فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیستم شماره 6 (پیاپی 155، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز احمدی، زهره موسوی*، پروانه خراسانی صفحات 446-458
    پیش زمینه و هدف

    در شرایط اپیدمی کووید-19 با توجه به تنش و استرس بیش ازاندازه پرستاران بخش های مراقبت از این بیماران، شناسایی و ارتقای مولفه های اثربخش در کیفیت زندگی کاری پرستاران از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین راستا پژوهش حاضر باهدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های فردی و شغلی کیفیت زندگی کاری پرستاران بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 در اصفهان صورت گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کیفی-کمی بود. در بخش کیفی، از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از روش توصیفی- پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری شامل پرستاران شاغل در بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان های شهر اصفهان بود. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا به شیوه هدفمند با 12 نفر از پرستاران مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و در بخش کمی 300 نفر از پرستاران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، به اولویت بندی مولفه های شناسایی شده توسط آزمون فریدمن پرداخته شد.

    یافته ها: 

    مولفه های فردی کیفیت زندگی کاری، در قالب 8 مقوله فرعی به ترتیب اولویت شامل؛ تعادل کار-خانواده، پذیرش رنج ها و پریشانی های واقعیت کنونی محل کار، انعطاف پذیری و انطباق با شرایط فعلی بحران کووید-19 در محیط کار، تناسب شغل-شخصیت، وجدان کاری و وظیفه شناسی، ایثار و ازخودگذشتگی در محیط کار، امیدواری و مثبت اندیشی در محیط کار، ریسک پذیری در محیط کار اولویت بندی شد. مولفه های شغلی کیفیت زندگی کاری هم در قالب 8 مقوله فرعی به ترتیب اولویت شامل؛ حجم کاری، میزان حقوق و مزایای شغلی، نگرانی ها و استرس های شغلی، فرسودگی شغلی، امنیت شغلی، اشتیاق و دل بستگی شغلی، الزام محدودیت های روابط اجتماعی، استقلال و خودمختاری شغلی شناسایی و اولویت بندی شد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر می توانند در سیاست گذاری های حوزه سلامت جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 کاربرد داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، پرستاری، کیفیت زندگی کاری، بهداشت کارکنان
  • عباس داداش زاده، جواد دهقان نژاد، ژیلا حیدرپور*، ندا گیلانی، اباذر فتح الله زاده، آزاد رحمانی صفحات 459-468
    پیش زمینه و هدف

    فرآیند تحویل بیمار توسط پرسنل پیش بیمارستانی به پرسنل بخش اورژانس بیمارستانی نقش مهمی در برقراری اطمینان از تداوم مراقبت و تامین ایمنی بیمار ایفا می کند. ولی بااین وجود مشکلات فراوانی در این زمینه وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فرایند تحویل بیمار در بخش اورژانس از دیدگاه پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که به روش سرشماری بر روی 150 نفر از پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی تبریز در سال 1398 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که فرآیند تحویل بیمار را در 6 حیطه تحویل بالینی بیمار، ارتباط بین کارکنان اورژانس بیمارستان و پیش بیمارستان، اطلاعات مربوط به ثبت، تایید و گزارش فرم ها، تسهیلات مرتبط با تحویل بیمار، استانداردهای موجود حین تحویل بیمار، و عملکرد قسمت تریاژ بخش اورژانس موردسنجش قرار می دهد. روایی مطالعه به روش صوری و محتوی تایید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (80/0) محاسبه شد.

    یافته ها: 

