فهرست مطالب

فصلنامه طب و تزکیه
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 122، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه حاجی بابایی، سیده خدیجه مقیمی درزی، فرناز خاتمی، حدیث اشرفی زاده، امیراحمد شجاعی* صفحات 86-97
    زمینه و هدف

    از آن جا که ارتقاء حرفه مندی یکی از اهداف هر دانشکده پزشکی است، یک عنصر اساسی در این راستا ارزشیابی رفتار حرفه ای خواهد بود که به عنوان یکی از مهم ترین توان مندی ها در حرفه پزشکی اهمیت دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت رفتار و تعهد حرفه ای پزشکان متخصص از دیدگاه بیماران در سال 1399 انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی بر روی 150 بیمار بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران که به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو بخش متغیرهای دموگرافیک و پرسشنامه رعایت رفتار و تعهد حرفه ای  18 سوالی با مقیاس لیکرت 5 نقطه ای بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون، اسپیرمن و رگرسیون خطی چند گانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره پرسشنامه رعایت رفتار و تعهد حرفه ای پزشکان متخصص از دیدگاه بیماران 68/9 ± 55/70 با کمترین نمره 49 و بیشترین نمره 90 محاسبه شد. بیش از نیمی از بیماران 3/67% (101 نفر) میزان رعایت رفتار و تعهد حرفه ای را در سطح خوب و 7/32% (49 نفر) آنان در سطح متوسط تعیین کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه رعایت تعهد و رفتار حرفه ای در سطح خوب قرار دارد. کمترین میزان رعایت در ارتباط با عدم پذیرش مسیولیت خطاهای تشخیصی و درمانی بود. از این رو مسیولین مربوطه بهتر است به شناسایی علل این کاستی ها و اتخاذ تدابیر برای کسب تجربه از خطا ها توجه کنند.

    کلیدواژگان: رفتار حرفه ای، تعهد حرفه ای، کد های اخلاقی، بیمار، پزشک، تهران
  • فاطمه ثقفی*، سپهر قاضی نوری، سمانه کریمی اسبوئی صفحات 98-112
    زمینه و هدف

    ظهور نوآوری های فناورانه و پزشکی دیجیتال در حال ایجاد تغییرات اساسی در بخش بهداشت و درمان، به سمت پزشکی شخصی (PM) است. لذا در آینده‎ای نزدیک ناگزیریم از پزشکی جمعیت محور به سوی پزشکی شخصی گذار کنیم. هدف پژوهش شناسایی چارچوب مناسب گذار به پزشکی شخصی است.

    روش بررسی

    روش مطالعه، مرور نظام مند ادبیات با رویکرد فراتحلیل محتوایی بوده است. جامعه آماری تحقیق، مقالات پزشکی شخصی بوده که در طول 12 سال گذشته (2022-2010) انجام شده است. پس از چند مرحله غربالگری مقالات، در نهایت 7 مقاله به عنوان نمونه، وارد فرآیند فرا تحلیل شده‎اند. (مقالاتی که تا حدودی به سیاست گذاری یا گذار در پزشکی شخصی پرداختند).

    یافته ‎ها: 

    یافته ‎ها نشان می دهد اغلب مطالعات انجام شده در زمینه PM، تخصصی و بالینی بوده و تنها چند مطالعه بطور گذرا به موضوعات مدیریتی و سیاستی PM پرداخته‎اند و بحث گذار و مسیرهای گذار درخصوص PM چندان بررسی نشده است.

    نتیجه ‎گیری: 

    با اقتباس از مدل ارایه شده PM و مسیرهای گذار فناورانه، چارچوب گذار به پزشکی شخصی شامل مسیر دگرگونی پزشکی رایج به پزشکی لایه‎بندی شده و سپس از مسیر جایگزینی فناورانه پزشکی لایه بندی شده به پزشکی شخصی است. به منظور سیاست گذاری مناسب در این چارچوب نیازمند ابزارهای سیاستی مناسب علم، فناوری و نوآوری هستیم.

