فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 81 (بهمن و اسفند 1401)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 81 (بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهین بحرینی، علیرضا مرادی*، هادی پرهون صفحات 1-13
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سازگاری روانی در رابطه بین پردازش شناخت با علایم استرس پس از سانحه و ترس از عود در بیماران مبتلابه سرطان بود.

    روش کار

    در قالب یک طرح همبستگی از بین بیماران 18 تا 60 سال مبتلابه یکی از انواع سرطان های (پستان، خون و دستگاه گوارش) مراجعه کننده به بیمارستان ها و مراکز خدمات درمانی شهر تهران در شش ماهه دوم سال 1400 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 200 نفر انتخاب و به مقیاس پردازش شناختی تروما، چک لیست PCL-5، مقیاس ترس از عود سرطان و مقیاس سازگاری با سرطان پاسخ دادند. یافته ها در چارچوب مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS26 و 4 SmartPLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده از مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از رابطه منفی معنادار بین پردازش شناختی با PTSD (001/0>P=؛ 84/11=T؛473/-0=β)، پردازش شناختی با ترس از عود (001/0>P=؛ 52/10=T؛462/-0=β)، سازگاری با PTSD(001/0>P=؛ 84/11=T؛496/-0=β) و سازگاری با ترس از عود (001/0>P=؛ 12/11=T؛493/0-=β) بود. همچنین رابطه بین پردازش شناختی با سازگاری (001/0>P=؛ 52/34=T؛753/0-=β) مثبت و معنادار بود. افزون بر این، متغیر سازگاری با سرطان در رابطه بین پردازش شناختی با PTSD و پردازش شناختی با ترس از عود نقش میانجی جزیی داشت.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین عنوان کرد که بیماری سرطان چندعاملی است و نقش آسیب های شناختی و پیامدهای ناشی از آن باید به صورت ویژه موردتوجه تیم سلامت روان بیماران مبتلابه سرطان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پردازش شناختی، ترس از عود، سازگاری با سرطان، سرطان
  • سعید رستمی*، کیانوش نیرومند زندی، مهناز ایلخانی، میترا زندی صفحات 14-22
    مقدمه

    یوگا یکی از برنامه های بازتوانی می باشد که ذهن و بدن را برای پیامدهای مثبت سلامت درگیر می کند و نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تمرینات تنفسی و آرام سازی یوگا بر تنش، افسردگی و اضطراب در بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه تجربی مداخله ای، در سال 1395 در شهر کرمانشاه انجام شد. در این پژوهش، تعداد100 بیمار آماده جراحی پیوند عروق کرونر به صورت تصادفی به گروه آزمون (تعداد 50 بیمار) و گروه شاهد (تعداد 50 بیمار) در بیمارستان های منتخب تقسیم شدند. تمرینات تنفسی و آرام سازی یوگا به مدت سه روز قبل و سه روز بعد از برداشتن لوله تراشه در گروه آزمون انجام شد. داده ها توسط پرسش نامه dass21 قبل و بعد از پایان مداخله جمع آوری شدند. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، اسپیرمن و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    مطابق با یافته ها ارتباط معنی داری بین توزیع فراوانی جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات، وضعیت شغلی و سن بیماران در دو گروه مورد و شاهد یافت نشد(0.05 < P-Value). بین میانگین امتیازات تنش، اضطراب و افسردگی نمونه های پژوهش قبل و بعداز مداخله در گروه مورد تفاوت معنی داری وجود داشت(0.05P-Value<). در حالی که این تفاوت در گروه شاهد معنی دار نبود. همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین متغیرهای تنش، اضطراب و افسردگی در دو گروه مورد و شاهد بعد از انجام مداخله وجود داشت(0.05P-Value<).

    نتیجه گیری

    با انجام تمرینات کم هزینه و ساده تنفسی و ارامسازی یوگا در بیماران تحت جراحی پیوند عروق کرونر می توان در راستای بهبودی و پیشگیری از مشکلات روانشناختی به خصوص اضطراب، تنش و افسردگی گام برداشت.

