فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 84 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیدا ناحومی، مریم پیمانی، حسین غنیمی، اسدالله اسدی، آرش عبدالملکی* صفحات 103-119
    زمینه و هدف

     یکی از عملکرد ویرایش RNA تغییر توالیRNA بدون تغییر توالی DNA ژنومی و تغییر در سرنوشت RNA سلولی می باشد؛ بنابراین مطالعه در مورد کاربرد بالینی ویرایش RNA برای درمان های هدفمند ضروری می‌باشد.

    روش کار

     مقالات مرتبط با موضوع مطالعه در پایگاه های اطلاعاتیISI Web of Knowledge, PubMed/Medline, Scopus و Google Scholar مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

     تغییراتی که با ویرایش RNA صورت می‌گیرد جایگزینی باز A به I توسط آدنوزین دآمیناز (ADAR) بر روی RNA  و جایگزینیC  به U توسط آنزیم ویرایشی mRNA آپولیپوپروتیین B،  پلی پپتید کاتالیزوری 1 (APOBEC1) است. اخیرا نقش ویرایش RNA در بیماری های انسانی گزارش شده است.

    نتیجه گیری

     ویرایش RNA می‌تواند به‌عنوان روش نوین برای شناسایی نشانگر های زیستی جدید بیماری و درمان بیماری ‌های مختلف به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: ویرایش RNA، پروتئین ADAR، پاسخ ایمنی ذاتی، سرطان
  • محمد حسنپور درگاه، وحید ادیبان*، فیروز امانی، احد فاتحی صفحات 120-127
    زمینه و هدف

    خونریزی در طی جراحی قلب عارضه شایعی است و مدیریت مصرف هپارین و پروتامین در حین عمل بر روی هموستاز تاثیر می گذارد و دوز مصرفی پروتامین سولفات بر اساس میزان هپارین استفاده شده، متغیر می باشد و مطالعات نتایج متفاوتی را گزارش نموده اند. این مطالعه با هدف بررسی اثر تجویز پروتامین سولفات پس از اعمال جراحی قلب برمیزان درناژ ترشحات خونی بیمار انجام گردید.

    روش کار

    دراین مطالعه مقطعی،گذشته نگر اطلاعات مورد نیاز از پرونده پزشکی 120 بیمار که از سال 1390 تا آبان سال 1399 تحت اعمال جراحی قلب مثل CABG قرار گرفته بودند استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. بیماران بر اساس دریافت پروتامین سولفات و عدم دریافت آن در بخش مراقبت ویژه، گروه بندی شده (60 نفر در هر گروه) و شاخص توده بدنی، سن، جنسیت و مقادیر ACT و میزان درناژ خونی در دو گروه با هم مقایسه شد.

    یافته ها

    76 بیمار (63/37%) مرد و 44 بیمار (36/66%) زن بودند. بیشتر بیماران در محدوده سنی 70-50 سال و اکثر بیماران دارای اضافه وزن بودند. میزان درناژ خون در گروه دریافت کننده پروتامین به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود. بین دو گروه از نظر مقادیر ACT تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. میزان درناژ خون دریافتی در گروه دریافت کننده پروتامین در افراد دارای BMI نرمال و دارای اضافه وزن به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود. میزان درناژ خون دریافتی در گروه دریافت کننده پروتامین در زنان و در افراد بالای 70 سال به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بوده است.

    نتیجه گیری

    تزریق پروتامین علی رغم نتایج متفاوتی که در مقالات مختلف ارایه شده است، در مطالعه حاضر اثرات کاهشی را در میزان خونریزی بعد از عمل در بخش مراقبت های ویژه نشان داد که ناشی از، از بین بردن اثر هپارین و اختلال انعقادی ناشی از هپارین توسط پروتامین سولفاتی است که علاوه بر اتاق عمل در بخش مراقبت های ویژه نیز تجویز شده است.

