فهرست مطالب

نشریه دانش مبارزه با مواد مخدر
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مراد عباسی، جواد عینی پور، بهزاد جواهری، محمد هاشمی بقرآبادی صفحات 1-35
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه تنظیم خلق منفی و خود بازبینی در افراد وابسته به مواد مخدر و عادی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق حاضر، علی- مقایسه ای از نوع توصیفی است. نمونه 30 نفر افراد وابسته به مواد مخدر و 30 نفر افراد عادی به روش خوشه ای چندمرحله ای در شهرستان ملارد سال 1398 انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه تنظیم خلق منفی سالواتور و مرنز و پرسشنامه خود بازبینی اسنایدر و گانجستید بود.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که بین گروه های پژوهش در تنظیم خلق منفی و خود بازبینی تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    به موجب نتایج این پژوهش، افراد وابسته به مواد مخدر از تنظیم خلق منفی و خود بازبینی رنج می برند. این موضوع نشان می دهد که در پیش گیری از وابستگی به مواد مخدر و در درمان آن باید به عوامل فراشناختی توجه شود.

    کلیدواژگان: وابستگی به مواد مخدر، تنظیم خلق منفی، خود بازبینی، هیجان
  • صادق مختاری، ولی مریدی، سید کریم موسوی صفحات 37-63
    زمینه و هدف

    افزایش جرم در حال تبدیل شدن به یکی از مهمترین معضلات اجتماعی است که نه تنها بر ایمنی عمومی بلکه بر سلامتی، آموزش ، رشد کودک و وضعیت اقتصادی - اجتماعی بزرگسالان تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف  تحلیل مکانی جرایم مواد مخدر در شهر اهواز انجام گرفته است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت شناسایی الگوی مکانی جرایم مواد مخدر در شهر اهواز داده های موقعیت مکانی جغرافیایی از اداره ها و سازمان های مربوطه جمع آوری شده است. در نهایت داده های توصیفی و مکانی به صورت لایه هایی در سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی ذخیره شد. در ادامه جهت شناسایی و درک الگوی مکانی جرایم مواد مخدر در سطح  شهر از مدل های آماری و گرافیک مبنا در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بهره گرفته شد. 

    یافته ها:

     نتایج حاصل از آمار فضایی، کانون های جرایم مرتبط با مواد مخدر در شهر اهواز را نشان داده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس این نتایج، جرایم در شهرستان اهواز از الگوی خوشه ای پیروی می کند. حساس ترین منطقه در قسمت غرب رودخانه شامل کلانتری 21 (عین دو)، کلانتری 17 (کوی علوی) کلانتری 28 (ملاشیه) که جز مناطق حاشیه نشین شهر اهواز هستند، می باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل مکانی، مواد مخدر، شهر اهواز
  • سید محمدعطا رحمانی آبیدر، محمدمهدی مهتدی صفحات 65-90
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، توصیف شدت وابستگی معتادان از طریق استعاره مفهومی «مرد تشنه و سراب» می باشد تا در قالب فهم این استعاره، زمینه ادراک بهتر رفتار معتادان و تقویت نحوه تعامل با آنها فراهم شود.

    روش

    این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی می باشد و مضامین مرتبط در مفهوم مبدا (مرد تشنه) با مفهوم مقصد (معتاد) شناسایی و در قالب یک روایت، ارایه شدند. این مفاهیم از طریق مصاحبه با خبرگان آشنا با موضوع تکمیل و روایت ارایه شده از طریق تکنیک دلفی، اعتبارسنجی شد. به منظور تقویت استحکام کاربردی روایت ارایه شده، این روایت برای تعدادی از افراد مرتبط غیر خبره نیز تشریح و نظرات آنها اخذ شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که این استعاره می تواند شدت وابستگی افراد معتاد به مصرف مواد مخدر را توصیف کرده و در تبیین این واقعیت که چرا سیاستگذاران حوزه اعتیاد و اطرافیان افراد معتاد، درک روشنی از دلیل رفتارهای طغیانگرانه او ندارند موثر باشد. این استعاره رفتار معتاد در پاسخ به نیاز درونی خود برای مصرف مواد را به شیوه ای قابل فهم و ملموس توصیف می کند.

