فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 119، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد قرقچیان، امیدعلی عادلی*، مژگان صفا، محمدرضا پورفخاران صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    زنجیره تامین لارج ترکیبی از چهار زنجیره ناب، چابک، تاب آور و سبز است. هر کدام از انواع زنجیره تامین، الزامات خاص خود را دارد که ممکن است در تعارض با الزامات زنجیره تامین دیگر باشد. تحقیق حاضر به دنبال شناسایی انواع ریسک های پیش روی زنجیره تامین لارج می باشد.

    روش بررسی

      تحقیق حاضر از نظر بنیان فلسفی به علت به کارگیری روش های کمی، ماهیت اثباتی دارد. از منظر جهت گیری، پژوهش دارای رویکرد کاربردی بوده و روش شناسی آن چندگانه است. جامعه آماری تحقیق، خبرگان زنجیره تامین صنعت خودرو هستند که با به کارگیری روش قضاوتی برای نمونه گیری انتخاب شدند. در این پژوهش از دو روش دلفی فازی و بهترین- بدترین برای تحلیل داده ها استفاده شد. این تحقیق در بازه زمانی بهمن 1399 تا تیر 1400 انجام شده است.

    یافته ها:

     در ابتدا از طریق مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان، 41 ریسک شناسایی شد که این 41 ریسک در قالب 13 ریسک اصلی معرفی شده اند. هر کدام از این ریسک ها مربوط به زنجیره تامین خاصی هستند. در ادامه این ریسک ها با دلفی فازی غربال شدند و 25 ریسک حذف شد. ریسک های باقی مانده با کاربست تکنیک بهترین- بدترین اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد ریسک های مشکلات تامین مالی، برنامه ریزی تولید، تغییر سلایق مردم و ضعف فرایندها و فناوری بازیافت، دارای بیش ترین اولویت در هر یک از اجزای زنجیره تامین لارج  هستند.

    بحث و نتیجه گیری:

     تنوع بخشی به ابزارهای تامین مالی، استفاده از روش های جدید بازاریابی و داشتن رویکرد تیمی در توسعه محصولات، توجه به روندهای موثر روی رفتار مصرف کننده در آینده و بررسی تغییرات رفتار خرید مشتریان، مهم ترین پیشنهادهای پژوهش برای پاسخ به ریسک هستند.

    کلیدواژگان: ریسک زنجیره تامین، زنجیره تامین لارج، رویکرد ترکیبی، صنعت خودرو
  • ملیحه عرفانی*، طاهره اردکانی، سمانه مومنی اردکانی صفحات 17-30
    زمینه و هدف

    امروزه گردشگری یکی از عوامل اصلی توسعه اقتصادی‎ ‎و اجتماعی در بسیاری از ‏مناطق جهان است. کشور ایران با وجود تنوع بالای منابع تفرجی طبیعی و فرهنگی جایگاه واقعی خود را چه در گردشگری خانگی و چه گردشگری دورن مرزی نیافته است. شهرستان سپیدان واقع در استان فارس نیز از این قاعده مستثنی نیست. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل انسانی موثر بر گردشگری این شهرستان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه بر اساس چارچوب ارایه شده در روش SWOT عوامل انسانی موثر بر گردشگری شهرستان سپیدان در قالب عوامل خارجی (فرصت و تهدید) و داخلی (قوت و ضعف) تهیه و از کارشناسان خبره در بازه لیکرت نظرخواهی شد. مجموعه نظرات جهت بررسی نقش عوامل فرصت و تهدید بر عوامل قوت و ضعف گردشگری با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری- حداقل مربعات جزیی (SEM-PLS) بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج این مطالعه نشان داد که 50 % تغییرات عامل قوت با سایر عوامل و30 % ضعف های گردشگری با عامل خارجی فرصت و تهدید تبیین می شود. در مدل پژوهش نقش عامل خارجی فرصت بر عامل داخلی قوت مثبت و معنی دار (01/0>p) به دست آمد، همچنین نقش عامل خارجی تهدید بر عامل داخلی ضعف نیز مثبت و معنی دار (05/0>p) است و برای سایر مسیرها اثر معنی داری در مدل به دست نیامد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    گردشگری منطقه مورد مطالعه با توجه به معنی دار بودن اثر عوامل خارجی بر عوامل داخلی در موقعیت تهاجمی و تدافعی قرار دارد. استفاده از روش های نوین آماری مانند حداقل مربعات جزیی (‏PLS‏)‏ کمک می کند تا با اعتماد بیشتری راهبردهای توسعه گردشگری را تعیین و جهت گیری اقدامات مدیریتی را در آینده هدایت کرد.

