فهرست مطالب

علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1401)

نشریه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سپیده رضایی، سعید عظمایی*، احمد اصغری صفحات 3-8
    یووه آیتیس راجعه اسب (Equine recurrent uveitis) یک بیماری چشمی مهم است که با مزمن شدن آسیب های التهابی باعث تغییرات ثانویه چشمی ماننددر رفتگی لنز، گلوکوم و تخریب شبکیه میشود و در نتیجه شایعترین علت نابینایی در اسبها در جهان است. هوماتروپین بعنوان یک داروی میدریاتیک با اتساع مردمک و شل شدن عضلات مژگانی در طول التهاب حاد مجرای عنبیه مورد استفاده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر قطره چشمی هوماتروپین 2% بر روی فشار داخلی چشم (Intra Ocular Pressure) و قطر مردمک و دراسب های سالم است. به همین منظور تعداد 20 راس اسب به ظاهر سالم و از نژاد دوخون با محدوده سنی 14- 5 سال و محدوده وزنی 310-220 کیلوگرمانتخاب شدند. در هر مرحله پارامترهای IOP و اندازه مردمک، قبل از مصرف قطره، اندازه گیری شد. سپس به فاصله 15، 30، 60 و120 دقیقه بعد از آخرین قطره، اندازه گیریها تکرار شدند. سپس داده ها با استفاده از آنالیز یکطرفه ANOVA بررسی شدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین گروه تیمار و شاهد در اسب های مورد مطالعه برای تعیینIOP تفاوت آماری معنی داری وجود دارد و هوماتروپین موجب کاهشIOP در زمان های 15، 30 و 60 دقیقه در مقایسه با گروه کنترل شد (P<0.05). در این مطالعه اثرات داروی هوماتروپین بر قطر مردمک معنی دار نبود. مطالعه تکمیلی در خصوص تاثیر داروی هوماتروپین در درمان بیماری ERU در اسبهای مبتلا به این بیماری توصیه میشود.
    کلیدواژگان: یووه آیتیس راجعه، هوماتروپین، فشار داخل چشم، قطر مردمک، اسب
  • سیده ام البنین قاسمیان*، فروتن صالحی نژاد صفحات 9-16
    هدف از این مطالعه، بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و محافظتی عصاره گیاه خرفه بر آسیب های توکسیک ناشی از تجویز بوسولفان بر برخی شاخص های اسپرمی در دستگاه تناسلی مدل رت نر بود. 40 سر موش نر بالغ نژاد ویستار با وزن 250-280 گرم به طور تصادفی به 4 گروه 10 تایی شامل، گروه های دریافت کننده بوسولفان، بوسولفان+غلظت 5 درصد عصاره خرفه، بوسولفان+غلظت 10 درصد عصاره خرفه به مدت 5 هفته و گروه کنترل تقسیم شدند. میانگین شاخص های اسپرمی ماننددرصد اسپرم های زنده، اسپرم های متحرک پیش رونده در هرگروه مقایسه شدند. میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز،کاتالاز و مالون دی-آلدیید در بیضه رت ها ارزیابی و مقایسه شد، همچنین بررسی های بافت شناسی در گروه های مختلف انجام شد.میانگین هر سه شاخص اسپرم به طور معنی داری در گروه بوسولفان نسبت به همه گروه ها کاهش نشان داد (05/0P<). بیشترین میزان مالون دی آلدیید و کمترین فعالیت آنزیمی سوپراکسید دیسموتاز مربوط به گروه بوسولفان، سپس هر دو غلظت عصاره خرفه و گروه کنترل بود (05/0P<). فعالیت آنزیم کاتالاز در گروه‎ های بوسولفان و دو غلظت 5 و 10% عصاره خرفه اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>) و گروه کنترل بیشترین فعالیت آنزیمی کاتالاز نسبت به سایر گروه ها نشان داد (05/0P<). نتایج هیستوپاتولوژی، نشان از بالاتر بودن امتیازدهی جانسون در هر دو گروه درمانی نسبت به گروه بوسولفان و کمتر بودن آن نسبت به گروه کنترل داشت(05/0P<). نتایج نشان داد، عصاره خرفه بدون وابستگی به غلظت می تواند اثرات توکسیک ناشی از بوسولفان در دستگاه تولید مثلی نر و اسپرماتوژنز را از طریق کاهش اکسیداسیون اسیدهای چرب غشا و افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بوسولفان، خرفه، کاتالاز، مالون دی آلدئید، سوپراکسید دیسموتاز، شاخص های اسپرمی
  • رهام والی*، علی پسندی پور صفحات 17-24
    تاندون ها و لیگامان های موجود در ناحیه کف دستی همواره در معرض آسیب های ناشی از ضربه ها و بیماری های مربوط به اندام حرکتی هستند. ارزیابی اولتراسونوگرافی امکان مشاهده ساختارهای تاندونی و لیگامان ها و نیز آسیب های وارد شده به آن ها را ممکن می سازد. بررسی وضعیت ترمیم با روش اولتراسونوگرافی قابل انجام است. این پژوهش روی 5 راس اسب دره شوری سالم با میانگین سن 38/5±8/13 سال و ارتفاع 15/13±8/128 سانتی مترانجام گرفت. هیچ کدام از اسب های مطالعه شده، مشکل اندام حرکتی به صورت بالینی نداشتند. پس از کوتاه کردن و تراشیدن موها، کف دست (از پایین کارپ تا بالای فتلاک) به 6 ناحیه و4 سطح (1، 2، 3 و4) در نمای عرضی و 2 سطح (1 و 2) در نمای طولی تقسیم شدند. سونوگرافی در حالت وزن گیری کامل در اندام های حرکتی قدامی چپ و راست و با پروب خطی و فرکانس 12 مگا هرتز انجام گرفت و شکل، جهت، ارتباط و اندازه گیری ساختار های تاندونی و لیگامان های کف دستی شامل تاندون خم کننده سطحی بند انگشتی، تاندون عمقی بند انگشتی، لیگامان فرعی تاندون خم کننده عمقی، لیگامان معلقه، در 6 ناحیه در نماهای عرضی و طولی انجام گرفت که کلیه اندازه های به دست آمده از شاخص های عنوان شده در این مطالعه تفاوت معنی داری را در اندام های حرکتی قدامی چپ و راست نشان نداد.
