فهرست مطالب

دانشکده علوم پزشکی نیشابور - پیاپی 34 (بهار 1401)

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 34 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره عبدی مقدم، امیر محمد جمال، زینب رضایی، مهناز محتشمی، احسان شاملو*، مریم حاجی غلام سریزدی صفحات 1-24
    مقدمه

    باکتری لیستریا مونوسیتوژنژ به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب توصیف شده است که عمدتا در کودکان، زنان باردار، افراد مسن یا دارای نقص ایمنی ایجاد بیماری می کند و با پیامدهای جدی سلامت عمومی و اقتصادی همراه است. در سال های اخیر، با توجه به اهمیت این بیماری، گزارش های مبنی بر شیوع این پاتوژن در محصولات غذایی مختلف گزارش شده است. لذا، هدف از این مطالعه تعیین شیوع گونه های لیستریا در مواد غذایی مختلف در ایران بود. در ادامه به مقایسه شیوع لیستریا در ایران با جهان پرداخته شد و در نهایت مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جداشده لیستریا مونوسیتوژنژ از مواد غذایی مورد بحث قرار گرفت. یافته ها نشان داد لیستریا مونوسیتوژنژ بیشترین شیوع را به ترتیب درگروه های غذایی مرغ، گوشت خام، غذاهای آماده مصرف، ماهی، لبنیات و تخم مرغ دارد. علاوه بر این، حضور این باکتری به ویژه در غذاهای آماده مصرف (که بدون فرایند حرارتی بیشتر، مصرف می شوند) و محصولاتی که کمتر پخته شده اند می تواند یک خطر بالقوه برای سلامت عموم باشد. بنابراین آلودگی باید در تمام سطوح زنجیره غذایی به طور مستمر و دوره ای پایش و کنترل شود.

    کلیدواژگان: شیوع، گوشت، لبنیات، لیستریا مونوسیتوژنژ، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • محمود جاجرمی*، فهیمه مهرپویا، ابراهیم علیزاده موسوی صفحات 25-39
    مقدمه

    هدف تعیین روابط ساختاری طرحواره های ناسازگار اولیه با تعهد زناشویی زوجین با میانجی گری سبک های حل تعارض زوجین بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش همبستگی و جامعه پژوهش کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد درسال تحصیلی 99-98 با بیش از 3 سال سابقه زندگی زناشویی بودند که حجم نمونه با توجه به روش آماری پژوهش براساس متغیرهای پنهان 300 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997)، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1998)، سبک های حل تعارض رحیم (1983) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد که مدل مفهومی پیشنهادی از برازش مناسبی برخورداراست. اثرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه بر سبک های حل تعارض (01/0≥P، 72/0-=) و تعهد زناشویی منفی و معنادار است (01/0≥P، 44/0-=). اثر مستقیم سبک های حل تعارض بر تعهد زناشویی نیز مثبت و معنادار است (01/0≥P، 52/0= ß). همچنین اثر غیرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه بر تعهد زناشویی با میانجیگری سبک های حل تعارض معنادار است (01/0>P، 37/0-=IF). میزان واریانس تبیین شده تعهد زناشویی بر حسب طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های حل تعارض برابر با 59/0 بود.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های این پژوهش، سبک های حل تعارض به عنوان متغیر میانجی در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه وتعهد زناشویی قرار می گیرد. و دو متغیر سبک های حل تعارض و طرحواره های ناسازگار اولیه قادر به پیش بینی تعهد زناشویی هستند.

    کلیدواژگان: تعهد، طرحواره، حل تعارض، زناشویی
  • سعیده شادمهری* صفحات 40-52
    مقدمه

    نیمرخ بیوشیمی خون به طور معمول همراه با درمان کارسینومای پستان برای بررسی مواد شیمیایی آزاد شده از بافت های بدن طی متابولیسم پایش می شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر یک دوره تمرینات پیلاتس بر پارامترهای بیوشیمیایی سرم زنان مبتلا به سرطان سینه بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 زن مبتلا به سرطان پستان (55-45 سال، که دوره شیمی درمانی را تمام کرده بودند) مراجعه کننده به  مراکز بهداشتی درمانی و کلینیک‏های خصوصی شهرستان شیراز انتخاب و در دو گروه تمرین پیلاتس و کنترل قرار گرفتند. گروه تمرین پیلاتس به مدت 10 هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه تمرینات منتخب پیلاتس را انجام دادند. گروه کنترل در این مدت فقط فعالیت‏های روزمره خود را انجام دادند. قبل و بعد از دوره تمرینی از آزمودنی‏ها نمونه‏گیری خونی و اندازه گیری های آنتروپومتریک به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و وابسته در سطح معنی داری P<0.05 تجزیه و تحلیل شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد 10 هفته تمرینات پیلاتس اثر معنی‏داری بر وزن، شاخص توده بدن و نسبت دور کمر به باسن زنان مبتلا به سرطان پستان نداشت (05/0p>). تمرینات پیلاتس اثر معنی‏داری بر تغییرات نیتروژن اوره خون، اسید اوریک و فسفر زنان مبتلا به سرطان پستان نداشت (05/0p>). میزان کراتینین (001/0=p و 833/3-=t) و کلسیم (004/0=p و 350/3-=t) در گروه تمرین پیلاتس نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد تمرینات پیلاتس می تواند به بهبود برخی پارامترهای بیوشیمیایی خون در زنان مبتلا به سرطان سینه کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرین پیلاتس، شیمی درمانی، پارامترهای بیوشیمیایی خون، سرطان پستان
  • زهرا ترک زاده، سیما سبزعلیپور* صفحات 53-64
    مقدمه