    کلیدواژگان: مدل سازی، گردشگری، حداقل مربعات جزئی (PLS)، ماتریس SWOT
  • شراره محمودی، مژگان احمدی ندوشن* صفحات 31-45
    زمینه و هدف

    میزان غلظت PM2.5 (ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون) به دلیل مضرات آن بر سلامت انسان، به یک نگرانی عمومی در شهرها مبدل شده است. در این پژوهش، با توجه به اهمیت موضوع آلودگی هوا، اثر شرایط ترافیک شهری بر روی انتشار آلاینده هوای شهری (PM2.5) با استفاده از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) و درون یابی به روش وزن دهی معکوس فاصله (IDW) با بهره گیری از نرم افزار ArcGIS 10.5 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    داده های غلظت PM2.5  در سال 1398 از 9 ایستگاه های سنجش آلودگی هوای شهرداری اصفهان، داده های بلوک جمعیتی و میزان تردد خودرو در شهر جمع آوری و وارد مدل GWR گردید و تهیه نقشه پهنه بندی غلظت آلاینده (به صورت فصلی) به روش IDW انجام گرفت.

    یافته ها

    پس از اجرای رگرسیون وزنی جغرافیایی روی پارامترهای مدل، به منظور ارزیابی اعتبار مدل، مقدار R2 محاسبه و به جهت بررسی آزمون خودهمبستگی مکانی از شاخص موران استفاده گردید. نزدیک بودن R2 ذرات معلق به عدد 1 نشان دهنده کارایی بالای مدل است. نتایج شاخص موران نشان داد که مدل GWR مدل خوبی برای بررسی الگوی زمانی مکانی ذرات معلق بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    پس از مقایسه نقشه ها و بررسی پارامترهای ضریب تعیین، مشخص گردید که تردد خودرو و جمعیت (متغیرهای مستقل) بر روی افزایش آلاینده PM2.5 تاثیر مستقیم دارد. همبستگی بالایی با میزان R2=0.75 بین آلاینده PM2.5، و متغیرهای مستقل، به خصوص در فصل تابستان مشاهده شد.

    کلیدواژگان: ترافیک، اصفهان، PM2.5، رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR)، مدل IDW
  • مهسا میرسلامی*، علی عمرانی پور صفحات 47-60
    زمینه و هدف

    فضاهای میانی با هدف اتصال، ارتباط و دارا بودن مفاهیم و معانی متعدد، ماهیتی دو وجهی می یابد که هم فرایند و هم محصول می شود. تاثیر فضای میانی در پیوستگی فضایی عناصر معماری و شهری در ایران، اوج هنر معماری ایرانی را در ساخت و سازمان دهی فضایی مجموعه های معماری و شهری، نحوه اتصال مقیاس کلان شهری به مقیاس میانه ای محله و در نهایت پیوند دادن آن با مقیاس خرد می باشد. این کار از طریق شناسایی و سازمان دهی متناسب عناصر میانی در طیف وسیعی از مقیاس ها امکان پذیرگردیده است. مساجد در جایگاه یکی از مهم ترین ارکان هویت شهر اسلامی و به عنوان یک مکان جمعی محسوب می شوند و از طرفی یکی از وجوه روابط و تعاملات پویای مسجد، ویژگی های فضایی معماری و نوع روابط و چیدمان فضایی آن است، لذا پژوهش حاضر به نقش فضاهای میانی در در نظام توده- فضا و چگونگی آن بر نحوه رفتارهای جمعی در  مساجد می پردازد.

    روش بررسی

    ردیابی فعالیت ها، گردآوری داده ها و فنون کار میدانی در سه مسجد شهر قزوین مورد مطالعه قرار گرفته است و به منظور بررسی نقش و جایگاه فضای میانی با دیدگاه ساختاری و هندسی به صورت شبیه سازی از تیوری نحو فضا - با بکارگیری شاخص های چیدمان فضایی- با نرم افزار depthmap10 بهره گیری شده است و در ادامه برای با طرح کردن پرسشنامه و با بهره گیری از "نرم افزار آماری Spss22 " وزن مولفه های موثر بر چگونگی رفتارهای جمعی مورد تحلیل همبستگی قرار گرفتند. 

    یافته ها

    حاکی از آن است که؛ وجود فضاهای میانی سبب تفکیک فضایی، قلمرویابی در عرصه های مختلف مسجد می شود که این امر تاثیر بهینه ای بر سازمان عملکردی فضاهای جمعی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین قرارگاه رفتایی ایجاده شده توسط فضای میانی می تواند فعالیت های متنوعی را در حیطه های مختلف؛ به طور مثال از قلمرو خلوت تا حس تعامل کاربران را جوابگو باشد، این موضوع خود می تواند سبب جذب افراد بیشتری به فضای مسجد شود.

