فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 50 (زمستان 1401)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 50 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی کریمی، رسول ثانوی فرد*، علی حمیدی زاده صفحات 3-16
    هدف اصلی از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تکنولوژی دیجیتال بر محیط و قابلیت های بازاریابی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و در زمره پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی قرار می گیرد. این پژوهش از نظر فلسفه، قیاسی است که بر مبنای پارادایم اثبات گرایی اجرا شده است. از نظر شاخص زمانی نیز مقطعی محسوب می شود. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. داده های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل تحلیل شده است. جامعه آماری مورد مطالعه مدیران و کارشناسان در شرکت های کوچک و متوسط در تهران است که تعداد آنها 950 نفر بوده است و با توجه به جدول مورگان، حجم نمونه 274 نفر تعیین شده است. در این راستا ضمن مرور بر ادبیات موضوع و استفاده از منابع کتابخانه ای، محقق از پرسشنامه ای برای جمع آوری اطلاعات استفاده کرده است. روایی محتوایی با استفاده از فرمول لاوشه و پایایی با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ سنجیده شده است. فرضیات این پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد آزمون قرار گرفت. نتایج در پایان حاکی از تاثیر مثبت تکنولوژی دیجیتال بر قابلیت های بازاریابی و محیط بازاریابی است.هدف اصلی از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تکنولوژی دیجیتال بر محیط و قابلیت های بازاریابی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و در زمره پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی قرار می گیرد. این پژوهش از نظر فلسفه، قیاسی است که بر مبنای پارادایم اثبات گرایی اجرا شده است. از نظر شاخص زمانی نیز مقطعی محسوب می شود. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. داده های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل تحلیل شده است. جامعه آماری مورد مطالعه مدیران و کارشناسان در شرکت های کوچک و متوسط در تهران است که تعداد آنها 950 نفر بوده است و با توجه به جدول مورگان، حجم نمونه 274 نفر تعیین شده است. در این راستا ضمن مرور بر ادبیات موضوع و استفاده از منابع کتابخانه ای، محقق از پرسشنامه ای برای جمع آوری اطلاعات استفاده کرده است. روایی محتوایی با استفاده از فرمول لاوشه و پایایی با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ سنجیده شده است. فرضیات این پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد آزمون قرار گرفت. نتایج در پایان حاکی از تاثیر مثبت تکنولوژی دیجیتال بر قابلیت های بازاریابی و محیط بازاریابی است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی دیجیتال، محیط بازاریابی، قابلیت بازاریابی
  • عزیزالله جعفری، ندا قویدست*، محسن باقری صفحات 17-26

    اساسی ترین شاخص توسعه ی اقتصادی و اجتماعی در بسیاری از کشورهای مترقی و توسعه یافته، صنعت خودروسازی آن کشور می باشد ایران تا سال 2009 جزو 18 خودروساز برتر جهان و جزو بزرگترین خودروساز خاورمیانه محسوب می شد که متاسفانه در چند سال اخیر فراوانی اشکالات و انتقادات به کیفیت و قیمت این خودروها تاثیر زیادی در این جایگاه و رتبه از خود به جا گذاشته است .در این پژوهش به پیش بینی قمیت خودرو های تولید داخل در بازار بر اساس مدل سیستم داینامیک پرداخته شده است. جامعه اماری برای جمع اوری داده های تحلیلی 512 نفر از خبرگان و متخصصان این حوزه در نظر گرفته شد که بر اساس روش کوکران 412 نفر به عنوان نمونه اماری در نظر گرفته شد. داده های بدست امده در پرسشنامه در ابتدا با استفاده از روشAHP تحلیل گردید تا ضرایب تاثیر متغییر ها استخراج گردد. سپس بر اساس روش سیستم دینامیکی به طراحی مدل و شبیه سازی ان در نرم افزار ونسیم پرداخته شد. با توجه به نمودار بدست امده در صورت ثابت بودن وضعیت موجود، رشد قیمت خودرو تا 34 ماه کم می باشد اما بعد از 34 ماه رشد بسیار چشمگیری مشاهده می شود دلیل این امر بالا بودن میزان تاثیرات عوامل افزایش دهنده قیمت خودرو به نسبت عوامل کاهش دهنده قیمت خودرو می باشد.

