فهرست مطالب

مهندسی بهداشت حرفه ای - سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله مهندسی بهداشت حرفه ای
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل مقدسی، سعید جعفری، سعید یوسفی نژاد* صفحات 70-87

    ظهور و همه گیری بی سابقه ویروس تنفسی SARS-CoV-2 و سویه های مختلف آن که اصلی ترین راه انتقال آن مواجهه تنفسی است، اهمیت انتقال بیماری ها از طریق بیوآیروسل های هوابرد را بیشتر از هر زمانی نشان داده است. به طور کلی بیوآیروسل ها به دو صورت مستقیم یا با سوار شدن بر ذرات دیگر، هوابرد می شوند. توانایی هوابرد شدن ویروس ها نقش مهمی در شیوع آن دارد. به همین دلیل نمونه برداری و آنالیز هوا جهت تشخیص کیفی و کمی ویروس ها در جلوگیری گسترش و کنترل انتشار آن ها بسیار حایز اهمیت است. هدف از انجام این مطالعه ی مروری، بررسی مزایا و محدودیت های روش های نمونه برداری از ویروس های هوابرد به خصوص کروناویروس جدید بود. بیش از 100 مقاله با محوریت نمونه برداری و ارزیابی ویروس های هوابرد مورد مرور قرار گرفته است. تا کنون روش های نمونه برداری زیادی مانند انواع ایمپینجرهای مایع، ایمکتورها، فیلترها، رسوب دهنده های الکترواستاتیکی و برخی دیگر روش ها جهت نمونه برداری از ویروس های هوابرد ارایه شده است. کارایی و اثر بخشی روش های نمونه برداری از ویروس ها تحت تاثیر عوامل متعددی همچون  قطر آیرودینامیک ویروس ها، چالش های تعیین کمی ویروس های نمونه برداری شده، عدم امکان افتراق بین ویروس های فعال و غیر فعال در نمونه های جمع آوری شده، احتمال آسیب به ویروس و غیر فعال شدن آن در طی نمونه برداری و آنالیز، تاثیر عوامل محیطی بر فعال ماندن عامل عفونی در شرایط هوابرد و برخی پارامترهای دیگر  قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نمونه برداری، ویروس، هوا، کروناویروس جدید، انتقال هوابرد
  • ایرج علی محمدی، مژگان نورایی*، شهرام وثوقی، علی اسرافیلی دیزجی، جمیله ابوالقاسمی صفحات 88-94
    سابقه و هدف

     یکی از روش های رایج کنترل صدا استفاده از شیشه دوجداره است. به کارگیری موادی غیر از گاز داخل شیشه های دوجداره افت انتقال صدا را بهبود می دهد. هدف از این مطالعه ساخت شیشه های دوجداره پرشده با هیدروژل A200 به نسبت های مختلف و اندازه گیری افت انتقال صدای آن هاست.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه 4 نمونه تهیه گردید که شامل یک نمونه آب و سه نمونه هیدروژل با نسبت اختلاط های 1:20و 1:75و 1:150 با آب بود. افت انتقال صدا در هریک از نمونه ها سه مرتبه با استفاده از لوله آمپدانس آوا سینا با اندازه گیری تراز فشار صوت با استفاده از دو میکروفون در دو طرف نمونه مطابق با استاندارد ISO10534-1 اندازه گیری شد. سپس با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون اندازه های تکراری بررسی شد.

    یافته ها:

     بیشترین مقدار افت انتقال صدا در فرکانس250 و 500 هرتز مربوط به نمونه آب و در فرکانس 1000 و 2000 هرتز مربوط به نمونه A200-1:20 بود. این در حالی است که نمونه A200-1:75 در فرکانس های 250، 500 و 1000 هرتز و آب در فرکانس 2000 هرتز کمترین مقدار افت انتقال صدا را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری:

     جایگزین کردن فضای خالی شیشه های دوجداره با هیدروژل در فرکانس های بالا باعث افزایش و در فرکانس های پایین باعث کاهش افت انتقال صدا نسبت به نمونه آب می شود. همچنین با مقایسه نمونه آب و هیدروژل با نمونه هوا به عنوان مبنا محققان دریافتند افت انتقال نمونه هوا با تمامی نمونه ها به جز نمونه A200-1:150 اختلاف معناداری دارد.