    کلیدواژگان: پزشکی شخصی، گذار فناورانه، چارچوب گذار، مسیر گذار، نوآوری فناورانه
  • حسن بشیری، محمد حسینی مقدم* صفحات 113-128
    زمینه و هدف

    توسعه میان رشته ای ها در آموزش عالی در سطح دنیا، راه حلی برای فهم دقیق تغییرات و فراگیری چگونگی رویارویی با چالش های رو به گسترش جهان بوده است. به دلیل همین تغییرات است که بهداشت و سلامت در جهان ماهیت پیچیده ای پیدا کرده و امکان فهم این حوزه تنها با تکیه بر علوم پزشکی میسر نیست. بر این اساس هدف اصلی این ارایه مدل توسعه مناسب برای گسترش میان رشته ای ها در علوم پزشکی ایران است. در این مدل به عدم قطعیت ها، توجه می کنیم و سناریوهایی پیشرو برای آینده توسعه میان رشته ای ها در علوم پزشکی ایران را تشریح می نماییم.

    روش بررسی

    در این مقاله از روش پانل خبرگان به منظور گردآوری، اولویت گذاری و اعتباربخشی عوامل تاثیرگذار بر آینده توسعه میان رشته ای ها در دانشگاه های علوم پزشکی با تکیه بر جلسات تخصصی با منتخبان کلان مناطق ده گانه علوم پزشکی کشور، استفاده  شده است. همچنین از روش تحلیل ساختاری-تفسیری به منظور احصای مهم ترین عوامل شکل دهنده به آینده میان رشته ای ها استفاده کرده ایم و از روش مدل سازی برای صورت بندی مدل توسعه میان رشته ای ها در دانشگاه های علوم پزشکی استفاده  شده است، از روش تحلیل عدم قطعیت به منظور تعیین مهم ترین عوامل شکل دهنده به آینده میان رشته ای ها و از روش سناریو برای تصویرپردازی آینده های بدیل پیشروی توسعه میان رشته ای ها در علوم پزشکی استفاده  شده است.

    یافته ها:

     در این مقاله عوامل تاثیرگذار بر توسعه دانش های میان رشته ای ، عدم قطعیت ها و چهار سناریوی پیشروی توسعه میان رشته ای در علوم پزشکی کشور احصا و مدل پیشنهادی برای پیشبرد و گسترش دانش های میان رشته ای در علوم پزشکی در لایه های آموزشی و پژوهشی ارایه  شده است.

    نتیجه گیری:

     مدل پیشنهادی توسعه میان رشته ای ها در علوم پزشکی برپایه چگونگی برهم کنش دو پیشران اصلی یعنی «گفتمان سازی و مشارکت در سطح ملی» و «تمرکز و تقویت همکاری ها» در سایر لایه های نظام آموزش عالی بهداشت و سلامت با تاکید بر نقش آفرینی شبکه ای از کنشگران و ذی نفعان کلیدی مستقیم و غیرمستقیم در تعریف، به کارگیری و توسعه دانش های میان رشته ای نتیجه این پژوهش است.

    کلیدواژگان: علوم پزشکی، میان رشته ای ها، تحلیل ساختاری-تفسیری، سناریو
  • هاله محمدیها، غلامرضا معمارزاده طهرانی*، پرهام عظیمی صفحات 129-141

    زمینه و هدف:

     امروزه، به دلیل مسایل متعددی که در بخش سلامت کشور وجود دارد، دولت به تنهایی قادر به بهبود شرایط نیست و نیاز است برای ارتقای بخش سلامت، از ظرفیت بخش خصوصی و جامعه مدنی بهره گرفته شود. بدین منظور، هدف تحقیق حاضر، شناسایی و اولویت بندی امور حکمرانی خوب در نظام سلامت کشور است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی- توسعه‎ای است. پس از بررسی مبانی نظری و تحقیقات پیشین، امور حکمرانی نظام سلامت شناسایی شدند. سپس با بهره گیری از روش دلفی فازی و نظرخواهی از 13 نفر از خبرگان که به صورت هدفمند انتخاب شدند، متغیرها نهایی طراحی شد. نهایتا، به منظور اعتبارسنجی مدل، از 169 نفر از مدیران بخش سلامت در شهرستان تهران با ابزار پرسشنامه نظرخواهی شد و داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار Smart PLS تحلیل گردید