    در بررسی میانگین نمرات حیطه های شش گانه موثر در فرآیند تحویل بیماران، بیشترین نمره مربوط به حیطه عملکرد قسمت تریاژ بخش اورژانس با میانگین 78/13±92/50 (نمره قابل کسب حداقل 12 و حداکثر 60) و کمترین نمره مربوط به تسهیلات بیمارستان با میانگین 52/4 ± 15/10 (نمره قابل کسب حداقل 10 و حداکثر 50) بود. مهیا نبودن جای پارک مناسب برای آمبولانس در جلوی اورژانس بیمارستان، آماده نبودن برانکار و ویلچر در ورودی بخش اورژانس برای جابه جایی بیمار، شلوغی و ازدحام بخش اورژانس، وضعیت بخش های ویژه ازنظر تخت خالی و تعداد کادر درمانی از مهم ترین عواملی بودند که در روند فرآیند تحویل بیمار تاثیر داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از مطالعه حاضر و از دیدگاه پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی، وضعیت فرآیند تحویل بیماران به بخش اورژانس بیمارستانی در حد متوسطی قرار دارد و این امر می تواند زمینه ای در جهت انتقال غیر صحیح اطلاعات درمانی بیمار و نبود تداوم بهینه مراقبت از بیمار شود. در این خصوص آموزش تحویل صحیح بیمار برای پرسنل اورژانس بیمارستانی و پیش بیمارستانی، همکاری موثر بین مرکز اورژانس بیمارستان و پیش بیمارستانی در رفع موانع و تدوین دستورالعمل کشوری جامع در مورد فرآیند تحویل بیمار لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: بخش اورژانس بیمارستان، فرآیند تحویل بیمار، پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی
  • محمد جبرائیلی، زهرا نیازخانی، آی سان فائزی*، سعیده دلاوری صفحات 469-478
    پیش زمینه و هدف

    شیوع پاندمی کووید-19 در سراسر جهان و لزوم رعایت فاصله گذاری اجتماعی، باعث شد که استفاده از آموزش مجازی در دانشگاه های علوم پزشکی رشد روزافزون پیدا کند. با توجه به اینکه کیفیت آموزش مجازی ارایه شده در این دوران نقش مهمی در فرآیند یادگیری دانشجویان دارد، این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت آموزش مجازی در دوران پاندمی کووید-19 از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود که در سال 1400 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 370 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بودند که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای- نسبتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیش از 62 درصد دانشجویان شرکت کننده در مطالعه میزان مهارت کامپیوتری خود را در سطح متوسط گزارش کردند. همچنین میزان استفاده دانشجویان از آموزش آفلاین (42درصد) بیشتر از آموزش آنلاین (29درصد) بود. میانگین امتیاز کسب شده در ابعاد 6 گانه ارزیابی کیفیت آموزش مجازی از دیدگاه دانشجویان بدین ترتیب بود: سامانه مدیریت یادگیری (32/4)، ارزشیابی (14/4)، خدمات پشتیبانی (07/4)، تعامل بین دانشجو و استاد (47/3)، آموزش آنلاین (63/3) و محتوای الکترونیکی (32/3) بود.

    بحث و نتیجه گیری

      نتایج این تحقیق نشان می دهد که کیفیت محتوای الکترونیکی ارایه شده، آموزش آنلاین و تعامل بین اساتید و دانشجویان در آموزش مجازی ارایه شده در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سطح متوسط و پایین بودند. لذا ضروری به نظر می رسد که اساتید دانشگاه در تهیه محتوی الکترونیکی به نیازهای یادگیری دانشجویان توجه کرده و این محتوا به صورت چند رسانه ای تولید گردند. همچنین لازم است با ایجاد زیرساخت های لازم، جلسات آنلاین بیشتر برگزار شود و با برقراری ارتباط چهره به چهره و استفاده از تالار گفتگوی سامانه مدیریت یادگیری، میزان  تعامل را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید-19، آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی
  • رقیه نوری زاده، فرشته فرتاش، نیلوفر ستارزاده، گلناز ملایی، مهناز محدث، لیلا عبدلی نجمی* صفحات 479-488
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به ارتباط سن کم مادر با ترس از زایمان نیاز به حمایت عاطفی حین لیبر در مادران نوجوان بیشتر از بزرگ سالان است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر حمایتی دولا در زایمان با همراه آموزش دیده منتخب بر ترس و رضایت از زایمان در مادران نوجوان شده است.