    نتیجه گیری:

    به عنوان نتیجه پژوهش بر این موضوع تاکید شده است که برای آن که مبارزه با مواد مخدر در سطح خرد و کلان اثربخش باشد باید بین گروه های مختلف ذی نفع، بر سر وافعیت اعتیاد توافق باشد. استفاده از این استعاره پردازی ، راه را برای ورود مفاهیم حوزه مدیریت به مبارزه با اعتیاد بیشتر باز می کند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، وابستگی به مواد مخدر، تشنگی، استعاره، مرد تشنه و سراب
  • محمد صفری، علی احتشامی، آرمین لطفی صفحات 92-124
    زمینه و هدف

    قدرت موثر رسانه های جمعی در انتقال پیام های سودبخش و نیز نقش تخریبی آن در گمراهی افراد جامعه و در هم کوبیدن موازین اخلاقی و اجتماعی مساله ای است که هرگز نباید به آن بی اعتنا بود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات منفی سریال های نمایش خانگی بر اعتیاد به مواد مخدر تدوین شده است.

    روش

    این پژوهش با رویکردی کیفی به صورت تحلیل مضمون با نمونه گیری هدفمند از بخش های سریال خانگی «زخم کاری» انجام شد. ضمن توجه به صحنه های مشهود استعمال دخانیات، مصرف مواد مخدر و... در سریال، به آن قسمت از فیلم که به صورت مکنون به اشاعه این موارد می پرداخت و مستقیم در فیلم قابل مشاهده نبود نیز پرداخته و سپس با کشف و جایابی مضامین در شبکه مضامین به صورت «پایه، سازمان دهنده و فراگیر»، تحلیل انجام شد. یافته های پژوهش در چهار بعد «مصرف سیگار»، «مصرف مواد مخدر»، «آثار سوء مصرف مواد مخدر» و «تجارت مواد مخدر» طبقه بندی شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که پیام های آسیب زای برخی از سریال های نمایش خانگی و ارایه الگوهای نامناسب از جمله استعمال دخانیات و مواد مخدر از مهم ترین خطراتی است که مخاطبین را در معرض گرایش به اعتیاد و مصرف مواد مخدر قرار می دهد.

     نتیجه گیری:

     با توجه به اینکه مخاطبین سریال های نمایش خانگی عموما خانواده ها هستند این سریال ها می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم در گرایش افراد به استعمال دخانیات و اعتیاد به مواد مخدر تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سریال نمایش خانگی، تاثیر منفی رسانه، اعتیاد به مواد مخدر
  • جواد کشاورز، حسن جوادی نیاکانی، رضا ساقی صفحات 125-150
    زمینه و هدف

    امروزه بیشتر جوامع در کشورهای مختلف در معرض آثار سوء مصرف مواد قرار دارند که بر جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جوامع تاثیرگذار است. دامنه تاثیر مصرف مواد مخدر به قدری گسترده و عمیق می باشد که نه تنها خود فرد مصرف کننده، بلکه تمام شبکه های اجتماعی از خانواده تا دوستان تا محیط های تحصیلی و شغلی را در بر می گیرد.

    روش

    این پژوهش با رویکردی کیفی و به روش مطالعه کتابخانه ای و اسنادی به جمع آوری داده های تحقیق پرداخته شده است تا تبیینی مناسب در رابطه با موضوع مورد نظر ارایه شود.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان می دهد؛ ابعاد موجود در تحقیق می توانند در برنامه ریزی و تخصیص منابع در اولویت های مشخص شده به کارگرفته شده و نقش تعیین کننده ای در کاهش اعتیاد و افزایش سطح سلامت و رفاه جامعه ایفا نماید.

    نتیجه گیری: 

    عوامل اقتصادی و سطح معناداری بالا نظیر تورم و بیکاری و... در شیوع و گسترش اعتیاد می باشد.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، اعتیاد، مواد مخدر
  • بهروز اسداللهی، محمد بارانی، عزت غلامی صفحات 151-171
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف راهبردهای پیشگیری از گرایش به مواد مخدر با رویکرد سلامت معنوی و سلامت روان: مطالعه موردی جوانان حاشیه نشین اردبیل انجام شد.

    روش

    این تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر پایه روش، تحقیق توصیفی- پیمایشی است با توجه به اینکه جامعه آماری پژوهش (جوانان حاشیه نشین شهر اردبیل) نامشخص بود بنابراین برای به دست آوردن حجم نمونه از روش در دسترس استفاده و به تعداد 745 نفر و نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سلامت معنوی، سلامت روان و گرایش به مواد مخدر جمع آوری گردید و به وسیله ی نرم افزار Spss تحلیل گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که گرایش به موادمخدر در بین مردان به طور معناداری بیشتر از زنان است (001/0<p). هم چنین میزان اختلال روانی در افراد 18 سال و کمتر نسبت به بالای 18 سال به طور معناداری بیشتر است (001/0=p). علاوه بر این، میزان اختلال روانی و گرایش به موادمخدر در بین افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند به طور معناداری کمتر از دو مقطع تحصیلی دیپلم و کمتر از دیپلم است (05/0<p). میزان اختلال روانی و گرایش به موادمخدر در افرادی که سابقه مصرف سیگار یا سابقه مصرف موادمخدر داشته اند به طور معناداری بیشتر از افراد فاقد سابقه است (01/0<p). همچنین دو متغیر سلامت روان و سلامت معنوی حدود32 درصد تغییرات گرایش به مواد مخدر در جوانان را تبیین کردند.