    .یافته‎ های پژوهش: 

    بر اساس یافته ها، برای امور حاکمیتی، راهبردهای جهت گیری استراتژیک، تولیت متوازن و یکپارچه، ارزش‎مداری و اخلاقی گرایی، مدیریت بهینه‎ی منابع مالی، ارتقای سلامت اداری و توسعه منابع دانشی، برای امور قراردادی راهبردهای توسعه دانش فنی، توسعه بستر اجرایی و عملیاتی و مدیریت ظرفیت ارایه خدمات و برای امور مشارکتی، راهبرد توسعه مشارکت ذینفعان، شناسایی گردید. همچنین، کلیه امور شناسایی شده با روش تحلیل عاملی تایید شدند و مقدار ضریب تعیین برای امور حاکمیتی، قراردادی و مشارکتی به ترتیب 0.674، 0.605 و 0.551 محاسبه گردید که مقادیری مناسب است.

    نتیجه‎ گیری:

     حکمرانی خوب در نظام سلامت ترکیبی از امور حاکمیتی، قراردادی و مشارکتی است که برای حرکت در مسیر ارتقاء نظام سلامت، ضرورت دارد این امور به طور همزمان مورد توجه جدی قرار گیرد و در کنار توانمندی دولت، از ظرفیت بخش خصوصی و جامعه مدنی استفاده شود.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، حکمرانی خوب، امور حاکمیتی، امور قراردادی، امور مشارکتی
  • ارسطو گوران اوریمی، عبدالله علی اسماعیلی*، سیده زهرا حسینی درونکلائی صفحات 142-158
    زمینه و هدف

    در یادگیری معکوس؛ مدرسان مکان را از آموزش مستقیم و در محیط یادگیری با گروه بزرگ تغییر داده، هدف از پژوهش حاضر، مدلسازی فرایند یادگیری معکوس در آموزش دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود.

    روش بررسی

    طرح تحقیق نیز از نوع آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی و اعضاء کمیته آموزش و توانمندسازی دانشگاه های علوم پزشکی (مازندران، تهران، بابل و...) و در بخش کمی؛ کارکنان معاونت توسعه مدیریت و منابع، واحد بهداشتی و آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بوده؛ در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی با 15 نفر از خبرگان، مصاحبه عمیق انجام گرفته و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه با روش طبقه ای نسبی چند مرحله ای در بین 310 تن از نمونه ها توزیع گردید. روایی پرسشنامه با روش صوری و محتوایی و پایایی با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که فرایند یادگیری معکوس دارای 12 بعد بشرح انگیزه یادگیری، عوامل فردی، عوامل فرهنگ سازمانی، عوامل ساختاری، استقرار یادگیری معکوس، اقدامات تسهیلی، موانع و چالش های سازمانی، موانع و چالش های غیرسازمانی، بسترسازی و برنامه ریزی، آگاهی بخشی، کیفیت آموزش و کیفیت یادگیری بوده است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد مدل پارادایمی پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری

    به مسیولین دانشگاه علوم پزشکی مازندران توصیه می گردد؛ برای فراهم آوردن شرایط لازم برای استقرار یادگیری معکوس، تمهیدات لازم را با توجه به نتایج تحقیق حاضر، بیندیشند.