    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، تاندون ها و لیگامان ها، اندام حرکتی قدامی، اسب دره شوری
  • عاطفه جهانپور، پژمان میرشکرائی*، محمد حیدرپور، نرگس خالق نیا صفحات 25-34
    سرب فلزی سنگین و به شدت سمی است که می تواند تمامی سیستم های بدن از جمله سیستم تولیدمثلی را از طریق القای استرس اکسیداتیو تحت تاثیر قرار دهد. از طرفی مطالعات نشان داده اند سلول های جسم زرد به دلیل متابولیسم بالا بیشترین حساسیت را به استرس اکسیداتیو دارند. در این مطالعه برای بررسی اثر سرب روی سلول های جسم زرد ابتدا با رنگ آمیزی MTT غلظت های مناسب از استات سرب انتخاب شد، سپس سلول های جسم زرد کشت شده در 5 پتری دیش در قالب 5 گروه شامل: گروه کنترل (بدون استات سرب) و گروه های تیمار 1، 2، 3 و 4 با افزودن به ترتیب غلظت های 005/0، 004/0، 002/0، 001/0 میلی مولار استات سرب قرار گرفتند. برای بررسی شاخص های استرس اکسیداتیو مقادیر MDA، GSH و FRAP اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میزان GSH در گروه حاوی غلظت 004/0 میلی مولار با اختلاف معنی داری بیشتر از گروه های حاوی غلظت 001/0، 002/0 میلی مولار و گروه کنترل بود (05/0P <)، همچنین میزان GSH در گروه حاوی غلظت 005/0 میلی مولار با اختلاف معنی داری  بیشتر از گروه حاوی غلظت 001/0 میلی مولار و گروه کنترل بود (05/0P <). میزان MDA در گروه حاوی غلظت 004/0 میلی مولار با اختلاف معنی داری بیشتر از گروه حاوی غلظت 001/0 میلی مولار و گروه کنترل بود (05/0P <). در تست FRAP هیچ اختلاف معنی داری  بین گروه کنترل و غلظت های مختلف استات سرب مشاهده نشد (05/0P <). نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد استات سرب با غلظت 004/0 میلی مولار بیشترین آسیب را به سلول های جسم زرد وارد می سازد و در مقابل، مکانیسم های دفاع آنتی اکسیدانی را بیش از سایر غلظت ها فعال می کند.
    کلیدواژگان: استات سرب، جسم زرد، استرس اکسیداتیو، کشت سلول
  • علیرضا قدردان مشهدی*، هادی هادی نسب، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 35-46
    هرپس ویروس اسبی نوع 4، یکی از مهم ترین هرپس ویروس های اسبی با توزیع جهانی است که عمدتا باعث بیماری تنفسی در این دام می گردد. در پژوهش حاضر تلاش شده است که میزان حضور این ویروس در بین جمعیت اسبان استان خوزستان تعیین گردد. از 151 راس اسب نگه داری شده در تعدادی از باشگاه های موجود در شهرهای مختلف استان خوزستان خون گیری به عمل آمده، نمونه ها با استفاده از آزمایش PCR ارزیابی شدند. داده های جمع آوری گردیده با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با بهره بردن از آزمون مربع کای، رگرسیون لاجستیک، آزمون مان ویتنی و آزمون دقیق فیشر به طور توصیفی و تحلیلی بررسی شدند. 05/0= α به منظور قضاوت آماری مد نظر قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که میزان کلی آلودگی به هرپس ویروس اسبی نوع 4 در اسبان این مطالعه بدون توجه به فاکتورهای میزبانی و محیطی، 56/16 درصد بوده است. بر اساس نتایج آزمون های آماری انجام شده، سن، جنسیت، وضعیت آبستنی، سابقه بیماری تنفسی و سابقه جابجایی بین شهرهای استان خوزستان یا خروج از این استان تاثیر معنی داری بر میزان آلودگی نداشته است (05/0P). نتایج بررسی حاضر نشان می دهد که اگرچه میزان موارد مثبت به ثبت رسیده در این مطالعه، در مقایسه باپژوهش های پیشین به عمل آمده با بهره بردن از روش الایزا، به مراتب کمتر است، اما ویروس در سطح اسبان استان حضور دارد.
