فهرست مطالب

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد دادمند*، پروین صالحی شانجانی، لیلا رسول زاده، مصطفی اسدی، لیلا فلاح حسینی صفحات 1-15
    سرعت زوال بذر و تاثیر روش های مختلف پرایم بر بهبود جوانه زنی بذور اکسشن های مختلف بذر گیاه Halocnemum strobilaceum  موجود در بانک ژن منابع طبیعی ایران در این آزمایش بررسی شد. برای بررسی سرعت زوال بذور، آزمون متداول جوانه زنی بر روی 42 اکسشن متفاوت از نظر محل و زمان جمع آوری، انجام گردید. تاثیر روش های مختلف پرایم شامل تیمارهای اسید جیبرلیک در دو سطح 250 و 500 میلی گرم در لیتر، پلی اتیلن گلایکول در دو سطح 6/0 و2/1 مگاپاسکال، نیترات پتاسیم با غلظت 78/19 میلی مولار، سرمادهی مرطوب در دمای چهار درجه سلسیوس، به مدت یک ماه، کلرید سدیم با غلظت 100 میلی مولار بر روی سه اکسشن 1645، 33515 و 43882 (به ترتیب 17، 9 و 5 سال در سردخانه نگهداری شده بودند) آزمایش شد. نتایج نشان داد میانگین سرعت زوال بذور 53/3 درصد به ازاء هر سال نگهداری در دمای چهار درجه سلسیوس می باشد. همچنین واکنش بذور هر اکسشن به تیمارهای مختلف پرایم متفاوت است. به طوری که اکسشن 1645 بر اثر تیمار کلرید سدیم با غلظت 100 میلی مولار و سرمادهی، اکسشن 33515 با تیمار اسید جیبرلیک با غلظت 500 میلی گرم در لیتر و اکسشن 43882 در شاهد، درصد جوانه زنی بیش تری داشتند. در صفت طول ریشه چه و ساقه چه هیچ تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. از نتایج این آزمایش می توان استدلال نمود که تیمارهای پرایم فقط می تواند توانایی ذاتی بذر را به مرحله ظهور برساند. لذا برای جمع آوری و ذخیره بذور برای مدت طولانی سلامت و کیفیت اولیه بذر باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اکسشن، پرایم، زوال، Halocnemum strobilaceum
  • مهدی پرکار، محمد محسن زاده گلفزانی*، سید حسن حسنی کومله، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی صفحات 13-29

