فهرست مطالب

دانش انتظامی سمنان - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1401)

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین امین، محمد میرزایی صفحات 9-57
    زمینه و هدف

    حفظ جان و مال شهروندان، تامین امنیت و پیشگیری از جرایم از تکالیف پلیس است. علیرغم فواید قانون حبس تعزیری 1399 از نواقص آن که بسترساز افزایش جرایم، سلب آسایش عمومی و جری شدن مجرمین است نباید به سادگی عبور کرد؛ تقویت اقتدار پلیس به نحوی که بتواند با اقداماتی سنجیده با پدیده های مجرمانه مقابله نموده و زمینه زندگی راحت تر را برای شهروندان فراهم آورد اجتناب ناپذیر است؛ این مهم با جلوگیری از سوء استفاده مجرمین از تصویب این قانون و رفع معایب گزارشات ضابطین تحقق می یابد.

    روش

    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از لحاظ روش؛ کیفی اکتشافی است که با تحلیل مضمون انجام شده و جامعه آماری شامل قضات، وکلا، اساتید و خبرگان انتظامی به بررسی موارد سوء استفاده از این قانون و نیز معایب گزارشات ضابطین پرداخته است. حجم نمونه با توجه به ضرب اشباع نظری به تعداد 11 نفر رسید و داده ها نیز با مصاحبه های نیمه ساختار یافته گردآوری و از طریق کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    موارد سوء استفاده مجرمین در اشتباهات قانونگذاری و مهم ترین نواقص گزارشات نیز در عدم تنوع سوالات، عدم ذکر دقیق وقایع، عدم بکارگیری روش های نوین علمی،و وجود تخلفات خلاصه میگردد.

    نتایج

    اصلاح قانون و سیاست جنایی، آگاه سازی پلیس نسبت به وظایف خویش، اصلاح فرآیند تحقیق و بازجویی، تحقق پلیس علمی، تداوم آموزش و برخورد با تخلفات و فسادها از جمله راهکارهای بدست آمده جهت جلوگیری از قانون گریزی، رفع نواقص گزارشات و افزایش اقتدار پلیس میباشد.

    کلیدواژگان: اقتدار، گزارشات ضابطین، امنیت، پیشگیری، پلیس
  • حمیدرضا قزوینیان، حجت کرمی صفحات 58-95

    در این تحقیق با کمک تکنیک GIS، داده های اقلیمی ایستگاه های امیریه، بسطام، فرومد، قلعه نوخرقان، حسینیان، کوهان، مهدی شهر، مجن، و نردین از استان سمنان که شامل دما، بارش، طوفان تندری، عمق برف مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. سپس داده های تصادفات رخ داده در محور سمنان - شاهرود و میامی - جاجرم طی یک دوره زمانی 6 ساله (1395 الی 1400) مورد بحث و بررسی قرار می گیرند. نقشه های ارایه شده برای هر پارامتر هواشناسی در محورهای مورد مطالعه به 5 وضعیت بسیار کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد از نظر خطرپذیری تصادف تقسیم بندی شده اند. دو روش درون یابی Kriging و IDW مورد بررسی قرار گرفت. بطور کلی در ماه فروردین بیشترین تصادفات برای هر دو محور گزارش می شود. برای هر دو محور، در تمامی سال ها بیشترین تصادف در روز اتفاق و سپس رتبه بعدی برای وضعیت روشنایی در شب می-باشد. برای سال های 1395 تا 1400 در محورهای میامی - جاجرم و سمنان - شاهرود، وضعیت آب و هوایی صاف، بیشترین تعداد تصادفات را داشته است. همچنین وضعیت بارانی در رتبه دوم از نظر خطر ایجاد در دو محور برای سال های مورد مطالعه گزارش می شود. در محور سمنان - شاهرود، میزان خطرپذیری در وقوع تصادف برای پارامترهای اقلیمی طوفان تندری کم الی متوسط، پارامترهای اقلیمی بارش و عمق برف، کم تا متوسط و پارامتر دما بسیارکم گزارش می شود. در محور میامی - جاجرم میزان خطرپذیری در وقوع تصادف برای پارامتر اقلیمی عمق برف کم تا زیاد، پارامتر دما کم، پارامتر طوفان تندری متوسط و بارش کم تا متوسط حاصل شد.