    کلیدواژگان: خونریزی، جراحی قلب، هپارین، پروتامین سولفات
  • یوسف حمیدزاده اربابی*، رسول نعمتی، حامد رضاخانی صفحات 128-140
    زمینه و هدف

    سرطان ها بویژه سرطان معده، یکی از عوامل اصلی مرگ و میر و ناتوانی به حساب می آید و روز به روز بر شیوع آن افزوده می شود. یکی از عوامل موثر در مقابله با سرطان ها، برخورداری از سواد سلامت خوب می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سواد سلامت در باره سرطان معده در مراجعین و بستری شدگان مرکز آموزشی- درمانی امام خمینی (ره) اردبیل در سال 1398 اجرا گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی- مقطعی بود. جامعه و نمونه پژوهشی را مراجعین و بستری شدگان مرکز آموزشی- درمانی امام خمینی اردبیل در سال 1398 تشکیل می دادند. حجم نمونه 320 نفر و نمونه گیری از نوع نمونه گیری طبقه ای (انتساب متناسب) از بین مراجعین و بستری شدگان درمانگاه ها و بخش های داخلی و عفونی آن مرکز بود. از پرسشنامه محقق ساخته پس از تامین روایی و پایایی استفاده گردید. داده ها پس از جمع آوری و ورود به نرم افزار SPSS-26 آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین سن مشارکت کنندگان 14/35± 42/98 بود. میزان کلی سواد سلامت در باره سرطان معده، 31/13 محاسبه گردید. میانگین نمره سواد سلامت راجع به سرطان معده در پنج بعد در کل افراد مورد پژوهش بشرح زیر محاسبه گردید: دسترسی به منابع کسب سواد سلامت 11/08± 36/58، خواندن سواد سلامت 4/41±13/47، فهمیدن اطلاعات سلامت 6/9±30/37، ارزیابی اطلاعات سلامت 4/58± 16/73 و تصمیم گیری و بکارگیری اطلاعات سلامت 10/77±58/49 بدست آمد و میانگین کلی سواد سلامت نیز 31/13 محاسبه گردید. بجز بعد «خواندن» که دارای معنی‌داری کوچکتر از 0/05 است، در سایر ابعاد سواد‌ سلامت، تفاوت معناداری بین چهار گروه‌ آزمودنی بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، میانگین نمره سواد سلامت افراد مورد مطالعه راجع به سرطان معده پایین بود. با توجه به اهمیت سواد سلامت در تعامل موثر بیماران با کادر بهداشت و درمان، کاهش هزینه ها و خود مراقبتی بهتر در مدیریت سرطان معده و پیامدهای آن؛ برنامه ریزی و انجام مداخلات کارآمدتر در زمینه ارتقاء سواد سلامت جامعه و بخصوص مراجعین و بستری شدگان مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اردبیل راجع به سرطان معده ضروری می‫باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت بهداشتی، سواد سلامت، مراجعین و بستری شدگان، سرطان معده
  • عادله ناصری*، محمد شریعت زاده جنیدی، عارفه ناصری صفحات 141-153
    زمینه و هدف

    ترومای مغزی یکی از شایع ترین علل آسیب به سیستم عصبی مرکزی است که می تواند باعث مرگ و ناتوانی های بلندمدت شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته ورزش شنا بر میزان حافظه و اینترلوکین 10 در هیپوکامپ و پرفرونتال کورتکس موش های مبتلا به ترومای مغزی است.

    روش کار

    40 سر موش نر نژاد NMRI به صورت تصادفی به چهار گروه (کنترل، شنا، تروما، شنا+ تروما) تقسیم شدند. پس از اتمام پروتکل ورزشی، القای تروما با روش سقوط وزنه اجرا شد. ده روز پس از القای تروما حافظه فضایی موش ها از طریق آزمون ماز وای شکل مورد سنجش قرار گرفت. مراحل سنجش اینترلوکین 10 با استفاده از تکنیک الایزا انجام شد. تحلیل آماری از طریق آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 0/05≥ p و با استفاده از نرم افزار SPSS-26 صورت پذیرفت.

    یافته‌ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که هشت هفته ورزش شنا باعث افزایش معنادار میزان حافظه در موش های مبتلا به ترومای مغزی می شود (0/001= p). همچنین هشت هفته ورزش شنا باعث افزایش معنادار میزان IL-10 در هیپوکامپ موش های مبتلا به ترومای مغزی می شود (=0/001 p) ولی این افزایش در پرفرونتال کورتکس معنادار نبود (0/126 = p).

