فهرست مطالب

نشریه علم زبان
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عابده میرزایی* صفحات 7-30
    با شیوع کرونا در ایران و مطرح شدن لزوم تعطیلی مراکز پرجمعیت، از جمله اماکن مذهبی، برخی با این تصمیم مخالفت کردند و عده ای، در قم و مشهد، با حضور در حرم ها تلاش کردند که مانع بسته شدن آن ها شوند. این اقدامات به سرعت در فضای مجازی بازتاب یافت. در شبکه اجتماعی توییتر، که امکان بحث و گفت وگو بین کاربران فراهم است، گروهی مخالفت با دستورالعمل ها بهداشتی را مغایر با احکام دین دانستند و گروهی دیگر مذهب را در تقابل با علم قرار دادند. این پژوهش معطوف به این بحث هاست و مسیله اصلی آن، این است که هر گروه برای بیان باور و دیدگاه خود از چه سازوکارهایی بهره گرفته اند؟ به این منظور، 170 توییت فارسی، با کلیدواژه های «دین» و «کرونا»، انتخاب و با استفاده از انگاره ون دایک، بررسی شدند. تحلیل داده ها نشان داد که بیشترین ابزار زبان شناختی به کارگرفته شده توسط کاربران، برای بازنمایی باورها و ایدیولوژی خود، دو راهبرد «فاصله گذاری» و «نفرین و دشواژه» است. ازآنجاکه شبکه های اجتماعی بسیار تاثیرگذارند و توییت ها می توانند کنش های اجتماعی را شکل دهند، تقابل های مشاهده شده در این فضا می توانند به سطح جامعه هم کشیده شوند و تنش هایی را ایجاد کنند. نتایج این پژوهش و انجام مطالعات مشابه می تواند به شناخت علت این تقابل ها کمک کند و زمینه را برای ایجاد همدلی و امکان گفت وگوی ثمربخش میان ایدیولوژی های متفاوت فراهم و از این طریق، ثبات اجتماعی را تضمین کند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، ون دایک، کرونا، دین، توییتر، ایدئولوژی
  • وحید طاولی، شهرام مدرس خیابانی*، بهرام مدرسی، فریده محسنی هنجنی صفحات 31-56
    پژوهش حاضر با هدف بررسی جوک هایی که دریاره بیماری کووید 19 در شبکه های مجازی انتشار یافته اند انجام شده است. بررسی زبان شناختی و گفتمانی این نوع جوک ها، که در تحلیل های زبان شناسی اجتماعی از آنها با عنوان «جوک های فاجعه» یاد می شود، می تواند باعث روشن شدن ابعاد مختلف این پدیده اجتماعی به عنوان یکی از ابزارهای نشان دهنده فرهنگ عامه و بستر اجتماعی فرهنگی جامعه باشد. داده های پژوهش حاضر را بیش از 100 جوک مرتبط با ویروس کووید 19 تشکیل می دهد که در شبکه های مجازی و نرم افزارهای پیام رسان، مانند تلگرام و واتس اپ، در بازه زمانی 90 روزه از اسفند 1398 تا اردیبهشت 1399، در ایران ساخته و منتشر شده اند. داده های پژوهش از منظر نظریه عمومی طنز کلامی و براساس آزمون خی2 تحلیل شده است. یکی از اهداف اصلی این پژوهش عبارت است از شناسایی تاثیرگذارترین منابع دانش، از میان منابع شش گانه مطرح شده در نظریه عمومی طنز کلامی. با بررسی های صورت گرفته در پژوهش حاضر، مشخص شد که بین منابع دانش «تقابل انگاره» و «سازوکار منطقی» رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، بررسی داده ها حاکی از آن است که دغدغه های سیاسی، انتقادی، مذهبی اعتقادی و جنسیتی به این حادثه ارتباط داده شده و در قالب طنز و کنایه مطرح شده است. براین اساس، می توان جوک ها را به سیاسی، مذهبی، جنسی، قومیتی و خنثی طبقه بندی کرد. همچنین، بین این نوع جوک ها و تقابل انگاره می توان رابطه معناداری متصور شد.
