فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم جهان پور، منصوره کریم زاده*، سهیلا شهشهانی پور، راضیه بیدهندی یارندی صفحات 15-31
    مقدمه

    کودک آزاری یک مسیله حاد اجتماعی است که آثار و تبعات منفی را بر روی فرد و جامعه می گذارد. پژوهش حاضر سعی دارد که نرخ کودک آزاری را در دوران کرونا با توجه به عوامل احتمالی مرتبط از جمله وضعیت اقتصادی- اجتماعی و ساختار خانواده، سلامت روان والدین مورد بررسی قرار دهد .

    روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل والدین کودکان پیش از دبستان شهر تهران است که با در نظر گرفتن توان 80 درصد و خطای نوع اول 5 درصد و متوسط شیوع کودک آزاری 50 درصد  براساس روش نمونه گیری خوشه ای از 9 منطقه از بخش های شمال، جنوب ، شرق، غرب و مرکز تهران 471 نفر انتخاب شدند . برای سنجش متغیرهای پژوهش، پرسشنامه کودک آزاری محمد خانی و همکاران (1392)، پرسشنامه وضعیت اقتصادی- اجتماعی قدرت نما و همکاران (1392)، مقیاس ارزیابی انطباق و انسجام خانوادگی السون و همکاران (1985)برای ارزیابی ساختار خانواده، پرسشنامه سلامت روان والدین گلدبرگ و هیلر (1979) استفاده شد.برای آزمون فرضیه ها ،رگرسیون چند متغیره با استفاده از  نرم افزار SPSS  ورژن24 به کار برده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده با افزایش سطح وضعیت اقتصادی-اجتماعی سطح کودک آزاری به میزان 0.54 واحد کاهش معنی داری پیدا می کند و با تعدیل اثر سلامت روان والدین ارتباط منفی بین وضعیت اقتصادی -اجتماعی و کودک آزاری وجود دارد. نتایج با تعدیل اثر سلامت روان والدین نشان دهنده ارتباط مثبت بین ساختار خانواده در مقیاس انطباق با کودک آزاری است به صورتی که با افزایش مقیاس انطباق در ساختار خانواده کودک آزاری به میزان 046/0 واحد افزایش پیدا می کند (p=0/0361). همچنین ارتباط منفی بین ساختار خانواده  در مقیاس انسجام با کودک آزاری است. به عبارتی با افزایش ساختار خانواده درمقیاس انسجام میزان کودک آزاری 0147/0 واحد کاهش پیدا می کند (p=0/006).  بنابراین سلامت روان به عنوان متغیر میانجیگر در ارتباط بین ساختار خانواده و کودک آزاری نقش تعدیل کننده داشته است. همچنین بین وضعیت اقتصادی-اجتماعی خانواده با کودک آزاری با توجه به جنس والد، جنس کودک، رتبه فرزند و تعداد فرزندان رابطه معنا داری وجود دارد .

    کلیدواژگان: ساختار خانواده، سلامت روان والدین، کودک آزاری، کرونا، وضعیت اقتصادی- اجتماعی
  • بهنام بهراد* صفحات 33-67

    سیاست‏ گذاری و حکمرانی در آموزش و مراقبت اوان کودکی از مباحث بسیار مهم در آموزش و پرورش بین ‏المللی می ‏باشد که دارای سیری تاریخی است و فراز و فرودهای بسیاری را تجربه نموده است. با توجه به تغییرات حکمرانی این حوزه در کشور و خلاء جدی در زمینه اطلاعات مربوط به تجارب جهانی سیاست‏گذاری و حکمرانی، هدف این مقاله ایجاد تصویر نسبتا روشنی از سیر تاریخی سیاستگذاری و حکمرانی در حوزه آموزش و مراقبت اوان کودکی در کشورها، واکاوی ابعاد کیفیت و دسترسی به این نوع آموزش، تجارب جهانی در حکمرانی و سیاستگذاری این حوزه و بطور ویژه آموزش و مراقبت اوان کودکی در اروپا  با تحلیل ابعاد: حکمرانی، دسترسی، صلاحیت مربیان و کارکنان، راهنماهای آموزشی و همینطور ارزشیابی و پایش این نوع خدمات بوده است. روش تحقیق مرور ادبیات موضوع با استفاده از جستجوی بانکهای اطلاعات علمی  Science direct، Google Scholar، Doaj و Eurydice مربوط به این موضوع است. یافته‏ ها و نتایج این مطالعه نشانگر سیر تاریخی شکل گیری مراکز آموزش و مراقبت اوان کودکی و چگونگی تحول آنها در این سیر، اهمیت کیفیت و دسترسی به این نوع خدمات و چالش‏های پیش‏ روی کشورها و تبیین و تحلیل ابعاد حکمرانی واحد و یکپارچه یا مجزای آموزش و مراقبت اوان کودکی در دو مرحله سنی پیش و پس از 3 سالگی تا شروع دوره ابتدایی، بحث و بررسی صلاحیت کارکنان و مربیان ارایه‏ کننده این نوع خدمات، تدوین برنامه درسی یا راهنماهای آموزشی و تحلیل ابعاد ارزشیابی و پایش کیفیت این نوع خدمات در نظام‏ها و مراکز آموزش و مراقبت اوان کودکی در سطح جهان  با تاکید بر کشورهای اروپایی است.

