فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 81 (آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن عبدالهی، فضل احمد احمدی * صفحه 1

    معاهدات بین‌المللی یکی از نیازهای عمده دولت‌ها در جهان معاصر است. لذا هر دولتی باتوجه به‌ضرورت زیست بین‌المللی و حفظ منافع ملی و ارزش‌های بین‌المللی به جذب معاهدات بین‌المللی روی می‌آورد. دولت افغانستان به تعداد بسیاری از معاهدات بین‌المللی ملحق شده است. چنانکه «مجموعه معاهدات» سازمان ملل متحد نشان می‌دهد، این کشور 155 مورد امضاء، تصویب و الحاق دارد. باتوجه به این مطلب، سوال اصلی این مقاله آن است که با امعان نظر به روش‌های بین‌الملل-گرایانه و دولت‌محورانه در زمینه جذب معاهدات بین‌المللی، دولت افغانستان کدام روش را برگزیده است؟ روش بررسی مقاله حاضر، روش توصیفی-تحلیلی مبتنی بر داده‌های کتابخانه‌ای است که پس از جمع‌آوری اطلاعات و با استفاده از قوانین موجود، موضوع و مسیله مورد تحلیل و تجزیه قرار می‌گیرد. یافته‌ها حاکی از آن است که رویه عملی دولت افغانستان در قبال جذب معاهدات بین‌المللی، بصورت دقیق بر وفق هیچ‌کدام از نظریات مطرح ‌شده نیست. در حالی رویه دولت افغانستان در جذب معاهدات بین‌المللی بینش بین‌المللی گرایانه است، که در تعیین منزلت معاهدات و اجرای آنها بگونه دولت‌محورانه عمل کرده است. با این‌حال، در بسیاری از موارد هیچ رویه‌ای قابل‌ تعیین نیست.

    کلیدواژگان: روش ها، جذب معاهده، نظام حقوقی، بین المللی گرایانه، دولت محورانه، افغانستان
  • علی احمدی، علی رستمی فر * صفحه 2

    تحلیل اقتصادی حقوق، به مثابه یکی از رویکردهای نوین در عرصه مطالعات حقوقی، نزدیک به نیم قرن است که به ادبیات حقوقی وارد شده است. در ایران نیز از آغاز دهه هشتاد شمسی، با پی ریزی گرایش حقوق اقتصادی در دانشگاه ها، تحلیل اقتصادی حقوق نیز در دامان این گرایش، شروع به رشد و نمو کرد. در مکتب تحلیل اقتصادی حقوق، قواعد حقوقی باید به-مثابه ابزارهایی برای تنظیم رفتار اشخاص عمل کنند. از دیدگاه تحلیل اقتصادی، تفسیر قرارداد ناشی از نقص قرارداد و ابهام است و نقص قراردادی نیز به این دلیل برآمده از عدم تقارن اطلاعات طرفین (در زمان تشکیل قرارداد) می باشد، که امری طبیعی است. بنابراین تفسیر کننده قراردادی در تفسیر آن بایستی که به دنبال مهار فرصت طلبی قراردادی طرفین یا یکی از طرفین و کاستن از هزینه معاملاتی باشد. هنگامی که قرارداد دارای ابهام باشد، کارآمدترین تفسیر از منظر اقتصادی بسیار مهم خواهد بود. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی با رویکرد کتابخانه ای به بررسی تحلیل اقتصادی تفسیر قضایی قرارداد در حقوق ایران می پردازد. یافته ها نشان می‌دهد که تشخیص بی عدالتی و عدم تعادل اقتصادی قراردادها و تفویض خودسرانه توقف از اجرای تعهدات و شروط قراردادی به طرفین قرارداد خطرناک و ثبات و دوام قراردادها را متزلزل می سازد. درنهایت، مرجع تشخیص معیوب بودن عدالت معاوضی یا عدم تعادل اقتصادی قراردادها، مرجع قضایی است نه طرفین قرارداد، لذا دادرسان با قضاوت های عادلانه خود ضمن الزام طرف به اعاده تعادل قرارداد، زمینه تحقق عدالت معاوضی را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: تفسیر، قرارداد، تحلیل اقتصادی، تفسیر قضایی، حقوق ایران
  • ترجمه: سید سعید داعی الاسلام صفحه 3