    کلیدواژگان: تمرینات تنفسی، یوگا، تنش، اضطراب، افسردگی، جراحی عروق کرونر
  • محبوبه روضه، زهره میرحسینی، زهرا اباذری* صفحات 23-31
    مقدمه و هدف

    دانش عنصر اساسی یک سازمان برای دستیابی به مزیت رقابتی و حداکثر نتیجه می باشد. در حال حاضر اجرای مدیریت دانش در حوزه پزشکی و مدیریت بهداشت عمومی جهت ایجاد یک مرکز بهداشتی پژوهش محور، یک موضوع بسیار مهمی می باشد. در این راستا مدیریت سایبرنتیک به دنبال حذف ساختارهای سنتی و ناکارآمد و تسهیل ارتباطات میان بخش ها و سیستم های فرعی درون سازمانی است. مدیریت سایبرنتیک به معنای دانش کارآمد و سازمان یافته است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت سایبرنتیک و ارتباط آن با مدیریت دانش در کارکنان دانشکده پرستاری و مامایی علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر، توصیفی- مقطعی و از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان و اعضای هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد. ابزار  گردآوری داده ها، پرسشنامه ای سه قسمتی شامل اطلاعات فردی، پرسشنامه سایبرنتیک و پرسشنامه مدیریت دانش بود که به روش خودگزارشی تکمیل شد. داده های پژوهش با استفاده نرم افزار SPSS ویرایش 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته

    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین و انحراف معیار امتیازات سایبرنتیک واحدهای مورد مطالعه 3/12±4/75 در حد مطلوبی و همچنین میانگین و انحراف معیار امتیازات مدیریت دانش واحدهای پژوهش 2/10 ± 3/63 که نشان می دهد میانگین مدیریت دانش بیشتر از حد متوسط بوده است. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که بین مدیریت دانش و ابعاد تصمیم گیری مشارکتی، ساختار مسطح، جریان صحیح اطلاعات، عدالت در پرداخت و آموزش آنلاین سایبرنتیک ارتباط مستقیم معنی داری وجود دارد (05/0 < P) و با تعهد سازمانی و توسعه حس مالکیت ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مدیریت دانش در حد مطلوبی قرار دارد و همچنین سایبرنتیک در کارکنان در حد متوسطی قرار دارد. بنابراین نیاز است برنامه ریزی های منسجم در جهت ارتقای وضعیت سایبرنتیک در سازمانها انجام گیرد تا بتوان از مزایای مدیریت دانش بهره برد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سایبرنتیک، کارکنان
  • مریم احمدی، نرگس ارسلانی، فاطمه تقلیلی، فاطمه مقدم، لادن ناصح، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 32-42
    پیشینه

     رشته روانپرستاری شاخه ای از رشته پرستاری است که با تلفیق آموخته های آموزشی و به کارگیری اصول ارتباطات انسانی و نظریه های روان پرستاری به درمان و مراقبت از افراد در هر سنی که از بیماری روانی و اثرات آن رنج می برند، می پردازد.  مقایسه برنامه روانپرستاری ایران با سایر کشورها این امکان را فراهم می کند تا مشکلات و مسایل آموزشی برنامه های درسی و هم چنین عوامل زمینه ای که در شکست یا موفقیت برنامه مورد نظر نقش داشته اند، شناسایی شوند و به کمک آن ها بتوان راه حل های مناسب برای مشکلات تعیین شده پیشنهاد داد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تطبیقی برنامه درسی دوره ارشد روانپرستاری ایران و دانشکده پرستاری دوک آمریکا است.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی تطبیقی (مقایسه ای)، در سال 1401، در انجام شد که در آن شاخص های مهم برنامه درسی ارشد روانپرستاری دانشکده های پرستاری ایران و دانشگاه دوک به صورت هدفمند انتخاب شدند و تطبیق بین دو برنامه با استفاده از روش Beredy که شامل چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه است، صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    مقایسه برنامه آموزشی کارشناسی ارشد روانپرستاریدر هر دو محیط دارای شباهت ها و تفاوت هایی است. در جزییات اهداف، رسالت و چشم انداز، نحوه و سیستم پذیرش در دو دانشگاه تفاوت هایی وجود دارد. پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد روان پرستاری در ایران هنجاری و متمرکز و در امریکا ملاکی و غیر متمرکز می باشد. در هیچ یک از دانشگاه ها اهداف اختصاصی رشته تعریف نشده است. رسالت برنامه ایران در سطح ملی تعریف شده است اما دانشکده دوک در بیان رسالت خود از دیدگاهی فرامرزی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    جهت ارتقای کیفیت سلامت روان جامعه و تربیت روانپرستارانی آگاه و ماهر جهت افزایش کیفیت خدمت رسانی به افراد دچار اختلالات روانی و حفظ و ارتقای بهداشت روان در جامعه، برنامه آموزشی روان پرستاری نیاز به بررسی و بهبود مستمر در زمینه های شرایط پذیرش دانشجو، تعریف جایگاه واقعی و نقش فارغ التحصیلان، تبیین اهداف اختصاصی رشته و بازنگری در شیوه های آموزشی و ورود شیوه های آموزشی نوین دارد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، برنامه درسی، کارشناسی ارشد، روان پرستاری، آمریکا، ایران
  • نرمین برومند، قاسم نظیری*، اعظم داودی، نجمه فتح صفحات 43-55
    مقدمه