    کلیدواژگان: GIS، بارش، دما، طوفان تندری، عمق برف
  • حسن جوادی نیاکانی، بهمن رحمانی، مهدی پور رحیمی، یاسر حسینی صفحات 96-132

    دفترمقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در سال 1997 تاسیس شد تا به چالش های بین المللی کنترل مواد مخدر، پیشگیری از جرم و تروریسم بپردازد. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد 25 دفتر کشوری و منطقه ای در سطح جهان دارد و در بیش از 150 کشور در سرتاسر جهان فعالیت می کند. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد با اجرای برنامه جدید مشارکت کشوری در جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد تا به همکاریبا ایران و جامعه بین الملل برای سال های 2015-2019 ادامه دهد. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد اقداماتی که منعکس کننده سه کنوانسیون بین المللی در زمینه کنترل مواد و کنوانسیون های مبارزه با جرایم سازمان یافته فرا ملی و فساد است را به اجرا گذاشته است. فعالیت های دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جهت تقویت قابلیت های معاضدت قضایی جمهوری اسلامی ایران، بر مبارزه جهانی با جرایم سازمان یافته و پولشویی متمرکز است. پروژه های دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد ایران بیشتر شامل برنامه کاهش تقاضای مواد است که از اقدامات پیشگیرانه کشوری حمایت یابی و از همکاری های منطقه ای حمایت می کند.

    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، دفتر مقابله با مواد مخدر، جرائم سازمان ملل متحد، حمایت مالی تروریسم، نهادهای کنترلی - نظارتی سازمان ملل متحد
  • اصغر واحدی صفحات 133-158

    ورود هر نوع فنآوری به هر جامعه ای نیازمند واکاوی، بررسی مزایا و معایب، مشکلات احتمالی پذیرش یا رد آن و در نهایت برنامه ریزی و اتخاذ تصمیمات کلان کشوری است. ارزهای دیجیتال، ازجمله فنآوری های همه گیری در سطح جهانی هستند که به عنوان واسطی برای تبادل سریع و امن پول و ارز تبدیل شده است. استان سمنان به واسطه موقعیت جغرافیایی و نیروی انسانی خود متاثر از این حوزه فنآوری می باشد. به همین دلیل باید مزایا و معایب این فنآوری در استان شناسایی و در نهایت راه حل هایی برای حل مسایل موجود پیشنهاد شود. در این پژوهش با استفاده از تکنیک تاپسیس به بررسی اثرات مثبت و منفی ارزهای دیجیتال بر اقتصاد و امنیت عمومی استان می پردازیم. براساس یافته های حاصل از مصاحبه، مطالعات کتابخانه، اخبار، مجلات و مقاله ها، از جمله مهمترین معایب ارزهای دیجیتال در حوزه اقتصادی می توان به وابستگی به تعداد ماینر، امکان سو استفاده از کارگاه های نیمه تعطیل، تسهیل در جرایم مالی و تامین مالی تروریسم اشاره کرد. در حوزه امنیت عمومی نیز، افزایش روحیه ریسک پذیری کاذب، افزایش فشارهای روحی روانی، مشکلات امنیتی ناشی از کلاهبرداری های اینترنتی و همچنین آلودگی هوا از جمله این موارد می باشد. در مقابل از مزایای ارزهای دیجیتال می توان به سرعت بالای تراکنش، ورود ارز، دور زدن تحریم ها، افزایش نشاط اجتماعی، کاهش تورم و افزایش درامدهای استان اشاره نمود. در کل بهترین پیشنهاد در مورد فنآوری ارزهای دیجیتال، قانون گذاری نظام مند پیش از وقوع بحران های مالی و اجتماعی است. در صورت تاخیر در پذیرش یا رد این فنآوری، صدمات جبران ناپذیری بر پیکره جامعه وارد خواهد آمد.