    کلیدواژگان: جوک، زبان شناسی اجتماعی، زبان شناسی شناختی، طنز، نظریه عمومی طنز کلامی
  • سمیه حاتم زاده*، رضا کاظمیان صفحات 57-86

    استعاره های مفهومی نقش قابل توجهی در درک انسان از جنبه های مختلف زندگی ایفا می کنند. بیماری یکی از این جنبه هاست که سرشار از استعاره های مفهومی است. این حوزه در زبان فارسی تابه حال کمتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. ازاین رو، پژوهش حاضر، با عنایت به داده های زبانی موجود درباره یکی از ویروس های نوظهور (کووید 19) که در زمان کوتاهی حجم بالایی از داده های زبانی را به خود اختصاص داده، به بررسی استعاره های موجود در این حوزه می پردازد. این مطالعه، با اتخاذ رویکردی شناختی (ر.ک. Kövecses, 2005; Lakoff & Johnson, 1980)، تمامی متون خبری مربوط به ویروس کرونا را که از 16 روزنامه فارسی زبان داخلی استخراج شده، به مدت قریب به سه ماه از تاریخ شیوع آن در ایران، بررسی کرده است. پس از بررسی های پیکره ای، 176 عبارت استعاری مربوط به این ویروس، در 8 نگاشت اصلی (جنگ، انسان، سفر، نیروی طبیعی، حیوان وحشی، بازی، ابزار و آتش)، یافت شد. داده های موجود حاکی از این است که پربسامدترین حوزه مبدا، حوزه جنگ است که بالغ بر 60 درصد از کل میزان استعاره های موجود را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: استعاره های مفهومی، استعاره های مربوط به بیماری، زبان شناسی شناختی، کووید 19
  • مسعود قیومی* صفحات 87-115
    بیماری همه گیر کرونا موجب تغییراتی در سبک زندگی روزمره، مانند کاهش مراودات اجتماعی و ایجاد فاصله گذاری اجتماعی، شده است. در این پژوهش، دو هدف را پیگیری کرده ایم. هدف نخست تحلیل الگوریتمی نظرات و پیام‎های مرتبط با کرونا به زبان فارسی است که توسط افراد مختلف، در دو رسانه اجتماعی توییتر و اینستاگرام، منتشر می شود. برای این هدف، با استفاده از مدل سازی موضوعی، به عنوان یک شیوه تحلیل محتوایی داده، داده ها را به موضوعات انتزاعی خوشه بندی کرده ایم. هدف دیگر، یافتن رابطه همبستگی بین موضوعات در نظرات و هشتگ های به کاررفته در نظرات است. برای تحقق این هدف، با گردآوری نظرات و پیام‎های خزش شده مربوط به کرونا از این دو رسانه، یک پیکره زبانی تهیه شده است. از تحلیل محتوایی نظرات این پیکره، 24 موضوع انتزاعی به دست آمد که به‎صورت دستی برچسب‏گذاری شد تا این موضوع‏ها هویت پیدا کنند. با بررسی داده های این پیکره و آمار به دست آمده از پردازش موضوعی آن ها، می توان گمانه زنی کرد که حدود 25٪ از نظرات این پیکره بر دو موضوع «سیاسی» و «اجتماعی» متمرکز است. 10 موضوع دانه ریز این پیکره، یعنی 35٪ از حجم نظرات، به خود ویروس کرونا و ماهیت همه‎گیری آن مربوط است که بیانگر اهمیت توجه به رسانه های اجتماعی برای آگاه سازی و نشر اطلاعات است. علاوه برآن، فرضیه وجود رابطه بین هشتگ ها و موضوع ها، با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، از نظر آماری مورد بررسی قرار گرفت. برای 20 موضوع، همبستگی بالا بین موضوع و تعدادی از هشتگ ها یافت شد؛ ولی برای 4 موضوع این همبستگی یافت نشد. از این پژوهش می توان برای افزایش انسجام درونی متن و پیش بینی پذیری هشتگ ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، ویروس کرونا، کووید 19، هشتگ، مدل سازی موضوع، تحلیل محتوایی
  • ابوالفضل علمدار، بهزاد رهبر* صفحات 117-151
    پژوهش حاضر به بررسی و توصیف فرایند ابداع واژه ها و اصطلاحات جدید مرتبط با بیماری کرونا، که اخیرا جامعه جهانی با آن روبه روست، پرداخته است. خبرگزاری ها و وبگاه های رسمی در دو زبان فارسی و انگلیسی، مانند ایرنا، ایسنا، خبر آنلاین، BBC و CNN، مهم ترین منبع گردآوری و ثبت داده ها بودند. علاوه براین، از برخی فرهنگ های لغت آنلاین مانند فرهنگ مریام وبستر، آکسفورد، لانگمن، کمبریج و شهری هم استفاده شده است. فاکتورهای سن، جنسیت و میزان تحصیلات در پژوهش حاضر لحاظ نشد و روش پژوهش نیز توصیفی تحلیلی بود. فرایندهای واژه سازی برای داده های پژوهش، مشتمل بر 152 واژه و اصطلاح، شامل فرایندهای اشتقاق، ترکیب، ترکیب واشتقاق، واژه سازی بدیع (ابداع)، اختصارسازی، کوتاه سازی، سرواژه سازی، آمیزش و وام گیری بودند. سپس، عبارات (گروه های نحوی) ابداع شده نیز در دو گونه اسمی و صفتی طبقه بندی شدند. یافته های پژوهش نشان داد که ساخت گروه های نحوی با 72 درصد و فرایند آمیزش با 33 درصد، به ترتیب، در دو زبان فارسی و انگلیسی، بیشترین درصد وقوع را به خود اختصاص دادند. نتایج پژوهش حاضر می تواند به زبان شناسان در سنجش میزان زایایی فرایندهای واژه سازی در مواجهه با رخدادهای طبیعی و به تبع آن، تحولات اجتماعی، کمک کند.
