فهرست مطالب

توانمندسازی سرمایه انسانی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1401)

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رستم درخشان* صفحات 183-199

    پژوهش حاضر به منظور شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر تعارضات بین نسلی در سازمان انجام گردیده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ جمع آوری اطلاعات، توصیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل بخش ستادی صنایع خودروسازی کرمان موتور ، که از روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس برای انتخاب اعضای نمونه آماری استفاده شده است. با توجه به جامعه آماری 310 نفری کارکنان ستادی، حجم نمونه از فرمول کوکران 173 نفر تعیین شده است. برای سنجش تعارضات بین نسلی، در ابتدا گروه خبره متشکل از 20 خبره تشکیل، سپس پرسشنامه پژوهش در 9 مولفه و 36 گویه بدست آمدکه در طیف لیکرت 5 گزینه ای مورد سنجش قرار گرفت. روایی پرسشنامه ها به صورت صوری مورد تایید قرار گرفت. ضریب پایایی کل پرسشنامه 0.752 بوده که توسط آلفای کرونباخ بدست آمده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل تکنولوژیکی و فنی، مهارت های اکتسابی ، شکاف نسلی، ویژگی های شخصیتی، باورهای فردی، سطح انتظارات، سبک مدیریتی، فرهنگ سازمانی و ساختار اداری در ایجاد تعارضات بین نسلی در شرکت کرمان موتور تاثیر بسزایی دارند. اما وضعیت صنایع خودرو سازی کرمان موتور به لحاظ این عوامل در وضعیت مطلوبی قرار دارند.

    کلیدواژگان: تعارضات بین نسلی، تعارض فردی، تعارض سازمانی، شکاف نسلی
  • فاطمه صغری سینا* صفحات 201-212
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ساختار سازمانی و عملکرد کارکنان با توجه به نقش میانجی خلاقیت در کارکنان آموزش و پرورش شرق استان مازندران بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوردی داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان ادارات آموزش و پرورش شرق استان مازندران (نکا، بهشهر، گلوگاه) در سال 1397 به تعداد 160 نفر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 113نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تفکیک شهر انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد ساختار سازمانی رابینز(1987)، عملکرد شغلی پاترسون(1922) و خلاقیت مقیمی (1388) بود. جهت تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی(آزمون معادلات ساختاری، ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین ساختار سازمانی و عملکرد کارکنان با توجه به نقش میانجی خلاقیت در کارکنان آموزش و پرورش شرق استان مازندران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین براساس نتایج پژوهش بین مولفه های ساختار سازمانی و عملکرد کارکنان؛ مولفه های ساختار سازمانی و خلاقیت رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین خلاقیت و عملکرد کارکنان آموزش و پرورش شرق استان مازندران رابطه مثبت و معنادار مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، عملکرد کارکنان، خلاقیت، آموزش و پرورش
  • آرزو شفی*، حسین فهیمی تبار، مجتبی احمدی، سید حسین دانش، محمد حیدری گوجانی صفحات 213-228
    هدف از انجام تحقیق شناسایی شرایط علی ایجادکننده سقف شیشه ای، شرایط مداخله گر و زمینه ای موثر بر ایجاد و اعمال سقف شیشه ای، استراتژی های اعمال سقف شیشه ای و پیامدهای حاصل از پدیده سقف شیشه ای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در قالب مدل پارادایمی و سپس ارایه مدل مفهومی آن مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری، بر مبنای رویکرد آمیخته اکتشافی طراحی مدل می باشد. به منظور بررسی روایی داده های کیفی از روایی سازه، بیرونی، توصیفی و تفسیری و به منظور بررسی قابلیت اعتماد از رویکرد فلینت و همکاران (2002) استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق کیفی در قالب 5 گروه شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، استراتژیها و پیامدها طبقه بندی شدند. پس از تدوین مدل، بخش کمی تحقیق، بررسی شد که برای بررسی روایی از روایی محتوایی و سازه استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که هژمونی ارزش های مرد سالارانه با ضریب تاثیر (263/0)، سیاست های سازمانی مردانه با ضریب تاثیر (186/0)، مدیریت و سازمانهای مردسالار با ضریب تاثیر (181/0)، پذیرش و تسلیم با ضریب تاثیر (180/0)، فشار انتظارات ناشی از نقش با ضریب تاثیر (171/0)، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر عوامل علی و خانواده با ضریب تاثیر (841/0) بیشترین تاثیر را بر عوامل زمینه ای داشته و نقش تعدیل گر شخصیت افراد در ورود به لابی گری های سازمانی با ضریب تاثیر 921/0 به عنوان اثرگذارترین عامل بر شرایط مداخله گر می باشد. ضمن اینکه موجه سازی با ضریب تاثیر (917/0) به عنوان موثرترین استراتژی در اعمال پدیده شیشه ای بوده و مهمترین پیامد سقف شیشه ای نیز پیامدهای سازمانی با ضریب تاثیر (946/0) مطرح گردید.
    کلیدواژگان: سقف شیشه ای، رویکرد آمیخته، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
  • رضا بیجاری، علیرضا منظری توکلی*، سمانه مهدی زاده، سنجر سلاجقه صفحات 229-248
    هدف
    هدف این پژوهش ارایه مدل عوامل مرتبط با سازمان یادگیرنده مبتنی بر رهبری دانش و سطوح یادگیری در سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور است.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی و از نوع همبستگی که به روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور که از تعدد 2149 نفر با استفاده از جدول نمونه-گیری مورگان- کرجسی و روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای تعداد 340 نفر در پژوهش شرکت نمودند و ابزار گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه محقق ساخته رهبری دانش، سطوح یادگیری و عوامل مرتبط با سازمان یادگیرنده و یک پرسشنامه استاندارد سازمان یادگیرنده سنگه بود. پایایی پرسشنامه ها بر اساس آلفای کرونباخ در پرسشنامه عوامل مرتبط با سازمان یادگیرنده (923/0)، سازمان یادگیرنده (893/0)، سطوح یادگیری (895/0) و رهبری دانش (871/0) بود و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان داد که مقدار t همه مسیرهای بین متغیرهای تحقیق بزرگتر از 96/1 است و در نتیجه بین تمامی متغیرهای پژوهش رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که مدل عوامل مرتبط با سازمان یادگیرنده مبتنی بر رهبری دانش و سطوح یادگیری در سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور از برازش خوبی برخوردار است.نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان می دهد که عوامل مرتبط با سازمان یادگیرنده، رهبری دانش و سطوح یادگیری با یادگیرنده شدن سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور ارتباط مستقیم و معناداری داشتند و مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رهبری دانش، سطوح یادگیری، سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور
  • حسین صمدی میارکلائی*، حمزه صمدی میارکلائی صفحات 249-255