    در این مقاله پس از بررسی تحولاتی که در جامعه بین‌المللی به وقوع پیوسته است، اهمیت خاص و ویژه عنوان مقاله حاضر یعنی حاکمیت در حوزه حقوق بین‌الملل عمومی را بررسی می‌نماییم. حاکمیت که مفهومی حقوقی و سیاسی بطور همزمان است، بطور دایمی مورد توجه محققینی که در تلاش برای تعیین نقش آن در روابط بین‌المللی که حقوق بین‌الملل بر آن حاکم است، می‌باشد. حاکمیت مفهومی پیچیده است، این مفهوم می‌تواند در بستر حقوق ملی بررسی گردد، اما بعنوان عضوی از جامعه بین‌المللی، یک دولت در روابط بین‌المللی برمبنای اصل برابری حاکمیت‌ها مشارکت می‌نماید، که معنی دیگر حاکمیت را بوجود می‌آورد. در این مقاله تحول مفهوم حاکمیت بررسی گردیده و عواملی را که منجر به تغییر در ویژگی‌های این مفهوم شده اند به منظور پیش بینی گرایش‌های به توسعه آن شناسایی گشته اند. در این تحقیق جنبه های اعمال حاکمیت بعنوان نتیجه ای از تحدید قدرت دولت‌ها به نفع شخصیت‌های بین‌المللی برجسته گشته اند. در نگارش این مقاله از روش تحلیل مسایلی که در راستای موضوع مذکور ایجاد شده اند، با ارجاع به دیدگاه های دکترین مشروح در تحقیقات تخصصی، تحقیقات مستند و تفسیر هنجارهای حقوقی در این زمینه استفاده شده است.

    کلیدواژگان: دولت حاکمیت دار، استقلال، حقوق بین الملل، جهانی سازی، قدرت زیستی
  • پیمان اسدبیگی صفحه 4

    از مهم ترین مسایل کسب سود از سوی اشخاص و تامین مالی از سوی بانک‌ها می‌باشد که همواره از زمان گذشته مورد اقبال اندیشمندان مسلمان بوده تا با بررسی ماهیت عملیات بانکداری در جهت تطبیق موارد مطروحه با شرع و موازین اسلامی اقدام نمایند. در مقاله حاضر با روش تحلیلی-توصیفی به تبیین وضعیت مشروعیت یا عدم مشروعیت قراردادهای مشارکت بانک‌ها که حاوی شرط تضمین سود می‌باشند پرداخته می‌شود. هدف، ارایه راهکاری مبتنی بر موازین فقهی و حقوقی در راستای حمایت از منافع مشروع اشخاص و تحقق اهداف اقتصادی بانک‌هاست. مشارکت مدنی را می‌توان جزء آن دسته از عقود نوبنیاد حوزه حقوق بانکداری اسلامی دانست که برپایه‌ عقد شرکت بنا نهاده شده و بطور معمول در نظام مالی-بانکی کشور‌های اسلامی منجمله ایران رایج و مورد استفاده‌ بسیار قرار ‌گرفته و همواره به علت عدم رعایت نظامات مربوطه، مشکلات عدیده‌ای را برای طرفین بوجود آورده که بدین ترتیب بانک مرکزی کوشیده است در راستای از میان برداشتن مشکلات موجود در قراردادهای تنظیمی، راهکاری کاربردی جهت تامین مالی بانک‌ها و اشخاص ذینفع از قبیل استفاده از قراردادهای استاندارد مشارکت مدنی بیابد که از سوی فقه مورد ردع و رد قرار نگیرد.

    کلیدواژگان: اعتبار، سود، ربا، بانکداری اسلامی، مشارکت مدنی
  • پیمان میرهادی صفحه 5

    پاترنالیسم، دخالت حکومت یا یک فرد در امور  فردی دیگر، برخلاف میل اوست، و در دفاع و تشویق این دخالت ادعا می شود که شخص مورد مداخله به این ترتیب از گزند در امان می ماند و شرایط بهتری پیدا می کند. برخی نویسندگان تاثیرات مطلوب و نامطلوب این نگرش ها و حمایت های پدرانه را در سیستم های سیاسی و حقوقی مختلف جهان بررسی و تجزیه و تحلیل نموده اند. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای گردآوری شده است. در مسیله پاترنالیسم تعارض بین حقوق عمومی و خصوصی و نهایتا احترام به اصول محترمی همچون حاکمیت اراده، خودمختاری، استقلال رای و حق تصمیم گیری مطرح می گردد که برخی اندیشمندان درصدد یافتن راهی برای برقراری تعادل مابین آن ها هستند. بنابراین برای درک بهتر این پدیده در مقاله پیش‌رو، بررسی نظرات هنجاری و یافته های صاحب نظران درباره توجیه پدرانه عمل کردن واجب است. دست آخر به نظر برخی محققین مسیله پاترنالیسم را می توان با مقوله عدالت سنجید تا با بررسی مصادیق ملموس پاترنالیسم در هر جامعه صرف نظر از نظام های سیاسی و حقوقی شان ضمانت اجرایی رسیدن به اهداف مطلوبی همچون افزایش رفاه، شادی، مراقبه و دفاع از افراد ضعیف النفس و تامین نیازها و منافع ایشان، زمینه های سوء استفاده و دستکاری فزاینده قانونگذاری به بهانه های فوق را تا حدودی کمرنگ نمود. زیرا، دولت پاترنال به مثابه یک خانواده است که کسی نمی تواند اقتدار او را زیرسوال ببرد، بنابراین اصلی ترین هدفی که برای دولت های مدرن در این جا باید کسب شود متحد شدن با جامعه است.

