فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 53 (پاییز 1401)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 53 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیمین آرامی، علی دهقان*، ژیلا صراطی، حسین حاجی زاده صفحات 1-26
    حکایت های تمثیلی ابزاری موثردرتغییر وضعیت روحی و فکری مخاطب اند و بر لایه های وجود انسانی تاثیر گذاشته دریافتی دیگری را موجب می شوند در این میان رویکردی اخلاقی به تمثیل، حرکتی هدفمند است که نظامی گنجه ای در مثنوی گرانقدر خود، مخزن الاسرار بدان پرداخته است. نظامی در گفتار و رفتار قهرمانان قصه هایش منش و هویت انسان آرمانی را به تصویر کشیده این ویژگی آثار نظامی موجب شده است تا رفتار اخلاقی شخصیت های داستانی او بر اساس یکی از نظریه های برگزیده و زبده اخلاقی معاصر غرب تحلیل و میزان مطابقت با مراحل و مراتب آن ارزیابی شود. با توجه به زمینه های فطری بشر، به نظر می رسد که مسایل اخلاقی تا حدودی دارای عناصر مشترکی در میان فرهنگ ها و جوامع انسانی باشد. اما گاهی تعدد و تکثر نظریات اخلاقی چنان می نماید که کدهای اخلاقی در میان ملل مختلف نشانی های متفاوت داشته باشند. پژوهش در نظریه های اخلاقی بر مبنای یکی از غنی ترین میراث فرهنگی ایرانی و اسلامی، می تواند بین این دو فرض یاد شده برتری یکی را تایید کند. در این مقاله رفتار اخلاقی اشخاص منظومه برای نخستین باردر چارچوب یک تیوری علمی تحلیل می شود. هدف اصلی این پژوهش کاربرد نظریه رشد اخلاقی لارنس کلبرگ (Lawrence Kohlberg) در رفتار شخصیت های تمثیلی منظومه مخزن الاسرار و پاسخ به ا ین پرسش است که آیا درجات اخلاقی اشخاص داستان منظور قابل تفسیر و تحلیل با نظریه مراحل رشد اخلاقی کلبرگ است ؟ در نتیجه این پزوهش «نه» کد اخلاقی شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: نظامی، مخزن الاسرار، تمثیل، کلبرگ، رشد
  • مسعود پاکدل* صفحات 27-42
    با توجه به اینکه بیان مطالب در قالب حکایت و داستان تاثیرگذارتر و دلنشین تر است، سعدی در بوستان برای نقل آموزه ها و مطالب عالی اخلاقی و حکمی از حکایات تمثیلی بهره برده است. برای شناخت بهتر آثار ادبی باید به واکاوی آن ها پرداخت، به همین دلیل ضرورت دارد حکایت های تمثیلی بوستان تحلیل و بررسی شود. در این پژوهش برآنیم تا با روش تحلیلی توصیفی و با هدف شناخت حکایت های تمثیلی بوستان به این پرسش پاسخ داده شود که سعدی چگونه و با چه هدفی از تمثیل بهره برده است و حکایات تمثیلی تا چه اندازه به زیبایی مطلب افزوده و در انتقال مفاهیم موثر بوده اند. نتایج نشان می دهد که سعدی در آفریدن حکایت های تمثیلی و ارایه شاهد و مثال های مناسب و متنوع موفق بوده است و مطالب ارزنده مورد نظر خود را در قالب داستان های کوتاه تمثیلی به گونه ای بیان نموده، که بر خوانندگان بسیار تاثیرگذار باشد. بیان آموزه های اخلاقی در قالب داستان افزون بر التذاذ ادبی، سبب ماندگاری آن ها نیز شده است.
    کلیدواژگان: سعدی، بوستان، داستان، حکایت، تمثیل
  • فرزانه کریمی* صفحات 43-68

