فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1401)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا نجاریان، کامران حاجی نبی*، لیلا نظری منش صفحات 7-15
    مقدمه

    یکی از مهم ترین منابع تولید در سازمان ها منابع انسانی در صنعت مربوطه هستند که توانمندسازی آنان امروزه یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران و سیاستگذاران است و توجه به نقش و عملکرد صحیح این منبع عظیم می تواند راهگشای بسیاری از چالش های سازمانی باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه توانمندسازی نیروی انسانی با بهره وری سازمانی در بیمارستان امام حسین شاهرود می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی و توصیفی - تحلیلی بوده و بصورت پیمایشی اجرا شده است که اطلاعات آن در شش ماهه اول سال 1397 جمع آوری گردیده است. با توجه به موضوع تحقیق که به بررسی رابطه بین متغیرها می پردازد، تحقیق از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری کلیه کارمندان بیمارستان شاهرود بودند، که با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه آماری 153 نفر محاسبه شد که بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. هم چنین پرسشنامه استاندارد توانمندسازی نیروی انسانی کارکنان اسپریتزر و بهره وری سازمانی (بنتیس، 1997) و نرم افزار SPSS24 مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن با توجه به ضریب همبستگی 0/69 نشان داد بین توانمندسازی سازمانی در بهره وری سازمان با خطای کمتر از %5 ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود رابطه معنی دار میان توانمندسازی سازمانی و بهره وری سازمان بنظر می رسد مدیران بیمارستان مورد مطالعه، با تمرکز و اجرای برنامه های مدون توانمندسازی در ابعاد سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری بتوانند به بهره وری بیشتری در بیمارستان دست یابند.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، توانمند سازی، بهره وری سازمانی
  • نادر شیخ الاسام کندلوسی، ندا نفری، سحر کوهستانی* صفحات 19-27
    مقدمه

    مسیولیت فردی در قبال سلامت و استفاده از آن به عنوان معیاری جهت تخصیص منابع کمیاب این بخش موضوعی است که امروز مورد توجه سیاست گذاران این حوزه قرار گرفته است لذا این مقاله با هدف بررسی نقش مسیولیت فردی سلامت در اولویت گذاری ارایه خدمات سلامت از دیدگاه متقاضیان اهدای عضو مراجعه کننده به مرکز اهدای عضو شهرستان مشهد در بهار 1400 انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی در بین متقاضیان اهدای عضو انجام شده است. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استانداردی در رابطه با سنجش میزان نمایل اهدای عضو به دو بیمار متقاضی دریافت کبد صورت گرفته است. داده های پرسشنامه در نرم افزار جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی و آمار تحلیلی و در قسمت سوالات باز با استفاده از تحلیل محتوا آنالیزگردید.

    یافته ها:

     در نهایت از بین 214 پرسشنامه جمع آوری شده تحلیل ها بیانگر این بود که در بین پاسخ دهندگان تمایل به تخصیص کبد به متقاضیان دریافت عضوی که علت بوجود آمدن بیماریشان ارثی بوده 5 برابر بیشتر از تخصیص کبد به متقاضیانی که اعتیاد باعث بوجود آمدن بیماریشان بوده، می باشد. هم چنین 14 درصد شرکت کنندگان به این اصل که این که افراد تا حدودی در سلامتی و بوجود آمدن بیماری شان نقش دارند معتقد بودند.

    نتیجه گیری: 

    مسیولیت پذیری می تواند معیار مهمی در تصمیم گیری برای اولویت گذاری در ارایه خدمات سلامت در بین سیاست گذاران باشد. با این وجود اجرایی شدن این اصل منوط به برنامه ریزی های بلندمدت و وجود زیرساخت ها و فرهنگ سازی های کلان و خرد در جامعه و محیط های بهداشتی درمانی و هم چنین افراد جامعه می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت سلامت، اولویت گذاری، سیاست گذاری سلامت، اهداء عضو
  • ساجد نوروزی، سید علی سبحانیان* صفحات 29-41
    مقدمه