    کلیدواژگان: سیاستها، سیاستگذاری، حکمرانی، آموزش و مراقبت اوان کودکی
  • محمد علی پناه، میلاد حیدریان، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، وحید نجاتی، محسن واحدی صفحات 69-86
    مقدمه

    اختلال ریاضی یکی از انواع اختلال های عصبی تحولی است و معمولا با مشکلاتی در یادگیری و حل مسایل ریاضی مشخص می شود هدف پژوهش تعیین کارآمدی برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی بود.

    روش پژوهش: 

    در مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، 30 کودک به شیوه در دسترس از کودکان 8 تا 12 سال دارای اختلال ریاضی در شهر سنندج انتخاب شدند و با استفاده از آزمون ایران کی مت مورد ارزیابی قرار گرفتند. تمامی کودکان به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 جلسه انفرادی (دو جلسه در هفته؛ هر جلسه 30 تا 45 دقیقه) برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای شرکت کردند و گروه کنترل فقط برنامه های متداول در مدرسه را دریافت نمود. عملکرد ریاضی تمامی کودکان پس از آخرین جلسه آموزشی و پنج هفته پس از آن، دوباره اندازه گیری شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و به کمک SPSS 23  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های تحلیل واریانس نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای، بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی تاثیر معنادار نداشته است و بر مبنای مجذور اتا می توان نتیجه گرفت که تنها 03/0 % از تغییرات در عملکرد ریاضی ناشی از دریافت برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای بوده است. بررسی روند زمانی دو گروه آزمایش و کنترل، بیانگر آن است که اثر زمان در هر دو گروه، معنادار نیست. با توجه به مجذور اتا می توان  نتیجه گرفت که 28% از واریانس عملکرد ریاضی گروه آزمایش ناشی از دریافت برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای بوده است. به سخن دیگر، گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، روند یکنواخت داشته اند و تفاوت مشاهده شده، معنادار نیست.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به عدم تایید کارآمدی توانبخشی شناختی رایانه ای بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی، نیاز به بررسی ها و پژوهش های بیشتر در این زمینه احساس می شود.

    کلیدواژگان: برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای، عملکرد ریاضی، اختلال ریاضی، کودکان
  • فریبا خوشبخت، ربابه رستمی*، البرزی البرزی، پروانه محمدی صفحات 87-111

