروز (1387) بود. داده‌ها با استفاده از مدل‌های آماری T دو گروه مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان داد که بین استرس والدگری و رضایت زناشویی مادران دارای فرزند مبتلابه اختلال طیف اتیسم و مادران کودکان عادی تفاوت معناداری وجود دارد. مادران کودک طیف اتیسم استرس والدگری بالاتر و رضایت زناشویی پایین‌تری نسبت به مادران کودکان سالم داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داده بین مادران کودکان طیف اتیسم و مادران کودکان سالم ازنظر استرس والدگری و رضایت‌مندی زوجیت تفاوت معنادار وجود دارد و مادران کودکان طیف اتیسم نسبت به مادران کودکان عادی در زندگی از رضایت‌مندی زوجیت پایین‌تری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، رضایت زوجیت، اختلال طیف اتیسم، کودکان، مادران
  • سیده زهرا صادری، منصوره کریم زاده* صفحات 45-58
    مقدمه

    کودکان تحت تاثیر محیط خود قرار می‌گیرند، و این امر بر رشد آنان تاثیر دارد. لذا کیفیت محیط آموزش و مراقبت از کودکان در میزان تاثیرگذاری این دوره‌ها نقش ایفا می‌کند. یکی از راهکارها جهت بهبود کیفیت در محیط‌های آموزشی، ارزیابی کیفیت مهدهای کودک مبتنی بر ابزاری جامع می‌باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی وضعیت آموزشی و مراقبتی (فضا اسباب واثاث، فعالیت‌های روزانه برای مراقبت شخصی، زبان و کتاب، فعالیت‌های یادگیری، تعاملات، ساختار برنامه مرکز) برای کودکان1 تا 3 سال در مهدهای کودک شهر تهران بوده است.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش کلیه مهدهای کودک غیر دولتی دارای مجوز رده سنی شیرخوار و نوپا (1تا 3 سال)، زیر نظر سازمان بهزیستی شهر تهران در سال 98(580 مهدکودک) وحجم نمونه 90 مرکز تعیین شده است. روش نمونه‌گیری تصادفی_خوشه‌ای بوده است و از مقیاس سنجش کیفیت مراکز نگه‌داری و آموزش کودکان (ITERS-3) استفاده شده است. در این پژوهش از شاخص‌های توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، کجی و کشیدگی) و شاخص‌های استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از (spss21) استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    مهدهای کودک در شاخص‌های فضا و اسباب و اثاث، فعالیت‌های روزانه برای مراقبت‌، زبان و کتاب‌، فعالیت‌های یادگیری‌، تعاملات‌، ساختار برنامه‌، با اختلاف معنادار پایین‌تر از میانگین معیار (میانگین 4) بودند و لذا وضعیت مطلوبی نداشتند. 

    بحث و نتیجه‌گیری:

     عدم آگاهی والدین نسبت به اهمیت محیط آموزشی مهدهای کودک، عدم مهارت مربیان مهدهای کودک، نبود ابزار جامع برای ارزیابی محیط آموزشی، نظارت ناکافی بر مهدهای کودک و عوامل اقتصادی موجب وضعیت نامطلوب محیط مراقبتی می‌شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، مهدهای کودک، محیط مراقبتی و آموزشی، کودکان (1 تا 3 ساله)
  • علیرضا بانشی، سیامک طهماسبی*، مجتبی عباسی اصل صفحات 50-76
    مقدمه

