فهرست مطالب

یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اشکبوس امینی سفیداب*، حسین اکبری مقدم، محمدحسین صابری، محمدتقی طباطبایی، داوود امین آزرم، سید ذبیح الله راوری، علیرضا محمدی، فرزاد افشاری، عبدالکریم ذاکری، محمود عطاحسینی، علی ملیحی پور، صفرعلی صفوی، شاپور ابراهیم نژاد، حمید تجلی، محمدحسین دهقانی، کمال شهبازی، نصرت الله طباطبایی، محمد دالوند، حسن عبدی، رحیم مهرابی، مجتبی وهابزاده، هدایت حاجی آخوندی صفحات 1-14

    شوری خاک و آب از مهم ترین تنش های غیر زنده محدودکننده تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. رقم برزگر حاصل دورگ‏ گیری بین رقم گندم پیشتاز به عنوان والد مادری و رقم متحمل به شوری کارچیا به عنوان والد پدری در بخش تحقیقات به نژادی غلات در کرج و انتخاب در نسل‏های در حال تفکیک تحت شرایط تنش شوری در ایستگاه یزد می‏باشد. نتایج آزمایش‏ های مقایسه عملکرد تحت شرایط تنش شوری در اقلیم معتدل (EcSoil =8-13ds/m و EcWater =8-12ds/m) نشان دهنده برتری رقم برزگر نسبت به ارقام شاهد بم و ارگ بود، به ‏طوری‏که در آزمایش سازگاری این رقم با میانگین عملکرد 4642 کیلوگرم در هکتار به‏ ترتیب مقدار 578 و 738 کیلوگرم نسبت به ارقام بم (با عملکرد 4064 کیلوگرم در هکتار) و ارگ (3904 با عملکردکیلوگرم درهکتار) و در مجموع به طور میانگین 16/5 درصد نسبت به میانگین ارقام شاهد افزایش عملکرد داشت و از پایداری عملکرد و سازگاری خوبی در مقایسه با ارقام شاهد برخوردار بود. این رقم در آزمایش‏ های ترویجی در مکان‏ های مختلف تحت شرایط تنش شوری در شرایط زارعین، با میانگین عملکرد 4381 کیلوگرم در هکتار نسبت به میانگین عملکرد دانه ارقام شاهد ارگ ،افق و نارین (3648 کیلوگرم در هکتار) حدود20 درصد افزایش عملکرد داشت. عکس‏ العمل نسبت به بیماری‏ های زنگ (زرد، قهوه ‏ای وسیاه) نیمه مقاوم تا نیمه حساس است ولی در شرایط مناطق خشک مانند ایستگاه ‏های یزد، بیرجند، زابل، سمنان وکرمان به هیچ یک از این بیماری‏ ها آلودگی نشان نداد. این رقم علاوه بر مقاومت به خوابیدگی و ریزش دانه و کیفیت نانوایی خوب، و برتری عملکرد نسبت به ارقام شاهد افق، بم و ارگ دارای سازگاری خوب در مناطق معتدل دارای آب و خاک شور می‏باشد.