    نتیجه گیری: 

    برخی ویژگی های جمعیت شناختی و عوامل روان شناختی همچون سلامت معنوی و سلامت روانی نقش مهم و تعیین کننده ای در پیشگیری و جلوگیری جوانان به سمت گرایش به مواد مخدر ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: گرایش مواد مخدر، راهبردهای پیشگیری، سلامت معنوی، سلامت روان
  • محسن بابائی، امیر وحید، اصغر افتخاری، عیسی کاکویی صفحات 173-205
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر مصرف کوکایین در شهر تهران است.

    روش

    تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ نوع و روش توصیفی- پیمایشی است. چون که علاوه بر بیان چگونگی، ویژگی ها و صفات وضع موجود، به بررسی عوامل مختلف دخیل در گسترش و توزیع مواد مخدر و به تشریح و تبیین مسیله و ابعاد آن نیز می پردازد؛ و بر اساس هدف کاربردی است. جامعه ی آماری شامل 81 نفر از متخصصین پلیس مبارزه با مواد مخدر که شاغل در امر مبارزه با مواد مخدر به خصوص مواد مخدر از نوع کوکایین است که به صورت تمام شمار در نظر گرفته شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که در قالب 32 سوال در 5 بعد اقتصادی؛ سیاسی-امنیتی؛ فرهنگی-اجتماعی، قانونی-حقوقی و جفرافیایی-محیطی طراحی گردیده است. روایی پرسشنامه توسط خبرگان مبارزه با مواد مخدر تایید و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ به میزان 0.73 به دست آمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در میان عوامل اثرگذار شناسایی شده، عوامل سیاسی- امنیتی با میانگین 88/3 موثرترین در مصرف کوکایین در شهر تهران است و سپس به ترتیب؛ عوامل حقوقی-قانونی با میانگین 64/3، عوامل جغرافیایی- محیطی با میانگین 50/3، عوامل اقتصادی با میانگین 37/3، تاثیر بیشتری در افزایش مصرف کوکایین در شهر تهران را داشته است. همچنین عامل فرهنگی-اجتماعی به دلیل به سطح معنی دار نشد در رتبه بندی لحاظ نگردید.

    نتیجه گیری

    با کنترل عوامل و شاخص های تعیین شده اقتصادی؛ سیاسی-امنیتی؛ قانونی-حقوقی و جفرافیایی-محیطی تا حدود بسیار زیادی می توان از مصرف و قاچاق کوکایین در شهر تهران جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: کوکائین، مواد مخدر، شهر تهران
  • اصغر افتخاری، ابراهیم تقی زاده صفحات 208-241
    زمینه و هدف

    تحقیق آسیب شناسی تعامل برون سازمانی پلیس در مبارزه با مواد مخدر با رویکرد تعاملات برون سازمانی وچند نهادی ، مستلزم نوعی همسویی، یکپارچگی بوده و نقش مهمی را در برطرف نمودن خلاهای اطلاعاتی و عملیاتی این پلیس ایفاء می کند.این مهم می تواتد در کاهش هزینه ها و شکاف های تعاملی بین سازمانی و از بین بردن آسیب های تعاملی برون سازمانی پلیس در مبارزه با مواد مخدر بسیار موثر باشد.

    روش

    روش این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا یک پژوهش کیفی با تکنیک اکتشافی است.در این تحقیق برای پاسخ به سوالات تحقیق از جامعه آماری خبرگان و صاحب نظران در زمینه مبارزه و پیشگیری از مواد مخدر در کشور ایران برای رسیدن به حد اشباع نظری استفاده شد که با شیوه نمونه گیری غیراحتمالی و ابزار مصاحبه اطلاعات جمع آوری گردید.  

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که آسیب ها تعامل برون سازمانی پلیس در مبارزه با مواد مخدر در پنج بخش مشاهده می گردد که عبارتند از:1-نوع و چگونگی تعامل؛2-نظامات تعامل؛3-آسیب های چالش های بوجود آمده از بی توجهی به تعامل بین سازمانی ؛4-چالش های تعامل و عملکرد پلیس؛5-آسیب شناسی اسناد بالا دستی.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که می توان باایجاد بسترهای آموزشی و تحقیقی نحوه تعامل با سایر سازمان ها در بین مدیران و کارکنان و با افزایش حضور در رسانه ها و صدا و سیما و نیز با بهره جستن از نیروها و سرمایه های اجتماعی ، اتحاد و همگرایی پلیس مبارزه با مواد مخدر با مردم و نهاد های مبارزه با مواد مخدر گسترش یابد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تعامل، پلیس مبارزه با مواد مخدر، برون سازمانی، اعتماد و سرمایه اجتماعی، رسانه
  • حمیدرضا کرمی صفحات 243-260
    زمینه و هدف