    نتیجه‌گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ورزش شنا قبل از القای ترومای مغزی موجب کاهش التهاب و اختلالات حافظه می شود و بهبودی پس از آسیب را تسهیل می نماید. تمرینات ورزشی قبلی احتمالا بتواند از طریق افزایش میزان سایتوکاین های ضدالتهابی از جمله اینترلوکین 10 موجب کاهش التهاب شود و با اثر محافظتی خود آسیب های ثانویه را محدود نماید.

    کلیدواژگان: ورزش شنا، حافظه، اینترلوکین 10، هیپوکامپ، ترومای مغزی
  • فائزه عباسی، رحمت الله پرندین*، پویا پورنقی صفحات 154-167
    زمینه و هدف

    پاتوفیزیولوژی بیماری افسردگی بسیار پیچیده‌ است. میوه نسترن کوهی حاوی ترکیبات مختلف آنتی‌اکسیدانت است. هدف این مطالعه بررسی اثر ضد افسردگی و ضد اضطرابی عصاره آبی الکلی میوه نسترن کوهی در موش‌های سوری نر در آزمون‌های رفتاری شنای اجباری، معلق ماندن دم، ماز و تست ترجیح ساکارز و همچنین آزمون‌های بیوشیمیایی نظیر ظرفیت آنتی‌اکسیدان و میزان مالون‌دی‌آلدهید بود. نسترن کوهی با داشتن مقادیر بالای ویتامین C دارای اثرات ضدافسردگی و اضطرابی می‌باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، تعداد60 سر موش نر سوری به پنج گروه 12 تایی شامل گروه‌ شاهد، گروه بیسفنول‌آ و سه گروه تحت درمان با بیسفنول‌آ خوراکی با دوز 125 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز و عصاره آبی الکلی میوه نسترن کوهی با دوز‌های 100، 200، 400 میلی‌گرم بر کیلو‌گرم در روز از روز 50 تا 120 پس از تولد تجویز شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS ، آنالیز واریانس یکطرفه در سطح معناداری 0/05 >p تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌های به‌دست آمده نشان داد که بیسفنول‌آ مدت زمان بی‌حرکتی را در آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم به‌طور معناداری افزایش داد. عصاره در سطح 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم در هردو آزمون مدت زمان بی‌حرکتی را کاهش داد. بیسفنول‌آ ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم و مغز را به‌طور معناداری کاهش داد. عصاره در سطح 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم هردو ظرفیت آنتی‌اکسیدانی مغز وسرم را به طور معناداری افزایش داد.

    نتیجه‌ گیری: 

    یافته‌های حاصل از این تحقیق نشان داد که میوه نسترن‌کوهی اثرات آنتی‌اکسیدانی‌ دارد و با کاهش معنادار ظرفیت آنتی اکسیدانی و مدت زمان بی‌حرکتی در موش‌های سوری تحت درمان با عصاره، دارای اثرات ضد افسردگی و اضطرابی می‌باشد.

    کلیدواژگان: بیسفنول آ، نسترن کوهی، موش سوری، ضد افسردگی، ضد اضطرابی
  • بهروز شادمان، مسعود نیکان فر، جعفر رضایی، مهدی حسن پور، محمد نوری، علیرضا نورآذریان* صفحات 168-185
    زمینه و هدف

    میکرو RNA ها بر تمایز و عملکرد سلول های التهابی تاثیر می گذارند. علاوه بر این، آن ها می توانند بیان ژن های پیش التهابی را در نورون ها تنظیم کنند. بنابراین در این مطالعه میزان بیان میکرو RNA ها و ارتباط آن ها با فاکتورهای التهابی مایع مغزی نخاعی (CSF) در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) بررسی شده است.

    روش کار

    از RT-PCR برای تعیین میزان بیان miRNA-21، miRNA-155، miRNA-182 و miRNA-437 در نمونه‌های مایع مغزی نخاعی بیماران مبتلا به MS و گروه کنترل استفاده گردید. سطح سیتوکین های التهابی IL-1β، IL-6 و α TNF-در مایع مغزی نخاعی با استفاده از الیزا اندازه گیری شد. علاوه بر این، سطوح پروتیین hs-CRP با استفاده از تکنیک‌های کدورت‌سنجی کمی اندازه‌گیری شد.

