فهرست مطالب

مطالعات رفتاری در مدیریت - پیاپی 32 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات رفتاری در مدیریت
پیاپی 32 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون رمضی*، الهه امینی فر، کامران شیوندی چلیچه، علیرضا عصاره صفحات 1-24

    پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی الگوی برنامه درسی مسیله محور در درس ریاضی دوره ابتدایی انجام شد. این پژوهش از لحاظ ماهیت آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی)، هدف کاربردی، نحوه گردآوری اطلاعات پیمایشی_مقطعی بود. دربخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از مدل سازی ساختاری-تفسیری و حداقل مربعات جزیی استفاده شد. مشارکت کنندگان بخش کیفی، خبرگان و جامعه آماری در بخش کمی هم معلمین دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. حجم نمونه بخش کیفی طبق اصل اشباع نظری 19 نفر که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در بخش کمی طبق فرمول کوکران 355 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده برآورد و انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بوده است داده ها با روش های تحلیل کیفی محتوا و حداقل مربعات جزیی تحلیل شدند. نتایج بخش کیفی ارایه الگو با 7 مقوله اصلی هدف در سه سطح شناختی، نگرشی و مهارتی، محتوا، روش، ارزشیابی و برنامه درسی جمعا 46 مقوله فرعی بودند. داده های بخش کمی (برازش مدل) با استفاده از مدل معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزیی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدل از اعتبار و برازش مناسب در دو بخش درونی و بیرونی برخوردار است.

    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، مسئله محور، اعتباریابی، درس ریاضی، دوره ابتدایی
  • مختار حیدری*، غلامعلی طبرسا، نادر شیخ الاسلامی صفحات 26-41
    واژه تاب آوری به منظور مقاوم سازی سازمان ها توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده است. تاب آوری سازمان ها در برابر بحران ها یکی از مفاهیم بسیار مهم نظری و کاربردی در ادبیات مدیریت و سازمان در سال های اخیر بوده است. امروزه با وجود توجه به تاب آوری و کاربرد فراوان آن در حوزه های مختلف در ارتباط با تاب آوری سازمانی درک نظری و عملی محدودی در ارزیابی و اندازه گیری آن وجود دارد. هدف این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های تاب آوری سازمانی است. روش پژوهش از نوع کیفی - کمی است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع توسعه ای- کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران دولتی است که حداقل 10 سال سابقه فعالیت دارند. به منظور نمونه گیری در بخش کیفی از روش اشباع نظری و در بخش کمی نیز بر اساس تعداد مولفه های استخراج شده تعداد نمونه مشخص شد. نتایج حاکی از آن است که تاب آوری در سازمان های دولتی استان کرمانشاه شامل مولفه های؛ ارزش ها، برنامه ریزی، سازمان دهی، هماهنگی، یادگیری، چابکی و کنترل هزینه است. در بخش کمی نتایج معادلات ساختاری نشان داد که ابعاد و مولفه های تاب-آوری در سازمان های دولتی سازمانی از برازش مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، ابعاد و مولفه های تاب آوری، سازمان های دولتی، استان کرمانشاه
  • محسن نایبی* صفحات 42-62

    این تحقیق در راستای بررسی عوامل فرهنگی موثر بر توسعه مولفه های رفتار شهروندی اسلامی در در کلان شهر تهران انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت از کلیه کارکنان سازمان های فرهنگی شهر تهران می باشند که تعداد آنها حدودا 2500 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری ساده می باشد. از جامعه آماری مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری (براساس شیوه نمونه گیری مندرج در جدول مورگان (تعداد 308 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در چهار بعد و 29 گویه تنظیم براساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت، و گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی نیز، توصیف داده ها در دو بخش متغیرهای زمینه ای و متغیر های اصلی ارایه گردیده و در بخش آمار استنباطی، جهت بررسی فرضیه ها از آزمون ناپارامتری همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. با توجه به داده های تحقیق می توان گفت، عوامل فرهنگی (آموزه های دینی و اعتقادی ، عدالت و برابری اجتماعی ، صلح و دوستی ، مسیولیت پذیری اجتماعی ، خود آگاهی) بر توسعه مولفه های رفتار شهروندی اسلامی در کلان شهر تهران اثر مثبت و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، عوامل فرهنگی، رفتار شهروندی اسلامی
  • مهناز قاسمی حسین آبادی، مرتضی موسی خانی*، مجید رمضان صفحات 63-83

