فهرست مطالب

فصلنامه بهبود مدیریت
پیاپی 57 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیربهادر مروت*، فرهاد نظری زاده صفحات 1-32

    امروزه صنعت فناوری مالی(فین تک)هرچه بیشتر از گذشته در حال توسعه بوده و مورد توجه کاربران قرارگرفته است.در این راستا،استارت آپ های فین تک با جذب کاربران و تنوع بخشی به خدمات قابل ارایه،سعی در گسترش فعالیت خود داشته و بی شک در سالهای آینده نقش پر رنگ تری را در نظام مالی ایران خواهند داشت.ازاین روتصمیم گیرندگان درحوزه صنعت بانکداری و مالی کشور نیازمند شناخت آینده احتمالی این استارت آپ هاهستند.هدف این پژوهش بررسی جایگاه استارت آپ های فین تک در سیستم مالی ایران در افق1410است و ازنوع کیفی وکاربردی است،جامعه آماری شامل خبرگان حوزه مالی،مدیران بانکی،مدیران استارت آپ های فین تک و سیاست است.برای نمونه گیری ازروش گلوله برفی استفاده شده است و 15 نفر به صورت هدفمند انتخاب و با بهره گیری از تحلیل اثرات متقاطع، عوامل تاثیرگذار ومولفه های کلیدی استخراج گردید،سپس از نرم افزار سناریوویزارد جهت تحلیل ساختاری و بررسی چگونگی اثرگذاری واثرپذیری این عوامل نسبت به هم واستخراج فضاهای سناریویی استفاده شده است و در نهایت4سناریوی سازگار و محتمل درارتباط با آینده استارت آپ های صنعت فین تک شامل فتح قلمرو(تسلط کامل استارت آپ ها)،رقابت درتسخیرصنعت(رقابت بانک ها و استارت آپ ها)،درجا ماندگان(عدم استقبال زیاد کاربران و صنعت بانکداری از استارت آپ ها) و مرگ تدریجی یک رویا(نا کامی استارت آپ ها)استخراج و توصیف شده است.پس ازروایت سناریو ها و از طریق یافته های موجود در پنل خبرگان و جمع بندی آن ها،تلاش شد توصیه های راهبردی در خصوص آینده استارت آپ های فین تک برای مدیران وسیاست گذاران مربوطه ارایه شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریو پردازی، استارت آپ های صنعت فین تک، سناریو ویزارد
  • شهره نصری* صفحات 33-59
    به رغم اهمیت نقش کلیدی موسسات پژوهشی در شکل گیری حلقه های پیشران موتورهای محرک نوآوری، شواهد موجود نشان می دهد که کارکرد این موسسات در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران آن طور که انتظار می رفته در نظام ملی نوآوری محقق نشده است. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی چالش ها و موانع پیش روی موسسات پژوهشی دولتی از منظر تجربه زیسته صاحب نظران مرتبط است. به این منظور با توجه به محدود بودن مطالعات موجود، از روش شناسی پدیدار شناسی، بهره گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که 6 چالش اصلی شامل «ابهام در ماموریت های موسسات پژوهشی و عدم تبیین دقیق آنها»، «ساختار سازمانی و تشکیلات غیر متناسب»، «نظام تامین مالی ناکارآمد و ایستا»، «عدم وجود رویه های متناسب برای مدیریت نیروی انسانی»، «فقدان رویه ای نظام مند برای ارزیابی عملکرد موسسات» و «وجود موانع برای همکاری در سطوح ملی و بین المللی» گریبان گیر موسسات پژوهشی دولتی است که باید مد نظر سیاست گذاران و تصمیم گیران در سطوح مختلف قانونی، راهبردی و اجرایی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موسسات پژوهشی دولتی، مراکز پژوهشی، چالش های موسسات پژوهشی، پدیدارشناسی
  • محمدحسن ملکی، مونا میرزایی، محمدمهدی رحیمیان اصل* صفحات 60-88

