فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 6 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی هنرمند، سید ابوالقاسم نقیبی*، سید صادق موسوی صفحات 1-21

    یکی از آسیب‏های مهمی که اسلام مانند دیگر ادیان الهی با آن مواجه بوده جریان‏های بدعت‏گذار است. از این رو در آیات و روایات مکررا و به وضوح بدعت مذموم دانسته شده و بدعتگذاران مورد نکوهش و شماتت قرار گرفته‏اند. اگرچه عالمان اسلامی بدعت را به «ادخال ما لیس من الدین فی الدین» معنا کرده‏اند اما اتفاق نظری در مورد ملاک‏های بدعت بین ایشان وجود ندارد. اغلب علمای امامیه نسبت دادن امری به دین بدون وجود مستند شرعی را بدعت دانسته ‏اند ولی گروهی از اهل سنت هر آنچه را که بعد از سه قرن ابتدایی اسلام حادث شده است را بدعت شمرده ‏اند. از این رو معیار تشیع در این خصوص کیفی و معیار اهل سنت کمی (زمان) می‏باشد. این رویه در بازشناسی سنت از بدعت به اختلاف آرای علمای اسلامی در زمینه گستره بدعت و مصادیق آن می‏انجامد. از منظر کسانی که امور حادثه بعد از سه قرن نخستین را بدعت می‏دانند، دامنه بدعت بسیار وسیع و گسترده است ولی بنا به دیدگاه گروهی که با استفاده از ادله عام، مسایل نوپدید را واجد مستند شرعی تلقی می‏کنند گستره بدعت محدود می‏باشد. در این نوشتار ضمن تبیین مفهوم بدعت برخی از معیارها، ادله و مصادیق آن مورد بازخوانی تحلیلی و تطبیقی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بدعت، سنت، دین، تشیع، تسنن، اختصاص گرایان، مطلق انگاران
  • فرانک موذن، احمد شمس*، سید مجتبی میردامادی، احد باقرزاده صفحات 23-53

    طرف‏های یک معامله به ویژه در معاملات دارای ریسک تجارتی و رقابتی مانند اقلام گسترده و مباحث تجارت بین‏الملل، درنظر دارند که تاحدممکن حقوقشان، در هرقراردادی حفظ و برآورده شود. در این میان یکی از حقوق قابل توجه به ویژه برای مشتری، درخصوص کالای معیوب است که گستره آن در قانونگذاری ملی و بین ‏المللی اگرچه تاحدودی اختلاف دارد با این وجود، بسیار کاربردی، قابل انطباق و بهره ‏گیری است. از آنجا که فقه به عنوان نظام حقوقی اسلام، تاثیر بسیار عمیقی در قوانین موضوعه ایران و پیوند سنت و مدرنیته دارد، برای درک این پیوند و امکان تطابق و نزدیکی نظام حقوقی ایران و کنوانسیون، نیازمند بررسی حقوق مشتری و چگونگی اعاده وضعیت وی در بحث کالای معیوب در کنوانسیون و فقه می‏باشیم. در کنوانسیون بیع بینالمللی کالای 1980، علاوه بر پیش بینی طرق رهایی مشتری از یک وضعیت نامطلوب قراردادی مربوط به کالای معیب که به منظور جلوگیری از ضرر و نیز از بین بردن ریشه آن در آینده مطرح شده است، مشتری را از مطالبه جبران خسارت وارده و امکان تدارک خسارت‏های ناشی از دست دادن یک موقعیت مطلوب قراردادی، محروم نمی‏سازد و این موضوع به وسیله نظریه جبران کامل خسارت پذیرفته شده که حق مستقلی است و به محض نقض قرارداد و تحقق ضرر، مشتری مستحق آن می‏شود. با توجه به حاکمیت کنوانسیون در قرارداد طرفین و نقش تکمیلی آن، این جبران خسارت، مسولیت قراردادی محسوب شده و مشتری را از اثبات ارکان مسولیت غیرقرادادی بی نیاز می‏سازد. در فقه و به تبع آن حقوق ایران در خصوص چگونگی اعاده وضعیت مشتری و جلوگیری از ضرر، حق خیار عیب و اعمال آن از جانب ذی الخیار مطرح است اما در فقه، بحث مسولیت قراردادی و جبران کامل خسارت در حیطه آن، عنوان خاصی ندارد و با تمسک به استنتاج برخی از فقها از قواعدی همچون لاضرر و حرمت مال مسلم و برخی از آیات، این تعمیم و بهره‏ مندی از این مبانی و ارکان برای احراز مسولیت کامل وجود دارد؛ با این وجود نویسنده قانون مدنی با تغییراتی در جهت انطباق با فقه امامیه به تبعیت از قانون مدنی فرانسه، خواسته یا ناخواسته دو نظام مسیولیت مدنی (قراردادی و غیرقراردادی) را به تفکیک بیان کرده است که باوجود ابهامات، قابل تمسک است.

