فهرست مطالب

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال بیستم شماره 116 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • باقر عسگرنژاد نوری*، معصومه میرموسوی، الله یار بیگی فیروزی صفحات 1-26

    شرکت ها می توانند از طریق به کارگیری جنبه های مثبت برند از بین رفته در میان مشتریان موجود و قدیمی و با استفاده از استراتژی های احیاء موثر همراه با ارتباطات بازاریابی یکپارچه، به احیاء موفق برند بپردازند. هدف این پژوهش شناسایی عوامل تعیین کننده احیاء مجدد برندهای نابود شده: رویکرد مبتنی بر دیدگاه مصرف کننده است. بر اساس پیشینه پژوهش، از دیدگاه مصرف کننده، پنج شاخص موثر بر احیاء مجدد برندهای نابود شده شناسایی گردید. از پرسشنامه استاندارد برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 350 نفر از افرادی است که در گذشته از محصولات کفش ملی استفاده نموده اند و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و لیزرل و برای تحلیل فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تجزیه وتحلیل داده‏ها نشان داد سودمندی کارکردی برند، سودمندی اجتماعی برند، سودمندی ارزشی برند، برتری برند تاثیر مثبت بر احیاء مجدد برندهای نابود شده دارند و نوستالژی نقش تعدیل کننده بین سودمندی اجتماعی، سودمندی ارزشی برند و احیاء برند نابود شده دارد.

