فهرست مطالب

نشریه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ابوالفضل حاجی بمانی شورکی* صفحات 1-10
    بروسلوز یا تب مالت یکی از مهم ترین بیماری هایی است که از جنبه اقتصادی و بهداشتی اهمیت فراوانی دارد و بعد از بیماری هاری مهم ترین بیماری مشترک انسان و دام است. در بعضی از مناطق جغرافیایی از جمله ایران به عنوان بیماری اندمیک و یکی از مشکلات مهم در دام و انسان مطرح است. نحوه کنترل این بیماری وابستگی زیادی به شیوع سرمی این بیماری در دام دارد. بنابراین هدف مطالعه حاضر ارزیابی سرولوژیکی بروسلوز در گوسفندان شهرستان تبریز به منظور کنترل بهتر این بیماری در این منطقه است. از 200 راس از گوسفندان این منطقه نمونه گیری و نمونه سرم جداسازی و تشخیص بروسلوز بر اساس آزمایش سرولوژی رزبنگال انجام شد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر میزان شیوع بروسلوز 5/18 درصد، در جنس نر 2 درصد و در جنس ماده 5/16 درصد بود. شانس ابتلا به بروسلوز در گوسفندان بالای یک سال 2 برابر از گوسفندان زیر یک سال بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان شیوع سرولوزی بروسلوز در منطقه تبریز بالا هست. عواملی مثل جنس و سن گوسفندان در میزان شیوع سرولوژی این بیماری نقش می توانند داشته باشد. در نتیجه اقدامات کنترلی و پیشگیرانه این بیماری در این منطقه بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: بروسلوز، تبریز، شیوع سرولوژی، گوسفند
  • پرستو پورغفور لنگرودی*، مجید ولدان، بهارک محمدیان صفحات 11-18

    بیماری پاستورلوز طیور، بیماری باکتریایی مسری و حاد پرندگان اهلی و وحشی است که موجب تلفات و خسارت های اقتصادی قابل توجه می شود. این مطالعه مقطعی به منظور جداسازی و شناسایی پاستورلا مولتوسیدا از پرندگان بومی انجام شد. بدین منظور در فاصله زمانی دو ساله، تعداد 350 نمونه سواب حلقی از طیور بومی مشکوک به بیماری پاستورلوز در استان گلستان جمع آوری گردید. نمونه ها در محیط انتقالی پاستورلا قرار گرفته و به منظور انجام آزمایشات باکتریولوژی به موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی منتقل شدند. از 350 نمونه بررسی شده فقط 2 نمونه بر اساس کشت های باکتریایی، خصوصیات مورفولوژی و آزمایش های بیوشیمیایی، پاستورلا مولتوسیدا تشخیص داده شد. در مرحله بعد برای تعیین ژن اختصاصی kmt1، جدایه ها تحت واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) قرار گرفتند. بر اساس نتایج PCR هیچ کدام از جدایه ها به عنوان پاستورلا مولتوسیدا تایید نشدند. از آنجایی که طیور بومی مخازن باکتری های مهم از نظر اقتصادی و بهداشت عمومی هستند، اجرای برنامه های مراقبت و امنیت زیستی به منظور کنترل بیماری مفید می باشد.