    کلیدواژگان: فرایندهای واژه سازی، کرونا، ابداع، واژگان، اصطلاحات
  • علی اصغر حبیبی*، عبدالباسط عرب یوسف آبادی، مژگان بیات کشکولی صفحات 153-178

    از منظر معناشناسی، کشف روابط برخی از استعاره های کلامی با پیام موردنظر دور از دسترس مخاطب است؛ در این صورت، حضور استعاره تصویری، در جهت تقویت پیام، ضروری خواهد بود. از این پدیده شناختی با عنوان استعاره چندوجهی یاد می شود. بروز و شیوع کرونا، به عنوان پدیده ای نوظهور، برخی مجلات و سایت های مختلف را بر آن داشت تا برای القای پیام های کرونایی، از کاریکاتورهایی برساخته از استعاره های چندوجهی استفاده کنند. در چنین کاریکاتور هایی، پیام از طریق دو نمود شناختی تصویری و کلامی تولید می شود؛ لذا کشف تعامل هر دو بعد ضروری می نماید. در پژوهش حاضر، تلاش شده باتکیه بر روش توصیفی تحلیلی و با استناد به الگوی فورسویل (1994)، کاریکاتورهای منتخب کرونایی مجله الیوم السابع مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان داد کاریکاتورهای موردبحث حاوی سازوکارهای شناختی استعاره است؛ براین اساس، استعاره های چندوجهی کاریکاتورهای موردبحث، که پربسامدترین آن (%42) مربوط به مباحث بهداشتی است، در راستای تقویت پیام است و به شناسایی اشکال ارتباط حوزه های مبدا و مقصد به پیام گیر یاری می رساند. همچنین، در هیچ یک از استعاره های چندوجهی موردبحث، امکان معکوس شدگی حوزه های مبدا و مقصد یافت نشد.

    کلیدواژگان: استعاره چندوجهی، تصویر، کاریکاتور، کرونا، مجله الیوم السابع
  • حسین ملانظر، ارغوان عمرانی پور* صفحات 179-195
    آغاز و شیوع کروناویروس جدید (کووید 19) در جهان موجب پیدایش چشمگیر نوواژه ها و اصطلاحات مختلفی شده است. زایایی و خلاقیت از ویژگی های مهم زبان است، چنان که گویشوران، برای بیان مفاهیم تازه، به واژه های جدید نیاز دارند. در برخی مواقع، به دلیل تغییرات گسترده فرهنگی و اجتماعی، زبان نیازمند سازگاری با شرایط جدید است تا به رفتارها جهت دهد و فرهنگ سازی کند. زبان فارسی نیز در این تحول زبانی و فرازبانی، با استفاده از نوواژه ها و معادل گزینی، دستخوش تغییر می شود. پیدایش این واژه ها و اصطلاحات جدید موجب شکل دهی به رفتارهای مختلفی می شود که بر جنبه های فرهنگی، اجتماعی، و سیاسی تاثیرگذار است. توجه به این ابزار قدرتمند فرهنگی و اجتماعی بسیار حایز اهمیت است و استفاده درست از آن کمک شایانی به پیشبرد اهداف جامعه می کند. پژوهش حاضر، خصوصیات برخی نوواژه ها و واژه های مربوط به شیوع بیماری کووید 19 را بررسی می کند. نتایج نشان می دهد که واژه ها بیشتر از نوع مرکب مشتق و حاصل وام گیری، آمیزش قرضی و ترجمه قرضی هستند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازی، کروناویروس، کووید 19، نوواژه ها، واژه سازی
  • غزل باغبانی*، فاطمه کرمپور صفحات 197-222
    اصطلاح ها، بخش جدانشدنی از زبان را تشکیل می دهند و در گفتار روزمره افراد به وفور یافت می شوند. اصطلاح ها دارای ساخت معنایی پیچیده ای هستند و درک معنا، مفهوم و پیام اصلی آنها، مستلزم درنظرگرفتن کاربرد معنای مجازی باتوجه به حوزه های معنایی متفاوت شان است. در پژوهش حاضر، نگارندگان با کمک نظریه آمیختگی مفهومی فوکونیه و ترنر (2002)، به تبیین معنایی اصطلاح های فارسی پرداخته اند. روش پژوهش حاضر، از نوع کیفی است. نگارندگان به بررسی بی شمار اصطلاح در زبان فارسی پرداخته اند؛ اما به دلیل کمبود فضا، برای تحلیل داده های خود در این پژوهش به 15 نمونه از اصطلاح های رایج زبان فارسی اکتفا کرده اند. نتیجه حاکی از آن بود که نظریه آمیختگی مفهومی، به تبیین و توصیف اصطلاح ها کمک می کند، بدین صورت که از تلفیق مفهومی عناصر تصویرسازی و فضای تصویری موجود در اصطلاح ها، می توان به معنا و مفهوم آنها پی برد.