    کلیدواژگان: احیاء برند، سودمندی کاربردی برند، سودمندی ارزشی برند، سودمندی اجتماعی برند، برتری برند، نوستالژی
  • نگار جعفری فشارکی، عباس معمارنژاد*، شمس الدین حسینی، کامبیز هژبر کیانی صفحات 27-44
    سرمایه گذاری یکی از اجزای مهم تقاضای کل است که نقش بسیار تعیین کننده ای در رشد اقتصادی هر کشور ایفا می کند. لذا شناخت رفتار سرمایه گذاری مورد توجه اقتصاددانان و سیاست گذاران اقتصادی بوده است. یکی از عوامل مهمی که در تصمیم برای سرمایه گذاری چه در سرمایه گذاری داخلی و چه در سرمایه گذاری خارجی موثر است، وجود فضای امن و آنچه تحت عنوان بهبود فضای کسب و کار از آن تعبیر شده، می باشد. تحقیق حاضر به دنبال بررسی نقش توسعه یافتگی کشورها در تاثیرگذاری شاخص های بهبود فضای کسب و کار بر سرمایه گذاری خارجی است. در این مقاله به منظور تعیین سطح توسعه یافتگی از متغیر درآمد ملی استفاده شده است. بدین منظور بر اساس تقسیم بندی بانک جهانی چهار گروه کشور بر حسب میزان درآمد آنها اعم از کشورهای با درآمد پایین که نشانگر کشورهای با سطح توسعه یافتگی پایین، با درآمد متوسط به پایین بیانگر کشورهای با سطح توسعه متوسط، با درآمد متوسط به بالا که نشان دهنده کشورهای با سطح توسعه یافتگی متوسط به بالا و با درآمد بالا که بیانگر کشورهای توسعه یافته می باشد، در نظر گرفته شده و اثر متغیرهای (زیرشاخص های) شاخص بهبود فضای کسب و کار بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی با استفاده از مدل داده های ترکیبی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتیجه برآورد نشان می دهد سطح توسعه یافتگی کشورها و درآمد آنها بر میزان و جهت اثرگذاری تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و زیر شاخص های بهبود فضای کسب و کار تاثیر دارد. به نحوی که در کشورهای با درآمد پایین، متوسط به پایین و بالا اثر تشکیل سرمایه ثابت ناخالص بر سرمایه گذاری خارجی، مثبت و در کشورهای متوسط به بالا، این اثر منفی است. در ضمن اثر هر یک از زیرشاخص های بهبود کسب و کار بر سرمایه گذاری خارجی بسته به سطح درآمد کشورها متفاوت است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بهبود فضای کسب و کار، توسعه یافتگی
  • وحید کفیلی*، مهدی میرزائی نظام آباد، سکینه عبدالی صفحات 45-56
    در این تحقیق به بررسی تاثیر بانکداری الکترونیک و سرمایه انسانی بر سودآوری بانک ها و نقش تعدیل گری سرمایه انسانی در تاثیرگذاری بانکداری الکترونیک بر سودآوری پرداخته شده است. برای این منظور داده های 16 بانک برای سال های 1390 تا 1398 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج برآورد معادلات رگرسیونی نشان می دهد که گسترش بانکداری الکترونیک و سرمایه انسانی بر سودآوری بانک های منتخب مثبت و معنی دار بوده است و سرمایه انسانی بیشتر باعث افزایش توان بانک برای بهره مندی از مزایای بانکداری الکترونیک می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بانکداری الکترونیک، سودآوری
  • ندا طهماسبی روشن، محبوبه عرب کلمری*، محسن علی زاده ثانی، رضا جانی روشن صفحات 57-74
    بدون شک توجه روزافزون به تاثیرات سازمان بر محیط، مستلزم توجه به عملکرد پایدار و برآوردن نیازهای اجتماعی، اقتصادی و محیطی است. طی دهه گذشته محققان به چالش توسعه سیستم های منابع انسانی پایدار و زنجیره تامین در رسیدن به اهداف پایداری شرکت توجه زیادی کرده اند. ما دانش اندکی در این باره داریم که چگونه مدیریت منابع انسانی پایدار می تواند به طور موثری به اهداف عملکرد پایدار شرکت منجر شود. اگر طراحی و اجرای رویه های مدیریت منابع انسانی پایدار موثر نباشد، استفاده از منابع با ارزش مثل انسان ها، در سازمان ها پیچیده و بغرنج می شود. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر رویه های منابع انسانی پایدار بر عملکرد سه گانه اقتصادی، اجتماعی و محیطی است. همچنین نقش واسطه ای مدیریت زنجیره تامین سبز در این رابطه بررسی می شود. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و روش گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 5789 شرکت فعال در شهرک های صنعتی استان مازندران است. نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد که مدیریت منابع انسانی پایدار به طور مستقیم و غیرمستقیم بر عملکرد پایدار تاثیر دارد. اگرچه مدیریت زنجیره تامین سبز خارجی به هر سه بعد عملکرد پایدار مرتبط بود، اما فرضیه مربوط به تاثیر مدیریت منابع انسانی پایدار بر عملکرد اجتماعی با نقش واسطه زنجیره تامین سبز داخلی رد شده است. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاداتی به مدیران جهت بهبود عملکرد پایدار و کسب همزمان منافع اقتصادی، اجتماعی و محیطی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، مدیریت زنجیره تامین سبز، عملکرد پایدار
  • سجاد اکبری گنجه، سید علیرضا موسوی*، کامبیز حیدرزاده صفحات 75-100
    قرارداد هوشمند توافقنامه سطح خدمات، میزان تعهدی است که بین ارایه دهنده خدمت و مشتری در غالب، یک توافق نامه الکترونیکی منعقد وبر روی بلاکچین فعال می گردد تا بدون نیاز به واسطه ها به طور خودکار اجرا شود. هدف از این مقاله، ارایه الگوی قرارداد هوشمند توافقنامه سطح خدمات با راهبرد مزیت رقابتی تحول دیجیتال بر اساس نظریه داده بنیاد است. این پژوهش، بر اساس نظریه داده بنیاد، با رویکرد کیفی وبر اساس مطالعه ادبیات و پیشینه موضوع از 44 مقاله در بازه زمانی 2017 تا 2021 و مصاحبه عمیق از 20 نفر خبرگان انجام شد. متون مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیودا 20 استفاده گردید. روش نمونه گیری از نوع گلوله برفی است که درمجموع با انجام 20 مصاحبه با اساتید و خبرگان حوزه های مختلف مدیریت فناوری اطلاعات، مهندسی کامپیوتر، مدیریت بازاریابی اشباع نظری حاصل شد. بر اساس نتایج پژوهش، برخی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قرارداد هوشمند توافقنامه سطح خدمات شامل تطابق قصد، اعتماد الکترونیکی، اعتمادسازی میان شرکای تجاری، آنالیز پیشرفته اطلاعات، مشتریان هوشمند، شفاف سازی انتظارات طرفین، پشتیبانی دیجیتالی هوشمند، دانش و مهارت شبکه ای، ارتباطات هوشمند، اینترنت اشیا، تحلیل هوشمند، بلاکچین و غیره است. پژوهش حاضر منجر به ارایه الگوی پارادایمی با عنوان طراحی مدل قرارداد هوشمند توافقنامه سطح خدمات با راهبرد تحول دیجیتال بر اساس نظریه داده بنیاد شد.
    کلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه توافق سطح خدمات، قرارداد هوشمند، تحول دیجیتال، نظریه داده بنیاد
  • سید حسام وقفی*، افسانه ظفری چوکامی، نازنین بشیری منش صفحات 101-118
    کیفیت و صحت اطلاعات شرکت های بورسی فاکتور مهمی است که بسیاری از سازوکارهای نظارتی در بورس اوراق بهادار تهران برای مفهوم فوق در نظر گرفته شده است. شرکت هایی که دارای روابط سیاسی هستند، معمولا پنهان کاری بیشتری در تشریح اطلاعات مالی خود انجام می دهند. هدف این پژوهش بررسی رابطه هزینه های سیاسی بر کیفیت اطلاعات با تاکید بر نقش معیار های نظارتی شرکت های بخش صنعت و معدن پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور از اطلاعات مالی 127 شرکت طی سال های 1390 الی 1398 و رویکرد معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیر هزینه سیاسی بر کیفیت اطلاعات می باشد و همچنین می توان بیان کرد معیار های نظام راهبری به عنوان متغیر های نظارتی و مداخله گر بر رابطه هزینه سیاسی و کیفیت اطلاعات تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: هزینه های سیاسی، معیار های نظارتی، کیفیت اطلاعات، شرکت های بخش صنعت و معدن بورس اوراق بهادار تهران
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، مرضیه رفیعی بیدگلی صفحات 119-132