    مصادره اموال درواقع به عنوان یکی از راه های مقابله با جرایم و قدرت، از قدیم مرسوم بوده و در حال حاضر نیز به عنوان یکی از روش های مبارزه با مواد مخدر و سایر جرایم در قانون رسمی کشورمان گنجانده شده است. امروزه باندهای مواد مخدر با اقدامات مجرمانه سودهای سرشاری را به دست می آورند و این امر یک تهدید جدی برای کشور محسوب شده و می تواند دستگاه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کلان کشور را تحت تاثیر قرار داده و سپس به مرور به عنوان یک منشا تهدیدکننده امنیت ملی در کشور تبدیل شود. انجام تحقیقات و پژوهش های علمی جهت انتخاب راه های درست و علمی و اتخاذ تدابیر موثر جهت مقابله با این پدیده شوم بسیار حایز اهمیت هست. لذا با انجام این پژوهش ها مشکلات و نارسایی های این حوزه بیشتر شناخته می شود و تحقیق حاضر باهدف بررسی میزان اثربخشی مصادره اموال حاصل از اعمال مجرمانه قاچاقچیان جرایم مواد مخدر صنعتی و سنتی، پیش سازها و روان گردان ها در استان کردستان انجام گردیده است.

    روش

    این تحقیق ازنظر نوع تحقیق کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، کیفی و برای گردآوری دادها از روش دلفی و مصاحبه با خبرگان استفاده شده است. جامعه آماری شامل تعداد ده نفر از خبرگان و متولیان امر مبارزه با مواد مخدر در استان کردستان می باشند و نمونه گیری از نوع تمام شمار می باشد.

    یافته ها:

     نتایج این تحقیق مشخص نمود که انجام صحیح و دقیق مصادره اموال حاصل از اعمال مجرمانه و قاچاق مواد مخدر و پیش سازها می تواند یکی از روش های خوب مبارزه همه جانبه با جرایم سازمان یافته مواد مخدر و سایر جرایم مانند پول شویی و تروریسم باشد.

    نتیجه گیری:

     اگر شناسایی اموال و دارایی های قاچاقچیان به درستی انجام شود می توان با اعمال قوانین مربوطه و توقیف آن ها ضربات جبران ناپذیری بر پیکره قاچاق مواد مخدر، پیش سازها و روان گردان ها وارد نمود.

    کلیدواژگان: مصادره اموال، جرائم، سازمان یافته، قاچاقچیان، مواد مخدر، پیش سازها
  • ابراهیم قربانی، محمد حسین سخاوت صفحات 261-291
    زمینه و هدف

    ارتکاب جرایم ناشی از مواد مخدر به خصوص اعتیاد به آن در بین اقشار مختلف جامعه، علاوه بر همه ی آنچه از اعتیاد گفته می شود، پدیده ای است با لایه های پنهان تر و ابعاد فزون تر از خود اعتیاد. آمارها نشان می دهد که نرخ افراد درگیر با معضل اعتیاد و تعداد مرتکبین جرایم ناشی از مواد مخدر که از طریق کارکردهای فضای مجازی درگیر با موضوع شده اند، رو به افزایش می باشد. هدف از تحقیق حاضر تحلیل نقش فضای سایبر در ارتکاب جرایم مواد مخدر در سال 1400می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و از نوع تحقیقات کاربردی بوده و جامعه آماری مورد تحلیل شامل کلیه کارشناسان ارشد اجتماعی و حقوقی دستگاه های حوزه ی مبارزه با مواد مخدر و دستگاه قضایی، به تعداد 100 نفر بوده که با توجه به محدود بودن جامعه ی آماری، کلیه کارشناسان با استفاده از روش نمونه گیری تمام شمار به عضویت نمونه آماری انتخاب و پرسشنامه ی محقق ساخته ی تحقیق (پرسشنامه ابعاد تاثیرگذار فضای مجازی در ارتکاب جرایم مواد مخدر) با ضریب پایایی 832/0 را تکمیل نمودند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Spss ویرایش 22 استفاده شد.

     یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن بود که متغیرهای تحقیق (1- تبلیغات در خصوص انواع مواد مخدر در فضای سایبر، 2- اشتراک نظرات در خصوص اثرات ناشی از مصرف مواد مخدر در فضای سایبر، 3- اشتراک و انتشار اطلاعات در خصوص شیوه های تولید و استفاده از مواد مخدر در فضای سایبر و 4- عدم کنترل و دسترسی به اطلاعات فعالین مجازی مواد مخدر توسط پلیس و نهادهای مبارز) نقش بسزایی در ارتکاب جرایم مواد مخدر در بستر فضای سایبر دارند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد در حال حاضر فضای سایبر می تواند تاثیر بسزایی در گرایش به اعتیاد، سوءمصرف مواد مخدر و وقوع دیگر جرایم ناشی از آن داشته باشد.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، مواد مخدر، جرائم مواد مخدر، محیط مجازی
  • حامد طیرانی صفحات 293-309
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی دو دوره آموزش تخصصی کوتاه مدت حین خدمت در طیف افسران جزء و به طور اخص کارکنان مرد با درجه ستوان سومی و با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی محاسبه شده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی است. برای سنجش واکنش، یادگیری و عملکرد از ابزار پرسش نامه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را فراگیران پلیس مبارزه با مواد مخدر (کارکنان اعزامی از استان ها) تشکیل می دهند که برای سنجش و محاسبه ضریب همبستگی ابتدای هر دو دوره (دوره اول 27 نفر و دوره دوم 24 نفر) یک نوبت پیش آزمون اخذ گردید. سپس در انتهای دوره از کلیه نفرات هر دو دوره پس آزمون یا آزمون نهایی گرفته شد.

    یافته ها:

     نتایج این تحقیق نشان داد که نمی توان قضاوت قابل اطمینانی مبنی بر وجود یک رابطه معتبر بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون فراگیران دوره به دست آورد به عبارتی به دلیل ماهیت ادوار آموزشی کوتاه مدت و نهایتا صرف زمانی کوتاه جهت یادگیری مهارتی خاص و یا توان افزایی به موضوعاتی محدود و تخصصی در یک بازه زمانی محدود توسط معیارهای اعلامی از معاونت تربیت و آموزش ناجا در غالب طرح ارزشیابی اثربخشی ادوار آموزشی در پلیس های تخصصی محلی از اعراب ندارد.

    نتیجه گیری: 

     بین آموخته های قبلی فراگیران و آموزش های ارایه شده رابطه معناداری به صورت ناقص بوده و رابطه کاملی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اثربخشی، ارزشیابی، یادگیری، کارکنان پلیس تخصصی، ضریب همبستگی پیرسون
  • امید جلالی صفحات 312-322
    زمینه و هدف

    فرسودگی شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش کار آیی، از دست رفتن نیروی انسانی و ایجاد عوارض جسمی و روانی، خصوصا در حرفه های خدماتی مانند پلیس است. هدف از انجام این پژوهش تعیین تاثیر فعالیت های ورزشی در کاهش فرسودگی شغلی در ماموران مبارزه با مواد مخدر می باشد.

    روش

    این تحقیق از نوع توصیفی و علی و معلولی بوده و به صورت میدانی به تاثیر فعالیت بدنی بر روی فرسودگی شغلی می پردازد. گروه نمونه شامل 346 نفر (325 مرد و 21 زن) بوده که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از پلیس مبارزه با مواد مخدر سراسر کشور که بر اساس کمیت و کیفیت ماموریت ها در چهار طبقه مجزا انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل: پرسش نامه فرسودگی مازلاچ و جکسون، پرسش نامه فعالیت بدنی بک می باشد. در تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از روش آماری یومن ویتنی، نمره استاندارد z و نیز آزمون اسمیرنوف کلموگروف استفاده شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به تحلیل آماری میانگین ها نتایج نشان داد: در سطح معناداری 05/0 با افزایش فعالیت بدنی فرسودگی شغلی در ماموران مبارزه با مواد مخدر کاهش می یابد.

    نتیجه گیری: 

    انجام فعالیت بدنی می تواند الگوی مناسبی جهت تعدیل فشارهای روحی و روانی نیروهای پلیس باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، فرسودگی شغلی، پلیس مبارزه با مواد مخدر
|
  • Morad Abasi, javad eynypour, behzad javaheri, mohammad hashemi bagharabadi Pages 1-35
    Background and purpose

    This research was conducted with the aim of comparing negative mood regulation and self-review in drug dependent and normal people.

    Method

    The current research method is causal-comparative of a descriptive type. A sample of 30 drug addicts and 30 normal people was selected by multi-stage cluster method in Mallard city in 2018. The research tool was the negative mood regulation questionnaire of Salvatore and Mearns and the self-review questionnaire of Snyder and Ganjesteed.

    Findings

    The research findings showed that there is a significant difference between the research groups in the regulation of negative mood and self-review.

    Conclusion

    According to the results of this research, drug addicts suffer from negative mood regulation and self-review. This shows that metacognitive factors should be taken into account in the prevention of drug addiction and in its treatment.