    کلیدواژگان: اعاده وضعیت، فقه، کالای معیوب، کنوانسیون بیع بین المللی کالا 1980، مشتری
  • مسعود فدائی ده چشمه، عسل عظیمیان*، سجاد جهانبازی گوجانی صفحات 55-77

    تا قبل از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال 1392 نظام دادرسی ایران، به ویژه در مرحله تحقیقات مقدماتی، همسو با نظام های دادرسی تفتیشی بود، ولی با ابداعات قانون جدید، به ویژه در زمینه ارتقای حقوق دفاعی متهمان امر تغییر یافته است. پیش بینی موازینی مانند حق مطلع ساختن خویشاوندان متهم، حق معاینه پزشکی و حق مطلع شدن از حقوق دفاعی از مهمترین ابداعات این قانون است که خود حاکی از تلاش به سوی ترافعی شدن تحقیقات مقدماتی می باشد. نصب "منشور حقوق متهم" در راهروهای پاسگاه های انتظامی، دادسراها و دادگاه های جزایی به نحوی که در معرض دید مراجعان و متهمان، قرار گیرد تا آنان رعایت این حقوق را از مجریان قانون بخواهند؛ شاید که در روند اصلاحات قضایی و نحوه رسیدگی های جزایی آثار مفیدی برجای گذارد. نقض حقوق دیگران از جمله متهمان گناهی است نابخشودنی و از ضابطان پرتلاش دادگستری و همکاران قضایی نیز توقع می رود تا در رعایت دقیق آن از هیچ کوششی دریغ نورزند. در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 عدم رعایت اصول لازم الرعایه در مرحله ی تحقیقات مقدماتی را موجب مجازات انتظامی قرار داده است و جایی به چشم نمی خورد که صراحتا ضمانت اجرای عدم رعایت اصول لازم الرعایه در مرحله ی تحقیقات مقدماتی را موجب بطلان تحقیقات مقدماتی بداند. تبصره ی ماده 63، 106 و 196 قانون مذکور موید این نظر است. این تحقیق بصورت کتابخانه ای-اسنادی انجام شده که ابتدا با توجه به موضوع به منبع یابی در رابطه با موضوع پرداختیم و سپس با گرد آوری منابع به مطالعه در این زمینه پرداختیم.

    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، حقوق دفاعی، ضابطان دادگستری، تفهیم اتهام، حق داشتن وکیل
  • سیده سمانه حسینی، محمدرضا کاظمی گلوردی*، مجید شایگان فرد صفحات 79-101