    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، اقتصاد، امنیت عمومی
  • زهرا شمسی زاد، مریم آقایی صفحات 159-179

    در این مقاله با رویکردی توصیفی و تحلیلی روش اسنادی در پی این سوال هستیم که آیا تعامل دوسویه فراجا با مردم در قالب رویکردها و ماموریت های پیشگیرانه از جرم امکانپذیر است. به نظر می رسد پاسخ این سوال مثبت است چرا که وجود پلیس به عنوان یکی از بایستی ضروری در جوامع امروزی است که با نظم عمومی ارتباط مستقیمی دارد اکثر اقدامات پلیس نیز براساس یکسری ضروریات اولویت بندی شده و شکل می گیرد. در رویکردهای جدید ماموریت های فراجا تاکید بر مردمی بودن آن بسیار مورد تاکید فرماندهان آن واقع شده است. به نظر می رسد این تعامل پذیری اگر در حوزه های ماموریتی پیشگیرانه فراجا باشد ضمن اینکه راندمان کاری فراجا با هزینه بسیار کمتر به ثمر نشسته و باعث رضایت عمومی و ارتقاء امنیت عمومی و اجتماعی خواهد شد. یافته های تحقیقاتی؛ نشان می دهد رابطه معناداری بین سرمایه اجتماعی، فرهنگ عمومی، تعامل پلیس، سازمان مردم نهاد، پلیس جامعه محور، آموزش همگانی،... وجود دارد.

    کلیدواژگان: جرم، جنایت، پیشگیری، پلیس، تعامل پذیری
  • امیررضا محمودی، محدثه قوامی پور سرشکه صفحات 180-205

    با توجه به بند پنجم اصل یکصد و پنجاه و شش قانون اساسی یکی از وظایف مدون برای قوه قضاییه اقداماتی مناسب،کارگشا و راهبردی برای پیشگیری از وقوع جرم است در همین راستا تعامل و همکاری و مشارکت حداکثری قوه قضاییه با پلیس به عنوان اولین نماینده عدالت کیفری در پیشگیری از جرایم بسیار موثر خواهد بود. رفتار و کنش سازمانی پیشگیری از جرایم که در جهت جلوگیری از وقوع جرم معینی اتخاذ می شود شامل مجموعه ای از سیاست ها یا روش ها و اقدامات پیش دستانه ی حاکمیتی است. برنامه های جامع پنج ساله پیشگیری از جرم با همکاری پلیس پیشگیری با ارایه و عرضه ی کمک های تجربی به قوه قضاییه تدوین شد که به صورت جامع به پیشگیری های کنشی از جرم پرداخته است.قوه قضاییه در راستای پیشگیری از وقوع جرم با اتخاذ تدابیر و سیاست هایی بر پلیس پیشگیری ناجا رهنمود و راهنمایی های جامع و کاربردی داشته و این سازمان را در کنار سایر نهاده ای این حوزه سرآمد پیشگیری از جرم نماید. در این پژوهش با بررسی و ارزیابی دقیق این برنامه ها و میزان تاثیرگذاری این قبیل اقدامات بر عملکرد پلیس پیشگیری و بررسی نحوه ی تاثیر سیاست های قوه ی قضاییه بر پلیس پیشگیری ناجا به این سوال پاسخ داده خواهد شد که قوه قضاییه در تهیه و مدون سازی برنامه های جامع پیشگیری تا چه میزان نقش پلیس را عنوان بازوی کارآمد دستگاه قضایی موردتوجه قرار داده است؟ این پژوهش از نوع نظری و به شیوه ی توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: پیشگیری کنشی، کنش های سازمانی، پیشگیری از جرم، قوه قضائیه، پلیس پیشگیری
|
  • mohammadhosein amin, mohammad mirzaei Pages 9-57
    Background and Aim