    کلیدواژگان: افت انتقال صدا، شیشه دوجداره، هیدروژل
  • محمد ابری، شهرام وثوقی، جمیله ابوالقاسمی، هاجر تسلیمی، حسین ابراهیمی* صفحات 95-101
    سابقه و هدف

     بر اساس نظریه نیازهای مازلو، نیازهای زیستی نیازهای اساسی انسان برای حفظ بقا هستند. بنابراین، ارتباط بین وضعیت اجتماعی-اقتصادی و رفتارهای ایمنی دور از ذهن نیست. این مطالعه با هدف بررسی اثر وضعیت اجتماعی-اقتصادی بر رفتار ایمنی کارکنان پروژه ساخت وساز متروی قم انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی در سال 1399 روی کارگران پروژه ساخت وساز متروی قم انجام شد. حجم نمونه بر اساس معیارهای مطالعه، به صورت سرشماری 200 نفر تعیین شد. پس از تعیین افراد شرکت کننده، پرسش نامه های وضعیت اجتماعی-اقتصادی و رفتار ایمنی برای افراد شرکت کننده در مطالعه تکمیل شد. پس از تکمیل پرسش نامه ها، اطلاعات آن ها استخراج و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد سطح تحصیلات با رفتار ایمنی ارتباط معنی داری ندارد (0.05>P)، ولی با رعایت ایمنی (0.006=P) رابطه معنادار دارد. بین نوع استخدام با وضعیت اجتماعی-اقتصادی نیز رابطه معناداری مشاهده شد (0.008=P). هیچ رابطه معناداری بین وضعیت اقتصادی با رعایت، مشارکت و رفتار ایمنی یافت نشد (0.05>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد وضعیت اجتماعی-اقتصادی با رعایت، مشارکت و رفتار ایمنی افراد رابطه معنی داری نداشت. عوامل سازمانی، فرهنگی و فردی ازجمله عواملی هستند که در کنار وضعیت اجتماعی-اقتصادی بر ایمنی و رفتار ایمن تاثیر دارند. نبود ارتباط بین وضعیت اجتماعی-اقتصادی با رفتار ایمنی کارکنان را می توان به تحت پوشش قرار گرفتن با عوامل دیگر نسبت داد که در این مطالعه بررسی نشدند.

    کلیدواژگان: رعایت ایمنی، رفتار ایمنی، مشارکت ایمنی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی
  • مریم نوراللهی درآباد، داود افشاری*، عاطفه الیاسی گماری صفحات 102-110
    سابقه و هدف

      اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار شایع ترین آسیب های شغلی می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مولفه های سبک زندگی و بار کاری ذهنی با  ناراحتی اسکلتی - عضلانی در کارکنان یک صنعت خودرو سازی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش مقطعی حاضر بین 303 نفر از شاغلین یک مجموعه خودرو سازی در ایران انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، ناراحتی اسکلتی - عضلانی، سبک زندگی و بار کاری ذهنی با پرسشنامه های دموگرافیک، کرنل، سبک زندگی ارتقاء دهنده والکر و NASA TLX جمع آوری شد.

    یافته ها

    بررسی شیوع ناراحتی اسکلتی - عضلانی نشان داد که 70/70 درصد از افراد مورد مطالعه دارای ناراحتی اسکلتی - عضلانی حداقل در یکی از اندام های خود می باشند. مشخص گردید بین سن، سابقه کاری و سطح تحصیلات از مشخصات فردی، مولفه های مسیولیت پذیری سلامت و ورزش از پارامترهای سبک زندگی و مولفه های بار فیزیکی و فشار زمانی از زیرمقیاس های  بارکاری ذهنی با ناراحتی اسکلتی - عضلانی ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0 > P-Value).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که ناراحتی اسکلتی- عضلانی در صنایع خودرو سازی بالا بوده و پارامترهای سبک زندگی و بار کاری ذهنی از جمله مهم ترین ریسک فاکتورهای موثر در ناراحتی اسکلتی - عضلانی افراد مورد مطالعه است، لذا انجام اقدامات کنترلی از طریق حذف و کنترل سطوح ریسک فاکتورهای فردی، فیزیکی و شناختی در جهت کاهش شیوع ناراحتی و اختلالات ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بار کار ذهنی، خودروسازی، سبک زندگی، ناراحتی اسکلتی-عضلانی
  • سید امین موسوی*، شهاب الدین کامیاب صفحات 111-119
    سابقه و هدف

