فهرست مطالب

پژوهش های برنامه و توسعه - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عباس احمدی، علی حسینی*، محمد میره ای، راضیه سادات مجیدی صفحات 7-35
    مبحث توسعه در دهه های اخیر جزء مهمترین مشکلات کشورها و مناطق است. توسعه منطقه ای مفهوم نوینی است که می تواند با ایجاد یک روش مناسب، دستیابی به بهتر شدن استانداردهای زندگی، افزایش فعالیت های اقتصادی، افزایش سرمایه گذاری در بخش های مختلف و سرانجام ترویج اقتصادی پویا و جذاب را پشتیبانی کند. توسعه اقتصادی مناطق گوناگون براساس توانمندی های هر منطقه صورت می پذیرد. سواحل اقیانوسی ایران، از توانمندی های بی شمار جهت توسعه منطقه ای نظیر، امکان بهره مندی از حمل ونقل دریایی، ترانزیت، صنایع دریایی، گردشگری و غیره برخوردار است، با وجود این کشور ایران آن گونه که شایسته است، از این توانمندی ها بهره مند نمی شود. بنابراین، این پژوهش برآن است که با تحلیل وضعیت سواحل اقیانوسی ایران، به تدوین و ارایه راهبردهای پیشنهادی جهت توسعه منطقه ای این سواحل بپردازد. در این پژوهش و درپی رسیدن به هدف موردنظر باتوجه به تکنیک  SWOT، به بیان نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید سواحل اقیانوسی ایران پرداخته شد و پس از طی فرایند ارزیابی، استراتژی ها یا راهبردهای رقابتی تهاجمی به عنوان راهبردهای قابل قبول معرفی شدند. بنابراین با استفاده از نقاط قوت داخلی و فرصت های خارجی، سیستم می بایست در راستای اجرا و به کارگیری استراتژی های مذکور گام بردارد و با استفاده از نقاط قوت داخلی، بیشترین بهره مندی را از نقاط فرصت خارجی داشته باشد. همچنین راهبردهای انطباقی یا بازنگری به عنوان راهبردهای با اولویت دوم مشخص شدند. طبق این راهبرها می بایست در جهت رفع ضعف های داخلی یا کاهش آنها تلاش گردد، تا به کارگیری از فرصت های ویژه و مناسب در این منطقه قابل بهره مندی باشند.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه منطقه ای، سواحل اقیانوسی ایران
  • سعید وکیلی* صفحات 37-71
    طراحی و تدوین الگوی اسلامی-‏ایرانی پیشرفت، به فرموده رهبر معظم انقلاب «دستور کار قطعی نظام جمهوری اسلامی می‏ باشد و تولید الگوی پیشرفت اسلامی-ایرانی، لازمه تحقق تمدن اسلامی است که این الگو، نیازمند به نظریه اسلامی پیشرفت می‏ باشد». این پژوهش بنیادی و کاربردی، از روش آمیخته (کیفی و کمی) بهره برده و هدف پژوهش «شناسایی نظریه اسلامی پیشرفت» است. اجزای نظریه موصوف، شامل: مفهوم، اهداف، ارکان، ابعاد و مولفه های پیشرفت از بیانات و مکتوبات رهبر معظم انقلاب و با بهره‏ گیری از ابزار نظریه داده‏ بنیاد (گراندد تیوری) و استفاده از نرم ‏افزار‏های حدیث ولایت و مکس ‏کیودا استخراج و مورد تجزیه‏ وتحلیل  قرار گرفته و سپس، نظریه اسلامی پیشرفت ارایه شده است. در این مقاله، به اهداف پیشرفت اشاره شده و ارکان پیشرفت، شامل: ایمان، علم، عدالت، وحدت و امنیت، و ابعاد ده ‏گانه و 34 مولفه پیشرفت ارایه شده است.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، نظریه اسلامی پیشرفت، نظریه داده ‏بنیاد
  • سید هادی عربی*، محمدحسن ملکی، حامد انصاری صفحات 73-106
    هدف

    تحقیق حاضر به دنبال شناسایی و تحلیل پیش ران های اثرگذار بر آینده منابع درآمدی سازمان تامین اجتماعی است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر جهت گیری، کاربردی بوده و از منظر روش شناسی، آمیخته است. جامعه نظری پژوهش، مدیران سازمان تامین اجتماعی و خبرگان این حوزه اند. نمونه گیری به صورت قضاوتی انجام شده و حجم نمونه، برابر با 15 نفر است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسش نامه بود.