    آلودگی محصولات کشاورزی به فلزات سنگین خطری جدی برای کیفیت و امنیت این محصولات محسوب می شود. این پژوهش به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم و مس در محصولات خیار، گوجه فرنگی، تره و جعفری در میدان میوه و تره بار شهر رامهرمز در بهار 1398 صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه برداری از 3 ایستگاه با 3 تکرار به صورت تصادفی انجام شد. نمونه ها پس از آماده سازی و هضم اسیدی با استفاده از دستگاه جذب اتمی سنجش شدند. سپس جذب روزانه فلزات سنگین (IDM) و شاخص خطر سلامتی (HRI) مصرف محصولات محاسبه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که غلظت کادمیوم و سرب در خیار و گوجه فرنگی اختلاف معنی داری نداشت (P>0.05)، اما غلظت آن ها در جعفری به طور معنی داری بیشتر از تره بود (P<0.05). مقادیر مس در خیار، گوجه فرنگی، تره و جعفری اختلاف معنی داری نداشت (P>0.05). خیار دارای بیشترین میانگین غلظت کادمیوم، سرب و مس (به ترتیب 22/1±42/3، 47/2±79/6 و 57/1±39/4 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. تره پایین ترین غلظت کادمیوم (56/0±72/1 میلی گرم بر کیلوگرم) و سرب (64/0±72/2 میلی گرم بر کیلوگرم) را داشت و جعفری دارای کمترین مقادیر مس (34/0±52/1 میلی گرم بر کیلوگرم) در بین محصولات بود. غلظت سرب و کادمیوم در تمامی نمونه ها به طور قابل توجهی بیش از استاندارد FAO و WHO بود.

    نتیجه گیری

    شاخص خطر سلامت مس در همه محصولات کمتر از 1 بود و مصرف این محصولات تهدیدی از نظر سلامتی برای افراد نخواهد داشت. شاخص خطر سلامتی سرب در کودکان در خیار و گوجه فرنگی بیشتر از 1 و در جعفری و تره کمتر از 1 بود.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، محصولات کشاورزی، ارزیابی خطر، شاخص خطر سلامتی، رامهرمز
  • زهرا اسکافی ثابت، شهره قربان شیرودی*، محمدرضا زربخش بحری، کیوان امینیان صفحات 65-77
    مقدمه

    نشانگان روده تحریک پذیر از شایع ترین اختلالات دستگاه گوارش است که موجب کاهش کیفیت زندگی افراد مبتلا می شود. از آنجایی که هیچ علت بدنی برای نشانگان روده تحریک پذیر تشخیص داده نشده است، جهت کاهش علایم بیماری و افزایش سطح کیفیت زندگی افراد می توان از مداخلات روانشناختی بهره گرفت. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر شدت علایم بیماری و کیفیت زندگی افراد مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری، شامل تمامی افراد مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی گوارش رازی شهر رشت در سال 1398 بود. تعداد 30 نفر افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس شدت علایم بیماری IBS و فرم کوتاه مقیاس کیفیت زندگی (ویر و شربورن، 1992) استفاده شد. پس از اجرای مداخله به مدت 8 جلسه، داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS  و تحلیل کوواریانس یک طرفه تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین میانگین نمره های متغیر کیفیت زندگی و شدت علایم بیماری در پیش آزمون و پس آزمون و پس آزمون با مرحله پیگیری (01/0 > P) تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش علایم بیماری و افزایش کیفیت زندگی افراد مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر موثر است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، شدت علایم بیماری، کیفیت زندگی، نشانگان روده تحریک پذیر
  • شیما رئیسی، زهرا وهابی*، غزال شریعت پناهی، زهرا شاهواری، رضوان هاشمی، هلیا طریقت نیا، الناز اسدالهی صفحات 78-88
    مقدمه

    تعهد حرفه ای یکی از توانمندی های کلیدی پزشکان و زیربنای رابطه مبتنی بر اعتماد بین پزشک و بیمار به شمار می رود که با پیشرفت ها و چالش های اخیر، آموزش، ارزیابی و اهمیت توجه به آن دوچندان شده است. مطالعه حاضر به ارزیابی دیدگاه و نگرش دستیاران طب سالمندی به موضوع تعهد حرفه ای پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کیفی انجام شد و در آن، هر کدام از اصول شش گانه تعهد حرفه ای در قالب یک سناریوی بالینی مطرح و از دستیاران خواسته شد تا ضمن نقد و بررسی آن ها، به یک یا دو سوال باز و از پیش تعیین شده در هر مورد پاسخ دهند. سپس داده ها با روش آنالیز محتوایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین دستیاران سال های مختلف و متغیرهای سن و جنس دستیاران با نگرش کلی آنان به اصول تعهد حرفه ای، تفاوت معناداری وجود نداشت. به طور کلی میزان آشنایی و توجه شرکت کنندگان به مفهوم عدالت و تعالی نسبت به سایر اصول تعهد حرفه ای کمتر بود.