    یافته ها

    بیان میکرو RNA ها و عوامل التهابی در مایع مغزی نخاعی بیماران مبتلا به MS به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (0/05>p). نتایج تجزیه و تحلیل منحنی ROC نشان داد که ناحیه زیر منحنی برای (0/0001>p، 0/97)miR-21، (0/0001>p، 0/97)miRNA-182 و برای (0/0001>p،0/96) miRNA-155 نشان داد. بالاترین میزان تشخیص صحیح بیماران مبتلا به MS مربوط به سطوح miRNA-155 در مایع مغزی نخاعی بود. علاوه بر این رابطه معنی دار آماری بین سایتوکاین‌های التهابی و miRNA-21، miRNA-155 و miRNA-182 بود، اما یک همبستگی غیرمستقیم و متوسط معنی دار ​​بین miRNA-437و hs-CRP مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سطوح IL-1β، IL-6، TNF-α، hs-CRP تحت تاثیر میکرو RNA های انتخابی مایع مغزی نخاعی قرار می گیرند. این میکروRNA ها می توانند به عنوان نشانگرهای زیستی التهاب سیستم عصبی مرکزی و فرآیندهای تخریب عصبی در بیماران مبتلا به MS مهم تلقی شوند.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، میکرو RNAها، نشانگرهای التهابی، منحنی عملیاتی گیرنده (ROC)
  • حمیده منتظری طالقانی، نادر شاکری*، خسرو ابراهیم، رحمان سوری، ماندانا غلامی صفحات 186-203
    زمینه و هدف

     بیماری دیابت علاوه بر اختلالات گلیسمی، عوارض مزمنی در ساختار و عملکرد بافت ها، مشکلاتی نظیر آپوپتوز و فیبروز نیز ایجاد می کند. پژوهش حاضر به بررسی اثر 8 هفته تمرین استقامتی و مقاومتی بر انواع مسیرهای سیگنالینگ آپوپتوز و فیبروز بافتی قلب موش های صحرایی دیابتی پرداخت.

    روش کار

     30 سر موش صحرایی نژاد ویستار با سن تقریبی 10-8 هفته، محدوده وزنی 250-210 گرم با روش تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین دیابتی گردیده و به طور تصادفی به سه گروه تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی وکنترل تقسیم شدند.  موش های گروه تمرین استقامتی روی نوار گردان به مدت 8 هفته، 5 روز در هفته با شدت (vo2Max80-60%) و گروه تمرین مقاومتی روی نردبانی با شیب 85 درجه و با وزنه ای برابر 100-30 درصد وزن بدن تمرین کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، نمونه خون جمع آوری و بافت بطن قلب موش ها استخراج شد. مقادیر گلوکز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین سرمی و سطوح بیان ژن Bcl-2, Bax, caspase 8 و نسبت Bax به Bcl2 ارزیابی شد. به منظور بررسی هیستولوژیک ساختار قلب موش های صحرایی دیابتی جهت تشخیص فیبروز از روش رنگ آمیزی تری کروم- ماسون و هماتوکسیلین- ایوزین استفاده شد.

    یافته ها

     در گروه تمرین استقامتی و مقاومتی کاهش معنی داری در بیان ژن Bax و نسب Bax  به Bcl-2 و افزایش معنی‫داری در Bcl-2 و کاسپاز 8 نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. میزان پارگی الیاف کاردیومیوسیت در گروه استقامتی و مقاومتی نسبت به گروه کنترل کمتر بود بطوری‫که در برخی از الیاف در گروه کنترل حضور سلول های لنفوسیتی مشاهده شد (p<0/05).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که تمرینات مقاومتی با شدت بالا و استقامتی با شدت متوسط می توانند از ایجاد فیبروز بافتی ناشی از رسوب کلاژن در دیابت جلوگیری نمایند و این نوع تمرینات می توانند عوامل درگیر در آپوپتوز را هم در مسیر داخلی و  هم در مسیر خارجی فعال نمایند، از سوی دیگر می توان از این شدت تمرینی به عنوان یک راه کار غیردارویی موثر برای کاهش عوارض آپوپتوز و فیبروز ناشی از دیابت در بافت قلبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، دیابت نوع 2، آپوپتوز، فیبروز
  • پریسا حبیبی، هادی یوسفی*، مهدی خزاعی، محمد زارعی، ایرج صالحی، رضا جمالی دلفان، سیمین افشار صفحات 204-216
    زمینه و هدف