    کلیدواژگان: اصطلاح، آمیختگی مفهومی، استعاره، تصویر ذهنی، فضای مفهومی
  • سیده مهدیس میرزاده*، ارسلان گلفام، مهناز کربلایی صادق صفحات 223-252

    درک چگونگی تجلی یک اطلاع ذهنی در سطح زبان، همواره از مهم ترین دغدغه های زبان شناسان شناختی بوده است. اصطلاحات، به عنوان سازه های نمایانگر فرهنگ و هویت ملی هر اهل زبانی، می‎توانند نقش موثری در شناخت مفاهیم و مطالعات زبانی ایفا کنند. این پژوهش طرحی است در حوزه مقایسه الگوی رفتارشناختی دو زبان از شاخه هندواروپایی که در آن، به شیوه کتابخانه ای و با نمونه گیری هدفمند، پیکره ای مشتمل بر صد اصطلاح فارسی و معادل انگلیسی آنها، از کتاب عبارات و اصطلاحات رایج فارسی باطنی (1392)، انتخاب شده و به روش توصیفی تحلیلی، موردبررسی قرار گرفته است. سپس، داده ها براساس طرحواره های تصوری جانسون (1987)، تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهند که فرایند قالب ریزی طرحواره ای اصطلاحات در این دو زبان، به شش صورت کلی امکان پذیر است و در بیشتر موارد، قالب ریزی طرحواره‎ای اصطلاحات در این دو زبان مشابه است. اصطلاحات زبان انگلیسی، به لحاظ طرحواره ای،  بیشترین شباهت را با اطلاع ذهنی گویشوران خود نشان می دهند و طرحواره های قدرتی و حرکتی نیز، به ترتیب، بیشترین سهم را در قالب ریزی اصطلاحات دو زبان فارسی و انگلیسی دارند.

    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، معنی شناسی شناختی، اصطلاحات، زبان های هندواروپایی، طرحواره های تصوری
  • هادی آرزومندی، داود مدنی* صفحات 253-276
    مقاله حاضر به بررسی نشانگرهای معرفت شناسی در میزگردهای سیاسی- اجتماعی در شبکه های سیمای جمهوری اسلامی ایران از منظر گفتمان انتقادی بر اساس دیدگاه هایلند (2005) و فرکلاف (2001) پرداخته است. در این پژوهش 20 برنامه گزینش شده میزگردهای سیاسی- اجتماعی شبکه های 1، 2، 3 و 4 انتخاب شده اند که به روش کیفی و کمی به صورت تمام شماری با استفاده از نمونه گیری هدفمند، موردبررسی و تحلیل قرارگرفته اند. متغیرهای موردبررسی در این پژوهش شامل، جنسیت کارشناسان، زنده و یا ضبط شده بودن برنامه ها، تعداد کارشناسان موجود در برنامه، دانشگاهی بودن و یا غیردانشگاهی بودن کارشناسان می باشند تا مشخص گردد آیا توزیع عناصر معرفت شناسی در میزگردهای سیاسی- اجتماعی زنده و ضبط شده با حضور منتقدان زن و مرد و همچنین عوامل دانشگاهی و غیردانشگاهی متفاوت است؟ همچنین آیا توزیع عناصر معرفت شناسی در میزگردهای سیاسی - اجتماعی ضبط شده با حضور یک یا چند منتقد متفاوت است؟ تفاوت توزیع عناصر معرفت شناسی ازنظر تحلیل کلام با الگوی فرکلاف چگونه توجیه می شود؟ نتایج نشان داد که توزیع عناصر معرفت شناسی، یقین نما، تردید نما و نگرش نما در برنامه های میزگردهای سیاسی- اجتماعی در صدا و سیمای جهوری اسلامی ایران بر اساس جنسیت کارشناسان، زنده بودن و یا ضبط شده بودن برنامه، دانشگاهی بودن و یا غیردانشگاهی بودن کارشناسان و یا حضور یک یا چند کارشناس در برنامه متفاوت می باشد، همچنین ازنظر الگوهای تحلیل کلام، نوع کاربرد ابزارهای معرفت شناسی در گفتمان کارشناسان قابل توجیه می باشد
    کلیدواژگان: الگوی هایلند، تحلیل انتقادی فرکلاف، تردیدنما، یقین نما، نگرش نما