    کلیدواژگان: وبای مرغان، جداسازی، شناسایی، پاستورلا مولتوسیدا، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • بهمن فاضلی نسب*، سعیده سعیدی، فرزانه فاضلی، فاطمه بیدرنامنی، زهرا بیگمی صفحات 19-30
    یکی از مشکلات کنونی درمان عفونت های باکتریایی، افزایش مقاومت آنها به آنتی بیوتیک ها می باشد. باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک باعث مرگ و میر قابل توجهی درمقایسه با باکتری غیر مقاوم می شوند. بنابراین استفاده از گیاهان دارویی زیتون، لوفا و مریم گلی، به دلیل خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی آنها بر علیه 10 پاتوزن انسانی مورد هدف تحقیق حاضر بود. بدین منظور آزمایشی به صورت کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفاتی مانند، فنل، فلاونویید، آنتی اکسیدان و قطر هاله عدم رشد اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Statistix10 و تهیه نمودارها با استفاده از نرم افزار Excel انجام شد. بیشترین میزان فلاونویید (02/398 میکروگرم در گرم ماده خشک) در میوه زیتون و کمترین میزان (78/255 میکروگرم در گرم ماده خشک) در برگ مریم گلی به دست آمده است. عصاره متانولی برگ زیتون با میانگین 8 میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد هافنیا الوی داشته است. عصاره متانولی برگ مریم گلی با میانگین 14 میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد استافیلوکوکوس اوریوس داشته است. عصاره متانولی بذر لوفا با میانگین 12 میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد سودوموناس آیروژینوزا داشته است. عصاره متانولی میوه زیتون با میانگین 18 میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد باسیلوس سریوس داشته است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که گیاهان لوفا، زیتون و مریم گلی و حتی بافت های مختلف آنها در درمان بعضی از باکتری های بیماری زا مانند هافنیا الوی، استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس آیروژینوزا و رشد باسیلوس سریوس موثر بوده اند. همچنین، توصیه می شود با استخراج مواد موثر عصاره این گیاه و سایر گیاهان، تحقیقات بیشتری روی انواع ترکیبات عصاره این گیاهان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: لوفا، هافنیا الوی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، باسیلوس سرئوس
  • محبوبه باقری، مازیار جاجرمی*، رضا قنبرپور صفحات 31-40
    کلی سین ها ترکیباتی با خاصیت ضد باکتریایی هستند که توسط اشریشیاکلی تولید می شوند و به سویه های تولیدکننده، قابلیت رقابت اکولوژیک در برابر باکتری های دیگر را می دهند. هدف از انجام این مطالعه شناسایی سویه های اشرشیاکلی تولیدکننده ی کلی سین جدا شده از لاشه مرغ گوشتی به روش PCR و بررسی اثر مهاری سویه های کلی سینوژنیک بر پاتوتیپ های مختلف اشریشیاکلی است. در این مطالعه، 110 جدایه باکتری اشرشیاکلی از 110 لاشه مرغ گوشتی از نظر حضور هفت گروه از ژن های تولیدکننده کلی سین شامل Y.U، E1، V، 5.10.K، E2-9، Ia.Ib وA.N.S4  مورد بررسی قرار گرفت. از میان 110 جدایه، 54 جدایه (1/49 درصد) دارای یکی از ژن های تحت بررسی بودند. از میان نمونه ها، 33 جدایه (30 درصد) از نظر ژن Ia.Ib مثبت بودند. همچنین ژن های V و E1 با فراوانی به ترتیب 20 درصد (22 جدایه) و 9 درصد (10 جدایه) در رتبه های بعدی قرار داشتند. فراوانی ژن A.N.S4 9/2 درصد (3 جدایه) بود و ژن های E2-9 و 5.10.K هر یک به تنهایی در 1 جدایه (9/0 درصد) تشخیص داده شدند. گروه ژنی Y.U در این مطالعه فاقد فراوانی بود. از میان 54 جدایه واجد ژن های کلی سین، 18 جدایه (3/33 درصد) دارای اثر مهاری نسبت به حداقل یکی از پاتوتیپ های ETEC، EIEC، EHEC، EAEC و EPEC بود. از نظر فنوتیپی، بیشترین اثر مهاری سویه های کلی سینوژنیک، بر دو پاتوتیپ ETEC و EAEC مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مرغ گوشتی، اشریشیاکلی، کلی سین، پاتوتیپ
  • زهرا دربندی، حسین جوان بخت*، حمید حسین خضری صفحات 41-46

    Babesia Starcovici 1893 و Theiler 1906 Theileria از شایع ترین انگل های خونی در حیوانات اهلی هستند که به وسیله کنه ها منتقل می شوند. این انگل ها باعث بروز بابزیوزیس و تیلریوزیس شده که به وسیله تب و کم خونی همولتیک مشخص می شوند و ممکن است مرگ فرد آلوده را به دنبال داشته باشند. بنابراین هدف این مطالعه تعیین نرخ آلودگی به انگل های Babesia spp. و Theileria spp. در استان گیلان از ایران بود. در مجموع 40 نمونه خون از 40 گاو مختلف جمع آوری شد. اسمیرهای خونی تهیه و رنگ آمیزی توسط محلول گیمسا (10 درصد) انجام شد و توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مجموع 7 نمونه آلوده به انگل بودند. بین آنها 3 نمونه (5/7 درصد) آلوده به انگل spp. Babesia و 2 نمونه (5 درصد) آلوده به انگل Theileria spp. بود و همچنین 2 نمونه (5 درصد) آلوده به انگل باکتریایی Anaplasma Theiler 1910 بود. در پایان پیشنهاد می شود جهت نتایج بهتر هر دو روش مولکولی و مورفولوژی بکار رود.

    کلیدواژگان: Babesia، Theileria، Anaplasma، گاو
  • مینو مطهر، هادی کیوانفر*، عبدالحمید شوشتری، محمدحسین فلاح مهر آبادی، غلامرضا نیکبخت بروجنی صفحات 47-58

    طی دو دهه گذشته، ویروس آنفلوآنزای فوق حاد طیور سویه H5 به دلیل ماهیت زیونوتیک بودن و ایجاد جهش فراوان مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. هدف از مطالعه پیش رو بررسی خصوصیات فیلوژنتیک و مولکولی ژن هماگلوتینین (HA) سویه H5N8 وارد شده به ایران در سال 1395 در تالاب میقان شهرستان اراک استان مرکزی بود. بدین منظور نمونه های مربوطه به تخم مرغ های 14 -10 روزه تلقیح شده و پس از استخراج مایع آلانتوییک و استخراج RNA و انجام PCR و تعیین توالی ژن ها، درخت های فیلوژنتیک توسط برنامه Mega7 رسم شده و خصوصیات مولکول شامل محل شکست Site) (Cleavage محل اتصال به گیرنده (Receptor binding Site)، محل گلیکوزیله (Glycosylation Site)، محل آنتی ژنیک (Antigenic Site) و جهش های مرتبط با ژن HA بررسی گردید. بر اساس آنالیز توالی اسید آمینه ژن HA، شامل محل شکست موتیف اسید آمینه پلی بازیک PLREKRRKR/GLF، که مشخصه ویروس های آنفلوآنزای فوق حاد بوده و جهش های T156A، S123P، S133A مرتبط با افزایش اتصال به اسید سیالیک پستانداران بود تجزیه و تحلیل فیلوژنیک ژن HA، بیانگر طبقه بندی این ویروس در کلد (Clade) b2.3.4.4 بوده و به نظر می رسد که ورود این سویه به ایران احتمالا از طریق مسیر پروازی پرندگان وحشی مهاجر، از غرب آسیا به شرق آفریقا افتاده است.

