فهرست مطالب

جغرافیا و روابط انسانی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، زمستان 1401)

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/04
  • تعداد عناوین: 28
|
  • فریبا اسفندیاری درآباد *، بهروز نظافت تکله، زهرا شهبازی شرفه صفحات 1-15

    کرونا ویروس برای اولین بار در شهر ووهان چین در سال 2019 پیدا شد. در واقع کرونا ویروس یکی از بحران‌های است که اخیرا نه تنها سلامتی، بلکه تمام ابعاد زندگی انسان (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی)، را در معرض خطر قرار داده است. بخش گردشگری یکی از بخش‌های اقتصادی است که ضررهای فراوانی را در اثر پیدایش و شیوع این ویروس به خود دیده است و متاسفانه برنامه‌ریزی‌های که در جهت مدیریت بحران کرونا ویروس اعمال می‌گردد آسیب‌های اقتصادی وارده را دوچندان کرده است. با این‌که کووید 19 ناخوانده مشکلاتی برای جوامع انسانی ایجاد کرده است، اما با تلاش و سیاست‌گذاری مناسب می‌تواند از تهدید به یک فرصت تبدیل شده و زمینه شکوفایی و توسعه بلندمدت را در راستای ایجاد شرایط مناسب اقتصادی فراهم نماید. در این راستا، هدف از تحقیق حاضر ارایه مدل گردشگری ایمن برای تداوم بخشیدن کسب و کارهای بخش گردشگری در شرایط حال حاضر کرونا ویروس در شهر توریستی سرعین است. جامعه مورد مطالعه، صاحبان مشاغل‌های موجود در بخش توریسم در شهر سرعین بودند. برای گزینش مصاحبه‌شوندگان از نمونه‌گیری هدفمند از نوع گلوله برفی استفاده شد. معیار تعیین حجم نمونه رسیدن به اشباع نظری بود که در این تحقیق با بررسی 56 نمونه از جامعه مذکور اشباع نظری به‌دست آمد. جمع‌آوری داده‌ها از طریق پرسش‌نامه باز، یاداشت‌برداری، مصاحبه و به‌کارگیری اسناد و مدارک انجام شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری باز، انتخابی و محوری صورت پذیرفت. بر این اساس، مدل پژوهش ایجاد گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که می‌توان از طریق برنامه‌‌ریزی و سیاست‌گذاری دقیق و مناسب و با رعایت کامل دستورالعمل‌های بهداشتی و با نظارت و هماهنگی دستگاه‌های مربوطه و استفاده از فناوری‌های نوین صنعت گردشگری در شرایط بحرانی کرونا مسایل مربوط به رونق گرفتن صنعت گردشگری در شهرستان سرعین را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: شهرستان سرعین، کرونا ویروس، کسب و کار، مدل گردشگری
  • بهمن خسروی پور صفحات 16-33

    هدف از این تحقیق بررسی نگرش کارشناسان زن سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان نسبت به نظام آموزش یادگیری سیار بود. این تحقیق از نظر ماهیت، از نوع پژوهش‌های پیمایشی و از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی محسوب می‌شود. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان زن سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان تشکیل دادند. نمونه‌گیری به صورت طبقه‌بندی تصادفی ساده متناسب با پاسخگویان در سطح کل استان خوزستان انجام و تعداد 74 نفر انتخاب گردیدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود. داده‌های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 پردازش و تحلیل گردید. نتایج نشان داد، نگرش کارشناسان زن نسبت به نظام آموزش سیار با میزان 6/37 درصد نسبتا مثبت می-باشد. بر اساس تحلیل نگرش کارشناسان زن مهم‌ترین اولویت‌ها نسبت به نظام آموزش سیار به ترتیب مربوط به استفاده از یادگیری سیار در صورت دسترسی عملی به آن، افزایش کیفیت کار، افزایش دسترسی به محتوا و مطالب مورد نیاز، مفید بودن برای پیشرفت در شغل و تمایل به کاربرد ابزار سیار در بسیاری از مسیرهای زندگی و کمترین رتبه مربوط به اتلاف وقت به واسطه‌ی یادگیری سیار بود. یافته‌ها همچنین نشان داد، برخی از عوامل مهم مربوط به مشکلات نظام آموزش کشاورزی از دیدگاه کارشناسان زن عبارتند از کاربرد روش‌های تدریس نامناسب و اغلب به صورت سخنرانی، عدم توجه به آموزش مشکلات منطقه‌ای، پایین بودن سطح تسهیلات و تجهیزات مراکز آموزشی، هزینه‌های بالای تحصیل و عدم بکارگیری انواع فناوری‌های نوین آموزشی. همچنین نتایج نشان داد، کم اهمیت‌ترین مشکل نظام آموزش کشاورزی از دیدگاه کارشناسان زن عبارت است از عدم سازگاری و تناسب محتوای آموزشی با نیازهای فراگیر.

    کلیدواژگان: نگرش، آموزش سیار، کارشناسان زن، سازمان جهاد کشاورزی، خوزستان
  • داود وفاداری کمارعلیا * صفحات 31-43

    مناظر و فضاهای سبز شهری از بخش های مهم و جدایی ناپذیر فضاهای شهری می باشند، این اماکن در بهبود کیفیت زندگی شهروندان و افزایش رفاه زندگی آنان نقش قابل توجهی را ایفا می نمایند، بنابراین رضایت مندی شهروندان از این اماکن به ویژه در شرایط بحرانی همچون پاندمی حایز اهمیت می باشد، بر این اساس هدف از این تحقیق بررسی میزان رضایت مندی شهروندان از پارک های شهری در شرایط پاندمیک می باشد که داده های مورد نیاز آن از طریق منابع کتابخانه ایی و پرسشنامه به دست آمده و از طریق محاسبه فراوانی و میانگین امتیازی متغیرهای آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج بررسی داده های دریافتی نشان داد که نقش پارک های شهری در کاهش استرس ناشی از پاندمی کووید19 با میانگین امتیازی3/2قابل توجه بوده و همچنین وجود تعداد مناسب پارک های شهری جهت کاهش تراکم جمعیتی با میانگین امتیازی 1/5 نشان از کمبود فضاهای سبز شهری می باشد. به طور کلی میتوان نتیجه گیری کرد که پارک های شهری نقش موثری در شرایط بحرانی همچون پاندمی را بر عهده دارند و باید دسترسی به آنها حفظ و تقویت شده و همچنین امکانات مورد نیاز این پارک های به جهت مناسب سازی آنها برای شرایط پاندمی افزایش یابد، تا رضایت شهروندان از این اماکن افزایش یابد.

    کلیدواژگان: مناظر و فضاهای سبز شهری، اپیدمی، فضاهای باز شهری
  • خدیجه سلیمانی *، مهدی عامریون، زیبا سلیمانی صفحات 44-52

    صنعت گردشگری یکی از مهمترین و پرجاذبه‌ترین فعالیتها در جهان امروز است که در طول زمان، به یکی از بزرگترین و سریع‌ترین بخش‌های اقتصادی در جهان تبدیل شده است و به عنوان موتور توسعه تلقی می‌شود. یکی از چالش‌های صنعت گردشگری، کاهش شکاف بین برنامه‌های آموزشی فعلی گردشگری و نیازهای نیروی کار است زیرا توسعه شدید صنعت گردشگری نیاز به نیروی کار ماهر و واجد شرایط دارد. از آنجا که آموزش ابزاری کلیدی برای دست‏یابی به پایداری است، برنامه‌های آموزشی اثربخش می‌توانند بخشی اساسی از برنامه‌های پایداری گردشگری را تامین کنند. بنابراین آموزش گردشگری در آماده‌سازی بازیگران اصلی خط مقدم برای مقابله با دوره بهبود در بخش گردشگری بسیار حایز اهمیت است. در این مقاله مروری با استفاده از منابع الکترونیکی و منابع مکتوب ضمن اشاره به اهمیت برنامه‌های آموزشی در ارتقاء توسعه گردشگری بویژه آموزش مجازی پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، گردشگری، توسعه ی پایدار، اقتصاد
  • رضا نوعهدی *، رسول قربانزاده صفحات 53-63

    خدمات درمانی یکی از مهم ترین نیازهای اولیه جامعه انسانی است که پژوهش حاضر در جهت مکان یابی خدمات درمانی کلانشهر تبریز (مطالعه موردی : مناطق طالقانی ، منصور و باغمیشه) می پردازد. در این پژوهش ابتدا مناطق مورد نظر را شناسایی کردیم و با استفاده از نرم افزار Arc GIS نقشه مناطق را نشان دادیم و در ادامه از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده کردیم در این روش ابتدا معیارهایی را در رابطه با مکان یابی خدمات درمانی با استفاده از نظرات متخصصان شهری بدست اوردیم که این معیارها شامل : شبکه ارتباطی ، امنیت ، جمعیت ، مرکزیت ، زمین ، سازگاری است و سپس برای هر یک زیر معیارهایی را تعریف کردیم برای انجام این روش با تشکیل ماتریس وزن نهایی را با استفاده از مقایسه دو دویی برای هرکدام از معیار و زیر معیار بدست آوردیم لازم بذکر است که برای انجام محاسبات از نرم افزار EXCEL بهره جسته ایم. منطقه A (طالقانی) ، منطقه B (منصور) و منطقه C (باغمیشه) است. با استناد به داده های بدست آمده از تجزیه و تحلیل معیارها ، زیر معیارها و گزینه ها منطقه A (طالقانی) با توجه به کثرت زیاد جمعیت ساکن و شرایط منطقه با وزن نهایی 0.01134015 مناسبترین و مستعد ترین مکان برای ایجاد مرکز درمانی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مکانیابی، مرکز خدمات درمانی، ارزیابی چند معیاری (AHP)، کلانشهر تبریز
  • فریبا اسفندیاری درآباد *، بهروز نظافت تکله، زهرا شهبازی شرفه صفحات 64-82

    تغییرات بستر رودخانه، فرسایش و رسوب‌گذاری فرایندهای طبیعی رودخانه هستند که هر کدام به نوبه خود باعث تخریب زمین‌های اراضی و خسارات بسیار زیادی به تاسیسات انسانی می‌گردند. هدف از تحقیق فوق، شبیه‌سازی تغییرات رودخانه بالیخلی‌چای با استفاده از مدل سزار (CAESAR) و مدل هیدرولیکی HEC-RAS در استان اردبیل می‌باشد. هم‌چنین جهت برآورد احتمال وقوع سیلاب از نرم‌افزار Hyfran استفاده گردید.نتایج مدل هیدرولوژیکی HEC-RAS نشان داد که بیش‌ترین پهنه سیلابی در دوره‌های بازگشت 2000 و 10000 سال به ترتیب با مقادیر 2/237 و 2/242 هکتار و احتمال وقوع 95/99 و 99/99 درصد است و هم‌چنین عرض پهنای به ترتیب 1170 و 1288 متر می‌باشد که برای جوامع انسانی و تاسیسات بشری مخاطره آمیز خواهد بود.. نتایج حاصله از مدل اتومای سلولی نیز نشان داد که تغییرات مورفولوژیکی بستر رودخانه در مقاطع عرض شماره 1 در بازه اول برابر 5/0 متر بوده است. هم‌چنین تغییرات بستر رودخانه در بازه دوم مقاطع 28 به ترتیب برابر 1 متر و 30 سانتی‌متر را نشان داد که در این مقاطع حداقل و حداکثر میزان تغییرات قابل مشاهده است. تغییرات بستر رودخانه در بازه سوم در حدود 5/1 متر و میزان تغییرات در بازه جهارم حدود 5/1 متر بوده است. بنابراین نتیجه‌گیری می‌گردد با توجه به نتایج حاصله بیش‌ترین میزان تغییرات بستر رودخانه بالیخلی‌چای در بازه سوم و چهارم در نزدیک مناطق مسکونی استان اردبیل رخ داده است زیرا دخالت‌های انسانی منجر به رشد سریع فرسایش و تغییر بستر رودخانه گردیده است. درنهایت پیشنهاد می‌گردد در مطالعات آتی به بررسی میزان تاثیرگذاری جوامع بشری در ایجاد و افزایش میزان تغییرات بستر رودخانه و افزایش فرسایش و رسوب‌گذاری پرداخته شود و اقدامات پیش‌گیرانه هم‌چون کاهش دخالت‌های انسانی در بستر رودخانه، عدم تجاوز به حریم رودخانه، جلوگیری از تغییر کاربری‌های اراضی انجام گردد و این امر منجر به حرکت عادی رودخانه در بستر خود خواهد گردید.