    تا قبل از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال 1392 نظام دادرسی ایران، به ‏ویژه در مرحله تحقیقات مقدماتی، همسو با نظام های دادرسی تفتیشی بود، ولی با ابداعات قانون جدید، به‏ ویژه در زمینه ارتقای حقوق دفاعی متهمان امر تغییر یافته است. پیش بینی موازینی مانند حق مطلع ساختن خویشاوندان متهم، حق معاینه پزشکی و حق مطلع شدن از حقوق دفاعی از مهم‏ترین ابداعات این قانون است که خود حاکی از تلاش به سوی ترافعی شدن تحقیقات مقدماتی می باشد. نصب "منشور حقوق متهم" در راهروهای پاسگاه ‏های انتظامی، دادسراها و دادگاه‏ های جزایی به نحوی که در معرض دید مراجعان و متهمان، قرار گیرد تا آنان رعایت این حقوق را از مجریان قانون بخواهند؛ شاید که در روند اصلاحات قضایی و نحوه رسیدگی های جزایی آثار مفیدی برجای گذارد. نقض حقوق دیگران از جمله متهمان گناهی است نابخشودنی و از ضابطان پرتلاش دادگستری و همکاران قضایی نیز توقع می رود تا در رعایت دقیق آن از هیچ کوششی دریغ نورزند. در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 عدم رعایت اصول لازم الرعایه در مرحله ی تحقیقات مقدماتی را موجب مجازات انتظامی قرار داده است و جایی به چشم نمی خورد که صراحتا ضمانت اجرای عدم رعایت اصول لازم الرعایه در مرحله ی تحقیقات مقدماتی را موجب بطلان تحقیقات مقدماتی بداند. تبصره ی ماده 63، 106 و 196 قانون مذکور موید این نظر است. این تحقیق بصورت کتابخانه ای-اسنادی انجام شده که ابتدا با توجه به موضوع به منبع یابی در رابطه با موضوع پرداختیم و سپس با گرد آوری منابع به مطالعه در این زمینه پرداختیم.

    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، حقوق دفاعی، ضابطان دادگستری، تفهیم اتهام، حق داشتن وکیل
  • آمنه مظلوم زاده، عبدالرضا جمال زاده*، رقیه شهابی صفحات 103-120

    حضانت کودک از سوی مادر از موضوعات مهمی است که همواره در فقه و حقوق محل بحث و اختلاف نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده به بررسی چالش های فراروی حضانت کودک از سوی مادر پرداخته شده و حتی المقدور راهکارهای رفع این چالش ها ارایه گردد. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است. یافته ها بر این امر دلالت دارد حضانت مادر با دو چالش مهم مواجه است؛ نخست؛ عدم ولایت مادر بر فرزند و دوم: اسقاط حق حضانت مادر در صورت ازدواج مجدد. منع ولایت مادر بر فرزند به طور مطلق پذیرفتنی نیست زیرا مادر نسبت به حفظ فرزند و اموال وی دلسوزتر و مهربان تر است، ضمن اینکه در عرف جامعه امروز و همچنین با توجه به توانایی زنان در اداره امور خانواده و بیرون از خانواده، ولایت مادر بر فرزند، پذیرفته شده است. در خصوص ازدواج مجدد نیز نمی توان یک سویه چنین شرایطی را صرفا برای مادر قایل شد درحالی که برای مردان این محدودیت وجود ندارد و با ایجاد ترس در مادر، از ازدواج مجدد وی ممانعت به عمل آورد. به عنوان نتیجه‎ گیری می توان گفت که از منظر فقهی، حکم ولایت قهری نه از احکام تعبدی بلکه از احکام عقلایی است. از طرفی با کوچک شدن خانواده در عصر حاضر و از طرفی بالا رفتن سطح تحصیلات و حضور اجتماعی زنان جعل ولایت قهری برای مادر و امکان ازدواج مجدد زنان، مهم ترین راهکار رفع چالش های موجود است.

    کلیدواژگان: حضانت، ولایت، مادر، کودک، پدر، جد پدری
  • عاطفه شکیبا راد، هائیده صابری*، مهرداد ثابت صفحات 121-142