    کلیدواژگان: آنفلوآنزای پرندگان، ایران، فوق حاد
  • راضیه زاهدی نسب، سیده پریسا حسنین*، احمد راشکی صفحات 59-67
    بتالاکتاماز ها و پمپ های ترشحی از مهم ترین عوامل ایجاد کننده مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری کلبسیلاپنومونیه هستند. با توجه به شیوع بالای ژن های ایجاد کننده مقاومت و گسترش عفونت های بیمارستانی به ویژه عفونت ادراری ناشی از آن، هدف از این مطالعه بررسی میزان فراوانی ژن های NDM-1 ،oqxA  و oqxB در ایزوله های کلبسیلاپنومونیه جدا شده از نمونه های ادراری با استفاده از روش PCR بود. استخراج DNA با استفاده از روش جوشاندن انجام شد. واکنش PCR با استفاده ار پرایمرهای طراحی شده بر روی DNA 95 ابزوله کلبسیلاپنومونیه صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که فراوانی ژن های کدکننده پروتیین های دخیل در مقاومت های آنتی بیوتیکی شامل oqxA، oqxB و NDM-1به ترتیب 75 ایزوله (94/78 درصد)، 75 ایزوله (94/78 درصد) و 84 ایزوله (42/88 درصد) ارزیابی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که شیوع ژن های مرتبط با مقاومت به آنتی بیوتیک در این مطالعه نگران کننده است و مدیریت تجویز آنتی بیوتیک برای کنترل عفونت و جلوگیری از انتشار باکتری های مقاوم و شناسایی ایزوله های مقاوم به دارو با استفاده از روش های مولکولی مانند PCR ضروری است.
    کلیدواژگان: کلبسیلاپنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، عفونت ادراری، NDM-1، oqxA، oqxB
  • هما طباطبایی، محسن زرگر، عباس مروتی، علی جوادی، اشکان دیربازیان، مهرداد معماریان* صفحات 68-78
    انتروکوک ها باکتری های فلور نرمال دستگاه گوارش انسان می باشند و این باکتری ها عامل آلوده کننده مواد غذایی نیز به شمار می روند. هدف از این مطالعه غربالگری جدایه های انتروکوکوس با توجه به وجود ژن های مقاومت به تتراسایکلین از نمونه های جدا شده مواد غذایی در شهر قم است. جمع آوری و کشت 100 نمونه (گوشت و لبنیات)، در سطح شهر قم که بعد از کشت نمونه ها، انتروکوک ها جداسازی شدند و با استفاده از تست های بیوشیمیایی در سطح جنس تایید هویت شدند. با استفاده از پرایمرهای اختصاصی به کمک روش PCR میزان فراوانی ژن های مقاومت به تتراسایکلین با استفاده از پرایمرهای اختصاصی بررسی شد. در این مطالعه از 53 جدایه انتروکوکوس، (45 درصد) انتروکوکوس فاسیوم و (55 درصد) انتروکوکوس فیکالیس تشخیص داده شد. فراوانی ژن های مقاومت tetL، ermB، tetS، tetM و tetO به ترتیب 3، 7، 6، 17و 12 درصد گزارش شد. به منظور کاستن عفونت با این ارگانیسم و پیشگیری و کنترل شیوع و مرگ و میر ناشی از آن، بررسی اپیدمیولوژی و تعیین فراوانی مقاومت به تتراسایکلین به کمک PCR امری مهم در جهت شناسایی و پیشگیری از عفونت های ناشی از این باکتری می باشد.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس، PCR، تتراسایکلین، مقاومت
  • فائزه شکوهی، مجید جمشیدیان مجاور*، حمیدرضا فرزین، سید الیاس طباطبایی زاده، سمیرا کدوغنی ثانی، محدثه امیری صفحات 79-87

    هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات آنتی باکتریال نانوکمپلکس عصاره قارچ گانودرما+نقره بر روی باکتری های ایجادکننده عفونت های بیمارستانی اعم از استرپتوکوکوس پیوژنز، استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس آیروژینوزا و آسینتوباکتر بومانی پرداخته شده است. در پژوهش حاضر در ابتدا نانوذره نقره بر روی عصاره قارچ گانودرما بارگزاری شد. سپس جهت تایید بارگزاری نانوذرات نقره برروی عصاره قارچ گانودرما تست هایی از قبیل FTIR و بررسی توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام گرفت. سپس اثرات نانوکمپلکس برروی رده ی سلولی ورو بررسی شد تا سمیت این ترکیب بر روی سلول مشخص گردد همچنین خاصیت ضد باکتریایی نانوکمپلکس عصاره قارچ گانودرما+نقره برروی باکتری های استرپتوکوکوس پیوژنز، استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس آیروژینوزا و آسینتوباکتربومانی بررسی گردید. نتایج MIC نانوکمپلکس عصاره قارچ+نقره بر باکتری های سودوموناس آیروژینوزا، استافیلوکوکوس اوریوس، استرپتوکوکوس پیوژنز و آسینتوباکتر بومانی به ترتیب به میزان 875، 75، 218، 375، 109، 68 و 54 مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که این کمپلکس اثر سمیت بر رده سلول یوکاریوتی ندارد. بنابراین سنتز نانوکمپلکس عصاره قارچ گانودرما+نقره می تواند در زمینه پزشکی و صنایع غذایی به عنوان عامل ضد میکروبی نوآورانه، اقتصادی و محیط زیست قابل استفاده باشد.

    کلیدواژگان: قارچ گانودرما، نانوذره نقره، خاصیت ضد باکتریایی
  • آرین نعمتی نژاد، عیسی غلامپور عزیزی* صفحات 88-100
    مالاسزیا پکی درماتیس به عنوان یک مخمر فرصت طلب، برروی پوست انسان و حیوان به صورت فلور طبیعی وجود دارد و در صورت ضعف سیستم ایمنی ایفای نقش می کند. گل بیدمشک (Salix egyptica) دارای خاصیت آنتی اکسیدانی، کاهنده کلسترول و نیز برای درمان درد و التهاب مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه اثر مهاری عصاره ی آبی، اتانولی و متانولی گل این گیاه بر مالاسزیا پکی درماتیس مورد بررسی قرار گرفت. این مخمر از مرکز کلکسیون میکروبی شهریار با کد مشخصه (ATCC 10231) تهیه گردید. در این مطالعه تجربی، از گل بیدمشک با دستگاه سوکسله، عصاره های آبی، اتانولی و متانولی تهیه گردید. روش انتشار دیسک و چاهک، تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد (MIC) و تعیین حداقل غلظت کشندگی (MFC)، جهت ارزیابی اثرات ضد قارچی این عصاره ها بر مالاسزیا پکی درماتیس در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. میانگین میزان حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) برروی قارچ مالاسزیا پکی درماتیس برای عصاره اتانولی 103×3/8، برای عصاره متانولی 104×2/1 و برای آبی 104×4/1میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شدند. میانگین میزان حداقل غلظت کشندگی (MFC) در عصاره اتانولی 104×8/20، برای عصاره متانولی104×6/1 و برای عصاره آبی 104×5 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شدند. بر اساس نتایج این مطالعه، عصاره های الکلی و آبی گل بیدمشک دارای فعالیت ضد مالاسزیا پکی درماتیس می باشد. با این وجود از کلوتریمازول ضعیت تر می باشند.
    کلیدواژگان: چاهک، دیسک، کلوتریمازول، گل بیدمشک، مالاسزیا پکی درماتیس
  • مهدی راشکی*، محمدرضا رخشانی صفحات 101-108

    برای شناسایی باکتری ها روش های متفاوتی وجود دارد. یکی از راه های شناسایی، استفاده از نانوحسگرهای زیستی است. این نانوحسگرها با توجه به نوع تشخیص غیر تهاجمی و سریع، در سال های اخیر به طور وسیعی مورد استفاده قرار گرفته اند. نانوحسگرهای زیستی که بر اساس مواد دی الکتریک طراحی شده اند، به دلیل پهنای بسیار باریک پرتوهای انعکاسی حساسیت خیلی خوبی در تشخیص انواع باکتری ها دارند. در این مقاله برای تشخیص زیرسرووار O157:H7 باکتری اشریشیاکلای از حسگر مبتنی بر نانو توری سیلیکون نیترید استفاده شده است. شبیه سازی ها نشان می دهد طیف بازتاب موج الکترومغناطیسی در ساختار پیشنهادی پهنای بسیار باریک nm6 دارد و ضریب شایستگی و حساسیت اندازه گیری شده این حسگر وقتی در معرض این باکتری قرار می گیرد به ترتیب RIU-15/17 و nm/RIU105 به دست آمده است که نشان دهنده دقت و حساسیت زیاد این حسگر زیستی است. از این حسگر می توان برای تشخیص باکتری هایی که ضریب شکست شان در محدوده این باکتری است، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شناسایی سرووار O157:H7 باکتری اشریشیاکلای، نانو حسگر زیستی، حسگر سیلیکون نیترید
  • رضا نبوی* صفحات 109-116
    تیلریوزیز و آناپلاسموزیز در جمعیت نشخوارکنندگان بومی منطقه سیستان بسیار شایع می باشند. بابزیوزیز گاوان اگرچه با شیوعی بسیار کمتر ولی در منطقه قابل رویت است. همچنین بیماری سورا با عاملیت تریپانازوما اوانسی جمعیت قابل توجهی از شترهای منطقه را رنج می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه روش های متداول در تشخیص این اجرام عفونی با تکیه بر روش های بالینی، رنگ آمیزی گیمسا و تکنیک های مولکولی طراحی و در طول یک بازه زمانی 5 ساله (1397- 1392) انجام پذیرفته است. نمونه خون تعداد 636 راس گاو، 80 راس گوسفند و 213 نفر شتر با هدف ردیابی اجرام عفونی ذکر شده با استفاده از رنگ آمیزی گیمسا و همچنین انواع تکنیک های مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین تشخیص درمانگاهی این بیماری ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاضر نشانگر این است که روش های تشخیصی مولکولی به طور معناداری از حساسیت و ویژگی بیشتری نسبت به سایر روش ها بهره مند هستند ولی این موضوع بیانگر ارجحیت آنها در تشخیص نیست بلکه هر کدام از روش های تشخیصی مطالعه شده دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که کاربرد هر روش بر اساس نوع انگل، نوع میزبان و شرایط حاکم بر منطقه سیستان به طور مفصل مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تیلریا، بابزیا، آناپلاسما، گیمسا، مولکولی
  • سعیده سرگزی، محمد رهنما *، مجید علیپور اسکندانی، داریوش سعادتی، افسانه نوری جنگی، محمود کهنه پوشی صفحات 117-126