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه بین رقابت در بازار محصول و کیفیت کنترل داخلی و اثرات متقابل آن ها با اظهار نظر حسابرس در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش حاضر تحقیقی کاربردی و از نوع تحقیقات شبه تجربی و روش‏ شناسی آن از نوع پس‏رویدادی است. در راستای تحقق اهداف پژوهش سه فرضیه تدوین شده است. جهت آزمون فرضیه ‏های پژوهش از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند که نمونه آماری شامل 117 شرکت برای دوره زمانی 1394 تا 1398 از میان آنها انتخاب شده است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش از صورت های مالی شرکت های نمونه از بورس اوراق بهادار تهران استخراج و با استفاده از روش رگرسیون لجستیک در نرم افزار ایویوز تجزیه و تحلیل شده است. تجزیه و تحلیل فرضیه ها در این تحقیق در سطح اطمینان 95 درصد نشان می دهد کیفیت کنترل داخلی تاثیر مثبت و معناداری بر اظهارنظر حسابرس دارد. رقابت در بازار محصول تاثیر معناداری بر اظهارنظر حسابرس ندارد. تاثیر متقابل کیفیت کنترل داخلی و رقابت در بازار محصول با اظهارنظر حسابرس معنادار نیست.

    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، رقابت در بازار محصول، کیفیت کنترل داخلی، شرکت های پذیرفته شده بورس
  • مرتضی اصغرنیا*، آرمان احمدی زاد، روژین فرهادی صفحات 133-158

    امروزه، تحول دیجیتال به بخش مهمی از حیات انسان ها و کسب و کارها تبدیل شده است؛ به نحوی که هر سازمانی که به دنبال رشد، گسترش، افزایش کیفیت و تثبیت پایداری باشد، نیازمند آن است. در این رهگذر شرکت ها، کارورهای ارایه دهنده خدمات ارتباطی و بنگاه های اقتصادی فعال در حوزه تلکام در راس این تحول شگرف قرار دارند. این کسب و کارها همواره در سراسر جهان در تلاش برای اتخاذ استراتژی های مختلف تحول دیجیتال بوده و برای اینکه بتوانند در بازارهای رقابتی و مرتبط باقی بمانند، می بایست تلاش نمایند تا راه کارها و راهبردهای دیجیتالی مختلفی را با موفقیت پیاده سازی و اجراء نمایند. این شرکت ها در این تلاش سریع برای مشارکت و نقش آفرینی در زمینه تحول دیجیتال و ظهور نوآوری و ابتکار در بازار، اغلب با چالش های متعدد مشابهی روبه رو هستند. لذا، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ضمن شناسایی چالش های موجود در زمینه تحول دیجیتال در صنعت تلکام، الزامات اجرای راهبرد تحول دیجیتال در این صنعت نیز مورد شناسایی و تبیین قرار گیرد. این پژوهش به صورت مرور سیستماتیک مبانی نظری انجام شده است و پس از بررسی مقالات و گزارش های معتبر، مقالات و گزارش هایی که معیارهای پژوهش را داشته اند، مورد مطالعه قرار گرفته اند. یافته های پژوهش، گواه بر آن است که شرکت های تلکام با چالش های منحصر به فردی از جمله: کالایی سازی خدمات اتصال اصلی، تقاضا برای پیشنهادهای متفاوت و شخصی شده توسط مصرف کننده خدمات دیجیتال، رقبای خارجی جدید، ظهور پیشرفت های قابل توجه در حوزه نرم افزار و فناوری، و مدل های کسب و کار تحول آفرین جدید مواجه هستند. در این راستا، این بازیگران بازارهای ارتباطی برای آنکه بتوانند در بازارهای جدید و در مواجهه با چالش های مذکور موفق عمل نمایند، لازم است تا استراتژی های دوجانبه ای را به کار بگیرند. این استراتژی ها می توانند به نحو موثری در ارتباط با تجربه مشتری، فرایندها، سیستم ها و شبکه ها، کارکنان، زنجیره تامین و مدل های کسب و کار اعمال شوند.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، چالش ها، الزامات، راهبرد، صنعت تلکام
|
  • Bagher Asgarnezhad Nouri *, Masoumeh Mirmousavi, Allahyar Beigi Firoozi Pages 1-26