    با وجود آنکه هجرت یکی از کلیدواژه‏ها و مفاهیم بسیار حیاتی اسلام است، اما تبیین جامعی از این مفهوم در تطابق با مسایل روز جامعه به عمل نیامده است. این پژوهش در راستای این مساله بسیار مهم به بررسی جنبه‏ های روانشناختی و جامعه شناختی مهاجرت از دیدگاه اسلام می‏پردازد. مهاجرت را با توجه به آیات و روایات می توان به انواع مختلف علمی، دینی، ظلم گریزی، درونی- الهی دسته بندی نمود. به استناد آیات و روایات، مهاجرت در هر زمان که حکمت و سبب آن در جامعه یافت شود واجب می گردد. فقه اسلامی جغرافیای جهان را به سرزمین دارالاسلام و دار الکفر تقسیم نموده که بر این مبنا مهاجرت به چهار دسته واجب، مستحب، جایز و حرام طبقه ‏بندی می شود. این دسته بندی به ‏ویژه در دوره معاصر توجه به وضع اقلیت ‏های مسلمانان را در کشورهای غیراسلامی پررنگ نموده است. انگیزه های مهاجرت از دیدگاه اسلام دستیابی به گشایش و امنیت (روانی و اجتماعی)، تبلیغ و اظهار شعایر دینی؛ علم آموزی و فراگرفتن فنون در دیگر کشورها به منظور رفع نیازهای جامعه اسلامی است. دین اسلام به مسایل روانی مهاجرت توجه جدی داشته است. این مساله را می توان از مدیریت تعاملات فردی و اجتماعی میان گروه انصار و مهاجران در زمان پیامبر به خوبی ردیابی نمود. این مدیریت روانی و اجتماعی با پایه ریزی نظام اسلام در قالب احکام الهی که سر چشمه‏اش وحی و قوانین الهی بود، موجب مودت و برادری بین انصار و مهاجرین شد. با توجه به مبانی و مفاهیم اسلام درباره هجرت و مهاجرت لازم است سیاستگذاری ‏های مهاجرتی کشور به گونه ای رقم بخورد که از فواید و ثمرات آن همه افراد جامعه اسلامی بهره ‏مند شوند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، هجرت، روانشناسی، جامعه شناختی، مهاجران، انصار، اسلام
  • حمید قربان پور، سید محمدمهدی ساداتی*، علی جمادی صفحات 143-160

    در اندیشه عوام گرا، تاکید بر افکار آحاد جامعه  به عنوان مبنای سیاستگذاری‏های عمومی، اهمیت دوچندان دارد. محوریت افکار عمومی و مداخله سیاسی در سیاستگذاری کیفری، رویکرد عوام گرایی را موجب شده است. به بیان دیگر، سیاست کیفری عوام گرایانه مترصد آن است تا با جلب افکار عمومی به مبارزه با بزه بپردازد. در نظام کیفری ایران نیز در سالهای اخیر به تاثیر از فضای حاکم بر جامعه، سیاستهای توده گرایی پا به عرصه وجود نهاده است. در واقع، اندیشه عوام گرایی کیفری، بر مدل کنترل جرم از طریق دشمن مداری با مجرم تاکید دارد. این نوع سیاست کیفری از فرایند اصولی و علمی آموزه های جرم شناسانه منحرف و آن را تابع ملاحظات سیاسی می‏نماید، به گونه ای که با آسیب رسانی به استلزامات ساختاری حقوق کیفری و حق های اخلاقی تابعین حقوق کیفری،همراه است. در این نوشتار، به شیوه توصیفی -تحلیلی موضوع را بررسی و به سیوال پاسخ خواهیم داد که: چه عواملی موجب پیدایش عوام گرایی می‏شود و این پدیده چه ویژگی هایی دارد؟ در ادامه نیز بازتاب قوانین عوام گرایانه را مورد بررسی قرار خواهیم داد و پیشنهاداتی در این راستا ارایه خواهیم داد.

    کلیدواژگان: عوام گرایی، کیفر، جامعه، عدالت کیفری، افکار عمومی
  • رضا آزاداندیش، عباسعلی حیدری*، محمود قیوم زاده صفحات 161-179