    کلیدواژگان: استان اردبیل، مورفولوژی دشت، رودخانه بالیخلی چای، شبیه سازی، مدل CAESAR
  • علی اسکوئی ارس* صفحات 83-106

    بررسی وارزیابی طرح‏ های آماده‏ سازی زمین از جمله سیاست‏ های برنامه ‏ریزی شهری در حوزه خدمات ‏رسانی به ساکنان در این اراضی می ‏باشد. هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، واکاوی پروسه آماده‏ سازی زمین در محدوده ‏ای به وسعت 10 هکتار در شهر باسمنج واقع در کلانشهر تبریز می ‏باشد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ ها از تکنیک SWOT بهره‏ گیری شده است. داده ‏های پژوهش با بهره‏ گیری از مطالعات کتابخانه ‏ای و بررسی میدانی گردآوری شده است. شاخص ‏های تعیین شده در این پژوهش، "توزیع کاربری ‏ها"، "شبکه معابر"، "تقسیمات کالبدی" و "مراکز محلات" می‏ باشند که دربرگیرنده 19 زیرشاخص هستند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که دومین طرح پیشنهادی با مجموع امتیاز "76" به عنوان طرح بهینه انتخاب گردید که در میان شاخص ‏های منتخب در این طرح، بیشترین امتیاز مربوط به شاخص "شبکه معابر" (26 امتیاز) و پس از آن به ترتیب شاخص ‏های "توزیع کاربری ‏ها" و "تقسیمات کالبدی" مشترکا در رتبه دوم (18 امتیاز) و در نهایت شاخص "مراکز محلات" (14 امتیاز) در رتبه آخر قرار داشتند. به عبارت دیگر، در طرح منتخب، نحوه ارتباط دسترسی‏ ها، رعایت سلسله مراتب، توجه به نقش و عملکرد شبکه معابر (6 گانه)، امنیت و آسایش شهروندان، طراحی پیاده ‏راه ‏ها در محدوده، داشتن حداقل تقاطع‏ ها و طراحی براساس اقلیم و توپوگرافی از اهمیت بیشتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آماده ‏سازی زمین، برنامه‏ ریزی شهری، SWOT، باسمنج، تبریز
  • سیما بیابانی * صفحات 107-120

    یکی از راهبردهای توسعه روستایی، لزوم توجه به تمامی مقولات توسعه ای می باشد، مباحث فرهنگی در نواحی روستایی به نسبت مباحث اقتصادی و اجتماعی کمتر مورد توجه سیاستگذاران و برنامه ریزان حوزه روستایی قرار گرفته است این در حالی است که نواحی روستایی پیوند ناگسستنی با جوامع روستایی دارد، از سوی دیگر ایجاد رفاه نسبی در همه حوزه همواره مورد توجه برنامه ریزان بوده است و امروزه تامین اوقات فراغت برای جوامع روستایی به عنوان یک مسیله انکار ناپذیر به حساب می آید، بر همین اساس و با توجه به ضرورت توجهبه مقوله اوقات فراغت، این مطالعه به دنبال تبیین بنیان های نظری اوقات فراغت و جایگاه این بخش در طرح های توسعه ای می باشد، روش مورد مطالعه مبتنی بر ارزیابی دیدگاه ها و نظریات مطرح شده در حوزه اوقات فراغت، تحلیل مطالعات انجام شده و ارزیابی جایگاه اوقات فراغت در طرح های کالبدی این مناطق میباشد. با توجه به دیدگاه ها و نظریاتی که در رابطه با اوقات فراغت بررسی کردیم می توان گفت اوقات فراغت یک مفهوم فرهنگی- اجتماعی است که باعث تعادل و توازن در نظام اجتماعی می شود. براساس دیدگاه جغرافیای اوقات فراغت گذران اوقات فراغت تابعی از دو متغییر زمان و مکان می باشد.از سوی دیگر ارزیابی طرح های توسعه نشاندهنده توجه ناکافی به پیوست های فرهنگی و تامین زیرساخت های مناسب برای گذراندن اوقات فراغت در ساختار کالبدی روستا می باشد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، مناطق روستایی، طرح هادی، کاربری اراضی
  • احمد مومنی *، زهرا نوروزی شیخلر صفحات 121-143

    هدف این مقاله تحلیل اثرات سرمایه اجتماعی بر بهبود شاخص‌های رفاه اجتماعی مناطق روستایی بخش مهردشت شهرستان نجف آباد است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از یافته های کتابخانه ای و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه ساکنان 26 روستای بخش جلگه بود که بر اساس آمار سال 1395 کل کشور برابر با 9066 نفر و 2863 خانوار بود که از این میان تعداد 370 نفر با استفاده از فرمول کوکران به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار مورد سنجش پرسشنامه محقق ساخته بود که روای صوری پرسشنامه توسط پنل کارشناسان تایید شد. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 30 پرسشنامه صورت گرفت و با داده-های کسب شده و استفاده از فرمول آلفای کرونباخ در نرم‌افزار Spss، پایایی برای مولفه‌های سرمایه اجتماعی 801/0 و رفاه اجتماعی 802/0 محاسبه شد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان از رابطه قوی بین مولفه سرمایه اجتماعی و رفاه اجتماعی در حد 854/0 بود. در آزمون رگرسیون چندگانه نیز تمامی شاخص‌های سرمایه اجتماعی بر بهبود مولفه رفاه اجتماعی تاثیرگذار بود. دراین‌بین شاخص ارتباطات اجتماعی با 751/0 درصد بیشترین نقش را در تبین شاخص‌های رفاه اجتماعی مناطق روستایی بخش مهردشت داشت. می‌توان این‌چنین نتیجه گرفت که با افزایش و تقویت سرمایه اجتماعی سطح رفاه اجتماعی مناطق روستایی نیز افزایش پیدا خواهد کرد. همه فرضیه‌های پژوهش تایید شد و در پایان با توجه به نتایج پیشنهاد‌هایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفاه اجتماعی، توسعه پایدار، بخش مهر دشت
  • حبیب ابراهیم پور *، ولی نعمتی، بهروز نظافت تکله صفحات 144-161

    ژیوتوریسم، دانش محوری است که از تلفیق میان رشته‌ای صنعت گردشگری با حفظ و تفسیر جاذبه‌های طبیعت بی‌جان همراه با مسایل فرهنگی مرتبط با آن‌ها در قالب ژیوسایت به عموم مردم به وجود می‌آید. هدف از این پژوهش بررسی توانمندی‌های ژیوتوریستی استان اردبیل با استفاده از مدل کوبالیکوا و مدل فیولت می‌باشد. برای این منظور سه منطقه ژیوتوریستی شامل: نیر، نمین، سرعین انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از مدل کوبالیکوا که بیش‌تر بر معیارهای علمی، آموزشی، اقتصادی، حفاظتی و فرهنگی تاکید دارد و هم‌چنین از مدل فیولت که مناطق ژیوتوریستی را بر اساس چهار معیار منشا شکل‌گیری، پراکندگی جغرافیایی، گردشگری و وضعیت دسترسی مورد بررسی قرار می‌دهد استفاده شد. نتایج حاصله نشان داد بر اساس مدل کوبالیکوا منطقه ژیوتوریستی سرعین با مقدار (9) بیش‌ترین امتیاز را نسبت به سایر مناطق ژیوتوریستی کسب کرده است و هم‌چنین نتایج حاصله از مدل فیولت نشان داد که در بین مناطق ژیوتوریستی شهرستان سرعین با امتیاز (10) از مجموع گویه‌های موثر نسبت به سایر مناطق از قابیلیت‌های متنوعی برخوردار است . منطقه نمین در نتایج مدل‌های کوبالیکوا و فیولت کم‌ترین امتیاز را در اولویت‌بندی مناطق ژیوتوریستی به خود اختصاص داد. نتایج حاصله از ترکیب مدل فیولت نشان داد که منطقه ژیوتوریستی سرعین از شرایط مطلوبی جهت توسعه و جذب گردشگر در استان اردبیل را دارا می‌باشد. بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود با شناسایی و ایجاد امکانات در مناطق ژیوتوریستی استان اردبیل منجر به جذب گردشگر و توسعه زیرساخت‌های رفاهی خواهد شد.

    کلیدواژگان: پتانسیل گردشگری، استان اردبیل، مدل کوبالیکوا، مدل پارک ملی
  • حبیب ابراهیم پور *، ولی نعمتی، بهروز نظافت تکله صفحات 161-183

    ژیوتوریسم یکی از بخش‌های رو به رشد صنعت گردشگری محسوب می‌شود که در ارتباط با فرم‌ها و فرایندهای ژیومورفولوژیکی می‌باشد. ژیوتوریسم نوعی گردشگری نواحی طبیعی است که توجه ویژه‌ای بر زمین‌شناسی و چشم‌اندازها دارد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی پتانسیل‌های ژیوتوریستی شهرستان سرعین با استفاده از مدل پارک ملی و مدل هادزیک می‌باشد. در مدل هادزیک ارزش و اهمیت هر مکان ژیوتوریستی در این روش به‌وسیله شاخص‌های ارزش علمی و ارزش‌های مازاد آن مکان ژیوتوریستی برآورد می‌شود. مدل فیولت بر اساس نرخ مدیریتی و گردشگری و دامنه ارزشی آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. نتایج مدل هادزیک نشان داد بر اساس نتایج ارزش علمی، مازاد و آسیب‌پذیری از نظر کارشناسان و گردشگران منطقه ژیوتوریستی دربند ورگه‌سران، کنزق و ویلادرق به ترتیب مقادیر (17/37)، (46/26) و (47/53) به خود اختصاص دادند. بر این اساس منطقه ژیوتوریستی ویلادرق نسبت به دو منطقه دیگر توانمندی بالا و نسبتا خوبی دارد. نتایج مدل فیولت نیز نشان داد بر اساس زیرشاخص‌های مورد مطالعه مناطق ژیوتوریستی ویلادرق بیش‌ترین امتیاز و منطقه دربند ورگه‌سران در رتبه دوم و منطقه کنزق در رتبه سوم از نظر توانمندی ژیوتوریستی قرارگرفتند. بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود منطقه ژیوتوریستی ویلادرق از نظر توانمندی ژیوتوریستی نسبت به مناطق مورد مطالعه قدرت جذب بیش‌تری در جهت توسعه ژیوتوریسم را به خود اختصاص داده است. هم‌چنین پیشنهاد می‌شود در پژوهش‌های آتی برای شناساندن مناطق بکر ژیوتوریستی مطالعات متعددی بر اساس منابع ژیوتوریستی بکر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: پتانسیل، شهرستان سرعین، ژئوتوریسم، مدل فیولت، مدل هادزیک
  • بهروز نظافت تکله، فریبا اسفندیاری درآباد *، زهرا شهبازی شرفه صفحات 184-204