    استافیلوکوکوس اوریوس یک پاتوژن مواد غذایی است که برای انسان خطری جدی محسوب می شود این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضد باکتریایی چای ترش [1] در مهار باکتری استافیلوکوکوس اوریوس [2] به تنهایی و توام با نیسین درگوشت چرخ شده میگو وانامی انجام گردید. استخراج عصاره گیاه مورد مطالعه با استفاده از روش تبخیر درخلاء و به کمک دستگاه روتاری صورت پذیرفت. اثر غلظت های مختلف عصاره الکلی چای ترش (0، 1 ، 5/2 ، 5/3 ، 5 درصد) و نیسین (0، 5/0 ، 5/2 میکروگرم بر گرم) و ترکیب مقادیر مختلفی از نیسین (میکروگرم بر گرم) و عصاره (%): (25/0+5/3)، (25/0+5)، (5/0+1)،(5/0+5/2)،(5/2+1)،(5/2+5/2) بر رفتار رشد باکتری مذکور دردمای 4 درجه سانتی گراد طی 21 روز بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظت های پایین عصاره ی چای ترش (1 و 5/2 درصد) در مهار رشد باکتری از اختلاف معنی دار برخوردار نبودند تیمارهای ترکیبی عصاره به همراه نیسین توانستند از روز 6 به بعد رشد باکتری را متوقف نمایند با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت عصاره ی چای ترش و باکتریوسین نیسین به تنهایی دارای خاصیت مهارکنندگی بوده و به عنوان یک نگهدارنده طبیعی مواد غذایی به جای انواع شیمیایی و صنعتی آن معرفی می شوند بکارگیری توام این ترکیبات اثرات سینرژیست آنها را در کنار هم به اثبات رساند.
     
    [1] Hibiscus sabdariffa
    [2] Staphylococcus aureus

    کلیدواژگان: میگو وانامی، استافیلوکوکوس اوریوس، چای ترش، نیسین، عصاره الکلی
|
  • Abolfazl Hajibemani * Pages 1-10
    Brucellosis or Malta fever is a public health concern and an economically important disease with a worldwide distribution. After rabies, it is important zoonotic disease. The disease is endemic in some geographical areas, including Iran and it is one of the important problems in livestock and humans. The control of disease is highly dependent on the seroprevalence of this disease in livestock. Therefore, the aim of the present study is to evaluate the seroprevalence of brucellosis in sheep in Tabriz to better control this disease in this region. A total of 200 serum samples were obtained from sheep and brucellosis were detected using the Rose Bengal test. The overall prevalence of brucellosis was 18.5% in sheep. The prevalence of brucellosis was 2% in male and 16.5% in female. The odds of brucellosis exposure in > 1 Year sheep (adult) were about 2 times higher than that of <1 Year sheep. The results of the present study showed that the prevalence of ovine brucellosis in the Tabriz Zone was relatively high. Age groups and sex were associated risk factors with the seroprevalence of this disease. Thus, a control and prevention programs of this disease are very important in this region.
    Keywords: Brucellosis, Tabriz, Seroprevalence, Sheep
  • Parastoo Poorghafour Langeroodi *, Majid Valadan, Baharak Mohamadiyan Pages 11-18

    Avian pasteurellosis, a highly contagious and severe bacterial disease of wild and domestic birds, causing mortality and important devastating economic losses. This cross sectional study was performed to isolate and identify pasteurella multocida in backyard poultry. For the purpose of the study, a total of 350 pharyngeal swab specimens collected from backyard birds suspected of illness during two years in Golestan Province, Iran. Samples were packaged in modified stuart's transport medium, and transferred to the Razi vaccine and Serum Research Institute for bacteriological examination. Out of 350 samples, two isolates were identified as p. multocida on the basis of bacterial cultures, morphological and biochemical characteristics. The isolates were subjected to polymerase chain reaction (PCR) for the detection of KMT1 species specific gene fragment. According to the results of PCR assay none isolates have been confirmed as p. multocida. Since Backyard birds may serve as source of public health and economically important bacteria, implementation of a pasteurellosis surveillance program and biosecurity measures will be helpful to develop disease control measures in the future.