    در خصوص ارایه و افشای اطلاعات مالی و بانکی جمهوری اسلامی ایران به افراد، گروه‏ها و سازمان‏های مطالبه گر خارجی، تحقیق و تحلیل فقهی و قانونی مدونی صورت نگرفته است. این پژوهش با هدف پاسخگویی به این سوال که؛ آیا نظام مالی، بانکی و اقتصادی ایران، مجاز است همچون مخاطبین داخلی، در قبال عناصر خارجی نیز به افشای اطلاعات مبادرت ورزد یا خیر؟ مبحث مهم "پذیرش توصیه ‏های گروه ویژه اقدام مالی در پولشویی (Fatf) از سوی جمهوری اسلامی ایران" را از نگاه فقه و قوانین فقهی در باب معاملات- که مهمترین، جامع‏ترین و مستدل ترین معیار تشخیص مسایل به حساب می‏آیند- مورد مطالعه و تحلیل قرار داده است. تحقیق حاضر از نوع نظری و روش تحقیق در آن به صورت توصیفی تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای با مراجعه به کتب و مقالات استفاده شده است. نویسنده، در خاتمه تحقیق نتیجه گرفته که: افشای اطلاعات به این گروه (Fatf) و پذیرش مفاد، دستورالعمل ‏ها و توصیه‏ های آن؛ مادامی که به منافع نظام جمهوری اسلامی ایران ضربه نزند و باعث سلطه دشمنان ایران اسلامی نباشد، قابل قبول است، لیکن در صورت مخالفت با منافع جمهوری اسلامی ایران و بیم سلطه ی دشمنان؛ پذیرش مفاد و دستورالعمل‏ ها و توصیه‏ های (Fatf) مخالف با موازین شرعی و قانونی و همچنین اهداف و آرمان‏های نظام جمهوری اسلامی ایران است. لذا طبق قاعده نفی سبیل و قاعده اهم بر مهم، نظام جمهوری اسلامی ایران نباید اطلاعات مالی و بانکی خود را به (Fatf) داده و به آن اعتماد و تکیه کند.

    کلیدواژگان: FATF، شفافیت مالی، فقه اقتصادی، قواعد فقهی
|
  • Ali Honarmand, Seyyed Abolghasem Naghibi *, Seyyed Sadegh Mousavi Pages 1-21

    One of the major harms that Islam, like other divine religions, has faced is heresy. Therefore, in verses and hadiths, heresy has been repeatedly and clearly condemned and heretics have been condemned and denigrated. Although Islamic scholars have interpreted heresy as "our entry is not my religion in religion", there is no consensus among them on the criteria of heresy. Most Imami scholars have considered attributing something to religion without the existence of a religious document as heresy, but a group of Sunnis has considered everything that happened after the first three centuries of Islam as heresy. Therefore, the criterion of Shiism in this regard is qualitative and the criterion of Sunnis is quantitative (time). This practice in recognizing the tradition of heresy leads to differences of opinion of Islamic scholars on the scope of heresy and its examples. From the point of view of those who consider the events of the incident after the first three centuries as heresy, the scope of heresy is very wide and wide, but according to the view of a group that uses general evidence, Emerging issues are considered to have a religious document. The scope of heresy is limited. In this article, while explaining the concept of heresy, some of its criteria, arguments, and examples have been read analytically and comparatively.

    Keywords: heresy, tradition, Religion, Shiism, Sunni, exclusivists, absolutists
  • Faranak Moazen, Ahmad Shams *, Seyed Mojtaba Mirdamadi, Ahad Bagherzadeh Pages 23-53
    Background and Aim

    The right of the buyer (customer) to receive safe goods in exchange for payment is a fact that is reflected in both domestic legal systems and in various international instruments such as the Convention on the International Sale of Goods (adopted in 1980). And its observance is guaranteed by a variety of performances. This article focuses on guaranteeing the implementation of compensation for defective goods, explains and examines the economic effects of it in the framework of the Convention on the International Sale of Goods, as well as jurisprudential teachings.

    Materials and Methods

    The type of research is descriptive and the method used is descriptive-analytical. The method of data collection is also library.

    Findings

    The research findings indicate that the most important economic effects of compensation for defective goods from the perspective of the Convention on the International Sale of Goods (adopted in 1980), is the restoration of the damaged condition assuming full implementation of the contract and the option to reduce the price for the buyer; From the point of view of jurisprudential teachings, if the seller is not exempted from possible defects of the seller at the time of concluding the contract, termination of the transaction and also receiving the arche (difference) are the most important economic effects of the need to compensate for defective goods.Ethical considerations: In the present study, preserving the originality of texts and fidelity in speech quoting, as the most important ethical requirements, have been considered by the authors.

