فهرست مطالب

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 21 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعادت چوبتاشانی*، علی یاسینی، زینب طولابی صفحات 7-37
    این پژوهش با هدف شناسایی الزامات خرد و کلان تحول آفرینی نظام آموزش عالی ایران در حوزه آموزش علوم انسانی انجام شد. روش تحقیق آمیخته اکتشافی بود که در مرحله کیفی، از روش تحلیل محتوا و در مرحله کمی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری خبرگان و آگاهان تحول آفرینی نظام آموزش عالی ایران می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 214 نفر از نخبگان حوزه آموزش عالی دانشگاه های شهر کرمانشاه به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت سنجش روایی از محتوایی و برای پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. روش آماری در مرحله کمی الگویابی معادلات ساختاری بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که الزامات کلان تحول آفرینی عبارت اند از عوامل سرمایه ای، توسعه ای، فرهنگی، محیطی و انگیزشی و الزامات خرد تحول آفرینی نیز عبارت اند از: آزاد اندیشی، به روزرسانی اطلاعات، نیروی دانشی ماهر، بازاریابی دانش، تجاری سازی دانش، انتقال دانش، توسعه دانش، فرهنگ سازی قوی دانش، ارزش آفرینی دانش، تقویت فرهنگ پذیری دانش، پژوهش محوری، رقابت علمی، مفهوم سازی دانش، تشویق علمی، کیفیت خدمات دانشی و حمایت دانشی.
    کلیدواژگان: تحول آفرینی نظام آموزش عالی، تحول آفرینی حوزه علوم انسانی، تحول
  • منیره صالحی، فاطمه صحرایی سرمزده* صفحات 39-58
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه تعهد حرفه ای نومعلمان از طریق یک الگوی علی بر اساس خودکارآمدی با میانجیگری انگیزشی معلمی مبتنی بر نظریه شناختی-اجتماعی بندورا و نظریه خودتعیین گری است. روش تحقیق کمی، از نوع توصیفی و معادلات ساختاری است. نومعلمان استان خراسان رضوی که در سال های95، 96 و 97 شروع به کار نموده اند، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند. به منظور آزمون مدل، نمونه ای به حجم 347 آزمودنی از بین 3339 نومعلمان استان خراسان رضوی انتخاب شد. پرسشنامه های انگیزش معلمی، خودکارآمدی معلمی و تعهدحرفه ای معلم توسط محقق ساخته و اعتبارسنجی شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی، آزمون t و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج اجرای همبستگی پیرسون نشان داد که انگیزش معلمی، خودکارآمدی معلمی و تعهدحرفه ای معلم دو به دو با یکدیگر همبستگی دارند (p<0.05). با اجرای الگوی معادلات ساختاری برای آزمون رابطه انگیزش معلمی و خودکارآمدی معلمی و تعهدحرفه ای، مشخص شد که الگوی پیشنهادی از برازش مناسبی برخوردار است و تعهد حرفه ای به خوبی از طریق خودکارآمدی معلمی و انگیزش معلمی پیش بینی و تبیین شده است (93/0NNFI=، 09/0=RSMEA).