    کلیدواژگان: گندم نان، تنش شوری، سازگاری، مناطق معتدل
  • ابراهیم گنجی مقدم*، ناصر بوذری، آرزو جلالی، ابوالفضل ایروانی، سیما بینا صفحات 15-24
    معرفی ارقام زودرس گیلاس با کیفیت مطلوب همواره از اهداف مهم برنامه های اصلاحی گیلاس بوده است. رقم جدید شاندیز در سال 1398 از طریق سلکسیون ژنوتیپ های بومی گیلاس استان خراسان رضوی و با اجرای پنج پروژه تحقیقاتی در طی 20 سال معرفی شد. نتایج بیش از یک دهه بررسی نشان داد که رقم شاندیز دارای عادت رشد گسترده و قدرت شاخه زایی متوسط می باشد. براساس مطالعات فنولوژی، شروع گلدهی رقم شاندیز هفته دوم فروردین و زمان برداشت محصول، اواخر اردیبهشت می باشد. شاندیز خود ناسازگار بوده و گرده ارقام زرد-90 و صورتی لواسان بهترین گرده زا برای تشکیل میوه آن می باشد. متوسط وزن میوه این رقم (7/23 گرم) در مقایسه با رقم شاهد عدلی (به عنوان اولین رقم زودرس داخلی با وزن 4/9 گرم)، و دلامارکا (رقم زودرس خارجی با وزن 3/8 گرم) بالاتر است. با بررسی میزان مواد جامد محلول رقم شاندیز (18/16 درصد) با ارقام عدلی (16/9 درصد) و دلامارکا (16/2 درصد)، این رقم از میزان قند بالاتری برخوردار است. میزان عملکرد رقم جدید شاندیز در مرحله باردهی اقتصادی 23 کیلوگرم در هر درخت تعیین شد که نسبت به رقم عدلی (14/5 کیلوگرم در هر درخت) و دلامارکا (20 کیلوگرم در هر درخت) بیشتر بود. اگر چه ارقام زودرس به دلیل فصل رشد کوتاه معمولا از لحاظ اندازه میوه کوچک تر هستند، اما بالا بودن متوسط وزن میوه و درصد مواد جامد محلول در رقم شاندیز از جمله مزایای این رقم می باشد که انتظار می رود منجر به افزایش ارزش اقتصادی و بازارپسندی آن شود.
    کلیدواژگان: گیلاس، رقم جدید، مواد جامد محلول، زمان رسیدن
  • مسعود قدسی*، رضا اقنوم، احمد جعفرنژاد، منوچهر خدارحمی، مهرداد محلوجی، حمید تجلی، ضرغام عزیزی صفحات 25-37
    رقم هاشمی با شجره ARDI_1/TOPO1419//ERIZO_9/3/LIRON_1-1/4/FAHAD_4/FARAS_1 از میان مواد شرکت کننده در آزمایش بین المللی مقایسه عملکرد تریتیکاله دریافتی از مرکز بین المللی تحقیقات ذرت و گندم انتخاب و پس از بررسی در مراحل مختلف برنامه های به نژادی تریتیکاله نامگذاری شد. میزان برتری عملکرد این رقم نسبت به شاهد تریتیکاله جوانیلو 92 در آزمایش یکنواخت سازگاری 25 درصد و در آزمایش های تحقیقی-ترویجی نسبت به شاهدهای جوانیلو 92، سناباد و پاژ به‏ ترتیب حدود 12 درصد، 21 درصد و 9 درصد بود. این رقم با عادت رشدی بهاره، علاوه بر برتری عملکرد از زودرسی نسبی در حدود 6-4 روز برخوردار بود و تحمل قابل قبولی نسبت به خوابیدگی، زنگ زرد و تنش شوری نشان داد. بنابراین رقم هاشمی به عنوان یک رقم تریتیکاله زودرس و متحمل به شوری با پتانسیل عملکرد بالا برای کاشت در اراضی کم بازده و حاشیه ای مناطق معتدل کشور پیشنهاد می ‏شود.
    کلیدواژگان: تریتیکاله، اقلیم معتدل، اراضی کم بازده، زود رسی، تحمل به شوری
  • محمد زمانیان*، محمد شاهوردی، محمود نصرالهی، حسین خدادادی، علیرضا طالب نژاد، شیرین یغموری، محمدرضا عباسی، مرتضی رضایی، علیرضا آقاشاهی، علی مصطفی طهرانی، احمد میرهادی، حسین غلامی، داوود ابراهیمی صفحات 39-50

    افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه، تنوع بالا در بین توده‏ های بومی شبدر ایرانی و عدم رقم ثبت شده ازاین توده‏ ها ضرورت معرفی ارقام جدیدی از شبدر در کشور را نشان می‏ دهد. رقم پارس به روش انتخاب لاین خالص طی یک دوره 13 ساله در سال 1378 از بین 22 توده بومی شبدر ایرانی کشور انتخاب و معرفی شد. در سال های81 - 1379 بذور توده های اولیه کشت گردیده و تک بوته های برتر هر توده در مقایسه با توده بومی بالاده کازرون انتخاب شده و سپس تک بوته‏ های انتخابی در قالب 150 لاین برتر در سال 82-1381 در قالب طرح آلفا لاتیس مقایسه مقدماتی شدند. لاین های برتر منتخب طی سال های 85 -1383در سه منطقه کرج، شهرکرد و بروجرد در قالب یک طرح مقایسه عملکرد نیمه نهایی مقایسه شدند. رقم جدید، سپس در تعیین ارزش زراعی تعداد 15 لاین برتر انتخاب شده از مرحله قبل همراه با شاهد در یک طرح سازگاری در پنج منطقه کرج، بروجرد، شهرکرد، اراک و سنندج در سال های زراعی 87-1385 مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی واکنش لاین های انتخابی شبدر ایرانی نسبت به زنگ و لکه سیاه شبدر در سال زراعی 87- 1386 در بروجرد در شرایط آلودگی طبیعی در شرایط مزرعه انجام شد. آزمایش تعیین کیفیت و ارزش غذایی لاین های انتخابی در سال زراعی89-1387 در کرج انجام شد. نتایج آزمایش‏های مربوط به کیفیت نشان داد که لاین امیدبخش شبدر ایرانیKPC-EqlidFars-78-4 با 9/19 درصد پروتییین نسبت به شاهد برتری داشت. در سال زراعی 95-1394 آزمایش تحقیقی-ترویجی مقایسه عملکرد علوفه لاین های امیدبخش شبدر ایرانی KPC-EqlidFars-78-4 در مقایسه با توده محلی به اسم هرندی در بروجرد اجرا گردید. نتایج نشان داد لاین KPC-EqlidFars-78-4 در شرایط زارعین با داشتن عملکرد 72/65 تن در هکتار علوفه تر و 11/56 تن در هکتار علوفه خشک به ترتیب با 10/60 و 12/20 درصد نسبت به توده های بومی (شاهد) برتر بود. استفاده بهینه از بارندگی های بهاره به علت سرعت رشد بالا و امکان برداشت مکانیزه، فرم ایستاده و ارتفاع بیشتر، زودرسی و دوره رشد کوتاه تر و در نتیجه تعداد آبیاری کمتر در یک فصل رشد، پتانسیل بالای عملکرد علوفه به خصوص در اوایل فصل و تحمل به بیماری های زنگ و لکه سیاه نسبت به توده بومی، از جمله صفات مهم رقم جدید یرای معرفی آن بود.

    کلیدواژگان: انتخاب، آزمایشات سازگاری، شبدر، لاین، علوفه و رقم
  • علی اکبر قنبری*، رمضان سرپرست، امیر توسلی، رحیم احمدوند، محمدجواد زمانی صفحات 51-58