    کلیدواژگان: پیش بینی، قیمیت خودرو، تولید داخل، مدل سیستم داینامیک
  • مجتبی بحیرائی، منوچهر منطقی*، عباس خمسه صفحات 29-48
    با توجه به ابهام و عدم قطعیت موجود در ماهیت فناوری نانو، تجاری سازی آن مستلزم ایجاد یک نظام تنظیم گری مناسب بوده که پیش نیاز آن، استانداردسازی فناوری است. استانداردسازی فناوری از یک سو، زیرساخت های ایمنی، سلامت و محیط زیست را فراهم کرده و از سویی دیگر، زمینه های لازم برای تجاری سازی و رقابت پذیری جهانی را تسهیل می کند. این پژوهش، با هدف مطالعه چارچوب های پشتیبان استانداردسازی فناوری نانو تعریف شده و می تواند به برجسته تر کردن نقاط قوت و شناسایی ضعف-های سیاستی و نهادی استانداردسازی آن کمک کرده و راهنمای مناسبی درجهت رفع این خلاها در اختیار سیاست گذار قرار دهد. در این پژوهش، با استفاده از مطالعات تطبیقی موردمحور، رویکردهای استانداردسازی فناوری نانو در ایران با کشورهای پیشرو، (ایالات متحده، آلمان و چین) تحلیل می شود. نتایج نشان می دهد که تقریبا نیازهای استانداردسازی در مراحل مختلف چرخه عمر فناوری نانو درکشورها یکسان بوده و تفاوت در چگونگی مواجهه با نیازها، اعمال سیاست ها و برخورد با چالش های ناشی از توسعه و کاربرد فناوری بوده است. از طرفی، با وجود جایگاه نسبی مناسب استانداردسازی فناوری نانو در ایران نسبت به کشورهای موردمطالعه، حفظ و ارتقای این جایگاه، مستلزم تقویت زیرساخت های نانومترولوژی، تجهیزات آزمایشگاهی، پر کردن شکاف بین پژوهش و استانداردسازی، جلب مشارکت بخش خصوصی، ایجاد و توسعه نهادهای تخصصی و تمرکزبر فعالیت های ترویجی می باشد.
    کلیدواژگان: فرایند استانداردسازی، استانداردسازی فناوری نانو، استانداردسازی فناوری، فناوری نوظهور، مطالعه تطبیقی
  • جعفر یزدی مقدم* صفحات 49-74
    شواهد متعدد از سراسر دنیا نشان می دهد، درصد اندکی از فناوری ها در زمینه تجاری سازی به موفقیت دست یافته اند. یکی از راهکارهای ارایه شده برای برطرف کردن مشکل تجاری سازی، ارزیابی موفقیت تجاری سازی فناوری ها، قبل از اجرای طرح است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر تجاری شدن موفق فناوری و تعیین اهمیت نسبی این عوامل برای ایجاد یک مدل ارزیابی موفقیت تجاری سازی فناوری است. با استفاده از مرور مبانی نظری و پیشینه پژوهش، 38 مولفه موثر بر موفقیت تجاری سازی فناوری استخراج و در 4 بعد: مشخصات فنی، مشخصات مالی و اقتصادی، مشخصات بازار و قوانین و تاییدیه ها، دسته بندی گردید. برای پالایش و ارزیابی تناسب عوامل استخراج شده با زمینه ها و شرایط واقعی تجاری سازی فناوری، از روش دلفی فازی با نظر سنجی از 18 خبره منتخب، استفاده گردید که در نتیجه 32 مولفه در 4 بعد شناسایی شد. سپس اهمیت نسبی هریک از مولفه ها و ابعاد موثر بر موفقیت تجاری سازی، بر اساس روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) تعیین شد. در این راستا مشخصات بازار به عنوان مهم ترین بعد اثرگذار بر موفقیت تجاری سازی فناوری مشخص گردید و پس از آن ابعاد: مشخصات فنی، مشخصات مالی و اقتصادی و قوانین و تاییدیه ها، بترتیب رتبه دوم، سوم و چهارم اهمیت را بدست آوردند. در نهایت با بهره گیری از وزن های اولویت عوامل موفقیت تجاری سازی، یک مدل ارزیابی برای تجاری سازی فناوری، ارایه شد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی فناوری، موفقیت تجاری سازی، ارزیابی تجاری سازی، روش دلفی فازی، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)
  • فرشته انصاری، علی بدیع زاده*، حجت الله عبدالملکی، روح الله زابلی صفحات 75-88