    کلیدواژگان: انگیزش معلمی، خودکارآمدی معلمی، تعهد حرفه ای نومعلمان
  • رضا مظفری*، حسن رضا زین آبادی، حمیدرضا آراسته، حسین عباسیان صفحات 59-85
    هدف این پژوهش ارایه مدلی نوین برای سنجش و ارزشیابی عملکرد حرفه ای سالانه معلمان مدارس ابتدایی بوده است. پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوی انجام شده است. به این منظور بررسی متون تخصصی و پژوهشی مرتبط با صلاحیت ها و شایستگی های حرفه ای معلمان مدارس ابتدایی، ارزشیابی عملکرد حرفه ای معلمان، اسناد بالادستی نظام آموزشی کشور (سند تحول بنیادین آموزش وپرورش و سند برنامه درسی ملی و غیره) و نیز مصاحبه علمی ساختاریافته با 20 نفر از خبرگان، متخصصان و صاحب نظران آموزش وپرورش ابتدایی استان و کشور، همچنین از بین اساتید پرسابقه و مجرب گروه علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان تا اشباع نظری داده ها که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده بودند، انجام شد. تحلیل داده ها از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد و پس از رسیدن به مضامین اصلی و استخراج کدهای باز، محوری و انتخابی در پایان الگوی جدید ارزشیابی عملکرد حرفه ای معلمان مدارس ابتدایی در دو بعد عمده محتوایی و فرایندی، 5 بخش یا طبقه، 36 مقوله و 95 زیرمقوله ارایه گردید. برای اعتباریابی این الگو از روش Member Check و برای بررسی پایایی از روش پایایی کدگذاران استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سنجش ارزشیابی عملکرد، معلمان، دوره ابتدایی
  • سیروس مرادخواه*، میترا عزتی، جواد پورکریمی صفحات 87-108
    آموزش وپرورش مهم ترین نهاد برآمده از متن جامعه و درعین حال سازنده و تکامل دهنده آن است و تاثیر آن در پیشرفت جامعه، امری حیاتی و محسوس است، در درون نظام آموزش وپرورش هر کشوری دوره ابتدایی از جایگاه، حساسیت و اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و درواقع مهم ترین دوره تحصیلی به شمار می رود. پژوهش حاضر باهدف شناسایی مولفه های شایستگی رهبری اصیل در مدارس ابتدایی انجام شده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی، ازنظر نوع داده ها، پژوهشی کیفی و ازنظر روش نیز یک پژوهش پدیدارشناسی است. روش و ابزار مورداستفاده برای جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته با صاحب نظران در حیطه موردمطالعه است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران، اساتید و صاحب نظران حوزه ی مدیریت و رهبری است و نمونه گیری نیز به روش گلوله برفی و تا رسیدن به اشباع نظری انجام گرفت و برای تعیین اعتبار و اعتماد یافته ها از سه تکنیک اطمینان پذیری، انتقال پذیری، تاییدپذیری استفاده شد. پس از تجزیه وتحلیل داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از صاحب نظران، اساتید دانشگاه و مدیران عرصه آموزش وپرورش، 184 مفهوم (کدباز)، 15 زیرمقوله و 5 مقوله استخراج شد و درنهایت نتایج این پژوهش با نتایج پژوهش های پیشین موردبررسی قرار گرفت و راهکارهایی برای بهبود به کارگیری رهبری اصیل در مدارس ابتدایی نیز ارایه شد.
    کلیدواژگان: شایستگی، رهبری اصیل، مدارس ابتدایی
  • شیرکوه محمدی، جمال سلیمی* صفحات 109-131
    چند صباحی است که بسیاری از اندیشمندان و پژوهشگران مدیریت استراتژیک دریافته اند که حدود 70 تا 90 درصد استراتژی های تدوین شده، عملا یا اجرا نمی شوند و یا اجرای آن ها به کلی با برنامه تدوین شده تفاوت دارد. از یک سو، این مسیله در نظام آموزشی که با سازوکاری حساس روبه رو است از اهمیت بیشتری برخوردار است. درنتیجه، پرداختن به موانع اجرای استراتژی ها به موجی فکری تبدیل شده است. از دیگر سو، با توجه به وابستگی طبقه های اجتماعی ایران به نهادهای دولتی، تنها با شناسایی موانع اجرای استراتژی در سازمان های دولتی است که می توان، درکی از شیوه اجرای استراتژی در نظام آموزشی ایران به دست آورد. پژوهش حاضر بر آن بود تا با تکیه بر سنتزپژوهی همه پژوهش های انجام شده در ایران، موانع اجرای استراتژی ها در سازمان های دولتی را شناسایی کند. برای دست یافتن به این هدف، با مراجعه به مهم ترین پایگاه های داده ای فارسی، 40 مقاله دریافت و با تکیه بر روش کاسپ، اعتباریابی شدند. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل محتوای قیاسی و استقرایی به صورت هم زمان استفاده شد. درمجموع، 291 مانع از پژوهش های مختلف استخراج شدند که به 12 مانع فرعی، 4 مانع اصلی و 2 مضمون نهایی تقسیم شدند. یافته ها نشان داد که نه تنها بیشتر موانع به اجرای استراتژی برمی گردند، بلکه محتوای موانع نیز گوناگون و متنوع بوده اند. چنین یافته ای نشان از آن دارد چرخه استراتژیک در سازمان های دولتی ره به سوی چرخه شوم روزمرگی برده اند.
