فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 56 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 56 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی شعبانی، رضا سیمبر*، محمدرضا اخضریان کاشانی صفحات 1-24

    هدف از انجام این تحقیق افزایش سرمایه ها در میدان اجتماعی برای نهادهایی که نقش اصلی در فرایند سیاستگذاری در جامعه دارند، است. به منظور تحدید موضوع مجلس شورای اسلامی به عنوان مهم ترین نهاد قانونگذار در جامعه انتخاب گردید. از نظریات فیش باین و آیسک آیزن برای بررسی نگرش نسبت به سیاستگذاری نهادهای انتخاباتی و از نظریه بوردیو برای بررسی میدان اجتماعی به عنوان چارچوب نظری بهره گرفته شده است. روش اصلی این تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افرادی که واجد رای دادن هستند، تشکیل می دهند که از این تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری نیز خوشه ای چندمرحله ای است. از یافته های مهم این پژوهش می توان به تاثیر مستقیم و مثبت نگرش به میدان اجتماعی بر نگرش نسبت به سیاست گذاری های نهاد انتخاباتی مجلس شورای اسلامی اشاره کرد. هم چنین ابعاد چهارگانه میدان اجتماعی شامل (سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سرمایه نمادین) نیز بر نگرش رای دهندگان نسبت به سیاستگذاری های مجلس شورای اسلامی تاثیر مثبت و مستقیم داشت. از دیگر نتایج می توان به عدم رابطه بین تحصیلات و نگرش رای دهندگان و رابطه منفی بین سن و نگرش رای دهندگان نسبت به سیاست گذاری های نهادهای انتخاباتی اشاره کرد. هم چنین تفاوت زنان و مردان به لحاظ نگرش بر سیاست گذاری متفاوت بوده و نگرش زنان مثبت تر از مردان است.

    کلیدواژگان: میدان اجتماعی سیاستگذاری، نهادهای انتخاباتی، مجلس شورای اسلامی، رشت
  • ضرورت ها و موانع در روابط ج. ا. ایران و ترکمنستان
    زهرا توکلی، کیهان برزگر*، مجید توسلی رکن آبادی صفحه 2

    کشور ترکمنستان بر اساس اصل سیاست همسایگی و داشتن مرز مشترک، برای دستگاه سیاست خارجی ج. ا. ایران حایز اهمیت است. در این راستا این سوال مطرح می شود که آیا ج. ا. ایران در بهره گیری از ظرفیت های سیاست همسایگی خود نسبت به ترکمنستان موفق بوده است؟ فرضیه این مقاله این است که با توجه به ویژگی های خاص همسایگی ترکمنستان برای ایران، از این فرصت و ظرفیت، ج. ا. ایران می توانست بهره بیشتری ببرد اما مواردی چون؛ نفوذ و تاثیرگذاری بازیگران منطقه ای و بین المللی به خصوص آمریکا و همچنین ساختارهای سیاسی و اقتصادی ترکمنستان، و فقدان استراتژی بلندمدت ج. ا. ایران نسبت به این کشور مانع از امکان بهره برداری بهتر از پتانسیل موجود شده است. اساسا یکی از شروط و مبانی اصلی در سیاست همسایگی، رضایت همسایه ها از یکدیگر و از ارکان اصلی آن حفظ و برقراری ثبات در روابط و هم چنین شناسایی همه قابلیت های موجود در حوزه های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی است که این اصل چندان در روابط دو کشور به رغم ابراز تمایل و نیازهای متقابل دو کشور برقرار نبوده است. از این رو، ج. ا. ایران بایستی در راستای بسط تعاملات دوجانبه در تمامی ابعاد شناسایی شده بکوشد و در همکاری های منطقه ای اقدامات موثر کارساز اتخاذ کند. این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی معتبر تهیه و تدوین شده است.