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل اشتیاق کارآفرینانه ی مدیران سازمان های دولتی استان اصفهان به شیوه ی کیفی و به روش تحلیل تم انجام شده است. داده های تحقیق از مرور مقالات داخلی و خارجی معتبر و مصاحبه با خبرگان استخراج شده است. 20 خبره ی منتخب، بصورت نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند از بین مدیران سازمان های دولتی در اصفهان (15نفر) و اساتید دانشگاه متخصص (5 نفر) برای مصاحبه انتخاب شدند. در وهله ی اول ادبیات تحقیق و پیشینه های داخلی و خارجی موضوع بررسی شد. از 36 مقاله ی منتخب 19 کد باز شناسایی شد، که در 4 دسته ی منابع، عوامل، راهبرد و پیامد دسته بندی شدند و پس از مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و مدیران سازمان های دولتی 23 کد از متن مصاحبه استخراج گردید. پس از تلفیق دو مرحله، نهایتا 34 کد باز در 4 دسته ی مذکور شکل گرفت. جهت تایید نهایی، از خبرگان خواسته شد نظرات خود را در مورد عوامل نهایی بیان نمایند. نتیجه ی نهایی، تایید تمامی عوامل را با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد. پس از آن روایی عوامل با استفاده از شاخص CVR بررسی و توسط خبرگان تایید شد. در مرحله ی بعدی برای ترسیم مدل از روش ISM استفاده شد و روابط بین عوامل مشخص گردید و مدل تحقیق ارایه شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اشتیاق، اشتیاق کارآفرینانه، مدیران سازمان های دولتی
  • حسین شهنوازی*، علی اکبر فرهنگی، مهرداد گودرزوند چگینی صفحات 84-110
    هدف

    در دهه ی اخیر موضوع استرس و آثار آن در سازمان یکی از مباحث اصلی مدیریت رفتار سازمانی را به خود اختصاص داده است . براین اساس این تحقیق با در نظر گرفتن ماهیت کاری خاص در سازمان پزشکی قانونی در نظر دارد که به ارایه الگوی مدیریت استرس در این سازمان بپردازد.

    روش

    این پژوهش بصورت کمی و کیفی در پارادایم قیاسی استقرایی انجام شده است. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه میباشد. برای تعیین میزان اهمیت شاخصها و غربال مهمترین شاخصهای شناسایی شده از تکنیک دلفی فازی استفاده شده است.

    طرح بحث: 

    بر اساس کدگذاری تحلیل محتوای کیفی در سه سطح کدهای اولیه،مقوله های فرعی و مقوله های اصلی در نهایت 151 شاخص شناسایی شد. نتیجه بررسی شاخص ها در دو راند بر اساس پرسشنامه ارایه شده به 15 نفر خبره نشان داد که که در تمامی موارد اختلاف کوچکتر از 2/0 است بنابراین همه شاخصهای تعیین شده مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که پزشکی قانونی در زمینه راهکارهای مدیریت استرس شغلی در میان کارکنان عملکرد چندان موفقی نداشته است و پیشنهاد می شود تا راهکارهایی مانند: برگزاری جلسه های مشاوره فردی و گروهی در سازمان برای تعیین ویژگی های مختلف وظایف و مسیولیت ها از بعد استرس زایی،در میان کارکنان بیشتر مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس، پزشکی قانونی، دلفی فازی، مدیریت استرس
  • محسن قره خانی*، کیومرث احمدی، عادل صلواتی صفحات 111-133