    رقم آریان (لاین KS10071) از ژرم پلاسم لوبیا معمولی (Phaseolus vulgaris L.) انتخاب شد. در ارزیابی مشاهده ای اولیه سال 1393 در کرج، رقم آریان به همراه 24 لاین دیگر از میان 302 لاین موجود در ژرم پلاسم لوبیای معمولی برای آزمایش های مقدماتی مقایسه عملکرد انتخاب شد. در سال 1394، این رقم به همراه 24 لاین دیگر و ارقام تجاری سانری، والنتینو و کانتاندر در کشت تابستانه مورد مقایسه قرار گرفتند و طبق نتایج، هشت لاین برای کشت سال بعد انتخاب شدند. در بهار 1395، این هشت لاین به همراه ارقام تجاری سانری، والنتینو و کانتاندر به عنوان شاهد کشت شدند و با توجه به نتایج، هر هشت لاین جهت آزمایش سازگاری انتخاب شدند. برای بررسی سازگاری و پایداری این هشت لاین، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سه منطقه کرج، ساری و زرقان طی دو سال (97 - 1396) به همراه ارقام تجاری سانری و والنتینو انجام شد. طبق نتایج، رقم آریان با عملکرد 14850 کیلوگرم در هکتار نسبت به ارقام تجاری والنتینو و سانری به ترتیب 10 و 14 درصد عملکرد بیشتری داشت. در این آزمایشات هیچ گونه علایم موزاییکی ویروس و خسارت کنه دونقطه ای در این رقم مشاهده نشد. در سال 1398، نتایج ارزیابی عملکرد رقم آریان در شرایط زارعین استان های البرز و مازندران نشان داد که میانگین عملکرد غلاف سبز رقم آریان با 15748 کیلوگرم در هکتار نسبت به رقم والنتینو با عملکرد 15001 کیلوگرم در هکتار 4/98 درصد بیشتر بود. در سال 1398، در بررسی واکنش رقم آریان نسبت به بیماری ویروسی BCMV، این رقم به عنوان رقم متحمل به این ویروس تشخیص داده شد. با توجه به ویژگی های مطلوب رقم آریان مانند عملکرد غلاف سبز بالا، بازارپسندی عالی غلاف، یکنواختی رسیدگی غلاف ها و تحمل به بیماری BCMV، این رقم با نام آریان نامگذاری شد و برای کشت در مناطق سرد، معتدل و معتدل سرد کشور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بازارپسندی، پایداری تولید، رقم، لوبیا سبز
  • محمود باقری*، عبدالجمیل زربخش، کریم عرب سلمانی، عالیه امامی، رامین حاجیان فر، حامد حسن زاده خانکهدانی، زینب عنافجه، ناهید آملی، علی شهریاری، جلال رستگار صفحات 59-70
    رقم جدید بادمجان بهراد (لاین Y6) به روش انتخاب لاین خالص (انتخاب تک ‏بوته) در طی سال‏ های97-1386 از توده بادمجان پا بلند یزد گزینش، ارزیابی و معرفی شد. این لاین در طول تمامی آزمایشات آگمنت، مقدماتی، پیشرفته و سازگاری و پایداری عملکرد همواره جزو لاین های برتر آزمایش بود. در آزمایشات پیشرفته مقایسه عملکرد در مناطق کرج، ورامین و دزفول، لاین Y6 با عملکرد 46/1 تن در هکتار و با اختلاف عملکرد معنی ‏دار 12 تن در هکتار نسبت به شاهد محلی ورامین و با ویژگی‏ های کیفی مناسب به عنوان یکی از لاین‏ های برتر انتخاب شد. نتایج مطالعات سازگاری و پایداری در طی سال‏ های 1390 تا 1392 نشان داد که این لاین با متوسط عملکرد 455 تن در هکتار و کسب بالاترین  عملکرد، در تجزیه پایداری به روش ضریب برتری نسبی، رتبه اول پایدارترین ژنوتیپ را به خود اختصاص داد. همچنین ارزیابی واکنش لاین امیدبخش Y6 (بهراد) نسبت به عوامل بیماری‏ های پژمردگی فوزاریومی و ورتیسیلیومی نشان داد که این لاین نسبت به هر دو این بیماری ‏ها نیمه‏ مقاوم می‏ باشد و با توجه به عملکرد بسیار بالا و یکنواختی و کیفیت مناسب میوه آن به عنوان رقم بهراد معرفی شد.
    کلیدواژگان: توده بومی، رقم، عملکرد، تحمل به بیماری، یکنواختی
  • مجید غلامحسینی*، امیرخسرو دانایی، عباس فلاح طوسی صفحات 71-80

    تعیین آرایش کاشت و تراکم بهینه در حصول به عملکرد مطلوب در گیاهان زراعی و از جمله کنجد نقش تعیین کننده ای دارد. به منظور تعیین بهترین آرایش کشت و تراکم بوته آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1396 و 1397 در منطقه مشهد با اقلیم سرد و خشک اجرا شد. در این پژوهش تیمارهای آزمایشی شامل آرایش کاشت در دو سطح کشت یک و دو ردیفه روی پشته، تراکم بوته درسه سطح شامل تراکم 20، 30 و 40 بوته در مترمربع و ژنوتیپ در دو سطح شامل محلی اسفراین و رقم اولتان بودند. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد که تغییر در آرایش کشت کنجد از کشت یک ردیفه به دو ردیفه باعث کاهش 19 درصدی عملکرد دانه در رقم اولتان و 15 درصدی در ژنوتیپ اسفراین شد. علاوه بر این نتایج بیانگر آن است که در ژنوتیپ محلی اسفراین و در آرایش کشت یک ردیفه، افزایش تراکم گیاهی نه تنها عملکرد دانه را افزایش نداد بلکه در تراکم بیشتر عملکرد دانه به طور معنی داری کمتر از دو تیمار دیگر بود. در رقم اولتان و در آرایش کشت یک ردیفه، تغییر تراکم کشت تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت. با این حال در مقایسه بین دو ژنوتیپ و در آرایش کشت یک ردیفه، در هر سه تراکم مورد بررسی عملکرد دانه رقم اولتان در مقایسه با ژنوتیپ محلی اسفراین بیشتر بود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که رقم اولتان با متوسط عملکرد 567 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با ژنوتیپ محلی اسفراین با متوسط عملکرد 522 کیلوگرم در هکتار، دارای برتری معنی داری می باشد. در مجموع به عنوان توصیه ترویجی برای زراعت کنجد در منطقه مشهد می توان کشت رقم اولتان در آرایش کشت یک ردیفه با تراکم 20 بوته در مترمربع را پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: اسفراین، اولتان، تعداد کپسول در بوته، ژنوتیپ، رقم
|
  • A. Amini Sefidab *, H. Akbari Mogadam, M. H. Saberi, M. T. Tabatabaee, D. Aminazarm, Z. Ravari, A. R. Mohamadi, F. Afshari, A. Zakeri, M. Atahosseni, A. Malihipour, S. A. Safavi, Sh. Ebrahimnejad, H. Tajali, M. H. Dehgani, K. Shahbazi, N. Tabatabaee, M. Dalvand, H. Abdi, R. Mehrabi, M. Vahabzadeh, H. Hajiakhodi Pages 1-14

