فهرست مطالب

پژوهش های رهبری آموزشی - پیاپی 22 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 22 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مجتبی زاده*، عباس عباس پور صفحات 13-54

    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی الگوی اعتبارسنجی و تضمین کیفیت نظام آموزش عالی ایران بود. روش انجام پژوهش، روش تحقیق ترکیبی با طرح اکتشافی-مدل توسعه ابزار بود. در بخش کیفی پژوهش با استفاده از روش نظریه زمینه ای و مصاحبه با 36 نفر از خبرگان آموزش عالی، 25 عامل و 157 ملاک مورد اکتشاف قرار گرفت. برای اعتبار یافته های کیفی، از ملاک های قابلیت اعتماد، قابلیت انتقال، قابلیت ارتباط و قابلیت تایید استفاده شد.  سپس، در بخش کمی، پرسشنامه ای طراحی و برای مطالعه مقدماتی در اختیار 84 نفر از خبرگان آموزش عالی ایران قرار گرفت. بر اساس، بازخوردهای دریافتی، پرسشنامه اصلاح؛ و نسخه نهایی آن روی 293 نفر اجرا شد. اعتبار پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برابر با (982/0) شد. در بخش کیفی پژوهش، روش نمونه گیری هدفمند غیراحتمالی و در بخش کمی، روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به کار رفت. آزمون ابزار اندازه گیری مزبور، از طریق تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری استفاده صورت گرفت. با انجام تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول، الگوی مزبور به 22 عامل و 150 ملاک اصلاح و تعدیل یافت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز نشان داد که عوامل 22 گانه احصاءشده دارای بار عاملی کافی جهت پیش بینی الگوی اعتبارسنجی و تضمین کیفیت نظام آموزش عالی ایران است. همچنین، شاخص های برازش، (CMIN/DF) برابر با 924/1، (RMSEA) برابر با 39/0، (GFI) برابر با 976/0، (AGFI) برابر با 939/0، (CFI) برابر با 928/0، (NNFI) برابر با 953/0، (TLI) برابر با 000/1، (IFI) برابر با 928/0 و (RFI) برابر با 925/0 نشان داد، الگوی طراحی و اعتباریابی شده برای اعتبارسنجی و تضمین کیفیت نظام آموزش عالی ایران از برازش بسیار مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، اعتبارسنجی و تضمین کیفیت، روش تحقیق ترکیبی، مدل یابی معادلات ساختاری، نظریه زمینه ای
  • احسان مرزبان*، بهرام سرمست، احد رضایان قیه باشی صفحات 55-88
    نتایج مطالعات گوناگون در سازمان های دولتی مختلف نشان می دهد که در حال حاضر، روش ها و سبک های آموزش کارکنان با کاستی ها و چالش های گوناگونی روبه روست و اثربخشی آموزش ها، مطابق انتظارات ذینفعان نیست. از این رو، به نظر می رسد رویکردهای متداول برای مطالعه و آسیب شناسی آموزش های سازمانی بسنده نباشد و این موضوع، نیازمند نگاهی جامع نگرانه تر و ژرف کاوانه تر است. این پژوهش، در پاسخ به این نیاز شکل گرفته و هدف از آن ارایه رویکردی نوینی برای آسیب شناسی آموزش کارکنان در سازمان های دولتی و ارایه راهکارهای بدیل در این زمینه است. بدین منظور از روش تحلیل لایه ای علت ها که مبتنی بر تحلیل موضوعات در سطوح مختلف و بدیل یابی برای آینده آنهاست، استفاده شده است. شیوه گردآوری و تجزیه وتحلیل داده ها مبتنی بر فرایندی کیفی و خبره محور (مرور ادبیات، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پنل خبرگان) است. بر این اساس، علل ناکارآمدی روش ها و رویکردهای آموزشی در سازمان های دولتی، در چهار سطح لیتانی، ساختاری، گفتمان/جهان بینی و استعاره/اسطوره شناسایی شده و مبتنی بر آن، در هر سطح، بدیل هایی که می توانند سناریوهای متفاوتی پیش روی آموزش کارکنان بگشایند، طرح شده است. نتایج این پژوهش بر توسعه رویکردهای آموزشی مبتنی بر داستان گویی که ریشه در ادبیات، دین، هنر و پیش زمینه های تاریخی و ذهنی ایرانیان دارد، تاکید می کند. بر این اساس، بهره گیری از سبک های یادگیری مبتنی بر موردکاوی، روایت گری، کارگاه های مشارکتی و گفتمان های نوین در حوزه توسعه سرمایه انسانی، بستری پویا برای بهبود رویکردهای آموزشی در این سازمان ها فراهم می کند.
    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، سازمان های دولتی، تحلیل لایه ای علت ها، آینده های بدیل، داستان گویی
  • عباس قائدامینی هارونی*، رضا ابراهیم زاده دستجردی، مهرداد صادقی، مجید ماهرانی برزانی صفحات 89-126