    مواد و روش کار

    این کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 54 مادر نوجوان نخست زای مراجعه کننده به مرکز آموزشی-درمانی طالقانی، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. شرکت کنندگان به روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه برخوردار از حمایت دولا (مداخله) و برخوردار از حمایت همراه منتخب (کنترل) طی فاز فعال لیبر تا دو ساعت پس از زایمان تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مشخصات دموگرافیک و مامایی، پرسش نامه ترس از زایمان ویجما، مقیاس رضایت از زایمان مک کی و پرونده زایمان مادران بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 آنالیز و به کمک آزمون های مجذور کای و ANCOVA آنالیز شدند.

    یافته ها: 

    میانگین نمره ترس از زایمان در گروه مداخله 1/20 ±11/64 و در گروه کنترل 5/20 ±26/73 و تفاوت بین دو گروه ازنظر آماری معنی دار نبود (تفاوت میانگین 15/9-، فاصله اطمینان 9/19- تا 65/1، 1/0=p). بااین حال، میزان رضایت از زایمان در گروه مداخله (7/14±73) به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل (6 ±4/63) بود (تفاوت میانگین 6/9، فاصله اطمینان 6/15 تا 6/3، 003/0=p).

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به موثر بودن حضور دولا بر کاهش ترس از زایمان و افزایش رضایتمندی مادران نوجوان، پیشنهاد می گردد حمایت دولا به عنوان یکی از مداخلات اداره لیبر در مادران نوجوان مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بارداری نوجوانان، رضایت از زایمان، دولا، ترس از زایمان
  • معصومه بابیزان، علی راوری، علی مهدی پور، طیبه میرزایی* صفحات 489-499

    پیش زمینه و هدف:

     یکی از مراقبت های مهم قبل از آنژیوپلاستی، آموزش به بیمار است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر اجرای مداخله آموزشی در بخش آنژیوگرافی با CCU بر طول مدت بی حرکتی و میزان بروز هماتوم و اکیموز در بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر بستری در CCU انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 105 بیمار کاندید آنژیوپلاستی عروق کرونر با نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه مداخله (مداخله 1: آموزش در بخش سی سی یو و مداخله 2: آموزش در بخش آنژیوگرافی) و یک گروه کنترل (آموزش روتین) تقسیم شدند. گروه مداخله 1 و 2 آموزش روتین را نیز دریافت نمودند. بیماران هر سه گروه در ساعت های معین ازنظر هماتوم، اکیموز و مدت زمان بی حرکتی با استفاده از پرسش نامه اطلاعات فردی، چک لیست بررسی خون ریزی و هماتوم و همچنین مدت زمان بی حرکتی بررسی شدند. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های واریانس یک طرفه، کای اسکویر و آزمون دقیق فیشر، توسط نرم افزار SPSS 18 صورت گرفت. سطح معنی داری 05/0>p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه اختلاف معنی داری بین سه گروه ازنظر ابتلا به هماتوم، اکیموز و طول مدت بی حرکتی بعد از آنژیوپلاستی در ساعت های موردبررسی نشان نداد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    باوجود کاهش موارد عوارض ازجمله اکیموز و هماتوم در گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل، اختلاف معناداری بین سه گروه مشاهده نشد. تعداد بسیار کم عوارض ناشی از آنژیوپلاستی می تواند به عنوان یک محدودیت مهم در نظر گرفته شود که روی یافته های مطالعه تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی، اکیموز، آموزش، هماتوم، بی حرکتی
  • آزیتا رحمتیان، حمیده مهدوی فر، نرگس میرانی سرگزی* صفحات 500-509
    پیش زمینه و هدف

    آزار و اذیت سایبری با سهولت تولید محتوای آنلاین، امکان ارسال پیام به صورت ناشناس، انتشار سریع و گسترده و عدم وجود فشارهای مرتبط با ارتباط چهره به چهره تسهیل شده و بنابراین افزایش یافته است. این شکل جدید از آزار، مستحق توجه بیشتر محققان است زیرا آسیب های زیادی به دانشجویان و جوانان وارد می کند. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر درمان فراتشخیصی بر اضطراب و رفتار خود مراقبتی دانشجویان پرستاری آزاردیده سایبری انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 30 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. هر دو گروه مقیاس اضطراب بک و پرسشنامه رفتار خودمراقبتی محقق ساخته را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. دانشجویان گروه آزمایش به مدت 4 ماه (از بهمن 1400 تا اردیبهشت 1401) در 12 جلسه 1 ساعتی تحت مداخله فراشناختی تشخیصی قرار گرفتند. مقایسه بین دو گروه با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس بررسی شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد درمان فراتشخیصی بر کاهش اضطراب و افزایش رفتار خود مراقبتی دانشجویان پرستاری آزاردیده سایبری تاثیر معنی داری دارد که میزان این تاثیر بسیار زیاد است (p˂0/05).