    بررسی عوامل موثر برجذب و نگهداری گروه های جوانان و داوطلب مردمی ارایه خدمات از اهمیت ویژه ای در مدیریت استراتژیک جمعیت هلال احمر برخوردار است، اما مطالعات کمی به بررسی این عوامل در جمعیت هلال احمر پرداخته اند. براین اساس، هدف از پژوهش حاضر رتبه بندی شاخص های تاثیرگذار بر جذب و نگهداری گروه های داوطلب ارایه خدمات در جمعیت هلال احمر با استفاده از رویکرد دیمتل فازی مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه (FDANP) است. تحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و با کاربرد رویکرد FDANP برای رتبه بندی شاخص های تاثیرگذار بر جذب و نگهداری گروه های داوطلب ارایه خدمات بود، که در جمعیت هلال احمر استان مازندران انجام شد. جامعه آماری تحقیق نیز مدیران و کارشناسان جمعیت هلال احمر استان مازندران بودند، که به صورت روش هدفمند نظراتشان دریافت گردید. نتایج نشان داد که عوامل مرتبط با نگهداری مهم تر از عوامل مرتبط با بخش جذب است، از میان زیر معیارها هم متغیر فرهنگ سازمانی (1255/0)، متغیر ابزارهای فنی، ارتباطات و تبلیغات (1218/0) و متغیر ابزارهای تشویقی (1215/0) بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند. از طرفی نیز متغیر مدیریت منابع انسانی (088/0)کم ترین وزن و اهمیت را دارد. امروزه سازمان های غیردولتی (NGOs) و مردم نهاد (GROs) به طور دایم در مباحث مربوط به ارایه خدمات، مشاوره، جنبش های اجتماعی، بشردوستی، اعمال خیریه، ایجاد جامعه مدنی و کارآفرینی اجتماعی موردتوجه قرار می گیرند، با این نگاه به مدیران هلال پیشنهاد می شود تا اهمیت آشکارشده برای متغیرهای تحقیق را برای تسهیل فرآیند جذب و نگهداری منابع انسانی بکار گرفته و موردتوجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: جمعیت هلال احمر، دیمتل فازی، تحلیل شبکه ای، دیمتل مبتنی بر تحلیل شبکه ای فازی (FDANP)
  • فاطمه شاکری* صفحات 257-275
    هدف این پژوهش، آسیب شناسی مدیریت منابع انسانی با هدف بهبود تبادلات دانشی است. در این تحقیق روش پژوهش آمیخته اکتشافی استفاده شد. در ابتدا داده ها از طریق مصاحبه های عمیق با تعداد 30 نفر از مدیران وکارمندان سازمان منخب صنعت بدست آمد و از طریق کدگذاری باز و محوری، یافته ها در قالب مدل نظری تدوین شد. سپس براساس نتایج حاصله از کدگذاری، پرسشنامه تهیه و در اختیار 235 نفر از اعضای سازمان های مذکور قرار گرفت. داده های بدست آمده از 164 پرسشنامه برگشتی جهت آزمون فرضیات تحقیق ازطریق آزمون مدل سازی معادلات ساختاری و نیز پایایی و روایی مدل با استفاده از نرم افزار SMART PLS استفاده شد. یافته ها حاکی از روایی و پایایی مدل بوده و محاسبه شاخص های برازش نیز انطباق چارچوب مفهومی با واقعیت را تایید کرد. براساس یافته ها نشان داده شد که ضعف رفتار در واحد منابع انسانی، نقض سیاست گذاری ها و اقدامات و ضعف در انجام وظایف منجر به ارزیابی منفی از حمایت مدیریت منابع انسانی از مشارکت می شود. تنش درونی منفی حاصل باعث بی انگیزگی در بروز رفتار تبادل دانشی می شود. به طور کلی در این مطالعه با رویکردی اکتشافی ترکیبی، ضمن مشخص شدن شرایط بازدارنده تبادلات دانشی در مدیریت منابع انسانی ،تاثیرگذاری آن بر تبادلات دانشی تعیین شد. سازمان می تواند با تقویت این عوامل، مشارکت در تسهیم دانش را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آسیب، مدیریت منابع انسانی، تسهیم دانش، شرکت توزیع برق
|
  • Rostam Derakhshan * Pages 183-199