  • حسین میهمی*، رجب اسفندیاری صفحات 277-300
    فرهنگ به عنوان جزء اصلی و جدانشدنی در کنار آموزش قرار میگیرد. یکی از حوزه هایی که این رابطه در آن نمایان است، آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم یا خارجی می باشد. به دلیل گستردگی زبان انگلیسی در جهان و استفاده از این زبان به عنوان زبان نشر علم و تکنولوژی های جدید، حوزه آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه ایجاد شده است که فراگیران را در جهت توانش زبانی و ارتباطی در رشته های مختلف با استفاده از زبان انگلیسی تحت آموزش قرار می دهد. از این رو، هدف از انجام این پژوهش، بررسی محتوا و عناصر فرهنگی کتاب های آموزش زبان انگلیسی با اهداف عمومی و ویژه که در رشته های اقتصاد و مدیریت، حسابداری و روانشناسی در دانشگاه های ایران تدریس می شود می باشد. با توجه به این هدف، با اساتید 10 دانشگاه در رشته های یادشده مصاحبه ای صورت گرفت تا کتاب هایی که بیشترین استفاده را در آموزش زبان انگلیسی عمومی و ویژه از آنها می شود به دست بیاید. این کتاب ها با توجه به چارچوب محتوای فرهنگی (Cortazzi and Jin (1999 و عناصر فرهنگی Adaskou, Britten, and Fahsi (1990)  مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اختلاف معناداری در دربرگیرندگی محتوا و عناصر فرهنگی کتاب های آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه و عمومی وجود دارد. این نتایج نشان داد که کتاب های آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه دربرگیرنده محتوا و عناصر فرهنگی لازم برای تقویت ارتباطات علمی زبان آموزان نیستند. در پایان پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت آموزش فرهنگ در آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه، محتوای فرهنگی، عناصر فرهنگی، کتاب های آموزش زبان انگلیسی
  • حامد مولایی کوهبنانی، علی علی زاده*، شهلا شریفی صفحات 301-329
    «دستور گفتمانی نقشی»، که در بسیاری از فرضیات خود با دستور نقش گرای دایک (1970) مشترک است، در سال 2008، از جانب هنگولد و مکنزی معرفی شد. دایک عقیده داشت که هر الگوی دستوری، که قادر باشد به سطوح کفایت رده شناختی، روان شناختی و کاربردشناختی دست یابد، دستوری کامل است. دستور گفتمانی نقشی، به منظور دستیابی به کفایت روان شناختی، فرایند تولید گفتار را به صورت بالابه پایین سازمان دهی می کند، به منظور دستیابی به کفایت کاربردشناختی، کنش گفتمان را واحد اصلی مطالعه معرفی می کند و ترتیب سطوح زبانی را به گونه ای طراحی می کند که واحدهای کاربردی و معنایی (نقش) بر واحدهای صرفی نحوی و واجی (صورت) حاکمیت دارند. به منظور دستیابی به کفایت رده شناختی نیز،  84 الگوی ترتیب سازه ای معرفی شده است. در این نظریه، واحدهای زبانی براساس نقش ویژه خود در سطح بینافردی و براساس طبقه معنایی در سطح بازنمودی تولید می شوند و سپس، وارد مرحله رمزگذاری در دو سطح صرفی نحوی و واجی می شوند. در این پژوهش، ضمن معرفی اصول کلی این نظریه دستوری، به دنبال آن خواهیم بود تا نحوه تولید کنش گفتمان در این دستور را با مثال های فارسی ارایه دهیم تا در خلال آن، کارایی های این دستور در جهت تبیین تعدادی از پدیده های گفتمانی و دستوری فارسی نمایان شود.