    گسترش و توسعه صنعت توریسم به عنوان بخشی از ابعاد توسعه اجتماعی و فرهنگی هر کشور در کنار توجه به درآمدزایی، اشتغال‌زایی و مقوله اقتصاد و فرهنگ از اهمیت شایان توجهی برخوردار است. به عبارتی شناسایی و مدیریت ریسک یکی از رویکردهای است که برای ارتقا بخشیدن سیستم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این پژوهش بررسی و ارزیابی تاثیرگذاری مخاطرات بر توسعه توریسم شهرستان مشکین‌شهر است. تحقیق حاضر به صورت توصیفی و تحلیل و به کمک دو جامعه آماری مرتبط با گردشگری یعنی توریست‌های داخلی وارد شده به شهرستان مشکین‌شهر و مسیولین فعال در صنعت گردشگری منطقه به بررسی مخاطرات تاثیرگذار در توسعه توریسم پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که احتمال وقوع خطر بهداشتی و محیطی از نظر گردشگران با مقدار 75/3 بیش‌ترین امتیاز را جهت تهدید توسعه توریسم به خود اختصاص داده است. هم‌چنین احتمال وقوع خطر ساختاری و عملکردی از نظر مسیولین با امتیاز 26/3 دارای بیش‌ترین تاثیرگذاری بر توسعه توریسم منطقه مورد مطالعه دارد. در نهایت بر اساس نتایج حاصله مجموع امتیازات پاسخگویان بر تاثیرگذاری مخاطرات ذکرشده نشان داد که با مقدار 89/2 از حد متوسط مخاطره پایین بوده و تاثیرات چندانی بر توسعه توریسم شهرستان مشکین‌شهر ندارد. بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود با توسعه در بخش‌های احتمالی خطر می‌توان احتمالات خطر در جهت توسعه توریسم را به حداقل رساند تا منجر به توسعه صنعت گردشگری در شهرستان مشکین‌شهر شود. بنابراین پیشنهاد می‌شود با توسعه رفاهی، اقتصادی، بهداشتی، زیرساختی و حقوقی در سال‌های آتی منجر به پیشرفت روزافزون صنعت توریسم در سطح شهرستان مشکین‌شهر شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تاثیرگذاری، مخاطرات، توسعه توریسم
  • بهمن خسروی پور *، عبدالحسین شعیبی صفحات 205-220

    امروزه کارآفرینی از جمله موثرترین راه های تقویت خلاقیت و نوآوری در میان افراد است. پژوهش‌ها نشان می دهند کارآفرینی ارتباط مستقیمی با پیشرفت و توسعه یک کشور دارد. در این راستا یکی از نیازهای جدی جامعه روستایی ایران که با مشکلات عدیده‌ای از جمله فقر، بیکاری، مهاجرت، ناامنی غذایی و... مواجه است، توسعه و آموزش کارآفرینی است و با توجه به ارتباط آموزش های کارآفرینی و توسعه روستایی لازم است این امر به طور جدی در برنامه‌های آموزشی کشور در جامعه به طور عام و در روستاها به طور خاص ظاهر شود. این مقاله به روش مروری و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و جستجو در سایت های اینترنتی، با هدف بررسی نقش کارآفرینی در برنامه های توسعه روستایی گردآوری شده و تلاش دارد با ارایه اهمیت کار آفرینی در کشاورزی، راهکارهای موثر در ترویج این فرایند را به منظور دستیابی به اهداف توسعه کشاورزی و روستایی مطرح نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، توسعه کشاورزی، توسعه روستایی
  • احسان زاهدی، علی طالبی *، کامران داوری، وحید موسوی صفحات 221-237

    دلایل متعددی برای پاسخ به این سوال که چرا باید فرآیندهای هیدرولوژیکی را مدل‌سازی نمود وجود دارد. پاسخ اصلی این سوال، محدودیت روش‌های اندازه‌گیری در هیدرولوژی می‌باشد. در این تحقیق از مدل SWAT که مدلی مفهومی و نیمه توزیعی در مقیاس حوزه آبخیز می باشد برای شبیه‌سازی هیدرولوژیک حوزه آبخیز سملقان استفاده شد. بعد از تهیه و آماده سازی داده ها طبق فرمت مورد نظر، مدل اجرا شد. پس از تحلیل حساسیت و تعیین پارامترهای مهم، واسنجی و اعتبارسنجی مدل صورت پذیرفت. به منظور کاهش عدم قطعیت، اجزای مختلف بیلان آب در واسنجی در نظر گرفته شد و از داده های مشاهداتی چندین ایستگاه اندازه گیری به طور هم زمان استفاده شد. در ادامه به منظور واسنجی و اعتبارسنجی مدل از الگوریتم SUFI 2 استفاده شد. فرآیند واسنجی برای بازه زمانی 2007 تا 2013و فرآیند اعتبارسنجی در بازه زمانی 2014 تا 2017 انجام شد. برای ارزیابی نتایج شبیه-سازی‌ از شاخص‌های R2 (ضریب تبیین)، bR2 (ضریب همبستگی وزنی)، NS (نش- ساتکلیف) استفاده گردید. در مرحله واسنجی ضرایب R2،bR2 و NS به ترتیب برابر 74/0، 71/0و 68/0 و در مرحله اعتبارسنجی برابر 69/0، 62/0 و 59/0 حاصل گردید. شاخص‌ها و نمودارهای بدست آمده در مرحله واسنجی و اعتبار سنجی مدل برای شبیه‌سازی دبی رواناب ماهانه، نشان می‌دهد که مدل در مرحله واسنجی موفق‌تر عمل کرده است. همچنین مدل توانسته است زمان وقوع دبی اوج را به خوبی تعیین نماید. این تحقیق اطلاعات مفیدی را در مورد بیلان آبی حوضه رودخانه سملقان فراهم نموده و به برنامه ریزی دقیق تر منابع آب در این حوضه کمک می کند.

    کلیدواژگان: الگوریتم SUFI2، حوزه آبخیز سملقان، مدلسازی هیدرولوژیک، SWAT
  • امیرحسام پاسبان، موسی عابدینی *، مهدی فروتن صفحات 238-258

    نوع و شدت فرسایش خاک در یک منطقه، تابع شرایط اقلیمی، پستی و بلندی زمین، خاک و کاربری اراضی است که در این میان اهمیت کاربری اراضی به دلیل نقش موثر انسان بر آن نسبت به دیگر عوامل زیادتر است. هدف از این پژوهش ارزیابی و تحلیل میزان فرسایش خاک در حوضه آبخیز بالیخلوچای با استفاده از مدل تجربی RUSLE در استان اردبیل است. به‌منظور اجرای این تحقیق ابتدا تصویر ماهواره‌ای منطقه مورد مطالعه مربوط به سال‌ 1400 و ماه خرداد از مرکز تحقیقات زمین‌شناسی آمریکا دریافت و پس از تصحیحات اتمسفری و رادیومتریک با استفاده از روش طبقه‌بندی نظارت‌شده به شیوه ماشین بردار پشتیبان اقدام به تهیه نقشه کاربری اراضی شد. سپس به‌منظور برآورد میزان فرسایش از مدل RUSLE استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل و تولید نقشه‌ها در اجرای این تحقیق نیز از نرم‌افزارهای SPSS 21، Excel، ArcGIS 5.4، Archydro و ENVI 5.3 استفاده شد. لایه‌ پارامترهای مدل RUSLE شامل لایه فرسایندگی باران، لایه خاک، لایه توپوگرافی، لایه پوشش گیاهی و عامل حفاظتی خاک هم‌چنین آمارهای مختلف مربوط به ایستگاه‌های باران‌سنجی، هیدرومتری، نقشه‌های توپوگرافی 1:50000، زمین‌شناسی 1:100000 هم‌چنینDEM (20 متر منطقه) و نیز بهره‌گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS و سنجش ‌از دور استفاده ‌شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که مقدار متوسط فرسایش سالانه خاک برای کل حوضه در دامنه بین 65/6- تا 75/14 تن در هکتار در سال متغیر است. هم‌چنین بررسی روابط رگرسیونی بین فاکتورهای مدل RUSLE و مقدار فرسایش سالانه خاک نشان داد که فاکتور توپوگرافی (LS) با بالاترین مقدار ضریب تعیین R^2=0/95 بیش‌ترین اهمیت را در برآورد فرسایش سالانه خاک به‌وسیله مدل RUSLE دارد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، فرسایش، ماشین بردار پشتیبان، بالیخلوچای، مدل تجربی راسل
  • زهرا ساکی صفحات 259-282

    رشد شهرها و افزایش جمعیت، سبب تغییر ساختار و عدم تعادل میان کالبد شهر و طبیعت شد و افزایش نیازافراد به مکان های عمومی را جهت گذران اوقات و کسب آسایش دربرداشت. پارکها به منظور برقراری تعادل در پیکره شهری و طبیعت به وجود آمدند. اما با گذر زمان و پر رونق شدن مکان ها؛ پارکها به مکان جرم و جنایت نیز تبدیل و عدم امنیت لازم، استفاده برای همه اقشار را با مشکلاتی روبرو ساخت. هدف این مقاله، ارزیابی و سنجش عوامل امنیت زنان در پارک های شهری با تاکید بر امنیت محیطی(مورد مطالعه پارک علامه اهواز) می باشد؛ بنا به ماهیت موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده، از نوع توصیفی-تحلیلی ؛ جامعه آماری مورد مطالعه زنان حاضر در پارک علامه که تعداد 50 نفر انتخاب شده اند مورد نمونه تصادفی قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی فریدمن تست، کوروسکال والیس اچ تست انجام شد. یافته ها حاکی از آن است که رتبه بندی متغیرهای شاخص اجتماعی و امنیتی براساس آزمون فریدمن نشان می دهد که حضور افراد در ساعات مختلف شبانه روز با میانگین 13/6، در رتبه اول، برقراری ارتباط با پارک با میانگین 32/5، در رتبه دوم، نفوذپذیری وسایل نقلیه موتوری، امنیت در رفت و آمد با میانگین 79/4 در رتبه سوم، قرار دارند.