    رویکردهای مبتنی بر کنترل در مدیریت در حال تبدیل به رویکردهای مبتنی بر توانمندسازی است که خودتوانمندسازی جدیدترین نوع این رویکرد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای خودتوانمندسازی منابع انسانی در سازمان‎های دولتی ایران انجام شده است. در این پژوهش از دو روش اسنادی (کتابخانه ای) و میدانی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد؛ بدین ترتیب که، بر مبنای روش اسنادی، پژوهشگر با بررسی متون مختلف، اطلاعات مورد نظر از طریق فیش برداری کسب کرد. در راستای کاربست روش میدانی نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه بهره گرفته شد. حجم نمونه اولیه برای روش کیفی40 فرد مدنظر بود که در نهایت از این میان 20 فرد از مدیران سازمان های دولتی که آشنا به مباحث خودتوانمندسازی بودند و 20 نفر خبرگان و صاحبنظران مدل اولیه احصا شد و در روش کمی، با استفاده از فرمول کوکران 72 نفر شامل کارکنان اداره امور اقتصاد و دارایی استان کردستان در نظر گرفته شده که این افراد به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات گردآوری شده در بخش میدانی، حاصل از مصاحبه ها، با استفاده از روش پژوهش داده بنیاد و اطلاعات حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که پیامدها در دو سطح فردی و سازمانی به عنوان پیامدهای پدیده خودتوانمندسازی کارکنان در سازمان های دولتی ایران قابل شناسایی می باشند؛ بدین ترتیب که «رضایتمندی شغلی» و «تعالی منابع انسانی» در زمره پیامدهای فردی خودتوانمندسازی و «تحول نظام اداری»، «کاهش هزینه ها» و «تعالی سازمانی»، در زمره پیامدهای سازمانی، مطرح می باشند.

    کلیدواژگان: خودتوانمندسازی، تعالی فردی و سازمانی، تحول نظام اداری، رضایتمندی، کاهش هزینه ها
  • امیرعلی ستایش سرور*، هادی همتیان، سید محمد زرگر صفحات 134-159
    مقدمه

    امروزه حداکثر بهره برداری از سرمایه های انسانی برای سازمان ها به دلایلی ازجمله پیشرفت شتابان فناوری های مختلف ر قابت روزافزون تقاضا برای افزایش تولید و کاهش هزینه ها، گریزناپذیر شده است.

    روش

    این تحقیق بر اساس هدف در دسته تحقیقات کاربردی بوده و ازلحاظ ماهیت و روش در دسته تحقیقات توصیفی و ازنظر روش اجرا پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق برخی متخصصان و خبرگان در سازمان تامین اجتماعی و متخصصان فعال در زمینه مربی گیری و مدیریت نیروی انسانی بوده و از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. در این تخقیق از رویکرد دلفی فازی نوع 1 و 2 و 3 بهره گرفته شده است.

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق بیانگر این واقعیت است که از 31 متغیر موثر بر نقش مربی گری بر بهبود آموزش نیروی انسانی 16 شاخص برتر شناسایی و اولویت بندی شدند. بر اساس نتایج حاصله به ترتیب نقش مربی گری از کانال آموزش بر کاهش موانع اطلاعاتی و انگیزشی؛ کاهش موانع محتوایی و کاهش موانع ساختاری در رتبه های اول تا سوم قرار دارند.

    بحث: 

    مهم ترین عامل در امکان به کارگیری این شیوه آموزش در سازمان تامین اجتماعی، سطح پذیرش و تعهد مربیان و فراگیران است و این که کارکنان سازمان باور کنند که تغییر در شرایط کار و بهبود وضعیت موجود مستلزم تغییر در خود و افزایش ظرفیت ها و توانمندی های حرفه ای و تخصصی است که در موفقیت آنان برای اثرگذاری و تحقق اهداف سازمانی بیش از هر روش دیگری موفق خواهد بود.