    در پاسخ به افزایش روزافزون میزان خودکشی و اقدام مجدد به خودکشی در جهان که آز آمار قابل توجهی برخوردار است؛ توجه و تمرکز روی توسعه و اجرا مداخلات پیشگیری کننده از خودکشی افزایش یافته است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش پیشیگیری از خودکشی بر واکنش پذیری شناختی، افکار خودکشی و سلامت اجتماعی در اقدام کنندگان مجدد به خودکشی بود.

    روش کار

    این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه درمانجویان اقدام کننده مجدد به خودکشی در سال 1400 در شهرستان مهاباد در محدوده سنی 20 تا 34 سال بودند که از این جامعه تعداد 40 نفر بر اساس روش نمونه گیری دردسترس و منطبق با معیارهای ورود و خروج انتخاب شده و در دو گروه مداخلهو  کنترل هر گروه 20 نفر جایگرین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسنامه سلامت اجتماعی کییز (2004)، مقیاس افکار خودکشی بک (1976) و پرسشنامه واکنش پذیری شناختی ون در دویز و ویلیامز (2003) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که برنامه آموزش پیشگیری از خودکشی بر واکنش پذیری شناختی، افکار خودکشی و سلامت اجتماعی در اقدام کنندگان مجدد به خودکشی تاثیر دارد (05/0>P). در واقع برنامه آموزش پیشگیری از خودکشی باعث کاهش واکنش پذیری شناختی و افکار خودکشی و افزایش سلامت اجتماعی در آن ها می شود.  

    نتیجه گیری

    بنابراین برنامه آموزش پیشگیری از خودکشی به عنوان روش درمانی در کاهش خودکشی و بهبود سلامت اجتماعی این افراد پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، سلامت اجتماعی، واکنش پذیری شناختی، پیشگیری
  • لیلا رفیعی، نرگس ارسلانی، سهیلا زابلی پور، طاهره گیلوری، فائزه خواجه میرزایی، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 56-74
    مقدمه

    همه گیری کووید- 19 از بزرگ ترین چالش های است که سیستم بهداشت و درمان طی چند سال اخیر با آن روبرو بوده است. پرستاران به عنوان عضو اصلی مراقبت کننده تیم درمان در این ایام تعارضات بسیاری را در زمینه ایجاد تعادل بین کار -خانواده تجربه نمودند. این مطالعه با هدف تعیین چالش های تعارض کار و خانواده و راهکاری موثر در مدیریت آن در پرستاران انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مرور یکپارچه بوده و از مقالات فارسی و انگلیسی مستخرج از پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID، MAGIRAN و IRANDOC و خارجی PubMed، EMBASE، ScienceDirect، Google Scholar، ProQuest, SCOPUSو CINHEAL در بازه زمانی 2019 تا 2022 با استفاده از کلید واژه های پرستار، تعارض کار و خانواده، کروناویروس و کووید 19 به صورت مجزا، ترکیبی و معادل انگلیسی آن با استفاده از عملگرهای بولین استفاده شد. معیار ورود شامل مطالعاتی کیفی، کمی و ترکیبی بود، که به چالش های تعارض کار و خانواده پرستاران پرداخته و در ارزیابی کیفیت گیفورد نمره قابل قبولی کسب کرده بودند.