    نتیجه گیری اینکه

     نظارت اجتماعی، راحتی و آسایش و اجتماع پذیری و... ، به طور مستقیم بر مطلوبیت فضاهای عمومی از منظر بانوان اثرگذار است، که با بهره گیری از این موضوع و تغییر و اصلاح هر یک از این متغییرهای مستقل در فضای شهری، می تواند محیط هایی جاذب برای حضور همه گروه های استفاده کننده و به ویژه بانوان فراهم آورد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت محیطی، زنان، پارک علامه، اهواز
  • سید محمدجواد سبحانی *، سهیلا براتی صفحات 283-302

    صنعت کشاورزی-غذا به عنوان محرک اساسی برای رشد اقتصادی و کاهش فقر در بسیاری کشورها از ارزش قابل توجهی برخوردار است. در کارکرد مطلوب زنجیره تامین محصولات کشاورزی و غذایی، مولفه‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی متعددی دخیل هستند. به عنوان یکی از این عوامل، همه‌گیری کرونا سیستم‌های کشاورزی-غذایی را به سمت چالش‌های متعددی سوق داده است که در صورت تداوم یا اتمام دوره بیماری باید به آنها رسیدگی شود. در این منظر، دستیابی به راهبردهای زنجیره تامین کشاورزی-غذایی دوران پساکرونا از اهمیت ویژه برای برخوردار است. بنابراین، هدف این مطالعه تجزیه و تحلیل تاثیر همه گیری کرونا بر زنجیره تامین محصولات کشاورزی-غذایی و ارایه راهبردهایی بر اساس تجزیه و تحلیل SWOT به منظور به حداقل رساندن پیامدهای این بیماری در دوران پساکرونا است. در این مطالعه اطلاعات مورد نیاز به روش مروری با بررسی جامع ادبیات شامل اسناد راهبردی، مجلات علمی و داده‌های سازمان غذا و کشاورزی بدست آمد. بر اساس نتایج همه‌گیری کرونا تاثیر مستقیم و غیر مستقیم قابل توجهی بر عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی و همچنین ناامنی غذایی داشته است که این مطالعه راهبردهایی برای مواجهه با این چالش‌ها ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، پساکرونا، محصولات کشاورزی، امنیت غذایی، تقاضای غذا
  • فریبا اسفندیاری درآباد *، بهروز نظافت تکله صفحات 303-317

    تغییرات بستر رودخانه، فرسایش و رسوب‌گذاری فرایندهای طبیعی رودخانه هستند که هر کدام به نوبه خود باعث تخریب زمین‌های اراضی و خسارات بسیار زیادی به تاسیسات انسانی می‌گردند. رودخانه به‌عنوان سیستمی در حال توسعه، مکان و ویژگی‌های مورفولوژیکی خود را همواره برحسب بازه زمان، فاکتورهای ژیومورفیک، زمینشناسی، جریانات آبی و بعضا در اثر مداخلات انسانی تغییر می‌دهد. هدف از این تحقیق، ارزیابی و تحلیل میزان تغییرات بستر رودخانه خیاوچای در مقاطع مختلف با استفاده مدل اتومای سلولی در استان اردبیل می‌باشد. بدین منظور جهت شبیه‌سازی تغییرات از مدل اتومای سلولی استفاده شد. مدل CAESAR یک مدل تکامل یافته سلولی رودخانه است. در این مدل برای مدل‌سازی، داده‌های ورودی مانند توپوگرافی، دبی روزانه سال (1394) و اندازه رسوبات بستر رودخانه تهیه و در مرحله بعد تغییرات مجرا شبیه‌سازی شد. نتایج حاصله از مدل اتومای سلولی نیز نشان داد که تغییرات مورفولوژیکی بستر رودخانه در مقاطع عرض شماره 22 در بازه اول برابر 1 متر بوده است. هم‌چنین تغییرات بستر رودخانه در بازه دوم و سوم مقاطع 44 و 60 به ترتیب برابر 1 متر و 2 متر را نشان داد که در این مقاطع حداقل و حداکثر میزان تغییرات قابل مشاهده است. بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود بر اساس نتایج حاصله بیش‌ترین میزان تغییرات بستر رودخانه خیاوچای در بازه سوم و نزدیک مناطق مسکونی رخ داده است. در این جهت پیشنهاد می‌شود برای جلوگیری از افزایش تغییرات بستر رودخانه مداخلات انسانی در بازه سوم به حداقل خود برسد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تغییرات بستر رودخانه، خیاوچای، مدل اتومای سلولی
  • پریسا الله وردی * صفحات 318-324

    امروزه بسیاری از فرایندهای کسب‌وکار با فضای الکترونیک عجین شده است و در حال حاضر بسیاری از خدمات در فضای مجازی ارایه می‌شوند. رشد شتابان اینترنت به طور چشمگیری محیط عملیاتی صنعت گردشگری را نیز تغییر داده است. مراکز خدماتی به عنوان یکی از مهم‌ترین عناصر صنعت گردشگری، خدمات الکترونیک متنوعی را از طریق پورتال‌های خود در اختیار گردشگران قرار می‌دهند. در سال‌های ابتدای توسعه‌ی اینترنت و کسب و کارهای الکترونیک، سازمان‌ها و شرکت‌ها درصدد توسعه‌ی هر چه بیشتر پورتال، افزایش صفحات وب و جذب هرچه بیشتر بازدید‌کنندگان به پورتال خود بودند، ولی در سال‌های اخیر، بهبود کیفیت خدمات پورتال اولویت بالاتری پیدا کرده است. با توجه به اهمیت جلب رضایت ذینفعان در حوزه گردشگری و لزوم ایجاد رقابت بین مراکز گردشگری، این پژوهش بر مبنای مطالعات انجام شده و تطبیق دیدگاه های نظری، اقدام به تدوین چارچوب مفهومی و شناسایی مولفه های رضایت و وفاداری پرتال های الکترونیکی نموده است و از روش تحلیل محتوی استفاده نموده است. براساس ادبیات در دسترس برای سنجش کیفیت خدمات پورتال‌ها، مدل‌های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از جامع‌ترین و پیشرفته‌ترین مدل‌ها، مدل ای کوال است. این مدل حاصل 4 نسخه ویرایش مدل‌های وب کوال است. نتایج پژوهش‌هایی که با استفاده از این مدل صورت گرفته است موید قابلیت بالای آن در سنجش کیفیت خدمات الکترونیک است. این مدل دارای سه بعد "قابلیت استفاده"، کیفیت اطلاعات" و "تعامل خدمات" است.

    کلیدواژگان: وفاداری، رضایت، پرتال الکترونیکی، گردشگری
  • سید محمدحسین حسینی *، وحید صادقی صفحات 325-356

    ایران به عنوان یک جامعه شرقی و آسیایی علاوه بر ساخت متمرکز قدرت با جغرافیای متنوع قومی و ایلی در درون خود مواجه و نیازمند الگوی توسعه مختص به خود است. شهرستان ممسنی در شمال غربی استان فارس ضمن برخورداری از ساخت ایلی و سنتی از مسیر توسعه در ابعاد مختلف بازمانده است. بنیان پژوهش بر این سوال استوار است که الگوی بومی توسعه در شهرستان ممسنی چگونه قابل تبیین است؟ روش تحقیق، ماهیتی توصیفی تحلیلی دارد و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است. برآیند مطالعه صورت گرفته و نتایج تحقیق نشان داد، توسعه بومی شهرستان ممسنی دربرگیرنده طیفی از دگردیسی‌های ذهنی (در ساختار فرهنگی و اجتماعی)، تحول عینی (در ساختار جغرافیای اقتصادی) و تسریع فضای ارتباطات مجازی (در ساختار فرهنگ سیاسی) با عنایت به ملاحظات محیط‌زیست (پایداری آینده بشریت) و بهزیستی (رفاه انسانی) بوده و متاثر از مقیاس‌های محلی، ملی، جهانی (بین-المللی) و جامعه بشری است. لذا، الگوی بومی توسعه شهرستان ممسنی برآمده از مکاتب توسعه (نوسازی، وابستگی، جهانی شدن و نهادگرایی) است که هر یک از آنها نقش سترگی در آسیب‌‌شناسی و تدوین مسیر توسعه این شهرستان ایفاء می‌کنند.

    کلیدواژگان: الگوی بومی، توسعه، شهرستان ممسنی
  • سعید راستی *، مصطفی مهدوی فرد، هدایت شیخ قادری، ابوذر نصیری، نازنین زهرا تکتاز صفحات 357-373

    نقشه‌های به‌روز و دقیق کاربری اراضی نقش مهمی در مدیریت و برنامه‌ریزی کشورهای درحال‌توسعه ایفا می‌کند. هدف از این پژوهش علاوه‌ بر تهیه‌ی نقشه دقیق پوشش اراضی استان گیلان، مقایسه و ارزیابی نقشه‌های تولیدشده با استفاده از داده‌های چندفصلی راداری و اپتیکی و همچنین ترکیب این داده‌ها با یکدیگر به‌منظور بهبود دقت نقشه طبقه‌بندی‌شده می‌باشد. در این راستا داده‌های با توان تفکیک مکانی 10 متر سنتینل 2 و قطبش VH راداری سنتینل 1 در باند C به‌منظور تهیه نقشه پوشش اراضی در محیط پردازشی گوگل ارث انجین مورد پردازش و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها نشان داد که نتایج استفاده از داده‌ی راداری سنتینل 1 به‌تنهایی یا استفاده از تصاویر سنتنیل 2 به‌تنهایی، به ترتیب دارای ضریب کاپای 0.72 و 0.84 درصد و دقت کلی به ترتیب 78.51 و 87.41 درصد است. این در حالی است که استفاده هم‌زمان از داده‌ی سنتنیل 1 و سنتنیل 2 با رویکرد ترکیب داده‌ها در محیط گوگل ارث انجین، نتایجی بسیار مطلوب‌تری را حاصل و باعث بهبود دقت طبقه‌بندی می‌شود. به‌طوری‌که نقشه‌ی تهیه‌شده با استفاده از ترکیب چندفصلی هم‌زمان تصاویر سنتنیل 1 و 2 دارای ضریب کاپا و دقت کلی به ترتیب 0.97 و 97.77 درصد برآورد گردید. در این پژوهش پیکسل‌های کاربری بایر در تصاویر سنتینل 1 به دلیل شباهت میزان بازپراکنش و در تصاویر سنتینل 2 به علت شباهت طیفی، سبب عملکرد نامناسب الگوریتم طبقه‌بندی ماشین‌بردار‌پشتیبان در تفکیک کلاس بایر و شهر از هم گردید. به‌طورکلی نتایج این پژوهش بیانگر آن است که ترکیب هم‌زمان داده‌های سنتینل 1 و 2 برای بهبود دقت الگوریتم‌های طبقه‌بندی جهت نقشه‌برداری می‌تواند بسیار مناسب عمل کند و کلاس‌های اراضی را با توانایی بالا از هم جدا سازد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، گوگل ارث انجین، سنتینل 1، سنتینل 2، ترکیب داده
  • بهرام ایمانی *، حجت الله رشید، مهرداد ابراهیمیان صفحات 373-388

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و سنجش میزان تحقق‌پذیری روستای خلاق در بخش مرکزی شهرستان اردبیل انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش 25 روستای دهستان از پنج دهستان بخش مرکزی شهرستان اردبیل با 14234 خانوار است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 375 نفر برآورد گردید پراکندگی تعداد نمونه‌ها در روستاها به صورت طبقه‌ای و بر اساس نسبت جمعیت آنها می‌باشد. جهت بررسی موضوع در چهار بعد کالبدی، فرهنگی-اجتماعی، اقتصادی و محیطی از 59 گویه بر اساس مطالعات سایر پژوهشگران به صورت تلفیقی استفاده گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط پانل متخصصان و صاحب‌نظران این حیطه مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی برای کل پرسشنامه 0.86 بدست آمد. نتایج یافته‌ها بیانگر این است که شاخص‌های روستای خلاق در چهار بعد موردمطالعه در وضعیت مطلوبی قرار ندارد، همچنین نتایج تکنیک کوپراس از سطح‌بندی 25 روستا نشان داد 13 روستا در سطح متوسط و 12 روستا در سطح ضعیف قرار دارد، در این بین روستای جمایران در بالاترین سطح و روستای حکیم قشلاقی در پایین‌ترین سطح خلاق بودن قرار داشتند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، روستای خلاق، شاخص های روستای خلاق، شهرستان اردبیل
  • محمدرضا زند مقدم * صفحات 389-409