    مربیان مهم‌ترین عنصر نظام آموزشی هستند که شایستگی آن‌ها می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای در بهینه‌سازی فرایندهای آموزشی داشته باشد. لذا هدف این مطالعه، تدوین ابزارهای استاندارد سنجش سلامت و دانش مربیان بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش کمی_کیفی بود و جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مربیان مهدهای کودک تهران بود. در بخش کمی روش پژوهش توصیفی بوده و شرکت کنندگان شامل 1133 مربی مهد کودک بودند که به صورت سهمیه‌ای انتخاب شدند. در بخش کیفی نیز از روش مصاحبه های کوتاه چندگانه (MMI) استفاده شد. برای نمونه گیری در بخش کیفی، 62 نفر از به صورت در دسترس انتخاب شدند. در بخش کمی برای ارزیابی دانش مقیاسی 129 سوالی تهیه شد. در حوزه سلامت از آزمون‌های هوش هیجانی (بار-ان)، سلامت روانی (BSI) و سلامت معنوی (ابوالمعالی و موسی زاده) استفاده شد. در بخش مصاحبه از طریق روش مصاحبه‌های کوتاه چندگانه (MMI) در چهار ایستگاه «سلامت، رزومه، کفایت و قوانین اداری» صلاحیت تعدادی از مربیان مجددا ارزیابی شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج به دست آمده در بخش کمی پژوهش نشان داد که 62 سوال از مجموعه سوال‌های اجرا شده دارای ویژگی‌های روان سنجی مناسب جهت سنجش دانش مربیان مهدهای کودک است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که آزمون سلامت معنوی از دو مولفه ایمان به خدا و خودکنترلی تشکیل شده است. ساختار عاملی مقیاس‌های هوش هیجانی و سلامت روان از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد و نتایج شاخص‌های برازش مدل نشان داد که داده‌ها با نظریه همخوان است و مقیاس‌های استفاده شده از ویژگی‌های روان سنجی مناسب برای استفاده در گروه مربیان برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی می‌توان گفت از ابزارهای تهیه شده در پژوهش حاضر می‌توان به عنوان مقیاس‌های استاندارد جهت سنجش سلامت و دانش مربیان مهدهای کودک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مربی، مهد کودک، ابزار، سلامت، استاندارد
  • محبوبه جوادی بازرگانی، مهناز استکی*، منصوره شهریاری احمدی، شیرین کوشکی صفحات 77-107
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تغییرات ادراک دیداری، سرعت پردازش و توجه پایدار در ساعات مختلف روز در دانش‌آموزان عادی و دارای اختلال یادگیری با گروه سنی 8 تا 12 ساله، با توجه به مبحث زمان‌‌‌ روانشناسی می‌باشد.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث روش از نوع تحقیقات غیرآزمایشی و علی –مقایسه ای است. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان 8ا لی 12ساله در پایه‌های ابتدایی مناطق 13، 14 و 15 در مدارس دو نوبته‌ی شهرتهران در سال تحصیلی 1397-1398 و1399-1398 می‌باشد.حجم نمونه شامل 232 نفرمی‌باشد که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده و درمرحله‌ی بعد به شکل تصادفی 117دانش‌آموز عادی (60دختر و57 پسر عادی (و 115 دانش آموز دارای اختلال یادگیری خواندن (55دختر و60پسر) انتخاب شدند. حجم نمونه با توجه به نوع متغیرهای وابسته و مستقل (میزان ادراک دیداری، سرعت پردازش و توجه پایدار ؛کمی پیوسته وچرخه‌های زیستی روزانه؛ طبقه‌ای چند ارزشی)و روش علی _مقایسه‌ای پژوهش، حداقل 15 نفر برای هرگروه توصیه شده است لذا با احتمال احتساب ریزش تعداد نمونه‌ها در هر زیرگروه ؛ دختر و پسر و با و بدون اختلال یادگیری تقریبا 60دانش اموز در نظر گرفته شد. هرگروه به ترتیب در 4 نوبت مورد آزمون‌های ادراک مهارت‌های بینایی، بررسی یکپارچه عملکرد دیداری شنیداری و خرده آزمون‌های سرعت پردازش هوش وکسلر (نمادیابی و رمزگذاری) قرار گرفتند. نتایج این پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری جهت تعیین تفاوت معناداری بین چند نمونه کاملا مستقل درنرم افزار (SPSS22) موردتحلیل قرار گرفته است.

    یافته‌ها:

     ادراک دیداری درگروه دانش‌آموزان با و بدون اختلال یادگیری و در ساعات مختلف شبانه‌روز دارای تفاوت معناداری می‌باشد. ادراک دیداری در گروه دانش آموزان عادی بالاتر از دانش آموزان دارای اختلال یادگیری می باشد و میزان مولفه‌های حافظه توالی بینایی، ادراک فضایی بینایی و ادراک ثبات شکل بینایی در ساعات بعد از ظهر بیشتر از ساعات صبح می باشد. علاوه بر این سرعت پردازش دختران در مولفه نمادیابی بطور معناداری بالاتر از پسران می باشد و بالاترین میانگین سرعت پردازش در همه‌ی گروه‌ها در ساعات 15/14-45/13 مشاهده شد.همچنین توجه پایدار دیداری و شنیداری در گروه دانش آموزان عادی بطور معناداری بالاتر از دانش‌آموزان با اختلال یادگیری می باشد و بالاترین میانگین توجه پایدار دیداری وشنیداری نیز در ساعات 15/14 تا45/13 ملاحظه گردید.دانش آموزان دختر با میانگین بالاتری در توجه پایدار به نسبت دانش‌آموزان پسر شناخته شدند هرچند که این تفاوت معنادارنمی‌باشد.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     به طور کلی یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد در برنامه ریزی درسی دانش‌آموزان توجه به عواملی چون؛ جنسیت، ساعات روز، ساعات حداقل و حداکثری شاخص‌های شناختی حایز اهمیت است و باید بر حسب نوسانات طبیعی کارآمدی توانمندی‌های ذهنی آنان صورت گیرد.همچنین عوامل دیگری چون صبحگاهی و شامگاهی بودن، چرخه خواب و بیداری و عوامل تغذیه‌ای دانش آموزان و...مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، کودکان، جنس، ادراک دیداری، سرعت پردازش، توجه پایدار
  • صادق رضایی* صفحات 109-124
    مقدمه

    بازی پاسخی برای رشد و تکامل استعدادها، قابلیتها، تواناییها و نیازهای ابتدایی و مقدماتی کودک است. پزوهش حاضر با هدف بررسی کارآمدی بازی در رشد ذهنی، عاطفی و اجتماعی کودکان پیش دبستان منطقه 5 شهر تهران انجام گردید. 

    روش پژوهش:

    روش تحقیق حاضر آزمایشی با طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده آزمودنیها در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شده اند. جامعه اماری شامل تعداد 120 نفر از کودکان پیش دبستان منطقه 5 شهر تهران بوده که از بین سه مهدکودک فعال انتخاب گردیدند. برای تعیین حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان 92 نفر انتخاب و پس از اخذ آزمون رشد ذهنی، عاطفی و اجتماعی از شرکت کنندگان افرادی که نمرات بالا یا پایین گرفتند حذف شده و تعداد30 نفر از آزمودنی ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه 15 نفر آزمایش و کنترل تقسیم شده اند سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه مورد آموزش قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پژوهش حاضر شامل پرسشنامه نظریه ذهن قمرانی و همکاران (1385)، بلوغ عاطفی بهارگاوا (1991) و رشد اجتماعی وایلند (1953) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آزمونهای آمار توصیفی و استنباطی همچون تحلیل کواریانس تک متغیره در نرم افزار spss نسخه 22 استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    یافته های تحقیق نشان داد که کارآمدی بازی تاثیر معناداری بر رشد ذهنی در کودکان پیش دبستان، همچنین تاثیر معناداری بر رشد عاطفی و در نهایت تاثیرمعناداری بر رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی منطقه 5 شهر تهران دارد.

    بحث و نتیجه‌گیری: 

    بازی، موجب رشد عاطفی، اجتماعی، جسمانی و ذهنی کودک میشد. بازی در قالب بازی های پرتحرک و بازیهای فکری همیشه بهترین فعالیت طبیعی برای هر کودک بوده است. در جریان بازی، نیروهای روحی و جسمی کودک؛ یعنی دقت، حافظه، تخیل، نظم و ترتیب، چالاکی، مهارت، قدرت جسمانی و... رشد مییابند و علاوه بر اینها، بازی برای کودک، محرک و انگیزهای میشود در جهت کسب تجارب اجتماعی. کودک به طور طبیعی با بازی «خود» را بیان میکند.

    کلیدواژگان: بازی، رشد ذهنی، عاطفی و اجتماعی، کودکان، پیش دبستانی
|
  • Zakieh Sadat Masoudi, Iman Shakeri * Pages 15-27
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment in depression therapy and cognitive fusion of mothers whom children suffer from attention deficit/hyperactivity disorders.

    Research Method

    The present research was Quasi-Experimental with pre-test, post-test and control group. The statistical population of study included all mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorders who consulted with psychologists or psychiatric clinics in Yazd in 2019.The sample size was determined by using Cohen's table which was selected from available sampling and randomly divided into experimental and control groups (each of which with 15 subjects). In order to data collecting Beck Depression (1996) and Gillanders, et al. (2014) Cognitive Fusion questionnaire were used. The experimental group received 8 sessions of Acceptance and Commitment Therapy in about 90 minutes. The data were analyzed by SPSS software & multivariate method of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results showed that the treatment based on the acceptance and commitment of depression therapy and cognitive fusion of mothers whom children suffer from Attention deficit/hyperactivity disorders were effective.