    کلیدواژگان: مربی گری، آموزش منابع انسانی، بهبود آموزش، سازمان تامین اجتماعی
  • مجتبی هداوند، روح الله کزازی* صفحات 160-183

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سازمان یادگیرنده بر عملکرد سازمان با نقش میانجی رفتارهای نوآورانه (نوآوری باز) می باشد. از نظر روش شناسی این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف یک تحقیق کاربردی است. سازمان هایی که گرایش به یادگیری دارند قادرند محیط بیرونی را برای کشف پارادایم های تکنولوژی جدید، کنکاش و بررسی کنند که این عمل منجر به نوآوری می گردد، همچنین یادگیری سازمانی باعث حفظ مزیت رقابتی سازمان در محیط پرتلاطم رقابتی سازمان ها می شود. جامعه آماری در این پژوهش مدیران و کارکنان سازمان هواشناسی کشور در حوزه ستادی می باشد. حجم جامعه آماری 400 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه مورد نظر برابر 196 نفر تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی صوری آن با نظر صاحبنظران و روایی سازه با تحلیل عاملی تاییدی، بررسی و تایید گردید. جهت بررسی اعتبار و پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آن 826/0 می باشد، لذا پرسشنامه از پایایی مناسب برخوردار است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و روش معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج نشان می دهد که سازمان یادگیرنده بر عملکرد سازمان با نقش میانجی رفتارهای نوآورانه (نوآوری باز) تاثیرگذار است و همچنین رفتارهای نوآورانه (نوآوری باز) بر عملکرد سازمان تاثیر مستقیمی دارد.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رفتارهای نوآورانه (نوآوری باز)، عملکرد سازمان
|
  • Fereidoon Ramazi *, Elahe Aminifar, Kamran Sheivandi Chelecheh, Alireza Assareh Pages 1-24

    The present research was conducted with the aim of validating the problem-oriented curriculum model in the elementary school mathematics course. This research was exploratory (qualitative-quantitative) in terms of mixed nature, practical purpose, the method of collecting cross-sectional survey data. Content analysis and ISM wrer used in the qualitative part and partial least squares in the quantitative part. The participants of the qualitative part, experts and the statistical community in the quantitative part were also elementary school teachers in the academic year 2014-2016. According to the principle of theoretical saturation, the sample size of the qualitative part was 19 people who were selected by the purposeful sampling method, and the quantitative part, 355 people were estimated and selected by the simple random sampling method according to Cochran's formula. The research tools were semi-structured interviews in the qualitative part and researcher-made questionnaires in the quantitative part. The data were analyzed using qualitative content analysis and partial least squares methods. The results of the qualitative part of presenting the model with 7 main target categories in three cognitive, attitudinal and skill levels, content, method, evaluation and curriculum were a total of 46 subcategories. Data from the quantitative section (model fitting) were analyzed using structural equation models and partial least squares. The results showed the model has validity and appropriate fit in both internal and external.

    Keywords: Curriculum, Problem- Oriented, validating, Elementary Course, math lesson
  • Mokhtar Hedari *, Gholamali Tabarsa, Gholamali Tabarsa Pages 26-41
    The term resilience in order to strengthen organizations has attracted the attention of many researchers. Organizational resilience to crises has been one of the most important theoretical and practical concepts in the management and organizational literature in recent years. Today, despite the importance of resilience and its widespread use in various fields related to organizational resilience, there is a limited theoretical and practical understanding in its evaluation and measurement. The purpose of this study is to identify the dimensions and components of organizational resilience. The research method is qualitative-quantitative. This research is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the study includes government managers who have at least 10 years of experience. In order to sample in the qualitative part of the theoretical saturation method and in the quantitative part based on the number of extracted components, the number of samples was determined. The results indicate that resilience in government organizations of Kermanshah province includes components; Values are planning, organizing, coordinating, learning, agility and cost control. In the quantitative part, the results of structural equations showed that the dimensions and components of resilience in organizational government organizations have a good fit.
    Keywords: resilience, Dimensions, Components of Resilience, Government organizations, Kermanshah province
  • Mohsen Naebi * Pages 42-62

    The aim of the current applied, descriptive and correlational study was to investigate effect of cultural factors on Islamic citizenship behavior in Tehran. The research population comprised 2500 students of the Tehran out of whom a sample 400 was randomly selected, based on Morgan Table, to participate in the study. The research data were collected using a researcher-made five-point level Likert scale questionnaire comprising 6 factors and 29 items tapping the participants’ responses were. Therefore, 308 questionnaires were distributed among members of the target population. Having distributed and collected the questionnaires, we analyzed descriptively and inferentially. Descriptively, features like absolute and relative frequency, mean, standard deviation and variance of background and main variables were estimated. Inferentially, correlational tests, multiple regression and F-Test used indicated that cultural factors had a significant effect on Islamic citizenship behavior in Tehran.