    یافته ها: 

    35 پیش ران فرعی، در قالب هشت پیش ران اقتصادی، اجتماعی_فرهنگی، ساختاری، مالی و سرمایه گذاری، سیاست گذاری، بازاریابی، محیطی و قانونی، طبقه بندی شدند. پیش ران های فرعی، با توزیع پرسش نامه های خبره سنجی و به کارگیری آزمون بینم (دو جمله ای) غربال شدند. 13 پیش ران دارای ضریب معناداری کمتر از پنج درصد بوده و برای اولویت بندی نهایی انتخاب شدند. این پیش ران ها با روش کوپراس و در نظر گرفتن سه شاخص تخصص خبرگان، قطعیت و اهمیت ارزیابی شدند. پیش ران میزان استفاده از ظرفیت فین تک ها و نوآور ی های آنها برای تامین مالی و سرمایه گذاری، از بیشترین اولویت برخوردار بود.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از فناوری های مالی دیجیتال و هوش مصنوعی در افزایش بازدهی سرمایه گذاری، به کارگیری روش های نوین تامین مالی مثل تامین مالی جمعی، اجتناب از واگذاری شرکت های زیان ده به سازمان تامین اجتماعی و تقویت حکمرانی خوب و کارآمد در هلدینگ های سازمان تامین اجتماعی از مهم ترین پیشنهادهای پژوهش بودند.

    کلیدواژگان: منابع درآمدی، تامین اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی، پیش ران، آینده
  • محمدحسین صادقی*، ولی رستمی صفحات 107-137

    از مولفه ‏های حکمرانی خوب، کارآمدی و کارایی دولت، ازجمله سرمایه ‏گذاری دولت در طرح های تملک دارایی‏ های سرمایه‏ ای است که می ‏تواند در قواعد حقوقی نیز، ظهور یابد و دستیابی به این مهم، ازطریق ارتقای قواعد حقوقی نظارتی بر طر‏ح ‏ها نیز میسر است؛ می‏ توان در میان انبوه قواعد حقوقی نظارت بر طرح‏ های مذکور، آن نوع نظارتی را یافت که بیش از سایر اقسام، بر کارآمدی و کارایی طرح ‏ها تاکید دارد. نظارت عملیاتی، نظارت بر کارآمدی و کارایی طرح ‏های عمرانی است و در نظام حقوقی ایران، به موجب اصل 126 قانون اساسی، برعهده رییس جمهور است که ازطریق معاون خود، آن را اعمال می نماید. ازطرفی، در بسیاری از کشورها، مانند آمریکا، نظارت عملیاتی در صلاحیت دیوان محاسبات است که زیرنظر پارلمان است. با روش توصیفی تحلیلی و تحلیل اقتصادی حقوق، پرسش این است که آیا تغییر نهاد ناظر، از «سازمان برنامه و بودجه» به «دیوان محاسبات کشور» امکان‏ پذیر است؟ اصل 55 قانون اساسی ایران، صرفا نظارت سنتی را در صلاحیت دیوان محاسبات دانسته است و به نظر می‏ رسد، باتوجه به قانون اساسی فعلی، امکان تغییر نهاد صالح برای نظارت عملیاتی ممکن نیست.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، دیوان محاسبات، سازمان برنامه و بودجه، طرح عمرانی، کارآمدی، کارایی و نظارت عملیاتی
  • یزدان گودرزی فراهانی*، مجتبی اکبری، امیدعلی عادلی صفحات 141-164
    بروز شوک ناشی از درآمدهای نفتی، ازطریق تغییر در انتظارات خانوارها، منجر به اثرگذاری متفاوت بر مخارج مصرفی در بخش کالاهای بادوام و بی‏ دوام می‏ شود. براین اساس، هدف این مقاله بررسی تاثیر درآمدهای نفتی، بر روی مخارج مصرفی خصوصی کالاهای بادوام و بی‏ دوام، در ایران است. به منظور آزمون این رابطه، از دو مدل خطی و غیرخطی در دوره زمانی 1357-1399 شمسی استفاده شد. الگوی مورد استفاده در این مطالعه، روش ARDL و NARDL بوده است. نتایج به دست آمده در مدل خطی برآوردشده، نشان داد که شدت اثرگذاری درآمد قابل تصرف، بر مخارج مصرفی کالاهای بادوام و بی دوام، به ترتیب، برابر با 0.61 و 0.68 بوده است. همچنین، تاثیر درآمدهای نفتی بر مخارج مصرفی کالاهای بادوام و بی‏ دوام، در مدل غیرخطی، به ترتیب برابر با 0.68 و 0.53 بوده است. همچنین، نتایج به دست آمده از تجزیه شوک‏ های مثبت و منفی، نشان دهنده این بود که تاثیر شوک مثبت درآمدهای نفتی بر مصرف کالاهای بادوام و بی دوام، به ترتیب، برابر با 0.47 و 0.21 بوده و تاثیر شوک منفی درآمدهای نفتی بر مصرف کالاهای بادوام و بی دوام، به ترتیب، برابر با 0.35- و 0.14- بوده است.
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، مخارج مصرفی، کالاهای بادوام، نرخ ارز، روش خودهم بسته با وقفه‏های توزیعی غیرخطی (NARDL)
  • الهه پروری*، پریسا سادات بهبهانی نیا صفحات 165-197