    پژوهش حاضر، میزان حمایت اجتماعی ادراک شده و بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان ورزشکار و غیر ورزشکار دوره ی دوم ابتدایی را مقایسه می کند. بدین منظور، تعداد 140 نفر دانش آموز دوره ی دوم ابتدایی پایه های چهارم، پنجم و ششم منطقه ی بیضا در استان فارس  که عضو تیم های ورزشی مدرسه بودند، انتخاب و سپس تعداد 140 نفر با توجه به متغیرهای پایه ی تحصیل و جنسیت، به شیوه ی همتا سازی از بین دانش آموزانی که عضو هیچ گروه ورزشی نبودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی حمایت اجتماعی ادراک شده ی زیمت و همکاران (1988) و پرسشنامه ی بهزیستی تحصیلی تومینین- سوینی و همکاران (2012) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل رگرسیون، تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده، نشان داد نمره ی کل حمایت اجتماعی ادراک شده و نیز حمایت اجتماعی ادراک شده ی بعد دوستان در دانش آموزان ورزشکار به طور معناداری، بالاتر از دانش آموزان غیر ورزشکار بود. تفاوت معناداری بین بهزیستی تحصیلی دانش آموزان ورزشکار و غیر ورزشکار دیده نشد. هم چنین در گروه ورزشکار، حمایت دوستان و خانواده، بعد ارزش مدرسه و فرسودگی نسبت به مدرسه را به طور منفی و معنادار، پیش بینی کرد. رضایت مندی از تحصیل و درآمیزی با کار مدرسه نیز توسط بعد حمایت خانواده به صورت مثبت و معنادار پیش بینی شد. در گروه غیر ورزشکار، تنها حمایت افراد مهم، بعد ارزش مدرسه را پیش بینی کرد. بین ابعاد حمایت اجتماعی و بهزیستی تحصیلی در کل نمونه رابطه ی معنا داری وجود داشت. در نهایت یافته های این پژوهش نشان داد با حمایت خانواده و دوستان از دانش آموزان ورزشکاری بهزیستی تحصیلی آنها افزایش می یابد که با توجه به نقش انکارناپذیر حمایت اجتماعی لازم است با اجرای برنامه های آموزشی مناسب در جهت افزایش حمایت خانواده ها و افرادی که با دانش آموزان در ارتباط هستند، به بهزیستی آنان کمک نمود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، بهزیستی تحصیلی، ورزش، فعالیت بدنی و دانش آموزان ورزشکار و غیر ورزشکار
  • زهرا قهرمانلو*، اتنا توکلیان، سارا شهبازی، نفیسه زیبایی صفحات 112-128
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه میان مهارت های اجتماعی با عزت نفس و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر معلول جسمی - حرکتی شهر تهران می باشد.

    روش پژوهش: 

    روش مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه دانش آموزان دختر معلول جسمی - حرکتی شهر تهران می باشد. نظر بر اینکه تعداد مدارس دارای دانش آموز معلول جسمی-حرکتی دختر مقطع ابتدایی در تهران 3 مدرسه بوده اند، جهت نمونه گیری از روش تمام شمار استفاده شد و 60 کودک مشغول به تحصیل در این مراکز مورد مطالعه قرار گرفتند که پرسشنامه های سیاهه عزت نفس کوپراسمیت سال 1917، آزمون سازگاری بل سال 1961 و آزمون مهارت های اجتماعی کرامتی سال 1381 توسط آن ها تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 21  و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان دهنده ی ارتباط معنی دار مثبت میان مهارت های اجتماعی با عزت نفس و سازگاری اجتماعی بود. در نهایت می توان گفت که میان سطح مهارت های اجتماعی با عزت نفس و سازگاری اجتماعی در کودکان با معلولیت جسمی- حرکتی رابطه مثبت برقرار است و توصیه می شود که در تحقیقات آتی به بررسی اثر این عوامل با سایر متغیرها پرداخته شود، تا کیفیت رابطه میان این عوامل مشخص گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    مهارت های اجتماعی و شناسایی ارزش های فردی در پیشگیری یا کاهش ابتلای نوجوا نان و انواع نابهنجاری های رفتاری اجتماعی نقش موثری دارند. بنابر این مهارت های اجتماعی منجر به ارتباطات بهینه تر و درک مناسب تری از خویش شده و به تبع آن حس ارزشمندی افزایش یافته و در نهایت عزت نفس تقویت می گردد. در پایان پس از تحلیلی یافته های  پژوهش میتوان نتیجه گرفت کسب مهارتهای اجتماعی از طریق خانواده، مدرسه و دیگر نهادها می تواند نقش مهمی در افزایش سازگار اجتماعی و عزت نفس دانش آموزان معلول جسمی داشته است. لذا برگزاری دوره ها و کارگاه هایی برای والدین و دانش آموزان در جهت افزایش دانش و تاثیری که این متغیرها می تواند در شخصیت و رفتارهای آینده فرزندان شان داشته باشند و همچنین به انطباق هرچه بیشتر دانش آموزان معلول جسمی با شرایط جامعه کمک کند، بسیار ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: معلول جسمی - حرکتی، سازگاری اجتماعی، عزت نفس، مهارت های اجتماعی کودکان، دختر
  • مهدیه صالحی کمرودی*، عزت الله احمدی، مهران سلیمانی صفحات 129-141
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی بازی درمانی کودک محور بر نظریه ذهن کودکان طیف اوتیسم انجام شد.