    Keywords: culture, Cultural Factors, Islamic citizenship behavior
  • Mahnaz Ghasemi Hosseinabadi, Morteza Mousakhani *, Majid Ramadan Pages 63-83

    The present research was conducted with the aim of designing the model of entrepreneurial enthusiasm of managers of public organizations in Isfahan province in a qualitative way and by theme analysis. The research data is extracted from the review of domestic and foreign valid articles and interviews with experts. 20 selected experts were selected for interviews as a non-random purposeful sampling from the managers of government organizations in Isfahan (15 people) and specialized university professors (5 people). In the first place, the research literature and the domestic and foreign backgrounds of the subject were examined. From the 36 selected articles, 19 open codes were identified, which were categorized into 4 categories of resources, factors, strategy and consequences, and after interviews with academic experts and managers of government organizations, 23 codes were extracted from the interview text. After combining the two stages, finally 34 open codes were formed in the 4 mentioned categories. For the final approval, the experts were asked to express their opinions about the final factors. The final result showed the approval of all the factors using the sample t-test. After that, the validity of the factors was checked using the CVR index and confirmed by experts. In the next step, the ISM method was used to draw the model and the relationships between the factors were identified and the research model was presented.

    Keywords: entrepreneurship, passion, entrepreneurial passion, managers of government organizations
  • Hossein Shahnavazi *, Aliakbar Farhangi, Mehrdad Godarzvand Chegini Pages 84-110

    ObjectiveIn the last decade, the topic of stress and its effects in the organization has become one of the main topics of organizational behavior management. Therefore, this research, taking into account the special nature of work in the legal medecine organization, intends to provide a model of stress management in this organization.MethodsThis research has been carried out quantitatively and qualitatively in an inductive comparative paradigm. The tool for collecting information is a questionnaire. Fuzzy Delphi technique has been used to determine the importance of indicators and screen the most important identified indicators.ResultsBased on qualitative content analysis coding, 151 indicators were finally identified in three levels of primary codes, sub-categories and main categories. The result of checking the indicators in two rounds based on the questionnaire presented to 15 experts showed that in all cases the difference is smaller than 0.2, so all the determined indicators were approved.ConclusionIt seems that legal medicine has not been very successful in the field of occupational stress management solutions among employees, and it is suggested that solutions such as: holding individual and group counseling sessions in the organization to determine the various characteristics of tasks and responsibilities from the stress-causing aspect, among more employees be used.

    Keywords: Legal medecine, Fuzzy Delphy, Stress, Stress managment
  • Mohsen Garekhani *, Kumars Ahmadi, Adel Salavati Pages 111-133

    Control-based approaches in management are becoming empowerment-based approaches that self-empowerment is the newest type of this approach. The aim of this study was to investigate the consequences of human resource self-empowerment in Iranian government agencies. In this research, two documentary (library) and field methods were used to collect data, so that based on documentary method, the researcher obtained the information through vector jack by reviewing different texts. In order to use the field method, semi-structured interviews and questionnaires were used. The sample size was considered for the qualitative method of 40 individuals, among which 20 managers of governmental organizations who were familiar with the topics of self-empowerment and 20 experts and experts of the initial model were taken into account and in the quantitative method, using Cochran's formula, 72 people including employees of the Economic and Finance Affairs Department of Kurdistan province were selected by simple random sampling. The data collected in the field section, obtained from interviews, were analyzed using the research method of the foundation data and the data obtained from the questionnaire were analyzed using SPSS statistical software. Findings indicated that implications in two individual and organizational levels were identified as the consequences of self-capability phenomenon in Iranian government agencies; In this way, the 'job satisfaction' and 'human resource excellence' are among their individual consequences and 'transformation of the administrative system', 'reducing costs' and 'organizational excellence' are among organizational consequences. The results of measuring the implications of self-empowerment of resources in the formation of resources, with the confirmation of the findings, indicate that respondents have evaluated the status of the transformation of the administrative system (with an average of 3.18) and lower costs (with an average of 3.04) better than two other outcomes. Nevertheless, 31 percent of respondents have evaluated the status of the outcomes in the organization at a low level, 47% moderate and 23% high. Regarding the range of changes (5 1) and the mean obtained (2.91), respondents in general have evaluated the status of the implications in the middle-level organization.