    تمثیل یکی از پرکاربردترین عناصر خیال است که اگرچه بیشترین بروز آن در سبک هندی دیده می شود، شاعران آغازین دوره های شعر فارسی نیز از آن بهره جسته اند. با توجه به اهمیت تمثیل و کارکردهای مختلف آن در یک اثر ادبی، بررسی آثار هر شاعر از این دیدگاه ضروری است. این پژوهش درپی پاسخ به این پرسش است که: کارکرد تمثیل در مثنوی نه سپهر امیر خسرو دهلوی چگونه است؟ هدف این پژوهش بررسی مثنوی نه سپهر او به عنوان اثری خلاقانه و کمترشناخته شده از دیدگاه تمثیل است تا از این رهگذر اثر درخشان امیرخسرو که خود گنجینه ای از تمثیل های برگرفته از سه فرهنگ اسلامی-ایرانی و هندی مجموعه ای از ترکیبات تازه و نیز دایره المعارفی از اصطلاحات، مفردات و ترکیبات موسیقی است وهنوز نسخه چاپی و تصحیح شده ای از آن موجود نیست، مورد عنایت بیشتری قرار بگیرد، بنابراین مطالعه دقیق این اثر و بررسی کارکرد تمثیل در آن ضرورت دارد. روش این پژوهش کتابخانه ای و شیوه آن تحلیلی-توصیفی می باشد.

    کلیدواژگان: امیرخسرو دهلوی، هند، مثنوی نه سپهر، تمثیل
  • امیدوار مالملی* صفحات 69-93

    مقاله ای که می خوانیم «تمثیلات انیس العارفین» است، که قاسم انوار در آن به شیوه پرسش و پاسخ در باب نفس روح، دل، عقل و عشق به سبک عارفان آورده است. هدف این پژوهش، تحلیل ساختار فرمی و محتوایی تمثیلات این اثر است و با روش تحقیق تحلیل محتوا انجام گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که 108 تمثیل در این منظومه شناسایی و تحلیل گردیده است. در ساخت دستوری، 70 درصد جمله ی ساده و 30 درصد جمله ی مرکب می باشد. در لحن بیان، 80 درصد جدی، 19 درصد طنزآمیز و 1 درصد رکیک است. در رواج و تداول، 80 درصد کاربردی و 20درصد کم کاربرد است. در درون مایه و محتوا، 65 درصد صوفیانه و 35 درصد دینی، اخلاقی، تعلیمی و اجتماعی است. در بلاغت، در حوزه ی بیان، 50 درصد تشبیه تمثیل و استعاره و در حوزه ی بدیع لفظی و معنوی (به ویژه مذهب کلامی)، 50 درصد کاربرد داشته است. با وصفی که گذشت، قاسم انوار، گرایش 50 درصدی به تمثیل دارد.

    کلیدواژگان: تمثیل، قاسم انوار، انیس العارفین
  • طاهره مرادزاده مقدم، سید محمودرضا غیبی*، ایوب کوشان، ژیلا صراطی صفحات 94-111

