فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد سلامت، سید خلیل سیدعلی پور صفحات 9-20

    امروزه، مدیران دریافته اند یکی از راه های موفقیت و هویت سازمانی، رضایت و تکریم ارباب رجوع است و توجه و جلب رضایت ارباب رجوع مدنظر اکثر مدیران قرار گرفته است. به طوری که تکریم ارباب رجوع از اصلی ترین راهبردهای افزایش سرمایه اجتماعی در جامعه است. در همین ارتباط نیروی انتظامی با آکاهی از مسایل و مشکلات در کلانتری ها و پاسگاه های کشور برای دست یابی به تصویر ذهنی مثبت از مردم و افزایش و ارتقای سرمایه اجتماعی طرح مدیریت کیفیت ناجا (مکنا) که در واقع طرح تکریم ارباب رجوع یا مردم است را اجرا کرده است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات اجرای طرح مکنا در بهبود عملکرد و خدمات رسانی مطلوب کلانتریها (مطالعه موردی:کوپ های (کلانتری) شهرستان سمنان است. نوع پژوهش با توجه به ماهیت کاربردی و براساس روش توصیفی- تحلیلی بوده است. از پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید. نتایج پژوهش در بخش فرایندی نشان داد 46.8 درصد از پاسخگویان نحوه پاسخگویی پرسنل و مدیریت کلانتری ها و پاسگاه های شهرستان سمنان را متوسط ارزیابی کرده اند. در بعد الگوهای محیطی، 42.6 درصد از پاسخگویان گفته اند در سطح کلانتری ها و پاسگاه های شهرستان سمنان به میزان کم و خیلی کمی به فضای مناسب (میز و صندلی و...) برای استراحت دسترسی داشته اند. در بعد خلاقیت ها و نوآوری، 46.8 درصد از پاسخگویان معتقد بودند پرسنل کلانتری ها و پاسگاه های شهرستان سمنان جهت تسریع در انجام کار به میزان کم و خیلی کم از خلاقیت استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: ناجا، طرح مکنا، کلانتری، شهرستان سمنان
  • مسعود مظاهری، محمدامین جاویدپور صفحات 21-45

    دریاچه خزر از نظر حقوقی جزء آبهای کشورهای ساحلی است و مالکیت آن منحصر به همین کشورهاست. دریای خزر تا قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بصورت مشترک توسط این کشور و ایران استفاده می گردید. مقررات حاکم بر این دریا نیز منبعث از دو معاهدات مودت سال 1921 و بازرگانی و بحر پیمایی سال 1940 بوده است. البته قرارداد ترکمانچای 1838 نیز برای مدتی بعد از جنگ ایران و روسیه روابط دو کشور را در این دریا تنظیم کرده است. با این اوصاف از سال 1921 تا فروپاشی شوروی، قرار داد مودت و قرارداد تجارت و بحر پیمانی با عنوان منبع حقوقی تنظیم کننده رفتار دو کشور دریای خزر بوده اند و دو کشور ایران و شوروی طی بیانیه مشترکی که بعد از انعقاد قرارداد 1940 منتشر نمودند اعلام کردند که دریای خزر دریای مشترک بین ایران و شوروی می باشد. بدنبال فروپاشی شوروی و افزایش تعداد کشورهای ساحلی دریای خزر از 2 به 5 کشور، ابهام در رژیم حقوقی دریای خزر پدید آمد. لذا محقق در تحقیق حاضر، در صدد پاسخگویی به این سوال است که مواضع کشورهای تازه استقلال یافته و همچنین روسیه و ایران در خصوص رژیم حقوقی جدید دریای خزر در شرایط جدید چه می باشد و یا به چه صورت باید باشد؟ روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده از ابزار "کتابخانه ایی" و "اسنادی"، گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: رژیم حقوقی، دریای خزر، رژیم مشاع
  • میترا کسایی سنگسری، شبنم دخانیان، رویا جلالی صفحات 46-67