    داروهای مسکن مخدر برای تسکین موثر درد در برخی از بیماری ها مانند دردهای مزمن سرطانی، دردهای پس از عمل های جراحی و نیز دردهای مزمن در هنگام ترک اعتیاد استفاده می شوند. کاربرد این داروها با موانعی از قبیل کمبود دسترسی و هم چنین ضعف قوانین و مقررات جهت جلوگیری از انحراف در مصرف این دسته از داروها در بازارهای غیر قانونی به شدت سبب ایجاد اختلال در دسترسی پزشکی به این مسکن ها در کشورهای مختلف شده است. هدف از این پژوهش، بررسی و پیشنهاد روش توزیع این داروها از طریق داروخانه های منتخب در ایران می باشد.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری در این تحقیق را کارشناسان و صاحب نظران نظام توزیع دارو تشکیل دادند که برای انتخاب ایشان از روش نمونه برداری غیر احتمالی گلوله برفی استفاده شد. نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات پیش رو جهت نیل به این هدف، با بهره گیری از مصاحبه نیمه ساختار یافته و هم چنین توزیع پرسش نامه بصورت حضوری با این افراد بدست آمده و توسط مدل برنامه ریزی راهبردی (SWOT) تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مواردی مانند بازبینی قوانین نظارتی جهت تولید و توزیع داروهای مسکن مخدر، تغییر سبد فروش این داروها در داروخانه ها جهت سودآوری بیشتر، واگذاری توزیع این داروها به شبکه های خصوصی تحت نظارت سازمان غذا و دارو، توزیع مناسب این داروها در کلیه داروخانه ها جهت کنترل بهتر بیماران و نیز دسترسی آسانتر آنها به دارو، شبکه سازی و ثبت اطلاعات و سوابق بیماران و معتادان در یک سیستم جامع کشوری و نیز استفاده از رسانه های گروهی و شبکه های اجتماعی جهت فرهنگ سازی و افزایش آگاهی مردم، بعنوان راهکارهای لازم جهت نیل به هدف این تحقیق حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    اجرای یافته های حاصل از این تحقیق می تواند به عنوان راهکارهای موثری در جهت توزیع مناسب داروهای مسکن مخدر از طریق داروخانه ها در ایران بکار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: درد، داروهای مسکن مخدر، روش توزیع مناسب، داروخانه
  • سهیلا عزیزی، لیلا کیکاوسی آرانی، سمیه حسام* صفحات 43-57

    مقدمه:

     هدف پژوهش حاضر، طراحی الگویی جهت شناسایی عوامل موثر بر بهره وری کارکنان غیردرمانی بیمارستان می باشد؛ امروزه تمامی کشورهای جهان در تلاش اند تا با مصرف منابع کمتر به مقدار تولید بیشتر، جایگاهی مناسب در صحنه رقابت جهانی و افزایش رفاه زندگی مردم دست یابند. در این میان، منابع انسانی به عنوان یکی از عوامل و نهادهای اصلی هر سازمان، نقش بسزایی در کیفیت ستادی آن سازمان دارد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی - همبستگی و روش گرداوری داده ها، پرسشنامه ای می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 135 نفر از کارکنان غیردرمانی بیمارستان مریم استان البرز می باشد. هم چنین به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، از آزمون کولموگروف، آزمون t، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است،  متغیرهای تحقیق و توسعه، ظرفیت سازمانی، قوانین دولت، عمر تجهیزات، هزینه های انرژی، ترکیب نیروی کار، اخلاق کاری و مدیریت بر بهره وری تاثیر معنادار دارد و متغیر ثبات و امنیت شغلی بر بهره وری تاثیر معنادار ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد، متغیرهای تحقیق و توسعه، ظرفیت سازمانی، قوانین دولت، عمر تجهیزات، هزینه های انرژی، ترکیب نیروی کار، اخلاق کاری و مدیریت می تواند بر بهره وری کارکنان غیردرمانی بیمارستان تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری، تحقیق و توسعه، مدیریت
  • لیلا فتحی* صفحات 59-70
    مقدمه

    بیماری کرونا ویروس جهان را با چالش بزرگی مواجه و کشورها با توجه به ظرفیت خود نسبت به آن واکنش نشان داده است. در این بحران رسانه های اجتماعی به عنوان یک نهاد اجتماعی نقشی حیاتی در ارایه دانش درباره ویروس کرونا ایفا کرده اند که بدلیل تفاوت های فرهنگی کشورها، میزان کمک این رسانه ها در طول بحران انتقال بیماری ناشناخته است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رسانه های اجتماعی بر رعایت توصیه های پیشگیری از کووید 19 به واسطه آگاهی عمومی و تغییر رفتار در جامعه ایران انجام گرفته است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به صورت توصیفی و با طرح همبستگی با رویکرد کواریانس محور در جامعه کاربران شبکه های اجتماعی با گردآوری شواهد از طریق پرسشنامه پاسخ بسته و نمونه گیری تصادفی به صورت منظم و علمی انجام و با روش آماری تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها: 