     ریسک های ذاتی و منحصر به فرد در پروژه های معدنی اغلب چالش هایی را به همراه دارد که مخاطرات ایمنی یکی از مهم ترین آن ها است، زیرا معدنکاری در مقایسه با سایر صنایع با میزان آسیب نسبتا بالایی همراه است. از سویی دیگر عوامل متنوعی شامل عوامل انسانی، محیطی، ماشین‏آلات و ابزارها بر ایمنی معدنکاری اثرگذارند که نقش عامل انسانی قابل توجه بوده و بر اساس آن ضروری است که ارزیابی ریسک‏های مرتبط با آن به صورت جداگانه بررسی گردد. در مدیریت پروژه های معدنی، ارزیابی ریسک ایمنی گام مهمی در جهت شناسایی خطرات بالقوه و ارزیابی ریسک های مرتبط است. اولویت بندی مناسب ریسک های ایمنی در طول ارزیابی ریسک برای برنامه ریزی، بودجه بندی و مدیریت ریسک های ایمنی بسیار بااهمیت است. روش‏ های متنوعی برای ارزیابی ریسک‏ در صنایع مخاطره ‏آمیز توسعه داده شده که انتخاب روش مناسب ارزیابی ریسک به فاکتورهای زیادی ازجمله نوع مخاطرات، دسترسی به داده‏ ها، منابع و نیروهای متخصص متناسب بستگی دارد. علیرغم اهمیت ارزیابی ریسک، تاکنون در بسیاری از معادن ایران، کمبود رویه مناسب و علمی نسبت به موضوع ملاحظه می‏شود. از این رو، در این مقاله با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به عنوان یک روش کمی با نگاه ویژه به معدنکاری روباز، ارزیابی ریسک عوامل انسانی مطالعه شده است.

    مواد و روش ها:

    در این بررسی، روش تحلیل فرآیند سلسله مراتبی (AHP) به عنوان یک روش موثر در تعیین ضرایب وزنی بر مبنای تیوری سیستم شبکه و سنجش جامع چند-هدفی با استفاده از آن فاکتورهای مختلف در لایه های مرتب شده مورد استفاده قرار گرفته است. شناسایی و طبقه بندی ارزیابی ریسک بر مبنای ساختار مدل سیستم تحلیل و طبقه بندی فاکتورهای انسانی (HFACS) صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل با جمع آوری نظرات خبرگان برای تعیین وزن عوامل مهم حادثه ساز در چهار سطح مختلف سیستم کاری در معادن روباز انجام شده است. در سطوح مختلف، عوامل جو سازمانی، عملکرد نامناسب اصلاح عیوب، مدیریت منابع و خطای تصمیم گیری شاخص‏ترین عوامل منجر به حوادث انسانی در معادن روباز شناسایی شده است.

    یافته ها:

     وزن نرمال شده فاکتورهای مربوط به عوامل مختلف در هر کدام از سطوح چهارگانه مدل HFACS برای شناسایی ریسک های عوامل انسانی در صنعت معدنکاری روباز، با استفاده از فرآیند AHP محاسبه شده است. بر این اساس، تاثیر جو سازمانی، عملکرد نامناسب در اصلاح عیوب، وضعیت ذهنی و روحی کارکنان و خطاهای تصمیم گیری، در سطوح مختلف شاخص های ارزیابی از بیشترین درجه اهمیت برخوردار هستند.

    نتیجه گیری: 

    با استفاده از روش تحلیل فرآیند سلسله مراتبی نقش و اهمیت عوامل مختلف موثر بر ایمنی در معادن روباز در سطوح مختلف عوامل مدیریتی و سازمانی، عوامل سرپرستی و راهبری، عوامل پیشگیرانه و عوامل اجرایی مورد بررسی و نقش و اهمیت این عوامل مورد بحث قرار گرفته است. این تحلیل می‏تواند در زمینه استقرار و بهینه سازی نظام سیستم مدیریت ایمنی شامل تدوین خط‏ مشی‏ ها، سازماندهی، برنامه ‏ریزی، ارزیابی و اجرای فعالیت ها به صورت ایمن نقش تعیین کننده‏ای ایفا نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ایمنی، عوامل انسانی، فرایند سلسله مراتبی، معادن روباز
  • محمدجواد شیخ مظفری* صفحات 120-128
    سابقه و هدف