    یایسگی و مخصوصا یایسگی حاد در اثر جراحی با مشکلات متعددی در زنان همراه می‌باشد. هدف این مطالعه تعیین اثرات جنیستیین و ورزش منظم شنا (به تنهایی/ یا ترکیبی) بر درد از طریق مکانیسم احتمالی التهابی و استرس‌اکسیداتیو در موش‌های صحرایی اواریکتومی شده بود.

    روش کار

    در این مطالعه موش‌های صحرایی به شش گروه شامل: گروه کنترل، گروه شم، گروه اواریکتومی شده (OVX)، گروه اواریکتومی شده با هشت هفته تمرین ورزشی شنا (OVX.E)، گروه اواریکتومی شده با هشت هفته تجویز جنیستیین (OVX.G) و گروه اواریکتومی شده با هشت هفته درمان ترکیبی ورزش و جنیستیین (OVX.G.E) تقسیم شدند. اثرات جنیستیین و/ یا ورزش با بررسی شدت درد با استفاده از تست‌های تیل- فلیک و فرمالین ارزیابی شد. سطوح سرمی اینترلوکین یک بتا (IL-1β) و فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-α) و سطح ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل (TAC)، وضعیت اکسیدان کل (TOS) و مالون دی‌آلدیید (MDA) توسط ELISA و اسپکتروفتومتر ارزیابی شدند.

    یافته ها

    در گروه OVX در مقایسه با گروه کنترل، آزمایشات تیل- فلیک و فرمالین نشان از افزایش پاسخ درد داشتند. همچنین افزایش معنی‌داری در سطوح سرمی فاکتورهای IL-1β، TNF-α، MDA، TOS و کاهش TAC، در گروه OVX مشاهده شد؛ ولی در گروه‌های OVX.E، OVX.G و مخصوصا OVX.E.G سایتوکین‌های پیش التهابی و استرس اکسیداتیو و همچنین پاسخ‌های درد کاهش معنی داری نسبت به گروه OVX از خود نشان دادند.

    نتیجه‌گیری: 

    ترکیبی از جنیستیین و ورزش منظم شنا دارای اثر هم‌افزایی و محافظتی بیشتری در کاهش درد حاد و مزمن نسبت به استفاده از این روش‌ها به تنهایی در دوره یایسگی است.

    کلیدواژگان: درد پس از یائسگی، جنیستئین، ورزش، سایتوکین های التهابی، استرس اکسیداتیو
|
  • Aida Nahumi, Maryam Peymani, Hussein A Ghanimi, Asadollah Asadi, Arash Abdolmaleki * Pages 103-119
    Background & objectives

    One of the functions of RNA editing is to change the RNA sequence without changing the genomic DNA sequence and changing the fate of cellular RNA. Therefore, studying the clinical application of RNA editing for targeted therapies is necessary.

    Methods

    All articles related to the subject of the study were searched in the Scopus, PubMed/Medline, ISI Web of Knowledge, and Google Scholar database.

    Results

    The changes that occur within the RNA editing are A to I base replacement by adenosine deaminase (ADAR) on RNA and C to U replacement by the apolipoprotein B mRNA-editing enzyme, catalytic polypeptide1 (APOBEC1). Recently, the role of RNA editing in human diseases has been reported.

    Conclusion

    RNA editing can be used as a new strategy to identify new disease biomarkers and more personalized treatments for various diseases.

    Keywords: RNA Editing, ADAR Protein, Innate Immune Response, Cancer
  • Mohammad Hassanpour, Vahid Adiban *, Firouz Amaani, Ahad Fatehi Pages 120-127
    Background & Objective

    Bleeding is a common complication during heart surgery, and management of heparin and protamine consumption during operation affects hemeostasis. The dosage of protamine sulfate is variable based on the amount of heparin used and studies have reported different results. The aim of this study was to evaluate the effect of protamine sulfate administration after cardiac surgery on the drainage of the patient's blood secretions.