    مطالعه کارآفرینی در قعر هرم، با چالشهای زیادی روبرو است چرا که اغلب مطالعات قعر هرم را مستثنی از مطالعات کار آفرینی در سطح جهان می کنند. مهمترین دلیل چنین امری را می توان در کم اهمیت دانستن فقر در کشورهای اروپای غربی و آمریکای شمالی در حوزه کسب و کار دانست و باید این مناطق را مهمترین مناطق مطالعات کسب و کاری جهان ارزیابی نمود. بنابراین پیرو چنین ضرورتی است که مطالعه حاضر، بنا را بر مطالعه و سطح بندی زمینه های رشد کسب و کار کارآفرینان قعر هرم کمیته امداد امام خمینی قرار داده است. در پژوهش حاضر سعی بر آن است که با تلفیق استراتژی گرندد تیوری با مباحث تحلیل در عملیات نرم ضمن شناسایی متغیرهای دخیل به سطح بندی آنها پرداخت. فلسفه مد نظر از نوع تفسیرگرایی با رویکرد کیفی است. ارزیابی و اندازه گیری به وسیله پرسشنامه (اندازه نمونه 10 متخصص کسب و کارمبتنی بر نمونه هدفمند) صورت پذیرفت. نتایج پس از تحلیل به روش دیمتل و تحلیل ساختاری تفسیری نشان داد که مقوله شرایط کارآفرینی بعنوان مهمترین متغیر مجموعه هشت مقوله ای کسب و کار قعر هرم در کمیته امداد می باشد. این مقوله مهمترین متغیر مستقل مجموعه بوده است که به همراه متغیرهای مدیریت تسهلیگری تعاملی، سطح تعاملی تسهیلگری، مدیریت تسهلگری بعنوان متغیر مستقل مطرح شدند که نتیجه تعامل آنها شکل گیری چهار متغیر برآیندی یعنی، پیامدهای تسهلیگری، سایر عوامل موثر بر تسهلیگری، ساختار تسهیلگری، محرک های شکل گیری تسهلیگری بعنوان متغیر وابسته هستند.

    کلیدواژگان: کارآفرینان قعر هرم، کمیته امداد امام خمینی، کارآفرین
  • علی حاجی غلام سریزدی* صفحات 89-104
    امروزه با بروز تغییرات شدید در محیط اقتصادی- اجتماعی جهان، صنعت حمل و نقل هوایی نیز دچار تحولات اساسی شده و برنامه ریزی برای این صنعت را مشکل تر از پیش نموده است. این صنعت در ایران بدلیل تحریم های بین المللی شدید، نیاز به توسعه هر چه بهتر و بیشتر حمل و نقل هوایی، تقاضا روبه افزایش و همچنین تاثیرات بلندمدت تکنولوژیکی ساخت هواپیما دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد. یکی از الزامات برنامه ریزی در هر صنعتی پیش بینی درست از نیازهای صنعت در آینده می باشد. در این مقاله سعی کرده ایم تا با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها و شبیه سازی، ساختار حاکم بر صنعت را شناسایی و تعداد ناوگان مورد نیاز در صنعت هوایی ایران را در افق 1404 پیش بینی کنیم. به عبارت دیگر با مدل سازی صنعت هوایی و سپس اعتبارسنجی مدل به بررسی رفتار تعداد ناوگان صنعت هوایی تحت سناریوهای مختلف پرداخته ایم. خروجی مدل های شبیه سازی بیانگر موارد زیر بود: 1) تقاضا صنعت هوایی رو به افزایش است که این ناشی از رشد اقتصادی، افزایش جمعیت و بد بودن وضعیت سایر وسایل حمل و نقل می باشد؛ 2) تعداد هواپیماهای مورد نیاز تا سال 1404 طبق سرانه 3.4 برابر 322 و سرانه 5 برابر 428 ناوگان می باشد. هر چند نیاز به ناوگان هوایی و تقاضا افزاینده است اما نهایتا بدلایل مختلف از جمله محدود بودن بازار ایران این تقاضا در بلند مدت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: صنعت هوایی ایران، پویایی شناسی سیستم ها، نمودار حالت - جریان، شبیه سازی
|
  • Mousa Karimi, Rasoul Sanavifard *, Ali Hamidizadeh Pages 3-16
    Investigating the Impact of Digital Technology on the Environment and Marketing Capabilities of Small and Medium EnterprisesAbstractThe main purpose of this study is to investigate the impact of digital technology on the environment and marketing capabilities. The present study is applied in terms of purpose and is in the category of descriptive correlational research. From a philosophical point of view, this research is an analogy based on the positivist paradigm. In terms of time index, it is also considered cross-sectional. A researcher-made questionnaire was used to assess the research variables. Research data were analyzed using structural equation modeling and LISREL software. The statistical population studied is managers and experts in small and medium companies in Tehran, whose number was 950 people and according to Morgan table, the sample size is 274 people. In this regard, while reviewing the literature on the subject and using library resources, the researcher has used a questionnaire to collect information. Validity was measured using the Lawshe formula and reliability was measured using the Cronbach's alpha formula. The hypotheses of this study were tested using structural equation modeling and LISREL software. The results indicate the positive impact of digital technology on marketing capabilities and marketing environment.Keywords: digital technology, marketing environment, marketing capability.