    مخاطرات طبیعی با انواع گوناگون و گستره ی نفوذشان به عنوان پدیده های تکرار پذیر و مخرب، همواره در طول دوران حیات کره ی زمین وجود داشته اند و پس از پیدایش بشر نیز همیشه خطری جدی برای انسان بوده اند. بنابر این برنامه ریزی پیش از وقوع بحران از جمله مهمترین مسایلی است که امروزه پیش روی مدیران شهری قرار دارد. یکی از شهرهای ایران که بیش از سایر شهرها با این مشکل روبرو است، شهر تهران باشد. منطقه 20 تهران در جنوب این شهر واقع شده و از جمله مناطقی است که بر روی گسل خطرناک ری قرار دارد. به نظر میرسد تلاش های صورت گرفته در یک دهه گذشته به لحاظ ایجاد برخی زیرساخت ها، بر اساس بافت فشرده جمعیتی و بافت فرسوده موجود، کافی نبوده است. در همین راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و از نوع پژوهش های کاربردی و کمی و کیفی به دنبال بررسی نقش فضاهای باز شهری در کاهش آسیب ناشی از وقوع زلزله با تاکید بر مشارکت شهروندان منطقه 20 تهران می باشد . جامعه آماری کلیه شهروندان منطقه 20 شامل 453740 نفر می باشد . به این ترتیب در پژوهش حاضر ، مفهوم مشارکت ، ساختار کالبدی نواحی منطقه 20، ساختار شبکه راه ها و نظر شهروندان در زمینه مشارکت آن ها در فضاهای باز پس از وقوع زلزله مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد بین زیرساخت ها، امکانات، گسترش فضاهای باز شهری، مشارکت شهروندان و آسیب های ناشی از وقوع زلزله رابطه معناداری وجود دارد و همچنین، عدم تبلیغات برنامه ریزی شده، عدم اطلاع رسانی از امکانات و موقعیت مکان های فضاهای باز شهری از جمله مهمترین موانع در مشارکت شهروندان در استفاده از فضاهای باز شهری، هنگام وقوع زلزله است

    کلیدواژگان: زمین لرزه، فضاهای باز، مشارکت شهروندان، شهر تهران، منطقه 20 تهران
  • آرش نصیری زرقانی * صفحات 410-434

    از آغاز تمدن بشری تاکنون، شهرها عمده‌ترین مکان استقرار جمعیت و مرکز فعالیت‌های وسیع اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هستند ‌که امروزه تاثیر غیرقابل انکاری در ابعاد مختلف زندگی مردم سراسر جهان دارند. وجه سیاسی شهرها از جمله مباحثی است که نظر جغرافیدانان سیاسی را به خود جلب کرده و در سال‌های اخیر پژوهش‌های زیادی در این زمینه به انجام رسیده است که در این میان، بحث شورش‌ها و مبارزات شهری جایگاه ویژه‌ای دارد. شهروندان در زمینه مسایل گوناگون مربوط به زندگی اجتماعی خود دست به فعالیت‌های مختلفی در قالب تظاهرات‌های مسالمت‌آمیز، راهپیمایی، اعتصابات و حتی جنگ‌های چریکی می‌زنند که در ادوار زمانی این استراتژی‌ها می‌تواند متفاوت باشد. پژوهش حاضر قصد دارد با رویکرد توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای به این سوال پاسخ دهد که پس از سده بیستم کدام متغیرهای ژیوپلیتیکی در تحول مبارزات شهری نقش داشته‌اند؟ در اثنای تحقیق پس از بررسی مبارزات سیاسی در محیط‌های شهری در طول قرن بیستم و آغاز قرن بیست‌ویکم، این نتیجه حاصل گردید که مبارزات شهری در این دوران تحت‌تاثیر فضای دوقطبی جنگ سرد و گسترش اندیشه‌های مارکسیستی قرار داشته و فروپاشی شوروی و نظام دوقطبی باعث تغییرات عمده‌ای در این نوع مبارزات شده است. همچنین شتاب قابل توجه فرآیند جهانی‌شدن و طرح موضوعات نوین اجتماعی - فرهنگی و زیست‌محیطی در شکل‌گیری فعالیت‌های شهری در چارچوبی مسالمت‌آمیز سبب ایجاد دگرگونی ژرفی در این زمینه شده است. علاوه بر این، رویکرد ضد ژیوپلیتیک که در دوران جنگ سرد مطرح شده بود، همچنان ادامه یافت و نهضت‌های اجتماعی، انجمن‌های زیست‌محیطی، گروه‌های حقوق بشری، جنبش‌های مردمی بومی و... در قلمرو موضوعی این رویکرد ژیوپلیتیکی تعریف شدند.

    کلیدواژگان: مبارزات شهری، جنگ چریکی شهری، نظام دوقطبی، جهانی شدن، ضد ژئوپلیتیک
  • رخساره اسدی کرم *، زینت سادات حسینی صفحات 439-459

    اداره یک شهر بدون مدیریت امکان پذیر نیست. گسترش شهرها، طراحان، برنامه ریزان و کارشناسان امور شهری را به مطالعه بیشتر در ابعاد گوناگون توسعه مناطق شهری و تجزیه و تحلیل وجوه گوناگون مدیریت شهری به منظور ارایه راهکارهای نوین واداشته است. مدیریت شهری باید برای آگاه سازی عمومی و ایجاد و ارتقای فرهنگ شهرنشینی، گسترش شهروند مداری و آموزش شهروندان در زمینه های مختلف کارکرد و فعالیت فرهنگی داشته باشد.
    بنابراین در پژوهش حاضر شناسایی عوامل مو ثر در بهبود ساختار مدیریت شهری و تاثیردر آن توسعه فرهنگ شهر و شهرنشینی شهربابک مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا با این فرض که مدیریت شهری شهربابک تنها با مشارکت شهروندان، حفظ حقوق شهروندی و ارایه خدمات مناسب به آنان می تواند در اداره امور بیش تر فرهنگ شهر و شهر نشینی موفق باشد؛به نقش و عملکرد مدیریت شهری شهربابک پرداخته است.در مجموع روش این پژوهش توصیفی تحلیلی، کاربردی و مبتنی برپیمایش می باشد. در این روش از گردآوری اطلاعات، مطالعات اسنادی ومیدانی(تهیه پرسشنامه) استفاده شده است وجامعه مورد مطالعه شهر شهربابک وحجم نمونه 382 نفر می باشد که جهت ورود اطلاعات و داده ها وتجزیه- تحلیل آنها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتیجه اینکه ساختار مدیریت شهری شهربابک از انسجام، انعطاف پذیری، کارامدی و مشارکت لازم برخوردار نیست و نیاز است جهت ارتقای فرهنگ شهرو شهرنشینی شهروندان شهربابکی توجه بیشتر وبرنامه ریزی دقیقتری داشته باشد. بنابراین آکاه سازی، آموزش و توانمندسازی شهروندان جهت ارتقای مهارتها و کسب عادت‌های صحیح زندگی اجتماعی پیش شرط لازم در اداره امور شهر می باشد و این امر نیاز به برنامه ریزی وسیاستگذاری اجتماعی دارد که مدیریت شهری شهربابک می تواند تنها از این طریق به توسعه فرهنگ شهر و شهر نشینی نزدیکتر شود

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، توسعه، فرهنگ شهر و شهرنشینی، شهربابک
  • حسین رضا شهبازی *، گیتی صلاحی اصفهانی صفحات 460-487

    همه گیری ویروس کرونا قبل از هرچیز یک فاجعه انسانی بزرگ است. ویروس کووید- 19 پیامدهای اقتصادی بسیاری را در پی داشته و تقریبا همه کشورهای دنیا از آن متاثر شده و بنابراین انتظار می رود تا اقتصاد جهانی سال 2020 را با یک رکود قابل توجه سپری کند. در این میان، ایران نیز مانند بسیاری از کشورها درگیر این همه گیر جهانی شده و در نتیجه از پیامدهای اقتصادی ناشی از آن رنج می برد. این ضرورت باعث شد تا به پیامدهای اقتصادی ناشی از این بیماری بر مناطق روستایی پرداخته شود. با توجه به وضعیت گسترش این بیماری در جهان و ایران، پژوهش یاد شده با هدف بررسی پیامدهای اقتصاد ویروس کرونا بر مناطق روستایی انجام شده است که از نظر هدف جزو تحقیقات کاربردی است و بر اساس ماهیت و روش تحقیق توصیفی است. جامعه آماری مورد نظر تمام روستاهای کشور می باشد. اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای و مجموعه ای از مقالات و منابع اینترنتی جمع آوری شده است. نتایج حاکی از آن است که کرونا با تاثیر بر زنجیره تامین، عرضه و تقاضا، عرضه نیروی کار، مصرف کالاها و خدمات، و به ویژه با کاهش درآمد مصرف کنندگان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، گردشگری، و صنایع دستی در کوتاه مدت و بلندمدت، افزایش بیکاری و تورم، کمبود نیروی کار برای مزراع، مشکل ارایه محصولات به بازار و هدر رفت آن بر اقتصاد روستا تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: اپیدمی، کرونا ویروس، اقتصاد، مناطق روستایی، کشاورزی
  • محمدکریم رئیسی *، سجاد بازوند صفحات 488-505

    خانوارای روستایی به دلیل وجود مشکلات فراوان همچون خشکسالی، سیل و گاها مشکلات اقتصادی همچون بیکاری جوانان و بهداشت نامناسب همواره نشاط و سرزندگی آنان دستخوش تغییر و تحولاتی می‌گردد که با مدیریت مناسب و حکمروایی خوب می-توان از این مشکلات کاست و سرزندگی را به روستاییان هدیه نمود. هدف این پژوهش ارزیابی اثرات حکمروایی خوب روستایی بر سرزندگی خانوارهای روستایی در شهرستان زاهدان است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش انجام کار توصیفی- تحلیلی است که به دو روش مطالعه کتابخانه‌ای و پیمایشی میدانی انجام می پذیرد. جامعه آماری تحقیق را خانوارهای روستایی شهرستان زاهدان تشکیل می‌دهد که با توجه به پراکندکی روستاها و تعداد زیاد آن‌ها تعداد 20 روستا به صورت تصادفی به عنوان روستای نمونه انتخاب شدند که بر طبق سرشماری سال 1395، این روستاها جمعا 4456 خانوار برابر با 18365 تن جمعیت داشته است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 354 تن به عنوان نمونه انتخاب شده است. مقدار آلفای کرونباخ بدست آمده برای شاخص‌های حکمروایی برابر 80/0 و برای شاخص‌های سرزندگی 85/0 بدست آمده است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیره و آزمون تی تک نمونه‌ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که حکمروایی خوب روستایی با میانگین 839/2 و سرزندگی خانوارهای روستایی با میانگین 773/2 پایین‌تر از وضعیت مطلوب ارزیابی شده‌اند. بررسی اثرات حکمروایی خوب روستایی بر سرزندگی خانوارهای روستایی نشان داد که حکمروایی خوب روستایی بیشترین تاثیر را با ضریب بتای 398/0 برمتغیر سرزندگی اقتصادی و کمترین تاثیر را با ضریب بتای 147/0 بر متغیر سرزندگی محیطی دارد. همچنین حکمروایی بر متغیر سرزندگی اجتماعی و سرزندگی فرهنگی به ترتیب با ضریب بتای 321/0 و 256/0 تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: سرزندگی، حکمروایی، حکمروایی خوب، خانوارهای روستایی، شهرستان زاهدان
  • مسلم سواری، فاطمه نقی بیرانوند * صفحات 506-512

    این پژوهش علی ارتباطی با هدف دیدگاه کشاورزان گندم‏کار شهرستان خرم‏آباد نسبت به ارتباط با مروجین کشاورزی‏ انجام شد. جامعه‏ی آماری، همه‏ی کشاورزان گندم‏کار شهرستان خرم‏آباد بود (N= 12500). با استفاده از فرمول نمونه‏گیری کوکران 240 تن از آنان با روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه‏ای بود که روایی آن توسط نظرسنجی از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم‏افزار SPSSwin18 انجام شد. اکثریت کشاورزان بر این باور بودند که توصیه‏های مروجین در راستای منافع آنان نیست. علاوه بر این، نتایج گروه‏بندی نیز نشان داد که کشاورزان مورد مطالعه دیدگاه مثبتی به ارتباط با مروجین ندارند زیرا بیش از 70 درصد از آنان دیدگاه منفی و خنثی در این زمینه داشتند.
    این پژوهش علی ارتباطی با هدف دیدگاه کشاورزان گندم‏کار شهرستان خرم‏آباد نسبت به ارتباط با مروجین کشاورزی‏ انجام شد. جامعه‏ی آماری، همه‏ی کشاورزان گندم‏کار شهرستان خرم‏آباد بود (N= 12500). با استفاده از فرمول نمونه‏گیری کوکران 240 تن از آنان با روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه‏ای بود که روایی آن توسط نظرسنجی از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم‏افزار SPSSwin18 انجام شد. اکثریت کشاورزان بر این باور بودند که توصیه‏های مروجین در راستای منافع آنان نیست. علاوه بر این، نتایج گروه‏بندی نیز نشان داد که کشاورزان مورد مطالعه دیدگاه مثبتی به ارتباط با مروجین ندارند زیرا بیش از 70 درصد از آنان دیدگاه منفی و خنثی در این زمینه داشتند.