    در این تحقیق کارآیی 11 نشانگر ISSR، دو نشانگر رتروترانسپوزون و 15 نشانگر ترکیبی ISSR + رتروترانسپوزون (REMAP) در 27 ژنوتیپ سویا، مورد ارزیابی قرار گرفتند. از 28 آغازگر تعداد 130 نوار چند شکل به دست آمد. بیشترین درصد چندشکلی به دست آمده 77 درصد برای UBC808 در نشانگر های ISSR، 54 درصد برای TOS-2 در نشانگرهای رتروترانسپوزون و درصد چندشکلی در آغازگرهای ترکیبی در آغازگر UBC808+TOS-1، 70 درصد به دست آمد. بالا بودن معیار های تنوع ژنی نی، شاخص شانون و میزان PIC برای آغازگر های UBC825، UBC811، TOS-2، HB-12، UBC834+TOS-1، UBC807+TOS-1، UBC807+TOS-2 و UBC808 نشان دهنده کارآیی بالای این آغازگر ها در ارزیابی تنوع ژنتیکی در این تحقیق می باشد. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای داده های مولکولی به روش دورترین همسایه با استفاده از ترکیب داده های نشانگر ها 27 ژنوتیپ ها را در چهار گروه قرار داد، گروه ها به ترتیب شامل چهار، نه، نه و پنج ژنوتیپ بود. تجزیه تابع تشخیص به روش خطی فیشر نشان داد که روش دورترین همسایه ژنوتیپ ها را با دقت 3/96 درصد جداسازی کرد. خصوصیات جوانه زنی بذر ژنوتیپ های سویا در سطوح مختلف تنش شاهد، 30، 60 و 90 میلی مولار NaCl در طرح فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی ارزیابی شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری بین ارقام، سطوح تنش از نظر تمامی صفات جوانه زنی اندازه گیری شده و برای اثر متقابل رقم × تنش برای تمامی صفات به غیر از صفات وزن تر ساقه چه، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و تفاوت وزن تر و خشک ساقه چه وجود داشت. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای داده های جوانه زنی به روش دورترین همسایه با معیار فاصله اقلیدوسی، ژنوتیپ های مورد مطالعه را نیز در چهار گروه مجزا قرار داد. نتایج حاصل از تجزیه تابع تشخیص نشان داد که صحت گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ای 6/92 درصد می باشد. همبستگی بین دو ماتریس تشابه داده های جوانه زنی و مولکولی توسط آزمون مانتل معنی دار نبود. تجزیه و تحلیل ارتباط نشانگر با صفات جوانه زنی نشان داد باند هایی که موجب افزایش میانگین صفات مرتبط با تحمل به تنش شوری می شوند، می توان برای شناسایی ژنوتیپ های متحمل سویا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: چندشکلی، تجزیه خوشهای، رتروترانسپوزون، ISSR، PIC
  • پریسا شیخ نواز جاهد، محمد صدقی*، رئوف سید شریفی، امید سفالیان صفحات 31-45
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بر جوانه زنی بذور فرسوده کدو پوست کاغذی تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت  فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه اجرا شد. تیمارها شامل فرسودگی (شاهد، 85 درصد و 75 درصد)، تنش خشکی (صفر، 75/0- و 5/1- مگاپاسکال) و پرایمینگ (شاهد، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با جیرلین، پرایمینگ با Gr24، پرایمینگ با بنزیل آمینوپورین و پرایمینگ با اسپرمیدین) بودند. در این پژوهش صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه، محتوای کلروفیل a و b، نسبت کلروفیل a/b، فتوسنتز، محتوای قندهای محلول، درصد چربی کل و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز مورد مطالعه قرار گرفت. کم ترین درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، کلروفیل a، کلروفیل b، نسبت کلروفیل a/b، شدت فتوسنتز و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز در تیمار خشکی 5/1- مگاپاسکال و فرسودگی 75 درصد بود. کم ترین یکنواختی جوانه زنی در تیمار هورمون پرایمینگ با جیبرلین در شرایط عدم تنش به دست آمد. کم ترین محتوای قندها و درصد چربی کل در سطح شاهد (بدون تنش خشکی)، فرسودگی 75 درصد و در شرایط عدم پرایمینگ بود. بیشترین درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز در تیمار هورمون پرایمینگ با جیبرلین، کلروفیل a، کلروفیل b و شدت فتوسنتز در پرایمینگ بذر با اسپرمیدین و نسبت کلروفیل a/b در هیدروپرایمینگ و در شرایط عدم تنش خشکی و فرسودگی به دست آمد. بیشترین یکنواختی جوانه زنی در خشکی 5/1- مگاپاسکال و فرسودگی 75 درصد در پرایمینگ شاهد به دست آمد. بیشترین محتوای قندها در شرایط عدم فرسودگی، خشکی 75/0- مگاپاسکال و تیمار به روش هیدروپرایمینگ به دست آمد. بیشترین درصد چربی کل در خشکی 5/1- مگاپاسکال، عدم فرسودگی و در پرایمینگ با اسپرمیدین مشاهده شد. به طور کلی اعمال تنش خشکی بر روی بذور فرسوده کدو پوست کاغذی منجر به اختلال و یا کاهش در صفات فیزیولوژیک گردید. از طرفی پرایمینگ بذور با روش های مختلف اثرات سوء ناشی از تنش خشکی و فرسودگی بذور را را تقلیل بخشید.
    کلیدواژگان: صفات رشدی، گیاهچه، وزن تر، هورمون
  • صغری قهرمانی*، محمد صدقی، سیده رقیه خاتمی، فاطمه احمدنیا، محمد گودرزی صفحات 49-60