    Keywords: digital technology, marketing environment, marketing capability
  • Azizolah Jafari, Neda Ghavidast *, Mohsen Bagheri Pages 17-26

    The most basic indicator of economic and social development in many developed and developed countries is the automotive industry of that country . ntil 2009, Iran was one of the top 18 automakers in the world and one of the largest automakers in the Middle East. In this research, the price of domestically produced cars in the market is predicted based on the dynamic system model. The statistical population is intended for collecting analytical data of 512 experts and specialists in this field, which according to Cochran's method, 412 people are considered as a statistical sample. The data obtained in the questionnaire were first extracted using the AHP method to extract the effect coefficients of the variables. Then, based on the dynamic system method, model design and simulation were performed in Wensim software. Given the current situation, if it is stable, the growth of car prices is low for 34 months, but after 34 months, a very significant growth can be due to the high impact of factors affecting car prices relative to reducing factors. Is the price of the car.

    Keywords: prediction, car price, Domestic production, dynamic system model
  • Mojtaba Bahiraee, Manouchehr Manteghi *, Abbas Khamseh Pages 29-48
    Due to the ambiguity and uncertainty in the nature of nanotechnology, its commercialization requires the creation of an appropriate regulatory system, which requires technology standardization. Technology standardization, on the one hand, provides the infrastructure for safety, health, and the environment, and on the other hand, facilitates the necessary conditions for commercialization and global competitiveness. This research aims to study the standardization frameworks in support of nanotechnology and can help highlight the strengths, and identify policy and institutional weaknesses in nanotechnology standardization, and provide a good guide to address these policy gaps for policy makers. In this research, using comparative analyses, the nanotechnology standardization approaches in Iran is compared to leading countries (United States, Germany and China). The results show that standardization needs are almost the same in different stages of the nanotechnology life cycle in countries and the difference is in how to meet the needs, implement policies and address the challenges arising from development and application of technology. On the other hand, despite the relative appropriate position of nanotechnology standardization in Iran compared to the studied countries, maintaining and promoting this position requires strengthening nanometrology infrastructure, developing laboratory equipment, bridging the gap between research and standardization, attracting private sector participation, developing specialized institutions and focus on educational activities.