    Protecting the life and property of citizens, providing security and preventing crimes are the duties of the police. Despite the benefits of the Penal Imprisonment Law of 2019, its shortcomings, which are the basis for the increase of crimes, the deprivation of public comfort, and the escape of criminals, should not be easily passed over; It is inevitable to strengthen the authority of the police in such a way that it can deal with criminal phenomena with measured measures and provide a more comfortable life for citizens; This is achieved by preventing the criminals from abusing the approval of this law and removing the shortcomings of the reports of the officers.

    Method

    The current research from the point of view of practical purpose and in terms of method; It is an exploratory qualitative study that was conducted with content analysis and the statistical community including judges, lawyers, professors and law enforcement experts investigated the cases of misuse of this law as well as the shortcomings of the reports of the officers. According to the theoretical saturation, the sample size reached 11 people and the data was collected through semi-structured interviews and analyzed through coding.

    findings

    The cases of abuse by criminals in the legislative mistakes and the most important shortcomings of the reports are summarized in the lack of variety of questions, the lack of accurate mention of events, the lack of using modern scientific methods, and the existence of violations.

    conclusions

    Reforming the law and criminal policy, making the police aware of their duties, reforming the investigation and interrogation process, realizing the scientific police, continuing training and dealing with violations and corruption are the solutions obtained to prevent evasion of the law, correcting the shortcomings of reports and increasing the authority of the police.

    Keywords: authority, officers' reports, security, prevention, police
  • Hamidreza Ghazvinian, Hojat Karami Pages 58-95

    The effect of weather and climate conditions on road accidents has attracted considerable attention in recent years. This research aimed to analyze climatic parameters, including wind speed, dust storms, fog, and hail, using the GIS technique. Station data used for this study were from Amirieh, Bastam, Foroomad, Qaleh Now-e Kharaqan, Hosseinian, Kohan, Mehdishahr, Majen, and Nardin in Semnan province. Following that, accidents on the main roads of Semnan-Shahrud and Mayamey-Jajarm over six years (2016-2021) were examined. Maps were produced regarding accident risk for each meteorological parameter on the mentioned roads using ArcGIS 10.3 software, divided into five situations: very low, low, medium, high, and very high. A comparison was made between Kriging and IDW as interpolation methods. According to the findings, most accidents happen on both roads in April. Also, on both roads, most accidents happen during the day, followed by lighting at night in all years. The results showed that the most serious accidents occurred on Semnan-Shahrood and Mayamey-Jajarm roads during clear weather conditions between 2016 and 2021. Furthermore, rainy conditions are ranked second regarding the risk of accidents on both roads during the years mentioned. The findings showed that the level of accident risk for the climatic parameters of thunderstorms and temperature was reported as low to medium and very low, respectively, on the Semnan-Shahrood road. Also, the risk level for precipitation and snow depth parameters was assessed as low to moderate. Further, the level of accident risk for the climatic parameters of snow depth, temperature, thunderstorm, and precipitation was evaluated as low to high, low, medium, and low to medium on the Mayamey-Jajarm road.

    Keywords: GIS, precipitation, temperature, thunderstorms, snow depth
  • hasan javadiniyakani, bahman rahmani, mahdi porrahimi, yaser hoseini Pages 96-132

    The United Nations Office on Drugs and Crime was established in 1997 to address the international challenges of drug control, crime prevention, and terrorism. The United Nations Office on Drugs and Crime has 25 country and regional offices worldwide and operates in more than 150 countries around the world. The United Nations Office on Narcotic Drugs and Crime intends to continue cooperation with Iran and the international community for the years 2015-2019 by implementing the new country partnership program in the Islamic Republic of Iran. The United Nations Office on Drugs and Crime has implemented measures that reflect three international conventions on drug control and conventions on combating transnational organized crime and corruption.The activities of the United Nations Office against Narcotics and Crime in order to strengthen the judicial assistance capabilities of the Islamic Republic of Iran are focused on the global fight against organized crime and money laundering. The projects of the United Nations Office on Drugs and Crime in Iran mainly include the drug demand reduction program, which supports national preventive measures and regional cooperation