    روش ژوهش: 

    از روش شبه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون تک گروهی استفاده شد. جامعه آماری شامل تعدادی از کودکان 7 تا 9 ساله مبتلابه اختلال طیف اوتیسم شهر سمنان در سال تحصیلی 1401 -1400 بودند؛ پس از انتخاب مدرسه موردنظر به صورت هدفمند ، 13 نفر از دانش آموزان که دارای ملاک پژوهش بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. پیش از انجام مداخله و پس ازآن، از دانش آموزان آزمون گرفته شد تا میزان اثربخشی بازی درمانی موردبررسی قرار گیرد. جلسات بازی درمانی به مدت 8 جلسه یک ساعته در طول چهار هفته برگزار شد. از مقیاس نمره گذاری اختلال اوتیسم گارز برای اطمینان از تشخیص روانپزشک در کودکان اوتیسم و برای سنجش نظریه ذهن آزمون نظریه ذهن فرم 38 سوالی استفاده شد. همچنین در این پژوهش نمره هوش این کودکان بررسی شد. دامنه نمره هوشبهر کلی در آزمون هوش وکسلر چهار تجدیدنظر شده از 89 تا 101 بود که میانگین و انحراف استاندارد هوشبهر کلی آنان 77/3 ± 54/95 بود. داده های این پژوهش با استفاده آزمون تی جفت شده و به کارگیری نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرارگرفته است.

    یافته های پژوهش: 

    یافته ها نشان می دهد که کودکان طیف اوتیسم در هر سه مولفه یا هر سه سطح نظریه ذهن در پس آزمون نسبت به پیش آزمون پیشرفت معناداری داشته اند (01/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده فرضیه پژوهش مبنی بر آنکه «بازی درمانی کودک محور بر نظریه ذهن کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم اثر معناداری دارد» تایید شدو می توان تاثیر یک عامل تربیتی (غیر از عامل سرشتی) بر رشد نظریه ذهن را تایید کرد و از بازی درمانی کودک محور به عنوان یکی از روش های بهبود نظریه ذهن کودکان اوتیسم سود برد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، بازی درمانی، نظریه ذهن، کودکان
|
  • Azam Jahanpour, Mansoureh Karimzadeh*, Soheila Shahshahanipour, Razieh Bidhendi Yarandi Pages 15-31
    Introduction

    Child abuse is an acute social issue that has negative effects on the individual and society. The present study tries to determine the rate of child abuse during the Corona era according to possible related factors such as economic-social status and family structure, parents' mental health and child's demographic characteristics (parent's gender, child's gender, number of children, child's rank). review

    Research Method

    This research is causal-comparative. The statistical population includes parents of pre-primary children in Tehran, 471 of whom were selected based on the cluster sampling method from 9 regions in the north, south, east, west and center of Tehran. To measure the variables of the research, child abuse questionnaire (ICAST-P), socio-economic status questionnaire (SES), Elson et al.'s Family Adaptation and Cohesion Assessment Scale (FACES-III) were used to assess the family structure, parental mental health questionnaire (GHQ) was used. To test the hypotheses, multivariate regression was used using SPSS version 24 software.

    Results

    Based on the obtained results, with the increase in the socio-economic status, the child abuse score decreases significantly by 0.54 points (p-value<0.001) and by adjusting the effect of parents' mental health, there is a negative relationship between the socio-economic status and the child. There is harassment. The results by adjusting the effect of parents' mental health show a negative relationship between family structure and child abuse. In other words, with an increase in the family level score, the child abuse score decreases by 0.047 units, although this decrease is not statistically significant (pvalue = 0.068).

    Discussion

    Based on the findings, this issue requires the attention of the authorities to prevent the negative consequences of child abuse. It also emphasizes the general education of parents and preschool teachers at the community level in the field of children's rights and needs and special attention to preschool children.