    Companies can successfully revive a brand by leveraging the lost positive aspects of the brand among existing and old customers and by using effective revitalization strategies combined with integrated marketing communications. The purpose of this study is to identify the determinants of revitalization of destroyed brands: a consumer perspective approach. Based on the research background, from the consumer perspective, 5 indicators affecting the revitalization of destroyed brands were identified. A standard questionnaire was used to measure research variables. The statistical population of the study includes 350 people who have used national footwear products in the past and were selected by simple random sampling. SPSS and LISREL software were used to analyze the data and structural equation modeling was used to analyze the hypotheses. The results of data analysis showed that functional brand usefulness, brand social usefulness, brand value utility, brand superiority have a positive effect on the revitalization of destroyed brands and nostalgia plays a moderating role between social utility, brand value utility and revitalization. The brand has been destroyed.

    Keywords: Brand Revitalization, Applied Brand Utility, Brand Value Utility, Brand Social Utility, Brand Superiority, Nostalgia
  • Negar Jafari Fesharaki, Abbas Memarnejad *, Shamseddin Hosseini, Kambiz Kiani Pages 27-44
    Investment is one of the main component of aggregate demand in economy which plays a crucial role in the economic fluctuations and economic growth of each country So economist and policymakers focused on interpret of Investment behavior. One of the most important factors in the decision to invest in both domestic and foreign investment is the existence of a secure environment.in other words, the most important factors is the proper investment environment and what has been interpreted as the ease of doing business. The main goal of this study is to investigate the effect of indicators of ease of doing business and domestic investment on foreign direct investment in selected countries. For this purpose, based on the division of the World Bank, four groups of countries are considered by their income level, including low-income countries, lower middle-income countries, upper middle-income countries and high-income countries, and the effect of domestic investment and indicators of ease of doing business have been evaluated using a Panel data model. The result shows that the level of development of countries and their income influences the magnitude and effect of domestic private investment and indicators ease of doing business on FDI. In a low-income, lower middle income and high-income countries, the effect of investment on foreign direct investment is positive, and in the upper middle countries, this has a negative effect. Meanwhile, the effect of each indicator of ease of doing business on foreign investment varies depending on the income level of countries.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Ease of doing Business, Development
  • VAHID KAFILI *, MEHDI Mirzaei, SAKINEH ABDALI Pages 45-56
    In this study, the effect of electronic banking and human capital on the profitability of banks and the moderating role of human capital in the effectiveness of electronic banking on profitability were investigated. For this purpose, data from 16 banks for the years 2011 to 2019 and generalized method of moments were used. The results of estimation of regression show that the expansion of electronic banking and human capital on the profitability of selected banks has been positive and significant and human capital further increases the bank's ability to enjoy the benefits of electronic banking.
    Keywords: Human Capital, Electronic Banking, Profitability
  • Neda Tahmasbiroshan, Mahbubeh Arab Kalmori *, Mohsen Alizadehsani, Reza Jani Roshan Pages 57-74
    Undoubtedly, increasing attention to the effects of organization on the environment, requires attention to sustainable performance and meeting social, economic and environmental needs. Over the past decade, researchers have paid great attention to the challenge of developing sustainable HR systems and Supply Chain in achieving corporate sustainability goals. We have little knowledge of how sustainable human resource management can effectively contribute to corporate sustainable performances goals. If design and implementation of sustainable human resource management practices is not effective, the use of valuable resources such as humans becomes complex and complicated in organizations.The purpose of this study is to investigate the extent to which sustainable HR practices influence triple economic, social, and environmental performance. The mediating role of green supply chain management is also examined in this relationship. The present study is descriptive-survey in terms of purpose and data collection method. The statistical population of the present study consists of 5789 companies active in Industrial Estate of Mazandaran province. Statistical analysis shows that sustainable human resource management directly and indirectly effects sustainable performance. Although external green supply chain management was related to all three dimensions of sustainable performance, the hypothesis about the impact of sustainable human resource management on social performance has been rejected by the mediating role of the internal supply chain. According to the results of the research, suggestions have been made for managers to improve their sustainable performance and gain economic, social and environmental benefits.
    Keywords: Sustainable Human Resources Management, Green Supply Chain Management, Sustainable Performance
  • Sajad Akbari Ganjeh, Alireza Mosavi *, Kambiz Heidarzadeh Pages 75-100
    Smart contract service level agreement, Is the amount of commitment between the service provider and the customer in the form of an electronic agreement concluded on the Chinese blockchain. There is no need for intermediaries to operate automatically.The purpose of this paper is to present a smart contract model of service level agreement to achieve the competitive advantage of digital transformation based on Grounded Theory. This research, based on the data theory of the foundation, was conducted with a qualitative approach and based on the study of literature and background of 44 articles in the period 2017 to 2021 and in-depth interviews with 20 experts.Interview texts were analyzed in three stages of open, axial and selective coding. Maxqda 20 software was used to analyze the data.The method of sampling is snowball, which was obtained by conducting a total of 20 interviews with experts in various fields of information technology management, computer engineering, and saturated marketing management,Blockchain, etc. The present study led to the presentation of a paradigm model as designing a smart contract model of service level agreement for digital transformation based on Grounded Theory.
    Keywords: Service Level Agreement, Smart Contract, digital Transformation, Grounded Theory
  • Seyed Hesam Vaghfi *, Afsane Zafari, Nazanin Bashirimanesh Pages 101-118
    The quality and accuracy of information of listed companies is an important factor that many regulatory mechanisms in the Tehran Stock Exchange have been considered for this concept. Companies with political affiliations tend to be more confidential in disclosing their financial information. The purpose of this study is to investigate the relationship between political costs and information quality with emphasis on the role of regulatory criteria for companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, the financial information of 127 companies during the years 1390 to 1398 and using the structure analysis method was used. The results indicate that there is a significant relationship between the criteria of political cost and information quality and it can also be said that the criteria of the governance system as regulatory and intervening variables have a significant effect on the relationship between political cost and information quality.
    Keywords: Political Costs, Regulatory Criteria, Quality of Information, Tehran Stock Exchange Industry, Mining Companies
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki *, Marzeyeh Rafie Bidgoli Pages 119-132