    بحث و نتیجه گیری:

     درمان فراتشخیصی می تواند به عنوان روشی موثر برای کاهش اضطراب و افزایش رفتار خود مراقبتی دانشجویان پرستاری آزاردیده سایبری به کاربرده شود و می توان از آن برای تدوین برنامه هایی جهت افزایش سطح خودمراقبتی و درمان اضطراب دانشجویان علوم پزشکی خصوصا پرستاری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اضطراب، آزار سایبری، دانشجویان پرستاری، رفتار خود مراقبتی، درمان فراتشخیصی
  • آزاده حسین خانی*، نسیبه بلغن آبادی، ملیحه عامریان، شهرام ارسنگ، جنگ، ساناز فیاضی صفحات 510-518
    پیش زمینه و هدف

    نیاز به اسیدآمینه ها در دوران بارداری افزایش چشمگیری می یابد و دریافت میزان کافی از اسیدآمینه های مختلف می تواند از بروز پیامدهای نامطلوب بارداری در مادران باردار شده از طریق لقاح مصنوعی پیشگیری نماید. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر آموزش تغذیه بر اسیدآمینه های دریافتی در زنان بارورشده به طریق لقاح مصنوعی پرداخته است.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با مشارکت 170 نفر خانم باردار از طریق لقاح مصنوعی، مراجعه کننده به کلینیک ناباروری منتخب در شهر تهران در سال 1397 است. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شده و تخصیص گروه های مداخله و کنترل به روش تصادفی ساده انجام شد. دو پرسشنامه شامل پرسشنامه سبک زندگی ازنظر تغذیه و عادات غذایی و پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته، قبل و بعد از مداخله آموزش تغذیه در 6 جلسه جهت گردآوری اطلاعات مورداستفاده قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، مقایسه میانگین و آزمون تی به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و Nutritionist4 (N4) انجام شد.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های این مطالعه، خانم های 19 تا 45 ساله در دو گروه موردبررسی میزان دریافتی دو اسیدآمینه تیروسین و والین تغییرات معناداری نشان دادند به طوریکه در گروه مداخله اسیدآمینه تیروسین 173 واحد افزایش (P=0.004) و در گروه کنترل اسیدآمینه والین 529 واحد کاهش (P=0.005) داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     به نظر می رسد مداخلات آموزشی می تواند در میزان دریافتی اسیدآمینه های مختلف تاثیرگذار باشد، لذا برای تایید یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود مطالعات بیشتر در این زمینه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اسیدآمینه، آموزش، لقاح مصنوعی، تغذیه، بارداری
  • آرزو کساوندی، فاطمه فروهی*، تورج رحیمی، آتوسا فردوسی، طاهر محمدیان صفحات 519-528
    پیش زمینه و هدف