    طبق نتایج بخش توصیفی، ارزیابی از موارد اندازه گیری شده در سطح بالا قرار دارد و طبق نتایج استنباطی با بکارگیری تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری، ضمن تایید اعتبارسنجی مطالعه، نقش استفاده از شبکه های اجتماعی در امنیت بهداشت عمومی به واسطه آگاهی عمومی و تغییر رفتار در دوران همه گیری کرونا به صورت معنادار پشتیبانی شده است.

    نتیجه گیری:

     با استناد به شواهد و نتایج تجزیه و تحلیل داده ها، می توان از استراتژی های شبکه های اجتماعی برای آموزش عمومی و افزایش دانش و آگاهی کاربران، ایجاد تغییرات رفتاری کاربران و افزایش رعایت توصیه های پیشگیری از کووید 19 توسط کاربران و در نهایت بهبود ایمنی عمومی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رعایت توصیه های پیشگیری، آگاهی عمومی، تغییرات رفتاری
  • صاحبه محمدیان منصور، ابوالقاسم گل خندان* صفحات 71-83
    مقدمه

    افزایش سهم مخارج دفاعی از کل مخارج عمومی ممکن است با توجه به مفهوم هزینه فرصت و از طریق اثر ازدحام، اثر منفی بر سهم مخارج بهداشت عمومی از کل مخارج عمومی داشته باشد. شدت این اثرگذاری می تواند با توجه به سطح درآمد تغییر کند. بر این اساس، هدف اصلی این مطالعه برآورد اثر ازدحام مخارج دفاعی بر مخارج بهداشت عمومی در کشورهای با گروه درآمدی مختلف می باشد.

    روش پژوهش: 

    مطالعه توصیفی - تحلیلی و کاربردی حاضر با استفاده از داده های پانل 90 کشور دنیا (شامل ایران) طی دوره زمانی 2018-2000، به برآورد اثر ازدحام مخارج دفاعی بر مخارج بهداشت عمومی با تفکیک کشورهای مورد مطالعه به سه گروه درآمدی شامل کشورهای با درآمد کم و پایین تر از متوسط، کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط و کشورهای با درآمد بالا و هم چنین، بررسی اثر متقاطع مخارج دفاعی و درآمد سرانه بر مخارج بهداشت عمومی کل کشورهای نمونه پرداخت. داده های مورد استفاده نیز از پایگاه داده ای سازمان بهداشت جهانی، شاخص های توسعه جهانی متعلق به بانک جهانی و SIPRI گردآوری شدند. هم چنین، برآورد مدل ها در قالب داده های پانل پویا و با استفاده از تحلیل های مانایی و هم انباشتگی پانلی و روش برآورد گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در نرم افزار Eviews10.0 صورت گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد که اثر ازدحام مخارج دفاعی بر مخارج بهداشت عمومی بر حسب کشش و برای کشورهای با درآمد پایین و کمتر از متوسط، کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط و کشورهای با درآمد بالا به ترتیب معادل، 0/654-، 0/453- و 0/316- برآورد شده است. اثر متقاطع مخارج دفاعی و درآمد سرانه بر مخارج بهداشت عمومی کل کشورهای مورد مطالعه نیز مثبت و معادل 0/112 می باشد.

    نتیجه گیری:

     اثر ازدحام (منفی) مخارج دفاعی بر مخارج بهداشت عمومی برای تمام کشورها با گروه های درآمدی مختلف تایید می شود؛ اما با افزایش سطح درآمد سرانه، این اثر ازدحام از لحاظ جبری کاهش می یابد. بر این اساس اتخاذ سیاست های لازم در جهت تامین امنیت بدون صرف مخارج دفاعی بالا بالاخص در کشورهای با درآمد سرانه پایین به منظور جلوگیری از کاهش مخارج بهداشت عمومی، ضروری است.