     دردهای گردنی یکی از شایع ترین علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی مربوط به کار در بین افراد است. یکی از راه های سنجش دردهای گردنی استفاده از پرسش نامه های معتبر است. هدف این مطالعه ترجمه و اعتباربخشی پرسش نامه Northwick Park (NPQ) است.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که در سال 1400 به منظور اعتباربخشی نسخه فارسی پرسش نامه NPQ روی کارکنان زن یکی از شرکت های خدمات خانه داری انجام شد. برای بررسی روایی پرسش نامه از روش Backward-Forward استفاده شد. سپس پرسش نامه بین 100 نفر توزیع شد. به منظور اندازه گیری پایایی از آزمون همبستگی درون طبقه ای (ICC) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها نیز از آزمون های اسپیرمن و کاپا در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها: 

    در تحلیل روایی به منظور تعیین توافق و همبستگی بین پرسش ها از ضریب کاپا و اسپیرمن استفاده شد. میزان پایایی پرسش نامه با استفاده از آزمون همبستگی درون طبقه ای 0.906 به دست آمد. بین شدت درد کلی مطرح شده در پرسش نامه و تمامی سوالات آن ارتباط معنی داری یافت شد.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه که با هدف ترجمه و اعتباربخشی نسخه فارسی پرسش نامه NPQ و تعیین کاربردپذیری آن در ایران انجام شد، نشان داد نسخه فارسی پرسش نامه ابزاری معتبر، قابل اعتماد و قابل استفاده برای ارزیابی دردهای گردنی است.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، پرسش نامه، خانه داری، درد گردن، WMSDs
  • عبدالجواد خلیلی* صفحات 129-135
    سابقه و هدف

     جو ایمنی شامل ادراکات و احساسات مشترک کارکنان درباره سیاست ها و روش ها و نیز اهمیت ایمنی در محیط کار است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر جو ایمنی بر تعهد سازمانی کارکنان با میانجیگری اخلاق سازمانی در یک شرکت پالایش گاز انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی در سال 1399 انجام شد. نمونه مطالعه شامل 220 نفر از کارکنان پالایشگاه گاز پارسیان بودند که با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل سه پرسش نامه استاندارد جو ایمنی هایویک و همکاران (2009)، تعهد سازمانی مودای و همکاران (1979) و اخلاق سازمانی لوزیر (1993) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار PLS تحلیل شد. پایایی ترکیبی سازه ها بیشتر از 0.78 و آلفای کرونباخ 0.79 به دست آمد. مقدار روایی همگرایی متغیرها بیشتر از 57 درصد بود.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد بیشتر افراد مطالعه شده میانگین سنی 41 تا 50 سال، سابقه کاری 15 سال و تحصیلات کارشناسی داشتند. ضریب مسیر بین متغیر جو ایمنی با تعهد سازمانی 0.79، متغیر جو ایمنی با اخلاق سازمانی 0.82 و متغیر اخلاق سازمانی با تعهد سازمانی 0.88 به دست آمد. بنابراین، جو ایمنی با تعهد سازمانی کارکنان، تعهد سازمانی با اخلاق سازمانی کارکنان و جو ایمنی با اخلاق سازمانی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری داشت (0.05>P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج بیانگر این بود که جو ایمنی به میزان 79 درصد از تعهد سازمانی و 82 درصد از اخلاق سازمانی را تبیین می کند. همچنین اخلاق سازمانی 88 درصد از تعهد سازمانی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، پالایشگاه گاز، تعهد سازمانی، جو ایمنی
  • محمدحسین پرکره، عسگر جلالیان*، سید مسعود منوری صفحات 136-142
    مقدمه

    مطالعات مختلف نشان داده اند توجه به اصول HSE در ساخت وسازهای کلان شهری می تواند به توسعه پایدار شهری کمک نماید. این مطالعه با هدف ارایه الگویی برای حفاظت از محیط زیست در پروژه های ساخت وساز شهری طراحی شده است.