    کلیدواژگان: موانع اجرای استراتژی، موانع مدیریت استراتژیک، مشکلات اجرای راهبردها، موانع اجرای مدیریت استراتژیک
  • سیدقاسم علوی، نادی علیزاده*، فرانک پایدار صفحات 133-159
    هدف از این تحقیق تعیین تاثیر عامل های مختلف مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات بر خلاقیت نوآورانه و تعیین تاثیر هوش تجاری به عنوان متغیر میانجی بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فنی وحرفه ای استان مازندران در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 14888 نفر بوده که از آموزش کل هر دانشگاه در سال تحصیلی 99-98 درخواست و اعلام گردید. نمونه آماری تحقیق با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 376 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه استاندارد فناوری اطلاعات و ارتباطات (محمودی،1392) که دارای 66 گویه و در هفت بعد است و پرسشنامه هوش تجاری (Prvvych et al., 2012) که دارای 31 گویه است و پرسشنامه خلاقیت نوآورانه (Del Elo & Houghton, 2008) که شامل سه بعد و 17 گویه تدوین گردید، استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات (963/0)، خلاقیت نوآورانه (933/0)، هوش تجاری (839/0) به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد هوش تجاری ارتباط بین مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و خلاقیت نوآورانه را میانجی گری می نماید. عوامل (فردی، نگرشی، آموزشی، فنی، اقتصادی، محیطی و انسانی) بر خلاقیت نوآورانه با توجه به نقش میانجی هوش تجاری دانشجویان دانشگاه های فنی وحرفه ای استان مازندران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، خلاقیت نوآورانه، هوش تجاری
|
  • Saadat Choobtashani *, Ali Yasini, Zeinab Toulabi Pages 7-37
    The purpose of this research was to identify the micro and macro occasions of the Iranian higher education system in the field of liberal arts. The mixed research method was exploratory which in the qualitative stage was from the content analysis method and in the quantitative stage was from the structural equations. The statistical population consisted of experts on the transformation of the Iranian higher education system that using targeted sampling and snowball, 214 elites in the field of higher education of Kermanshah universities were selected as the sample size by stratified sampling. The research tool was a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. Content was used to assess the validity and Cronbach's alpha coefficient was used for the reliability of the questionnaire. The statistical method in the quantitative stage was the modeling of structural equations. Findings showed that the macro occasions of transformation include capital, development, cultural, environmental and motivational factors, and the micro occasions of transformation include: freedom of thought, information updating, skilled knowledge force, knowledge marketing, knowledge commercialization, knowledge transfer, knowledge development, strong cultural knowledge building, knowledge value creation, strengthening knowledge culturalization, research-oriented, scientific competition, knowledge conceptualization, scientific encouragement, quality of knowledge services and knowledge support.
    Keywords: Transformation of Higher Education System, Transformation of liberal arts, Transformation
  • Monire Salehi, Fatemeh Sahraei Sarmazdeh * Pages 39-58
    The aim of the present study was to investigate the causal relationship between teacher motivation and self-efficacy with new teachers' professional commitment through a causal model based on Bandura’s cognitive-social theory and self-determination theory. Quantitative research method is descriptive and structural equations. The newly-employed teachers of Khorasan Razavi starting to work in 1995, 1996 and 1997, constitute the statistical population of the research. In order to test the model, a sample of 347 subjects was selected from 3339 newly-employed teachers in Khorasan Razavi. Questionnaires of teacher motivation, teacher self-efficacy and teacher professional commitment were developed and validated by the researcher. Pearson correlation coefficient, confirmatory and exploratory factor analysis, t-test and structural equation model were used to analyze the data. The results of Pearson correlation showed that teacher motivation, teacher self-efficacy and teacher professional commitment were correlated with each other (p < 0.05). By implementing the structural equation model to test the relationship between teacher motivation and teacher self-efficacy and professional commitment, it was found that the proposed model has a good fit and professional commitment is well predicted and explained through teacher self-efficacy and teacher motivation as: NNFI = 0.93, RSMEA = 0.09.