    کلیدواژگان: مروجین کشاورزی، ماموران تغییر، ترویج کشاورزی، کشاورزان گندم‏کار، شهرستان خرم‏ آباد
|
  • Fariba Esfandyari *, Behrouz nezafat taklhe, zahra shahbazi Pages 1-15

    The coronavirus was first discovered in Wuhan, China in 2019. In fact, the corona virus is one of the crises that recently put not only health, but also all aspects of human life (economic, social, cultural) at risk. The tourism sector is one of the economic sectors that has suffered a lot of losses due to the emergence and spread of this virus, and unfortunately. Although the unsolicited Covid-19 has created problems for human societies, but with proper efforts and policies, it can be turned from a threat into an opportunity and provide the basis for long-term prosperity and development in order to create suitable economic conditions. In this regard, the aim of the current research is to provide a safe tourism model to sustain the businesses of the tourism sector in the current situation of the corona virus in the tourist city of Sareen. The studied community was the owners of businesses in the tourism sector in Sareen city. Purposeful snowball sampling was used to select the interviewees. The criterion for determining the sample size was to reach theoretical saturation, which in this research was achieved by examining 56 samples from the mentioned society. Data collection was done through open questionnaire, note-taking, interview and using documents. Data analysis was done using open, selective and central coding. Based on this, the research model was created. The results of this research showed that it is possible to solve the problems related to the prosperity of the tourism industry in the city of Sarein through accurate and appropriate planning and policy making and with full compliance with health guidelines and with the supervision and coordination of the relevant institutions and the use of new technologies of the tourism improve industry in the crisis situation of Corona.

    Keywords: Sarein city, coronavirus, business, tourism model
  • Davood Vafadari Komarolya Pages 31-43

    Urban landscapes and green spaces are an important and integral part of urban spaces, these places play a significant role in improving the quality of life of citizens and increasing their well-being, so citizens' satisfaction with these places, especially in critical situations such as A pandemic is important, Therefore, citizens 'satisfaction with these places is especially important in critical situations such as pandemics. Therefore, the purpose of this study is to investigate citizens' satisfaction with urban parks in pandemic conditions. The required data have been obtained through library resources and questionnaires and have been analyzed by calculating the frequency and mean score of its variables. The results of the data showed that the role of urban parks in reducing the stress caused by the Covid 19 pandemic with an average score of 3.2 is significant and also the existence of an appropriate number of urban parks to reduce population density with an average score of 1.5 indicates a lack of urban green space. In general, it can be concluded that urban parks play an effective role in critical situations such as pandemics and their access should be maintained and strengthened, Also, the facilities needed by these parks to adapt them to pandemic conditions will be increased, in order to increase citizens' satisfaction with these places.

    Keywords: Urban landscapesAnd spaces, epidemic, city, urban open spaces
  • Reza Noahdi*, rasoul ghorbanzadeh Pages 53-63

    Medical services are one of the most important basic needs of human society, which the current research addresses in the direction of locating medical services in Tabriz metropolis (case study: Taleghani, Mansour and Baghmisheh areas). In this research, we first identified the target areasAnd by using Arc GIS software, we showed the map of the regions and then we used the Analytical Hierarchy (AHP) method. It includes: communication network, security, population, centrality, land, compatibility, and then we defined sub-criteria for each of them. To perform this method, we obtained the final weight matrix by using two-way comparison for each of the criteria and sub-criteria. It should be noted that we have used EXCEL software to perform calculations.Zone A (Taleghani), Zone B (Mansour) and Zone C (Baghmisheh). Based on the data obtained from the analysis of criteria, sub-criteria and options, area A (Taleghani) was identified as the most appropriate and most suitable place to establish a treatment center with a final weight of 0.01134015 due to the large number of residents and the conditions of the area.

    Keywords: location, medical service center, multi-criteria evaluation (AHP), Tabriz metropolis
  • Faribad Esfandyari Daraba *, Behrouz nezafat taklhe, zahra shahbazi Pages 64-82

    The aim of the above research is to simulate the changes of Balikhlichai river using CAESAR model and HEC-RAS hydraulic model in Ardabil province.The results of the HEC-RAS hydrological model showed that the maximum flood area in the return periods of 2000 and 10000 years is 237.2 and 242.2 hectares, respectively, and the probability of occurrence is 99.95 and 99.99 percent, and the width is 1170, respectively. and it is 1288 meters, which will be dangerous for human societies and human facilities.. The results of the cellular automatism model also showed that the morphological changes of the river bed in the sections of width No. 1 in the first interval were equal to 0.5 meters. Also, the changes in the river bed in the second period of the 28 sections showed 1 meter and 30 cm, respectively, in which the minimum and maximum amount of changes can be seen. The changes in the river bed in the third period were about 1.5 meters and the changes in the eighth period were about 1.5 meters. Therefore, it can be concluded that according to the results, the maximum amount of changes in the river bed of Balikhlichai occurred in the third and fourth period near the residential areas of Ardabil province, because human interference has led to the rapid growth of erosion and changes in the river bed. Finally, it is suggested that in future studies, the influence of human societies in creating and increasing the amount of riverbed changes and increasing erosion and sedimentation should be investigated, and preventive measures such as reducing human interference in the riverbed, not encroaching on the river boundary, and preventing land use changes should be carried out. and this will lead to the normal movement of the river in its bed.

    Keywords: Ardabil province, plain morphology, Balikhlichai river, simulation, CAESAR model
  • Ali Oskouee Aras Pages 83-106

    Reviewing and evaluating land preparation projects is one of the urban planning policies in the field of service to residents in these lands. The purpose of the present descriptive-analytical research is to investigate the land preparation process in an area of 10 hectares in the city of Basmanj located in the metropolis of Tabriz. SWOT technique has been used to analyze the data. Research data have been collected using library studies and field research. The indicators identified in this study are "distribution of land uses", "network of roads", "physical divisions" and "neighborhood centers", which include 19 sub-indicators. The results indicate that the second proposed design with a total score of "76" was selected as the optimal design, among the selected indicators in this design, the highest score is related to the "network of roads" index (26 points) and then The indices of "distribution of land use" and "physical divisions" were jointly in the second rank (18 points) and finally the indices of "neighborhood centers" (14 points) were in the last rank, respectively. In other words, in the selected plan, how to access the accesses, observing the hierarchy, paying attention to the role and function of the (six) road network, security, and comfort of citizens, designing sidewalks in the area, having minimum intersections and Climate and topographic design was more important.

    Keywords: Land preparation, urban planning, SWOT, Basmanj, Tabriz
  • sima biabani * Pages 107-120

    One of the strategies of rural development is the need to pay attention to all categories of development. Cultural issues in rural areas are less considered by policymakers and planners in rural areas than economic and social issues, while rural areas are inextricably linked with communities. It has a rural area, on the other hand, creating relative prosperity in all areas has always been considered by planners, and today providing leisure time for rural communities is considered as an undeniable issue, accordingly and due to the need to pay attention to leisure. This study seeks to explain the theoretical foundations of leisure and the position of this sector in development projects. Are the physical organs of these areas? According to the views and theories that we have studied in relation to leisure, it can be said that leisure is a socio-cultural concept that causes balance and equilibrium in the social system. According to the geographical view of leisure time, leisure time is a function of two variables of time and place. On the other hand, evaluation of development plans shows insufficient attention to cultural attachments and provision of appropriate infrastructure for leisure time in the physical structure of the village.

    Keywords: leisure, rural areas, master plan, land use
  • Ahmad momeni *, Zahra Norozi Pages 121-143

    The purpose of this article is to analyze the effects of social capital on the improvement of social welfare indicators in rural areas of Mehrdasht district of Najaf Abad city. This research is of applied type and descriptive-analytical method which was done using library and survey findings. The statistical population of the research was all the residents of 26 villages of Jalgah district, which according to the statistics of 2015, the whole country was equal to 9066 people and 2863 households, of which 370 people were selected as a statistical sample using Cochran's formula. The measuring tool was a questionnaire made by the researcher, and the face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The guide study was conducted in the same area of the statistical population with 30 questionnaires and with the data obtained and using Cronbach's alpha formula in Spss software, reliability was calculated for the components of social capital 0.801 and social welfare 0.802. The results of the Pearson correlation test showed a strong relationship between the social capital component and social well-being at the level of 0.854. In the multiple regression test, all the indicators of social capital were effective on the improvement of the social welfare component. Meanwhile, the index of social communication with 0.751 percent had the biggest role in explaining the indicators of social welfare in the rural areas of Mehrdasht. It can be concluded that with the increase and strengthening of social capital, the level of social welfare in rural areas will also increase. All the hypotheses of the research were confirmed and at the end suggestions were presented according to the results.

    Keywords: Social capital, social welfare, sustainable development, Mehr Dasht sector
  • Habib Ebrahimpour *, Vali Nemati, Behrouz nezafat taklhe Pages 144-161

    Geotourism is a core knowledge that comes from the interdisciplinary integration of the tourism industry with the preservation and interpretation of inanimate nature attractions along with cultural issues related to them in the form of geosites to the general public. The purpose of this research is to investigate the geotourism capabilities of Ardabil province using Kobalikova model and Violet model. For this purpose, three geo-tourist areas including: Nir, Nemin, Sarein were selected. In the current research, the Kubalikova model, which emphasizes scientific, educational, economic, conservation and cultural criteria, was used, as well as the Fiolet model, which examines geotourist areas based on four criteria: origin of formation, geographical distribution, tourism, and access status. . The results showed that according to the Kubalikova model, the geotourist area of Sarein with a value of (9) has obtained the highest score compared to other geotourist areas, and also the results of Violet's model showed that among the geotourist areas of Sarein city with a score of (10) out of the total Effective subjects have different abilities compared to other areas. In the results of the Kubalikova and Violet models, Nemin region received the lowest score in prioritizing geotourist areas. The results obtained from the combination of Fiolet's model showed that the geotourist area has the most favorable conditions for the development and attraction of tourists in Ardabil province. Therefore, it can be concluded that by identifying and creating facilities in the geotourism areas of Ardabil province, it will lead to the attraction of tourists and the development of welfare infrastructure.