    کلیدواژگان: هرپس اسبی نوع 4، اسب، خوزستان، PCR
  • عبدالواحد معربی*، بهمن مصلی نژاد، علیرضا غدیری، نسرین شعبانی صفحات 47-56
    هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی رادیوگرافی اثر داروهای متوکلوپرامید و سیزاپرید بر زمان عبور ماده حاجب از دستگاه گوارش سگ است. پژوهش روی 15قلاده سگ بومی بالغ و سالم از نظر بالینی انجام گرفت. بدین منظور سگ ها به 3 گروه مساوی 5 تایی تقسیم بندی شدند. در گروه اول (شاهد)، قبل از تجویز سولفات باریم، داروهای بیهوشی کتامین (20 میلی گرم/ کیلوگرم) و آسپرومازین (15/0 میلی-گرم/کیلوگرم) دریافت کرده بودند. در گروه دوم، متوکلوپرامید (5/0 میلی گرم/ کیلوگرم) و داروهای بی هوشی را دریافت کرده بودند. گروه سوم، مشابه گروه دوم بود، با این تفاوت که به جای متوکلوپرامید، سیزاپرید (5/0 میلی گرم/کیلوگرم) تجویز گردید. رادیوگراف های متعدد در زمان های صفر، 20، 40 و 60 دقیقه و هر یک ساعت تا رسیدن ماده حاجب به کولون دنبال شد. بررسی زمان شروع تخلیه ماده حاجب از معده نشان داد که گروه شاهد با گروه متوکلوپرامید تفاوتی نداشت (05/0<P)، ولی گروه سیزاپرید با دو گروه دیگر، اختلاف معنی داری داشتند (05/0>P). میانگین زمان تخلیه کامل ماده حاجب از معده برای گروه شاهد 84 دقیقه، گروه متوکلوپرامید 56 و گروه سیزاپرید 44 دقیقه بود و اختلاف معنی دار، بین گروه شاهد با دو گروه دیگر مشاهده گردید (05/0>P)، ولی بین گروه های دریافت کننده سیزاپرید و متوکلوپرامید اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0<P). در قسمت نتیجه گیری، گروه های مختلف درمانی، در زمان شروع تخلیه معده از ماده حاجب، تفاوت معنی دار داشتند، اما بر دفع کلی ماده حاجب از دستگاه گوارش (معده و روده ها) تفاوت معنی داری دیده نشد. بررسی های بیشتر در این زمینه، با دیگر داروهای پروکینتیک پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی، ماده حاجب، متوکلوپرامید، سیزاپراید، سگ
  • نیما اسدی، سعید سیفی*، محمد حسن بزرگمهری فرد، راحم خوشبخت، نریمان شیخی صفحات 57-67
    اورنیتوباکتریوم رینوتراکیال (ORT) یک باکتری بیماری زای مهم از نظر اقتصادی صنعت طیور در سراسر جهان است. هدف از این مطالعه جداسازی، شناسایی و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه های ORT در گله های طیور تجاری با علایم تنفسی در استان مازندران، در شمال ایران بود. نمونه های سواب نای از 60 گله مختلف گرفته شد، پس از کشت روی محیط کشت انتخابی، کلونی های مشکوک تحت بررسی بیوشیمیایی و مولکولی قرار گرفتند. سپس جدایه های تایید شده برای سنجش مقاومت آنتی بیوتیکی استفاده شدند. در مجموع 13 جدایه شامل 7 جدایه از گله های مرغ گوشتی (19/44 درصد) و 6 جدایه از گله های مرغ مادر گوشتی (33/33 درصد) جداسازی شد. تمام جدایه های اورنیتوباکتر که در کشت مثبت بودند، با PCR نیز مثبت تشخیص داده شدند. بیشترین میزان مقاومت در بین تمام جدایه های ORT نسبت به آمپی سیلین، اریترومایسین، سفتریاکسون و پنی سیلین (100%) بود. اکثر جدایه ها نسبت به فورازولیدون حساس بودند. با توجه به نتایج، جدایه ها پروفایل های مقاومت آنتی بیوتیکی متفاوتی را نشان دادند و اکثر سویه ها حالت چند مقاومتی داشتند. این می تواند نشان دهنده گردش سویه های مختلف مقاوم به چند دارو در بین مرغداری های شمال ایران باشد.
    کلیدواژگان: اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال، جوجه گوشتی، مرغ مادر گوشتی، مازندران
  • اصغر مقیسه*، حسین صحرایی، آرین رجبی، محمدسعید احراری خوافی، محمد عباس زاده حصیری، سینا ضیغمی صفحات 65-72

    افزایش ملاتونین در گونه های مختلف حیوانات نقش تحریک کننده و مهارکننده فرایندهای تولیدمثلی دارد. کنترل چرخه فحلی با استفاده از روش های هورمونی با حداقل عوارض و با تجویز آسان در تولیدمثل سگ اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ایمپلنت ملاتونین 18 میلی گرمی بر برخی فاکتورهای تولیدمثلی و عملکرد کلیه و کبد در سگ های ماده بود. ده قلاده سگ ماده بالغ غیر آبستن از نژاد مخلوط (5 سگ در گروه ایمپلنت 18 میلی گرمی ملاتونین زیرپوست گردن و 5 سگ در گروه شاهد) به مدت نه هفته تحت مطالعه قرار گرفتند. نمونه خون، معاینه اولتراسونوگرافی تخمدان و بررسی سایتولوژی واژن به صورت هفتگی انجام شد. تغییرات میانگین غلظت استروژن، پروژسترون، کراتینین، BUN، ALP، ALT و قطر تخمدان بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. بررسی هورمونی و سایتولوژی واژن حاکی از طی شدن طبیعی چرخه های فحلی بود. در نتیجه، قرار دادن ایمپلنت ملاتونین 18 میلی گرمی زیر پوست گردن نتوانست به شکل معنی داری باعث تغییر در فاکتورهای تولید مثلی سگ های ماده شود همچنین تاثیر نامطلوبی بر عملکرد کبد و کلیه نداشت.