    Keywords: motivation, Teacher self-efficacy, Newly-employed teachers, Teachers’ occupational commitment
  • Reza Mozafari *, Hassanreza Zeinabadi, Hamidreza Arasteh, Hosain Abbasian Pages 59-85
    The aim of this study was to provide a new model for measuring and evaluating the annual professional performance of primary school teachers. The research was conducted with a qualitative approach and content analysis method. For this purpose, review of specialized and research texts related to the qualifications and professional competencies of primary school teachers, evaluation of teachers' professional performance, upstream documents of the country's educational system (document of fundamental change in education and national curriculum document, etc.) and also a structured scientific interview with 20 experts, specialists and experts in primary education in the province and the country, as well as experienced and experienced professors of the Department of Educational Sciences, Farhangian University, and data saturation, which were selected by targeted sampling and snowballing. Data analysis was performed through open coding, axial coding and selective coding, and after reaching the main themes and extracting open, central and selective codes at the end of the new model, evaluation of professional performance of primary school teachers in two main content and process dimensions, 5 sections or floors, 36 categories and 95 sub-categories were provided.
    Keywords: Performance, Evaluation, teachers, Elementary
  • Sirous Moradkhah *, Mitra Ezati, Javad Poorkarimi Pages 87-108
    Education is the most important institution that emerges from the context of society and at the same time its builder and developer, and its impact on the development of society is vital and tangible. It is the most important course of study. The present study aimed to identify the components of genuine leadership competence in primary schools. The present study is a qualitative research in terms of applied purpose, qualitative research in terms of data type and phenomenological research in terms of method. The method and tools used to collect data are semi-structured interviews with experts in the field under study. The statistical population of the study includes managers, professors and experts in the field of management and leadership. Sampling was done by snowball method until reaching theoretical saturation. To determine the validity and reliability of the findings, three techniques of reliability, transferability and verification were used. After analyzing the data obtained from semi-structured interviews with 15 experts, university professors and managers in the field of education, 184 concepts (open source), 15 subcategories and 5 categories were extracted. Solutions were also introduced to improve the use of genuine leadership in primary schools.
    Keywords: competence, Genuine leadership, elementary schools
  • Shirkoh Mohammadi, Jamal Salimi * Pages 109-131
    It has been a long time which many experts of strategic management have found that about 50 to 90 percent of the formulated strategies either not implemented at all, or their implementation have poor results. As a result, a wave of researches has examined the obstacles to strategy implementation. The present research aimed to integrate the obstacles of the strategic implementation in Iranian government organizations into cohesive set. The research strategy was research synthesis. By referring to the most important databases in Iran, 40 articles were received and validated through CASP method. To analyze the data, inductive and deductive content analysis were conducted simultaneously. A total of 291 different obstacles were identified which were divided into 12 sub-obstacles, 4 main obstacles, and 2 themes. The results showed that although the obstacles were numerous and diverse but most of them are related to the implementation of strategies. In addition, over the years of the study and research on the strategic implementation obstacles, the obstacles have not diminished in terms of quantity and diversity. This phenomenon indicated that there has not been long-term orientation to address and solve the obstacles. As a result, the theory of short-term society, which is used to describe Iranian society, represents the phenomenon.
    Keywords: Strategy implementation barriers, Strategic management obstacles, Strategy implementation problems
  • Seyed Ghasem Alavi, Nadi. Alizadeh *, Franak Paydar Pages 133-159
    The purpose of this study was to study the effect of information and communication technology skills factors on innovative creativity with the mediating role of business intelligence of students of technical and vocational universities in Mazandaran province. The statistical population of the present study, in order to conduct field studies, included all students of Mazandaran Technical and Vocational University in the academic year 2009-2010 in the number of 14888 people, which was requested from the total education of each university in the academic year 1998-99. 376 people were selected using Cochran's formula as a statistical sample. In this study, 3 standard questionnaires were used. The reliability of the questionnaires was obtained using Cronbach's alpha of information and communication technology skills (0.963), innovative creativity (0.933), business intelligence (0.839). The results showed that business intelligence mediates the relationship between ICT skills and innovative creativity. Factors (individual, attitude, educational, technical, economic, environmental, human) affect innovative creativity according to the mediating role of business intelligence of students of technical and vocational universities in Mazandaran province.
    Keywords: Information, Communication Technology Skills, Innovative creativity, Business Intelligence