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر رهبری اسلامی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار از طریق  اخلاق کار اسلامی  و سرمایه اجتماعی (مورد مطالعه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)) است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان به تعداد 1000 تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 287 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد رهبری اسلامی خالق و اوگانسولا (2011)، پرسشنامه استاندارد رفتارهای انحرافی در محیط کار بنت و رابینسون (2000) و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیتوگوشال) 1998)، و پرسشنامه استاندارد اخلاق کار- اسلامی علی (1988) بود که روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی،صوری و سازه مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگر پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 93/0، 91/0 ،91/0 و 92/0برآورد شد و تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری اسلامی از طریق اخلاق کار اسلامی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر منفی و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 78/0- است و از طریق سرمایه اجتماعی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر منفی و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 67/0- است و همچنین تاثیر مستقیم رهبری اسلامی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار معنادار منفی ضریب این تاثیر 77/0- است.

    کلیدواژگان: رهبری اسلامی، رفتارهای انحرافی در محیط کار، سرمایه اجتماعی، اخلاق کار اسلامی
  • مهدی امیری*، محمدعلی قلندری صفحات 127-155

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک رهبری تحولی با خلاقیت سازمانی با نقش میانجیگری ساختار سازمانی میباشد. پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی است و از لحاظ روش کمی از نوع توصیفی-همبستگی است که به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزارهای استاندارد موجود در زمینه متغیرهای پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری بررسی شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه معلمان ابتدایی ناحیه 1 شیراز بوده که با استفاده از جدول مورگان و از طریق روش نمونه گیری تصادفی منظم، 134 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه استانداردشده؛ سبک رهبری تحول آفرین که شامل چهار بعد ترغیب ذهنی، نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش و ملاحظه فردی بوده و پایایی این ابزار با روش آلفای کرونباخ برابر با 95/. بوده و روایی صوری و محتوایی آن نیز توسط متخصصان تایید شده است؛ پرسشنامه ساختار سازمانی که شامل دو بعد پیچیدگی و رسمیت بوده و پایایی این ایزار به روش آلفای کرونباخ برابر با 92/. و روایی صوری و محتوایی آن نیز توسط متخصصان تایید شده است و پرسشنامه خلاقیت سازمانی شامل دو بعد حساسیت و اعتماد به نفس بوده و پایایی این ایزار به روش آلفای کرونباخ برابر با 88/. و روایی صوری و محتوایی آن نیز توسط متخصصان تایید شده است. این ابزارها، بین نمونه معلمان و مدیران توزیع و در نهایت 134 پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج پژوهش نشان داد که: بین سبک رهبری تحولی، ساختار سازمانی و خلاقیت سازمانی معلمان رابطه معنادار وجود دارد. تحلیل مسیر برای تعیین سهم میانجیگری ساختار سازمانی نشان داد که ساختار سازمانی نقش میانجیگری منفی برای سبک رهبری تحولی ایفا می کند به این معنا که ساختار سازمانی نقش میانجیگری رقیب بین سبک رهبری تحولی و خلاقیت سازمانی کارکنان می باشد. شاخص های کلی برازش نیز نشان دهنده تناسب مدل اجرا شده داشت. به طور کلی می توان گفت سبک رهبری تحولی مدیران، پیش بینی کننده مثبت و معنادار ساختار سازمانی محیط کاری معلمان بوده و همچنین سبک رهبری تحولی به طور مستقیم پیش بینی کننده مثبت و با میانجیگری ساختار سازمانی به طور غیرمستقیم پیش بینی کننده منفی خلاقیت سازمانی کارکنان است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری تحولی، ساختار سازمانی، خلاقیت سازمانی
  • مهرزاد عبدالله زاده*، مینو یوسفی صفحات 157-183