    روش

    این مطالعه مقطعی در سال 1400-1399 انجام شد. در گام اول، یک مطالعه جامع با هدف گردآوری فهرست اولیه از شاخص های توسعه شهری پایدار انجام شد. سپس عوامل موثر بر مدیریت محیط زیست شهری بررسی و در گام بعدی، مدل مفهومی اولیه شکل گرفت. در گام نهایی، از طریق تکنیک دلفی و روش تحلیل عاملی روایی و پایایی مدل تعیین گردید. کفایت مدل اندازه گیری در مدل یابی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پایایی عوامل ساختاری (7-سوال)، عوامل محتوایی (7-سوال) و موانع و آسیبها (13-سوال) به ترتیب 716/0، 821/0 و 831/0 و مقدار بار عاملی برای تمامی سنجه ها بالاتر از 4/0 برآورد گردید. شاخص های نیکویی برازش این مدل شامل χ2/df، RMSEA، GFI، AGFI، CFI و NNFI  به ترتیب 25/2، 061/0، 96/0، 91/0، 98/0 و 97/0 برآورد شد.

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر این بود که توجه به هر یک از شاخص های 27-گانه در مدیریت HSE شهری می تواند گامی موثر در راستای حفاظت هر چه بیشتر محیط زیست شهری در ساخت وسازها و توسعه پایدار شهری باشد.

    کلیدواژگان: پروژه های ساخت وساز، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، توسعه پایدار، محیط زیست شهری
|
  • Abolfazl Moghadasi, Saeed Jafari, Saeed Yousefinejad* Pages 70-87

    The rapid emergence of the SARS-COV-2 and its variants has shown the importance of transmitting infectious diseases through airborne particles. Bioaerosols are generally airborne either directly or by using other particles as a substrate. The ability of viruses to become airborne plays an important role in its spread. For this reason, sampling and air analysis are very important for qualitative and quantitative detection of viruses in preventing and controlling their spread. The purpose of this systematic review was to investigate the advantages and limitations of previously reported sampling methods for airborne viruses, especially those have been used for the new coronaviruses. In this study, more than 100 articles focusing on sampling and evaluation of airborne viruses, characteristics and factors affecting the accuracy and precision of sampling have been investigated. To date, many sampling methods such as liquid impingers, impactors, filters, electrostatic precipitators have been proposed for sampling airborne viruses. Efficiency and effectiveness of virus sampling methods can be affected by some factors such as the aerodynamic diameter of viruses, the challenges of quantifying sampled viruses, the impossibility of differentiating between active and inactive viruses in the collected samples, the possibility of damage/inactivation during sampling and analysis and other environmental factors. Thus, each of these methods has advantages and disadvantages that limit their application.

    Keywords: Sampling, Virus, Air, SARS-COV2, Airborne transmission
  • Iraj Ali Mohammadi, Mozhgan Nouraei*, Shahram Vosoughi, Ali Esrafili Dizgi, Jamileh Abolghasemi Pages 88-94
    Background and Objective

    Double-glazing is one of the methods of sound control. The use of materials other than gas inside double-glazing can develop sound transmission loss. The present study aims to make a double-glazing filled with A200 hydrogel at different ratios and measure the sound transmission loss.

    Materials and Methods

    In the present study, 4 samples of double-glazing were made with water and A200 hydrogel. The mixing ratios of hydrogel with water were 1:20, 1:75, and 1: 150. The sound transmission loss of each sample was measured three times by AvaSina impedance tube using the sound pressure level through two microphones installed on both sides of the sample according to ISO 10534-1. Then, the results were analyzed by SPSS software (version 24) and repeated measures test.

    Results

    According to the results, the highest amount of sound transmission loss was related to the water sample at 250 and 500 Hz and the A200-1:20 sample at 1000 and 2000 Hz. Meanwhile, the A200-1:75 sample had the lowest sound transmission loss at 250, 500, and 1000 Hz, and the water sample at 2000 Hz.

    Conclusion

    The present study indicated that filling empty space of double-glazing with hydrogel increases transmission loss in high frequencies and decreases it in low frequencies compared to that of the water sample. Also, transmission loss of the air sample was found significantly different from all other samples except the A200-1:150 sample by comparing the water and hydrogel samples with the air sample as a control.

    Keywords: Double-glazed Glass, Hydrogel, Sound Transmission Loss
  • Mohammad Abri, Shahram Vosoughi, Jamileh Abolghasemi, Hajar Taslimi, Hossein Ebrahimi* Pages 95-101
    Background and Objective

    Biological needs are basic human needs for survival according to Maslow's hierarchy of needs. Therefore, the relationship between socioeconomic status and safety behaviors is not far-fetched. The present study aimed to investigate the effect of socioeconomic status on safety behavior in workers of the subway construction project in Qom, Iran.