    کلیدواژگان: دستور گفتمانی نقشی، کفایت رده شناختی، کفایت روان شناختی، کفایت کاربردشناختی
|
  • Abedeh Mirzaee * Pages 7-30
    With the spread of coronavirus in Iran, the government cancelled public events and declared the necessity of closing crowded centers, including religious places. Following this announcement, some people in Mashhad and Qom protested by entering the holy shrines. These actions were quickly reflected in cyberspace. On twitter- a social networking Web site- which is possible for the users to debate, A group of users considered the opposition to health orders contrary to religious law. Another group contrasted religion with science. The present study aims to study these debates and the main question is that what strategies each group used to express its beliefs and viewpoints? For this purpose, 170 Persian tweets containing the keywords "religion" and "corona" were selected and examined using the Van Dijk Model. Data analysis showed that the most common linguistic tools used by users to represent their beliefs and ideologies are the two strategies of "distancing" and "cursing". Since the role and the influence of social networks, e.g., Twitter, are undeniable and tweets can shape social actions, the conflict observed in this space can also extend to the community and cause tensions. The results of this study and doing similar studies can help to identify the cause of these conflicts and provide the basis for empathy and the possibility of beneficial dialogue between different ideologies and thus ensure social stability.
    Keywords: discourse analysis, Corona, Religion, Twitter, Ideology
  • Vahid Tavoli, Shahram Modarres Khiabani *, Bahram Modarresi, Farideh Mohseni Hanji Pages 31-56
    Rudaki is one of the poets whose poetry collection has not been found and the The present paper has been written to examine the jokes about the outbreak of Covid-19 which have been circulated in the social media. Linguistic and discoursal analysis of these types of jokes which are sociolinguistically called "disaster jokes", could contribute to elaborating different aspects of this social phenomenon as a means to show the public culture in the socio-cultural framework of the society. The data of the present paper includes over 100 Covid-19 related jokes which have been collected from the virtual networks and some applications such as telegram and whatsapp within 90days from February to May 2020 made and circulated in Iran. The present data in this paper have been analysed and examined based on general theory of verbal humour and xi2 test. Having examined the existing data in this paper, the authors found a meaningful relationship between "Logical Mechanism" and "Script Opposition" as two main knowledge sources. Furthermore, examining the present data depicts that the political, religion, critical and sexual issues have been linked to these jokes to form humour and irony; accordingly, these jokes can be classified under political, religious, sexual, ethic and neutral categories. In addition, a meaningful relationship between these jokes and script opposition can be taken into consideration.
    Keywords: Jokes, Sociolinguistics, Cognitive linguistics, humour, General Theory of Verbal Humour
  • somayeh Hatamzadeh *, Reza Kazemian Pages 57-86

    Conceptual metaphors play a pivotal role in understanding different aspects of life. One of these aspects is illness which remained a rich area of investigation in Persian. Current study took a cognitive-corpus approach and adopted the conceptual metaphor model (Lakoff & Johnson,1980; Kövecses, 2005) to examine Corona-related metaphors. The case studies comprised Persian press reports describing Corona-related news taken from newspaper websites over the period spanning almost the three months since the first Corona Virus case was reported in Iran. Quantitative and qualitative analyses were done examining the frequency and metaphoric statements related to COVID-19. 176 metaphoric statements with 8 main mappings (war, human, journey, natural force, wild animal, game, tool, and fire) were identified. The findings showed that “war metaphor” is the most frequent one with almost 60 percent of all metaphor occurrences. The results of the study also verified the direct connection between culture and illness metaphors.

    Keywords: Conceptual metaphors, Cognitive linguistics, Corpus linguistics. Covid 19
  • Masood Ghayoomi * Pages 87-115
    Coronavirus pandemic caused changes in the daily lifestyle, such as reducing social interactions and creating social distancing. In this research, we pursue two goals. One is algorithmic content analysis of comments/posts in Persian related to the Coronavirus on two social media, namely Tweeter and Instagram. To this end, topic modeling is used as a method for content analysis to cluster the data into abstract topics. The other goal is finding the correlation between topics and hashtags in the comments/posts. To this end, we developed a corpus from these two social media. We found 24 abstract topics by algorithmic content analysis of this corpus and they were manually labeled to be comprehensive. According to the corpus and the statistical information of the extracted topics, it can be speculated that about 25% of the comments/posts in this corpus focused on political and social issues of the virus. 10 fine-grained topics which contained 35% of the comments were related to the Coronavirus itself and its pandemic property. This indicates the importance of the attention that has been paid to social media for informing and disseminating information. Furthermore, the hypothesis of existing correlation between topics and hashtags was studied from statistical point of view by using the Pearson correlation coefficient. For 20 topics, a high correlation score between topics and hashtags was found; but this correlation was not found for 4 topics. The outcome of this research can be used to increase the internal coherence of a text and to make the hashtags predictable.