    صنعت سیمان یکی از بخش های صنعتی راهبردی و مهم در کشور از نظر تامین نیازهای حوزه هایی چون مسکن، ساخت و ساز و بسیاری از پروژه های عمرانی است. در حال حاضر این صنعت با مشکلاتی چون مازاد عرضه، فرسودگی تجهیزات و جانمایی نادرست کارخانه ها روبروست. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی سناریوهای آینده این صنعت در میان مدت است. این پژوهش از منظر جهت گیری، کاربردی و از منظر بنیان پارادایمی، دارای رویکرد عملگراست. جامعه آماری پژوهش، خبرگان صنعت سیمان هستند که با روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده اند. در گام اول از طریق مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان این صنعت، پیشران های عام و اختصاصی شناسایی شدند. سپس با به کارگیری غربال تیوریک و استنتاج محور پیشران های نهایی انتخاب شدند. در ادامه پیشران های باقیمانده با تکنیک ساختاری دیمتل تحلیل شدند. با توجه به بیشترین خالص اثر، دو پیشران قیمت گذاری و تقاضای بازار برای شکل دهی سناریوها در نظر گرفته شده و برای توسعه سناریوها رویکرد آزمون و گزینش فرضیات راهبردی فردی استفاده گردید. سناریوهای پیشنهادی پژوهش عبارتند از: سناریو تلاش برای بقا، سناریو مرهمی بر زخم، سناریو دنیای رو به رشد و سناریو احتضار. سناریو احتضار و سناریو دنیای رو به رشد به ترتیب بدترین و بهترین وضعیت را توصیف می کنند. در نهایت برای تعیین سناریوی محتمل، تکنیک اولویت ترتیبی به کار گرفته شد و مشخص گردید که سناریو مرهمی بر زخم محتمل ترین سناریو است. برای ارایه پیشنهادهای پژوهش رویکرد شوپنهاوری به کار گرفته شد. به این صورت که وجوه اشتراک سناریو محتمل و بدبینانه مبنای پیشنهاد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سناریونگاری، صنعت سیمان، DEMATEL، SAST، OPA
  • میثم نریمانی*، محسن محمدی صفحات 89-119

    یکی از محورهای مهم در الگوی نظری دولت توسعه گرا به عنوان یکی از نظریه های مهم در حوزه مطالعات توسعه، فعالیت سازمان های متولی توسعه یا آژانس های راهبر در کشورهای مورد مطالعه است. نامگذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در ایران و نوع ماموریت های محوله به این وزارتخانه در برنامه های توسعه حکایت از تلقی برنامه ریزان توسعه در کشور از جایگاه این وزارتخانه به عنوان سازمان متولی توسعه صنعتی در ایران دارد. لیکن سوال تحقیق این است که بر اساس الگوی نظری آژانس راهبر در دولت های توسعه گرا، الگوی سازمانی نهاد متولی توسعه در ایران چگونه است و به چه میزان با ویژگی های وزارت صمت تطابق دارد. برای پاسخگویی به این سوال، از راهبرد پژوهش کیفی مبتنی بر داده های متنی با روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل محتوای کیفی داده ها استفاده شده است. ویژگی های سازمان متولی توسعه در پنج محور رویکرد، حوزه فعالیت، ابزار سیاستی، ماموریت و ساختار سازمانی و منابع انسانی در این مقاله تبیین شده است. نتایج مقاله نشان می دهد در حوزه های رویکرد و تقسیم کار مهم ترین چالش های شناسایی شده قرار گرفته اند و در حوزه ابزارها، ماموریت و ساختار سازمانی چالش ها به صورت نسبی ظهور و بروز پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، آژانس راهبر، وزارت صنعت، معدن و تجارت
  • سوده علی زاده، سید کامران نوربخش*، بهروز قاسمی صفحات 120-150
    هدف از پژوهش طراحی مدل عوامل موثر بر استراتژی های تحقیق و توسعه در شرکت های خودروسازی داخلی با تاکید بر رویکرد ساختاری-تفسیری می باشد. پژوهش حاضر ازنظر هدف توسعه ای و از لحاظ روش آمیخته می باشد. جامعه آماری تحقیق را کارکنان و مدیران شرکت های خودروسازی داخلی تشکیل می دهد. نمونه آماری این تحقیق بصورت هدفمند و قضاوتی از میان مدیران و کارکنان شاغل در صنایع خودروسازی داخلی که دارای حداقل 5 سال سابقه کاری در واحد تحقیق و توسعه و ارتباط با مشتریان هستند، انتخاب شده است. در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت شناسایی مولفه های پژوهش استفاده شده است. تحلیل فرآیند کدگذاری بخش کیفی منجر به شناسایی 7 مولفه استراتژی کسب و کار، سیاست های حمایتی، جذب سرمایه گذاری، سرمایه دانشی، توسعه فرهنگی، شبکه اجرای تحقیق و توسعه و مدیریت تحقیق و توسعه گردیده است. مولفه های شناسایی شده در بخش کمی در پرسشنامه ISM قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل ISM می توان اذعان نمود که در ماتریس تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم؛ بیشترین تاثیرگذاری را عامل سیاست های حمایتی و بیشترین وابستگی را در ماتریس تاثیرات مستقیم عامل جذب سرمایه گذاری و سرمایه دانشی در ماتریس تاثیرات غیرمستقیم داراست.
    کلیدواژگان: استراتژی، تحقیق و توسعه، شرکت های خودروسازی، معادلات ساختاری- تفسیری
  • حمیدرضا فرتوک زاده*، روح الله جعفری صفحات 151-188