    Keywords: United Nations, Office of Combating Narcotics, United Nations Crimes, Financial Support of Terrorism, United Nations Control-Monitoring Institutions
  • asghar vahedi Pages 133-158

    The entry of any type of technology into any society requires analysis, examination of advantages and disadvantages, possible problems of its acceptance and non-acceptance, which ultimately leads to national planning and decisions. Digital currencies are one of the new technologies at the global level, which has become a tool for fast and safe exchange of money and currency. Semnan province is affected by this technological field due to its geographical location and human resources. For this reason, the advantages and disadvantages of this technology should be identified in the province and finally, solutions should be proposed to solve the existing problems. For this purpose, in this research, we use the TOPSIS technique to investigate the positive and negative effects of digital currencies on the economy and public security of Semnan Province. Based on the findings from interviews, library studies, news, magazines and articles, among the most important disadvantages of digital currencies in the economic field, we can mention the dependence on the number of miners, the possibility of abusing semi-closed workshops, facilitating financial crimes and financing terrorism.. Also, in the field of public security, it points to the increase in false risk-taking, the increase in mental-psychological pressures, security problems caused by internet scams, and air pollution. Instead, among the advantages of digital currencies, we can mention the high speed of transactions, the arrival of currency, bypassing sanctions, increasing social vitality, reducing inflation and increasing the province's income. In general, the best suggestion regarding digital currency technology is systematic legislation before the occurrence of financial and social crises. If there is a delay in accepting or rejecting this technology, irreparable damage will be inflicted on the society.

    Keywords: digital currency, economy, public security
  • shamcizad zahra, maryam aghaee Pages 159-179

    In this article, with a descriptive and analytical approach of documentary method, we are looking for the question of whether it is possible to have two-way interaction with people in the form of crime prevention approaches and missions. It seems that the answer to this question is positive because the presence of the police is one of the necessary things in today's societies, which is directly related to public order. Most of the police actions are also prioritized and formed based on a series of necessities. In the new approaches of Faraja's missions, the emphasis on its popularity has been emphasized by its commanders. It seems that if this interactivity is prevalent in Faraja's preventive mission areas, while Faraja's work efficiency has been achieved at a much lower cost, it has resulted in public satisfaction. and public and social security will be improved. research findings; It shows that there is a significant relationship between social capital, public culture, police interaction, non-governmental organizations, community-oriented police, public education, etc.

    Keywords: Crime, prevention, police, interactivity
  • amirreza mahmoudi, mohaddeseh ghavamipour sereshkeh Pages 180-205

    According to the fifth paragraph of Article 156 of the Constitution, one of the codified duties of the judiciary is to take appropriate, efficient and strategic measures to prevent the occurrence of crimes. Punishment will be very effective in preventing crimes. Organizational behavior and action of crime prevention, which is adopted to prevent the occurrence of a certain crime, includes a set of policies or methods and primary government actions. Comprehensive five-year crime prevention programs were developed with the cooperation of the prevention police with practical assistance to the judiciary, which comprehensively deals with the active prevention of crime. By adopting measures and policies in line with the prevention of crime and having comprehensive and practical guidelines, and being the leader of this organization in preventing the occurrence of crime along with other institutions in this field, the judiciary guided the prevention police. In this research, by carefully examining and evaluating these programs and the extent of the impact of such measures on the performance of the prevention police and examining how the policies of the judiciary affect the prevention police, the question is raised that the judiciary prepares and compiles it into comprehensive programs. Prevention will be answered. To what extent has the role of the police as an efficient arm of the judicial system been considered? This research is theoretical and descriptive-analytical.

    Keywords: Action prevention, organizational actions, crime prevention, judiciary, prevention police