    زمانی در جامعه ما این باور رایج بودزن با لباس سفید وارد خانه شوهر شود و با لباس سفید آن را ترک کند خیلی ها معتقد بودند با مشکلات باید سوخت و ساخت ولی امروز این دیدگاه نزد بسیاری از مردم تغییر یافته و روز به روز بر تعداد طلاق ها افزوده میشود و زوج ها حس میکنند مجبور نیستند تا آخر عمر همدیگر را تحمل کنند.با این حال همه چیز به اینجا ختم نمیشود این روزها در بسیاری از موارد پدیده طلاق ناشی از مسایلی است که یک یا دو دهه قبل حتی باور کردن آن نیز امکان پذیر نبوده تنوع طلبی خیانت دروغگویی و بسیاری از مسایل دیگرمنشا و مبدا تعداد قابل ملاحظه ای از طلاق ها شده است.پژوهش حاضر با هدف جرم شناختی شریک عاطفی در نرخ آمار طلاق زوجین انجام شده است بدین منظور با بهره گیری از روش کیفی و با رویکرد پدیدار شناسی به شناسایی و بازنمایی پدیده مورد بررسی پرداخته شده است حوزه مطالعاتی پژوهش شامل کتابها پایان نامه ها مقالات مجلات و پژوهش های مرتبط با موضوع است.در این پژوهش از فیش برداری جهت گردآوری اطلاعات و از نمونه بهره گرفته شد.روش تحلیل به شیوه تحلیل مفهوم تفسیر مفهوم و استنتاج نظری است.

    کلیدواژگان: خانواده، طلاق، شریک عاطفی
  • فاطمه نوری رومنان، مطهره نوری رومنان، صادق اسمعیلی صفحات 68-96

    ارتکاب رفتار مجرمانه تحت عنوان هر یک از افعال یا ترک افعال و ناشی از عمد، سهو و یا خطاء از جانب افراد جامعه امری غیر قابل اجتناب است و جامعه پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نبوده بعضا در جریان ایفای وظایف طبابت، جرایمی یا تخلفاتی حادث می شود که دارای مسیولیت مدنی، کیفری یا انتظامی برای پزشک خواهد بود، وجه افتراق بین جرایم و تخلفات چیست؟ اینکه پزشک در طول دوران تحصیل یا به تبع تجاربی که در زمان اشتغال کسب می کند، همواره باید از نتیجه اعمال و رفتار خود در مقابل بیماران و افراد جامعه آگاه باشد، شکی نیست اما از دیرباز این مهم مورد توجه و نظر قانون گذار بوده تا مسیولیت های پزشکان را به حداقل برسانند تا مانعی در راستای معالجه و حیات بخشی به بیماران وجود نداشته باشد، از طرفی دیگر این سیوال مطرح است که مبنا و فلسفه تحدید مسیولیت پزشکان و حدود آن چیست؟ حدود مسیولیت پزشک متوجه چه تغییراتی شده در قانون لاحق؟ در پاسخ به این موضوعات عناوین مجرمانه ای از جمله تخلفات و جرایم و پاسخ های کنشی و واکنشی در مقابل جرایم پزشکی مورد تحلیل قرار داده می شود و ضمن بیان مبانی مسیولیت پزشک، حدود اختیارات وی مشخص می گردد و در نهایت با تحلیل این افتراق ها و بیان مجازات های آن به تحلیل سیاست جنایی حاکم بر این جرم می پردازیم.

    کلیدواژگان: جرائم پزشکی، قصور، تقصیر، خطا
  • محمدحسین امین، محمد میرزایی صفحات 96-132
    زمینه و هدف

    تخفیف مجازات از ابزارهای موثر سیاست جنایی در فردی کردن مجازات و تحقق اهداف اصلاحی و درمانی کیفر محسوب شده و پرهیز از افراط و تفریط در این خصوص حایز اهمیت است. علیرغم فواید قانون حبس تعزیری 1399 در بی اثر ساختن نقش تربیتی زندان و هزینه های آن، از نواقصی که بسترساز افزایش جرایم، تضییع حقوق مردم، سلب آسایش عمومی و جری شدن مجرمین میباشد نباید به سادگی عبور کرد؛ تنصیف مجازات حبس برخی جرایم رایج، ممنوعیت صدور حکم به بیش از حداقل قانونی، توسعه قلمرو تعلیق مجازات، افزایش جرایم قابل گذشت و اعمال مقررات تخفیف در فرض تعدد و تکرار از جمله این آثار منفی است.

    روش

    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از لحاظ روش؛ کیفی اکتشافی است که با تحلیل مضمون انجام شده و جامعه آماری شامل قضات، وکلا، اساتید و خبرگان انتظامی بدنبال احصاء آثار منفی قانون و ارایه راهکار جهت مقابله با تکرار جرم بوده است. حجم نمونه با توجه به ضرب اشباع نظری به تعداد 11 نفر رسید و داده ها نیز با مصاحبه های نیمه ساختار یافته گردآوری و از طریق کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مهمترین آثار منفی این قانون؛ آزادی زندانیان، تجری مجرمین، گسترش انتقام های شخصی و افزایش پرونده های دادگاه کیفری دو میباشد.

    نتایج

    راهکارهای پیشگیری از تکرار جرایم عبارتند از اصلاح قانون و سیاست جنایی، فرهنگ سازی، اصلاح فرآیند تحقیق و تنظیم گزارشات، تحقق پلیس علمی، آموزش ضابطین و برخورد با تخلفات ایشان، تخصصی تر شدن و تقویت نیروی انسانی پلیس.