    یافته ها

    از مجموع 256 مقاله مرتبط، 21 مقاله واجد شرایط (18 مقاله انگلیسی و 3 مقاله فارسی) مرور شدند. نتایج نشان می دهد چالش های تعارض کار و خانواده پرستاران در دوران کرونا در 3 طبقه چالش های مبتنی بر سازمان؛ چالش های مبتنی بر فرد و چالش های مبتنی بر خانواده بدست آمد.

    نتیجه گیری

    تغییر مرزها و تعادل خانواده- کار در طول همه گیری کووید 19 منجر به افزایش تعارضات در قشر پرستاری شده است. این اتفاق حاصل از نگرانی های موجود در مورد مسری بودن ویروس و تغییرات روانی و بهداشتی مربوط به ماهیت این بیماری است. در این خصوص با استفاده از حمایت های خانوادگی و سازمانی و آموزش های فردی در مقابله با بحران ها می توان میزان این تعارضات را در پرستاران کاهش داد.

    کلیدواژگان: پرستار، همه گیری، کووید 19، تعارض کار- خانواده
  • شمیلا مشرف، مریم الله دادیان*، اشرف زارعی ابوالخیر، هتاو تهرانی صفحات 75-84
    مقدمه

    ناباروری و درمان آن علاوه بردرگیری های جسمی موجب واکنش های روانی، مخصوصا اضطراب می شود. این اضطراب می تواند موفقیت درمان را تحت تاثیر قرار دهد. فشارهای اجتماعی ناباروری میتواند برخی مسایل روانشناختی ازجمله رنجش، اضطراب و پریشانی ایجاد نماید و پتانسیل باروری میتواند وضعیت اجتماعی و  عزت نفس برخی از زنان را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره روانشناختی-رفتاری بر اضطراب زنان نابارور از طریق آموزش مجازی انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی با رویکرد یک گروه مداخله و یک گروه کنترل،  که در سال 1397 با مشارکت 60 زن نابارور در اصفهان انجام شد. گروه مداخله از طریق مجازی آموزش و مشاوره شناختی - رفتاری را به صورت صوت دریافت نمودند. محتوی مشاوره شامل پنج صوت30 دقیقه ای بود بدین منطور گروه مداخله از طریق واتساپ در طی 5 هفته 5 صوت30 دقیقه ای آموزشی و مشاوره ای دریافت میکردند سوالات آنها از طریق پیام و یا تماس پاسخ داده می شد. پرسشنامه اضطراب بک قبل و بعد از مداخله سنجیده شد. داده ها با آزمون tزوجی و کوواریانس با نرم افزار spss نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    براساس نتیجه آزمون تی زوجی،  میانگین امتیاز اضطراب آزمودنی های گروه کنترل در پس آزمون نسبت به پیش آزمون اختلاف معناداری نداشت. (386/0=p)  ولی درگروه مداخله میانگین امتیاز اضطراب در پس آزمون نسبت به پیش آزمون بطور معناداری کاهش داشته است. (001/0>p).

    نتیجه گیری

    مشاوره مجازی سبب کاهش نمره اضطراب درگروه مداخله گردید. با توجه به حالات روحی - روانی مراجعین و ترس از شکست های متوالی که گاها در روند درمان ناباروری رخ میدهد، بنظر میرسد مشاوره مجازی سبب بهبود اضطراب در زنان نابارور میشود.

    کلیدواژگان: ناباروری، اضطراب، آموزش مجازی، مشاوره شناختی- رفتاری
  • نرگس حسین نظری، حمید نجات*، محمدرضا صفاریان طوسی صفحات 85-96
    مقدمه

    سالمندی با بیماری، فقدان و از کار افتادگی متعددی همراه است و افراد سالمند در معرض مشکلات فراوانی قرار دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بهزیستی درمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی سالمندان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون به همراه مرحله پیگیری یک ماهه و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل سالمندان خانه سالمندان نشاط شهر مشهد بودند. از بین این افراد، تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه 15 نفری قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای بهزیستی درمانی یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و برای گروه کنترل اقدامی صورت نگرفت.  ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه احساس تنهایی بود. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارSPSS  نسخه 22 و تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر در سطح 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده این بود که بهزیستی درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش احساس تنهایی سالمندان در مرحله پس آزمون و پیگیری اثر معنادار داشته اند (001/0>P). اما تفاوت معناداری بین اثربخشی دو گروه وجود نداشته است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، می توان از بهزیستی درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در جهت بهبود احساس تنهایی در سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی درمانی، احساس تنهایی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سالمند
|
  • Shahin Bahrayni, Alireza Moradi*, Hadi Parhoon Pages 1-13
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of mental adjustment in the relationship between cognitive processing with post-traumatic stress symptoms and fear of recurrence in patients with cancer.