    باوجود گذشت نیم قرن از تلاش های مستمر و دلسوزانه سیاستی متولیان امور کشور، اکنون برخی از مسایل و مشکلات کشور در زمینه های اقتصادی، صنعتی و اجتماعی، بغرنج تر، انباشته تر و برخی گره ها نیز محکم تر شده است. این شکست های سیاستی لزوما ناشی از کم توجهی، کم‌کاری و یا اهمال مسیولان نبوده بلکه عمدتا ریشه در کیفیت مداخله و مواجهه دولت در میدان های پرتعارض با کنشگرانی گوناگون داشته است که شکاف قابل‌توجهی بین نیت های سیاست‌گذار با نتایج حاصل از اعمال سیاست ها ایجاد نموده است. این نوشتار تلاش دارد ناکامی سیاستی و به‌تبع آن انفعال حکمرانی را با مفهوم پیچیدگی مرکب توضیح دهد و همچنین نشان می‌دهد که وضعیت پیچیدگی مرکب برآمده از چارچوب‌بندی خاصی از مسایل و مشکلات و راه‌حل‌های کنشگران سیاسی و سیاستی است که به‌تدریج و در طی زمان منجر به ظهور نتایج ناخواسته سیاستی می شود. با رمزگشایی از وضعیت پیچیدگی مرکب می‌توان در ارکان حکمرانی فهم مشترکی نسبت به کشمکش های اصلی و تعریف دقیق تر محل نزاع ذی‌نفعان بالقوه و بالفعل حال و آینده ایجاد کرد و همچنین با مراقبت از منابع و اصلاح مستمر سیاست‌ها، وجوه ناخواسته سیاست‌ها و پیامدهای مخرب آن را مهار نمود. در پایان سه رهیافت (1) تحول در آرایش قوای سیاسی،(2) نوآوری نهادی و (3) فناوری اطلاعات مبتنی بر پلتفرم، برای برون‌رفت از تله پیچیدگی مرکب ارایه‌شده است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی، پیچیدگی مرکب، حکمرانی، ناکامی سیاستی، انفعال حکمرانی
|
  • Amir Bahador Morovat *, Farhad Nazari Zadh Pages 1-32

    Today the financial technology industry(FinTech)is developing more and more than in the past and has attracted the attention of users.In this regard, FinTech startups have tried to expand their activities by attracting users and diversifying the services they can provide.Undoubtedly they will play a more colorful role in the financial system of Iran in the coming years.Therefore, the decision makers in the banking and financial industry of the country need to know the possible future of these startups.The purpose of this research is to investigate the position of fintech start-ups in Iran's financial system in2031and it is of a qualitative and practical type, its statistical population includes experts in the financial field,bank managers, managers of fintech start-ups and politics.The snowball method was used for sampling and15people were selected purposefully and using the analysis of cross effects,influential factors and key components were extracted, then using Scenario Wizard software for structural analysis and checking how these factors affect Also,the extraction of scenario spaces has been used, and finally,4compatible and probable scenarios related to the future of startups in the fintech industry include conquering the territory(complete dominance of startups)competition in conquering the industry(competition of banks and startups)remaining(the lack of acceptance by users and the banking industry of start-ups)and the gradual death of a dream(failure of start-ups)have been extracted and described.After narrating the scenarios and through the findings of the expert panel and summarizing them, an attempt was made to provide strategic recommendations for the managers and policymakers regarding the future of fintech startups.

    Keywords: Futures Research, Scenario Planning, fintech industry startups, Wizard Scenario
  • Shohreh Nasri * Pages 33-59
    Despite the importance of the key role of research institutions in the formation of driving circles of innovation motors, the available evidence shows that the function of these institutions in developing countries, including Iran, has not been realized as expected in the national innovation system. Therefore, the main goal of the current research is to identify the challenges and obstacles facing government research institutions from the perspective of the relevant experts' lived experience. For this purpose, due to the rarity of literature review,, phenomenological methodology was used. The findings of the research indicate that 6 main challenges include "ambiguity in the missions of research institutions and their lack of detailed explanation", "organizational structure and disproportionate organizations", "inefficient and static financing system", "lack of Appropriate procedures for human resource management", "lack of systematic procedures for evaluating the performance of institutions" and "the existence of obstacles to cooperation at the national and international levels" are problems of government research institutions that should be considered by the policymakers and decision-makers at different legal, strategic and executive levels.
    Keywords: Government research institutions, Research centers, challenges of research institutions, Phenomenology
  • Mohammad Hasan Maleki, Mona Mirzaie, Mohammad Mehdi Rahimian Asl * Pages 60-88