    نتیجه گیری

    با وجود دیدگاه مثبت دستیاران نسبت به مفاهیم کلی تعهد حرفه ای، همچنان در زمینه آموزش، ارزیابی و پایبندی عملی به آن خلا جدی وجود دارد و لازم است دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان متولیان آموزش در این زمینه اهتمام بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: تعهد حرفه ای، طب سالمندی، اخلاق حرفه ای، توانمندی حرفه ای، ارزیابی
  • زهرا حاج هاشمی، شیوا کاظمی، عمار حسن زاده کشتلی، پروانه صانعی*، حمید افشار، احمد اسماعیل زاده، پیمان ادیبی صفحات 89-106
    مقدمه

    ارتباط بین مصرف گوشت و اختلالات روان کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف ما بررسی ارتباط مصرف گوشت با شانس افسردگی، اضطراب و دیسترس روان در بزرگسالان ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی شامل 3362 نفر از افراد 18 تا 55 سال بود. برای ارزیابی دریافت های غذایی افراد از پرسشنامه کمی معتبر 106 قلمی مواد غذایی (FFQ) استفاده شد. از مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستان (HADS)، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) که در جمعیت ایران تایید شده اند به ترتیب برای جمع آوری داده های اضطراب، افسردگی و دیسترس روان استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع افسردگی، اضطراب و دیسترس روان در جامعه مورد مطالعه به ترتیب 6/28، 6/13 و 6/22 درصد بود. پس از تعدیل برای مخدوشگرها، خطر افسردگی در افراد در چارک بالای گوشت قرمز دریافتی 43% بیشتر از چارک اول بود (89/09-1/1:CI%95;43/1:OR). در مردان، بالاترین مصرف گوشت قرمز در مقایسه با پایین ترین، با 92% افزایش شانس افسردگی همراه بود (15/17-3/1:CI%95;92/1:OR). در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی، علیرغم عدم ارتباط بین مصرف گوشت قرمز و اختلالات روان، مصرف زیاد گوشت سفید با احتمال پایین تری از دیسترس روان (99/0-42/0:CI%95;64/0:OR) و افسردگی همراه بود (00/45-1/0:CI%95;68/0:OR). در افراد با وزن طبیعی، بالاترین مصرف گوشت قرمز در مقایسه با پایین ترین، با افزایش شانس افسردگی همراه بود (42/14-2/1:CI%95;66/1:OR).

    نتیجه گیری

    مصرف گوشت قرمز با افزایش خطر افسردگی به ویژه در مردان و افراد با وزن طبیعی ارتباط دارد. در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی، مصرف گوشت سفید با دیسترس روان رابطه معکوس داشت.

    کلیدواژگان: مصرف گوشت، رژیم غذایی، افسردگی، اضطراب، پریشانی روانشناختی، اختلال روان
  • کتایون احمدی، محمد محسن زاده*، زهرا پناهی، رویا رضائیان دلویی صفحات 107-119
    مقدمه

    اسانس های گیاهی بدلیل دارا بودن خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی به عنوان نگهدارنده های طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند. این مطالعه با هدف شناسایی ترکیب شیمیایی، خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی نانوامولسیون اسانس برازمبل انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     ترکیب شیمیایی اسانس با دستگاه گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی تعیین گردید. خواص آنتی اکسیدانی اسانس به روش احیای رادیکال آزاد و اثر ضد میکروبی آن علیه باکتری های آیروموناس هیدروفیلا، باسیلوس سریوس، اشرشیا کلی، لیستریا مونوسایتوژنز، سالمونلا تایفی موریوم و استافیلوکوکوس اوریوس و به روش های میکرودایلوشن براث، انتشار در چاهک آگار و انتشار از دیسک تعیین گردید.

    یافته ها

    در آنالیز شیمیایی اسانس برازمبل 21 ترکیب شناسایی شد که اوکالیپتول، کامفور و آلفا-پینن بیشترین مقدار را داشتند. IC50 اسانس برازمبل برابر 44/46 میلی گرم بر میلی لیتر بود. در بین باکتری های مورد مطالعه در روش میکرودایلوشن براث، اشرشیا کلی و لیستریا مونوسایتوژنز با MIC برابر 03/0 درصد بیشترین حساسیت و استافیلوکوکوس اوریوس با MIC برابر 2/0 درصد، کمترین حساسیت را نسبت به نانوامولسیون اسانس برازمبل نشان دادند. هاله ی عدم رشد در روش انتشار از دیسک در غلظت های مورد مطالعه، از 60/06±0/7 تا 40/1±43/58 میلی متر و در روش انتشار در چاهک آگار بین 60/0±56/6 تا 10/1±93/54 میلی متر متغیر بود.