    Methods

    In this retrospective cross- sectional study, required data from 120 medical records patients, from 2011 to 2020 undergoing heart surgery, for example CABG, was extracted and examined. Patients were grouped (60 people in each group) and compared based on protamine sulfate intake and not receiving it, in the intensive care unit and body mass index, age, sex, ACT values ​​and blood drainage rate.

    Results

    76 (63.37%) patients were male and 44 (36.66%) patients were female. Most patients were in the age range of 50-70 years and most patients were overweight. Blood drainage in the protamine group was significantly lower than the control group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of ACT values. Blood drainage in the protamine group was significantly lower in normal BMI and overweight individuals than in the control group. The amount of blood drained in the protamine group in women and in people over 70 years was significantly lower than the control group.

    Conclusion

    despite previous studies, our study showed a reduction in the amount of postoperative bleeding following re-prescribing of protamine sulfate in the intensive care unit, which eliminated the effect of heparin and the coagulation disorder caused by heparin. The limitations of the present study included patients under 12 years of age, patients weighing more than 120 kg, and patients requiring hypothermia treatment less than 28 Cº.

    Keywords: Bleeding, Cardiac Surgery, Heparin, Protamine Sulfate
  • Yusef Hamidzadeh arbabi *, Rasoul Nemati, Hamed Rezakhani Pages 128-140
    Background & objectives

    One of the main effective factors in combating gastric cancer is having good health literacy in the community. The aim of this study was to determine the health literacy of gastric cancer in clients and patients admitted to Imam Khomeini Medical Center in Ardabil.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study. The sample of this study consisted of clients and patients admitted to Imam Khomeini educational -medical center in Ardabil in the second half of 2019. The sample size was 320 people which were randomly sampled. Researcher-made tools were used after ensuring validity and reliability. The questionnaire had two parts: demographic characteristics and items of health literacy dimensions. Patients' informed consent was obtained before completing the questionnaire. Data were collected by nurses and entered into SPSS-26 software. By using descriptive and analytical statistical parameters such as frequency and frequency percentage, mean and standard deviation, t-test and ANOVA analyzed.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of participants was 42.98±14.35. The overall level of health literacy about stomach cancer was calculated as 31.13. The average gastric cancer health literacy in five dimensions in the clients and patients of Imam Khomeini educational-medical center in Ardabil was calculated as follows: access to health information resources was 38.02±10.6, reading health information was 13.47±4.41, understanding health information was 30.37±6.9, evaluation of health information was 16.73±4.58 and decision-making and application of health information was 58.49±10.77. Apart from reading in other dimensions of health literacy, no significant difference was found between clients and inpatients.

    Conclusion

    The results of this study showed that the mean score of health literacy of clients and patients admitted to Imam Khomeini medical center in Ardabil from gastric cancer is low and not sufficient. Considering the role of health literacy in energy storage, cost and time management of the individual's disease, it is necessary to plan and perform more efficient interventions to promote health literacy in the community, especially clients and patients admitted to Ardabil educational medical centers on gastric cancer.

    Keywords: Health Care, Health Literacy, Clients, Hospitalizations, Gastric Cancer
  • Adele Naseri *, Mohammad Shariatzadeh joneydi, Arefe Naseri Pages 141-153
    Background & objectives

    Brain trauma is one of the most common causes of damage to the central nervous system which can lead to death and long-term disability. The present study aimed at investigating the effect of 8 weeks of swimming exercise on the level of memory and interleukin 10 (IL-10) in the hippocampus and prefrontal cortex of mice with brain trauma.

    Methods

    40 male NMRI mice were randomly divided into four groups (control, swimming, trauma, swimming + trauma). After completing the exercise protocol, induction of trauma was performed by the weight -drop method. Ten days after trauma induction, the mice were evaluated for spatial memory with Y-maze test. The IL- 10 level was measured using ELISA technique. One-way analysis of variance and Tukey post hoc test were used for statistical analysis at a significance level of p<0.05 and using SPSS software version 26.