    کلیدواژگان: روابط ج. ا. ایران و ترکمنستان، ضرورت ها و موانع، سیاست همسایگی، همکاری های منطقه ای
  • شکیبا سادات هاشمیان، سعید گازرانی*، علی اصغر داودی صفحات 25-44
    تبعیض و نابرابری جنسیتی ناشی از سلطه بر زنان، پدیده ای رایج در عرصه جهانی است که آنان را با محدودیت دسترسی یکسان به فرصت ها، امکانات، منابع قدرت و اثرگذاری در جوامع مختلف روبرو کرده است. یکی از راه حل های نهادهای بین المللی برای این معضل، خط مشی توانمندسازی زنان است. این خط مشی در ایران نیز مورد توجه قرار گرفته و سیاستگذاری ها و برنامه ریزی هایی توسط مراجع ذیربط انجام شده است. با این حال، شواهد عینی نشان می دهد موقعیت زنان چندان مطلوب نیست. به گزارش مجمع جهانی اقتصاد، در سال 2019 ایران در زمینه تبعیض جنسیتی در میان 153 کشور در رتبه 148 قرار داشته است. هدف پژوهش حاضر شناسایی دلایل پذیرش سلطه مردانه توسط زنان در ایران است. برای انجام پژوهش از داده های کمی و کیفی موجود و برای آزمون فرضیه، از روش «تحلیل انتقادی» استفاده شده است. رهیافت نظری مقاله نیز مبتنی بر اصول و مفاهیم نظریه انتقادی است. یافته های پژوهش نشان می دهد بخشی از سلطه پذیری زنان در نتیجه تاثیر مضامین و عناصر آموزشی - فرهنگی شکل می گیرد؛ لذا تا زمانی که نظام آموزشی، رسانه ها و تریبون های علمی، فرهنگی و مذهبی که مخاطب عام دارند، به بازتولید، توجیه و ترویج نگرش ها، باورها و مناسبات مبتنی بر مشروعیت بخشی به نابرابری و تبعیض بپردازند، شاهد تغییری معنادار در وضعیت زنان جامعه نخواهیم بود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، سلطه پذیری، صنعت فرهنگ، آگاهی کاذب، نظریه انتقادی
  • اکرم عباس نیا*، محبوبه پاک نیا، سید علی مرتضویان صفحات 45-68

    از زمان ظهور اینترنت در جهان، تحولات بسیار زیادی در همه ابعاد زندگی انسان پدید آمد. این تغییرات از جزییات فردی و ویژگی های انسانی همچون رفتار، عادات، طرز فکر گرفته تا اتفاقات کلان مانند تحول شیوه های تصمیم گیری و کنش های سرنوشت ساز سیاسی و بین المللی، نوع رفتار سیاسی زنان و... در جوامع را در بر می گیرد.نمود عینی این تحولات را می توان در نوع وسطح مشارکت سیاسی زنان در جوامع مختلف مشاهده نمود. بر این اساس هدف اصلی در این مقاله، بررسی تاثیر پیام رسان تلگرام بر مشارکت سیاسی زنان (تهران) در سطح میانه است. در سطح میانه مقصود از مشارکت کنندگان، زنان کارمند میان رتبه در وزارت خانه ها، زنان فعال در احزاب زنان و انجمن ها وسازمانهای غیر دولتی زنان است. مدل مفهومی بکار گرفته شده، ترکیبی از دو نظریه حوزه عمومی (هابرماس) و شاخص های مشارکت سیاسی (راش) به همراه بکار گیری دو شاخص رسانه ای می باشد. نتایج به دست آمده حاکی از تاثیر مثبت تلگرام برمشارکت سیاسی زنان تهرانی کاربر تلگرام در سطح میانه است. . در این مقاله از رهیافت کمی استفاده می شود. در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات از شیوه تحقیق کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تلگرام، زنان، شهر تهران، سطح میانه، مشارکت سیاسی
  • زهرا مهاجری امیری، مسعود مطلبی* صفحات 69-83

    همراه با جهانی شدن ارتباطات و حضور موثر رسانه ها در عرصه بین الملل، دیپلماسی سنتی متحول شده و «دیپلماسی رسانه ای» به عنوان یکی از شاخه های اصلی فعالیت دستگاه سیاست خارجی پدیدار شده است. در دو دهه گذشته، اهمیت بهره گیری از رسانه های بین المللی موجب شده که قدرت های منطقه غرب آسیا همچون ایران، ترکیه، عربستان، قطر نیز در اندیشه بهره مندی از این رسانه ها برآیند. در این راستا مقاله حاضر با هدف تبیین و شناخت دیپلماسی رسانه ای عربستان سعودی در غرب آسیا بواسطه کنشگری رسانه ای شبکه «ایران اینترنشنال» به رشته تحریر درآمده است. نتایج و یافته های این پژوهش که با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی انجام شده بیانگر آن است که: عربستان سعودی پس از روی کار آمدن ملک سلمان در سال 2015، در راستای تقویت سیاست خارجی خود به دنبال هژمونی رسانه ای و کاربست ابزارهای رسانه ای در مقابله با رقبای منطقه ای بوده است؛ چنانکه کمک به راه اندازی شبکه ضد ایرانی«ایران اینترنشنال» در قبال رقیب سنتی خود یعنی جمهوری اسلامی ایران را می توان یکی از این اقدامات برشمرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، دیپلماسی رسانه ای، قدرت نرم، عربستان سعودی، شبکه ایران اینترنشنال
  • ابراهیم فریدون صمدی، علی اکبر امینی*، مجتبی مقصودی، رضا جلالی صفحات 85-105