    Keywords: Fowl cholera, isolation, Identification, pasteurella multucida, PCR
  • Bahman Fazeli-Nasab *, Saeide Saeidi, Farzaneh Fazeli, Fatemeh Bidarnamani, Zahra Beigomi Pages 19-30
    One of the current problems of treating bacterial infections is increasing their resistance to antibiotics. Antibiotic-resistant bacteria cause significant mortality compared to non-resistant bacteria. Therefore, the use of olive, luffa, and sage medicinal plants, due to their anti-inflammatory and antimicrobial properties against 10 human pathogens, was the target of this research. For this purpose, a completely random experiment was conducted in three replications. Traits such as phenol, flavonoid, antioxidant and the diameter of the growth zone were measured. Data analysis was done using Statistix10 software and charts using Excel software. The highest amount of flavonoids (398.02 micrograms per gram of dry matter) was found in olive fruit and the lowest amount (255.78 micrograms per gram of dry matter) was obtained in sage leaves. Methanolic extract of olive leaf with an average diameter of 8 mm of non-growth zone had the greatest effect on inhibiting the growth of Hafnia alvei.  Methanolic extract of sage leaves with an average diameter of 14 mm of non-growth zonehad the greatest effect on inhibiting the growth of Staphylococcus aureus. Methanolic extract of luffa seed with an average diameter of 12 mm of non-growth zone had the greatest effect on inhibiting the growth of Pseudomonas aeruginosa. Methanolic extract of olive fruit with an average diameter of 18 mm of non-growth zone had the greatest effect on inhibiting the growth of Bacillus cereus. The results of the present research showed that Luffa, olive and sage plants and even their different tissues were effective in treating some pathogenic bacteria such as Hafnia alevi, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and the growth of Bacillus cereus. Also, it is recommended to conduct more research on various compounds of these plant extracts by extracting the effective ingredients of this plant extract and other plants.
    Keywords: Luffa, H. alvei, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus
  • Mahboube Bagheri, Maziar Jajarmi *, Reza Ghanbarpour Pages 31-40
    Colicins are antibacterial compounds produced by Escherichia coli which give the producing strains the ability to compete ecologically against other bacteria. The aim of this study was to identify Escherichia coli strains producing colicin isolated from broiler carcasses by PCR and to investigate the inhibitory effect of colicinogenic strains on different Escherichia coli pathotypes. In this study, swab sample was obtained from 110 carcasses of broiler carcasses slaughtered in Kerman industrial slaughterhouse. one confirmed Escherichia coli isolate was selected from each carcass. Seven groups of colicin genes including Y.U, E1, V, 5.10.K, E2-9, Ia.Ib and A.N.S4 were screened using PCR and specific primers. Strains containing at least one colicin encoding gene were studied for their inhibitory effect on the growth of various Escherichia coli pathotypes. In this study, out of 110 isolates, 54 isolates (49.1%) were positive for at least one of the studied genes. Of the total samples, 33 isolates (30%) were positive for Ia.Ib gene. Also, V and E1 genes with frequencies of 20% (22 isolates) and 9% (10 isolates) were in the next ranks, respectively. The prevalence of A.N.S4 gene was 2.9% (3 isolates) and E2-9 and 5.10.K genes were only detected in 1 isolate (0.9%). The U.Y gene group was not detected in this study. Among 54 isolates with colicin genes, 18 isolates (33.3%) had an inhibitory effect on at least one of the ETEC, EIEC, EHEC, EAEC and EPEC patotypes. Phenotypically, the most inhibitory effect of colicinogenic strains was observed on ETEC and EAEC pathotypes.
    Keywords: broiler, Escherichia coli, colicin, Pathotypes
  • Zahra Darbandi, Hossein Javanbakht *, Hamid Hossein Khezri Pages 41-46

    Babesia Starcovici 1893 and Theileria Theiler 1906 are the most important endemic blood parasites in domesticated animals. These parasites are transmitted by ticks and can causes clinical babesiosis and theileriosis both characterized by fever, hemolytic anemia which may lead to death. Therefore, the aim of our study is to determine the infection rates of Babesia spp. and Theileria spp. in Guilan province from Iran. A total number of 40 blood smears were collected from 40 different randomly selected cattle. The blood smears prepared and stained by Gimsa solution (10%) and light microscopic was used to examination of blood smears. The results showed that the number of 7 samples were infected by parasites. Among these, 3 samples (7.5%) were infected with Babesia spp. and 2 samples (5%) with Theileria spp. Along as 2 samples (5%) with bacterial parasites Anaplasma Theiler 1910. In the end, we recommend using both morphological and molecular methods together to get better results.