    Keywords: Social Media, Coronavirus, COVID-19, Hashtag, Topic Modeling, content analysis
  • Abolfazl Alamdar, Behzad Rahbar * Pages 117-151
    The present study analyzed and described the process of coining new words and terms related to the Corona disease, which has recently been faced by the international community. Official news agencies and websites in both Persian and English languages, such as IRNA, ISNA, Khabar Online, BBC and CNN, were the most important sources of data collection. In addition, some online dictionaries such as Merriam-Webster, Oxford, Longman, Cambridge and Urban were used. The factors of age, gender and level of education were not considered in the present study, and the research method was descriptive-analytical as well. Word-formation processes for the research data, which consisted of 152 words and terms, included derivation, compounding, compounding and derivation, coinage, abbreviation, shortening, acronym, blending, and borrowing. Then the coined phrases (syntactic groups) were classified into two types of noun and adjective. The findings showed that the formation of syntactic groups with 72% and the process of blending with 33% had the highest percentage of occurrence in Persian and English, respectively. The results of the present study can help linguists in measuring the generativity of word-formation processes in the face of natural events and, subsequently, social changes.
    Keywords: word-formation processes, Corona, coinage, words
  • AliAsghar Habibi *, Abdul Basit Arab Yousefabadi, Mojgan Bayat Kashkoli Pages 153-178

    semantically, discovering the relationship of some verbal metaphors with the intended message is out of reach of the audience, in which case the presence of visual metaphor to reinforce the message will be necessary. This cognitive phenomenon is called multidimensional metaphor. The emergence and spread of corona as an emerging phenomenon has led some magazines and websites to use cartoons made of multifaceted metaphors to convey corona messages. The message in such cartoons is produced through two visual and verbal cognitive expressions; therefore, it is necessary to discover the interaction of both dimensions. In the present study, based on the descriptive-analytical method and based on Forsville (1994) theory, the selected coronary cartoons of Al-Youm Al-Sabee online magazine are examined. The results show that the cartoons in question contain metaphorical cognitive mechanisms; accordingly, the multifaceted metaphors of the cartoons in question - the most frequent of which (42%) are related to health issues - are in order to reinforce the message and help the messenger to identify the relationship between the origin and destination areas. Also, in none of the multidimensional metaphors in question was the possibility of reversing the origin and destination domains found.

    Keywords: Polygonal Metaphor, image, Cartoon, Corona, Al-Yawm Al-Sabeeh Magazine
  • Hussein Mollanazar, Arghavan Omranipour * Pages 179-195
    The novel coronavirus (Covid-19) outbreak has led to the eye-catching emergence of new words and metaphors in the world. The important properties of languages are productivity and creativity as language users need new words to describe new concepts and situations. Sometimes, due to cultural and social changes, languages should be compatible with new circumstances in order to guide behaviors and construct cultures. The Persian language can also be changed through the emergence of new words and equivalents in such linguistic and extra-linguistic evolution. The emergence of new words and metaphors may shape various behaviors, thus influencing cultural, social, and political aspects. Language, the powerful cultural and social means, should be taken into consideration as its appropriate use may contribute to further the aims of communities. The present research explored various aspects of the selected words related to the COVID-19 outbreak. The results revealed that such words are mostly compound-derivative ones and the result of borrowing, loan blending, and calque.
    Keywords: Coronavirus, COVID-19, culture-construction, Neologisms, word-formation
  • Ghazal Baghbani *, Fatemeh Karampour Pages 197-222
    Idioms are an inseparable part of any language. Therefore, people frequently use them in everyday speech. Since idioms have complex semantic structures, in order to understand their meaning and main message, one needs to use their allegorical meaning depending on the different semantic fields to which they belong. In this research, authors tried to explain the concepts of Persian idioms with the help of Conceptual Blending theory of Fauconnier and Turner (2002). This research method is a qualitative one. Authors consider numerous idioms in Persian language but due to the limitations they had in data analysis, they selected 15 of the most frequent ones among them and used them in this research. The results revealed that we can explain and describe the idioms on the basis of the Conceptual Blending theory; in this way and by conceptually combining the elements of illustration with the figurative atmosphere which exists in the idioms, we can understand their meanings and intentions.