    این پژوهش با هدف تحلیل کنش های سیاسی روحانیون و بازاریان به عنوان طبقه متوسط سنتی ایران در سال های پایانی حکومت پهلوی و موجبات تشکیل حوزه عمومی توسط گروه مذکور؛ بر اساس چارچوب نظریه حوزه عمومی هابرماس و با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به نگارش درآمده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که 1) حوزه عمومی در ایران معلول دلایل مهمی ازجمله اصلاحات ارضی، برخورد نظامی با منتقدین، برخورد با روحانیون، بازاری ها و عامه مردم، تعدیل اقتدارگرایی پهلوی و شکل گیری مدرنیته ناقص است؛ دلایلی که با محوریت و زعامت روحانیون و بازاریان شکل گیری حوزه عمومی را شدت بخشید؛ 2) کارکرد این حوزه شامل انتقال مشکلات اقتصادی و اجتماعی به حوزه سیاست، مشارکت عمومی در امر سیاسی و شکل گیری افکار عمومی در ایران دوره پهلوی بود؛ 3) اتحاد بازاریان سنتی با روحانیون و تشکیل موتلفه با نقش کانونی در حوادث انقلاب اسلامی نتیجه تقابل دولت وقت با شکل گیری حوزه عمومی بود؛ 4)اتاق بازرگانی اگرچه با زعامت دولت و به منظور مبارزه با تورم سال های پایانی عصر پهلوی شکل گرفت، اما از آنجاکه در ذات خود مولود شکل گیری حوزه عمومی در ایران بود، به نهادی جهت تقابل با شرایط وخیم اقتصادی تبدیل شد.

    کلیدواژگان: بازار، روحانیت، موتلفه، هابرماس، حوزه عمومی
|
  • Morteza Shabani, Reza Simbar *, MohammadReza Akhzarian Kashani Pages 1-24

    This paper aims to increase capitals in the social fields for the institutions having a pivotal role in policy making processes. In order to narrow down the topic, the electoral institution of the Islamic Parliament as the most important legislative institution was selected. The method of this research was a survey and a research- made questionnaire was used to collect the data. All the voters who were eligible to vote constituted the population out of which 400 individuals were selected as the sample of the study based on a multistage cluster sampling. One of the paramount findings of this study was that the ‘attitudes towards social field’ had a direct and positive impact on the attitudes towards the policymaking of the electoral institution of the Islamic Parliament. Meanwhile, the four dimensions of the social field (including economic capita, social capita, cultural capita, and symbolic capita) had direct and positive impacts on the voters’ attitudes towards the policymaking of the Islamic Parliament. It is worth noting that there was no correlation between education and the voters’ attitudes whereas there was a negative correlation between age and voters’ attitudes towards the policy making of the electoral institutions. Finally, males and females were different with respect to attitudes towards the policy making in the sense that the females’ attitudes were more positive.

    Keywords: Social field, Policy Making, electoral institution, Islamic Parliament, Rasht
  • Necessities and obstacles in Iran-Turkmenistan Relations
    Zahra Tavakoli, Kayhan Barzegar *, Majid Tavasoli Roknabadi Page 2

    At present, Iran's neighborhood with the Central Asian region is based on Iran's geographical capacity. Turkmenistan is one of the countries in the region that is important for the foreign policy apparatus based on the principle of neighborhood policy and having a common border.In this regard, the question of this article is, has Iran been successful in using the capacities of its neighborhood policy towards Turkmenistan? It seams, it should be said that despite the special features of Turkmenistan's neighborhood for Iran, Iran has not taken advantage of this opportunity as it should For reasons such as; Lack of macro strategy and clear strategy towards this country in the foreign policy apparatus, influence of regional and international actors, especially the United States Basically, one of the main conditions and principles in neighborhood policy is the satisfaction of neighbors with each other and one of its main pillars is to maintain and establish stability in relations. It also identifies all existing capabilities in the economic, political, security and cultural fields. This principle has not been very much established in the relations between the two countries, despite the expression of mutual desires and needs of the two countries. Therefore, Iran should take serious steps to increase bilateral interactions in all recognized dimensions and serious participation in regional cooperation.