    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری معکوس، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • حسین فضل اللهی، مرتضی حیدری، محمد عفت پناه، محمودرضا اشرفی*، علیرضا توسلی صفحات 159-171
    زمینه و هدف

    بخش عمده‎ی زندگی هر فرد، صرف اشتغال به کار می‎شود. فرسودگی شغلی یک نشانه‎ی روان شناختی، پاسخ ممتد به فشارهای مزمن فردی و عاطفی موجود در محیط کار است. رزیدنت‎ها به علل متعدد در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند که سبب کاهش در کیفیت ارایه خدمات می‏شود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، بر روی 57 نفر از رزیدنت‎های کودکان در دانشگاه تهران انجام شد. پرسشنامه‎ی فارسی شده‎ی ماسالاچ جهت تعیین میزان و شدت فرسودگی شغلی مورد استفاده قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده‎ها ابتدا با استفاده از روش‎های مبتنی بر آمار توصیفی شامل میانگین ± انحراف معیار مقادیر نمرات فرسودگی شغلی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین شدت فرسودگی شغلی رزیدنت‎های کودکان 55.45 هم چنین میانگین فراوانی فرسودگی شغلی رزیدنت‎های کودکان 62.1 می‎باشد. در این مطالعه میان شدت و فراوانی فرسودگی شغلی با سن، وضعیت تاهل، سابقه‏ی کاری ارتباط معنی‏داری یافت نشد. ولی بین شدت فرسودگی عاطفی با تعداد روز کار در هفته ارتباط معنی‏داری یافت شد. بین فراوانی فرسودگی عاطفی با محل سکونت خانواده ارتباط معنی‎دار یافت شد. بین شدت تهی شدن از ویژگی‎های شخصیتی و داشتن فرزند نیز ارتباط معنی‎دار یافت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، فرسودگی شغلی در رزیدنت‎های کودکان در دانشگاه تهران در عدم موفقیت فردی از لحاظ فراوانی شدید و از لحاظ شدت میزان متوسط را نشان داده، در حالی که این متغیر در ابعاد فرسودگی عاطفی شدت کم و فراوانی متوسط و مسخ شخصیت شدت کم و فراوانی کم را گزارش کرده است. پیشنهاد می‎شود که تعدیل روزهای کاری هفتگی رزیدنت‎ها با افزایش جذب رزیدنت ها و انتخاب دانشگاه محل تحصیل رزیدنت نزدیک خانواده خود در اولویت انتخاب رشته-محل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رزیدنت کودکان، فرسودگی شغلی، رضایت فردی
|
  • Fatemeh Hajibabaee, Khadijeh Moghimi, Farnaz Khatami, Hadis Ashrafizadeh, Amirahmad Shojaei * Pages 86-97
    Background and Objectives

    Since professional development is one of the goals of any medical school, an essential element in this regard will be the evaluation of professional behavior which is important as one of the most important competencies in the medical profession. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the level of observance of behavior and professional commitment of specialized physicians from the perspective of patients in 2020.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 150 patients admitted to Imam Khomeini Hospital in Tehran who were selected by simple random sampling. Data collection tools included two sections: demographic variables and 18-item 5-point Likert scale professional behavior and commitment. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation tests and multiple linear regression.

    Results

    The mean and standard deviation of the score of the instrument for observing the behavior and professional commitment of specialized physicians from the patients' point of view was 70.55 ± 9.68 with the lowest score of 49 and the highest score of 90. More than half of the patients 67.3% (101 people) determined the level of professional behavior and commitment at a good level and 32.7% (49 people) at a moderate level.

    Conclusion

      Based on the results of this study, professional commitment and behavior are at a good level. The lowest level of compliance was related to not accepting responsibility for diagnostic and treatment errors. Therefore, the relevant authorities should pay attention to identifying the causes of these shortcomings and taking measures to gain experience from the errors.

    Keywords: Professional Behavior, Professional commitment, Ethical codes, Patient, physician, Tehran
  • Fatemeh Saghafi *, Sepehr Ghazi Noori, Samaneh Karimi Esboei Pages 98-112
    Background and objective

    The emergence of technological innovations and digital medicine is making fundamental changes in the healthcare sector towards personalized medicine. Therefore, in the near future, we will have to pass from population-based medicine to personalized medicine. The purpose of this study is to identify the appropriate framework for the transition to personalized medicine.