    زوال و فرسودگی بذر در طی انبارداری مهمترین عامل خسارت به بذر می باشد. به منظور بررسی اثر اسید آسکوربیک (ویتامین C) بر بهبود ویژگی های جوانه زنی و تحرک ذخایر غذایی بذرهای پیر شده ذرت، آزمایشی در سال 1396 در دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل مدت زمان پیری (صفر، 6 و 12 روز پیر شده) و پرایمینگ با چهار غلظت اسید آسکوربیک (صفر، 50، 100و 150 میلی گرم در لیتر) بود. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش، درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و وزن خشک باقی مانده، بنیه گیاهچه، مقدار استفاده از ذخایر (SRUR[1]1)، کسر ذخایر مصرف شده (FUSR2)، کارایی استفاده از ذخایر (SRUE3)، شاخص تنفس و فعالیت آنزیم کاتالاز بود. نتایج آزمایش نشان داد که پیری بذرها در هر دو سطح (6 و 12 روز) باعث کاهش صفات اندازه گیری شده گردید. استفاده از پرایمینگ صفات اندازه گیری شده را بهبود بخشید. غلظت 150 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک با درصد جوانه زنی 22/78 درصد، بنیه گیاهچه 6/11، SRUR 65/5 میلی گرم بر بذر، FUSR 84/0، SRUE 025/0 میلی گرم بر میلی گرم و شاخص تنفس 51/5 گرم بهترین غلظت استفاده شده بود. برای آنزیم کاتالاز اثر اسید آسکوربیک معنی دار نبود، بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار 12 روز پیری بدست آمد. در کل کاربرد ABA موجب افزایش بنیه بذرهای پیر شده گردید.

    کلیدواژگان: شاخص تنفس، پیری کنترل شده، کاتالاز، کارایی استفاده از ذخایر
  • شعله قلاسی مود*، مسلم رستم پور، حمیدرضا اسا صفحات 61-75

    با توجه به اهمیت گونه بنه (Piatacia atlantica Desf.) ، شناسایی رویشگاه این درخت در مناطق مختلف و بررسی تنوع بین رویشگاه های مختلف می تواند کمک موثری در جلوگیری از تخریب این سرمایه ملی باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تنوع مورفولوژیکی و برخی از ریز مغذی های فیتوشیمیایی میوه بنه در 11 رویشگاه در منطقه شرقی و مرکزی کشور بود. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار به اجرا در آمد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از تحلیل واریانس یکطرفه و مقایسه میانگین ها از آزمون چند دامنه ای دانکن و آنالیز خوشه ای استفاده شد. نتایج نشان داد که در تمامی صفات بررسی شده تفاوت معنی داری در سطح 1 درصد بین نمونه های مورد آزمایش مشاهده گردید. نتایج آنالیز خوشه ای ویژگی های فیزیکی میوه بنه نشان داد که شهرستان های بجستان، نهبندان، قاسم آباد، بردسکن، تایباد، شهربابک، قاین و سربیشه در خوشه یک و شهرستان های خواف، زیرکوه و زاهدان در خوشه دو قرار داشتند. رویشگاه خواف از نظر صفات قطر و وزن میوه و بذر نسبت به سایر رویشگاه ها برتری داشته، رویشگاه های بجستان و تایباد بیشترین میزان ازت، کلسیم و منیزیم و رویشگاه شهر بابک کرمان دارای بیشترین پتاسیم و رویشگاه زیر کوه دارای بیشترین سدیم بود. در مجموع خصوصیات مورفولوژیک و میزان عناصر بنه در شرایط اقلیمی یا ریز اقلیمی رویشگاه مانند بارش، دمای سالیانه، طول و عرض جغرافیایی و طول فصل خشک متفاوت می-باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز خوشه ای، صفات مورفولوژیکی، عناصر غذایی، میوه
  • مریم جلالی مریدانی، سید مصطفی صادقی*، ناصر محمدیان روشن، مجید عاشوری، حمیدرضا دورودیان صفحات 79-97