    نتیجه گیری

    اسانس برازمبل می تواند با وجود ترکیبات فنلی و کامفور به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی طبیعی در صنعت غذا مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوامولسیون، اسانس برازمبل، پاتوژن های غذایی، میکرودایلوشن براث، ضد باکتریایی
  • کامران رفیعی مقدم، صدیقه حسین پور دلاور*، ناصر بهپور، محمد جلیلوند صفحات 120-132
    مقدمه

    ورزشکاران به دلایل مختلف ممکن است محرومیت از خواب را تجربه کنند. محرومیت از خواب می تواند سیستم ایمنی بدن را مختل کند. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر 24 ساعت بی خوابی بر سطح پلاسمایی سیتوکین های التهابی در پی یک فعالیت وامانده ساز در ورزشکاران نخبه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده و از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل برای انجام آن استفاده شد. 24 نفر از اعضای تیم های ملی واترپولو جوانان و بزرگسالان حاضر در اردوهای تیم ملی در بهار 1400 به طور تصادفی در دو گروه تجربی و گروه کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه اقدام به اجرای پروتکل تمرینی وامانده ساز (آزمون بروس) در پیش آزمون کردند. گروه آزمایش یک هفته بعد از دوره ی پیش آزمون، به مدت 24 ساعت بی خوابی را تحت نظر محقق سپری کردند اما برنامه خواب گروه کنترل تغییری داده نشد و دو گروه مجددا پروتکل تمرینی وامانده ساز را اجرا نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، t همبسته و t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که 24 ساعت بی خوابی تاثیر معنی داری بر سطوح پلاسمایی TNF-α)442/8=F، 001/0=(Sig و IL-6)340/6=F، 001/0=(Sig در ورزشکاران نخبه در پی یک فعالیت وامانده ‍ساز دارد.

    نتیجه گیری

    فعالیت بدنی وامانده ساز بعد از محرومیت از خواب باعث افزایش در عامل TNF-α و IL-6 می شود و این تایید کننده ی تحقیقات قبلی است که تاثیر محرومیت از خواب را بر شاخص های مختلف فیزیولوژیکی و عملکردی در افراد ورزشکار گزارش کرده اند.

    کلیدواژگان: بی خوابی، ورزش، فعالیت وامانده ساز، التهاب، فاکتور نکروزدهنده ی توموری آلفا، اینترلوکین-6
  • حسن ابراهیم پور صدقیانی*، فاطمه حیدرپور صفحات 133-142
    مقدمه

    با توجه به تنوع خطراتی که اطلاعات را تهدید می کنند، تقویت امنیت و محرمانگی داده ها و اطلاعات سلامت در سازمان های مراقبت بهداشتی با عنایت به گستردگی سیستم های اطلاعات بیمارستانی در مراکز درمانی ضروری است، مطالعه حاضر با هدف بررسی امنیت سیستم اطلاعات بیمارستان های آموزشی-درمانی دانشکده علوم پزشکی نیشابور بر اساس استانداردهای HIPAA و ISO/IEC27001 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بود که در سال 1400 انجام شد. جامعه پژوهش سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان های حکیم و 22 بهمن دانشکده علوم پزشکی نیشابور بود. ابزار گردآوری در این پژوهش چک لیست محقق ساخته بر مبنای استانداردهای HIPAA و ISO/IEC27001-2005  بود. جمع آوری داده ها، با مراجعه حضوری محققین به بیمارستان های مورد نظر و مشاهده و بررسی اسناد مربوط به استانداردها و پرسش از کارشناسان بخش HIS (در هر بیمارستان 4 نفر) انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان داد که استانداردهای فنی 100 درصد در بیمارستان 22 بهمن و در بیمارستان حکیم استانداردهای خط مشی امنیت اطلاعات 100 درصد و تشکیلات امنیت اطلاعات 90 درصد بالاترین حد رعایت را داشتند.

    نتیجه گیری

     علی رغم مطلوب بودن، امنیت اطلاعات در بیمارستان های مورد مطالعه، از آنجاییکه که روزانه اطلاعات بسیار زیادی در بیمارستان ها تبادل می شوند، عدم رعایت امنیت در حد نانو می تواند زیان های جبران ناپذیری را متوجه بیمارستان ها کند. لذا مدیران بخش های مدیریت اطلاعات سلامت و فن آوری اطلاعات بیمارستان ها باید با شناسایی نقاط آسیب پذیر و  برنامه ریزی مناسب جهت بهبود کاستی های امنیت اطلاعات بیمارستان تلاش کنند.