    یکی از نخستین و شایع ترین علل مرگ در بیماران HIV مثبت، ابتلای هم زمان به بیماری سل (TB) است. در افراد مبتلا به HIV / ایدز به دلیل نقص ایمنی و کاهش تعداد سلول های CD4+، بیماران مستعد ابتلا به عفونت های دیگر از قبیل سل هستند. اگرچه افزایش دسترسی به درمان ضدرتروویروسی، منجر به کاهش عفونت های فرصت طلب مرتبط با HIV و مرگ ومیر شده است، مدیریت هم زمان عفونت HIV/TB به دلیل اثرات جانبی، تداخلات دارویی پیچیده و سمیت های همپوشانی، همچنان یک چالش برای درمان این بیماران است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر شیوع سل در بیماران HIV بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی بر روی پرونده 100 بیمار مبتلا به عفونت ایدز که بیش از شش ماه از درمان ضدرتروویروسی آن ها گذشته بود، صورت گرفت. ابتدا جهت ارزیابی ابتلای هم زمان به ایدز و سل بررسی میکروسکوپی نمونه خلط بیماران در سه مقطع زمانی انجام گرفت. سپس نمونه خون بیماران جهت شمارش سلول های +CD4 و میزان بار ویروسی به روش مولکولی Real-Time PCR موردبررسی قرار گرفت. آنالیز آماری نتایج به دست آمده به روش ANOVA و همگنی واریانس لون و با استفاده از نرم افزار  SPSS و ترسیم شکل ها با کمک نرم افزار R و Excel انجام گرفت.

    یافته ها: 

    میزان شیوع عفونت سل در بیماران HIV در جامعه هدف مطالعه، 2 درصد گزارش شد. جنسیت هر دو بیمار مبتلا به عفونت هم زمان HIV/TB زن و میانگین سنی آن ها، 47 سال بود. هر دوی بیماران فاقد شغل، جداشده از همسر و تحصیلات زیر دیپلم بودند و روش انتقال بیماری ایدز به هر دو مصرف مواد مخدر بود. میزان CD4 و بار ویروس در هر دو بیمار با هم رابطه عکس  و معنی دار داشت (01/0 <p). بر اساس داده های این مطالعه عمده ترین روش انتقال بیماری ایدز رابطه جنسی (52 درصد) و در بین سنین جوانی بوده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های به دست آمده از این مطالعه به نظر می رسد عفونت هم زمان ایدز و سل در جامعه هدف مطالعه کاهش یافته است که با توجه به تجربیات بین المللی نیز این امر تایید می شود. این کاهش می تواند با تغییر الگوی روش انتقال بیماری از مصرف مواد مخدر (16 درصد) به رابطه جنسی (52 درصد) مرتبط باشد. به منظور تعمیم نتایج این مطالعه به کل جامعه آماری بیماران سطح کشور، نیاز به بررسی گسترده تری است.

    کلیدواژگان: ایدز، HIV، روش انتقال ایدز، عفونت هم زمان، عفونت سل
|
  • Mahnaz Ahmadi, Zohreh Mousavi*, Parvaneh Khorasani Pages 446-458
    Background & Aims

    In the conditions of the COVID-19 epidemic, due to the excessive tension and stress of the nurses in the units caring these patients, it is very important to identify and improve the effective components in the quality of the working life of the nurses; In this regard, the present research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the personal and professional components of the quality of work life of the nurses in the COVID-19 patients care units in Isfahan.

    Materials & Methods

    The present study was a qualitative- quantitative type. In the qualitative part, the content analysis method was used and in the quantitative part, the descriptive-survey method was used. The statistical population included nurses working in the COVID-19 patients care unit in the hospitals in Isfahan, Iran. In the qualitative part of the content analysis method, a semi-structured interview was conducted with 12 nurses in a purposeful manner. In the quantitative part, 300 nurses were selected by available sampling method and the components identified by Friedman test were prioritized using a researcher-made questionnaire.

    Results

    The individual components of the quality of working life, were categorized in the form of 8 subcategories including: Work-family balance, acceptance of the sufferings and distress of the current reality of the workplace, flexibility and adaptation to the current conditions of the COVID-19 crisis in the workplace, job-personality fit, work conscience, self-sacrifice and self-sacrifice in the workplace, hope and positively thinking in the workplace, and taking risks in the workplace. Occupational components of quality of work life ere categorized in the form of 8 sub-categories in order of priority include; Workload, job benefits and benefits, job and family worries and stresses, job burnout, job security, job enthusiasm and attachment, the imposition of restrictions on social relationships, independence, and job autonomy.