    کلیدواژگان: حبس تعزیری، پیشگیری، تخفیف مجازات، تکرار جرم، ضابطین
  • حمیدرضا قزوینیان، حجت کرمی صفحات 133-166

    در این تحقیق سعی شده است که با کمک تکنیک GIS، داده های اقلیمی ایستگاه های امیریه، بسطام، فرومد، قلعه نوخرقان، حسینیان، کوهان، مهدی شهر، مجن، و نردین از استان سمنان که شامل سرعت باد، طوفان گرد و خاک، وجود مه و وجود تگرگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. سپس داده های تصادفات رخ داده در محور سمنان - شاهرود و میامی - جاجرم طی یک دوره زمانی 6 ساله (1395 الی 1400) مورد بحث و بررسی قرار می گیرند. نقشه های ارایه شده برای هر پارامتر هواشناسی در محورهای مورد مطالعه در نرم افزار ArcGIS10.3، به 5 وضعیت بسیار کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد از نظر خطرپذیری تصادف تقسیم بندی شده اند. دو روش درون یابی Kriging و IDW مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به معیارهای ارزیابی مورد استفاده، R2، RMSEو MAE، روش درون یابی Kriging نسبت به روش IDW بهتر عمل کرد. در محور سمنان - شاهرود، میزان خطرپذیری در وقوع تصادف برای پارامترهای اقلیمی سرعت باد، وجود تگرگ، وجود مه و طوفان گرد و خاک، ازکم الی زیاد گزارش می شود. در محور میامی - جاجرم میزان خطرپذیری در وقوع تصادف برای پارامتر اقلیمی سرعت باد، کم تا زیاد، پارامتر های اقلیمی وجود مه و طوفان گرد و خاک، از بسیار کم تا متوسط، و وجود تگرگ کم و متوسط حاصل شد.

    کلیدواژگان: GIS، سرعت باد، مه، طوفان گرد وخاک، تگرگ
|
  • Seyed Mohammad Salamat, seyed khalil seyedalipour Pages 9-20

    Nowadays, managers have realized that one of the ways of success and organizational identity is the satisfaction and respect of the superior, and the attention and satisfaction of the superior is considered by most of the managers. So that honoring clients is one of the main strategies to increase social capital in society. In this connection, the police force is aware of the issues and problems in the police stations and outposts of the country in order to achieve a positive mental image of the people and to increase and improve the social capital of the Naja quality management plan (Makna), which is actually a plan to honor the clients or the people. has implemented Therefore, the aim of the present research is to investigate the effects of the implementation of the Makna plan in improving the performance and optimal service delivery of police stations (case study: Kupai (police station) of Semnan city).The type of research was based on the applied nature and based on the descriptive-analytical method. A questionnaire was used to collect information. The results of the research in the process section showed that 46.8% of the respondents rated the response of the personnel and management of police stations and police stations in Semnan as average. In terms of environmental patterns, 42.6 percent of the respondents said that they had little or very little access to suitable space (tables and chairs, etc.) for rest at the level of police stations and checkpoints in Semnan city. In terms of creativity and innovation, 46.8% of the respondents believed that the personnel of the police stations and police stations of Semnan city use little or very little creativity to speed up the work. Finally,

    Keywords: Naja, Mekna plan, police station, Semnan city
  • Masuod Mazaheri, mohammadamin javidpure Pages 21-45

    Caspian Sea legally is from the water of the coastal countries and it's ownership is limited to these countries. Before the collapse of the Soviet Union, Caspian Sea was used in common by Iran and Soviet Union. The laws of the Caspian Sea were based on the treaties in 1921 (Amity contract) and 1940 (Business and Trekking contract). For a while after Iran and Russian war, Turkmen chai Contract at 1838 regulated the relationship between Iran and Soviet Union around Caspian Lake. From 1921 to Soviet Union collapse, Amity and Business and Trekking contracts were as a legal source for regulating of these two countries behavior related to the Caspian Lake. After the contract between Iran and Soviet Union at 1940 they announced the Caspian as a common Lake between them. Following Soviet Union collapse and increasing the coastal countries from 2 to 5 ones, problems in the legal regime of the Caspian Sea were created. In this descriptive study the researcher investigated the position of Iran, Russian and newly independent coastal countries related to the Caspian Lake.