    کلیدواژگان: استاندارد، امنیت اطلاعات، سیستم اطلاعات بیمارستانی، HIPAA، ISO، IEC27001
  • محمود منصوری، آرزو تاری مرادی*، احمد منصوری، فاطمه زم، مصطفی بلقان آبادی صفحات 143-155
    مقدمه

    خودزنی غیرخودکشی (NSSI) یکی از اختلال هایی است که نیاز به مطالعه بیشتر در مورد آن وجود دارد؛ ازاین رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی NSSI در نوجوانان بر اساس رویدادهای استرس زای زندگی، طرح واره های ناسازگار و مقابله معنوی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم مدارس دولتی شهر کرج در سال تحصیلی 1400 بود. نمونه موردبررسی شامل 351 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم بود که طی بیماری کووید 19 به صورت آنلاین انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های تجدیدنظر شده غربالگری رویدادهای استرس زای زندگی، مقابله معنوی، خود آسیب رسانی آگاهانه و تعمدی و فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره یانگ پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به کمک روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون، تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین رویدادهای استرس زای زندگی، طرح واره های ناسازگار، مقابله معنوی منفی و NSSI رابطه مثبت وجود داد (01/0>p). همچنین رویدادهای استرس زا، طرح واره های ناسازگار و مقابله معنوی منفی پیش بینی کننده NSSI در نوجوانان هستند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که رویدادهای استرس زای زندگی، طرح واره های ناسازگار و مقابله ی معنوی نقش مهمی در NSSI نوجوانان دارند؛ ازاین رو توجه به این متغیرها در حوزه آسیب شناسی روانی و تهیه و تدوین مداخله های آموزشی در این زمینه می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: رویدادهای استرس زای زندگی، خودزنی غیرخودکشی، طرح واره های ناسازگار، مقابله ی معنوی
  • بهمن ابراهیمی، معرفت سیاه کوهیان*، علی خازنی، سجاد انوشیروانی، لطفعلی بلبلی، فاطمه اسدی صفحات 156-166
    مقدمه

    ژنتیک، تغذیه و سبک زندگی در ایجاد چاقی و دیابت تیپ 2 با یکدیگر تعامل دارند. از طرفی گزارش های ضد و نقیضی در مورد تاثیر ورزش های قدرتی بر سلامت قلب و عروق و فاکتور های متابولیکی در ورزشکاران سنگین وزن نخبه وجود دارد. هدف از نگارش مقاله حاضر گزارش تغییرات تک نوکلیوتیدی در برخی از ژن های مرتبط با قدرت عضلانی و دیابت تیپ 2 در یک ورزشکار سنگین وزن نخبه با استفاده از روش توالی یابی کل اگزوم بود.

    مورد

    پس از اخذ رضایت نامه کتبی از یکی از ورزشکاران عضو تیم ملی وزنه برداری مردان، 5 سی سی خون دریافت شد. پس از استخراج DNA از نمونه خون جهت بررسی ژن ها از روش توالی یابی کل اگزوم استفاده شد.

    نتیجه گیری

    تغییرات تک نوکلیوتیدی در ژن های KCNJ11(rs5213, rs5215, rs1800467, rs5219) و PCK1(707555) در ژنوم این ورزشکار مشاهده شد. همچنین واریانت های جدید (230845794A>G و 230845977G>A) در ژن AGT و (61564052A>G و (61573761T>C در ژن ACE مشاهده شد. مطالعات جدید با حجم نمونه بیشتر لازم است تا ارتباط دقیقه این واریانت ها با قدرت عضلانی و یا دیابت تیپ 2 در ورشکاران قدرتی سنگین وزن نخبه را مشخص سازد.

    کلیدواژگان: ژن، ورزش، ورزشکار نخبه، دیابت تیپ 2، عضلات
|
  • Mohtashami Mohtashami, Ehsan Shamloo* Pages 1-24
    Introduction

    Listeria monocytogenes has been described as an opportunistic pathogen that mainly affects children, pregnant women, the elderly, or immunocompromised patients. This disease is associated with serious public health and economic consequences. In recent years, due to the importance of this disease, there have been reports of the spread of this pathogen in various food products. Therefore, the aim of this study was to determine the prevalence of Listeria species in different foods in Iran. The prevalence of Listeria in Iran was compared with the rest of the world, and finally, the antibiotic resistance of Listeria monocytogenes isolated from food was discussed. The results showed that L. monocytogenes were most prevalent in chicken, raw meat, ready-to-eat, fish, dairy, and egg food groups, respectively. In addition, the prevalence of this bacterium, especially in ready-to-eat foods (which are consumed without further heat treatment) and undercooked products, can be a potential risk to public health. Therefore, contamination must be monitored and controlled at all levels of the food chain continuously and periodically.

    Keywords: Listeria monocytogenes, prevalence, antibiotic resistance, dairy, meat
  • Mahmoud Jajarmi*, Fahimeh Mehrpouya, Ebrahim Alizadeh Mosavi Pages 25-39
    Introduction

    The current research aims to investigate the structural relationship between early maladaptive schemas and marital commitment of couples mediated by their conflict resolution styles.

    Materials and Methods

    The research population comprised all married students of the Islamic Azad University of Mashhad in the academic year 2019-2020 with more than 3 years of marital life. The sample size was determined to be 300 subjects according to the research statistical method based on hidden variables. For data collection, the Adams and Jones Marital Commitment Questionnaire (1997(, Young Schema Questionnaire Short Form 91997), and Rahim Organizational Conflict Inventory-II (1983) were employed. Data were analyzed using structural equations and SPSS-25 and AMOS-24 software.