    کودهای آلی با ایجاد غلظت های مناسب عناصر در گیاهان موجب رشد و عملکرد مطلوب گیاه، سلامت مصرف کنندگان و افزایش مقاومت به کم آبی می شود. به همین منظور دو آزمایش در محیط جداگانه ی غرقاب و تنش به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل های آزمایشی شامل کود نیتروژنه در سه سطح 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار، کودهای آلی مرغی پلت شده در سه سطح 1250،2500 و 3750 کیلوگرم در هکتار و کودهای گاوی و کمپوست زباله ی شهری هر کدام در سه سطح 3750،7500 و 11250 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل اصلی و رقم در دو سطح گیلانه و هاشمی به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد بیش ترین درصد نیتروژن، درصد پروتیین و غلظت روی در تیمار غرقاب، مصرف کمپوست به مقدار 11250 کیلوگرم در هکتار در رقم هاشمی به ترتیب 013/2 ، 99/11 درصد و 5/34 پی پی ام بود. بیش ترین درصد نیتروژن، درصد پروتیین، غلظت مس و عملکرد شلتوک درتیمار تنش خشکی، مصرف کود مرغی پلت شده به مقدار 3750 کیلوگرم در هکتار در رقم گیلانه به ترتیب با 28/2، 56/13 درصد، 17 پی پی ام  و 7191 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. به نظر می رسد مصرف کودهای آلی نسبت به شیمیایی در افزایش کیفیت بذر تاثیر بیش تری دارد و برای رسیدن به بالاترین کیفیت بذر مدیریت کودی در شرایط غرقاب و تنش خشکی متفاوت است.

    کلیدواژگان: بذر، برنج، کود آلی، عناصر مغذی
|
  • Mohammad Dadmand *, Parvin Salehi Shanjani, Leila Rasoolzadeh, Mostafa Assadi, Leila Falah Hoseini Pages 1-15
    To evaluate the deterioration rate and effect of different priming methods on improving seed germination on different seed accessions of Halocnemum strobilaceum provided by Natural Resources Gene Bank of Iran, To evaluate the deterioration rate, a standard germination test was performed on 42 seed accessions with different origin and collection dates. To study effect of different priming methods, treatments included gibberellic acid (250 and 500 mg/l), polyethylene glycol (-0.6 and -1.2 MPa), potassium nitrate 19.78 mM, stratification at 4 °C for one month, NaCl 100 mM and Chilling were compared in 1645, 33515 and 43882 accessions That5, 9 and 17 years were stored in the refrigerator. The results showed that the average seed deterioration rate was 3.53 %/y of stored seeds at 4 °C.Each seed accession showed a different reaction to prime treatment. Results indicated germination percentage improved in the accession 1645 by treatment NaCl 100 mM, in the accession 33515 by treatment gibberellic acid 500 NaCl 100 mM, and in the accession 43882 by control treatment. However, no significant differences were observed between radicle and pedicle lengths among different treatments. From the results of this experiment, it can be concluded that priming treatments can only express the potential of the seed. Therefore, for collecting and storing seeds for a long time, the health and initial quality of seeds are very important.
    Keywords: Accessions, Deterioration, Halocnemum strobilaceum, Priming
  • Mahdi Porkar, Mohammad Mohsenzadeh Golfazani *, Seyed Hasan Hasani Kumleh, Habibollah Samizadeh Pages 13-29

    In the present study, 11 ISSR, 2 Retrotransposon and 15 Retrotransposon + ISSR composed markers (REMAP) were evaluated among 27 genotypes of Soybean. 130 polymorphic bands were produced from 28 primers. The maximum percentage of polymorphism were 77% for UBC808, 54% for TOS-2 and 70% in UBC808+TOS-1 marker. The mount of Nei′s, Shanon and PIC index for UBC808, UBC811, UBC825, HB-12, TOS-2, UBC807+TOS1 and UBC834+TOS-1 indicated that theses markers could be used to assessment of genetic variation. The result of cluster analysis using complete linkage algorithms clustered 27 studied genotype in 4 distinct groups with 4, 9, 9 and 5 genotype in respected group. Discriminant function analysis using the Fisher′s linear method showed that the complete linkage method separated the genotypes with 96/3 percent accuracy. Morphological characteristics of genotype were evaluated in a completely randomized design with factorial arrangements whit two factors, The first factor were salt stress treatments at 0 (check), 30, 60 and 90 mM NaCl and the second factors was genotypes. ANOVA showed significant differences among varieties and level of Treatment for all measured morphological traits, and in interaction of cultivar×stress for all traits except Shoot fresh weight, shoot dry weight, root dry weight and shoot's weight difference between wet and dry. The cluster analysis based on within group′s method clustered genotype at different salt stress treatment in 4 clusters, and the accuracy of cluster analysis revealed by discriminant analysis was 92/6%. The correlation between the two similarity matrices was not significant by Mantel test. Analysis using marker-assisted selection of bands that enhance salt tolerance traits mean they can be used to identify resistant soybean genotypes..