    کلیدواژگان: سگ، ایمپلنت ملاتونین، استروژن، پروژسترون، کراتینین
  • رقیه رمضانپور رونیزی، محمدمهدی نام آوری*، الهام معظمیان صفحات 73-80

    توکسوپلاسما گوندیی یک انگل داخل سلولی بیماری زا با طیف وسیعی از میزبان است. گربه به عنوان میزبان نهایی نقش مهمی در آلودگی اکوسیستم و سایر میزبان ها دارد؛ از این رو جلوگیری از دفع اووسیست توکسوپلاسما در گربه نقش به سزایی در کنترل بیماری دارد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی واکسن آزمایشی تخفیف حدت یافته تهیه شده در موسسه رازی به منظور جلوگیری از دفع اووسیست توسط گربه است. در این مطالعه ده سر گربه نر بومی به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول سوش تخفیف حدت یافته و گروه دوم به عنوان کنترل محیط کشت دریافت کردند. ایمن سازی طی دو مرحله، به فاصله 21 روز و به صورت تزریق زیر پوستی انجام گرفت. علایم بالینی و تغییرات رفتاری از شروع آزمایش تا یک ماه پس از تزریق دوم به صورت روزانه مشاهده و ثبت گردید. یک ماه پس از تزریق دوم تمامی گربه ها با سوش PRU به صورت خوراکی چالش شدند. آزمایش سرولوژیک آگلوتیناسیون و نتایج تست مولکولی به ترتیب نشان از ایجاد پاسخ ایمنی و ایمنی محافظت کننده بصورت معنی داری در گروه واکسینه نسبت به گروه کنترل بوده است (05/0p<). در مجموع ارزیابی سوش تخفیف حدت یافته روی گربه به عنوان یک واکسن آزمایشی نشان داد که این واکسن علاوه بر ایجاد پاسخ ایمنی و کنترل دفع اووسیست، بیماری-زایی خاصی هم در گروه واکسینه ایجاد نمی کند. بنابراین، پیشنهاد می شود پژوهش های تکمیلی در زمان های طولانی با تعداد بیشتری گربه روی این واکسن آزمایشی انجام گردد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندئی، واکسن زنده تخفیف حدت یافته، پاسخ ایمنی، گربه، دفع اووسیست
  • احسان پورقیصر، الهه ابراهیم زاده*، غلامرضا رزمی صفحات 81-86
    کریپتوسپوریدیوم تک یاخته ای روده ای و زیونوز است که سبب بیماری کریپتوسپوریدیوزیس در انسان و حیوان می شود. به منظور بررسی آلودگی بره های شهرستان گناباد (واقع در جنوب شرقی استان خراسان رضوی) به کریپتوسپوریدیوم، نمونه مدفوع از رکتوم تعداد 138 راس بره 5 تا 60 روزه از تعدادی از گله های گوسفند در روستاهای مختلف این شهرستان جمع آوری گردید. نمونه های مدفوع با بی کرومات پتاسیم 5/2% مخلوط شد و با حفظ زنجیره سرد به آزمایشگاه انتقال یافت. اطلاعات مربوط به سن، جنس، نژاد، درجه حرارت رکتوم و نگه داری سایر حیوانات در گله در پرسش نامه های مربوطه ثبت گردید. در انتها از نمونه مدفوع گسترش تهیه گردید و به روش ذیل نلسون اصلاح شده رنگ آمیزی شد و با میکروسکوپ نوری مشاهده شد. نتایج نشان داد تعداد 19 نمونه (8/13%) از مجموع 138 نمونه، به این انگل آلوده بودند. درطی این مطالعه هیچ گونه ارتباط معنی داری بین آلودگی به کریپتوسپوریدیوم با فاکتورهای سن، جنس، قوام مدفوع، درجه حرارت بدن، نژاد بره ها و تراکم گله پیدا نشد(05/0< P). یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که شیوع آلودگی به کریپتوسپوریدیوم و شدت آن در بره های شهرستان گناباد قابل توجه است، بنابراین باید به انگل به عنوان یک خطر بالقوه برای اقتصاد دام پروری ها و سلامت انسان ها توجه شود.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوزیس، کریپتوسپوریدیوم، بره، اسهال، گناباد
  • تهمینه تاجیک، محسن ملکی*، زهرا موسوی، علیرضا حق پرست صفحات 87-94
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی سطوح سایتوکاین های IL-4، IL-10 و IFN- γ در نمونه های بافت هموژن ریه با نمونه های به دست آمده از مایع لاواژ برونکوآلویولار و نیز مقایسه ی سطح IgE اختصاصی اوالبومین در بافت هموژن ریه و سرم در القای آسم آلرژیک در موش به منظور یافتن بهترین نمونه برای پژوهش های مشابه است. در این پژوهش 14 عدد موش Balb/c ماده 6 هفته ای استفاده شدند. در گروه آسم، به منظور القای آسم دو تزریق داخل صفاقی با اوالبومین و ادجوانت هیدروکسیدآلومینیوم در روزهای صفر و 7 پژوهش و سپس سه بار استنشاق اوالبومین در روزهای 14تا16 پژوهش انجام شد. در روز 17 