    Keywords: Drug dependence, negative mood regulation, self-review, excitement
  • Sadegh Mokhtari, vali Moridi, Sayed Karim Mousavi Pages 37-63
    Background and Purpose

    The increase in crime is becoming one of the most important social problems that affects not only public safety but also health, education, child development and the socio-economic status of adults. The present study was conducted with the aim of spatial analysis of drug crimes in Ahvaz city.

    Method

    This research is of applied type and its method is descriptive-analytical. In order to identify the spatial pattern of drug crimes in Ahvaz city, geographic location data has been collected from relevant departments and organizations. Finally, the descriptive and spatial data were stored as layers in the geographic information system. In order to identify and understand the spatial pattern of drug crimes in the city, statistical and graphic models were used in the geographic information system (GIS) environment.

    Findings

    The results of spatial statistics have shown the centers of drug-related crimes in Ahvaz city.

    Conclusion

    Based on these results, crimes in Ahvaz follow a cluster pattern. The most sensitive area in the western part of the river includes police station 21 (Ain Do), police station 17 (Koi Alavi) and police station 28 (Malashieh), which are among the marginal areas of Ahvaz city.

    Keywords: spatial analysis, drugs, Ahvaz city
  • seyed mohammadata Rahmani Abidar, MohammadMahdi mohtadi Pages 65-90
    Background and purpose

    The purpose of this research is to describe the severity of addicts' dependence through the conceptual metaphor of "thirsty man and mirage" so that in the form of understanding this metaphor, a better understanding of the behavior of addicts and strengthening the way of interacting with them will be provided.  

    Method

    This research is a qualitative research, and related subjects were identified in the concept of origin (thirsty man) with the concept of destination (addict) and presented in the form of a narrative. These concepts were validated through interviews with experts familiar with the subject of completion and the narrative presented through the Delphi technique. In order to strengthen the practical strength of the presented narrative, this narrative was also explained to a number of non-expert related people and their opinions were obtained.     

    Findings

    The findings showed that this metaphor can describe the intensity of addiction of drug addicts and be effective in explaining the fact that policymakers in the field of addiction and those around addicts do not have a clear understanding of the reason for their rebellious behavior. This metaphor describes the addict's behavior in response to his inner need to consume drugs in an understandable and tangible way.    

    Conclusion

    As a result of the research, it has been emphasized that in order for the fight against narcotics to be effective at the micro and macro levels, there must be an agreement between the different interest groups on the validity of addiction. The use of this metaphor opens the way for more management concepts to enter the fight against addiction.

    Keywords: addiction, drug dependence, thirst, metaphor, thirsty man, mirage
  • mohammad safari, ali ehteshami, armin lotfi Pages 92-124
    Background and purpose

    The effective power of mass media in conveying beneficial messages as well as its destructive role in misguiding the people of the society and collapsing moral and social standards is an issue that should never be ignored. The current study was compiled with the aim of investigating the negative effects of home TV series on drug addiction.

    Method

    This research was conducted with a qualitative approach in the form of thematic analysis with purposeful sampling of the episodes of the home series "Zakhm Kari". While paying attention to the visible scenes of smoking, drug use, etc. in the series, he also addressed that part of the film that was focused on spreading these things and could not be seen directly in the film, and then by discovering and placing the themes in the network the themes were analyzed as "basic, organizing and comprehensive". The findings of the research were classified in four dimensions: "smoking", "drug use", "effects of drug abuse" and "drug trade".

    Findings

    The results of the research show that the harmful messages of some home show series and the presentation of inappropriate patterns, including smoking and drug use, are among the most important risks that expose the audience to addiction and drug use.

    Conclusion

    Considering that the audience of home show series are generally families, these series can directly and indirectly affect the tendency of people to use tobacco and drug addiction.

    Keywords: home show series, negative influence of media, drug addiction
  • Javad Keshavarz, hassan javadi niakani, Reza Saghi Pages 125-150
    Background and purpose

    Today, most societies in different countries are exposed to the effects of drug abuse, which affects various economic, social, cultural and political aspects of society. The range of influence of drug use is so wide and deep that it includes not only the user himself, but also all social networks from family to friends to educational and work environments.

    Method

    This research has been done with a qualitative approach and the method of library and document study to collect research data in order to provide an appropriate explanation in relation to the subject in question.

    Findings

    The research findings show; the dimensions found in the research can be used in the planning and allocation of resources in the specified priorities and play a decisive role in reducing addiction and increasing the level of health and well-being of the society.

    Conclusion

    economic factors and a high level of significance such as inflation and unemployment are in the prevalence and spread of addiction.