    Results

    The study results indicated that eight weeks of swimming exercise significantly increase memory in mice with brain trauma (p=0.001). Furthermore, eight weeks of swimming exercise significantly increase the level of IL-10 in the hippocampus of mice with brain trauma (p=0.001). However, this increase was not significant in the prefrontal cortex (p=0.126).

    Conclusion

    The results of the present study showed that swimming exercise before induction of brain trauma reduces inflammation and memory disorders and facilitates recovery after injury. Previous exercise training can probably reduce inflammation by increasing the amount of anti-inflammatory cytokines, including interleukin-10, and limit secondary damage with its protective effect.

    Keywords: Swimming Exercise, Memory, Interleukin 10, Hippocampus, Brain Trauma
  • Faezeh Abbasi, Rahmatollah Parandin *, Pouya Pournaghi Pages 154-167
    Background & objectives

    The pathophysiology of depression is very complex. Rosa canina L fruit contains various antioxidant compounds. The aim of this study was to investigate the anti-depressant and anti-anxiety effects of the aqueous- alcoholic extract of the Rosa canina L fruit in the behavioral tests including forced swimming, tail suspension, maze, and sucrose preference tests, as well as biochemical tests such as antioxidant capacity and malondialdehyde levels. Rosa canina L with high amounts of vitamin C, has anti-depressant and anxiety effects.

    Methods

    In this experimental study, 60 Syrian male mice were divided into 5 groups of 12, including the control group, the bisphenol A group, and three groups treated with oral bisphenol A at a dose of 125 mg/kg per day and the aqueous- alcoholic extract of the Rosa canina L fruit at doses of 100, 200, 400 mg/kg/day was administered from day 50 to 120 after birth. The data were analyzed using SPSS statistical software and the One Way ANOVA test. The level of significance was set at p<0.05.

    Results

    The findings showed that bisphenol A significantly increased the duration of immobility in the forced swimming and tail suspension test. The extract at the level of 400 mg/kg decreased the duration of immobility in both tests. Bisphenol A significantly reduced the antioxidant capacity of serum and brain. The extract at the level of 400 mg/kg significantly increased the antioxidant capacity of both the brain and serum.

    Conclusion

    The findings of this research showed that the fruit of the Rosa canina L has antioxidant effects, and with a significant decrease in antioxidant capacity and immobility in Syrian mice treated with the extract, therefore it has anti-depressant and anxiety effects.

    Keywords: Bisphenol A, Rosa canina L, Syrian Mice, Antidepressant, Anti-anxiety
  • Behrouz Shademan, Masoud Nikanfar, Jafar Rezaei, Mehdi Hassanpour, Mohammad Nouri, Alireza Nourazarian * Pages 168-185
    Background & objectives

    Evidence suggests that microRNAs (miRNAs) are essential for immune cell differentiation and function. In addition, miRNAs play an essential role in regulating the expression of pro-inflammatory genes in neurons. Therefore, we investigated the relationship between miRNA expression and inflammatory markers in the CSF of patients with multiple sclerosis.

    Methods

    RT-PCR analysis was performed on CSF samples from patients with multiple sclerosis (MS) and a control group to measure the expression level of miRNA-21, miRNA-155, miRNA-182, and miRNA-437. In addition, the levels of the inflammatory cytokines including IL-1β, IL-6, and TNF-α in CSF were measured using ELISA. A quantitative turbidimetric method was also used to measure high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP).

    Results

    A significant difference was found in the expression level of miRNAs and inflammatory factors in the CSF of patients with MS compared with the control group (p<0.05). The results of receiver operating characteristic (ROC) analysis showed the area under the curve for miRNA-21 (AUC=0.97, p<0.0001), miRNA-182 (AUC=0.97, p<0.0001), and miRNA-155 (AUC=0.96, p<0.0001). The miRNA-155 level in CSF played a very important role in the accurate diagnosis of MS. Significant correlations were found between inflammatory cytokines and miRNA-21, miRNA-155, and miRNA-182, as well as an indirect and moderate correlation between miRNA-437 and hs-CRP.

    Conclusion

    In MS patients, CSF levels of IL-1, IL-6, TNF-α, hs-CRP, and selected miRNAs can be used as biomarkers of CNS inflammation and neurodegenerative processes.