    Keywords: Standardization Process, Nanotechnology Standardization, Technology Standardization, emerging technology, Comparative Research
  • Jafar Yazdimoghaddam * Pages 49-74
    Evidence from around the world shows that a small percentage of technologies have been successful in commercialization and most of them have not either resulted to a product or not reached to the market stage. This reflects the high complexity of the commercialization process. One of the main strategies to overcome problems of technology commercialization is to evaluate commercial success of the technology before the implementation of the commercialization project. In this regard, the purpose of this study was to identify factors affecting the success of commercialization of technology and to determine the relative importance of these factors for providing an assessment model to evaluate the commercial success of technology. Procedures can be developed based on the factors by which an investor could decide on capitalizing on the technology. In the first phase of this study, 38 components affecting the success of technology commercialization were extracted from the related literature. Then these components were classified in four dimensions: technical specifications, economic and financial specifications, market specifications and rules and certificates. In this phase, to refine and verify the appropriateness of the factors extracted from related literature in accordance with technology commercialization actual context and conditions in Iran's firms and industries, fuzzy Delphi method was used with the survey of elected experts including 18 experienced professionals. As a result of the effective factors refinement, 32 components in 4 dimensions were specified. Then in phase 2, the relative importance of each of components and the dimensions affecting the commercialization success were determined having a survey from the same experts group and based on Analytic Network Process (ANP) method. According to the results of phase 2, market specifications were identified as the most important dimension of technology commercialization success factor. Finally, in phase 3, by using the priority weights of commercialization success factors, an assessment model was introduced.
    Keywords: technology commercialization, success of commercialization, Commercialization assessment, Fuzzy Delphi Method, Analytic Network Process
  • Fereshteh Ansari, Ali Badiezadeh *, Hojjatullah Abdul Maleki, Ruhollah Zaboli Pages 75-88

    Studying entrepreneurship at the bottom of the pyramid faces many challenges because most studies exclude the bottom of the pyramid from entrepreneurship studies worldwide. The most important reason for this can be seen in the low importance of poverty in Western Europe and North America in the field of business and these areas should be considered the most important areas of business studies in the world. Therefore, following this necessity, the present study is based on the study and leveling of the business growth areas of entrepreneurs at the bottom of the pyramid of the Imam Khomeini Relief Committee. In the present study, we try to combine the grounded theory strategy with the topics of analysis in soft operations while identifying the variables involved and leveling them. The philosophy is the interpretive type with a qualitative approach. Evaluation and measurement performed by a questionnaire (sample size of 10 business experts based on the targeted sample). The results after DEMATEL analysis and interpretive structural analysis showed that the category of entrepreneurial conditions as the most important variable of the set of eight categories of business is the bottom of the pyramid in the relief committee. This category was the most important independent variable of the set, which along with the variables of interactive facilitation management, interactive facilitation level, and facilitation management introduced as independent variables that result of their interaction is the formation of four outcome variables, namely, facilitation consequences, other factors affecting facilitation, facilitation structure, and facilitators of facilitator formation as dependent variables.

    Keywords: The bottom of the pyramid entrepreneurs, Imam Khomeini Relief Committee, Entrepreneur
  • Ali Haji Gholam Saryazdi * Pages 89-104
    Today, by advent of major changes in the economic –social environment of world, the air transport industry is also experiencing fundamental changes. This industry in Iran, because of severe international sanctions, increasing demand, need to develop better and more air transport, as well as long-term effects of aircraft manufacturing technology; has its own complexities. One of the planning requirements in any industry is corrected anticipation for future needs of the industry. To predict fleet needed to be considered required things such as economic growth, population growth, state of other means of transport, the existing fleet and how to provide the required Fleet. These combine to form a complex and dynamic system. Therefore, a suitable approach to predict the behavior of these systems is required. In this article, first identify dynamics of the industry and then predict the number of fleet required in air transport for Iran's aviation industry in1404. In other word, by modeling air industry and then validating model, we have discussed about behavior of airline industry's fleet number, under various scenarios. The following represents the output of simulation models: 1) the aviation industry demand is growing due to economic growth, population increases and the bad state of other means of transport; 2) In 1404 the number of aircraft required to per capita 3.4 times be 322 and 5 times is 428 fleets. Although the need for fleet and demand is increasing, but ultimately demand in the long-term is decline because of various reasons including limited Iran's market
    Keywords: aviation industry, System dynamics approach, Stock, Flow Diagram (SFD), Simulation