    Method

    This is a cross-sectional study with a convenience sampling method. A total of 200 women and man with one of the types of cancer (breast, blood and gastrointestinal) in Tehran, Iran participated in this study and completed five questionnaires, namely the PTSD checklist, fear of cancer recurrence scale, and mental adjustment to cancer scale. The findings were analyzed through the advanced statistical method of structural equation modeling and using SPSS26 and SmartPLS 4 software

    Findings

    Structural Equation Modelling demonstrated that cognitive processing was negatively associated with PTSD (β= -.473; T=11.84; P<.001) and fear of recurrence (β= -.462; T=10.52; P<.001), also mental adjustment was negatively associated with PTSD (β= -.496; T=11.84; P<.001), and fear of recurrence (β= -.462; T=10.52; P<.001), and cognitive processing were positively associated with mental adjustment (β=.753; T=34.52; P<.001).Bootstrapping analysis showed that mental adjustment acted as a mediator between cognitive processing and PTSD, and cognitive processing and fear of recurrence.

    Conclusion

    In general, the findings emphasized the important role of cancer-related cognitive impairment in the possible consequences of this disease.

    Keywords: cognitive processing, fear of recurrence, post-traumatic growth, Mental Adjustment to Cancer
  • Saeid Rostami*, Kianoush Niroumand Zandi, Mahnaz Ilkhani, Mitra Zandi Pages 14-22
    Introduction

    Yoga is one of the rehabilitation programs that engage the mind and body for positive health outcomes and it plays an essential role in the prevention of cardiovascular disease. The aim of this study was to determine the effect of breathing exercises and yoga relaxation on tension, depression and anxiety in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery.

    Methods

    This experimental- intervention study was done in Kermanshah city in 2016. In this study, 100 patients with coronary artery bypass graft surgery were randomly divided into test group (50 patients) and control group (50 patients) in selected hospitals. Breathing exercises and yoga relaxation were performed for three days before and three days after removing the endotracheal tube in the case group. Data collection tool was dass21 questionnaire which was measured before and after the intervention. Then, the findings were analyzed using SPSS software and independent t-test, paired t-test, Spearman and Mann-Whitney test.

    Results

    According to the findings, no significant relationship was found between the frequency distribution of gender, marital status, education, employment status and age of patients in the case and control groups (P-Value > 0.05). There was a significant difference between the mean scores of tension, anxiety and depression before and after the intervention in the case group (P-Value < 0.05). While this difference was not significant in the control group. There was also a significant difference between the mean of tension, anxiety and depression in case and control groups after the intervention (P-Value < 0.05).

    Conclusion

    By performing low-cost and simple breathing exercises and relaxing yoga in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery, can act to improve and prevent psychological problems, especially anxiety, tension and depression.

    Keywords: breathing exercises, yoga, tension, anxiety, depression, coronary artery surgery
  • Mahboubeh Rozeh, Zohreh Mirhosseini, Zahra Abazari* Pages 23-31
    Introduction

    Knowledge is an essential element of an organization to achieve competitive advantage and maximum results. At present, the implementation of knowledge management in the field of medicine and public health management to establish a research-based health center is a very important issue. In this regard, cybernetic management seeks to eliminate traditional and inefficient structures and facilitate communication between departments and sub-systems within the organization. Cybernetic management means efficient and organized knowledge. Therefore, the present study was conducted to determine the cybernetic status and its relationship with knowledge management in the staff of Tehran School of Nursing and Midwifery.

    Method

    The present study is descriptive cross-sectional and is a correlational study. The statistical population of this study includes all staff and faculty members of the School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences. Data collection tool was a three-part questionnaire including personal information, cybernetic questionnaire and knowledge management questionnaire that was completed by self-report method. Research data were analyzed using SPSS software version 25.