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رهبری اصیل بر عملکرد فردی با توجه به ویژگی های شغلی و  تعهدات عاطفی کارکنان بخش ستادی آموزش و پرورش استان گیلان می باشد. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع توصیفی می باشد. جامعه آماری تحقیق کارکنان ستادی سازمان آموزش و پرورش استان گیلان هستند که به روش نمونه گیری خوشه ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد 221 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده که برای سنجش رهبری اصیل از پرسشنامه آوولیو و همکاران (2007)، تعهدات عاطفی موودی و همکاران (1990)، ویژگی های شغلی هاکمن و اولدهام (1980)، عملکرد فردی استاپل و همکاران (1999) و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزیی توسط نرم افزار آماری Smart PLS3 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که رهبری اصیل بر تعهد عاطفی و عملکرد فردی کارکنان سازمان آموزش و پرورش استان گیلان تاثیر معناداری دارد. همچنین تاثیر تعهد عاطفی بر عملکرد فردی کارکنان سازمان آموزش و پرورش استان گیلان نیز تایید شد. همچنین مشخص شد که تعهد عاطفی نقش میانجی در تاثیر رهبری اصیل بر عملکرد فردی کارکنان دارد و نقش تعدیل گر متغیر ویژگی های شغلی در تاثیر رهبری اصیل بر عملکرد فردی کارکنان سازمان آموزش و پرورش استان گیلان نیز تایید شد. بر این اساس، می توان گفت که با استقرار رویکرد رهبری اصیل و ارتباط آن با  تعهدات عاطفی و ویژگی های شغلی، امکان ارتقای عملکرد فردی کارکنان ستادی آموزش و پرورش استان گیلان وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، تعهد عاطفی، ویژگی های شغلی، عملکرد فردی
  • محرمعلی هاشمی، جهانگیر یاری حاج عطالو*، صادق ملکی آوارسین صفحات 185-207
    هدف این پژوهش شناسایی راهبردهای اجرای مدیریت ناب در آموزش و پرورش بود. از رویکرد تحقیق کیفی استفاده شد. میدان پژوهش شامل تمامی اساتید مدیریت و علوم تربیتی دانشگاه های ایران بود. مصاحبه های عمیق با 15 نفر از خبرگان در خصوص شناسایی راهبردهای اجرای مدیریت ناب در آموزش و پرورش انجام گرفت. برای حصول اطمینان از روایی ابزار در جریان پژوهش از مرور خبرگان مشارکت کننده و همچنین نظارت سه نفر از اساتید غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. برای اطمینان از پایایی داده ها از روش بازبینی مکرر مشارکت کنندگان استفاده شد. در مرحله کدکذاری باز 738 گزاره مفهومی شناسایی و با ادغام و ترکیب آن ها 20کد محوری بدست آمد و در مرحله کدگذاری انتخابی شش کد مهندسی مجدد در اقتصاد آموزش و پرورش، گزینش حرفه ای، انگیزش، اقدامات اثربخش، نهادهای معین و برآورد نیازها بعنوان راهبردهای اجرای مدیریت ناب در آموزش و پرورش شناسایی شدند. با توجه به مزایای مدیریت ناب در ابعاد گوناگون، لازم است با اتخاذ راهبردهای اثربخش اجرای ناب در آموزش و پرورش آغاز شود.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، مدیریت ناب، راهبرد
|
  • Mohammad Mojtabazadeh *, Abbas Abbaspour Pages 13-54