    Methods

    The study method was a systematic literature review with a content meta-analysis approach. The statistical population of the research was personalized medicine articles that have been conducted during the last 12 years (2010-2022). After several screening stages of the papers, finally 7 articles have entered the meta-analysis process as samples (articles related to policy making or transition to PM).

    Results

    Findings show the most of the studies in the field of PM were specialized and clinical, and only a few studies have briefly addressed the management and policy issues of PM, and the transition and transition pathways regarding PM have not been studied much.

    Conclusion

    Adapting from the proposed PM model and technological transition pathways, the framework for the transition to personalized medicine includes the transformation pathway from conventional medicine to stratified medicine and then technological substitution pathway from stratified medicine to personalized medicine. In order to appropriate policy making in this framework, we need appropriate policy tools of science, technology and innovation.

    Keywords: Personalized medicine, technological transition, transition framework, transition pathway, technological innovation
  • Hassan Bashiri, Mohammad Hoseini Moghadam * Pages 113-128
    Background and Objective

    The development of interdisciplines in higher education at the world level is a solution to accurately understand the changes and to learn how to face the challenges of the expanding world. It is because of these changes that health in the world have become complex and it is not possible to understand this field only by relying on medical sciences. Based on this, the main goal of this article is that the appropriate development model for the expansion of interdisciplines in Iran's medical sciences. In this model, we will focus on the uncertainties, describe the leading scenarios for the future development of interdisciplinary fields in Iran's medical sciences.

    Methods and Materials:

     In this article, the expert panel method has been used to gather, prioritize and validate the factors influencing the future development of interdisciplinary studies in medical sciences universities, relying on expert meetings with the elected representatives of ten medical sciences macro-zone of the country. Also, we have used the structural-interpretive analysis method to calculate the most important factors shaping the future of interdisciplinary studies, and the modeling method has been used to formulate the development model of interdisciplinary studies in universities of medical sciences, and the uncertainty analysis method to determine the most important shaping factors in the future of interdisciplinary studies. The scenario method has been used to visualize alternative futures for the advancement of interdisciplinary development in medical sciences.

    Results

    In this article, the factors influencing the development of interdisciplinary knowledge, uncertainties and four scenarios for advancing interdisciplinary development in the country's medical sciences, statistics and a proposed model for the advancement and expansion of interdisciplinary knowledge in the country's medical sciences at the educational and research levels are presented.

    Conclusion

    The proposed model of interdisciplinary development in medical sciences based on the interaction of the two main driving forces, namely "creating dialogue and participation at the national level" and "focusing and strengthening cooperation" in other layers of the higher education system of health and health, emphasizing the role of a network of actors and key stakeholders directly and Indirect in the definition, application and development of interdisciplinary knowledge is the result of this research.

    Keywords: Medical Sciences, interdisciplinary, structural-interpretive analysis, Scenario
  • Haleh Mohammadiha, Ghoamreza Memarzadeh Tehrani *, Parham Azimi Pages 129-141
    Background

    Today, due to the numerous issues that exist in the health sector, the government alone is not able to improve the conditions and it is necessary to use the capacity of the private sector and civil society to improve the health sector. Therefore, the aim of this research is to identify and prioritize good governance affairs in health system. 

    Methods

    The current research is applied-developmental in terms of purpose. After examining the theoretical foundations and previous researches, the governance issues of the health system were identified. Then, using the fuzzy Delphi method and asking the opinions of 13 experts who were selected purposefully, the final variables were designed. Finally, in order to validate the model, 169 health department managers in Tehran city were asked for their opinions using a questionnaire and the data were analyzed with confirmatory factor analysis and Smart PLS software. 

    Results

    Based on the findings, strategic orientation strategies, balanced and integrated management, value orientation and ethical orientation, optimal management of financial resources, promotion of administrative health and development of knowledge resources were identified for governance affairs. Also, for contractual affairs, strategies including development of technical knowledge, development of executive and operational platform and management of service provision capacity, and for partnership matters, strategy of development of stakeholders' participation were identified. Also, all the identified matters were confirmed by factor analysis method and the coefficient of determination for governance, contractual and partnership affairs was calculated as 0.674,0.605 and 0.551 respectively, which are suitable values. 