    Salinity stress is a major constrain of plant growth and limiting factor of crop production in arid and semi-arid regions in the world. Wheat cultivar Barzegar is derived from the cross between an Iranian highly adapted wheat, Pishtaz cultivar and Karchia cultivar (salt tolerant cultivar from India) as female and male parents, respectively, at Seed and Plant Improvement Institute, Cereal Research Department in Karaj. Subsequent selection among segregating populations of this hybrid was done at experimental field of Yazd station. Results of yield trials and on-farm evaluations in the temperate zone showed that under salinity stress conditions (EcSoil =8-12 dsm-1 & EcWater =8-13 dsm-1), Barzegar exhibited a superior performance compared to the check cultivars Bam and Arg, and its average grain yield was 659 kg (16.5%) higher than average grain yield of check cultivars. Based on ranking method Barzegar had high stability and adaptability under saline conditions compared to the check cultivars. Under farmer's conditions trials its average grain yield was 4381 kgha-1, nearly 20% higher than average grain yield of check cultivars (3648 kgha-1). Barzegar exhibits lodging resistance and has non-shattering spikes, but has moderately resistant susceptible infection responses to rusts. However, under dry conditions of saline areas of Iran no susceptibility to these diseases is observed. Based on good agronomic performance consist of resistance to lodging and shattering, and high adaptability and stability and good quality in saline condition compared to checks (Bam, Arg and Ofogh), Barzegar released for cultivation in the saline areas (with saline water/soil) farms of temperate zone, in Iran.