    کلیدواژگان: اثر ازدحام، مخارج بهداشت عمومی، مخارج دفاعی، درآمد سرانه، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • شیرین شصتی، علی مهدی زاده اشرفی*، مجید جهانگیری فرد صفحات 85-105
    مقدمه

    آنچه در بالا بردن و تعالی یک سازمان و نظام اداری نقش محوری داشته و قدرت رقابتی آن را بالا می برد، نیروی انسانی است. بازآفرینی شغلی به تعریف مجدد شغل اطلاق می گردد. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل بازآفرینی شغلی در نظام سلامت می باشد.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه پژوهشی است ترکیبی و طرح تحقیق نیز از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی - کمی) و بلحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، گروهی از اساتید رشته مدیریت دولتی- منابع انسانی و سازمانی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، مدیران ارشد معاونت توسعه سازمان و منابع در دانشگاه های علوم پزشکی و افراد متخصص در حوزه طراحی شغلی و در بخش کمی کارکنان بخش اداری بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران به تعداد 342 نفر بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 17 نفر و در بخش کمی با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 181 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای تکنیک دلفی (Delphi) با مصاحبه نیمه ساختاریافته و ساختاریافته طی چهار راند و در بخش کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) با پرسشنامه محقق ساخته، استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته های کیفی نشان داد، مدل بازآفرینی شغلی در نظام سلامت دارای چهار بعد (ساختاری، وظیفه ای، رابطه ای و شناختی)، دوازده مولفه (رسمیت، تمرکز، پیچیدگی، حیطه کنترل، استقلال، ماهیت، بازخورد، کمک، مشاوره، ادراک از خود، ادراک از شغل و نگرش) و سی و چهار شاخص بوده است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد و مولفه های مدل پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج بدست آمده باید بیان نمود که راهکارهای مهم برای بازآفرینی شغلی عبارتند از شناخت کامل در حوزه کاری، شناخت کامل ارباب رجوع و نیازهای آنان، شناخت کامل فضا و محیط سازمانی، شناخت کامل رقبا و آنالیز همه جانبه آنان و آنچه که بسیار حایز اهمیت است، درک درست از آینده کاری. در تبیین این موارد باید گفت که برای هر تغییر و تحولی باید به مرحله کافی از خودشناسی و خودباوری رسیده باشیم تا دقیقا بدانیم که توانایی و امکانات ما در چه حدی است و نقطه ضعف و کمبودهای کاری خود را تشخیص دهیم.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شغلی، بیمارستان، تامین اجتماعی، نظام سلامت
|
  • Reza Najarian, Kamran Hajinabi *, Leila Nazarimanesh Pages 7-15
    Introduction

    One of the most important management a in the E -health system is Security, which plays an important role in increasing public confidence in the quality of services. In this study, the allocation of High security improves the interoperability of remote devices.

    Methods

    In this research, the published studies were reviewed which led to the design of the initial conceptual model and in the next stage, Delphi's four steps were screened by 22 experts in the field and finally the final conceptual model was presented with effective factors. As the results depicted, Kendall coordination coefficient in the fourth round was 0.007, which shows that there is a consensus among experts and it is possible to end the repetition of stages, and this amount is considered statistically significant.

    Results

    This research expressed the acceptance of secure EHR by considering different dimensions through presenting a conceptual model and explored IoT entrepreneurial opportunities as well as more appropriate responses to patients in the IT space. The initial conceptual model has 3 sections: Patient data smart tools, Cloud storage, Smart doctor environment and finally the final conceptual model was presented with effective factors.

    Conclusion

    the final conceptual model directly affects important therapeutic indicators such as reducing the number of errors and length of treatment. The ability to transfer data in this platform has led to the smarter telemedicine.

    Keywords: Electronic Health Record, intelligence, Internet of Things, Telemedicine
  • Nader Sheikholeslami Kandelousi, Neda Nafari, Sahar Kouhestani * Pages 19-27
    Introduction

    Aimed at investigating role of personal responsibility for health in prioritization of providing health services from the viewpoint of organ donors referring to the Center for Organ Donation in Mashhad, Iran, the present research has been conducted in spring 2021.

    Methods

    This is a descriptive – cross sectional study conducted among organ donors. Required data is collected via a standard questionnaire designed to measure tendency towards donating an organ to two patients seeking liver donation. Questionnaire data was fed into software where it was analyzed via descriptive and analytic statistics as wells as content analysis for open questions.