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between competition in the product market and the quality of internal control and their interactions with the auditor's comments on companies listed on the Tehran Stock Exchange. The present study is an applied research of quasi-experimental research and its methodology is post-event. In order to achieve the objectives of the research, three hypotheses have been developed. Multivariate linear regression model has been used to test the research hypotheses. The statistical population is the companies listed on the Tehran Stock Exchange, from which a statistical sample of 117 companies for the period 1394 to 1398 has been selected. The information required for the research was extracted from the financial statements of sample companies from the Tehran Stock Exchange and analyzed using logistic regression method in Ives software. Analysis of hypotheses in this study at 95% confidence level shows that the quality of internal control has a positive and significant effect on the auditor's opinion. Competition in the product market does not have a significant effect on the auditor's opinion. The interaction between the quality of internal control and competition in the product market is not significant with the auditor's comments.

    Keywords: Auditor Opinions, Product Market Competition, Internal Control Quality, Companies Listed on Exchange
  • Morteza Asgharnia *, Arman Ahmadizad, Rozhin Farhadi Pages 133-158

    Todays, digital transformation has become an important part of the lives of people and businesses; In a way, any organization that seeks to grow, expand, increase quality and stabilize, needs it. In the meantime, companies, telecommunications service providers, and telecom operators are at the forefront of this dramatic transformation. These businesses around the world are constantly striving to adopt different digital transformation strategies, and in order to survive in competitive and relevant markets, they must strive to successfully implement and implement various digital solutions and strategies. These companies often face many similar challenges in their rapid quest to participate and play a role in digital transformation and emerging market innovation. Therefore, in the present study, an attempt has been made to identify and explain the challenges in the field of digital transformation in the communications industry, as well as the requirements for the implementation of the digital transformation strategy in this industry. This research has been done as a systematic review of theoretical foundations and after reviewing valid articles and reports, articles and reports that met the research criteria have been studied. The research findings show that telecom companies face unique challenges such as: commodification of core connectivity services, demand for different and personalized offers by digital service consumers, new foreign competitors, the emergence of significant advances in software and technology, and They are facing a new transformational business model.

    Keywords: Digital Transformation, Challenges, Requirements, Strategy, Telecommunications industry