    Keywords: Cluster analysis ISSR, Polymorphism, PIC, Retrotransposon
  • Parisa Sheikhnavaz Jahed, Mohammad Sedghi *, Raouf Seyed Sharifi, Omid Sofalian Pages 31-45
    In order to investigate the effect of priming on different aspects of germination of aged pumpkin seeds under drought stress, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with four replications in the laboratory. Treatments included different levels of aging (control, 85% and 75% of control germination), drought stress (0, -0.75 and -1.5 MPa), and priming with 100 μM of (control, hydro, gibberellin, GR24, benzyl aminopurine and spermidine). The seeds reached the desired vigor level by accelerated ageing test. Results of mean comparison showed that the lowest germination rate (2.11), fresh weight of radical (0.075 g), fresh weight of plumule (0.123 g), dry weight of radical (0.0082 g), dry weight of plumule (0.0079 g), chlorophyll a (0.403 mg.g-1FW), chlorophyll b (0.43 mg.g-1FW), chlorophyll a/b (0.99), photosynthesis 0.723 µmolCO2.mm-1.s-1) and α-amylase activity (12.37 μgSturch.g-1.minFW) were related to drought treatment with an intensity of -1.5 MPa and with 75% aging in the absence of priming. The lowest of germination uniformity (0.97) was obtained in the absence of drought and aging in priming with gibberllin. The lowest amount of carbohydrates (354.33 µmol.g-1FW) and total oil percentage (11.16) were obtained in the absence of drought and priming with 75% aging. The highest germination rate (15.56) in hormone-priming with gibberllin, fresh weight of radical (0.255 g) in priming with hydropriming, fresh weight of plumule (0.305 g) in priming with hydropriming, dry weight of radical (0.014 g) in hormone-priming with gibberllin, dry weight of plumule (0.0188 g) in priming with gibberllin, chlorophyll a (1.876 mg.g-1FW) in priming with spermimin, chlorophyll b (0.76 mg.g-1FW) in priming with spermimin, chlorophyll a/b (0.99) in priming with hydropriming, photosynthesis (5.833 µmolCO2.mm-1.s-1) in priming with spermimin and α-amylase activity (66.4 μgSturch.g-1.minFW) in hormone-priming with gibberlin were obtained in the absence of drought and aging stress. The highest germination uniformity (4.87) was related to drought treatment with an intensity of -1.5 MPa and with 75% aging in the absence of priming. The highest amount of carbohydrate (1561.33 µmol.g-1FW) was related to drought treatment with an intensity of -0.75 MPa and in the absence of aging and with of priming hydropriming. The highest amount of total oil percentage (21.2) was related to drought treatment with an intensity of -1.5 MPa, absence of ageing and priming with spermidin.
    Keywords: fresh weight, Growth traits, hormones, seedlings
  • Soghra Ghahremani *, Mohammad Sedghi, Seyyedeh Roghayyeh Khatami, Fatemeh Ahmadnia, Mohammad Goodarzi Pages 49-60