    Conclusion

    Despite the seller's obligation to restore the status of the injured buyer, assuming the full implementation of the contract in the International Convention on the Sale of Goods, the possibility of the seller to avoid possible defec

    Keywords: Restoration of status, Defect, defective goods, convention of sale of goods, Customer
  • Masoud Fadaei Dehcheshmeh, Asal Azemeyan *, Sajad Jahanbazigojani Pages 55-77

    Prior to the enactment of the Code of Criminal Procedure in 2013, the Iranian judicial system was in line with the investigative judicial system at the preliminary investigation stage, but with the innovations of the new law, especially in the field of promoting the defense rights of the accused, the situation has changed. The provision of criteria such as the right to inform the relatives of the accused, the right to a medical examination and the right to be informed of the rights of the defense are among the most important innovations of this law, which itself indicates an attempt to further the preliminary investigation. Installing the "Charter of the Rights of the Accused" in the corridors of police stations, courts and criminal courts in such a way that it is visible to the clients and the accused, so that they ask the law enforcers to observe these rights; It may have beneficial effects on the judicial reform process and the way criminal proceedings are conducted. Violation of the rights of others, including defendants, is an unforgivable sin, and hard-working judicial officers and judicial colleagues are also expected to make every effort to ensure strict observance. In the Code of Criminal Procedure adopted in 1392, failure to comply with the mandatory principles in the preliminary investigation stage has resulted in disciplinary punishment and there is no place that explicitly considers the guarantee of non-compliance with these principles in the preliminary investigation stage to invalidate the preliminary investigation. The comments of Articles 63, 106 and 196 of the said law confirm this opinion this research has been done as a documentary library .We first found a source in relation to the subject according to the subject and then studied the field by gathering resources.

    Keywords: preliminary investigation, Defense Rights, judicial officer, Understanding the charge, The right to a lawyer
  • Seyedeh Samaneh Hoseeyni, MohammadReza Kazemi Golverdi *, Majid Shaygan Fard Pages 79-101

    One of the prominent manifestations of restorative justice is mediation, peace and compromise, which is referred to in the Holy Qur'an as the reform of the essence. The reform of the essence is one of the programs emphasized by Islam in cases of conflict. Which is done with the participation of members of the Islamic community (person or third parties who are called mediators) and the active and free participation of the parties to the dispute and seeks to establish peace and reconciliation and friendship between the parties to the dispute through reparation and compensation. This new establishment, with the efforts of jurists and the application of issues related to resolving disputes with the enlightened religion of Islam and jurisprudential texts, as well as a look at the rights of developed countries from the perspective of the judiciary, is gradually included in the legal texts of the country. Also becomes. However, the research findings indicate a significant effect of the use of mediation mechanisms in reducing the volume of cases and also the number of court appeals. Based on this, it can be concluded that mediation based on the Qur'an and Sunnah has a significant role in achieving restorative justice in the criminal proceedings.

    Keywords: Restorative justice, mediation, jurisprudence, participatory criminal policy, impunity, Intercession
  • Ameneh Mazlumzadeh, Abdolreza Jamalzadeh *, Roghayeh Shahabi Pages 103-120

    Custody of the child by the mother is one of the important issues that has been discussed in jurisprudence and law. In this article, an attempt has been made to examine the challenges facing child custody by the mother and, if possible, to provide solutions to address these challenges. The research method of this article is descriptive-analytical and the library method has been used. Maternal custody faces two important challenges; Lack of guardianship of the mother over the child and revocation of the mother's custody in case of remarriage. Prohibition of maternal guardianship over the child is absolutely unacceptable because the mother is more compassionate and kind in protecting the child and her property, while in today's society and also due to the ability of women in managing family affairs and outside the family, maternal guardianship over the child, accepted. In the case of remarriage, such a condition can not be imposed on the mother alone, while for men there is no such restriction and the mother can be prevented from remarrying by creating fear in her. From the jurisprudential point of view, the ruling of compulsory guardianship is not one of the rules of worship but one of the rules of reason. On the one hand, with the shrinking of the family in the present age, and on the other hand, the rising level of education and social presence of women, forgery of forced guardianship for mothers and the possibility of remarriage of women is the most important way to solve the existing challenges.