    Discussion

    The findings of this study highlights the importance of using these interventions in depression therapy and cognitive fusion in mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorders and provides new horizons in clinical interventions of these mothers and their children.

  • Mohammadreza Masjedsaraeei *, Mohammadhasan Sadafi, Gholamali Afrooz Pages 29-44
    Introduction

    The present study examined and compared parenting stress and marital satisfaction in mothers of children with autism spectrum disorder and mothers of healthy children.

    Methods

    The statistical population of this study included all mothers of healthy children and mothers of children with autism spectrum disorder who referred to the centers for organizing, treating and rehabilitating autistic disorders in Districts 5 and 6 of Tehran Province. The sample members included 50 mothers of healthy children and 50 mothers with autism spectrum disorder children who referred to selected centers in districts 5 and 6 of Tehran and participated in this study. The available sampling method was used in the study and the sample size was determined based on the background of similar studies. The research instruments included Barry Jones Parenting Stress Questionnaire (1995) and Afrooz Marital Satisfaction Questionnaire (2008).

    Results

    After collecting data, the data were analyzed using statistical models of two independent groups and multivariate analysis of variance. The results showed that there was a significant difference between parenting stress and marital satisfaction of mothers whom children suffered from autism spectrum disorder and mothers of normal children. Mothers of children with autism had higher parenting stress spectra and lower marital satisfaction than mothers of healthy children.

  • Sayedeh Zahra Saderi, Mansoureh Karimzadeh * Pages 45-58
    Introduction

    Children are affected by their environment, so this effect on their development, too. Therefore, the quality of education and caring environment of children play an important role in theses effective periods of time. One of the solutions to improve the quality of educational environments is to evaluate the quality of kindergartens based on a comprehensive tool. The purpose of this study was to evaluate the educational and care status (furniture space, daily activities for personal care, language and books, learning activities, interactions, central program structure) for children in range of 1 to 3 years of old in Tehran's kindergartens.

    Research Method

    The statistical population of the study contained all non-governmental kindergartens with a license for infants and toddlers (1 to 3 years of old), under the supervision of the Welfare Organization of Tehran Province in 1998 (580 kindergartens) and the sample size had been determined 90 care centers. The sampling method was random-clustering, then the quality measurement scale of child care and education centers (ITERS-3) was used. In this study, descriptive indices (frequency, mean, standard deviation, skewness and elongation) and inferential indices (one-sample t-test) and SPSS software version 21 were used to analyze the data.

    Results

    Kindergartens' environmental conditions such as space and furniture, and other indices consist of daily care activities, books, learning activities, interactions, program structure and the language interacted unfortunately were significantly lower than the average (average 4).

    Discussion

    Lack of parents' awareness of the importance of kindergarten educational environment, lack of skills of kindergarten teachers, lack of comprehensive tools for evaluating the educational environment, insufficient supervision of kindergartens and economic factors cause the unfavorable situation of the care environment.

  • Alireza Baneshi, Siyamak Tahmasebi *, Mojtaba Abbasi Asl Pages 50-76
    Introduction

    Teachers are the most important element of the educational system; their competence can play a decisive role in optimizing educational processes. The purpose of this study was to design standard tools in order to measure the health and knowledge of kindergarten teachers.

    Research Method

    The research method was quantitative-qualitative and the statistical population of this study included all kindergarten teachers in Tehran Province. In the quantitative part, the research method was descriptive and the participants included 1133 kindergarten teachers who were selected by Quota. In the qualitative part, the method of multi mini-interviews (MMI) was used. In line with sampling in the qualitative part, 62 trainers were selected by availability. In the quantitative section, 129 questions were prepared to assess the knowledge level. Emotional Intelligence (Bar-on), Mental Health (BSI) and Spiritual Health (Abolmaali and Musazadeh) instruments were used to measure teachers' health. In the interview part, the qualifications of a number of teachers were re-evaluated through multi mini-interviews (MMI) in four stations (health, resume, knowledge and administrative rules).

    Results

    The results obtained in the quantitative part of the research showed that 62 questions from the set of questions had appropriate psychometric properties to assess the knowledge of kindergarten teachers. The results of exploratory factor analysis showed that the instrument of spiritual health consisted of two components: faith in God and self-control. The factor structure of emotional intelligence and mental health instruments was examined through confirmatory factor analysis and the results of model fitness indices showed that the data were consistent with the theory and the scales used had suitable psychometric properties for evaluation of kindergarten teachers.