    Keywords: child abuse, Covid-19, socio-economic status, family structure
  • Pages 33-67
    Introduction

    Policy-making and governance in early childhood education and care is one of the most important topics in international education, which has a history and has experienced many ups and downs. Considering the changes in the governance of this field in the country, there is no comprehensive information on the use of countries' experiences in policy-making and governance. This article has sought to answer questions about the historical process of the necessity and importance of establishing early childhood education and care centers, the challenges of quality and access to this type of service, and the dimensions of policy and governance in this area.The purpose of this article is to create a relatively clear picture of the historical course of policymaking and governance in the field of early childhood education and care in countries, to analyze the dimensions of quality and access to this type of education, global experiences in governance and policymaking in this field, and especially early childhood education and care in Europe has been analyzing the dimensions: governance, access, staff qualification, training guides as well as evaluation and monitoring of this type of service. The research method was to review the literature on the topic by searching relevant keywords in the scientific databases include Science direct, Google Scholar, Doaj and Eurydice.The findings and results of this study show that the early childhood education and care centers were initially established mostly for the care aspect and based on the support of the market and the working class workforce, and over time the educational aspect overcame its care function and It has spread to the middle and upper classes of society. The results of various studies show that education in this period regardless of promoting the growth and general preparation of children to enter school and their long-term benefit in the future from all-round positive consequences, a special value for unprivileged children and filling the gap in Education is available between deprived and rich children of the society. In order to achieve a quality education and care system in early childhood, the evaluation of the structural and process quality of this system is of special importance, which has been discussed in detail. The study of European countries in terms of governance, access, staff qualifications, the existence of educational guides or curriculum, as well as evaluation and monitoring show that these countries, from the beginning of the establishment of early childhood education and care systems until today in order to guarantee the quality of these services, have been moving towards integration in policy making and governance, changing the direction from the care aspect to the educational aspect, increasing the coverage and access to quality services, employing trained and qualified staff, developing educational guides at high levels, as well as evaluating and monitoring service providers with various tools and methods.

    Keywords: Policy, Policy-making, Governance, Early Childhood Education, Care
  • Mohammad Alipanah, Milad Haidarian, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi*, Vahid Nejati, Mohsen Vahedi Pages 69-86
    Introduction

    Dyscalculia is one of the neurodevelopmental disorders that usually characterized as learning and problem solving in mathematics. The aim was to determine the efficacy of computerized cognitive rehabilitation software on math performance in children with dyscalculia.

    Research Method

    In a quasi-experimental study, pretest and posttest design with a control group used. Thirty children in convenience selected from all 8 to 12 year-old students with dyscalculia educating in elementary schools at Sanandaj City. All children assessed by the Iranian Key-Math Test and randomly assigned to the experimental and control group. The experimental group individually participated in 10 sessions (twice a week; 30 to 45 minutes per session) and received the computerized cognitive rehabilitation software but the control group only received mainstream courses in the school. Math performance of two groups assessed after the last session and five-week follow-up later. The collected data analyzed by the analysis of variance with repeated measurement with SPSS version 23.

    Results

    The findings showed that the computerized cognitive rehabilitation software have no significant effect on math performance in children with dyscalculia and according to eta quotient it can conclude that only 0.03 % of variation in math performance is due to receive the computerized cognitive rehabilitation software. The investigation of time procedure in the experimental and control group showed that the time effect was not significant. We can conclude according to eta quotient, that 28% of the variation in math performance in the experimental group was duo to receiving the computerized cognitive rehabilitation software and there is no significant difference between two groups in three situations (pretest, posttest and follow-up).

    Discussion

    Regarding to not effective of the computerized cognitive rehabilitation software on math performance in children with dyscalculia, it is needed more studies in this field.