    Findings

    Findings showed that the mean and standard deviation of cybernetic scores of the studied units were 75.4 ± 12.3 in the desired range and also the mean and standard deviation of knowledge management scores of the research units was 63.3±10.2 which shows the average knowledge management. It has been above average. Also, the results showed that there is a significant direct relationship between knowledge management and dimensions of participatory decision making, flat structure, correct information flow, fair payment and cybernetic online education (P <0.05) and with organizational commitment and sense development. There is no significant relationship between ownership.

    Conclusion

    Findings of the present study showed that knowledge management is at a desirable level and also cybernetics is at a moderate level in employees. Therefore, there is a need for coherent planning to improve the cybernetic situation in organizations in order to take advantage of knowledge management.

    Keywords: Knowledge management, cybernetics, Staff
  • Maryam Ahmadi, Narges Arsalani, Fatemeh Taghlili, Fatemeh Moghaddam, Ladan Naseh, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 32-42
    Background

    Psychiatric nursing is a branch of nursing that combines educational learning and applying the principles of human relations and theories of psychiatric nursing to the treatment and care of people of any age who suffer from mental illness and its effects. Comparing Iran's psychiatric nursing program with other countries makes it possible to identify the educational problems and issues of the curriculum as well as the background factors that have played a role in the failure or success of the program in question. And with their help, it is possible to propose suitable solutions to the determined problems. The purpose of the present study is to compare the curriculum of master's psychiatric nursing in Iran and Duke Nursing School in the United States.

    Methods

    This comparative descriptive study was conducted in the year 2022, in which the important indicators of the master's Curriculum of psychiatric nursing of Iran's nursing schools and Duke University were purposefully selected. The adjustment between the two curricula is done using the Beredy method, which includes four steps: description, interpretation, juxtaposition, and comparison.

    Results

    The comparison of the Master’s of Psychiatric Nursing Curriculum has similarities and differences in both environments. There are differences in the details of the goals, mission, vision, admission method, system, and curriculum arrangement style in the two universities. The admission of a student in the expert section of psychiatric nursing in Iran is normative and centralized. In the USA, admission is followed by a decentralized pattern, and students post selection criteria. In none of the universities, the specific goals of the field have not been defined. The mission of the Iran program is defined at the national level, but the Duke faculty has a cross-border perspective in expressing its mission.

    Conclusion

    To improve the quality of community mental health and train knowledgeable and skilled psychiatric nurses to increase the quality of service to people with mental disorders and to maintain and promote mental health in society, the psychiatric nursing education program needs to be reviewed and continuously improved in the areas of student acceptance, position definition. The reality and the role of the graduates are to explain the field's specific goals, review the educational methods, and introduce new ones.

    Keywords: comparative study, curriculum, Master, psychiatric nursing, America, Iran
  • Narmin Bromand, Ghasem Naziryy*, Azam Davodi, Najmeh Fath Pages 43-55
    Introduction

    In response to the ever-increasing rate of suicide and repeated attempts to commit suicide in the world, which has a significant statistical freedom; Attention and focus on the development and implementation of suicide prevention interventions has increased. The aim of the present study was the effectiveness of the suicide prevention training program on cognitive reactivity, suicidal thoughts and social health in repeat suicide attempters.

    Method

    In terms of practical purpose, this research was a semi-experimental research design of pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the current study was all the treatment seekers who attempted suicide again in 2021 in Mahabad city, in the age range of 20 to 34 years, from which 40 people were selected based on the purposeful sampling method and in accordance with the entry and exit criteria. There were two experimental and control groups with 20 participants in each group. To collect data, Keyes Social Health Questionnaire (2004), Beck Suicidal Thoughts Scale (1976) and Cognitive Responsiveness Questionnaire of van der Dues and Williams (2003) were used. Data analysis was done with the statistical method of multivariate covariance analysis.

    Results

    The results of the research showed that the suicide prevention training program has an effect on cognitive reactivity, suicidal thoughts and social health in repeat suicide attempters (P<0.05). In fact, the suicide prevention training program reduces cognitive reactivity and suicidal thoughts and increases social health in them.

    Conclusion

    Therefore, the suicide prevention training program is suggested as a treatment method to reduce suicide and improve the social health of these people.