    نهج البلاغه از منابع معتبر اسلامی است که گاه شکل تمثیلی به خود می گیرد. در تذکرهالاولیا نیز شرح حال 97 تن از عارفان ذکر شده است که ضمن بیان احوال هرکدام، عقاید عرفا پیرامون مسایل مختلف بیان می شود. با توجه به گرایش عمومی به مسایل عرفانی و عدم اطلاع از جزییات بعضی آداب و رسوم آن و افراط و تفریط های عرفا در امور زندگی، لازم است با بررسی علمی و منطقی این آثار و آسیب شناسی آن ها، شناخت دقیق و بهتری به دست آورد. هدف از پژوهش حاضر، یافتن پاسخ به این سوالات است که مباحث و موضوعات این دو کتاب تا چه حدی در شیوه تمثیلی به همدیگر نزدیک است؟ چه تفاوت هایی بین نهج البلاغه و تذکره الاولیا در کاربرد تمثیلات عرفانی وجود دارد؟ تفاوت های موجود در نهج البلاغه و تذکره الاولیا نتیجه چه نگرش هایی است؟ در این پژوهش پس از بررسی موردی چند تمثیل عرفانی در نهج البلاغه و تذکره الاولیا و تطبیق آن با قرآن و حدیث به روش کتابخانه ای و استناد به منابع با شیوه توصیفی تحلیلی، مهم ترین آسیب های نظری و عملی سخنان عرفا تحلیل شده است. تمثیل مار و شیر، تمثیل زندان و دوزخ، تمثیل کوچ و کشتی طوفان زده و جنگ و غیره از تمثیل های بررسی شده در نهج البلاغه و تذکره الاولیا است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تذکره الاولیا، قرآن، ادبیات عرفانی، تمثیل
  • فروغ منصوری* صفحات 112-130
    زن در عرصه فرهنگ و ادب پارسی ، سمبلها و نمادهای گوناگون و بعضا متضادی را به خود دیده است. دگرگونی این عنصر با توجه به دیدگاه های چامه سرایان و نویسندگان، سبب دگردیسی باورها و متون ادبی و در پاره ای جهات منجر به روابط بینامتنی با آثار و عقاید دیگران گردیده است. هدف این بررسی نمایان ساختن نقش های تمثیلی زن در مثنوی معنوی است.این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی نقش های تمثیلی زن در مثنوی معنوی صورت گرفته است.بر پایه این پژوهش مشخص می شود افزون بر نقش های مثبت زن، عناصر سمبلیک دیگری مانند: مکر، شهوت، عقل و... در آشکار کردن تمثیل های منفی ذهنی بسیار سهم داشته که مولانا به صورت تمثیلی از این موضوع جهت بیان مقاصد خود و تفهیم نقطه نظرات خود استفاده می کرده است.نویسنده این پژوهش، تمثیل های مثنوی در مورد زنان را در دو جایگاه متفاوت و برپایه منسجم تری از مفاهیم یافته است.
    کلیدواژگان: زن، تمثیل، مولانا، مثنوی
|
  • Simin Arami, Ali Dehghan *, Zilla Serati, Hossein Hajizadeh Pages 1-26
    Allegorical stories are an effective tool in changing the emotional and intellectual state of the audience and they affect the layers of human existence and cause another perception. In the meantime, an ethical approach to allegory is a purposeful movement that Nizami Ganjai has discussed in, his precious Masnavi, Makhzan al-Asrar. In the speech and behavior of the heroes of his stories, Nizami has depicted the nature and identity of an ideal human being. This feature of Nizami's works has caused the moral behavior of fictional characters to be analyzed based on one of the selected and elite contemporary moral theories of the West and the degree of conformity with its stages and levels to be evaluated. Considering the innate nature of human beings, it seems that moral issues have some common elements among human cultures and societies. But sometimes, the multiplicity of moral theories causes the moral codes to have different addresses among different nations. Research in ethical theories based on one of the richest Iranian and Islamic cultural heritages can confirm the superiority of one of these two assumptions. In this article, the moral behavior of the system people is analyzed for the first time in the framework of a scientific theory.
    Keywords: Ganjavi, Makhzan al-Asrar, allegory, Kolberg, growth
  • Masoud Pakdel * Pages 27-42
    Considering that the expression of the material in the form of anecdotes and stories is more effective and pleasant, Saadi in Boostan has used the allegorical anecdotes in quoting the teachings and excellent moral and legal contents.for a better understanding of literary works,they shoud be analyzed, that is why it is necessary to analyze allegorical tales of Boostan In this research, we try to answer the question by analytical-descriptive method and with the aim of knowing allegorical tales of Boostan how and for what purpose Saadi has used allegory and to what extent allegorical anecdotes have been effective in the beauty of the story and the transmission of concepts. The results show that Saadi has been successful in creating allegorical anecdotes and providing appropriate and diverse evidence and examples, and has expressed his valuable content in the form of allegorical short stories in a way that is very influential on readers. The expression of moral teachings in the form of stories, in addition to etiquette, has also caused their permanence
    Keywords: Saadi, Boostan, story, Anecdote, allegory
  • Farzaneh Karimi * Pages 43-68