    Keywords: Iran, Turkmenistan Relations, Necessities, obstacles, Neighborhood Policy, Regional cooperation
  • Shakibasadat Hashemian, Saeed Gazerani *, Aliasghar Davoudi Pages 25-44
    Gender discrimination and inequality caused by domination over women is a prevalent global phenomenon, and has made them face the limitation of equal access to opportunities, facilities, sources of power and influence in different societies. One of the main solutions of international institutions for this problem is the women's empowerment policy. This policy has also been taken into consideration in Iran and policies and plans have been made by the relevant authorities. However, objective evidence shows that the situation of women is not much favorable. According to the World Economic Forum, in 2019, Iran was ranked 148 among 153 countries in terms of gender discrimination. The aim of this research is to identify the reasons for acceptance of male domination, by women in Iran. To conduct the research, the available quantitative and qualitative data were collected, and to test the hypothesis, the "critical analysis" method was used. The theoretical approach of the article is also based on the principles and concepts of critical theory. The findings of the research show that women's submissiveness is in part formed as a result of the influence of cultural-educational elements. Therefore, as long as the educational system, the media and scientific, cultural and religious platforms that have a general audience, reproduce, justify and promote attitudes, beliefs, and relations based on legitimizing inequality and discrimination, we will see no meaningful change in the status of women in society.
    Keywords: empowerment, Submissiveness, Culture industry, False Consciousness, critical theory
  • AKRAM Abbasniya *, Mahboubeh Paknia, SEYED ALI MORTAZAVIAN Pages 45-68

    Human life has changed a lot in all aspects since the innovation of the internet in the world. These changes include not only personal details and human characteristics such as behavior, habits and ways of thinking, but also great circumstances such as the evolution of decision- making methods and vital actions both political and international.In recent years, the cyber space effects and the treatment of people in the cyber space have drawn the attention of the specialists in the area of political actions. The main goal of this article is to examine the effect of Telegram on political participation of the middle class women in Tehran. By the middle class, we mean a class higher than the low class in which the participations are only voters in political elections and lower than the high class in which the participations are high rates of management and decision- making process. In the middle class, participations are moderate employee women in government departments, active women, women parties assembles and nongovernment organizations. In conceptual model used, is a combination of three media theories: including cultivation theory(Gerbner),public sphere theory(Habermas) and political participation’s indicators theory(rush). The achieve results confirm the positive effect of Telegram on political participation of women users in middle level in Tehran.

    Keywords: political participation, Tehran&rsquo, s women, Telegram, middle level
  • Zahra Mohajeriamiri, Masoud Motallebi * Pages 69-83

    Along with the globalization of communication and the effective presence of the media in the international arena, traditional diplomacy has changed and "media diplomacy" has emerged as one of the main branches of the foreign policy apparatus. In the past two decades, the importance of using international media has caused the powers of the West Asian region, such as Iran, Turkey, Saudi Arabia, and Qatar, to think of benefiting from these media. In this regard, this article has been written with the aim of explaining and understanding Saudi Arabia's media diplomacy in West Asia through the media activism of "Iran International" network. The results and findings of this research, which was carried out using the analytical descriptive method, indicate that: Saudi Arabia, after King Salman came to power in 2015, in order to strengthen its foreign policy in pursuit of media hegemony and the use of media tools. It has been in dealing with regional rivals, such as helping to launch the anti-Iranian network "Iran International" against the Islamic Republic of Iran can be counted as one of these measures.

    Keywords: Public Diplomacy, media diplomacy, Soft power, Saudi Arabia, Iran International Network
  • Ebrahim Feraydoon Samadi, AliAkbar Amini *, Mojtaba Maghsoudi, Reza Jalali Pages 85-105

    This research aims to analyze the political actions of clerics and bazaars as the traditional middle class of Iran in the last years of Pahlavi rule and the reasons for the formation of the public domain by the said group; It has been written based on the framework of Habermas' public domain theory and using descriptive and analytical methods. The findings of the research indicate that 1) the public sphere in Iran is affected by important reasons such as land reforms, military dealing with critics, dealing with clerics, bazaars and common people, adjustment of Pahlavi authoritarianism and the formation of incomplete modernity; The reasons that intensified the formation of the public sphere with the leadership of clerics and marketers; 2) The function of this field included the transfer of economic and social problems to the field of politics, public participation in political matters, and the formation of public opinion in Iran during the Pahlavi period; 3) The union of traditional bazaars with clerics and the formation of a Heyathaaye Motalefeh Eslami with a central role in the events of the Islamic Revolution was the result of the opposition of the then government to the formation of the public sphere; 4) Chamber of Commerce, although it was formed under the leadership of the government and in order to fight inflation in the last years of the Pahlavi era, but since it was born from the formation of the public sphere in Iran, it became an institution to confront the dire economic

    Keywords: Bazzer, Rohanyat, Heyathaaye Motalefeh Eslami, Habermas, Public Sphere