    Keywords: Suicidal thoughts, social health, cognitive reactivity, Prevention
  • Leila Rafiee-Vardanjani, Narges Arsalani, Soheila Zabolipour, Tahere Gilvari, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 56-74
    Introduction

    The covid-19 epidemic is one of the biggest challenges facing the healthcare system today. Currently, nurses, as the main members of the treatment team, are experiencing many conflicts when it comes to balancing work and family. The purpose of this study was to identify the challenges associated with work-family conflict in nurses and find an effective solution for managing it.

    Methods

    The present study is an integrated review and includes Farsi and English articles extracted from internal databases SID, MAGIRAN and IRANDOC and external databases PubMed, EMBASE, ScienceDirect, Google Scholar, ProQuest, SCOPUS and CINHEAL in the period from 2019 to 2022 using The keywords of nurse, work-family conflict, coronavirus and covid-19 were used separately, combined and their English equivalent using Boolean operators. The inclusion criteria included qualitative, quantitative and mixed studies, which addressed the challenges of work-family conflicts of nurses and had obtained an acceptable score in Gifford's quality assessment.

    Results

    Out of a total of 256 related articles, 21 eligible articles (18 English articles and 3 Persian articles) were reviewed. The results show that the challenges of work and family conflicts of nurses in the era of Corona in 3 levels of organization-based challenges; Individual-based challenges and family-based challenges were obtained.

    Conclusions

    Changing boundaries and family-work balance during the covid-19 pandemic has led to an increase in conflicts in the nursing profession. This is the result of existing concerns about the contagiousness of the virus and the mental and health changes related to the nature of this disease. In this regard, by using family and organizational support and individual training in dealing with crises, the amount of these conflicts in nurses can be reduced.

    Keywords: nurse, epidemic, covid-19, work-family conflict
  • Shamia Mosharraf, Maryam Allahdadian*, Ashraf Zareiabolhkeir, Hatav Tehrani Pages 75-84
    Introduction

    Infertility has led to adverse consequences in the world. Fertility potential can influence the social status and self-esteem of some women. Motherhood is one of the most important roles of women in adulthood. This study was conducted with the aim of determining the effect of psychological-behavioral counseling on the anxiety of infertile women through virtual education.

    Materials and methods

    The present research is a clinical trial with the approach of an intervention and a control group which was carried out in 2018 with the participation of 60 infertile women in Isfahan. The intervention group received cognitive-behavioral training and counseling virtually in the form of voice. Thus, the samples received five 30 minutes of training and counseling voice for 5 weeks. Data were analyzed by paired t-test and covariance with SPSS version 20.

    Results

    Based on paired t-test for mean, anxiety score of the subjects in the control group in the post-test was not significantly different from the pre-test (p = 0.386) but in the intervention group score of the subjects in the post-test compared to the pre-test was reduced significantly (P<0.001).

    Conclusion

    Virtual counseling decreased the anxiety score in the intervention group. Considering the clients' emotional states and the fear of successive failures that sometimes occur in the process of infertility treatment, virtual counseling seems to improve anxiety in infertile women.

    Keywords: Infertility, Anxiety, Online Education
  • Narges Hossein Nazari, Hamid Nejat*, Mohammadreza Saffarian Tosi Pages 85-96
    Introduction

    Aging is associated with many diseases, deficiencies and disabilities and the elderly are exposed to many problems. The aim of this study was to compare the effectiveness of well-being therapy with acceptance and commitment therapy on the feeling of loneliness in the day care center for the elderly.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a one-month follow-up phase with a control group. The statistical population of the present study included the elderly of Neshat Nursing Home in Mashhad. Among these people, 45 people were selected by purposive sampling method and randomly divided into three groups of 15 people. The experimental groups underwent 8 sessions of 90 minutes of well-being therapy or acceptance and commitment therapy and no action was taken for the control group. Data collection tools included a loneliness questionnaire. SPSS software version 22 and mixed analysis of variance with repeated measures at the level of 0.05 were used to analyze the research data.

    Results

    The results showed that well-being therapy and acceptance and commitment therapy had a significant effect on reducing the loneliness of the elderly in the post-test and follow-up stages (P <0.001). But there was no significant difference between the effectiveness of the two groups (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, well-being therapy and acceptance and commitment therapy can be used to improve the feeling of loneliness in the elderly.

    Keywords: Well-being therapy, Loneliness, Acceptance, Commitment Therapy, Elderly