    کلیدواژگان: فضای میانی مسجد، توده، فضا، عملکرد جمعی، نحو فضا
  • لیلا رحیمی نسب، حسین وظیفه دوست*، کریم حمدی صفحات 61-72
    زمینه و هدف

    منظور از فناوری های سازگار با محیط زیست به کالا و خدمات، قوانین، راهبردها و سیاست هایی اشاره دارد که سبب کاهش یا رفع آسیب رسیدن به محیط زیست یا اکوسیستم شود. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر نقش مدیریت اینترنت اشیا به عنوان فناوری های سازگار با محیط زیست در گسترش و بهبود تجارت انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در سال 1400انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه بود. حجم نمونه این پژوهش، 385 نفر است که سن بیشتر آنها بین 30تا 39 سال می باشد. در مطالعه حاضر روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب برابر 82/0 و 86/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها در این پژوهش از نرم افزار آماری SPSS ورژن 21 و روش های آمار توصیفی (میانگین ، انحراف معیار) و استنباطی آزمون T تک نمونه ای استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که بین مدل شبکه ای اینترنت اشیا و مشارکت اکوسیستم ها ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد که بین تعاملات اکوسیستم های  تجارت الکترونیک ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری:  

    به طور کلی نتایج نشان داد که بین تعاملات اکوسیستم های  تجارت الکترونیک با استفاده از معماری اینترنت اشیا سازگار با محیط زیست رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فناوری های سازگار با محیط زیست، اینترنت اشیا، بهبود تجارت
  • داریوش جرس، سید محمود شریعت*، سید مسعود منوری، علیرضا قره گوزلو صفحات 73-87
    زمینه و هدف

    مکانیابی به منظور توسعه زیر ساخت ها و کاربری های حساس یک از پیش شرط های دستیابی به توسعه پایدار است. در این مطالعه با استفاده از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره و قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی یک مدل مکانی به منظور توسعه گروه های مختلف صنایع در استان البرز ارایه شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از مرور منابع و نظرات کارشناسی معیارها و شاخص های اثرگذار بر توسعه صنایع شناسایی و  سپس با استفاده از روش تحلیلی سلسله مراتبی فازی وزن هر یک از معیارها و شاخص ها مشخص شد در ادامه با استفاده از وزن های به دست آمده بر اساس یک رابطه خطی نقشه پهنه های مستعد توسعه صنعتی در منطقه تهیه شد به منظور شناسایی مناطق برای توسعه هر یک از گروه های صنایع از روش تاپسیس سلسله مراتبی فازی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد از بین سه گروه معیار محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی، معیارهای محیط زیستی بیشترین وزن را در رابطه با توسعه صنعتی دارا است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد بیشترین پتانسیل در رابطه با توسعه گروه های صنعتی در محدوده استان البرز مربوط به صنایع غذایی و کشاورزی است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه استفاده از مدل های تصمیم گیری فازی راه حلی کارآمد در جهت رفع نقص سایر روش های تصمیم گیری است. تحلیل نتایج نشان داد بسیاری از مناطق استان البرز فاقد توسعه صنایع است بیشترین محدودیت به منظور توسعه صنایع در استان البرز مربوط به معیارها و شاخص های محیط زیستی است.

    کلیدواژگان: گروه های صنایع، توسعه پایدار، تصمیم گیری چندمعیاره، سیستم اطلاعات جغرافیایی، البرز
  • زهرا حسن نژاد*، سعید محرابیان صفحات 89-103
    زمینه و هدف

    انتخاب مکان مناسب جهت تخلیه و دفن پسماندها، یکی از مسایل حساس تصمیم گیری است،که نیازمند یک ارزیابی جامع می باشد. با توجه به حجم بالای تولید پسماندهای عمرانی و ساختمانی و همچنین میزان بالای این پسماندها نسبت به کل پسماندهای تولیدی، تعیین محلهای مناسب جهت دفن این نوع از پسماندها را به صورت مجزا، ضروری می سازد. بنابراین این پژوهش متدولوژی خود را با این هدف ارایه نموده است.

    روش بررسی

    ارزیابی مکانها در این پژوهش سه مرحله ای است. در مرحله اول، پس از تعیین معیارهای موثر و تعیین وزن آنها توسط روش بردارویژه و به صورت سلسله مراتبی، مناطق مورد مطالعه با 28 معیار با سیستم اطلاعات جغرافیایی ([1]GIS) به صورت فازی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحله دوم، مناطق معرفی شده توسط GIS، با هفت معیار دیگر با روش FVIKOR[2] رتبه بندی شدند. در مرحله سوم رتبه بندی نهایی مکانها با 2 معیار«امتیازهای بدست آمده از GIS» و«امتیازهای بدست آمده از روش  «FVIKOR انجام پذیرفت.