    Keywords: Multiple Sclerosis (MS), MicroRNAs, Inflammatory Markers, Receiver Operating Characteristics (ROC)
  • Hamideh Montazery Taleghani, Nader Shakeri *, Khosro Ebrahim, Rahman Soori, Mandana Gholami Pages 186-203
    Background & objective

    Diabetes causes chronic problems in the structure and function of tissues, such as apoptosis and fibrosis in addition to glycemic disorders. In this study the effect of 8 weeks of endurance and resistance training on various signaling pathways of apoptosis and tissue fibrosis of the heart of diabetic rats was investigated.

    Methods

    Thirty Wistar rats, approximately 8-10 weeks old, weight about 210-250 grams, received intraperitoneal injection of diabetic streptozotocin and were randomly divided into three groups: endurance training, resistance training and control group. The rats of the endurance training group were trained on the treadmill for 8 weeks, 5 days a week with intensity of vo2Max 60-80%. The resistance training group was trained on the ladder with a slope of 85 degrees and with a weight equals to 30-100% of their body weight. Forty eight hours after the last training session, blood samples were collected and ventricular tissues of mice were extracted. Glucose, insulin, serum insulin resistance index and Bcl-2, Bax, caspase 8 gene expression levels and Bax to Bcl-2 ratio were evaluated. Masson's trichrome and hematoxylin-eosin staining methods were used for histological examination of diabetic rat's heart structure to detect fibrosis.

    Results

    There was a significant decrease in Bax gene expression and the ratio of Bax to Bcl-2, and also there was a significant increase in Bcl-2 and caspase 8 in the endurance and resistance training groups in comparison with the control group. The rate of cardiomyocyte fiber rupture in the endurance and resistance groups was less than the control group, and the presence of lymphocyte cells was observed in some fibers in the control group. (p≤0.05).

    Conclusion

    The results showed that high-intensity resistance training and moderate-intensity endurance training can prevent tissue fibrosis caused by collagen deposition in diabetes, and these two types of training can reduce the factors involved in apoptosis both in the internal and external pathways. On the other hand, this training intensity can be used as an effective non-pharmacological method to reduce the problems of apoptosis and fibrosis caused by diabetes in the heart tissue.

    Keywords: Endurance Training, Resistance Training, Type 2 Diabetes, Apoptosis, Fibrosis
  • Parisa Habibi, Hadi Yousefi *, Mehdi Khazaei, Mohammad Zarei, Iraj Salehi, Reza Jamali Delfan, Simin Afshar Pages 204-216
    Background & objectives

    Menopause and especially acute menopause due to surgery is associated with many complications in women. The aim of this study was to determine the effects of genistein and regular swimming exercise (alone/or in combination) on pain through a possible mechanism of inflammation and oxidative stress in ovariectomized rats.

    Methods

    In this study, rats were divided into six groups, including: control, sham, ovariectomy (OVX), ovariectomized with eight weeks of swimming exercise training (OVX.E), ovariectomized with eight weeks of genistein administration (OVX.G), and ovariectomized with eight weeks of combined treatment (OVX.G.E). The effects of genistein and/or exercise were evaluated by examining the pain intensity with tail-flick and formalin tests. The serum levels of tumor necrosis factor-α (TNF-α), interleukin-1β (IL-1β), total antioxidant capacity (TAC), total oxidant status (TOS), and malondialdehyde (MDA) were also evaluated by ELISA and spectrophotometer.

    Results

    In the OVX group compared to the control group, tail-flick and formalin tests showed an increase in pain response. Also, a significant increase in the serum levels of IL-1β, TNF-α, MDA, TOS and a decrease in TAC was observed in the OVX group, however, in the OVX.E, OVX.G and especially OVX.E.G groups, pro-inflammatory cytokines and oxidative stress as well as pain responses showed a significant decrease compared to the OVX group.

    Conclusion

    A combination of genistein and regular swimming exercise was synergistically more effective in reducing acute and chronic pain than using them alone in the postmenopausal period.

    Keywords: Postmenopausal Pain, Genistein, Exercise, Pro-inflammatory Cytokines, Oxidative Stress