    Conclusion

    The results of the present study may be used in health policies to increase the quality of work life of nurses in the care of patients with COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Nursing, Quality of Work Life, Staff Health
  • Abbas Dadashzadeh, Javad Dehghannezhad, Zhilla Heydarpoor*, Neda Gilani, Abbazar Fathollahzadeh, Azad Rahmani Pages 459-468
    Background & Aims

    Proper implementation of the patient handover process by prehospital personnel to the hospital emergency personnel plays an important role in ensuring continuity of care of the patients and guaranteeing their safety. The aim of this study was to investigate the opinions of the prehospital emergency personnel on the status of the patient handover process to the hospital emergency department.

    Materials & Methods

    The present study is a descriptive study that was carried out by census selection method on 150 prehospital emergency personnel in Tabriz in 2018. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that evaluates the patient delivery process in 6 areas, including: clinical delivery of the patient, communication between the hospital emergency staff and the pre-hospital, information related to registration, confirmation and reporting of the forms, facilities related to patient delivery, existing standards during patient delivery, and the performance of the triage section of the emergency department. Validity of the study was calculated by the form and content method and its reliability was calculated with Cronbach's alpha coefficient (0.80).

    Results

    In the examination of the average scores of the six areas effective in the patient delivery process, the highest score was related to the performance area of the triage part of the emergency department with a mean of 50.92 ± 13.78 (minimum score of 12 and maximum score of 60), and the lowest score was related to the hospital facility with a mean of 15.10 ± 4.52 (minimum 10 and maximum 50). Lack of adequate parking spaces for ambulances in front of the emergency department of the hospital, lack of stretchers and wheelchairs at the entrance of the emergency department for patient transfer, overcrowding in the emergency department, and the condition of special departments in terms of empty beds and the number of medical staff were among the most important factors that had an impact on the patient delivery process.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study and from the perspective of the prehospital emergency personnel, the status of the patient handover process to the hospital emergency department is moderate, and this can be a reason for incorrect transfer of the patient's medical information and the lack of optimal continuity of patient care. In this regard, proper patient delivery training for hospital and pre-hospital emergency personnel, and effective cooperation between hospital and pre-hospital emergency centers in removing obstacles and developing comprehensive national guidelines on the patient delivery process are necessary and essential.

    Keywords: Hospital Emergency Department, Patient Handover Process, Prehospital Emergency Personnel
  • Mohammad Jebraeily, Zahra Niazkhani, Aysan Faezi*, Saeedeh Delavari Pages 469-478
    Background & Aims

    With quickly spread of the Covid-19 pandemic across the world and the necessity of social distancing, the use of virtual education in universities of medical sciences has grown more and more. Considering that the quality of virtual education provided in this era plays an important role in the learning process of the students, this research was conducted with the aim of evaluating the quality of virtual education during the Covid-19 pandemic from the students' viewpoint in Urmia University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This study was a descriptive-cross-sectional one that was conducted in 2021. The research population included 370 students of Urmia University of Medical Sciences, who were selected by stratified-proportional sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, that its validity and reliability were obtained. The data were analyzed using SPSS version 16 software.

    Results

    More than 62% of the students participating in the study reported their computer skills at an average level; the amount of students using offline training (42%) was more than online training (29%). The average points obtained in the 6 dimensions of evaluating the quality of virtual education from the students' viewpoint were: learning management system (4.32), evaluation (4.14), support services (4.07), interaction between students and teachers (3.47), provided electronic content (3.32), and online training (3.63).

    Conclusion

    The results of this research show that the quality of electronic content provided, online education, and interaction between professors and students in virtual education provided at Urmia University of Medical Sciences were at medium and low levels. Therefore, it seems necessary that university professors pay attention to students' learning needs in preparing electronic content and produce this content in multimedia form. It is also necessary for professors to hold more online meetings by creating the necessary executive infrastructures and increase the level of their interaction with students by establishing face-to-face communication and using the discussion forum of the learning management system.

    Keywords: Covid-19 Pandemic, Virtual Education, E-Learning
  • Roghaiyeh Nourizadeh, Fereshte Fartash, Niloufar Sattarzadeh, Golnaz Molaee, Mahnaz Mohaddes, Leila Abdoli-Najmi* Pages 479-488
    Background & Aims

    Considering the relationship between the mother's young age and the fear of childbirth, the need for emotional support during labor is greater in teenage mothers than in older ones. This study aimed to compare the supportive effect of a doula during childbirth with a selected trained companion on the fear and satisfaction of childbirth in teenage mothers.