    یافته ها: 

    وزن نهایی معیارهای ارزیابی با روش های GIS و FVIKOR به ترتیب 84/0 و 14/0 گردید و طی سه مرحله 21 مکان رتبه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    رویکرد مورد استفاده در این پژوهش استفاده از (GIS) و منطق فازی، لحاظ نمودن وزن و اهمیت نسبی هر معیار و استفاده از یک روش مناسب برای رتبه بندی، موجب بالا رفتن دقت و اطمینان ارزیابی شده است و همچنین قدرت مانور بیشتر در برنامه ریزی و تصمیم گیری برای مدیران شهری را فراهم می سازد و بدین جهت برای مکان یابی در حوزه های دیگر به خصوص مکان یابی تسهیلات نامطلوب قابل استفاده است. 

    کلیدواژگان: مکانیابی، پسماندهای عمرانی و ساختمانی، Vikor، GIS، کرج
  • محمد محمودی میمند*، توحید علیزاده حسین حاجلو، رضا نوروزی اجیرلو، مجتبی اشرفی سلطان احمدی صفحات 105-120
    زمینه و هدف

    مدیریت منابع انسانی سبز، مهم ترین رکن مدیریت سبز است و در سال های اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران مدیریت منابع انسانی را به خود معطوف کرده است. مدیریت سبز با بهینه سازی منابع و کاهش اتلاف انرژی در حال گذر از سیستم های مالی مبتنی بر صنعت به سمت اقتصاد مبتنی بر استعداد و ظرفیت ها می باشد. هدف از این پژوهش، طراحی مدل ساختاری مدیریت منابع انسانی سبز برمبنای نظام های مدیریت منابع انسانی است که برای نخستین بار در ادبیات مدیریت منابع انسانی سبز ارایه شده است.

    روش بررسی

      در این پژوهش ابتدا از مطالعه نسبتا گسترده ادبیات موضوع مدیریت منابع انسانی سبز، مهم ترین عوامل حیاتی موفقیت مدیریت منابع انسانی سبز استخراج شد. سپس این عوامل از طریق پرسشنامه ای برای 150 نفر شامل مدیران و کارشناسان وخبرگان در بانک کشاورزی استان اردبیل فرستاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات پرسشنامه، شاخص های ابتدایی با استفاده از تحلیل عاملی تایید و در چهار عامل قرار گرفت. با کمک مدل سازی ساختاری - تفسیری  و نظر خواهی از ده نفر خبره بانک کشاورزی استان اردبیل این عوامل تجزیه و تحلیل و روابط بین متغیرها کشف شد.

    یافته ها

      نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری درباره چهار عامل بدست آمده که در پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز نقش دارند، نشان می دهد که عامل تفکر سبز و عامل مدیریت محیط زیست، قدرت نفوذ و وابستگی ضعیفی دارند. عامل مدیریت منابع انسانی از قدرت نفوذ ضعیف ولی وابستگی بالایی برخوردار بوده و عامل حرکت سبز دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی است. همچنین نتایج نشان داد که عامل حرکت سبز در زمینه پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز در بانک کشاورزی استان اردبیل کلیدی بوده و باید در اولویت قرار گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این است که  متغیرهای تایید شده در قالب چهار عامل مدیریت منابع انسانی، مدیریت محیط زیست، تفکر سبز، حرکت سبز دسته بندی شده اند (عامل ابتکارات سبز شامل عوامل تفکر سبز و حرکت سبز  می باشد). همچنین نتایج نشان می دهد که عوامل حرکت سبز و تفکر سبز به ترتیب بیشترین تاثیرگذاری را بر عوامل دیگر داشته و متغیرهای مدیریت منابع انسانی و مدیریت محیط زیست بیشترین تاثیرپذیری را از عوامل دیگر دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، مدل سازی ساختاری- تفسیری، بانک کشاورزی استان اردبیل
  • حدیث دانش یار، سید مهدی میردامادی*، مهرداد نیک نامی، فرهاد لشگرارا صفحات 121-135
    زمینه و هدف