    Keywords: legal regime, Caspian Sea, common regime
  • Mitra Kasaie sangesari, Shabnam Dokhanian, roya Jalali Pages 46-67

    Once upon a time in our society, it was a common belief that a woman should enter her husband's house in a white dress and leave it in a white dress. Many believed that one should burn and build with problems, but today this view has changed among many people and the number of divorces is increasing day by day. are increasing and couples feel that they don't have to endure each other for the rest of their lives.However, everything does not end here. These days, in many cases, the phenomenon of divorce is caused by issues that were not even possible to believe a decade or two ago, diversity, betrayal, lying and many other issues, the origin of which is a considerable number. It has been from divorces.The current research has been conducted with the objective of criminology of the emotional partner in the divorce statistics of couples. For this purpose, using the qualitative method and the phenomenological approach, the phenomenon under investigation has been identified and represented. The study area of ​​the research includes books, dissertations, magazine articles and Research related to the subject.In this research, a survey was used to collect information and a sample was used. The method of analysis is concept analysis, concept interpretation and theoretical inference.

    Keywords: Family, Divorce, partner
  • Fatemeh Noori roomanan, Motahareh Noori roomanan, Sadegh Esmaili Pages 68-96

    Committing criminal behavior under the title of any of the acts or omitting acts and caused by intention, mistake or mistake on the part of the members of the society is an unavoidable thing and the medical community is not exempted from this rule. What is the difference between crimes and misdemeanors? There is no doubt that a doctor should always be aware of the results of his actions and behavior in front of patients and members of society during his studies or according to the experiences he gains during his employment, but this matter has been the attention and opinion of the legislator for a long time. Minimize the responsibilities of doctors so that there is no obstacle in the direction of treating and giving life to patients. Limits of doctor's responsibility, what changes have you noticed in the subsequent law? In response to these issues, criminal titles such as offenses and crimes and proactive and reactive responses to medical crimes are analyzed and while stating the basics of the doctor's responsibility, the limits of his powers are determined and finally by analyzing these differences and stating its punishments, we analyze the criminal policy governing this crime.

    Keywords: medical crimes, malpractice, guilt, error
  • mohammadhosein amin, mohammad mirzaei Pages 96-132
    Background and Aim

    Punishment reduction is considered as one of the effective tools of criminal policy in individualizing punishment and realizing the correctional and therapeutic goals of punishment, and it is important to avoid exaggeration in this regard. Despite the benefits of the Penal Imprisonment Law 2019 in making the educational role of the prison and its costs ineffective, the shortcomings that create the basis for the increase of crimes, violation of people's rights, deprivation of public comfort and the escape of criminals should not be easily overcome; Among these negative effects are the halving of prison sentences for some common crimes, the prohibition of issuing sentences exceeding the legal minimum, the expansion of the scope of the suspension of punishment, the increase of pardonable crimes, and the application of mitigation provisions on the assumption of multiple and repetition.

    Method

    The current research from the point of view of practical purpose and in terms of method; It is an exploratory qualitative study that was conducted with content analysis and the statistical community including judges, lawyers, professors and law enforcement experts sought to quantify the negative effects of the law and provide a solution to deal with crime repetition. According to the theoretical saturation, the sample size reached 11 people and the data was collected through semi-structured interviews and analyzed through coding.

    Findings

    The most important negative effects of this law; The release of prisoners, the execution of criminals, the expansion of personal revenge and the increase of criminal court cases.

    conclusions

    The solutions to prevent the repetition of crimes include reforming the law and criminal policy, building culture, reforming the investigation process and preparing reports, realizing scientific police, training officers and dealing with their violations, becoming more specialized and strengthening the police force.

    Keywords: penal imprisonment, prevention, mitigation of punishment, recidivism, bailiffs
  • Hamidreza Ghazvinian, Hojat Karami Pages 133-166

    This research aimed to analyze climatic parameters, including wind speed, dust storms, fog, and hail, using the GIS technique. The data used for this research were collected from Amirieh, Bastam, Foroomad, Qaleh Now-e Kharaqan, Hosseinian, Kohan, Mehdishahr, Majen, and Nardin in Semnan province. Following that, accidents on the main roads of Semnan-Shahrud and Mayamey-Jajarm over six years (2016-2021) were examined. Maps were produced regarding accident risk for each meteorological parameter on the mentioned roads using ArcGIS 10.3 software, divided into five situations: very low, low, medium, high, and very high. A comparison was made between Kriging and IDW as interpolation methods, and it was found that Kriging outperformed the IDW method according to the criteria evaluated by R2, RMSE, and MAE. The results showed that the level of accident risk was reported to range from low to high for wind speed, hail, fog, and dust storms parameters on the Semnan-Shahrood road. According to the findings, the level of accident risk for the climatic parameters of fog and dust storms is very low to moderate on the Mayamey-Jajarm road. Also, the level of risk for wind speed and hail parameters was assessed as low to high and low to medium, respectively.

    Keywords: GIS, wind speed, fog, dust storms, hail