نمونه گیری از مایع لاواژ برونکوآلویولار، بافت ریه و خون انجام شد. در گروه کنترل از بافر فسفات به جای اوالبومین استفاده شد. در آسیب شناسی، نفوذ سلول های آماسی به ویژه ایوزینوفیل در گروه آسم مشاهده شد. در آزمون الایزا، در گروه آسم میانگین غلظت سایتوکاین های IL-4و IL-10 در نمونه های بافت هموژن ریه به طور معنی داری بیشتر از مایع برونکوآلویولار بود(05/0>P). میانگین میزان IgE اختصاصی اوالبومین در نمونه های بافت هموژن ریه و سرم در گروه آسم همبستگی معنی داری مشاهده شد(ضریب همبستگی942/0 و 05/0>P). در گروه کنترل، IgE اختصاصی اوالبومین در سرم بر خلاف بافت هموژن ریه ردیابی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بافت هموژن ریه برای ردیابی سایتوکاین های IL-4، IL-10 و IgE اختصاصی در مطالعات مشابه بسیار ارزشمند است. پیشنهاد می شود پژوهش های بیشتری برای بررسی سایر سایتوکاین ها و اجزای ایمنی انجام شوند.
    کلیدواژگان: تعادل Th1-Th2، اوالبومین، مایع لاواژ برونکوآلوئولار، بافت هموژن ریه، IgE اختصاصی اوالبومین
  • زینب هادی، ابراهیم احمدی*، ناصر شمس اسفندآبادی، نجمه داودیان، ابوالفضل شیرازی صفحات 95-100
    استفاده از اسپرم اپیدیدیمی روشی مناسب جهت حفظ ذخایر ژنتیکی حیوانات به خصوص حیوانات در معرض انقراض است. از مزایای این روش تهیه اسپرم از بقایای کشتارگاهی است. پژوهش حاضر به بررسی اثر محافظتی غلظت های مختلف پلی وینیل الکل (PVA) و پلی اتیلن گلایکول (PEG) بر اسپرم اپیدیدیمی گوسفند در شرایط نگه داری در حالت مایع در دمای 4 درجه سانتی گراد طی 24 ساعت می پردازد. اسپرم های جدا شده از دم اپیدیدیم بیضه قوچ های کشتار شده، در رقیق کننده های حاوی غلظت های0 ، 5/0، 1، 2، 5 و 10 میلی گرم در میلی لیتر پلی وینیل الکل یا پلی اتیلن گلایکول قرار گرفتند و به مدت 24 ساعت در دمای یخچال نگه داری شدند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که پس از 24 ساعت، اکثر شاخص های حرکتی نسبت به گروه شاهد در غلظت 5/0 میلی گرم در میلی لیتر PVA به صورت معنی داری بالاتر بود (05/0>P). در بین غلظت های مختلف PVA، کم ترین تحرک در غلظت 10 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده گردید. افزودن PEG به محیط رقیق کننده اسپرم در غلظت های مختلف بر اکثر شاخص های حرکتی اثر معنی داری نداشت. هر دو ترکیب در غلظت 15 میلی گرم در میلی لیتر برای اسپرم ها کشنده بودند.
    کلیدواژگان: تحرک اسپرم، PVA، PEG، شوک سرمایی
|
  • Sepideh Rezaei, Saeed Ozmaie *, Ahmad Asghari Pages 3-8
    Recurrent equine uveitis (ERU) is an important eye disease that causes secondary ocular changes such as lens dislocation, glaucoma, and retinal damage as chronic inflammatory lesions become chronic, making it the most common cause of blindness in horses worldwide. Homatropin is used as a mydriatic drug with pupil dilation and ciliary muscle relaxation during acute iris inflammation. The aim of this study was to evaluate the effect of Homatropin 2% eye drops on pupil diameter and intraocular pressure (IOP) in healthy horses. For this purpose, 20 apparently healthy horses of cross breed with an age range of 5-14 years and a weight range of 310-220 kg were selected. At each stage, IOP parameters and pupil size were measured before dropping, then repeated 15, 30, 60 and 120 minutes after the last drop. Data were then analyzed using one-way ANOVA analysis. The present study showed that there was a statistically significant difference between the treatment and control groups in the studied horses to determine IOP and homatropin decreased IOP at 15, 30 and 60 minutes compared to the control group (P <0.05). In this study, the effects of homatropin on pupil diameter were not significant. A supplementary study on the efficacy of homatropin in the treatment of EUR disease in horses with this disease is recommended.