    Keywords: tourism potential, Ardabil province, Kobalikova model, national park model
  • Habib Ebrahimpour *, Vali Nemati, Behrouz nezafat taklhe Pages 161-183

    Geotourism is one of the growing sectors of the tourism industry, which is related to geomorphological forms and processes. Geotourism is a type of natural tourism that pays special attention to geology and landscapes. The purpose of this research is to identify the geotourism potentials of Sarein city by using the national park model and Hadzik model. In Hadzik's model, the value and importance of each geotourist place is estimated in this method by the indicators of scientific value and surplus values of that geotourist place. Feuillet model is analyzed based on management and tourism rates and their value range. The results of the Hadzik model showed that according to the results of the scientific value, surplus and vulnerability according to the experts and tourists of the geotourist area in Vargesaran, Kanzeq and Viladargh, the values are (37.17), (26.46) and (53.47), respectively. They gave. Based on this, the geotourist area of Viladraq has a high and relatively good potential compared to the other two areas. The results of Feuillet model also showed that according to the studied sub-indices, the geotourist areas of Vila Dargh had the highest score, Derband Vergesaran area was ranked second, and Kanzeq area was ranked third in terms of geotourism capabilities. Therefore, it can be concluded that the geotourist area of Viladragh has more attraction power in terms of geotourism capability than the studied areas in the direction of geotourism development. It is also suggested to conduct several studies based on virgin geotourism resources in future researches to identify virgin geotourism areas.

    Keywords: Potential, Sarain city, geotourism, Feuillet model, Hadzik's model
  • Behrouz nezafat taklhe, Fariba Esfandyari *, zahra shahbazi Pages 184-204

    The expansion and development of the tourism industry as a part of the social and cultural development dimensions of any country, along with paying attention to income generation, employment generation and the category of economy and culture, is of considerable importance. In other words, risk identification and management is one of the approaches used to improve systems. The purpose of this research is to investigate and evaluate the impact of hazards on the development of tourism in Meshkinshahr city. The present research is descriptive and analytical and with the help of two statistical communities related to tourism, domestic tourists who entered Meshkinshahr city and officials active in the tourism industry of the region, has investigated the risks affecting the development of tourism. The results of the research showed that the of health and environmental risk from the of view of tourists with a value of 3.75 was assigned the highest score for the threat of tourism development. Also, according to officials, the possibility of structural and functional risk with a score of 3.26 has the most impact on the development of tourism in the studied area. Finally, based on the results, the total scores of the respondents on the impact of the mentioned risks showed that with a value of 2.89, the risk is low and does not have much impact on the tourism development of Meshkinshahr city. Therefore, it can be concluded that by developing in the possible areas of risk, the possibility of risk in the direction of tourism development can be minimized to lead to the development of the tourism industry in Meshkinshahr city, it is suggested that with welfare, economic, health, infrastructural and legal development in the coming years, it will lead to the increasing progress of the tourism industry at the level of Meshkinshahr city.

    Keywords: Evaluation, Influence, Ranges, Tourism Development
  • bahman khosravipour *, abdolhossein shoeibi Pages 205-220

    Today, entrepreneurship is one of the most effective ways to strengthen creativity and innovation among people. Research shows that entrepreneurship has a direct relationship with the progress and development of a country. In this regard, one of the serious needs of the rural society of Iran, which is facing many problems such as poverty, unemployment, food insecurity, etc., is the development and training of entrepreneurship, and considering the relationship between entrepreneurship training and rural development, this is necessary to appear seriously in the educational programs of the country in the society in general and in the villages in particular. The present article has been compiled by a review method and using library resources and searching on internet sites, with the aim of investigating the role of entrepreneurship in rural development programs, and it tries to present the importance of entrepreneurship in agriculture, effective solutions in promoting this process in order to achieve the goals of agricultural and rural development.

    Keywords: Entrepreneurship, agricultural development, rural development
  • Ehsan zahedi, ali talebi *, Kamran davari, vahid moosavi Pages 221-237

    There are several reasons to answer the question of why hydrological processes should be modeled. The main answer to this question is the limitation of measurement methods in hydrology. In this study, SWAT model, which is a conceptual and semi-distributive model in the watershed scale, was used for hydrological simulation of Samalghan watershed. After preparing the data according to the desired format, the model was implemented. After sensitivity analysis and determination of important parameters, the model was calibrated and validated. In order to reduce uncertainty, different components of water balance were considered in calibration and observational data of several measuring stations were used simultaneously. Then, SUFI 2 algorithm was used to evaluate and validate the model. The calibration process was performed for the period 2007 to 2013 and the validation process was performed for the period 2014 to 2017. To evaluate the simulation results, indices R2, bR2 (weight correlation coefficient), NS (Nash-Sutcliffe) were used. In the validation stage, the coefficients of R2, bR2 and NS coefficients were 0.74, 0.71 and 0.68, respectively, and in the validation stage, 0.69, 0.62 and 0.95 were obtained. The indicators and graphs obtained in the calibration and validation phase of the model to simulate the monthly runoff flow show that the model has been more successful in the calibration phase. Also, the model has been able to determine the peak time of the Dubai peak. This research provides useful information about the water balance of the Samolghan River basin and helps to more accurately plan water resources in this basin.

    Keywords: Hydrological Modeling, SWAT, SUFI2 Algorithm, Samalghan Watershed
  • AmirHesam Pasban, Mousa Abedini *, mahdi frotan Pages 238-258

    The type and intensity of soil erosion in a region depends on climatic conditions, lowland and elevation of the land, soil and land use, among which the importance of land use is greater than other factors due to the effective role of humans on it. The purpose of this research is to evaluate and analyze the amount of soil erosion in the Balikhlochai watershed using the RUSLE experimental model in Ardabil province. In order to carry out this research, first, the satellite image of the studied area from the year 1400 and the month of June was obtained from the US Geological Survey Center, and after atmospheric and radiometric corrections, a land use map was prepared using the supervised classification method using support vector machine. Then the RUSLE model was used to estimate the erosion rate. SPSS 21, Excel, ArcGIS 5.4, Archydro and ENVI 5.3 software were used to analyze and produce maps in this research. RUSLE model parameter layer including rain erosion layer, soil layer, topography layer, vegetation layer and soil protection factor as well as various statistics related to rain gauge stations, hydrometry, topographic maps 1:50000, geology 1:100000 as well as DEM (20 meters area) and GIS geographic information system and remote sensing have been used. The results of this study showed that the average amount of annual soil erosion for the whole basin ranges from -6.65 to 14.75 tons per hectare per year. Also, the investigation of regression relationships between the factors of RUSLE model and the amount of annual soil erosion showed that the topography factor (LS) with the highest coefficient of determination R^2=0.95 is the most important in the estimation of annual soil erosion using the RUSLE model.

    Keywords: Land Use, Erosion, Support Vector Machine, Ballykhlochai, RUSLE Experimental Model
  • Zahra Saki * Pages 259-282

    The growth of cities and population growth has changed the structure and imbalance between the body of the city and nature, and increasing the need for public places to pass and acquire comfort. Parks were created in order to balance the urban and nature. But with the passage of time and thriving places; Parks, to the place of crime, also made it difficult to use for all strata. The purpose of this paper is to assess and measure the security factors of women in urban parks with emphasis on environmental security (studied by Allameh Ahvaz); According to the nature of the subject and goals for which predicted, descriptive-analytical type; The statistical population of women in Allameh park, which was selected, were selected randomly. Data analysis was performed using SPSS software and Friedman's correlation test, Kurkal Wallis Ht-test. Findings indicate that the ranking of social and security variables based on Friedman test shows that the presence of people at different hours of day with an average of 13\/6, ranked first, communicating with the park with an average of 32\/5, ranked Second, the permeability of motor vehicles, security in the commute with an average of 4.79 in the third place.

    Conclusion

    Social monitoring, comfort and comfort and socialization, etc. directly affects the desirability of public spaces from the perspective of women, which utilizes this issue and modify and modify any of these independent variables in space Urban can provide adsorbent environments for the presence of all users and especially women.

    Keywords: Security, Environmental Security, Women, Allameh Park, Ahvaz
  • Seyed Mohammad Javad Sobhani *, Soheila Barati Pages 283-302

    The agri-food industry has a significant value as the main driver for economic growth and poverty reduction in many countries. Many economic, social and environmental components are involved in the optimal functioning of the supply chain of agricultural and food products. As one of these factors, the corona epidemic has led the agri-food systems to several challenges that must be addressed if the disease period continues or ends. In this perspective, achieving the strategies of the agri-food supply chain in the post-corona era is of special importance. Therefore, the aim of this study is to analyze the impact of the corona epidemic on the supply chain of agri-food products and to provide strategies based on SWOT analysis in order to minimize the consequences of this disease in the post-corona era. In this study, the required information was obtained through a comprehensive literature review, including strategic documents, scientific journals, and data from the Food and Agriculture Organization. Based on the results of the Corona epidemic, it has had a significant direct and indirect effect on the supply and demand of agricultural products, as well as food insecurity, and this study has presented strategies to face these challenges.

    Keywords: Supply Chain, Covid-19, Agricultural Products, Food Security, Food Demand
  • Fariba Esfandyari *, Behrouz nezafat taklhe Pages 303-317

    River bed changes, erosion and sedimentation are the natural processes of the river, each of which in turn causes the destruction of lands and huge damages to human facilities. As a developing system, the river always changes its location and morphological characteristics according to the time period, geomorphic factors, geology, water currents and sometimes due to human interventions. The purpose of this research is to evaluate and analyze the amount of changes in the Khiauchai River bed in different stages using the cellular automaton model in Ardabil province. For this purpose, the cellular automaton model was used to simulate the changes. The CAESAR model is an evolved cellular river model. In this model, for modeling, input data such as topography, daily discharge of the year (2014) and the size of river bed sediments were prepared and in the next step, channel changes were simulated. The results obtained from the cellular automaton model also showed that the morphological changes of the river bed in the cross sections of No. 22 in the second interval were equal to 1 meter. Also, the changes of the river bed in the third period of sections 44 and 60 showed 1 meter and 2 meters, respectively, and the minimum and maximum amount of changes can be seen in these sections. Therefore, based on the results, it can be concluded that the highest amount of changes in Khiauchai River bed occurred in the third period and near the residential areas. In this direction, it is suggested that human interventions should be reduced to a minimum in the third period in order to prevent the increase of river bed changes.

    Keywords: Evaluation, riverbed changes, Khiauchai, cellular automai model
  • Parisa Allahverdi * Pages 318-324

    Today, many business processes are embedded in the electronic space, and many services are now offered in cyberspace. The rapid growth of the Internet has also dramatically changed the operating environment of the tourism industry. Service centers, as one of the most important elements of the tourism industry, provide a variety of electronic services to tourists through their portals. In the early years of the development of the Internet and e-business, organizations and companies sought to develop more portals, increase web pages and attract more visitors to their portal, but in the year Recently, improving the quality of portal services has become a higher priority. Considering the importance of satisfying stakeholders in the field of tourism and the need to create competition between tourism centers, this study, based on studies and theoretical perspectives, has developed a conceptual framework and identified components of satisfaction and loyalty of electronic portals. Content analysis used. Based on the available literature, different models have been used to measure the quality of portal services. One of the most comprehensive and advanced models is the EQual model. This model is the result of 4 edited versions of WebQual models. The results of research conducted using this model confirm its high capability in measuring the quality of electronic services. This model has three dimensions: "usability", "information quality" and "service interaction".