    Keywords: selfability, individual, organizational excellence, administrative system transformation, satisfaction, Cost reduction
  • Amirali Setayesh Sarvar *, HADI HEMATIAN, Seyed Mohammad Zargar Pages 134-159
    Introduction

    Nowadays, the maximum exploitation of human capital has become inevitable for organizations for reasons such as the rapid development of various technologies, the ever-increasing competition, the demand for increasing production and reducing costs. Based on this, in this research, we decided to identify and prioritize effective factors on coaching in improving human resources training in the social security organization.

    Method

    Based on the purpose, this research is in the applied research category, and in terms of nature and method, it is in the descriptive research category and in terms of the survey implementation method. The statistical population of this research is some specialists and experts in the social security organization and professionals active in the field of training and human resource management, and the snowball sampling method was used. In measuring reliability, these closed questionnaires were used using Cronbach's alpha method and using SPSS22 software.

    Findings

    The results of the research show the fact that out of 31 variables affecting the role of coaching on the improvement of human resources training, 16 top indicators were identified and prioritized. Based on the results, the role of coaching from the education channel on reducing informational and motivational barriers; Reducing content barriers and reducing structural barriers are ranked first to third.

    Discussion

    The most important factor in the possibility of using this training method in the social security organization is the level of acceptance and commitment of trainers and trainees, and that the employees of the organization believe that changing the working conditions and improving the existing situation requires changing themselves and increasing their professional and specialized capacities. is that it will be more successful than any other method in their success to influence and achieve organizational goals. Considering the country's embargo conditions and the special conditions governing it, it is now more than ever necessary for managers at all levels to be genuinely involved in coaching their employees.

    Keywords: Coaching, Human Resource Training, training improvement, social security organization
  • Mojtaba Hadavand, Rouhollah Kazazi * Pages 160-183

    The purpose of this research is to investigate the impact of the learning organization on ( innovational behaviors) open innovation and the performance of the organization. In terms of methodology, this research is a descriptive correlation type and based on the purpose of an applied research. Organizations that have a tendency to learn are able to explore and investigate the external environment to discover new technology paradigms, which leads to innovation, and organizational learning helps maintain the organization's competitive advantage in a turbulent organizational environment. Therefore, creating and institutionalizing organizational learning is one of the most important tools for the long-term success of managers of organizations in the direction of development and better performance. In this regard, the present research was conducted with the aim of investigating the impact of the learning organization on open innovation and the performance of the organization (case study: Iran Meteorological Organization). The statistical population in this research is the managers and employees of the Iran Meteorological Organization. According to the collected statistics, the size of the statistical community is 400 people. To determine the sample size, Cochran's formula was used, and the desired sample size was determined to be 196. To collect data, Watkins and Marsik's learning organization questionnaire (1996), Roter et al.'s open innovation questionnaire (2019) and Fernand et al.’s organizational performance questionnaire (2006) were used. The value of Cronbach's alpha for the research variables is 0.826, so the questionnaire has adequate reliability. Data analysis has been done using Lisrel software and the method of structural equations. The results show that the learning organization has an impact on ( innovational behaviors) open innovation innovation and the performance of the organization. Also, the results show that open innovation has a direct effect on the organization's performance.

    Keywords: Learning Organization, ( innovational behaviors) open innovation, Organization Performance