    Materials & Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 54 primigravid teenage mothers who referred to Taleghani educational-therapeutic center, affiliated to Tabriz University of Medical Sciences. The participants were randomly divided into two groups of doula support (intervention) and selected companion support (control) during the active phase of labor up to two hours after delivery. The data collection tools included demographic and midwifery characteristics, Wijma's fear of childbirth questionnaire, McKay's childbirth satisfaction scale, and mothers' childbirth records. The data were analyzed by SPSS version 21 software using chi-square and ANCOVA tests.

    Results

    The mean score of fear of birth was 64.11±20.1 in the doula group and 73.26±20.5 in the selected companion group; the difference between two groups was no significant (MD: -9.15, CI 95%: -19.9 to 1.65, p=0.1). However, the level of satisfaction with childbirth in the intervention group (73±14.7) was significantly higher than the control group (63.4±6) (MD: 9.6, CI 95%: 3.6 -15.6, p =0. 003).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the presence of a doula on reducing the fear of childbirth and on increasing the satisfaction of teenage mothers, it is suggested that the support by a doula be considered as one of the interventions of the Labor Department in teenager mothers.

    Keywords: Adolescent Pregnancy, Childbirth Satisfaction, Doula, Fear of Birth
  • Masoumeh Babizan, Ali Ravari, Ali Mehdipour, Tayebeh Mirzaei* Pages 489-499
    Background & Aims

    One of the most important pre-angioplasty cares is patient education. The aim of this study was to compare the effect of educational intervention in angiography with CCU on duration of immobility and incidence of hematoma and ecchymosis in the patients undergoing coronary angioplasty admitted to CCU.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 105 patients who were candidates for coronary angioplasty were randomly divided into two intervention groups (intervention 1, CCU training and intervention 2, angiography training) and one control group (routine training). Intervention groups 1 and 2 also received routine training. Patients in all three groups were evaluated for hematoma, ecchymosis, and duration of immobility at specific hours using a demographic questionnaire, checklist for bleeding and hematoma, as well as duration of immobility. Data were analyzed using one-way ANOVA, Chi-squared test and Fisher's exact test examinations using SPSS 18 software. Significance level was considered p <0.05.

    Results

    Findings of the study did not show any significant difference between the three groups in terms of hematoma, ecchymosis, and duration of immobility after angioplasty in the mentioned hours (p> 0.05).

    Conclusion

    Despite the reduction of complications such as ecchymosis and hematoma in the intervention groups compared to the control group, no significant difference was observed between the three groups. The very low number of complications of angioplasty can be considered as an important limitation that influenced the findings of the study.

    Keywords: Angioplasty, Ecchymosis, Education, Hematoma, Immobility
  • Azita Rahmatian, Hamideh Mahdavi Far, Narges Mirani Sargzi* Pages 500-509
    Background & Aims

    Cyber harassment is facilitated and therefore is increased by the ease of online content production, the possibility of sending messages anonymously, rapid and widespread dissemination, and the absence of pressures related to face-to-face communication. This new form of abuse deserves more attention of researchers, because it may cause numerous harms to students and young people. The present study aimed to determine the effect of trans-diagnostic treatment on anxiety and self-care behavior of cyberbullied nursing students.

    Materials & Methods

    In this randomized clinical trial, 30 nursing students of Urmia University of Medical Sciences were selected by convenience sampling and randomly divided to two experimental and control groups (15 people in each group). Both groups completed Beck's anxiety scale and researcher-made self-care behavior questionnaire in the pre-test and post-test. The students of the experimental group underwent diagnostic metacognitive intervention for 4 months (from February 1400 to May 1401) in 12 sessions each for 1 hour. The comparison between the two groups was investigated using the analysis of covariance test.

    Results

    The results showed that meta-diagnostic treatment has a significant effect on decreasing anxiety and increasing self-care behavior of cyberbullied nursing students; the intensity of the impact is very high (p˂0.05).