    Keywords: Custody, guardianship, mother, child, father, Paternal Grandfather
  • Atefeh Shakiba Rad, Haeideh Saberi *, Mehrdad Sabet Pages 121-142

    Despite the fact that emigration is one of the keywords and critical concepts in Islam, there is no comprehensive explanation of the concept in accordance with modern issues of a society. Therefore, the present research studies migration by considering the sociological and psychological aspects of this important issue from an Islamic perspective.According to Quran verses and Islamic traditions, migration can be of scientific, religious, fleeing from oppression, internal-divine kinds and, it is obligatory in any time when there are causes of and some philosophy for it. Islamic jurisprudence divided the world geographically into the abode of Islam and the abode of infidelity, based on which migration is classified into four groups of obligatory, recommended, permissible, and prohibited. This classification, particularly in contemporary period, has brought under focus the situation of Muslim minorities in non-Muslim countries. Motivations for migration from an Islamic perspective include relief and (psychological and sociological) security, promotion and expression of religious rituals, and education in other countries for providing the needs of an Islamic society. Islamic religion considered seriously the psychological issues of migration. This can be clearly traced back to individual and social interaction management among the Ansar group and migrators in Prophets´ time. Through founding Islamic system on the precepts of god which are found in divine revelations and rules, this individual and social management resulted in cordiality and brotherhood between the Ansar group and migrators.Migration policymaking in Iran should be done in accordance with Islamic basics and concepts on emigration and migration in such a way to profit all the members of an Islamic society.

    Keywords: Migration, Emigration, Psychological, Sociological, migrators, Ansar, Islam
  • Hamid Ghorbanpur, Seyf MohammadMehdi Sadati *, Ali Jamadi Pages 143-160

    In populist thought, emphasizing the thoughts of individuals in society as the basis of public policy is doubly important. The centrality of public opinion and political intervention in criminal policy has led to a populist approach. In other words, populist criminal policy seeks to combat crime by engaging public opinion. In the Iranian penal system, in recent years, under the influence of the prevailing atmosphere in society, populist policies have emerged. In fact, the idea of ​​criminal populism emphasizes the model of crime control through hostility to the perpetrator. This type of criminal policy deviates from the principled and scientific process of criminological teachings and makes it subject to political considerations, in a way that damages the structural implications of criminal law and the moral rights of criminal law subjects. In this article, we will examine the issue in a descriptive-analytical manner and answer the question: What factors cause populism and what are the characteristics of this phenomenon? In the following, we will examine the reflection of populist laws and make suggestions in this regard.

    Keywords: Populism, punishment, society, criminal Justice, public opinion
  • Reza Azad Andish, Abbas Ali Heidari *, Mahmoud Qayyumzadeh Pages 161-179

    No written jurisprudential and legal research and analysis has ever been conducted on presentation and disclosure of financial and banking information of the Islamic Republic of Iran to foreign individuals, groups and organizations. The present study aims to answer the following question: Is Iran's financial, banking and economic system allowed disclosing information to foreign elements, like domestic audiences. This study also studies and analyzes the important issue of "accepting the recommendations of the Financial Action Task Force (FATF) by the Islamic Republic of Iran" from the perspective of jurisprudence and jurisprudential laws, as the most important, most comprehensive and reasoned criteria for identifying issues, on transactions. The present research is theoretical, the research method is descriptive-analytical, and the library method has been used to collect information by referring to books and articles.As the result, the author concludes: disclosing information to Fatf and accepting its provisions, instructions and recommendations is acceptable as long as it does not harm the interests of the Islamic Republic of Iran and does not lead to any domination of enemies of the enemies of Islamic Iran. Otherwise, acceptance of the provisions, instructions and recommendations of Fatf is contrary to the Shari'a and legal standards, as well as the goals and ideals of the Islamic Republic of Iran. Therefore, according to Nafy-e-Sabil Rule (Non-Dependency Rule) and the rule of the most important and the important, the system of the Islamic Republic of Iran should neither give its financial and banking information to (Fatf) nor trust nor rely on it.

    Keywords: FATF, Financial Transparency, economic jurisprudence, Jurisprudential rules