    Keywords: Recurrent uveitis, Homatropin, Intraocular pressure, Pupil diameter, Horse
  • Seyedeh Ommolbanin Ghasemian *, Forutan Salehinezhad Pages 9-16
    The aim of this study was to evaluate the antioxidant and protective effects of portulaca oleracea extract on toxic damage induced by busulfan administration on some spermatic parameters in the male rat reproductive system. 40 adult male Wistar rats weighing 250-280 g were randomly divided into 4 groups of 10 as following the groups receiving busulfan, busulfan + 5% portulaca oleracea extract, busulfan + 10% portulaca oleracea and control.Mean sperm parameters such as percentage of live, motile and progressive sperm in each group were compared.The activity of superoxide dismutase (SOD) and catalase enzymes, and malondialdehyde (MDA) and total protein levels and histology in the rat testes were evaluated and compared. The mean of all three sperm parameters decreased significantly in the busulfan group compared to all groups (P<0.05). The highest levels of MDA and the lowest activity of SOD belonged to busulfan group followed by both concentrations and control groups (P<0.05). The activity of catalase enzyme in Busulfan groups and both concentrations of portulaca oleracea did not differ significantly (P>0.05), and the control group showed the highest activity of catalase in comparison with other groups (P<0.05). The results of histopathology also showed higher scores in both treatment groups than the busulfan group and its lower than the control group (P<0.05). The results showed that portulaca oleracea regardless to concentration could reduce the toxic effects of busulfan in a reproductive system and spermatogenesis by reducing the oxidation of membrane fatty acids and increasing the activity of SOD enzyme.
    Keywords: Busulfan, portulaca oleracea, Catalase, MDA, Superoxide Dismutase, Sperm parameters
  • Roham Vali *, Ali Pasandipour Pages 17-24
    Tendons and ligaments in palmar aspect of metacarpus are always exposure to injuries resulting from traumas and diseases of limbs. Ultrasonographic evaluation enables observation of the tendons and ligaments injuries and diseases of limbs. Ultrasonography is currently being used to assess tendon/ligament healing. This study was conducted on 5 healthy Dareh-shori horses with a Mean age of 13.8±5.38 years and height of 128.8±13.15 cm. Non of the horses have clinically disorders in front limbs. After clipping and washing, the area between accessory carpal bone and fetlock joint was divided into 6 zones and 2 levels in sagittal and 4 levels in transverse view. ultrasonography was performed with a linear transducer 12 MHZ Frequency on both front limbs in full weight bearing. Measurements of tendons and ligaments such as Superficial digital flexor tendon, Deep digital flexor tendon, Inferior check ligament and Suspensory ligament were done both sagittal (1 and 2) and transverse (1, 2, 3 and 4) view. Transverse ultrasonogram were made to get the measurements such as thickness, width and cross- sectional area of tendons and ligaments. Echogenicity and fibrillary pattern of tendons and ligaments were assessed in longitudinal images. Results of this study showed no significant differences was found between the amounts of the right and left front limbs.
    Keywords: Ultrasonography, Tendons, Ligaments, Front feet, Dareh- Shori horses
  • Atefe Jahanpour, Pezhman Mirshokraei *, Mohammad Heidarpour, Narges Khaleghnia Pages 25-34
    Lead is a highly toxic and heavy metal that through the induction of oxidative stress could influence all systems, especially the reproductive system in the body. Furthermore, studies revealed that luteum cells, due to their high rate of metabolism, are more susceptible to oxidative stress. In the present study, to evaluate the lead effect on luteal cells, first, the proper concentrations of lead acetate were chosen by MTT staining. Then, five culture plates of corpus luteum cells were ordered into five groups consisting of the control group (without lead acetate), group 1, group 2, group 3, and 4, respectively, with concentrations of 0.005, 0.004 0.002, and 0.001 mM of lead acetate. To assess variations of oxidative stress parameters, values of MDA, GSH and FRAP were measured. The present study results showed that the value of GSH in the group with the concentration of 0.004 mM lead acetate was significantly (P<0.05) more than the control group and groups with 0.001- and 0.002-mM concentrations. Moreover, the value of GSH in the group with 0.005 mM concentration was significantly (P<0.05) more than the group with 0.001 mM concentration and the control group. Value of MDA in the group containing 0.004 mM concentration by significant difference (P<0.05) was more than the group containing 0.001 mm and the control group. In the FRAP test, no significant difference among the control group and other concentrations of lead acetate was observed. Results of the present study suggest that lead acetate with the concentration of 0.004 mM could induce the most damage on the corpus luteum cells and, in return, compared with the other concentrations, has the most effect on activating antioxidant defense mechanisms.