    Keywords: economic factors, addiction, drugs
  • behrouz asadollahi, mohammad barany, ezat gholami Pages 151-171
    Background and purpose

    The present research was conducted with the aim of preventing drug tendency strategies with the approach of spiritual health and mental health: a case study of the marginalized youth of Ardabil.

    Method

    This research is a descriptive-survey research based on the practical purpose and based on the method, considering that the statistical population of the research (marginalized youth of Ardabil city) was unknown, therefore, to obtain the sample size, the available method was used and it was 745 people. And cluster random sampling was done. Data were collected using questionnaires of demographic information, spiritual health, mental health and tendency to drugs and were analyzed by Spss software.

    Findings

    The results showed that the tendency to drugs is significantly higher among men than among women (p<0.001). Also, the amount of mental disorder in people aged 18 and under is significantly higher than in people over 18 (p=0.001). In addition, the amount of mental disorder and tendency to drugs among people who have university education is significantly lower than two levels of diploma and lower than diploma (p<0.05). The amount of mental disorder and tendency to drugs in people who had a history of smoking or drug use is significantly higher than those without a history (p<0.01). Also, the two variables of mental health and spiritual health explained about 32% of the changes in drug addiction among young people.

    Conclusion

    Some demographic characteristics and psychological factors such as spiritual health and mental health play an important and decisive role in preventing young people from becoming dependent to drugs.

    Keywords: drug addiction, prevention strategies, spiritual health, mental health
  • Mohsen Babaei, amir vahid, asghar eftekhari, isa kakoei Pages 173-205
    Background and purpose

    The purpose of this research is to investigate the factors affecting cocaine use in Tehran.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type and method. Because, in addition to expressing the nature, characteristics and attributes of the current situation, it examines various factors involved in the spread and distribution of narcotics and also describes and explains the problem and its dimensions; And it is based on practical purpose. The statistical population includes 81 anti-narcotics police specialists who work in the fight against narcotics, especially cocaine-type drugs, which is considered as a whole number. The tool of data collection is a questionnaire made by the researcher in the form of 32 questions in 5 economic dimensions; political-security; Sociocultural, Legal-juridical and geographical-environmental is designed. The validity of the questionnaire was confirmed by anti-narcotics experts and its reliability was obtained by Cronbach's alpha of 0.73.

    Findings

    The findings showed that among the identified influencing factors, political-security factors with an average of 3.88 are the most effective in cocaine use in Tehran, and then in order; Agents Legal-judicial factors with an average of 3.64, geographical- environmental factors with an average of 3.50, economic factors with an average of 3.37 have had a greater impact on the increase in cocaine consumption in Tehran. Also, the socio-cultural factor was not included in the ranking because it was not significant.

    Conclusion

    by controlling the determined economic factors and indicators; political-security; Legally, geographically and environmentally, it is possible to prevent the consumption and smuggling of cocaine in Tehran.

    Keywords: cocaine, drugs, Tehran city
  • asghar eftekhari, ebrahim taghizadeh Pages 208-241
    Background and purpose

    Researching the pathology of extra-organizational interaction of the police in the fight against drugs with the approach of extra-organizational and multi-institutional interactions requires a kind of alignment and integration and plays an important role in solving the information and operational gaps of this police. It is expected to be very effective in reducing the costs and inter-organizational interaction gaps and eliminating the extra-organizational interaction harms of the police in the fight against drugs.
    1,056 / 5,000

    Method

    The method of this research is a qualitative research with an exploratory technique in terms of practical purpose and in terms of implementation method. In this research, to answer the research questions from the statistical community of experts and experts in the field of combating and preventing narcotics in Iran to reach Theoretical saturation limit was used, which was collected by non-probability sampling method and interview tool.

    Findings

    The findings of the research show that the harms of the extra-organizational interaction of the police in the fight against drugs are observed in five sections, which are: 1-type and manner of interaction; 2-systems of interaction; 3-damages of the challenges caused by neglecting inter-organizational interaction; 4- Challenges of police interaction and performance; 5- Pathology of high-handed documents.

    Discussion and conclusion

    The results show that it is possible to create educational and research platforms on how to interact with other organizations among managers and employees, and by increasing the presence in the media and radio and television, as well as by taking advantage of the forces and funds. Social, unity and convergence of anti-narcotics police with people and anti-narcotics institutions should be expanded.

    Keywords: pathology, interaction, anti-narcotics police, extra-organizational, trust, social capital, media
  • hamidreza karami Pages 243-260
    Background and Purpose

    The confiscation of property has, as a matter of fact, been customary as one of the ways to deal with crimes, and is now included as one of the methods of combating drugs and other crimes in the official law of our country. Today, drug gangs are gaining enormous gains through criminal acts, which poses a serious threat to the country and can affect the political, economic, and cultural institutions of the country and then become a source of threats to national security. Thus, it is very important to conduct scientific research in order to select the right and scientific ways and take effective measures to confront this ominous phenomenon. Therefore, by performing these researches, the problems and deficiencies of this area are more known and the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of confiscation of property derived from the criminal offenses of drug traffickers in traditional and industrial drugs, precursors and psychotropic drugs in Kurdistan province. 