    Keywords: Babesia, Theileria, Anaplasma, Cattle
  • Minoo Motahhar, Hadi Keyvanfar *, Abdolhamid Shoushtari, MohammadHossein Fallah Mehrabadi, Gholamreza Nikbakht Brujeni Pages 47-58

    During the past two decades, the highly pathogenic avian influenza H5N1 virus has received considerable attention due to its zoonotic and mutative features. Purpose of the leading study is molecular and phylogenetic characteristics of hemagglutinin (HA) gene of H5N8 strain identified in Meighan wetland of Arak city, Markazi province were investigated. For this purpose, samples were inoculated with embryonic eggs of 14-10 days and after extraction of allantoic fluid and RNA extraction and PCR and sequencing of genes, phylogenetic trees were drawn by Mega7 program and molecular properties including Cleavage site, Glycosylation site, Antigenic site, Receptor Binding site and HA gene-related mutations were investigated. Based on the analysis of the amino acid sequence of the HA genes, the cleavage site of the gene includes the PLREKRRKR / GLF polybasic amino acid motif, which is a characteristic of highly pathogenic influenza viruses. The HA gene of two viruses had T156A, S123P, S133A mutations associated with the increased mammalian sialic acid binding. Phylogenetic analysis of the HA gene of the virus studied in this study indicated the classification of this virus in the 2.3.4.4 b Clade. It seems that the introduction of these H5N8 HPAI strains in Iran probably occurred through the West Asia-East African flyway by wild migratory aquatic birds.

    Keywords: Avian Influenza, Highly pathogenic, Iran
  • Raziyeh Zahedi Nasab, Seyedeh Parisa Hasanein *, Ahmad Rashki Pages 59-67
    Beta-lactamases and secretory pumps are the most important factors causing antibiotic resistance in Klebsiella pneumoniae bacteria due to the high prevalence of genes causing resistance and the spread of hospital infections, especially urinary tract infections caused by them, in In this study, Klebsiella pneumoniae isolates, isolated from urine samples were examined for the frequency of NDM-1, oqxA and oqxB genes using PCR technique.  DNA extraction was extracted by boiling method. PCR was done on 95 isolates of Klebsiella pneumoniae using the primers designed in this study. The showed that the prevalence of genes encoding antibiotic resistance including oqxA, oqxB and NDM-1 genes in 75 isolates (% 78.94), 75 isolates (78.94%) and 84 isolates (88.42%) respectively were evaluated. Prevalence of antibiotic resistance genes in this study is worrying and management of antibiotic prescription is necessary to control infection and prevent the spread of resistant bacteria and identify drug resistant isolates using molecular methods such as PCR.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Antibiotic Resistance, Urinary tract infection, NDM-1, oqxA, oqxB
  • Homa Tabtabatei, Mohsen Zargar, Abbas Morovvati, Ali Javadi, Ashkan Dirbaziyan, Mehrdad Memariyan * Pages 68-78
    Enterococcus as a part of the normal flora of human gastrointestinal tracts can cause infections in foods. Aim of this study was to determine tetracycline resistance in Enterococcus isolated from food. In this laboratory study, one hundred samples of food from different parts of Qom were collected. After determining the type, they were tested for their resistance against tetracycline genes by specific primer PCR. Out of 53 isolates, 45% isolates belonged to Enterococcus faecium 55% isolates were Enterococcus faecalis. Size band of this genes were tetS 647bp, tetO 442 bp, tetM 373 bp, tetL 306bp, ermb 311 bp. Among this samples tetO (12 %), tetS (6 %), tetM (17 %), tetL( 5%) and ermB (7%)isolate. Considering the results, increasing antibiotic resistant strains, especially tetracycline among Enterococcus, is a serious threat to the general public, Molecular method could help rapid diagnosis this resistance genes and help to treatment.
    Keywords: Enterococcus, Tetracycline, PCR, Resistance
  • Faezeh Shokouhi, Majid Jamshidian-Mojaver *, Hamidreza Farzin, Seyed-Elias Tabatabaeizadeh, Samira Kadoughani Sani, Mohadese Amiri Pages 79-87

    The aim of this study was to investigate the antibacterial effects of Ganoderma+silver extract complex nanocomplex on bacteria causing nosocomial infections including Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii. In the present study, silver nanoparticles were first loaded on Ganoderma extract. Then, tests such as FTIR and scanning electron microscopy were performed to confirm the loading of silver nanoparticles on Ganoderma extract. Then, the effects of nanocomplexes on Vero cell line were investigated to determine the toxicity of this compound on the cell. Also, the antibacterial properties of nanocomplexes of Ganoderma+silver extract on the studied bacteria were investigated. The MIC results of the fungus+silver nanocomplex were observed on Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes and Acinetobacter baumannii at 875, 218.75, 109.375 and 54.68, respectively. The results of this study showed that this complex has no toxic effect on eukaryotic cell line. Therefore, the synthesis of Ganoderma+silver nanocomplex can be used in medicine and food industry as an innovative, economical and environmental antimicrobial agent.