    هدف اصلی این مقاله، بررسی سیر تحول بودجه‏ ریزی و سیستم گزارشگری مالی حسابداری بخش عمومی در چهار کشور آسیایی ایران، چین، روسیه و اندونزی است. این تحقیق، با جمع‏ آوری داده‏ های کیفی به روش کتابخانه ‏ای، نشان می دهد که هر چهار کشور، تصمیم به تغییر کامل سیستم گزارشگری حسابداری مبتنی بر اقلام تعهدی داشتند و به مرور، به این سیستم گزارشگری دست یافتند. همچنین، این کشورها تصمیم به تغییر جزیی و ماندن در بودجه ریزی نقدی گرفتند؛ با این استدلال که بودجه نقدی ابهام کمتری دارد و تصمیم گیرندگان سیاسی، بودجه مبتنی بر تعهدی را نمی پذیرند. فرآیند تغییر، در هر چهار کشور، تحت تاثیر عوامل زمینه ای متعددی مانند ارزش های حسابداری نقدی و اصلاحات مدیریت عمومی نوین قرار گرفت. درکل، نتایج تحلیل نشان داد که ذی نفعان در دولت، هنگام تصمیم گیری درباره مفهوم بودجه ریزی، نسبت به تغییر گزارشگری مالی، بی میلی بیشتری نشان می دهند. همچنین، براساس نتایج این تحقیق، کل فرآیند پیاده ‏سازی سیستم گزارشگری حسابداری مبتنی بر اقلام تعهدی در کشورهای چین و اندونزی، با سرعت بیشتری، نسبت به دو کشور ایران و روسیه، انجام گرفت و فرآیند اصلاحات جزیی در بودجه ریزی، زمان بسیار زیادی را در هر چهار کشور به خود اختصاص داده‏است.

    کلیدواژگان: مدیریت بودجه، نظام حسابداری بخش عمومی، نظام بودجه ‏ریزی، مدیریت حسابداری و گزارشگری مالی دولت، استانداردهای حسابداری بخش عمومی
|
  • Seyed Abbas Ahmadi, Ali Hosseini *, Mohammad Mirehei, Raziye Sadat Majidi Pages 7-35
    Regional development is a concept that focuses on motivating and diversifying various economic activities and investing in various sectors in order to reduce differences and economic and social differences between different regions. It also supports the improvement of living standards, the intensification of economic activities, the increase of investment in different sectors, and finally the promotion of dynamic and attractive economy. The economic development of different regions is based on the capabilities of each. Despite the fact that Iran's oceanic coasts have numerous capabilities for regional development (the possibility of benefiting from sea transportation, transit, marine industries, tourism, etc.), there has not been much achieved in that regards. Thus, this research aims to analyze the situation of Iran's oceanic coasts, as to formulate and present suggested strategies for the regional development of these coasts. To this end, based on SWOT framework, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Iran's ocean coasts were discussed and after the evaluation process, some strategies or competitive-aggressive strategies were introduced. Consequently, the system should take steps towards the implementation and application of the mentioned strategies, and by making use of the internal strengths, it should benefit the most from the external opportunities. Correspondingly, adaptive strategies were identified as second priority strategies. According to these guidelines, efforts should be made to eliminate, or at least reduce, the internal weaknesses, so that it would be conceivable to take advantage of special and appropriate opportunities in this region.
    Keywords: Development, Regional Development, Iran’s Coastline
  • Saeed Vakili * Pages 37-71
    As for the design and formulation of the Iranian Islamic progress model, the Leadership has asserted that “the model design should be implemented and the production of this model for the creation of Islamic civilization is necessary. This model requires to the theory of Islamic progress.” Hence, the purpose of this paper is to identify the theory of Islamic progress. To this end, Maxqda software has been used to analyze the written and verbal assertions of the Supreme Leader; As a result, the concept of progress, progress goals, dimensions of progress, and progression components have been identified. The pillars of progress include faith, science, justice, unity, and security, and 10 dimensions and 34 components were obtained accordingly.
    Keywords: Theory of Islamic Progress, Iranian Islamic Progress Model, Grounded theory
  • Seyed Hadi Arabi *, MohammadHasan Maleki, Hamed Ansari Pages 73-106