    Materials and Methods

    The present cross-sectional study was conducted on workers of the subway construction project in Qom in 2020. The sample size was determined by a census of 200 people based on the study criteria. Socioeconomic status and safety behavior questionnaires were subsequently completed for the participants. The data were extracted and analyzed by SPSS software (version 21) after completing the questionnaires.

    Results

    The results of the study revealed no significant relationship between the level of education and safety behavior (P-value> 0.05); however, a significant relationship was observed between that and safety compliance (P-value= 0.006). No significant relationship was discovered between the type of employment and socioeconomic status (P-value=0.008). Also, No significant relationship was found between economic status with safety observation, participation, and behavior (P-value> 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study indicated no significant relationship between socio-economic status and compliance, participation, and safety behavior of individuals. Organizational, cultural, and individual factors affect safety and safety behavior along with socioeconomic status. No relationship was observed between socioeconomic status and employee safety behavior which can be attributed to coverage of other factors that failed to be examined in this study.

    Keywords: Safety Behavior, Safety Compliance, Safety Participation, Socioeconomic Status
  • Maryam Nourollahi-Darabad, Davod Afshari*, Atefe Eliasy Gomari Pages 102-110
    Background and Objective

     Work-related musculoskeletal disorders are among the most common types of occupational diseases. This study aimed to investigate the relationship between lifestyle and mental workload components with the prevalence of musculoskeletal disorders in employees of the automotive industry.

    Materials and Methods

     This cross-sectional study was conducted among 303 employees of a car manufacturing complex in Iran. Demographic information was collected by a demographic questionnaire. To study the prevalence of musculoskeletal discomfort, lifestyle, and mental workload, Cornell questionnaires, Walker health-promoting lifestyle questionnaires, and NASA-TLX questionnaires, were used, respectively.

    Results

    70.70 percent of the participants experienced musculoskeletal disorders in at least one of their organs. It was found that there was a significant relationship between age, work experience, level of education, health responsibility, exercise, physical workload and time pressure, and prevalence of musculoskeletal disorders (P-Value <0.05).

    Conclusion

     The present study results revealed that the prevalence of musculoskeletal disorders and related disabilities in the automotive industry is high, and lifestyle and mental workload parameters are among the most critical risk factors in the prevalence of musculoskeletal disorders, so taking control measures by controlling the levels of individual, physical and cognitive risk factors to reduce the prevalence of these disorders has a top priority.

    Keywords: Automotive Industry, Lifestyle, Mental Workload, Musculoskeletal Discomfort
  • Seyed Amin Moosavi*, Shahabeddin Kamyab Pages 111-119
    Background and Objective

    The inherent and unique risks of mining projects quite often present key challenges that health and safety risks are among the most significant risks in mining projects since the mining industry is characterized by a relatively high injury and death rate compared to other industries. Various factors including human, environmental, machinery and tools affect mining safety that the role of human factor is significant at different levels and based on it, it is necessary to assess the risks associated with human factors separately. In mining project management, safety risk assessment is an important step toward identifying potential hazards and evaluating the risks associated with the hazards. Proper safety risk prioritization is very crucial during the risk assessment for planning, budgeting and managing safety-related risks. Despite the importance of the risk assessment, in many Iranian mines, some of which include large mines, there is a lack of appropriate and scientific approach to the issue.

    Materials and Methods

    In the present paper, we have tried to examine the application of Analytical Hierarchy Process (AHP) as a quantitative method for risk assessment with a special focus on the open pit mining industry. The identification and classification of risk assessment is based on the Human Factors Analysis and Classification System (HFACS) model. Then, the analysis is performed by collecting experts grading to determine the weights of important accident-causing factors at various levels of a working system in open pit mines.

    Results

    The weight of human factor indices has been evaluated at four levels. At different levels, organizational atmosphere factors, improper performance of fault correction, resource management and decision error have been identified as the most significant factors leading to human accidents in open pit mines.

    Conclusion

    By using AHP method, the role and importance of various factors affecting safety in open pit mines at different levels of managerial and organizational factors, supervisory and leadership factors, preventive factors and executive factors have been investigated. This analysis can play a decisive role in the field of establishment and optimization of the safety management system, including formulation of policies, organization, planning, evaluation and implementation of activities in a safe manner.