    Results

    Finally, the analyses undertaken on 214 questionnaires collected indicated that, of total number of responders, the number of those who tended to donate their organs to patients with hereditary diseases was 4 – 5 times as large as the number of responders who tended to donate their organs to the drug addiction-resulted patients. Furthermore, 74% of the responders believed that, individuals actually take part in either their health or diseases.

    Conclusion

    Responsibility for health represented an important factor in making decisions regarding the prioritization of providing health services among the responders. Presentation of comprehensive and neutral reasoning contributed to the elimination of misconceptions within the responders’ minds (if any), so that, with their minds opened, they can answer the questions in a non-biased manner. It is worth noting that, the responders had their opinions not significantly changed once they read the ideas raised in the questionnaire, and most of them still relied, in their choices, on the principle of responsibility for health.

    Keywords: Health responsibility, Health priorities, Health Policy, organ donation
  • Sajed Nourouzi, Seyed Ali Sobhanian * Pages 29-41
    Introduction

    Narcotic analgesics are used to effectively relieve pain in some diseases. The use of these drugs with barriers such as lack of access as well as weak laws and regulations to prevent deviations in the use of these drugs has severely disrupted medical access to these painkillers in various countries. The purpose of this study is to review and propose the method of distribution of these drugs through selected pharmacies.

    Methods

    The statistical population in this study consisted of experts in the drug distribution system, which was selected by non-probable snowball sampling method. Strengths, weaknesses, opportunities and threats to achieve this goal, using semi-structured interviews and distribution of questionnaires in person with these people were obtained and analyzed by the strategic planning model (SWOT).

    Findings

    The results showed that cases such as reviewing regulatory laws for the production and distribution of narcotic drugs, changing the sales portfolio of these drugs in pharmacies for greater profitability, delegating the distribution of these drugs to private networks under the supervision of the Food and Drug Administration, proper distribution of Drugs in all pharmacies for better control of patients and their easier access to drugs, networking and recording information and records of patients and addicts in a comprehensive national system were obtained as a necessary solution to achieve the purpose of this study.

    Conclusion

    The implementation of the findings of this study can be used as effective strategies for the proper distribution of narcotic analgesics through pharmacies in Iran.

    Keywords: Pain, Narcotic analgesics, Appropriate distribution method, Pharmacy
  • Soheila Azizi, Leila Keikavoosi-Arani, Somayeh Hessam * Pages 43-57
    Introduction

    The aim of the current research is to design a model to identify factors affecting the productivity of non-medical hospital employees. Today, all the countries of the world are trying to achieve a suitable position in the global competition scene and increase the welfare of people's lives by consuming fewer resources and producing more. Meanwhile, human resources, as one of the main factors and institutions of any organization, plays a significant role in the quality of the headquarters of that organization.

    Methods

    The research is applied and descriptive correlation and the data collection method is a questionnaire. The statistical sample of the research includes 135 non-medical employees of Maryam Hospital in Alborz province. Also, in order to test the research hypotheses, the Kolmogorov test, t-test, confirmatory factor analysis, structural equation analysis, and SPSS and Smart PLS software were used.

    Results

    The research results indicate that research and development variables, organizational capacity, government laws, equipment life, energy costs, workforce composition, work ethics, and management have a significant impact on productivity. On the other hand, the stability and job security variable have no significant effect on productivity.

    Conclusion

    The results of the research show that research and development variables, organizational capacity, government laws, equipment life, energy costs, workforce composition, work ethics, and management can affect the productivity of non-medical hospital employees.

    Keywords: Productivity, research, development, Management
  • Leyla Fathi * Pages 59-70
    Introduction

    Corona virus disease has faced the world with a big challenge and countries have reacted to it according to their capacity. In this crisis, social media as a social institution have played a vital role in providing knowledge about the corona virus, which due to the cultural differences of countries, the extent of the help of these media during the disease transmission crisis is unknown. This research was conducted with the aim of investigating the effect of social media on compliance with the recommendations for the prevention of Covid-19 through public awareness and behavior change in Iranian society.

    Methods

    This research was conducted descriptively and with a correlation design with a covariance-oriented approach in the community of social network users by collecting evidence through a closed-answer questionnaire and random sampling in a systematic and scientific manner and analyzed by statistical methods.

    Results

    According to the results of the descriptive part, the evaluation of the measured items is at a high level, and according to the inferential results, by using exploratory factor analysis and structural equation modeling, while confirming the validity of the study, the role of using social networks in public health security through public awareness and Behavioral change during the Corona epidemic has been significantly supported.