    Keywords: Idiom, Conceptual blending, Metaphor, Mental image, Conceptual space
  • Seyedeh Mahdis Mirzadeh *, Arsalan Golfam, Mahnaz Karbalaei Sadegh Pages 223-252

    Understanding the way that abstract information has been expressed in the different languages is one of the attractive subjects in cognitive linguistics. In this regard, Idioms as a part of cultural and national identity of speakers can play an important role in understanding concepts and linguistic materials. So in the present study we have tried to examine the representations of image schemas in two languages; Persian and English, within the framework of cognitive semantics and based on Johnson's Schematic Model (1987). Therefore, we selected the data from the “Common Persian Idioms and Phrases: Persian-English” which was provided by Bateni (2013) and have studied them in a descriptive-analytical way. This paper explores the conceptual image schemas of idioms in Persian and then compares them with their English equivalent. The results show that the mental coding process of idioms in these two languages can be divided in 6 ways and in most cases this process was similar between these languages. Moreover, English has the most schematic similarity between their information and messages. The pass and force schema are the most common in English and Persian, respectively. Due to the conceptual schemas are dynamic patterns in cognitive semantics which are not studied thoroughly the idioms of these Languages in past; so the importance and the objective of this study was the analysis of this phenomenon in the context of conceptual schema and also explain the relationship between the speakers language and mind.

    Keywords: Cognitive linguistics, cognitive semantics, Idioms, Indo-European Languages, Image schema
  • Hadi Arezoumandi, Davood Madani * Pages 253-276
    The present article examines epistemological markers in socio-political forums on Iranian TV channels from the critical discourse analysis point of view based on Hyland (2005) and Fairclough (2001).  In this study, 20 selected socio-political panels of 1,2, 3 & 4 channels have been selected, which are samples have been analyzed in qualitatively and quantitatively way in the form of all of them using targeted sampling. The variables studied in this study to be determined by this factors, the gender of the experts, using the live or recorded programs, the number of experts in each program, whether the experts are academic or non-academic. The distribution of epistemological elements in live and recorded programs and the presence of male and female critics and the presence of academic and non-academic factors is different?  Also the distribution of elements in the recorded political and social panels is different with the presence of one or more critics? How the differences between the distributions of elements justified are based on Fairclough discourse analysis model? The results showed that the distribution of hedges, boosters, Attitude markers in the programs of socio-political panels in the Islamic Republic of Iran Broadcasting based on the gender of experts, alive or recorded programs, academic or non-academic experts or the presence of one or more experts in each programs are different. Also, based on discourse analysis patterns, can be justified type of using of epistemological tools in the discourse of experts.
    Keywords: Hyland pattern, Critical analysis of Fairclough, hedges, boosters, Attitude markers
  • Hussein Meihami *, Rajab Esfandiari Pages 277-300
    Culture is an inseparable part of education in all respects. One of the fields in which culture plays an important role is second language acquisition. English language has become the language of science and technology and that of disseminating knowledge. Hence, English for Specific and General Purposes (ESP and EGP, respectively) is now a subfield in applied linguistics, helping English learners communicate their knowledge through English. The issue of communication leads the field to have a special connection with culture. That said, the purpose of the current study was to investigate the cultural content and cultural elements of the EGP and ESP textbooks used to teach ESP in economic and management, accounting, and psychology in Iranian universities. Using Cortazzi and Jin’s (1999) framework for cultural content, and Adaskou, Britten, and Fahsi’s (1990) framework for their cultural elements, the ESP and EGP textbooks were exqamined. The results indicated that there were statistically significant differences between the cultural content and elements included in the EGP and ESP textbooks; the EGP textbooks contain more cultural content and elements. Thus, it can be concluded that the ESP textbook designers need to pay more attention to the inclusion of cultural content and elements in the ESP textbooks if they want to improve the disciplinary abilities of the ESP students in communicating about the disciplinary notions of their majors.
    Keywords: Culture, Second Language acquisition, English for Specific Purposes, international culture
  • Hamed Mowlaei Kuhbanani, Ali Alizadeh *, Shahla Sharifi Pages 301-329
    Functional Discourse Grammar presented by Hengveld and Mackenzei (2008) as one of the newest Functional Grammar. This theory is mainly based on Dick’s Functional Grammar (1970s). According to Dick, every perfect Grammar should have Pragmatic, Psychological and Typological adequacy. FDG considers a top-down procedures for making speech for the sake of psychological adequacy. For acquiring Pragmatic adequacy, Speech act is considered as the basic element of studying in this approach. Furthermore, In FDG, language is studied in four separated levels in a top-down manner. The order of levels reveals the governing notion of functional and pragmatic units on formal and syntactic ones. Furthermore, FDG introduces a new approach for constituent order which has 84 positions in contrast to Greenberg (1963) 6 positions theory. In this paper, the general principles of FDG and different steps for making speech act is presented by giving Persian examples. Alongside this presentation, some typological behavior of Persian based on FDG and analyzing some Persian grammatical and discoursal phenomenon are discussed.
    Keywords: Functional Discourse Grammar, Pragmatic adequacy, Psychological adequacy, Typological adequacy