    Conclusion

    Good governance in the health system is a combination of governance, contractual and partnership affairs. In order to move in the direction of improving the health system, it is necessary to pay serious attention to these affairs at the same time and to use the capacity of the private sector and civil society in addition to the government's capacity.

    Keywords: health system, Good Governance, governance affairs, contractual affairs, partnership affairs
  • Arastoo Gooran Orimi, Abdullah Ali Ismaili *, Syeda Zahra Hosseini Inkolai Pages 142-158
    Background and Aim

    In reverse learning; Instructors changed the place from direct teaching in a large group learning environment. The aim of the present study was to model the reverse learning process in education of Mazandaran University of Medical Sciences.

    Methods

    The research design is also of exploratory mixed type. The statistical population in the qualitative section includes academic experts and members of the Education and Empowerment Committee of Medical Universities (Mazandaran, Tehran, Babol, etc.) and in the quantitative section includes Employees of the Department of Management and Resources Development, Health and Education Branch of Mazandaran University of Medical Sciences; In the qualitative section, in-depth interviews were conducted with 12 experts using the snowball sampling method, and in the quantitative section, a questionnaire was used to measure the model using the multi-stage relative stratified method among 310 samples. The face and content validity of the questionnaire and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis with SPSS and Smart PLS software.

    Results

    The results showed that the reverse learning process has 12 dimensions in terms of learning motivation, individual factors, organizational culture factors, structural factors, the establishment of reverse learning, facilitation measures, organizational barriers and challenges, non-organizational barriers and challenges, bedding and planning, awareness, quality of education and quality of learning. The results of the quantitative section showed that all dimensions of the research paradigm model were confirmed.

    Conclusion

    It is Recommended to the officials of Mazandaran University of Medical Sciences to provide the necessary conditions for the establishment of reverse learning, make the necessary arrangements according to the results of the present study.

    Keywords: Education, Reverse Learning, Mazandaran University of Medical Sciences
  • Hossein Fazlollahi, Morteza Heidari, Mohammad Effatpanah, MahmoudReza Ashrafi *, Alireza Tavasoli Pages 159-171
    Background and Objective

    Most of a person's life is spent in employment. Today, we see a trend and special attention to the issue of job burnout all over the world. Burnout is a psychological symptom, an ongoing response to chronic personal and emotional stress in the workplace. Pediatric resident physicians are exposed to job burnout for various reasons, which reduces the quality of service delivery. Therefore, due to the importance of paying attention to the issue of job burnout and also the lack of a studies in this field in the community of pediatric resident physicians of Tehran University of Medical Sciences, this study was conducted with the aim of investigating the job burnout of pediatric resident physicians of Tehran University of Medical Sciences based on Maslach questionnaire in 2020-2021.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on 57 active in Pediatric resident physicians of Tehran University of Medical Sciences. To determine the level and intensity of job burnout, the Persianized Maslach questionnaire was used. To analyze the data, first descriptive statistics were used, including the mean standard deviation of burnout scores and their severity, and for comparison, a two-sample t-test or Mann-Whitney test was used. SPSS 26 software was used for data analysis.

    Results

    The average intensity of job burnout in pediatric resident physicians of Tehran University of Medical Sciences is 55.45 and also the mean frequency of job burnout in pediatric resident physicians of Tehran University of Medical Sciences is 62.1.  In this study, there was no significant difference between the severity and frequency of job burnout with age, marital status, and work experience. However, a significant relationship was observed between the intensity of emotional burnout and the number of working days per week. A significant relationship was observed between the frequency of emotional burnout and living in a family. A significant relationship was observed between the severity of personality disorder and having children.

    Conclusion

    Based on the results of this study, job burnout among pediatric resident physicians of Tehran University of Medical Sciences showed the level of severe personal failure in terms of frequency and in average level, while this variable in the dimensions of emotional exhaustion has low intensity and moderate frequency, and depersonalization has low intensity and frequency.

    Keywords: Pediatric resident, Burnout professional, personal satisfaction