    Keywords: Lead acetate, corpus luteum, Oxidative stress, cell culture
  • Ali Reza Ghadrdan Mashhadi *, Hadi Hadinasab, Masoud Reza Seyfi Abad Shapouri, Mahdi Pourmahdi Boroujeni Pages 35-46
    Equine Herpesvirus type 4 (EHV-4) is one of the most important world-wide distributions of equine herpes viruses. This virus mainly causes respiratory diseases in this animal. The present study attempted to determine the existence of this virus among the horse population of Khuzestan province. One hundred fifty-one horses kept in a number of clubs in different cities of the province were sampled and they were tested by applying PCR. The data were analyzed using SPSS version 16 to administer the Chi-square test, logistic regression, Mann-Whitney test and Fisher’s Exact test and the degree of freedom was set on α = 0.05. The results of the study showed that the overall rate of infection with EHV-4 in horses was 16/56% disregarding the host and environmental factors. The results also indicated that age, gender, pregnancy status, history of respiratory diseases, and the history of displacement between the cities of Khuzestan province and the exit from the province did not have a significant effect on the amount of infection (P>0.05). At the same time, the rate of infection of horses in Ahvaz was higher than that of other cities (Shooshtar, Shoosh, Ramhormoz and Mahshahr), but this difference turned out to be significant only in relation to Ramhormoz (lowest infection rate) (P<0.05). The results of the study showed that although the positive cases reported in this study were far lower compared to the previous studies using the ELISA method, the existence of the virus in the horses of the province remained significant.
    Keywords: Equine Herpesvirus type 4, Horse, Khuzestan, PCR
  • Abdolvahed Moarabi *, Bahman Mosallanejad, Ali Reza Ghadiri, Nasrin Shabani Pages 47-56
    Contrast media Radiography is an imaging method which provides high resolution images for digestive system. The aim of this survey is radiographic evaluation of metoclopramide and cisapride effects on gastrointestinal transit time of contrast media in dogs. For this purpose, the fifteen clinically healthy adult native dogs were divided into three equal groups. The control group was received ketamine and acepromazine sedation drug, before administration of contrast media (barium sulfate). The second group was metoclopramide group that was received metoclopramide and sedative drugs. The third group was similar to second group, with the difference cisapride was administrated instead of metoclopramide. Several radiographs at 0, 20, 40 and 60 minutes and each hour until arriving contrast media to colon. It was shown that start time of contrast media evacuation of stomach had not significant difference between control and metoclopramide groups, Nevertheless there was a significant difference between cisapride group with two another groups.The averages of complete evacuation time of contrast media from stomach were 84, 56 and 44 minutes for the control, metoclopramide and cisapride groups respectively. It was shown a significant difference between the control group with the other two groups, but there was not a significant difference between metoclopramide and cisapride groups . In fact, both drugs caused faster evacuation of contrast media of stomach. In conclusion, different groups had a significant difference in during contrast media evacuation of stomach, but it was not significant, for the complete evacuation of contrast media of digestive system .
    Keywords: Radiographic, Contrast media, Metoclopramide, Cisapride, Dog
  • Nima Asadi, Saeed Seifi *, Mohammad Hasan Bozorgmehri-Fard, Rahem Khoshbakht, Nariman Sheikhi Pages 57-67
    Ornithobacterium rhinotracheale (ORT) is an economically important bacterial pathogen of poultry worldwide. The Aim of the present study was conducted to isolation, detection and determination of antibiotic sensitivity of ORT isolates in commercial poultry flocks with respiratory signs in Mazandaran province, northern Iran. Tracheal swab samples were taken from 60 different flocks, after cultivation on a selective medium, suspected colonies were subjected to biochemical and molecular identification of ORT. Then, confirmed isolates were aimed to antibiotic resistance assay. A total of 13 isolates, including seven isolates from broiler flocks (19.44%) and six isolates from broiler breeder flocks (33.33%) were obtained. All ORT isolates that were positive by culture were also detected to be positive by the PCR. The most resistance rates among all ORT isolates were obtained for ampicillin, erythromycin, ceftriaxone, and penicillin (100%). The majority of ORT isolates were susceptible to furazolidone. According to the results, the isolates showed different antibiotic resistance profiles, and most of the strains proved multiresistant. This can indicate the circulation of various multidrug resistant strains among poultry farms in northern Iran.
    Keywords: Ornithobacterium rhinotracheale, Broiler, Broiler Breeder, Mazandaran
  • Asghar Mogheiseh *, Hossein Sahraei, Arian Rajabi, Mohammad Saeed Ahrari Khafi, Mohammad Abbaszadeh Hasiri, Sina Zeyghami Pages 65-72

    The increasing of melatonin has stimulating and inhibiting effects on reproductive patterns in different animal species. Controlling the estrous cycle using hormonal methods with minimal side effects and easy administration is very important in dog reproduction. This study aimed to evaluate the effect of melatonin implant (18 mg) on some reproductive factors and function of kidney and liver in female dogs. In this study, ten adult non-pregnant female mixed breed dogs enrolled in two equal control and melatonin groups. Melatonin implant (18 mg) was administrated in subcutaneous space of neck. Blood samples, ovarian ultrasonography, and vaginal cytology were performed weekly for nine weeks. The mean diameter of ovaries and serum concentration of estrogen, progesterone, ALP, ALT, creatinine, and BUN were not significantly different between the two groups. Vaginal cytology and changes of hormones showed regularly the estrous cycles. In conclusion, the administration of subcutaneous melatonin implant could not significantly affect the reproductive factors in female dogs likewise did not affect hepatic and renal functional parameters.