    کلیدواژگان: پاترنالیسم، مداخله، محدودیت آزادی و استقلال رای، سخت گیری های قانونی و قضایی
  • مصیب ترکی رودبار صفحه 6

    مساله حریم خصوصی یک پدیده حقوقی جدید در مغرب زمین است ولی با وارسی شریعت پی می بریم، که ابعاد آن در اسلام نیز مورد توجه قرار گرفته است. مقاله حاضر تلاشی است در بررسی مبانی حریم خصوصی در فقه اسلامی و حقوق ایران و چالش هایی که در این زمینه وجود دارد. این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده و در آن اشاره شده است که در فقه اسلامی، احکام فراوانی وجود دارد که به حریم خصوصی و قلمرو آن مربوط می‌شود،‌ در تحلیل این احکام، ابتدا باید اصول و مبانی‌ آن را شناخت. در نظام حقوقی ایران حریم خصوصی بصورت مشخص حمایت نشده است. در واقع، حق مستقلی به نام حریم خصوصی وجود ندارد و حق مذکور، مفاد تازه ای ندارد و مطلب خاصی نیز نمی گوید. قانون اساسی، قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون مطبوعات، قانون و مقررات مربوط به ارتباطات پستی و تلفنی؛ در زمره قوانین و مقرراتی هستند که گاه ضمنی و گاه صراحتا از برخی مصادیق حریم خصوصی حمایت کرده اند.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، قوانین موضوعه، آزادی بیان، حقوق شهروندی، قوانین اسلام
|
  • *Mohsen Abdullahi, Fazl A. Ahmadi Page 1

    In the political map of Latin America, progressive forces are showing more power day by day than in the past. The selection of Gustavo Petro in Colombia is the latest example. Based on this, the purpose of this article is to investigate and identify the causes or factors that lead to the continuation of progressive leaders in Latin America, especially in the last two decades. The research method in this article is descriptive-analytical and the question raised in this article is what is the new promotion process in Latin America? In response, we come to the hypothesis that in this century, the process of progress in Latin America can be divided into two periods before and after the death of the former president of Venezuela, Hugo Chávez, in 2013; Fut Chávez, as a charismatic leader, faced the trend of the general trend towards leftism with a few years break. On the other hand, the inattention of the right-wing rulers in Latin America to the demands of the generally poor segment of society, low economic growth along with structural weaknesses, low investment and productivity with strong inflationary pressures, fragility of the health system, erosion of institutions and high levels of poverty. has provided the conditions for the emergence of progressives in this region more than in the past. The findings of this research indicate that we have seen an increasing trend towards left wing in Latin America during the last two decades and this factor, more than anything else, is a reflection of the cry of Latinos against the indifference of right-wing leaders. According to public demand, it has been disregarding social justice and opposing the interventions of the United States of America in the internal affairs of these countries.

    Keywords: Progressivism, Latin America, Leftism, United States of America, Colombia
  • *Ali Ahmadi, Ali Rostamifar Page 2

    Democracy is still not institutionalized in Afghanistan and it has a long way to go before democracy is institutionalized in this country. One of the major internal obstacles on the way to the realization and institutionalization of democracy in this country is the existence of tribal and ethnic political culture of some of its residents. In this country, styles, values, beliefs, feelings, beliefs, looking back, orientations, social traditions and some social structures are some of the inhabitants of this ethnic and tribal land. Of course, this should not be denied and ignored that many young generations of Afghanistan have violated many beliefs, red lines and ethnic taboos. In the third presidential election in Afghanistan, it was seen that the political culture of some young people in this country is participatory. Therefore, the main goal of this article is to determine how effective political culture has been in the political development of Afghanistan. Since the Afghan society is a traditional and tribal society, its political culture is also a tribal political culture. The research method in this article is descriptive-analytical and the method of collecting library information. The findings show that there is a direct relationship between elections and the political culture of each country. Elections have the same situation as the country's political culture. If the political culture is moving towards democratization, it can be seen that the elections in Afghanistan are also moving towards democratization.