    Allegory is one of the most important elements of imagination in which it is often used in the Indian style. Early poets of Persian poetry also benefited from it. Further, it is necessary to study the works of each poet from this viewpoint by taking into consideration of allegory and its various functions in a Literally work. In this regard, some previous literary works are considered in terms of allegory, however, Amir Khosrow`s works has not taken any consideration. This research investigates to answer this research question: What is the function of allegory in in Amir Khosrow Dehlavi 's Masnavi: Nuh Sipihr? The aim of this research is to illustrate Amir Khosrow Dehlavi 's Masnavi: Nuh Sipihr as a creative and unknown work from the lens of allegory. Therefore, the brilliant work of Amir Khosrow which is a treasure trove of allegories taken from the Islamic culture, Iranian, and Indian culture. This work is a collection of new compositions as well as an encyclopedia of musical terms, contents and compositions. Specifically, a printed and corrected version of book is not availabl. Therefore, it is necessary to study this work carefully in the lens of allegory function . This is an attempt, in fact, to bring to light Khosrow Dehlavi 's marvelous experiment in the thought which is as good a piece of cultural history of Medieval India, as it is of Persian literature. The approach and methodology of this research is library research and analytical-descriptive.

    Keywords: Amir Khosrow Dehlavi, India, Masnavi: Nuh Sipihr, allegory
  • Omidvar Malmoli * Pages 69-93

    This article is an attempt to investigate allegories in Anis al Arefin "a book on soul, spirit, heart, wisdom and love compiled by Ghasem Anvar in the manner of questions and answers" in a mystical style. So it aims to analyze formal and content structure of the allegories in this book based on text analysis methods. The results indicate that out of 108 instances of allegories that were extracted and analyzed in this work, %70 was found in simple grammatical sentences and %30 was found in compound sentences. Regarding the style of the work, %80 was found in serious style, %19 in sarcastic style and %1 in vulgar style. Regarding the use of these allegories, %80 was common and %20 was less common. Regarding the motif, %65 was sufic and % 35 was religious, ethical, didactic and social. Regarding eloquence, %50 was simile and metaphor and %50 in the domain of verbal and spiritual rhetoric. So based on the above- mentioned analysis, Ghasem Anvar had a %50 tendency toward allegory.

    Keywords: allegory, Ghasem Anvar, Anis ah Arefin
  • Tahereh Moradzadeh Moghaddam, Seyed MahmoudReza Gheibi *, Ayyub Kushan, Jhila Serati Pages 94-111

    One of the most famous and authoritative sources of Islamic knowledge is the valuable collection of Nahj al-Balaghah, which contains gem-like and profound thoughts of Molay-e-Mottaqiyan Imam Ali (PBUH) on various topics. In Tazkerat al-Awliya by Attar, there are biographies of 97 mystics, discussing their opinions on various issues. In the present study, after a case study of several mystical issues in Nahj al-Balaghah and Tazkerat al-Awliya, and their comparison with Qur'an, hadith and the views of Islamic thinkers, the most important theoretical and practical harms of mystics were found to be depression, seclusion, avoidance of work and effort, targeting asceticism instead of using it as a tool, extremism of mystics, denial of reason and liberty by some of the mystics, apostasy in words of some ascetics, encouraging celibacy, and etc, that were been avoided in Nahj al-Balaghah because of logical and social views of Imam Ali in his lectures, letters and special sentences.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Tazkerat al-Awliya, Quran, Mystical literature, allegory
  • Forough Mansouri * Pages 112-130
    In the field of Persian culture and literature, women have seen various and sometimes contradictory symbols and symbols. The transformation of this element according to the views of poets and writers, has led to the transformation of literary beliefs and texts and in some ways has led to intertextual relations with the works and ideas of others. The purpose of this is that in addition to the positive roles of women, other symbolic elements such as: cunning, lust, intellect, etc. have played a great role in revealing negative mental allegories.The authors of this study have found Masnavi allegories about women in two different positions and based on more coherent concepts. This research has been done by descriptive-analytical method and by examining the allegorical roles of women in Masnavi Manavi.Based on this research, it is clear that in addition to the positive roles of women, other symbolic elements such as: cunning, lust, intellect, etc. have played a great role in revealing negative mental allegories that Rumi used as an allegory to express his intentions. And used the understanding of his point of view.The authors of this study have found Masnavi allegories about women in two different positions and based on more coherent concepts
    Keywords: woman, allegory, Rumi, Masnavi