    Method

      This research is qualitative in nature and method, and Delphi method and interview with experts were used for collecting data. The statistical population consists of ten experts and fighters in the field of drug abuse in Kurdistan province. Sampling is of the total number.

    Findings:

    The results of this study revealed that confiscation of property derived from criminal acts and drug trafficking and precursors could be one of the good methods of combating organized crime and other crimes such as money laundering and terrorism.

    Conclusion

    If the identification of the smugglers' assets is done properly, they can impose irreparable blows on the trafficking of narcotics, precursors and psychotropic substances by enforcing the relevant laws and seizing them.

    Keywords: confiscation of property, organized crime, smugglers, narcotics, precursors
  • Ebrahim Ghorbani, MohammadHossein Sakhawat Pages 261-291
    Background and Purpose

    Committing drug-related crimes, especially addiction to them, among the various strata of society, , in addition to all that is said to be addiction, is a phenomenon with more hidden layers and more dimensions than addiction itself. Statistics show that the rates of people involved with the addiction problem and the number of perpetrators of drug-related crimes, which are subject to cyberspace activities, are increasing. The purpose of this study is to analyze the role of cyberspace in drug offenses in 2017.  

    Method

    The present study was descriptive-survey. The statistical population included all senior social and legal experts in the field of counter-narcotics and the judiciary. The statistical population of this study, all the experts were selected by statistical sampling method and completed a researcher-made questionnaire (impact scale of cyberspace in drug offenses) with a reliability coefficient of 0.832. The SPSS 22 software was used to analyze the data.

    Findings

    The findings indicated that research variables (1) advertising on types of drugs in cyberspace, 2) sharing opinions on the effects of drug use in cyberspace, 3) sharing and disseminating information on production practices and The use of drugs in cyberspace, and the lack of control and access to the information of the virtual drug activists by the police and the fighting agencies) have a significant role in committing drug offenses in the cyberspace.

    Conclusion

    The results showed that cyber space could have a significant impact on addiction, drug abuse, and other crimes due to it

    Keywords: cyber space, drugs, drug crimes, virtual environment
  • Hamed Tayarani Pages 293-309
    Background and Purpose

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of two short-term in-service specialized training courses in the range of officer officers and in particular male staffers with third degree lieutenant and using the correlation coefficient statistical method.  

    Method

    The present study is an applied and descriptive correlation method. To measure reaction, learning and performance, the questionnaire was used in two stages: pre-test and post-test. The statistical population of this research is the trainees of the anti-narcotics police (expeditionary personnel of the provinces). A pre-test was used to measure and calculate the correlation coefficient of the first two courses (first period of 27 and 24 subjects of the second period). Then, at the end of the course, all subjects were taken in either the post-test or the final test.

    Findings

    The results of this study showed that it cannot be concluded that there is a reliable relationship between the pre-test and post-test scores of learners in the course due to the nature of the short learning period and, ultimately, the short time spent learning specific skills or enhancing the limited and specialized subjects In a limited period of time, by the announced criteria of the Naja Education and Training Dept.

    Conclusion

    As a result, there is a significant relationship between the previous learners' learning and the provided trainings, and there is no complete relationship.

    Keywords: ectiveness, Evaluation, Learning, Specialist Police Staff, Pearson Correlation Coefficient
  • omid jalali Pages 312-322
    Background and Purpose

    Job burnout is one of the main factors in reducing work, loss of human resources and physical and psychological complications, especially in service industries such as the police. The purpose of this study was to determine the effect of sport activities on decreasing burnout among drug dealers.

    Method

    This research is descriptive, causal and non-functional, and is a field study of the effect of physical activity on burnout. The sample consisted of 346 people (325 males and 21 females) who were selected by random sampling from the Counter Narcotics Police, which were selected based on the quantity and quality of the missions in four distinct categories. The instrument was Maslach and Jackson Burnout Questionnaire, Beck Physical Activity Inventory. In analyzing the research data, the Whitney statistical method, the standard z score and the Kolmogorov Smirnov test have been used.

    Findings

    According to the statistical analysis of the averages, the results showed: at the significant level of 0.05, with the increase in physical activity, burnout in the fight against drug addicts decreases.

    Conclusion

    As a result, doing physical activity can be a good way to alleviate the mental and emotional pressures of the police

    Keywords: Physical Activity, Burnout, Counter Narcotics Police