    Keywords: : Political Culture, Afghanistan, Elections, Traditions, September 11
  • Page 3

    In this article, after examining the developments that have taken place in the international community, we examine the special and special importance of the title of this article, which is sovereignty in the field of public international law. Sovereignty, which is a legal and political concept at the same time, is a constant concern of researchers who are trying to determine its role in international relations governed by international law. Sovereignty is a complex concept, this concept can be examined in the context of national law, but as a member of the international community, a government participates in international relations based on the principle of sovereign equality, which creates another meaning of sovereignty. In this article, the evolution of the concept of sovereignty has been investigated and the factors that have led to changes in the characteristics of this concept have been identified in order to predict the trends in its development. In this research, the aspects of exercising sovereignty as a result of limiting the power of governments in favor of international personalities have been highlighted. In the writing of this article, the method of analyzing the issues that have been created in line with the mentioned topic has been used, with reference to the views of the doctrine explained in specialized research, documented research and the interpretation of legal norms in this field.

    Keywords: sovereign state, independence, international law, Globalization, biological power
  • Page 4

    One of the most important issues is earning profit from individuals and financing from banks, which have always been favored by Muslim thinkers since the past to investigate the nature of banking operations in order to adapt the issues with the Sharia and Islamic standards. In this article, the legality or illegitimacy of banks' participation contracts that contain the condition of profit guarantee is explained with analytical-descriptive method. The goal is to provide a solution based on jurisprudence and legal standards in order to protect the legitimate interests of individuals and realize the economic goals of banks. Civil partnership can be considered as one of those newly founded contracts in the field of Islamic banking law, which is based on the company contract and is usually common and widely used in the financial-banking system of Islamic countries, including Iran, and always due to non-compliance with the relevant systems. It has created many problems for the parties, so the central bank has tried to find a practical solution for financing banks and interested parties, such as the use of standard civil partnership contracts, which is rejected by jurisprudence and Do not be rejected.

    Keywords: credit, profit, usury, Islamic banking, civil partnership
  • Page 5

    Paternalism is the intervention of the government or an individual in another individual's affairs, against his will, and in the defense and encouragement of this intervention, it is claimed that the person being interfered in this way is safe from harm and finds better conditions. Some authors have investigated and analyzed the favorable and unfavorable effects of these attitudes and paternal support in different political and legal systems of the world. The descriptive-analytical research method was collected using library sources. In the issue of paternalism, the conflict between public and private rights and finally respect for respectable principles such as the sovereignty of the will, autonomy, independence of vote and the right to make decisions are raised, which some thinkers are trying to find a way to establish a balance between them. Therefore, for a better understanding of this phenomenon, in the upcoming article, it is necessary to examine the normative opinions and findings of experts about the justification of paternalism. Finally, according to some researchers, the problem of paternalism can be measured with the category of justice, so that by examining concrete examples of paternalism in every society, regardless of their political and legal systems, it is possible to guarantee the achievement of desirable goals such as increasing welfare, happiness, and meditation. And defending the weak-minded people and providing for their needs and interests, the fields of abuse and increasing manipulation of legislation under the above-mentioned excuses to some extent diminished. Because the paternal government is like a family that no one can question its authority, so the main goal for modern governments here is to unite with the society.

    Keywords: paternalism, intervention, restriction of freedom, independence of vote, legal, judicial strictures
  • Mosayeb T. Rudbar Page 6

    This article aims to investigate the multiple dimensions of the role of the third party (objection, appeal and entry) in arbitration awards in accordance with the Civil Procedure Law and the International Commercial Arbitration Law of Iran, as well as the existing doctrine in this topic, such as the group of companies, staple and setting aside the pard. Considering the expansion of the arbitration issue, especially after the spread of the corona disease and the complexity of commercial contracts, which often have a precondition for arbitration, it is important to examine the role of a third party in arbitration. Especially since the role of the third party is an extraordinary thing in judging; It is explained that the arbitration rulings are only valid for those who have signed the arbitration agreement. But as we have a jurisprudential rule, "We are general except for special" means there is no law unless it takes some kind of exception. As a result, in special circumstances, it is possible to file a lawsuit and enter a third party and protest in the arbitration matter. Articles 417-421 and 475, 476 of the Civil Procedure Law, as well as the mentioned doctrine, somehow refer to these conditions. In this article, we are trying to answer the question, what are these conditions and how can they be achieved? And also what are its shape rules? After expanding the conceptual space of arbitration, questions are addressed. The research method in this article is analytical-descriptive and the method of collecting library materials.

    Keywords: Third Party, Arbitration Rulings, Civil Procedure, International Commercial Arbitration, Law