    The cement industry is one of the strategic and important industrial sectors in the country in terms of meeting the needs of areas such as housing, The current research seeks to identify the future scenarios of this industry in the medium term. This research has a pragmatic approach from the point of view of orientation, practical and from the point of view of paradigm foundation. The theoretical community of the research is cement industry experts who were selected by judgmental sampling method. In the first step, common and specific drivers were identified through background review and interviews with industry experts. Then, by applying the theoretical sieve and inference-oriented, the final propellants were selected. Next, the remaining propellants were analyzed with DEMATEl technique. The two driving forces of pricing and market demand were considered for the formation of scenarios with regard to the highest net effect, and the test approach and selection of individual Strategic Assumption Surfacing and Testing were used to develop the scenarios. The suggested scenarios of the research are: the scenario of trying to survive, the scenario of healing the wound, the scenario of the developing world, and the scenario of dying. Finally, to determine the possible scenario, the Ordinal Priority Approach technique was used, and it was determined that the salve on the wound scenario is the most likely scenario. Schopenhauer's approach was used to present research proposals. In this way, the possible and pessimistic scenario sharing funds became the basis of the proposal.

    Keywords: Scenario Planning, cement industry, DEMATEL, SAST, OPA
  • Meysam Narimani *, Mohsen Mohammadi Pages 89-119

    One of the important issues in the theoretical framework of the developmental state as one of the important theories in the field of development studies is the activity of the pilot agencies in the countries under study. The naming of the Ministry of Industry, Mining and Trade in Iran and the type of missions assigned to this ministry in the development plans indicate the perception of the development planners in the country about the position of this ministry as the pilot agency in Iran. But the research question is, based on the theoretical framework of the pilot agency in developmental states, what is the organizational model of the pilot agency in Iran and to what extent it matches the characteristics of the Ministry of Industry, Mines and Trade. To answer this question, a qualitative research strategy based on textual data with semi-structured interview method and qualitative data content analysis was used. The characteristics of the pilot agency are explained in this article in the five issues of approach, field of activity, policy tools, mission and organizational structure and human resources. The results of the article show that the most important identified challenges are in the areas of approach and division of work, and in the area of tools, mission and organizational structure, challenges have emerged relatively.

    Keywords: industrial development, Pilot Agency, Ministry of Industry, Mines, Trade
  • Sodeh Alizadeh, Seyed Kamran Norbakhsh *, Behrooz Ghasemi Pages 120-150
    The purpose of this research is to design a model of factors affecting research and development strategies in domestic automotive companies with emphasis on structural-interpretive approach. The present study is mixed in terms of developmental purpose and method. The statistical population of the research consists of employees and managers of domestic car companies. The statistical sample of this research has been purposefully and judiciously selected from managers and employees working in the domestic automotive industry who have at least 5 years of experience in the research and development unit and customer relations. In the qualitative part, semi-structured interviews have been used to identify research components. Qualitative sector coding process analysis has led to the identification of 7 components of business strategy, supportive policies, investment attraction, knowledge capital, cultural development, and research and development implementation network and research and development management. The identified components are included in the quantitative section of the ISM questionnaire. Based on the results obtained from the ISM analysis, it can be acknowledged that there are direct and indirect effects in the matrix; the most influential factor is supportive policies and the most dependent in the matrix is the direct effects of attracting investment and knowledge capital in the matrix of indirect effects.
    Keywords: strategy, research, development, automotive companies, Structural-Interpretive Equations
  • Hamidreza Fartoukzadeh * Pages 151-188

    Despite passing half a century of continuous sympathetic welfare oriented policy making efforts by Iranian politicians and policy makers, there are still important problems in the economic, industrial and social fields, which have become more complicated and accumulated. The result is a kind of passivity and grounding the governance capacities and capabilities which can be explained by term "compound complexity". The purpose of this article is to provide an effective framework for understanding policy issues and problems, by employing concept of compound complexity, which helps policy analysts and government officials to find root causes of policy failures and unintended consequences in earlier stages. In addition, a common understanding of the main conflicts can be obtained by deciphering the compound complexity, leading to more effective and constructive stakeholders’ agreement. Furthermore, it prevents silent death of policies before losing opportunities and wasting time. At the end, three approaches (1) transformation in the arrangement of political forces, (2) institutional innovation and (3) platform-based information technology are presented to get out of the compound complexity trap.

    Keywords: complexity, Governance, Political Failure, Governance Inaction