    The present study was conducted to design and validate a model for accreditation and quality assurance of Iranian higher education.This study was performed using a mixed method of explorative plan-tool development model. First, in qualitative part of this study, questionnaire consisted of 25 factors and 157 Criteria were designed by using the method of Grounded Theory and interview with 36 experts. For the validity of qualitative findings, were used from the criteria of credibility, confirmability, dependability and transferability. Then, in the quantitative section, designed questionnaires were conducted on 84 members of Iranian experts with high education. Based on the received feedback, the questionnaires were revised, then the final and modified version was put in the hands of 293 experts in different cities of Iran. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha which was equal to (0.982). Non-probability purposive sampling method was used in the qualitative part of the study whereas random classified sampling method was applied in the quantitative part. In addition, analysis of structural equation modeling was used for testing mentioned scale. By doing first-order confirmatory factor analysis, mentioned model were modified to 22 factors and 150 Criteria. Results of second-order confirmatory factor analysis, also showed that 22 extracted components are sufficient factor leading to prediction model related to accreditation and quality assurance of high education systems in Iran. In addition, goodness of fit indices such as, (CMIN/DF) which is equal to 1.924, (RMSEA) = 0.39, (GFI) equal= 0.976, (AGFI) = 0.939, (CFI) = 0.928, (NNFI) = 0.935, (TLI) = 1.000, (IFI) = 0.928 and (RFI) = 0925 Conclusion The results of statistical tests displayed that the designed model enjoys very favorable fitness for the accreditation and quality assurance of high education system in universities of Iran.

    Keywords: accreditation, quality assurance, Grounded Theory, Higher education, Mixed method research, structural equation modeling
  • EHSAN Marzban *, Bahram Sarmast, Ahad Rezayan Ghayabashi Pages 55-88
    The results of various studies in different organizations show that, currently, methods and styles of staff training face various shortcomings and challenges and the effectiveness of training does not meet the expectations of stakeholders. Therefore, it seems that conventional approaches to pathology of training in organizations are not sufficient and this issue requires a more comprehensive and in-depth approach. This study was conducted in response to this necessity and its purpose was to present a new approach to the pathology of staff training in public organizations and to provide alternative solutions in this field. For this purpose, the method of casual layered analysis (CLA) has been used, which is based on the pathology of issues at different levels and the explanation of alternative solutions. The method of data collection and analysis was based on a qualitative and expert-oriented process (literature review, semi-structured interview and expert panel). Accordingly, the causes of the ineffectiveness of training methods and approaches in public organizations have been identified at four levels: litany, structure, discourse/worldview, and metaphor/myth. Based on this, alternatives have been proposed that can provide different scenarios for the future of staff training. The results of this study emphasize the development of training approaches based on storytelling that are rooted in Iranian literature, religion, art, and historical and mental backgrounds. In this regard, learning styles based on case studies, narrations, participatory workshops and new discourses in the field of human capital development provide a dynamic platform for improving training approaches in these organizations.
    Keywords: Staff training, public organizations, casual layered analysis, Alternatives, storytelling
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi, Mehrdad Sadeghi, Majed Maharani Barzani Pages 89-126

    The aim of this study was to determine the effect of Islamic leadership on deviant behaviors in the workplace through Islamic work ethic and social capital (case study of Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan)). The present study was applied in terms of purpose and in terms of how to collect descriptive information of the correlation type. The statistical population of the present study consisted of all employees working in Islamic Azad University, Isfahan Branch, 1000, and 287 people were selected through Cochran's sampling formula as a sample. Ugansula (2011), (Bennett and Robinson (2000) Standard Deviation Behavior Questionnaire and Nahapitogoshal Social Capital Questionnaire, (1998), and Ali's (1988) standard work-ethics standard questionnaire validated questionnaires based on content validity. , Formal and structural were examined and after the necessary narrative terms, the validity of the questionnaires was estimated and analyzed by Cronbach's alpha method of 0.93, 0.91, 0.91 and 0.92, respectively. Data analysis at the inferential level consisted of structural equation modeling. The results showed that Islamic leadership has a negative and significant effect on deviant behaviors in the workplace through Islamic work ethic, which has a coefficient of -0.78, and through social capital has a negative and significant effect on deviant behaviors in the workplace. The coefficient of this effect is -0.67 and also the direct effect of Islamic leadership on deviant behaviors in the work environment is significantly negative. The coefficient of this effect is -0.77.