    Keywords: Specific learning disorder, Dyscalculia, Children, Computerized cognitive rehabilitation software, Math performance
  • Pages 87-111

    The present study was set out to compare perceived social support and educational well-being amongst athlete and non-athlete students in the second elementary school. To this end, 140 students of the second elementary school who were members of the school sports teams and studying fourth, fifth and sixth grades in Beyza district were selected. According to the variables of the grade and gender, then 140 students who were not members of any sports group were also selected implementing matching method. The research instruments included Perceived Social Support Questionnaire (Zimet et al, 1998) and Educational Well-being Questionnaire (Tuominen-Soini, et al,2012). Data were analyzed through multivariate analysis of variance (MANOVA) and regression analysis. The results demonstrated that the total score of perceived social support and perceived social support of friends corresponded to athlete students were significantly higher than that of non-athlete ones. Regarding academic well-being among athlete and non-athlete students, no significant difference was showed. Also, the school value and school burnout were significantly predicted by friends’ support and family support among athletic students. Educational satisfaction and school task involvement were also significantly predicted by the factor of family support. Regarding the non-athlete group, only the support of well-known individuals predicted the factor of school value. A significant relationship among the dimensions of social support and educational well-being in athlete, non-athlete students and the whole sample was also affirmed. Eventually, the findings of this research showed that in comparison with non-athlete students, athlete students who enjoy the supports of family and friends are more successful in terms of educational well-being. Given the undeniable role of social support, it innovates the internalization of physical exercises among students implementing appropriate training programs to increase the support of families and friends who are in touch with students.

    Keywords: Perceived Social Support, Educational Well-Being, Sports, Physical Exercises, At1hlete Students, Non Athlete Students
  • Pages 112-128
    Review  Introduction

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between social skills and self-esteem and social adaptation of physical-motor students in Tehran.

    Research method

    descriptive study method is of correlation type. The studied population is female students with physical-motor disabilities in Tehran. According to the fact that the number of schools with physical-motor disabled female students in primary level in Tehran was 3 schools, the whole number method was used for sampling and 60 children studying in these centers were studied. Bell's compatibility test and social skills test were completed by them. SPSS 21 software and Pearson correlation test and stepwise regression were used for data analysis.

    result

    The findings showed a positive significant relationship between social skills and self-esteem and social adjustment. Finally, it can be said that there is a positive relationship between the level of social skills and self-esteem and social adjustment in children with physical-motor disabilities, and it is recommended that the effect of these factors be investigated with other variables in future research, in order to determine the quality of the relationship between these factors.

    Discussion

    Social skills and identification of individual values ​​play an effective role in preventing or reducing the incidence of youths and various social behavioral abnormalities. Therefore, social skills lead to more optimal communication and proper self-understanding, and as a result, the sense of value increases and ultimately self-esteem is strengthened. In the end, after analyzing the findings of the research, it can be concluded that acquiring social skills through family, school and other institutions can play an important role in increasing social adaptation and self-esteem of physically disabled students. Therefore, it is very necessary to hold courses and workshops for parents and students in order to increase the knowledge and impact that these variables can have on the character and future behavior of their children, as well as to help the adaptation of physically disabled students to the conditions of the society. It seams.

    Keywords: physical-motor disabled, social adaptation, self-esteem, children's social skills, girl
  • Pages 129-141
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of child-centered play therapy on the theory of mind of children with autism spectrum.

    Juhesh method

    quasi-experimental method was used with single group pre-test and post-test. The statistical population included a number of 7 to 9-year-old children with autism spectrum disorder in Semnan city in the academic year of 1401-1401; After selecting the desired school in a targeted manner, 13 students who met the research criteria were selected as a sample. Before and after the intervention, the students were tested to evaluate the effectiveness of play therapy. Play therapy sessions were held for 8 one-hour sessions during four weeks. Garez's autism disorder scoring scale was used to ensure the psychiatrist's diagnosis in autistic children and to measure the theory of mind, the 38-question form of the theory of mind test was used. Also, in this research, the intelligence score of these children was investigated. The range of the general intelligence score in the four revised Wechsler intelligence test was from 89 to 101, and the mean and standard deviation of their general intelligence was 95.54 ± 3.77. The data of this research has been analyzed using paired t-test and using SPSS software.

    Research findings

    The findings show that autism spectrum children have made significant progress in all three components or all three levels of theory of mind in the post-test compared to the pre-test (p<0.01).

    Conclusion

    According to the results obtained, the hypothesis of the research that "child-centered play therapy has a significant effect on the theory of mind of children with autism spectrum disorder" was confirmed and the effect of an educational factor (other than the temperament factor) on the development of the theory of mind can be confirmed. confirmed and benefited from child-centered play therapy as one of the methods to improve the theory of mind of autistic children.

    Keywords: Autism, Play therapy, Theory of mind, Children