    شناسایی موانع و چالش های فراروی اجرای مدیریت مشارکتی در شهرداری تهران و آگاهی از آسیب ها و برخورد عالمانه و دلسوزانه با آن ها می تواند زمینه نهادینه کردن اهداف مدیریت مشارکتی و توسعه مبتنی بر دانایی را در سطح نظام اداری شهرداری های کشور تسهیل نماید .پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و چالش های فراروی اجرای مدیریت مشارکتی فضای سبز در شهرداری تهران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این طرح ، نظرات خبرگان استخراج و دسته بندی شده و با استفاده از تکنیک دلفی کلاسیک، مدل نهایی تحقیق تدوین گردید. اعضای پانل دلفی شامل ده نفر از خبرگان فضای سبز شهرداری منطقه 4 تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در فرایند تحقیق مشارکت داشتند. به منظور پردازش اطلاعات و تحلیل داده های آماری تحقیق، از نرم افزارهای Atlas ti win 7 وSPSS win18 استفاده گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه در بررسی کیفی موانع و چالش های فراروی مدیریت مشارکتی فضای سبز ، موانع و چالش ها در شش مولفه موانع ساختاری سازمانی، موانع مدیریتی، موانع فردی، موانع اجرایی قانونی،موانع فرهنگ سازمانی و زمان دسته بندی شد.

    بحث و نتیجه گیری

      براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، در بخش موانع ساختاری- سازمانی، گویه شفاف نبودن سطح مشارکت مورد انتظار مدیران از کارمندان و در بخش موانع فرهنگ سازمانی، گویه عدم بسترسازی مشارکت شهروندان ،مهمترین چالش ها و موانع فراروی اجرای نظام مدیریت مشارکتی فضای سبز در شهرداری تهران را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، فضای سبز شهری، رویکرد کیفی، شهرداری تهران
  • ایمان همایون نژاد*، امیرحسام حسنی، اکرم الملوک لاهیجانیان صفحات 137-151
    زمینه و هدف

    آب دریاچه ها و مخازن در مناطق معتدله در برخی از فصول دچار لایه بندی حرارتی می شود و بررسی چگونگی مدل لایه بندی و زمان آن می تواند امکان طراحی یک الگوی مناسب برای مدیریت کیفی آب و حتی پایش را فراهم آورد. این پژوهش با هدف تعیین تغییرات دما در ترازهای مختلف آب و مدل حرارتی مخزن شماره یک چاه نیمه زابل جهت مدیریت بهینه این منبع با ارزش انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی از طریق تعیین ایستگاه نمونه برداری و برداشت آب از 8 عمق مختلف آب (از سطح آب تا عمق 15 متری) از مهر 94 تا مهر 95 طی 12 ماه بصورت ماهیانه انجام شد. به همراه دما فاکتورهایDO،EC ، TDS و PH در اعماق مختلف مخزن نیز بررسی گردید. در نهایت از تحلیل های آماری چند متغیره برای تفسیر مجموعه داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    لایه بندی حرارتی در چاه نیمه از اوایل بهار در اردیبهشت ماه آغاز می گردد و تقریبا در هر سال تا اوایل آبان به مدت 6 ماه ادامه می یابد این پدیده در اواسط تابستان و تیرماه به شدیدترین حالت خود می رسد. لایه بندی با شروع فصل پاییز بدلیل تغییرات اقلیمی از بین رفته و مخزن همگن می گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    فاکتورهای کیفی در این مخزن تحت تاثیر لایه بندی تغییر می کنند اما میانگین آنها در مقایسه با استانداردهای جهانی مناسب بوده و آب مخزن قابلیت کاربری آشامیدنی را دارد. در راستای مدیریت کیفی این منبع باید گفت برداشت آب در بهار و  بخصوص تابستان از ترازهای مختلف آب، کیفیت های متفاوتی را در اختیار مصرف کننده  قرار می دهد و هرچقدر عمق برداشت به بستر نزدیک تر گردد کیفیت آب بدست آمده پایین تر است. اما کیفیت آب در اعماق مختلف دریاچه در پاییز و زمستان تقریبا یکسان و نزدیک بهم است.

    کلیدواژگان: چاه نیمه شماره یک، لایه بندی حرارتی، کیفیت آب
|
  • Mohammad Ghoroghchian, Omid Ali Adeli *, Mozhgan Safa, MohammadReza Pourfakharan Pages 1-15
    Background & Objectives

    LARG supply chain is a combination of four supply chains: lean, agile, resilient and green. Each type of supply chain has its own requirements that may conflict with other supply chain requirements. The study seeks to identify the types of risks facing the LARG supply chain.

    Material and Methodology

    The present study has a positive nature in terms of philosophical foundations due to the use of quantitative methods. From the orientation point of view, the research has an applied approach and its methodology is multiple. The statistical population of the study is the experts of the supply chain of the automotive industry who are selected using a judgmental method for sampling. In this study, two methods of fuzzy Delphi and best-worst were used to analyze the data.