    Keywords: Islamic Leadership, deviant behaviors in the workplace, Social Capital, Islamic Work Ethics
  • Mahdi Amiri *, MohammadAli Ghalandari Pages 127-155

    The purpose of this study was to investigate the relationship between transformational leadership style and organizational creativity with the mediating role of organizational structure. The present research was based on the purpose of the applied type and in terms of quantitative method is of the descriptive-correlation type, which has been studied in a survey using standard tools in the field of research variables using the structural equation model. The study population included all primary school teachers in District 1 of Shiraz. Using Morgan table and regular random sampling method, 134 people were selected as the sample. The research tool consisted of three standardized questionnaires; ‌ Transformational leadership style, which includes four dimensions of mental motivation, ideal influence, inspirational motivation and personal consideration and the reliability of this tool with Cronbach's alpha method, is equal to 0. 95 and its face and content validity has been confirmed by experts; Organizational structure questionnaire which includes two dimensions of complexity and formality and the reliability of this method by Cronbach's alpha is equal to 0. 92 and its face and content validity has been confirmed by experts and the organizational creativity questionnaire includes two dimensions of sensitivity and self-confidence and the reliability of this test by Cronbach's alpha method is equal to 0. 88 and its face and content validity has been confirmed by experts. These tools were distributed among the sample of teachers and principals and finally 134 questionnaires were collected. The results showed that: There is a significant relationship between transformational leadership style, organizational structure and organizational creativity of teachers. Path analysis to determine the mediating role of organizational structure showed that organizational structure plays a negative mediating role for transformational leadership style in the sense that organizational structure is a competing mediating role between transformational leadership style and organizational creativity of employees. The general fit indices also showed the fit of the implemented model. In general, it can be said that the transformational leadership style of managers is a positive and meaningful predictor of the organizational structure of teachers' work environment and the transformational leadership style is a direct predictor of positive and indirectly mediated by the organizational structure.

    Keywords: Transition Leadership Style, Organizational Structure, Organizational creativity
  • Mehrzad Abdollahzadeh *, Minoo Yousefi Pages 157-183

    The purpose of this study was to investigate the effect of authentic leadership on individual performance with respect to job characteristics and emotional commitments of staff in the education department of Guilan province. The research is applied in terms of purpose and descriptive. The statistical population of the study is the staff of the Guilan Education Organization, which was selected as a sample by cluster sampling method based on Cochran's formula. The data collection tool was a questionnaire that was used to measure authentic leadership from Avolio et al. (2007), Moody et al. (1990), Hockman & Oldham (1980), Job Performance of Staple et al. (1999). In order to analyze the data, the structural equation modeling method based on the partial least squares approach was used by Smart PLS3 statistical software. Findings showed that authentic leadership has a significant effect on emotional commitment and individual performance of employees of the Guilan Education Organization. The effect of emotional commitment on the individual performance of the staff of the Guilan Education Organization was also confirmed. It was also found that emotional commitment has a mediating role in the impact of authentic leadership on individual performance of employees and the moderating role of job characteristics variable in the impact of authentic leadership on individual performance of employees of Guilan Education Organization was also confirmed.

    Keywords: Authentic leadership, Emotional Commitment, job characteristics, individual performance
  • Moharramali Hashemi, Jahangir Yari Haj Atalou *, Sadegh Maleki Avarsin Pages 185-207
    The purpose of this study was to identify strategies for implementing lean management in education. A qualitative research approach was used. The research field included all professors of management and educational sciences of Iranian universities. In-depth interviews were conducted with 15 experts to identify strategies for implementing lean management in education. To ensure the validity of the instrument during the research, the review of participating experts as well as the supervision of three non-participating professors was used. The participants' repeated review method was used to ensure the reliability of the data. In the open coding stage, 738 conceptual propositions were identified and by combining them, 20 pivotal codes were obtained. In the selective coding stage, six re-engineering codes in education economics, professional selection, motivation, effective measures, specific institutions and needs assessment as implementation strategies lean management was identified in education. Given the benefits of lean management in various dimensions, it is necessary to start by adopting effective guidelines for lean implementation in education.
    Keywords: Education, Lean Management, Strategy