    Keywords: Ganoderma fungus, Silver nanoparticles, antibacterial properties
  • Arian Nematinezhad, Issa Gholampour Azizi * Pages 88-100
    Malassezia pachydermatis, as an opportunistic yeast, exists on the skin of humans and animals and takes effect if the immune system is weak. Salix egyptica flower has antioxidant and cholesterol-lowering properties, and it is also used to relieve pain and inflammation. In the study, the inhibitory effects of aqueous, ethanolic, and methanolic extracts of this plant on this yeast were investigated. Aqueous, ethanolic, and methanolic extracts were prepared with a Soxhlet extractor. The disk and well diffusion, the determination of minimum inhibitory concentration (MIC), and the determination of minimum fungal concentration (MFC) were studied in the laboratory to evaluate the antifungal effects of these extracts on Malassezia pachydermatis. This yeast prepared of the collection microbial center shahriar with code ATCC 10231. The mean minimum inhibitory concentrations (MIC) on Malassezia packydermatis were 8.3 ×103 μg/ml for ethanolic extract, 1.2×104 μg/ml for methanolic, and 1.4 ×104 μg/ml for aqueous. MFC 20.8 ×104 μg/ml was in ethanolic extract, 1.6 ×104 μg/ml in methanolic extract, 5×104 μg/ml in aqueous extract. Findings indicate that alcoholic and aqueous extracts of Pussy willow have anti- Malassezia Pachydermatis effects, however, lower than Clotrimazole.
    Keywords: Clotrimazole, Disc, Malassezia Pachydermatis, Salix egyptica flower, Well
  • Mahdi Rashki *, MohammadReza Rakhshani Pages 101-108

    There are different methods to identify bacteria. One of the ways of identification is the use of nano bio sensors. Recently, these nano bio sensors have been widely used due to their non-invasive and rapid detection. The silicon nitride-based bio sensor, which is designed based on dielectric materials, has a very high sensitivity in detecting bacteria. In this paper, we have used nano bio sensor based on silicon nitride grating to detect Escherichia coli serotype O157:H7. The simulations show that the electromagnetic wave reflection spectrum in the proposed structure has a very narrow width of 6nm, and the measured FOM (Figure of Merit) and sensitivity of this bio sensor when exposed to this bacterium are 17.5RIU-1 and 105nm/RIU has been obtained, respectively, which shows the high accuracy and sensitivity of this bio sensor. This sensor can be used to detect bacteria whose refractive index is within the range of this bacteria.

    Keywords: Identifying serotype O157:H7 E. coli Bacteria, Nano Biosensors, Silicon Nitride based Sensor
  • Reza Nabavi * Pages 109-116
    Theileriosis and Anaplasmosis are very prevalent in native ruminants of Sistan region of Iran. Bovine babesiosis could be found with fewer prevalence. Also, Trypanosoma evansi induce the Surra disease in the camels of the region. The objective of present study is study and comparison of common available methods in identification of such infective organisms including clinical appearance, giemsa staining and molecular techniques (2013-2018). The blood specimens of 636 cattle, 80 sheep and 213 camels have been investigated with giemsa staining and molecular methods. Also, the clinical features were evaluated. The current results indicated that molecular PCR amplification is a more sensitive tool as compared to smear scanning for the detection of blood protozoa. However, it doesn’t mean that molecular techniques could be considered more preferable. The advantages and disadvantages of each identification method is discussed comprehensively based on the type of the parasites, hosts and economical condition in the area.
    Keywords: Theileria, Babesia, Anaplasma, Giemsa, molecular
  • Saedeh Sarghazi, Mohammad Rahnama *, Majid Alipour Eskandani, Dariush Saadati, Afsaneh Noori Jangi, Mahmoud Kohneh Poushi Pages 117-126

    Staphylococcus aureus is a food pathogen and is a serious threat to humans. This study was conducted in order to evaluate the antibacterial effects of Hibiscus sabdariffa in inhibiting Staphylococcus aureus bacteria alone and together with nisin in Vanami shrimp minced meat. The plant was extracted using a vacuum evaporation method with the help of a rotary machine. The effect of different concentrations of alcoholic extract of Hibiscus sabdariffa (0, 1, 2.5, 3.5, 5%) and nisin (0, 0.5, 2.5 micrograms/gram) and the combination of different amounts of nisin (micrograms per gram) and extract (%) (0.25+3.5), (0.25+5), (0.5+1), (2.5+1), (2.5+2.5) were investigated on the growth behavior of the bacteria at a 4°C during 21 days. The results showed that bacterial growth in low concentrations of Hibiscus sabdariffa extract (2.5.1%) had no significant difference in inhibiting bacterial growth. Combined treatments of the extract with nisin could stop the growth of bacteria from the 6th day onwards. According to the findings of this research, it can be suggested that Hibiscus sabdariffa extract and nisin have inhibitory effects and are introduced as a natural food preservative instead of its chemical and industrial types. The combined use of these compounds proved their synergistic effects.

    Keywords: Vanami shrimp, Staphylococcus aureus, Hibiscus sabdariffa, Nisin, Alcoholic extract