    Findings

    Initially, 41 risks were identified through literature and interviews with experts. In the following, these 41 risks are presented in the form of 13 main risks. Each of these risks is related to a specific supply chain. These risks were then screened by fuzzy Delphi and 25 risks were excluded. The remaining risks were prioritized using the BWM. The results showed that the risks of financing problems, production planning, changing customer demands and weakness of processes and recycling technology have the highest priority in each component of the LARG supply chain.

    Discussion and Conclusion

    Diversifying financing tools, using new marketing methods and having a team approach in product development, paying attention to trends affecting future consumer behavior and examining changes in customers' buying behavior are the most important suggestions.

    Keywords: Supply Chain Risk, LARG Supply Chain, Mixed Approach, Automotive industry
  • Malihe Erfani *, Tahereh Ardakani, Samaneh Momeni Ardakani Pages 17-30
    Background & Objectives

    Todays, tourism is one of the significant components of economic and social development in many regions in the world. Despite of high diversity of natural and cultural resources, Iran doesn’t find its real rule in indoor and inbound tourism. Sepidan County in Fars province is not excluded from this fact. Therefore, the present study conducted to investigate the human factors affecting tourism in this city.

    Material and Methodology

    In this research, affective human internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) on tourism in this region were provided on the basis of framework of SWOT method. These affective factors were questioned from experts in Likert scale. These answers were analyzed by structural equation modeling- partial least square (SEM- PLS) to survey rule of opportunities and threats on strengths and weaknesses of tourism.

    Findings

    In according to results, 50 percent of changes in strengths were determined by other factors and 30 percent of tourism weaknesses by opportunities and threats. In the model, rule of external opportunities factor on internal strength factor was positive and significance (p < 0.01), also the effect of external threats factor on internal weaknesses factor was positive and significance (p < 0.05) and there weren’t significant path between other factors in this model.

    Discussion and Conclusion

    Tourism in studied area according to the significant effects of external factors on internal factors is in aggressive and defensive positions. Using the new statistical methods like Partial least squares (PLS)‎ helps to determine strategies for the future and guide direction of management actions with more evidence.

    Keywords: Modeling, Tourism, Partial least squares (PLS), SWOT Matrix
  • Sharareh Mahmoudi, Mozhgan Ahmadi Nadoushan * Pages 31-45
    Background & Objectives

    PM2.5 concentration has become a public concern in cities due to its harmful effects on human health. In this study, due to the importance of air pollution, the effect of urban traffic conditions on the emission of urban air pollutants (PM2.5) was studied using geographic weight regression model (GWR) and IDW interpolation method.

    Material and Methodology

    For this purpose, concentration of PM2.5 in 2019 was collected from 9 air pollution monitoring stations of Isfahan Municipality and population data and traffic in the city were collected and entered into the model. Interpolation IDW method was used for preparing seasonal air pollutants dispersion maps. After performing geographical weight regression on the model parameters and in order to evaluate the validity of the model, the RMSE parameter was used, which is obtained from the difference between the actual value of the concentration and the predicted value and indicates the predictive power of the model. Finally, R2 values ​​were calculated and Moran's index was used to examine the spatial autocorrelation test.

    Findings

    After performing geographical weight regression on the model parameters, in order to evaluate the validity of the model, the value of R2 was calculated and the Moran index was used to examine the spatial autocorrelation test.

    Discussion and Conclusion

    According to the amount of R2=0.75 for PM2.5, a direct correlation has been shown between this pollutant and independent variables, especially in the summer. The Moran index results showed that the GWR model was a good model for investigating the spatial temporal pattern of suspended particles.

    Keywords: Traffic, Isfahan, PM2.5, Geographically weighted regression (GWR), IDW model
  • Mahsa Mirsalami *, Ali Omranipour Pages 47-60
    Background and Objective

    Intermediate spaces have a two-dimensional nature with the aim of connecting, communicating and having multiple concepts and meanings. It becomes both a process and a product. The effect of the middle space on the spatial continuity of architectural and urban elements in Iran is the peak of Iranian architectural art in the construction and spatial organization of architectural and urban complexes, how to connect the metropolitan scale to the middle scale of the neighborhood and finally link it with the micro scale. This is made possible by the proper identification and organization of intermediate elements across a wide range of scales.

    Material and Methodology

    Since mosques are one of the most important pillars of the identity of the Islamic city and as a collective place and on the other hand one of the aspects of dynamic relationships and interactions of the mosque is the spatial features of architecture and its type of relations and spatial arrangement. Intermediate spaces in the mass-space system and how it deals with the organization of the collective performance of mosques.