    Conclusion

    Meta-diagnostic therapy can be used as an effective method to reduce anxiety and increase the self-care behavior of cyberbullied nursing students, and it can be used to develop programs to increase the level of self-care and treat anxiety in medical, especially nursing students.

    Keywords: Anxiety, Cyberbullying, Nursing Students, Self-Care Behavior, Transdiagnostic Treatment
  • Azadeh Hosseinkhani*, Nasibeh Bolghanabadi, Malihe Amerian, Shahram Arsang-Jang, Sanaz Fayazi Pages 510-518
    Background & Aims

    The need for amino acids increases significantly during pregnancy, and receiving sufficient amounts of different amino acids can prevent the pregnancy outcomes in the women fertilized by IVF. The present study investigated the effect of nutrition education on amino acid intake in women fertilized by IVF.

    Materials & Methods

    The present study is a quasi-experimental study with participation of 170 women fertilized by IVF, referred to the selected infertility clinic in Tehran in 2018. Sampling was performed using convenience method, and allocation of intervention and control groups was done by simple random method. Two questionnaires including lifestyle questionnaire in terms of nutrition and eating habits and questionnaire of 24-hour food recalls before and after the educational intervention in 6 sessions were used to collect information. Data were analyzed using descriptive statistics and T test by SPSS 20 and Nutritionist 4 (N4).

    Results

    Based on the findings of this study, women aged 19 to 45 years in the two investigated groups showed significant changes in the intake of two amino acids, tyrosine, and valine, as in the intervention group, the amino acid tyrosine increased by 173 units (P=0.004), and in the control group, the amino acid valine had a decrease of 529 units (P=0.005)..

    Conclusion

    It seems that educational interventions can be effective in the intake amount of different amino acids. So, to confirm the findings of this study, it is suggested to conduct more studies in this field.

    Keywords: Amino Acid, Education, IVF, Nutrition, Pregnancy
  • Arezoo Kasavandi, Fatemeh Foroohi*, Touraj Rahimi, Atousa Ferdousi, Taher Mohammadiyan Pages 519-528
    Background & Aims

    One of the first and most common causes of death in HIV-positive patients is tuberculosis (TB). Due to immunodeficiency and reduced CD4+ cell count in the people with HIV/AIDS, they are susceptible to other infections such as tuberculosis. Although increased access to antiretroviral therapy has led to reductions in HIV-related opportunistic infections and mortality, concurrent management of HIV/TB infection remains a challenge for treating these patients due to side effects, complex drug interactions, and overlapping toxicities. The purpose of this study was to investigate the effect of tuberculosis prevalence in the HIV patients.

    Materials & Methods

    This descriptive study was conducted on the records of 100 patients with AIDS infection who had been on antiretroviral therapy for more than 6 months. First, in order to evaluate the simultaneous infection of AIDS and tuberculosis, microscopic examination of patients' sputum samples was performed at three time points. Then, the patients' blood samples were analyzed to count CD4+ cells and viral load by real-time PCR molecular method. The statistical analysis of the obtained results was done by ANOVA and homogeneity of variance using SPSS software and drawing figures was done by R and Excel softwares.

    Results

    The prevalence rate of tuberculosis infection in HIV patients in the target population was reported as 2%. The gender of both patients with HIV/TB co-infection was female, and their average age was 47 years old. Both of them were unemployed, separated from their spouse, and with education level below diploma. The method of transmission of AIDS disease to both of them was drug use. The amount of CD4 and viral load in both patients had a significant inverse relationship (p<0.01). According to the data of this study, the main method of transmission of AIDS disease was sexual intercourse (52%) and among young people.

    Discussion

    Based on the findings of this study, it seems that the co-infection of AIDS and tuberculosis has decreased in the target community, which is confirmed by international experiences. This reduction may be related to the change in the pattern of disease transmission from drug use (16%) to sexual intercourse (52%). In order to generalize the results of this study to the entire statistical population of patients in the country, a wider investigation is needed.

    Keywords: AIDS, HIV, AIDS Transmission Method, Co-Infection, Tuberculosis Infection