    Keywords: Loyalty, Satisfaction, Electronic Portal, Tourism
  • Seyed Mohamad Hossein Hosseini *, Vahid Sadeghi Pages 325-356

    As an Eastern and Asian society, in addition to the centralized construction of power, Iran is faced with diverse ethnic and tribal geography within itself and needs its own development model. Mamsani County in the north-west of Fars province, while enjoying traditional construction, has survived the development path in various dimensions. The basis of the research is based on the question that how can the local pattern of development in Mamsani County be explained? The research method has a descriptive-analytical nature and the method of collecting information is library. the results of the research showed that the local development of Mamsani includes a range of mental transformations (in the cultural and social structure), objective transformation (in the structure of economic geography) and the acceleration of virtual communication space (in the structure of political culture) with care It is based on environmental considerations (sustainability of humanity's future) and well-being (human welfare) and is affected by local, national, global (international) and human society scales. Therefore, the local development Pattern of Memsani is derived from development schools (modernization, dependency, globalization and institutionalism), each of which plays a major role in diagnosing and formulating the development path of this County.

    Keywords: Local Pattern, Development, Mamsani County
  • saeed rasti *, mostafa mahdavifardnh, hadayat shaykh ghaderi, abuzar nasiri, nazanin zahra taktaz Pages 357-373

    Up-to-date and accurate land use maps have played an important role in the management and planning of developing countries. The purpose of this study, in addition to preparing an accurate map of land use in Gilan province, is to compare and evaluate the maps generated using multi-season radar and optical data and also to combination these data together to improve the classification map. In this regard, data with spatial resolution of 10 meters Sentinel 2 optics and VH radar polarization of Sentinel 1 in band C were processed and analyzed to produce land Use map in the new Google Earth Engine processing environment. Processing results showed that the use of Sentinel 1 and Sentinel 2 radar data alone has kappa coefficients of 0.72 and 0.84% and overall accuracy of 78.51 and 87.41%, respectively. While the simultaneous use of Sentinel 1 and Sentinel 2 data with the approach of combining data in the Google Earth engine environment achieved very good results. The map was prepared using a simultaneous multi-season combination of Sentinil 1 and 2 with kappa coefficient and overall accuracy of 0.97 and 97.77%, respectively. In this study, Bayer user pixels in Sentinel 1 images due to similarity of redistribution and in Sentinel 2 images due to spectral similarity, caused improper performance of the support vector machine classification algorithm in separating the Bayer class and the city. In general, the results of this study indicate that the simultaneous combination of Sentinel 1 and 2 data to improve the accuracy of classification algorithms for mapping can work very well and separate land classes with high ability.

    Keywords: Land Use, Google Earth Engine, Sentinel 1, Sentinel 2, Data Combination
  • bahram imani *, hojatollah rashid, mehrdad ebrahimian Pages 373-388

    The present study was conducted with the aim of evaluating and measuring the feasibility of a creative village in the central part of Ardabil city. This research is based on descriptive-analytical nature in terms of applied purpose.The statistical population of the study is 25 rural villages out of five rural districts in the central part of Ardabil city with 14,235 households. The sample size was estimated 375 people based on Cochran's formula. Dispersion of the number of samples in villages by class and based on their proportion of the population. To examine the subject in four physical dimensions, Sociocultural, Economic and environmental 59 items were used in combination based on studies of other researchers. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts in this field and the reliability coefficient for the whole questionnaire was 0.86. The results indicate that the indicators of the creative village in the four dimensions studied are not in a favorable condition. Also, the results of Coopras technique from leveling 25 villages showed that 13 villages are in the middle level and 12 villages are in the low level. Meanwhile, Jamairan village was at the highest level and Hakim Gheshlaghi village was at the lowest level of creativity.

    Keywords: Sustainable Development, Creative Village, Creative Village Characteristics, Ardabil County
  • mohammad reza zand moghadam * Pages 389-409

    Natural hazards with their various types and their range of influence as repeated and destructive phenomena have always existed throughout the life of the planet, and after the advent of mankind, they have always been a serious danger to humans. Therefore, this planning before the occurrence Crisis is one of the most important issues facing urban managers today. One of the cities in Iran, which is more than the other cities facing this problem, is Tehran. The 20th district of Tehran is located in the south of Tehran and is one of the areas that is on the dangerous Rei fault, and is one of the major efforts of the past decade in terms of building some infrastructures based on demographic and existing texture. It has not been enough. In this regard, the present study uses a descriptive-analytic method and qualitative and quantitative research to investigate the role of urban open spaces in reducing the damage caused by earthquake with the emphasis on participation of citizens in the region of Tehran. The statistical population of all citizens in Region 20 is 453740. In this study, the present study examines the concept of participation, physical structure of districts in the region 20, the structure of the road network and the consideration of citizens' views on their participation in open spaces after the earthquake. The results of the research showed that there is a relationship between the infrastructure, facilities and the expansion of urban open spaces and the participation of citizens and the damage caused by the earthquake, as well as the lack of planned advertising, the lack of awareness of the facilities and locations of urban open spaces, among the most important Obstacles to the participation of citizens in the use of urban open spaces during an earthquake.

    Keywords: earthquake, open spaces, citizen participation, Tehran city, 20th district of Tehran
  • Arash Nasiri Zarghani * Pages 410-434

    From the beginning of human civilization until now, cities have been the main settlements and centers of vast economic, social and political activities, which today have an undeniable impact on various aspects of life around the world. The political aspect of cities is one of the topics that has attracted the attention of political geographers and in recent years, a lot of research has been done in this field, among which, the discussion of riots and urban struggles has a special place. Citizens engage in a variety of activities related to their social life in the form of peaceful demonstrations, marches, strikes, and even guerrilla warfare, which can vary from time to time. The present study intends to answer the question with a descriptive-analytical approach and relying on library resources, which geopolitical variables have played a role in the evolution of urban struggles after the twentieth century? After examining the political struggles in urban environments during the twentieth and early twenty-first centuries, the study concluded that urban struggles during this period were influenced by the bipolar atmosphere of the Cold War and the spread of Marxist ideas. In this type of struggle. Also, the significant acceleration of the process of globalization and the emergence of new social and environmental issues in the formation of urban activities in a peaceful framework has led to profound changes in this field. In addition, the anti-geopolitical approach that was introduced during the Cold War continued, and social movements, environmental associations, human rights groups, indigenous popular movements, etc. were defined in the thematic realm of this geopolitical approach.

    Keywords: Urban struggles, Urban guerrilla warfare, bipolar system, globalization, anti-geopolitical
  • Rokhsareh asadi korom *, Zinatsadat hosinei Pages 439-459

    It is not possible to manage a city without management. The expansion of cities, designers, planners and urban affairs experts to further study the various aspects of urban development and analysis of urban management dimensions to create new solutions. Urban management should be for public information and creating and promoting the culture of urbanization, expanding citizenship and educating citizens in different fields. Therefore, in this study, identifying the factors affecting the improvement of urban management structure and its impact on the development of urban culture and urbanization of Shahrbabak has been considered. Urban management in Shahrbabak with the participation of citizens, protecting citizenship rights and providing appropriate services to them can be successful in the culture of the city and urbanization, this research has addressed the role and function of urban management in Shahrbabak. This research is descriptive-analytical, applied and based on research. In this research, data collection, documentary and field studies (questionnaire preparation) have been used and the study population of Shahrbabak city and the sample size is 382 people who have been used spss software to enter the information and data and analyze them. The urban management structure of Shahrbabak does not have the necessary cohesion, flexibility, efficiency and participation, and it is necessary to pay more attention and more careful planning to grow the culture of the city and urbanization of citizens in Shahrbabak. so informing, educating and empowering citizens to improve their skills and acquiring the correct habits of social life is a necessary prerequisite in the administration of city affairs and this requires planning and social policy making. Urban management of Shahrbabak can be closer to the development of urban culture and urbanization by planning and policy making.

    Keywords: urban management, development, city cultureAnd urbanization, Shahrbabak
  • Hosseinreza SHahbazi *, gity Salahi Isfahani Pages 460-487

    The coronavirus epidemic is first and foremost a great human catastrophe. The Covid-19 virus has many economic consequences and has affected almost every country in the world, so it is expected that the global economy will pass 2020 with a significant recession. Meanwhile, Iran, like many other countries, is embroiled in this global pandemic and is suffering as a result of the economic consequences. This necessity led to the economic consequences of this disease on rural areas. Due to the prevalence of this disease in the world and in Iran, this study was conducted to investigate the economic consequences of coronavirus in rural areas, which in terms of purpose is part of applied research and is descriptive based on the nature and method of research. The statistical population is all the villages of the country. The required information has been collected through the library method and a collection of articles and Internet resources. The results show that the corona has an impact on the supply chain, supply and demand, labor supply, consumption of goods and services, and especially by reducing the income of consumers and producers of agricultural products, tourism, and handicrafts in the short and long term. Rising unemployment and inflation, shortage of labor for farms, the difficulty of delivering products to the market and its waste affect the rural economy.

    Keywords: Epidemic, Coronavirus, Economy, Rural Areas, Agriculture
  • Raesi mohammadkarim *, sajad bazvand Pages 488-505

    Rural households due to many problems such as drought, floods and sometimes economic problems such as youth unemployment and poor health, their vitality is always subject to changes and developments that with proper management and good governance - these problems can be reduced and vitality. He gave gifts to the villagers. The purpose of this study is to evaluate the effects of good rural governance on the livelihood of rural households in Zahedan. This research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method of descriptive-analytical work, which is done in two ways: library study and field survey. The statistical population of the study consists of rural households in Zahedan city. Due to the dispersion of villages and their large number, 20 villages were randomly selected as the sample village. According to the 2016 census, these villages have a total of 4456 households equal to It had a population of 18,365, of which 354 were selected using the Cochran's formula. The Cronbach's alpha value is 0.80 for governance indices and 0.85 for vitality indices. Multivariate regression analysis and one-sample t-test were used to analyze the findings. The results showed that good rural governance with an average of 2.839 and the vitality of rural households with an average of 2.773 were lower than the desired situation. The study of the effects of good rural governance on the vitality of rural households showed that good rural governance has the greatest effect with a beta coefficient of 0.398 on the economic vitality variable and the lowest effect with a beta coefficient of 0.147 on the environmental vitality variable. Governance also affects the variables of social vitality and cultural vitality with beta coefficients of 0.321 and 0.256, respectively.

    Keywords: vitality, governance, good governance, rural households, Zahedan city
  • moslem savari, Fatmeh Naghibyaranvand * Pages 506-512

    This causal relationship study was conducted with the aim of the view of wheat farmers in Khorramabad city regarding the relationship with agricultural promoters. The statistical population was all wheat farmers in Khorramabad (N = 12500). Using Cochran's sampling formula, 240 of them were selected by stratified random sampling with proportional assignment. The main research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a survey of faculty members of Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources and its reliability was used using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSSwin18 software. The majority of farmers believed that the promoters' recommendations were not in their best interests. In addition, the grouping results showed that the studied farmers did not have a positive view of the relationship with the promoters because more than 70% of them had a negative and neutral view in this regard.This causal relationship study was conducted with the aim of the view of wheat farmers in Khorramabad city regarding the relationship with agricultural promoters. The statistical population was all wheat farmers in Khorramabad (N = 12500). Using Cochran's sampling formula, 240 of them were selected by stratified random sampling with proportional assignment. The main research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a survey of faculty members of Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources and its reliability was used using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSSwin18 software. The majority of farmers believed that the promoters' recommendations were not in their best interests. In addition, the grouping results showed that the studied farmers did not have a positive view of the relationship with the promoters because more than 70% of them had a negative and neutral view in this regard.

    Keywords: Agricultural promoters, change agents, agricultural extension, wheat farmers, Khorramabad city