    Keywords: Dog, Melatonin implant, Estrogen, Progesterone, Creatinine
  • Roghayeh Remezanpoor Ronizi, MohammadMehdi Namavari *, Elham Moazamian Pages 73-80

    Toxoplasma gondii is an intracellular parasite with a wide range of host species. As the final host, the cats play an important role in the environment contamination and other hosts infection. Therefore, preventing the shedding of Toxoplasma oocysts in cats play a significant role in controlling the disease. The purpose of this study is to evaluate the live attenuated strain of toxoplasma gondii experimental vaccine that was prepared at the Razi Institute in order to prevent the shedding of oocysts by cats. In this study, ten native male cats were randomly divided into two equal groups. The first group received the attenuated strain and the second group received the culture medium as a control. Immunization conducted twice (3 week interval) by subcutaneous injection. Clinical symptoms were observed and recorded daily from the beginning of the experiment until one month after the second injection. One month after the second injection, all cats were challenged orally with the PRU strain. The agglutination serological test and the molecular test results showed a significant immune response and protective immunity in the vaccinated group compared to the control group (p<0.05). In general, the evaluation of the attenuated strain on cats as an experimental vaccine showed that this vaccine, in addition to creating an immune response and controlling oocyst shedding, did not cause any specific pathogenicity in the vaccinated group. Therefore, it is suggested to carry out additional research on this experimental vaccine in a long time with a larger number of cats.

    Keywords: Toxoplasma gondii, Live attenuated vaccine, Immune responses, Cat, Oocyst shedding
  • Ehsan Poorgheisar, Elahe Ebrahimzadeh *, Gholam Reza Razmi Pages 81-86
    Investigation of cryptosporidiosis in lambs in Gonabad city, Khorasan Razavi provinceSummary Cryptosporidium is an enteric zoonotic protozoan that causes cryptosporidiosis in humans and animals. To investigate the infection of lambs in Gonabad city (located in the southeast of Khorasan Razavi province) with Cryptosporidium, fecal samples were collected from the rectum of 138 lambs of 5 to 60 days old from some sheep herds in different villages of this city. Stool samples were mixed with potassium bichromate 2.5% and transported in a cool box to the to the laboratory. Age, sex, breed, rectal temperature, presence of other animal species and herd size were recorded. Fecal smear was prepared and stained with modified Ziehl-Neelsen method. Results showed that 19 samples out of 138 were positive (13.8%). There was no statistically significant difference between the protozoan infection with age, sex, fecal consistency, body temperature, breed and herd density (P>0.05).This study showed that the prevalence and intensity of Cryptosporidium infection in Gonabad city is significant, so this parasite should be considered a potential threat to the livestock economy and human health.
    Keywords: Cryptosporidiosis, Cryptosporidium, lamb, Diarrhea, Gonabad
  • Tahmineh Tajik, Mohsen Maleki *, Zahra Moosavi, Alireza Haghparast Pages 87-94
    The aim of this study was to compare levels of IL-4, IL-10 and IFN- γ in lung homogenates with their concentrations in bronchoalveolar lavage fluid, as well as levels of ovalbumin-specific IgE in lung homogenates with its concentrations in serum following induction of allergic asthma in mice to determine the best specimen in similar studies. In this investigation, 14 six-week female Balb/c mice were sensitized to Ovalbumin+ Aluminum hydroxide (on days 0 and 7) and challenged with Ovalbumin aerosols (on days 14 to 16). Specimens were obtained from bronchoalveolar lavage fluid, lung tissue and serum on day 17. Ovalbumin was replaced by phosphate buffer solution in the control group. Infiltration of inflammatory cells especially eosinophils revealed inflammation in lung. ELISA results showed that in the asthma group levels of IL-4 and IL-10 were significantly higher in lung homogenates in comparison to bronchoalveolar lavage fluid (P<0.05). In the asthma group, levels of Ovalbumin-specific IgE in lung homogenates and seum specimens correlated to a high degree (r=0.942, P<0.05). In the control group, Ovalbumin-specific IgE was undetectable in lung homogenate while it was detected in serum. Based on our findings, lung homogenate is a valuable specimen to evaluate levels of IL-4, IL-10 and ovalbumin-specific IgE in similar studies. More investigations are needed to evaluate other cytokines and immune components.
    Keywords: Th1-Th2 balance, ovalbumin, lung homogenates, broncoalveolar lavage fluid, ovalbumin-specific IgE
  • Zeinab Hadi, Ebrahim Ahmadi *, Naser Shams-Esfandabadi, Najmeh Davoodian, Abolfazl Shirazi Pages 95-100
    One of the advantages of using epididymal sperm is helping to preserve the genetic resources of elite animals and endangered species after death. This study aimed to investigate the probable protective effect of polyvinyl alcohol (PVA) and polyethylene glycol (PEG) on epididymal ram sperm under liquid storage at 4 ° C for 24 hours. Sperms were collected by making an incision on the epididymis of slaughtered rams and extended in extenders supplemented with 0 (control), 0.5, 1, 2, 5 and 10 mg/ml polyvinyl alcohol or polyethylene glycol then refrigerated for 24 hours. We found that only 0.5 mg/ml of PVA group had higher motility parameters comparing to control group (P <0.05). The lowest motility in PVA groups was observed at the concentration of 10 mg/ml. Extenders supplemented with PEG in different concentrations had no significant effect on the most kinetic indices. Both compounds were lethal to sperm at 15 mg/ml.
    Keywords: Sperm motility, PVA, PEG, Cold shock