    Findings

    Data collection, activity tracking and fieldwork techniques in three mosques in Qazvin have been studied.In order to investigate the role and position of the middle space from a structural and geometric point of view, the theory of space syntax with depthmap10 software has been used quantitatively using spatial arrangement indicators. The above method was used, so for the accuracy of syntax data, correlation is analyzed through a questionnaire and Spss22 statistical software.

    Discussion and Conclusion

    Findings and results of the study indicate that; Existence of middle spaces causes spatial separation, territory in different areas in the mosque, which has an optimal effect on the functional organization of public spaces, so that the territory of privacy is responsible for the sense of user interaction, which can attract more people to the mosque.

    Keywords: In-between Space of the mosque, collective space, Collective performance, Space Syntax
  • Leila Rahiminasab, Hosein Vazifehdoost *, Karim Hamdi Pages 61-72
    Background & Objectives

    Eco-friendly technologies refers to goods and services, laws, strategies and policies that reduce or eliminate damage to the environment or ecosystem. Therefore, this study was conducted to investigate the impact of the role of IoT management as environmentally friendly technologies in expanding and improving business.

    Material and Methodology

    This study is descriptive-analytical and was conducted in 2021. The data collection tool in this study was using a questionnaire. The sample size of this research is 385 people, most of whom are between 30 and 39 years old. In the present study, the validity and reliability of the questionnaire were obtained as 0.82 and 0.86, respectively. To analyze the data in this research, SPSS version 21 statistical software and descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential one-sample T-test methods were used.

    Findings

    The findings of the research showed that there was a significant relationship between the Internet of Things network model and ecosystem participation (P<0.05). Also, the results showed that there was a significant relationship between the interactions of e-commerce ecosystems (P<0.05).

    Discussion and Conclusion

    In general, the results showed that there is a significant relationship between the interactions of e-commerce ecosystems using the environment-friendly Internet of Things architecture.

    Keywords: Eco-friendly technologies, Internet of Things, Business improvement
  • Dariush Jaras, Seyed Mahmoud Shariat *, Seyed Masoud Monavari, Alireza Gharagozlou Pages 73-87
    Background & Objectives

    Locating to develop infrastructures and sensitive applications is one of the preconditions for achieving sustainable development. In this study, using a multi-criteria decision making model and the capabilities of the GIS, a spatial model is developed for the development of various industrial groups in the province of Alborz.

    Material and Methodology

    In this study, the criteria and indicators affecting the development of industries identified by reviewing the references and expert opinions. Then, using the fuzzy hierarchical analysis, the weight of each of the criteria and indicators was determined using the weight the obtained data are based on a linear relationship between the map of areas susceptible to industrial development in the region. In order to the fuzzy hierarchy TOPSIS method used to identify the areas for the development of each the industrial groups.

    Findings

    The results of this study show that among the three groups of environmental, economic and social criteria, environmental criteria have the highest weight in relation to industrial development. Also, the results showed that the highest potential in relation to the development of industrial groups in the Alborz province is related to food and agriculture industries.

    Discussion and Conclusion

    Based on the results of the study, using efficient fuzzy decision-making models to address the defects of other decision-making methods. Analysis of the results shows that in many parts of the province of Alborz, there is no development of industries. The most limitation for development of industries in Alborz province is related to environmental criteria and indicators.

    Keywords: Industrial Groups, Sustainable development, Multi-criteria decision making, GIS, Alborz province
  • Zahra Hasannezhad *, Saeid Mehrabian Pages 89-103
    Background and Objective

    Selecting a suitable site for construction and demolition waste management facilities, is one of the critical decision-making issues, which requires a comprehensive evaluation. The high amount of construction and demolition waste produced compared to the total production of waste makes it absolutely necessary to determine suitable sites for landfilling this type of waste. The objective of this study is to present the methodology to select a suitable site for this kind of waste.

    Material and Methodology

    There are three steps in evaluating the sites in this research. In the first step, after determining the effective factors and determining their weight by the Eigenvector Method and hierarchically, the studied areas were evaluated with 28 criteria in a fuzzy method by geographic information system (GIS). In the second step, the suggested areas by GIS, by 7 other criteria were rated by the use of FVIKOR and the score of each area was found. In the third step Final rating of sites were done by two criteria (the achieved scores of GIS and the achieved scores of the FVIKOR method).Findings The final weight of evaluation criteria by GIS and FVIKOR methods was 0.86 and 0.14, respectively, and 21 places were ranked in three steps.

    Discussion and Conclusion

    The approach used in this study is using (GIS) and fuzzy logic, considering the weight and relative importance of each criterion and use a suitable method for rating that increases accuracy and reliability of assessment.