    The present study was conducted to identify and rank the factors affecting intergenerational conflicts in the organization. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of data collection. The statistical population in this study includes the headquarters of Kerman Motor Automotive Industries, which used the available probability sampling method to select members of the statistical sample. According to the statistical population of 310 staff members, the sample size of Cochran's formula is 173 people. To measure intergenerational conflicts, first an expert group consisting of 20 experts was formed, then a research questionnaire in 9 components and 36 items was obtained, which was measured in a 5-point Likert scale. The validity of the questionnaires was formally confirmed. The total reliability coefficient of the questionnaire was 0.752, which was obtained by Cronbach's alpha. The results show that technological and technical factors, acquired skills, generation gap, personality traits, personal beliefs, level of expectations, management style, organizational culture and administrative structure have a significant impact on creating intergenerational conflicts in Kerman Motor Company. But the situation of Kerman Motor car industries is in a favorable situation in terms of these factors.

    Keywords: ntergenerational conflicts, individual conflict, Organizational Conflict, Generation Gap
  • Fatemeh Soghra Sina * Pages 201-212
    The aim of this study was to determine the relationship between organizational structure and staff performance with respect to the mediating role of creativity in education staff in eastern Mazandaran province. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of this study was all employees of education departments in the east of Mazandaran province (Neka, Behshahr, Gulogah) in 1397 to 160 people. The sample size was selected using Krejcie and Morgan table, 113 people were selected by stratified random sampling method by city. Data collection tools were Robbins (1987) Standard Organizational Structure Questionnaire, Patterson (1922) Job Performance Questionnaire and Moghimi Creativity (2009). Descriptive and inferential statistical methods (structural equation test, Spearman correlation coefficient) were used to analyze the data. The results showed that there is a positive and significant relationship between organizational structure and staff performance due to the mediating role of creativity in education staff in East Mazandaran province. Also based on the research results between the components of organizational structure and employee performance; There is a negative and significant relationship between the components of organizational structure and creativity. Also, a positive and significant relationship was observed between creativity and performance of education staff in the east of Mazandaran province.
    Keywords: Organizational Structure, Staff performance, Creativity
  • Arezoo Shafi *, Hosein Fahimi Tabar, Mojtaba Ahmadi, Seyed Hosein Danesh, Mohammad Heidari Goujani Pages 213-228
    The purpose of this study was to identify the causal conditions of glass roofs, intervening conditions and contexts affecting the creation and application of glass roofs, strategies for applying and the consequences of the glass roof phenomenon of the National Iranian Petroleum Products Distribution Company in a paradigm model and then presenting its conceptual model. Structural, external, descriptive and interpretive validity were used to evaluate the validity of qualitative data and Flint (2002) approach was used to evaluate the reliability. The results of qualitative research were classified into 5 groups: causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences. After compiling the model, the quantitative part of the research was reviewed and content validity and structure validity were used to evaluate the validity. Findings showed that hegemony of patriarchal values ​​with impact factor (0.263), male organizational policies with impact factor (0.186), management and patriarchal organizations with impact factor (0.181), acceptance and submission with impact factor ( 0.80), the pressure of expectations due to the role with the impact factor (0.171), respectively, has the greatest impact on causal factors and family with the impact factor (0.841) has the greatest impact on underlying factors and the moderating role of personality Entering organizational lobbying with an impact factor of 0.921 is the most influential factor the interventionist conditions. In addition, justification with an impact factor (0.917) was the most effective strategy in applying the glass phenomenon and the most important consequence of the glass ceiling was organizational consequences with an impact factor (0.946).
    Keywords: Glass ceiling, Mixed approach, National Iranian Oil Products Distribution Company
  • Reza Bijari, Alireza Manzari Tavakoli *, Samaneh Mehdizadeh, Sanjar Salajeghe Pages 229-248
    Objective