    Results

    Investigations demonstrated that the proposed conceptual model has a good fit. The direct effect of early maladaptive schemas on conflict resolution styles (P≤ 0.01, g= 0.72) and on marital commitment (P≤ 0.05, g= -0.44) is significant and negative. The direct effect of conflict resolution styles on marital commitment is also significant and positive (P≤ 0.05, ß= -0.52). indirect effects indicated that the indirect effect of early maladaptive schemas on marital commitment the mediated by their conflict resolution styles is significant (P<0.01, IF= -0/37). The explained variance of marital commitment in terms of early maladaptive schemas and conflict resolution styles was equal to 0.59

    Conclusion

    According to the research findings, conflict resolution styles are used as a mediating variable in the relationship between early maladaptive schemas and marital commitment, and two variables of conflict resolution styles and early maladaptive schemas are able to predict marital commitment.

    Keywords: Commitment, schemas, conflict resolution, marital
  • Saeedeh Shadmehri* Pages 40-52
    Introduction

    Blood biochemical parameters are usually monitored in conjunction with breast carcinoma treatment to check for chemicals released from body tissues during metabolism. The aim of this study was to investigate the evaluation of the effect of Pilates training on the serum biochemical parameters of women with breast cancer.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 24 women with breast cancer (45-55 years, who had completed chemotherapy) who were referred to health centers therapy and private clinics of Shiraz were selected and divided into two groups: Pilates training and control. The Pilates training group performed exercises for 10 weeks, 3 sessions per week and 60 minutes each session. The control group performed only their daily activities during this period. Blood sampling and anthropometric measurements were performed before and after the training period. Data were analyzed by independent and dependent t-tests at the P <0.05.

    Results

    The results showed that 10 weeks of Pilates training had no significant effect on the weight, body mass index, and a waist-to-hip ratio of women with breast cancer (p>0.05). Pilates training had no significant effect on changes in blood urea nitrogen, uric acid, and phosphorus in women with breast cancer (p>0.05). the levels of creatinine (t=3.833 and p=0.001) and calcium (t=3.350 and p=0.004) in the Pilates training group were significantly lower than the control group.

    Conclusion

    According to the results, it seems that Pilates training can help improve some blood biochemical parameters in women with breast cancer.

    Keywords: Pilates, Chemotherapy, Blood biochemical parameters, Breast cancer
  • Zahra Torkzadeh, Sima Sabzalipour* Pages 53-64
    Introduction

    Contamination of agricultural products with heavy metals is a serious threat to the quality and safety of these products. This study was conducted to investigate the heavy metals concentrations of lead, cadmium, and copper in cucumber, tomato, leek, and parsley products in the Ramhormoz fruit and vegetable field in the spring of 2019.

    Materials and Methods

    Sampling from 3 stations with 3 repetitions was done randomly. Samples were measured after preparation and acid digestion using the atomic absorption apparatus. Then, the daily intake of heavy metals (DIM) and health risk index (HRI) of crop consumption were calculated.

    Results

    The results showed that the concentration of cadmium and lead in cucumber and tomato was not significantly different (P>0.05), but their concentration in parsley was significantly higher than in leek (P<0.05). The copper levels in cucumber, tomato, leek, and parsley were not significantly different (P>0.05). Cucumbers had the highest mean concentration of cadmium, lead, and copper (3.42±1.22, 6.79±2.47, and 4.39±1.57 mg/kg, respectively). Leeks had the lowest concentrations of cadmium (1.72±0.56 mg/kg) and lead (2.72±0.64 mg/kg) and parsley had the lowest copper levels (1.52±0.34 mg/kg) among the products. Lead and cadmium concentrations in all samples were significantly higher than the FAO and WHO standards.

    Conclusion

    The health risk index of copper in all products was less than 1 and consumption of these products will not pose a health threat to people. The lead health risk index in children was more than 1 in cucumber and tomato and less than 1 in parsley and leek.

    Keywords: Heavy Metals, Agricultural Products, Risk Assessment, Health Risk Index, Ramhormoz
  • Zahra Eskafi Sabet, Shohreh Gorban Shiroodi*, Mohammad Reza Zarbakhsh Bahri, Keyvan Aminian Pages 65-77
    Introduction

    Irritable bowel syndrome (IBS) is one of the most common gastrointestinal disorders that reduce the quality of life. Since no physical cause has been identified for Irritable bowel syndrome, psychological interventions can be used to reduce the symptoms of the disease and increase the quality of life in people with IBS. The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on the severity of symptoms and quality of life in people with irritable bowel syndrome.

    Materials and Methods

    The present study was conducted as a quasi-experimental method of pre-test and post-test with a control group. The statistical population included all patients with irritable bowel syndrome referred to the Razi subspecialty gastroenterology clinic in Rasht. 30 people were selected by convenience sampling method and assigned to experimental and control groups. The IBS Symptom Severity Scale and the Short Quality of Life Scale (SF-36) were used to collect data. After performing the intervention for 8 sessions, the research data were analyzed using SPSS software and a one-way analysis of covariance.

    Results

    The result revealed significant differences between the mean scores of quality of life and severity of symptoms in the pre-test and post-test and post-test with follow-up (P <0.01).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that mindfulness-based cognitive therapy is effective in reducing symptom severity and increasing the quality of life in people with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, symptom severity, quality of life, irritable bowel syndrome
  • Shima Raeesi, Zahra Vahabi*, Ghazal Shariatpanahi, Zahra Shahvari, Rezvan Hashemi, Helia Tarighatnia, Elnaz Asadollahi Pages 78-88
    Introduction

    Medical professionalism is one of the key competencies of physicians and the basis of a trust-based relationship between physician and patient. It has become more important with recent advances and challenges in medicine. The present study investigated the attitudes of geriatric medicine residents toward medical professionalism and determined areas of difference.