    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Human Factors, Open Pit Mines, Risk Assessment, Safety
  • MohammadJavad Sheikhmozafari* Pages 120-128
    Background and Objective

    Neck pain is one of the most common symptoms of Work-Related Musculoskeletal Disorders (WMSDs). One way to measure neck pain is using valid questionnaires. Therefore, this study aimed to translate the Northwick Park Questionnaire (NPQ) into Persian and validate the Persian version.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive one that was conducted in 2021 on workers of a housekeeping service company to validate the Persian version of the NPQ. The Backward-Forward technique was used to validate the questionnaire. Afterward, the questionnaire was distributed among 100 female workers, and the Intraclass Correlation Test (ICC) was used to measure reliability. Data were analyzed using the Spearman and Kappa tests in the SPSS software (version 22).

    Results

    In the validity analysis, Kappa and Spearman coefficients were used to determine the agreement and correlation between the questions. The reliability of the questionnaire using the ICC test was 0.906. Additionally, a significant relationship was found between the overall pain intensity in the questionnaire and all its questions.

    Conclusion

    This study aimed to translate the NPQ questionnaire into Persian, validate the Persian version, and determine its applicability in Iran. The findings showed that the Persian version of the NPQ questionnaire is a valid, reliable, and usable tool for neck pain assessment.

    Keywords: Housekeeping, Neck Pain, Questionnaire, Validation, WMSDs
  • Abdoljavad Khalili* Pages 129-135
    Background and Objective

    Safety climate includes employees' overall perceptions and feelings about policies, procedures, and the importance of safety in the workplace. This study aimed to investigate the effect of safety climate on employees' organizational commitment mediated by organizational ethics in a gas refining company.

    Materials and Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study was conducted in 2020. The study sample consisted of 220 employees of Parsian Gas Refinery selected through the Morgan Table. The instruments included three standard Safety Climate questionnaires by Haywick et al. (2009), Modaye et al. (1979), and Lozier (1993). Data were analyzed using the PLS software. The combined reliability of the structures was above 0.78, and Cronbach's alpha was 0.79. Furthermore, the value of the convergence of variables was above 57%.

    Results

    The results showed that most subjects had an average age of 41-50 years, over 15 years of work experience, and undergraduate degrees. Additionally, the path coefficient was 0.79 between the safety climate and the organizational commitment, 0.82 between the safety climate and the organizational ethics, and 0.88 between the organizational ethics and the organizational commitment. Therefore, significant positive relationships were found between the safety climate and the organizational commitment of employees, between the organizational commitment and the organizational ethics of employees, and between the safety climate and the organizational ethics of employees (P<0.05).

    Conclusion

    The findings indicated that the safety climate explains 79% of the organizational commitment and 82% of the organizational ethics. Organizational ethics also explains 88% of the organizational commitment.

    Keywords: Gas Refinery, Organizational Commitment, Organizational Ethics, Safety Climate
  • MohammadHosein Porkareh, Askar Jalalian*, Seyed Masoud Monavari Pages 136-142
    Introduction

    Various studies have shown that paying attention to HSE principles in urban constructions can contribute to sustainable urban development. This study is designed to provide a model for environmental protection in urban construction projects.

    Method

    This cross-sectional study was performed in 2021. In the first step, a comprehensive study was conducted with the aim of compiling a preliminary list of indicators of sustainable urban development. Then the factors affecting the management of the urban environment were studied and in the next step, the initial conceptual model was formed. In the final step, the validity and reliability of the model were determined through Delphi technique and factor analysis method. The adequacy of the measurement model in structural equation modeling was examined. Data analysis was performed using SPSS and Smart PLS software.

    Results

    The results showed the reliability of structural factors (7-question), content factors (7-question) and barriers and injuries (13-question) respectively 0.716, 0.821 and 0.831 and the amount of factor loading for all measures were estimated above 0.4. The goodness-of-fit indices of this model including χ2/df, RMSEA, GFI, AGFI, CFI and NNFI were estimated at 2.25, 0.061, 0.96, 0.91, 0.98 and 0.97, respectively.

    Conclusion

    The findings indicated that considering each of the 27 indicators in urban HSE management can be an effective step towards protecting the urban environment as much as possible in constructions and urban sustainable development.

    Keywords: Construction Projects, Health, Safety, Environment (HSE), Sustainable Development, Urban Environment