    Conclusion

    Based on the evidence and results of data analysis, social media strategies can be used for public education and increasing users' knowledge and awareness, creating behavioral changes for users and increasing users' compliance with the recommendations for preventing Covid-19 and finally improving public safety.

    Keywords: Social Networks, Adherence to prevention recommendations, Public awareness, Behavioral changes
  • Sahebe Mohammadian Mansour, Abolghasem Golkhandan * Pages 71-83
    Introduction

    An increase in the share of defense expenditures from the total public expenditures may have a negative effect on the share of public health expenditures from the total public expenditures due to the concept of opportunity cost and through the crowding-out effect. The intensity of this effect can change according to the income level. Based on this, the main purpose of this study is to estimate the crowding-out effect of defense expenditures on public health expenditures in countries with different income groups.

    Methods

    The present descriptive-analytical and applied study using the panel data of 90 countries of the world (including Iran) during the period of 2000-2018, to estimate the crowding-out effect of defense expenditures on public health expenditures by separating the studied countries into three income groups including low and below average income, above average income countries and high income countries, and also to examine the cross-sectional effect of defense expenditures and per capita income on public health expenditures in all sample countries. The data used were also collected from the World Health Organization database, World Development Indicators belonging to the World Bank and SIPRI. Also, the models were estimated in the form of dynamic panel data using stationery and panel cointegration analyzes and Generalized Method of Moment (GMM) in Eviews10.0 software.

    Results

    The results show that the crowding-out effect of defense expenditures on public health expenditures in terms of elasticity and for countries with low and below average income, countries with above average income and countries with high income are equivalent to -0.654, -0.453 and -0.316 respectively. The cross-sectional effect of defense expenditures and per capita income on public health expenditures of all the studied countries is also positive and equal to 0.112.

    Conclusion

    The (negative) crowding-out effect of defense expenditures on public health expenditures is confirmed for all countries with different income groups; But with the increase in per capita income, this crowding-out effect decreases exponentially. Based on this, it is necessary to adopt the necessary policies to ensure security without spending high defense expenditures, especially in countries with low per capita income, in order to prevent the reduction of public health expenses.

    Keywords: Crowding-Out Effect, Public Health Expenditures, Defense Expenditures, Per Capita Income, Generalized Method of Moment
  • Shirin Shasti, Ali Mehdizadeh Ashrafi *, Majid Jahangirfard Pages 85-105
    Introduction

    What plays a central role in raising and excelling an organization and administrative system and increases its competitive power is human power. Job re-creation refers to job redefinition. The aim of the current research is to provide a model of job regeneration in the health system.

    Methods

    This is a combined research study, and the research design is a mixed exploratory research design (qualitative-quantitative) and cross-sectional in terms of time. The statistical community of the research in the qualitative part, a group of professors in the field of public administration, human resources and organization in universities and higher education centers, senior managers of the organization development and resources department in universities of medical sciences and experts in the field of career design and in the quantitative part, administrative department employees There were 342 social security hospitals in Tehran province. In the qualitative part of the snowball sampling method, 17 people and in the quantitative part with the relative cluster sampling method based on Cochran's formula, 181 people were selected as a statistical sample. In the qualitative part, the data were extracted and analyzed using the SPSS and Amos software, through the implementation of the Delphi technique with four rounds of semi-structured and structured interviews, and in the quantitative part, through structural equation modeling (SEM) with a researcher-made questionnaire.

    Results

    Qualitative findings showed that the model of job regeneration in the health system has four dimensions (structural, task, relational and cognitive), twelve components (formality, concentration, complexity, scope of control, independence, nature, feedback, assistance, consultation, perception of self, perception of job and attitude) and thirty four indicators. The results of the quantitative part showed that all dimensions and components of the research model were confirmed.

    Conclusion

    According to the obtained results, it should be stated that the important solutions for job regeneration include complete knowledge in the work area, complete knowledge of clients and their needs, complete knowledge of the space and organizational environment, complete knowledge of competitors and comprehensive analysis of them and What is very important is a correct understanding of the future of work. In explaining these cases, it should be said that for any change and development, we must have reached a sufficient stage of self-knowledge and self-confidence to know exactly what our abilities and possibilities are and to recognize our weaknesses and deficiencies in our work.

    Keywords: Job regeneration, Hospital, Social security, health system