    Materials and Methods

    In this qualitative study, the six principles of medical professionalism were presented in the form of a clinical scenario and the residents were asked to read them and discuss one or two question(s). Data were evaluated by content analysis method.

    Results

    There was no significant difference between the variables of age, sex and stages of the residents and their general attitude toward the principles of medical professionalism. In general, the level of familiarity and attention of participants to the concepts of justice and excellence were lower than other principles.

    Conclusion

    Despite the positive attitude of the residents to the general concepts of medical professionalism, there is still a serious vacuum in the field of education, assessment and adherence. Medical educators should be more concerned with training in this field. Future studies are needed to help identify the teaching mission.

    Keywords: Medical Professionalism, Geriatric Medicine, Professional Ethics, Clinical Competence, Evaluation
  • Zahra Hajhashemy, Shiva Kazemi, Ammar Hassanzadeh Keshteli, Parvane Saneei*, Hamid Afshar, Ahmad Esmaillzadeh, Peyman Adibi Pages 89-106
    Introduction

    The relationship between meat consumption and mental disorders is less investigated. We examined the association of meat consumption with the odds of depression, anxiety, and psychological distress in Iranian adults.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 3362 subjects with18-55 years. Usual dietary intakes were assessed through the use of a dish-based 106-item semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). Hospital Anxiety and Depression Scale(HADS), and General Health Questionnaire(GHQ), all validated in the Iranian population, were applied to collect data on anxiety, depression, and psychological distress, respectively.

    Results

    In the current study, 28.6, 13.6 and 22.6%, of participants suffered from depression, anxiety, and psychological distress, respectively. Individuals in the top quartile of red meat intake had a 43% increased risk of depression (OR=1.43; 95%CI:1.09-1.89), compared to those in the first quartile, after adjustment for potential confounders. The highest vs. lowest red meat intake was related to a 92% greater risk of depression (OR=1.92;95%CI:1.17-3.15) in males. In overweight or obese individuals, despite the lack of any association between red meat intake and mental disorders, high intake of white meat was associated with a lower odd of psychological distress (OR=0.64;95%CI:0.42-0.99) and depression (OR=0.68;95%CI:0.45-1.00). In normal-weight participants, the highest vs. lowest red meat intake was related to 66% greater odds for depression than those (OR=1.66; 95%CI:1.14-2.42).

    Conclusion

    Red meat consumption was associated with an increased risk of depression, especially in men and normal-weight participants. In overweight or obese subjects, white meat intake was inversely associated with psychological distress.

    Keywords: Meat intake, Diet, Depression, Anxiety, Psychological distress, Mental disorder
  • Katayoun Ahmadi, Mohammad Mohsenzadeh*, Zahra Panahi, Roya Rezaeian-Doloei Pages 107-119
    Introduction

    Plant essential oils are used as natural preservatives due to their antimicrobial and antioxidant properties. The aim of this study was to investigate the chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of Perovskia abrotanoides Kar essential oil (PAEO) nanoemulsion.

    Materials and Methods

    The chemical composition of the essential oil was determined by gas chromatography apparatus connected to a mass spectrometer. The antioxidant properties PAEO essential oil by DPPH method and its antibacterial effect on Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium and Stylococcus aureus were determined by broth microdilution, agar well diffusion and disk diffusion methods.

    Results

    In the chemical analysis of PAEO, 21 compounds were identified, of which eucalyptol and camphor and a-pinene were the major constituents. The IC50 of PAEO was 46.44 mg / ml. Among the studied bacteria, Escherichia coli and Listeria monocytogenes showed the highest sensitivity (MIC=0.03%) and Staphylococcus aureus showed the lowest sensitivity (MIC=0.2%) to PAEO nanoemulsion. The bacterial growth inhibition zone in disk diffusion method in the studied concentrations, from 7.06±0.60 to 58.43±1.40 mm and in the agar well diffusion method between 6.56±0.60 to 54.93±1.10 mm was variable.

    Conclusion

    PAEO Nanoemulsion can be used in the food industry despite its phenolic and camphor compounds as a natural antioxidant and antimicrobial compound.

    Keywords: Nanoemulsion, Perovskia abrotanoides Kar essential oil, Food pathogens, Broth microdilution, Antibacterial
  • Kamran Rafieemoghadam, Sedigheh Hosseinpour Delavar*, Naser Behpoor, Mohamad Jalilvand Pages 120-132
    Introduction

    Athletes may experience sleep deprivation for a variety of reasons. Sleep deprivation can disrupt the immune system. The present study aimed to investigate the effect of 24 hours of sleep deprivation on the plasma level of inflammatory cytokines following an exhausting exercise in elite athletes.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental study, and a pre-test- post-test design with a control group, was used to perform it. Twenty-four members of the national youth and adult water polo teams were present in the national team camps in the spring of 1400, and members of water polo league teams were randomly divided into the experimental and control groups. Both groups performed an exhausting exercise protocol (Bruce test) in the pre-test. One week after the pre-test period, the experimental group spent 24 hours under sleep deprivation, while the control group followed the same regular sleep program and did not change their sleep program, and the two groups performed the exhausting training protocol again. Analysis of variance with repeated measures, paired t test and independent t-test were used for inferential analysis.