    Keywords: Wheat, Salinity stress, Adaptation, temperate zone
  • E. Ganji Moghadam *, N. Bouzari, A. Jalali, A. Irvani, S. Bina Pages 15-24
    Release of early ripening and high-quality cultivars is always one of the most important goals of cherry breeding programs. In 2019, Shandiz was released through selection of native cherry genotypes of Khorasan Razavi province after performing five research projects during 20 years. The results of more than a decade of research showed that Shandiz cultivar has an extensive growth habit and moderate branching power. According to the phenological studies Shandiz flowering starts in the first week of April and it is ready to be harvested in the Third week of May. This cultivar is self-incompatible and Zard-90 and Sorati Lavasan are recommended as suitable and compatible pollinator cultivars. Fruit weight of Shandiz (7.23 gr) is higher than Adli (4.9 gr), and Delamarka (3.8 gr) cultivars. Shandiz has a higher total solid soluble (TSS) (%18.16) compared to Adli (%16.9) and Delamarka (%16.2) cultivars. The yield of Shandiz was 23 kg/tree compared to Adli (14.5 kg/tree). Although early ripening cultivars usually have smaller fruit size due to the short growing season, but the high fruit weight and percentage of TSS in Shandiz are considered as some important advantages to increase its economic value as well as its marketability.
    Keywords: Sweet cherry, early ripening cultivar, total solid soluble, Ripening time
  • M. Ghodsi *, R. Aghnum, A. Jafarnezhad, M., Khodarahmi, M. Mahlooji, H. Tajali, Z. Azizi Pages 25-37
    Hashemi is a new triticale cultivar with pedigree of ARDI_1/TOPO1419//ERIZO_9/3/LIRON_1-1/4/FAHAD_4/FARAS_1 derived from triticale nurseries receive from CIMMYT and was selected based on its grain yield superiority, in different trials (preliminary, advance and elite yield trials) and released as a new cultivar. Results showed that grain yield of Hashemi (line ET-85-17) was higher the grain yield of Juanillo 92 (check cultivar) in elite regional yield trial by 25%. Correspondingly, superiority of this promising line in On-farm research in comparison with Juanillo 92, Sanabad and Pazh was 12%, 21% and 9%, respectively. Hashemi triticale cultivar has spring growth habit, high yielding potential, early maturity (4-6 day earlier than the check) and is resistant to lodging and yellow rust as well as tolerant to soil salinity. Therefore, this new cultivar is suitable for cultivation in the low-input and marginal lands of moderate regions of Iran.
    Keywords: triticale, Moderate region, Low-input lands, Early maturity, Tolerant to salinity
  • M. Zamanian *, M. Shahverdi, M. Nasrollahi, H. Khodadadi, A. R. Talebnejad, Sh. Yaghmuri, M. R. Abbasi, M. Rezaei, A. R. Aghashahi, A. Mostafa Tehrani, A. Mirhadi, H. Gholami, D. Emrahimi Pages 39-50

    Advantage of native populations of Persian clover to increase quantity and quality of the forage yield, high diversity among the native clover populations of Iran and the lack of registered cultivars driven from these landraces are important reasons for introducing new clover cultivars with native origin in the country. Pars cultivar was selected by pure line selection method in 1999 from 22 native multi cuts clover populations. In 2000-2001, the seed of primary population were planted and superior single plants in each row were selected based on comparison with the native population of Baladeh Kazerun as check cultivar. Then, the selected single plants (top 150 lines) were compared in an alpha lattice design with two replications in 2002-2003. Selected top lines during 2004-2005 were compared in three regions of Karaj, Shahrekord and Broujerd in a semi-final performance trial. To determine the stability and value for cultivation and use (VCU) of the top 15 selected lines, these lines were compared in a completed randomized block design in five regions of Karaj, Boroujerd, Shahrekord, Arak and Sanandaj in 2006-2007. Evaluation of the reaction of selected Iranian clover lines to rust and black clover spot in 2007-2008 cropping year was performed in Boroujerd station under natural infection in the field. To determine the quality and nutritional value of selected lines, an experiment was conducted in Karaj in 2008-2009 cropping year. The results showed that promising Iranian clover lines KPC-EqlidFars-78-4 with 19.9% protein content was superior to the control. In the cropping year 2015- 2016, a research-extension experiment was conducted to compare the forage yield of promising Iranian clover lines KPC-EqlidFars-78-4 with a local control (Harati) in Boroujerd. The results showed that line KPC-EqlidFars-78-4 under farmers' conditions had 72.65 tons per hectare of wet forage yield and 11.56 tons per hectare of dry matter yield with 10.60 and 12.20% superiority to the local control, respectively, Its appropriate optimal use of spring rainfall due to its high growth rate and possibility of mechanized harvesting, due to standing form and high height, early maturity and shorter growing period can result in less irrigation in one growing season, high forage yield potential, especially in onset of the season and also its resistance to rust and black spot diseases that is common in the native population, were some important characteristics of Pars cultivar for release and cultivation in the cold and temperate regions.