    Keywords: Site selection, construction, demolition waste, VIKOR, GIS, Karaj
  • Mohammad Mahmoodi Meymand *, Tohid Alizadeh Hossein Hajlou, Reza Norouzi Ajirloo, Mojtaba Ashrafi Sultanahmadi Pages 105-120
    Background and Objective

    The aim of this study, is to design a structural model of management of green human resources on the foundation of human being management system that offers for the first time in the green human management’s literature.

    Material and Methodology

    In this study first the most important factors of vital cases which cause the success in management derived. Then, these factors were given to 150 experts of Keshavarzi bank of Ardabil province by questionnaire. After the gathering questionnaire, preliminary dials with the use of analyses stand in four elements. With the help of structural-explanatory model and asking from 10 virtuosos of agricultural bank of Ardabil province these factors analyzed and relationship between these variables discovered.

    Findings

    The results of interpretive structural modeling on the four factors involved in the implementation of green human resource management show that the factor of green thinking and the environmental management factor have weak influence and weakness. Human resource management factor has weak influence but high dependence and green movement factor with high influence and low dependence. Results show that, the green move factors in the green human resource management in agricultural bank of Ardabil province was vital and must be in the first grade.

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that approved variables were categorized into four factors of human resource management, environmental management, green thinking, green movement (Green Initiatives include Green Thinking and Green Movement). The results also show that green movement factors and green thinking have the most impact on other factors, respectively, and human resource management and environmental management variables are most influenced by other factors.

    Keywords: Management of green human resources, Interpretive Structural Modeling (ISM), Keshavarzi bank of Ardabil province
  • Hadis Daneshyar, Seyad Mehdi Mirdamadi *, Mehrdad Niknami, Farhad Lashgarara Pages 121-135
    Background and Objective

    Identifying the obstacles and challenges facing the implementation of participatory management in Tehran Municipality and being aware of the harms and dealing with them in an academic and compassionate way can facilitate the institutionalization of the goals of participatory management and knowledge-based development at the level of the administrative system of the country's municipalities. The present study was carried out with the aim of identifying and implementing the challenges of participatory green space management in Tehran Municipality.

    Material and Methodology

    In this project, the opinions of experts extracted and categorized. The final research model was developed using the classical Delphi technique. The members of the Delphi panel consisted of ten green space experts from Tehran Municipality, District 4, who participated in the research process using purposive sampling. Atlas ti win 7 and SPSS win18 software used to process information and analyze statistical data.

    Findings

    In this research, the qualitative study of barriers and challenges to participatory green space management, barriers and challenges classified into six components of organizational structural barriers, managerial barriers, individual barriers, legal executive barriers, organizational culture barriers and time.

    Discussion and Conclusion

    Based on the results of this study, in the structural-organizational barriers section, the level of transparency expected by managers from employees is not clear and in the organizational culture barriers section, the lack of citizen participation is the most important challenges and obstacles to implementation. Participatory management system of green space in Tehran Municipality.

    Keywords: Participatory Management, ‌Urban Green Space, ‌Qualitative Approach, ‌Tehran Municipality
  • Iman Homayoonnezhad *, AmirHessam Hassani, Akramolmolouk Lahijanian Pages 137-151
    Background and Objective

    Water lakes and reservoirs of dams in temperate regions in some seasons due to changes in climatic conditions undergo thermal stratification. This phenomenon can change the qualitative factors of water. Therefore, studying about thermal stratification and its time can provide a suitable pattern for water quality management and even monitoring. This research was carried out with the aim of determining temperature changes at different levels of water and heat model of NO.1 Zabol Chahnime Reservoir for optimal management of this valuable resource.

    Material and Methodology

    The descriptive-analytical study was conducted through determining sampling station and monthly water harvesting from 8 different water depths (from the surface to the depth of 15 meters) from October 2015 to October 2016. Along with temperatures, TDS, EC, DO and PH factors were also investigated at different depths of reservoir. Finally, multivariate statistical analysis was used to interpret the data set.

    Findings

    The thermal stratification in NO.1 Zabol Chahnime Reservoir starts early in the spring of May, and lasts for almost 6 months from about every year until early November. This phenomenon is most severe in mid-summer and July. Stratification with the onset of the autumn season is lost due to climate change and the tank is homogeneous.

    Discussion and Conclusion

    Qualitative factors of Chah Nimeh No. 1 changed under the influence of thermal stratification in different seasons, but their overall average was appropriate according to global standards; and the reservoir water had a drinkable application. In line with the qualitative management of this reservoir, it should be noted that water harvesting from various water levels provided different qualities in spring and summer, but the water quality at different depths of lake was almost the same in the fall and winter.

    Keywords: Chah Nimeh No. 1, Thermal stratification, Water quality