    Results

    The results of the present study showed that 24 hours of sleep deprivation has a significant effect on TNF-α (sig=0.001, F=8.442) and IL-6 (sig=0.001, F=6.340), of elite athletes following an exhausting exercise.

    Conclusion

    Exhausting physical activity after sleep deprivation causes an increase in TNF-α and IL-6, and this confirms previous researches that have reported the effect of sleep deprivation on various physiological and functional indicators in athletes.

    Keywords: Sleep deprivation, sport, exhausting exercise, Inflammation, Tumor necrosis factor alpha, Interleukin-6
  • Hassan Ebrahimpour Sadagheyani*, Fatemeh Heidarpour Pages 133-142
    Introduction

    Given the variety of risks that threaten information, it is necessary to strengthen the security and confidentiality of data and health information in health care organizations, given the breadth of hospital information systems in medical centers. The aim of this study was to investigate the security of the information system of Neyshabur University of Medical Sciences based on HIPAA and ISO / IEC27001 standards.

    Method and material


    The present study was a descriptive cross-sectional study that was conducted in 2021. The study population was the hospital information system of Hakim and 22 Bahman hospitals of Neyshabur University of Medical Sciences. The collection tool in this study was a researcher-made checklist based on HIPAA and ISO / IEC27001 standards. Data collection was done by visiting the researchers in person and observing and reviewing the documents related to the standards and asking questions from HIS experts (4 people in each hospital).

    Results

    The findings of the study showed that the technical standards of 100% in Bahman 22 Hospital and in Hakim Hospital had the highest standards of information security policy of 100% and information security organizations of 90%.

    Conclusion

    Despite the desirability of information security in the hospitals under study, because so much information is exchanged in hospitals on a daily basis, non-compliance with nano-level security can cause irreparable damage to hospitals. Therefore, the managers of health information management and information technology departments of hospitals should try to identify the vulnerabilities and plan to improve the shortcomings of hospital information security.

    Keywords: Standard, Information Security, Hospital Information System, HIPAA, ISO, IEC27001
  • Mahmoud Mansouri, Arezo Tarimoradi*, Ahmad Mansouri, Fatemeh Zam, Mustafa Olghan-Abadi Pages 143-155
    Introduction

    Nonsuicidal self-injury is one of the conditions for further study; Therefore, the present study aimed to predict nonsuicidal self-injury (NSSI) in adolescents based on stressful life events, maladaptive schemas and spiritual coping.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of this study consisted of all high school students in public schools in Karaj in the academic year 2020-2021. The sample consisted of 351 high school students who were selected online during Covid 19 disease. Participants responded to the revised stressful life events screening questionnaire (SLESQ-R), the Young schema questionnaire-short form (YSQ-SF), the spiritual coping questionnaire (SCQ), and the deliberate self–harm inventory (DSHI). The collected data were analyzed using SPSS software using Pearson correlation and regression analysis methods.

    Results

    The findings showed that there is a significantpositive relationship between stressful life events, maladaptive schemas, negative spiritual coping and NSSI (p< 0.01). Stressful life events, maladaptive schemas, and negative spiritual coping also predict NSSI in adolescents (p< 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that stressful life events, maladaptive schemas and spiritual coping play an important role in adolescents' NSSI; Therefore, paying attention to these variables in the psychopathology and preparing educational interventions in this field can be useful.

    Keywords: Maladaptive schemas, nonsuicidal self-injury, spiritual coping, stressful life events
  • Bahman Ebrahimi, Marefat Siyahkohiyan*, Ali Khazani, Sajjad Anoshirvani, Lotfali Bolboli, Fatmeh Asadi Pages 156-166
    Introduction

    Genetics, nutrition and lifestyle interact to cause type 2 diabetes and obesity. On the other hand, there are conflicting reports about the effect of strength training on cardiovascular health and metabolic factors in professional heaviest-weight-class athletes. The aim of this article was to report single nucleotide changes in some genes associated with muscle strength and type 2 diabetes in an elite heaviest-weight-class athlete using the WES method.

    Case

    After obtaining written consent from one of the athletes in the men's national weightlifting team, 5 cc of blood was received. After DNA extraction from blood sample, the WES method was used to examine the genes.

    Conclusion

    Single nucleotide changes in KCNJ11 (rs5213, rs5215, rs1800467, rs5219) and PCK1 (707555) genes were observed in the athlete's genome. New variants (230845794A> G and 230845977G> A) were also observed in the AGT gene and (61564052A> G and (61573761T> C) in the ACE gene. New studies with larger sample sizes are needed to determine the exact association of these variants with muscle strength or type 2 diabetes in elite heaviest-weight-class in weightlifters.

    Keywords: Genes, Exercise, Elite Athletes, Type 2 diabetes, muscles