    The deterioration of seed during storage is the most important cause of seed damage. In order to investigate the effect of ascorbic acid (vitamin C) on improvement of germination characteristics and mobility of reservoirs in corn aging seeds, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in 2017 at the University of Mohaghegh Ardabili. Treatments included three levels of aging (0, 6 and 12 days) and priming with four concentrations of ascorbic acid (0, 50, 100 and 150 mg lit-1). The traits measured in this experiment were percentage and rate of germination, dry weight of radicle, dry weight of plumule and seed residual, seedling vigor, seed reserve utilization rate (SRUR), fraction of used seed reserves (FUSR), Seed reserve utilization efficiency (SRUE), respiration index and catalase activity. The results of the experiment showed that the aging of the seeds at both levels (6 and 12 days) decreased the measured traits. The use of priming treatment improved the measured traits. Concentration of 150 mg lit-1 ascorbic acid considering germination percentage of 78.22%, seedling vigor 11.6, SRUR 65.5 mg seed-1, FUSR 0.84, SRUE 0.25 mg mg-1 and respiration index 5.51 g was the best. The effect of ascorbic acid on the catalase enzyme was not significant. The highest amount of catalase enzyme activity was obtained in 12 days of aging. In general, the use of ABA increased vigor of aging seeds.

    Keywords: Catalase, Controlled aging, Respiration index, Seed reserve utilization efficiency
  • Sholeh Ghollasimod *, Moslem Rostampour, HamidReza Asa Pages 61-75

    According to the importance of Pistachio atlantica, identifying the site of this species and examining the environmental conditions of its growing areas can be an effective assist in preventing the destruction of this national asset. Therefore, the aim of this study was to investigate the morphological and micro nutrients diversity of 11 habitats in the eastern and central regions of the country. The research was performed in a randomized complete block design with three replications. For statistical analysis, clustre analysis, one-way analysis of variance and comparison of means was used by Duncan's multiple range test at 1% probability level. The results indicated there was a significant difference at the level of 1% between the tested samples. The results of cluster analysis of morphological characteristics of fruits illustrated that Bajestan, Nehbandan, Qasemabad, Bardaskan, Taybad, Shahrbabak, Ghaen and Sarbisheh habitates were in cluster 1, and Khaf, Zirkouh, and Zahedan cities were in cluster 2, and have similar characteristics. Khaf habitat is superior to other habitats in terms of diameter and weight of fruits and seeds. The habitats of Bajestan and Taybad had the highest amount of nitrogen, calcium and magnesium and the habitat of Shahr-e-Babak had the highest potassium and the habitat Zirkouh had the highest sodium. In general, the morphological characteristics and the amount of micro nutrients in climatic or micro-climatic conditions of such as precipitation, annual temperature, latitude and longitude and the length of the dry season are different.

    Keywords: Cluster analysis, Morphological characters, Nutrients elements, seed
  • Maryam Jalali Moridani, Seyyed Mostafa Sadeghi *, Naser Mohammadian Roshan, Majid Ashouri, Hamidreza Doroudian Pages 79-97

    Organic fertilizers, by creating appropriate concentrations of elements in plants, cause optimal plant growth and yield, consumer health and increase water resistance. For this purpose, two experiments were performed in separate flood and stress environments as split plots based on a randomized complete block design with three replications. Experimental factors include nitrogen fertilizer at three levels of 50, 100 and 150 kg/ha, pelleted poultry organic fertilizer at three levels of 1250, 2500 and 3750 kg/ha and cow manure and municipal waste compost at three levels each. 3750, 7500 and 11250 kg/ha were the main factors and cultivars in Gilaneh and Hashemi levels were the secondary factors. The results showed that the highest percentage of nitrogen, protein content and zinc concentration in flooding treatment, compost application at 11250 kg/ha in Hashemi cultivar were 2.013, 11.99% and 34.50 ppm, respectively. The highest percentage of nitrogen, percentage of protein, copper concentration and paddy yield in drought stress treatment, application of pelleted poultry manure at 3750 kg/ha in Gilaneh cultivar with 2.28, 13.56%, 17 ppm, and 7191 kg/ha respectively. It seems that the use of organic fertilizers has a greater effect on increasing seed quality than chemical fertilizers and to achieve the highest seed quality, fertilizer management is different under waterlogging and drought stress conditions.

    Keywords: seed, rice, Organic fertilizer, Nutrients