    Discussion

    In general, it can be said that the instruments prepared in the present study can be used as standard scales to measure the health and knowledge of kindergarten teachers.

  • Mahboobeh Javadi Bazargani, Mahnaz Estaki *, Mansoureh Shahriyari Ahmadi, Shirin Kooshki Pages 77-107
    Introduction

    The present study was conducted to compare changes in visual perception, processing speed and sustained attention at different times of the day in normal students and students with special learning disorders in a range of 8-12 years of old according to chronobiology principles.

    Research Method

    The goal of this research was practical and its procedure was non-experimental and post-event one. Statistical community consisted of all students in range of 8-12 years of old elementary school students of Districts 13,14,15 of Tehran Province in academic years of 2018-2019 and 2019-2020. Sample size included 232 students who were selected through available sampling and then in the next stage through multi-stage random selection from which 115 students had learning disorders (55 girls and 60 boys) and 117 were normal students (60 girls and 57 boys). Sample size according to the type of dependent and independent variables (visual perception, processing speed and sustained attention; continuous quantification and circadian cycles; multi-valued class) and causal-comparative research method, was assumed at least 15 students for each group. Because of the probability of losing the number of samples in each subgroup; approximately 60 students were considered as girls and boys with or without learning disabilities. Then, each group of normal students and students with learning disorders, (both girls and boys), were divided into four groups of 60, and each group is participated in four rounds of visual skills perception test, integrated auditory-visual function test, intelligence processing speed subtests and Wexler (symbolization and encryption) test respectively. The results of this study were analyzed by Multivariate Analysis of variance test in SPSS software version 22 in order to determine a significant difference between several completely independent samples.

    Results

    Visual perception of the group with and without learning disorders in various hours of a day showed a significant difference. Visual perception in the group of normal students was higher than students with learning disabilities. The degree of memory components of visual sequence, spatial perception of vision and perception of stability of visual form in the afternoon was more than that degree in the morning. In addition, the processing speed of girls in the symbolization component was significantly higher than that level in boys. The highest average processing speed in all groups was observed between 13.45p.m to 14.15 p.m. Also sustained attention was significantly higher than students with learning disorders and the highest average of sustained visual and auditory attention was observed through 13.45p.m to 14.15p.m. Female students were identified with a higher average of sustained attention than male students, although this difference Level was not significant.

    Discussion

    In general, the findings of this study showed that some factors should be considered in students' curriculum such as Gender, daylight hours, minimum and maximum hours of cognitive indicators based on natural fluctuations in order to boost the efficiency of their mental abilities. Also, other factors such as morning and evening, sleep and wake up time cycle and nutritional agents and etc. should be considered as marginal effects on students' abilities.

  • Sadegh Rezaii * Pages 109-124
    Introduction

    Play is a response to growth and development of abilities, capabilities, aptitudes, initial and basic needs of a child. The aim of this study was to evaluate the efficiency of play in mental, emotional and social development of preschool children in District 5 of Tehran Province.

    Research Method

    The method of the present study was experimental with a pre-test, post-test semi-experimental design with a control group. The subjects have been divided in two experimental and control groups. The statistical population included 120 preschool children in District 5 of Tehran Province who were selected from three active kindergartens. To determine the sample size based on Krejcie and Morgan table, 92 children were selected and after taking the mental, emotional and social development test, those participants who received high or low scores were removed then 30 subjects were selected by simple random sampling method and the experimental and control groups were divided into two groups of 15 person, afterward the experimental group was trained for about 10 sessions. The instruments used in this study included Ghomrani et al. Theory of Mind Questionnaire (2006), Bhargava Emotional Maturity Questionnaire (1991) and Wildland Social Development (1953). In order to analyze the research data, descriptive and inferential statistical tests such as univariate analysis of covariance were used in SPSS software version 22.

    Results

    The findings showed that play had a significant effect and efficiency on mental, emotional and finally social development of preschool children in District 5 of Tehran Province.

    Discussion

    Play promotes the emotional, social, physical and mental development of a child. Playing in form of active games and mental games has always taken for the best natural activity for any child. During play child's mental and physical strengths such as accuracy, memory, imagination, discipline, agility, skill, physical strength and etc. develop, and in addition, play becomes a stimulus and motivation for obtaining social experiences for the child. The child naturally expresses "himself" through a play.