    The purpose of this study is to present a model of factors related to the learning organization based on knowledge leadership and learning levels in the organization of renovation, development and equipment of schools in the country.
    Methods
    This research is a descriptive and correlational study that was conducted by survey method and the statistical population of the study includes all employees of the Organization for Renovation, Development and Equipping of Schools in the country. A total of 340 people participated in the study and the data collection tools were three questionnaires made by knowledge leadership, learning levels and factors related to the learning organization and a standard questionnaire of the learning organization. The reliability of the questionnaires was based on Cronbach's alpha in the questionnaire of factors related to learning organization (0.923), learning organization (0.893), learning levels (0.895) and knowledge leadership (0.871) and in order to analyze the data. Structural equation modeling method and SPSS and AMOS software were used.
    Findings
    The results showed that the t-value in all paths between the variables is greater than 1.96 and as a result there is a significant relationship between all variables. Also, Also, the research findings showed that the model of these factors has a good fit.
    Conclusion
    The results show that the factors related to the learning organization, knowledge leadership and learning levels were directly and significantly related to become learning Organization for Development, Renovation and Equipping schools of Iran and were approved.
    Keywords: Learning Organization, Knowledge leadership, Learning Levels, Organization for Development, Renovation, Equipping schools of Iran
  • Hossein Samadi-Miarkolaei *, Hamzeh Samadi-Miarkolaei Pages 249-255

    The investigation of influential factors on the recruitment and maintenance of the youths and volunteers groups to serve holds an especial importance in the strategic management of the Red Crescent Society, but there are few studies that address to these factors in the Red Crescent Society. Therefore, the purpose of the present study is the prioritization of the influential indicators on the recruitment and maintenance of the youths and volunteers groups to serve in the Red Crescent Society using Fuzzy DEMATEL-Based Analytic Network Process (FDANP) Approach. Present paper was a descriptive-analytical research along with applying the FDANP Approach for the prioritization of the influential indicators on the youths and volunteers groups to serve which is conducted in the Red Crescent Society of Mazandaran Province. Statistical population of the study consists of the managers and experts of the Red Crescent Society of Mazandaran Province those opinions received by a purposive method. Results showed that relevant factors to the maintenance are more important than relevant factors to recruitment sector. Among sub-criteria, organizational culture variable (0.1255), the variable of technical tools, communication, and advertisement (0.1218), and variable of the encouraging and hortative tools (0.1215) gain highest levels of weights respectively. On the one hand, the variable of human resource management (0.088) reaches to the lowest level of weight and importance. Nowadays, Non-Governmental Organizations (NGOs) and Grassroots Organizations (GROs) are continuously considered in the relevant debates to serving, consultant, social and philanthropic movements, donors, the creation of civil society, and social entrepreneurship.

    Keywords: Red Crescent Society, Fuzzy DEMATEL, Network Analysis, Fuzzy DEMATEL-Based Analytic Network Process (FDANP)
  • Fatemeh Shakeri * Pages 257-275
    The purpose of this research is human resourse management (HRM) oriented to knowledge exchange impronement. This research use mix exploratory method. The data were obtained through in-depth interviews with 30 managers, and employees of a chosen organization. Following open and axial coding, the theoretical model was constructed. According to coding results, a questionnaire was designed and was distributed among 235 members of those organizations. After gathering questionnaires, the data of 164 questionnaires were used for analyzing structural equation model (SEM) and validity and stability of model by SMART PLS. Results showed validity and stability of model and also conformity conceptual model and reality confirmed by goodness of fit index. According to results weakness in behavior in HR people in HRM department, policy making violation and weakness in doing duties lead to negative apperiasal of HRM support of participation. Negative internal intension affect on extent of motivation in doing knowledge exchange. Totally, this study determined deterrent condition for knowledge exchange in HRM and effect of them on knowledge exchange. Organizations can improve this factors to increasing contribution in knowledge exchange.
    Keywords: pathology, HRM, Knowledge Sharing, power distribution company