    This research seeks to identify and analyze the drivers affecting the future of the income sources of social security organization. The theoretical population was the managers of the social security organization and experts in this field. The sampling was done judgmentally, and the sample size amounts to 15 people. Data collection tools were interviews and questionnaires. As for the findings, 35 sub-drivers were classified as economic, socio-cultural, structural, financial and investment, policy, marketing, environmental and legal drivers. These drivers were screened by distributing expert questionnaires and using Binominal's test. 13 drivers have significance coefficient of less than five percent and were selected for final prioritization. These drivers were evaluated by the Copras method and account for three criteria of experts' expertise, certainty, and importance. The driver of using the capacity of FinTechs and their innovations for financing and investment had the highest priority. Accordingly, the concluding suggestions were: using digital financial technologies and artificial intelligence to increase investment efficiency, using new financing methods such as crowd-funding, avoiding divesting loss-making companies to the organization, and strengthening good and efficient governance in the holdings of the organization.

    Keywords: Income Sources, Social security, social security organization, Driver, future
  • Mohamadhossein Sadeghi *, Vali Rostami Pages 107-137

    Efficiency and Effectiveness of the government are integral components of good governance, and its realization in government investment in development projects also appears in legal rules, so it can be realized by improving the legal rules governing such projects. Among the numerous legal rules of project controlling, it can be found the one that emphasizes the efficiency and effectiveness of the projects more than other types. Operational supervision is controlling the efficiency and effectiveness of development projects, and in the Iranian legal system, according to Article 126 of the constitution, it is one of the responsibilities of the president who exercises it through his deputy. On the other hand, in many countries, such as the United States, operational supervision of the controlling pertains to the Audit Court, which in turn is overseen by parliament. The question is whether it is possible to change the controlling Institution from "Plan and Budget Organization" to the "Supreme Audit Court"? Article 55 of the Iran constitution takes Audit Court only in charge of traditional controlling, so it seems that considering the current constitution, it is not possible to change the competent institution in charge of operational supervision.

    Keywords: Economic analysis of law, Supreme Audit Court, Plan, Budget Organization, development project, effectiveness, Efficiency, Operational Supervision
  • Yazdan Gudarzi Farahani *, Mojtaba Akbari, Omidali Adeli Pages 141-164
    The shock of oil revenues, through changes in household expectations, leads to different effects on consumer spending in the durable and non-durable goods sector. Accordingly, the purpose of this article was to investigate the impact of oil revenues on private consumption expenditures of durable and non-durable goods in Iran. To test this relationship, two linear and nonlinear models in the period 1978-2020 were used. The model used in this study was of ARDL and NARDL methods. The results obtained in the estimated linear model showed that the intensity of the effect of disposable income on the consumption expenditure of durable and non-durable goods was equal to 0.61 and 0.68, respectively. Also, the effect of oil revenues on consumption expenditures of durable and non-durable goods in the nonlinear model was equal to 0.68 and 0.53, respectively. Moreover, the results obtained from the analysis of positive and negative shocks showed that the effect of positive shock of oil revenues on the consumption of durable and non-durable goods is 0.47 and 0.21, respectively, and the effect of negative shock of oil revenues on the consumption of goods Durable and non-durable were -0.35 and -0.14, in turn.
    Keywords: oil revenues, Consumer Expenditures, Durable Goods, Exchange Rates, Nonlinear Autoregressive Distributed lags (NARDL)
  • Elahe Parvari *, Parisa Saadat Behbahaninia Pages 165-197

    This paper investigates the evolution of budgeting and public sector accounting financial reporting systems in four Asian countries: Iran, China, Russia, and Indonesia. This study shows that all four countries decided to completely change the accounting system based on accruals and eventually achieved this reporting system by collecting qualitative data in the library research method. They also decided for a partial change and for staying with cash budgeting arguing that the cash budget is less ambiguous and that political decision-makers would not accept an accrual-based budget. The change process in all four countries was influenced by several contextual factors, such as cash-accounting legacies and previous NPM reforms. Overall, the results of the analysis showed that stakeholders in the government are more reluctant towards change when it is to budgeting concepts than when it is to financial reporting. Also, according to the results of this study, the whole process of implementing an accrual-based accounting reporting system in China and Indonesia was faster than in Iran and Russia, also the process of minor reforms in budgeting has taken a lot of time in all four countries.

    Keywords: Budget Management, Public Sector Accounting, System, budgeting system, Government accounting, financial reporting management, Public Sector Accounting Standards