    Keywords: selection, Adaptability trials, clover, Line, forage, cultivar
  • A. A. Ghanbari *, R. Sarparast, A. Tavassoli, R. Ahmadvand, M. J. Zamani Pages 51-58

    Ariyan cultivar (line KS10071) was selected from common bean germplasm (Phaseolus vulgaris L.). In an observational evaluation of 302 common bean lines in 2014 in Karaj, Ariyan cultivar along with 24 desirable and marketable lines were selected for a preliminary yield trial. In 2015, 25 lines were compared with Sunray, Valentino and Contander check cultivars in summer cultivation. According to the results, eight desirable lines without string in pods and marketability were selected for the next year's cultivation. In the spring of 2016, eight lines were planted along with the commercial cultivars Sunray, Valentino and Contander. According to the results, all eight lines were selected for adaptability testing. To evaluate the adaptability and yield stability of the selected lines, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in three regions of Karaj, Sari and Zarghan during two years (2017-2018) and eight lines were compared with commercial cultivars Sunray and Valentino. Results showed that the Ariyan cultivar with 14850 kgha-1 green pod yield had 10% and 14% more yield than Valentino and Sunray commercial cultivars, respectively. In these experiments, no signs of mosaic virus and two spotted mites were observed in this cultivar. In 2019, the results of yield evaluation of Ariyan cultivar under conditions of farmers in Alborz and Mazandaran provinces showed that the average of green pod yield of Ariyan cultivar (15748 kgha-1) was 4.98% higher than Valentino cultivar (15001 kgha-1). In 2020, this cultivar was recognized as a tolerant cultivar in the reaction to BCMV virus. Due to the desirable characteristics of Ariyan cultivar such as high green pod yield, excellent pod marketing, uniformity of pods and tolerance to BCMV disease, this cultivar was released as Ariyan and is recommended for cultivation in the cold, temperate and temperate cold regions of Iran.

    Keywords: Marketability, production stability, cultivar, Green Beans
  • M. Baghri *, A. J. Zarrakhsh, K. Arab Salmani, A. Emami, R. Hajianfar, H. Hasanzadeh Khankahdani, Z. Anafjeh, N. Amoli, A. Shahriari, J. Rastgar Pages 59-70
    Behrad, a new long eggplant cultivar with dark purple color, high yield potential and moderately resistance to Fusarium wiltBehrad eggplant cultivar (line Y6) was selected, evaluated and released by using the pure line selection (single plant selection) method from Yazd tall eggplant landrace during 2007-2018. This line was selected as one of the superior lines during all experiments including Augment, preliminary, advanced and adabtability and yield stability trials. Advanced selected lines were examined in Karaj, Varamin and Dezful regions. The results showed that line Y6 produced 46.1 tha-1 compare to control variety with 12 tha-1. Furthermore, this line had appropriate quality characteristics. The results of adabtability and yield stability trials during 2011 to 2012 showed that the Line Y6 had the highest average yield, 55.4 tha-1, and stabiltity among studied lines. Line Y6 was releasead as a new variety so called Behrad, with a high yield, uniformity and fruit quality.
    Keywords: cultivar, disease tolerance, Landrace, Uniformity, yield
  • M. Gholamhoseeini *, A. Kh. Danaie, A. Falah Tosi Pages 71-80

    Determining the optimal planting pattern and plant density plays a decisive role in achieving optimal yields in crops, including sesame. In order to determine the best planting pattern and plant density, an experiment was conducted in 2017 and 2018 in Mashhad region with cold and dry climate. The experiment was performed as a factorial in the form of a basic randomized complete block design with three replications. In this research, experimental treatments including planting pattern (cultivation of one and two rows on the ridge), plant density (20, 30 and 40 plants per square meter) and sesame genotypes (Esfarayen local variety and Oltan cultivar) were examined. The results showed that changing cultivation pattern from one-row to two-rows reduced grain yield by 19% in Oltan cultivar and 15% in Esfarayen genotype. In addition, the results indicated that in Esfarayen genotype and in one-row planting pattern, increasing plant density not only did not increase grain yield but also in the higher plant density caused a significant lower grain yield compared to the other plant densities. In Oltan cultivar and in one-row planting pattern, changes in plant density had no significant effect on grain yield. However, in comparison between the two genotypes and in one-row planting pattern, the grain yield of Oltan cultivar was higher in each plant density treatment compared to the Esfarayen genotype. In addition, results revealed that Oltan cultivar with 567 kgha-1 grain yield compared to Esfarayen local genotype with 522 kgha-1 grain yield, significantly performed better. In general, as a promotional recommendation for sesame cultivation in Mashhad region, we can suggest that cultivation of Oltan cultivar in one row on the ridge with a density of 20 plants per square meter.

    Keywords: cultivar, Esfarayen, genotype, Number of capsules per plant, Oltan