فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 2 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا خورسندی کوچصفهانی، مرتضی چیتسازیان* صفحات 1-24
    ارزهای دیجیتال به دلیل پیچیدگی های متعدد و شبهات فراوانی که پیرامون آن ها مطرح است نیازمند بررسی دقیق هستند.در این مقاله سعی شده که در وهله اول به شرح و تبیین دقیق ارزهای دیجیتال پرداخته شود تا غبار شبهات از هویت حقیقی این ارزها زدوده گردد؛ و در ادامه مسیر پژوهش، جایگاه این ارزها در فقه اسلامی و حقوق ایران مورد بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج به دست آمده، ارزهای دیجیتال، نوعی از پول، در فضای مجازی هستند که در بستر شبکه اینترنت به وجود آمده و دارای ماهیت پولی اند .و از منظر فقهی مال محسوب شده و از جمله عیون به شمار می روند. در نگاه اول، ارزهای دیجیتال بسسیار پیچیده و مبهم به نظر می رسند؛ اما در واقع ماهیت ساده ای دارند که در کنار معایب، مزایا و نظرات مختلف مطرح شده پیرامون آن ها، در سراسر جهان، حقیقت وجودی اشان، مفقود شده است. با توجه به معایب و ابهاماتی که در مورد آن ها مطرح گردیده، ارزهای دیجیتال تا مرتفع شدن ابهاماتشان، از تایید شرعی بهره مند نخواهند شد. در این پژوهش، برای فهم دقیق موضوع و توسعه مفهموم این ارزها جهت تبیین دقیق تر فقهی و حقوقی، از روش تحقیق بنیادی و مطالعه موردی استفاده شده است. و در نهایت راهکارهای بسیار موثری برای استفاده از ارزهای دیجیتال، بیان شده، که این راهکارها، می توانند، میزان قابل توجهی از معایب آن ها را برطرف نمایند.
    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، بیت کوین، پول، عین، مال، فقه مقارن
  • مصطفی غفوریان نژاد*، ملیحه غلامی صفحات 25-48
    برای فصل نزاع میان افراد، اصل، حضور طرفین دعوی در جلسه ی دادرسی است. زیرا در شرع مقدس اسلام و حقوق اسلامی مقتضای ولایت قاضی نسبت به متداعیین، قضاوت با حضور آنان است. یعنی خوانده یا وکیل وی باید در مراحل دادرسی حاضر شوند و دفاعیات خود را نسبت به دعوی مطرح نمایند و یا در صورت عدم حضور، به دادگاه مربوطه لایحه تقدیم نمایند. تا بدین وسیله از تضییع شدن حقوق وی جلوگیری شود. اما در برخی موارد دادرسی بدون حضور یکی از طرفین دعوی تشکیل می گردد، این امر یکی از موضوعات حایز اهمیت در قضا و دادرسی است. حکم غیابی نیز همانند دیگر موضوعات فقهی باید مستند به منابع و مبانی پذیرفته‏شده باشد. مهم‏ترین مبنای شرعی حکم غیابی آیاتی از قرآن؛ احادیث و روایات منقول از ایمه معصوم (ع) همراه با اجماع فقیهان و حکم عقل است. در همین راستا به بررسی و تحلیل هر یک از این منابع همت گماردیم و با نگاهی مختصر به فقه اهل سنت سعی در بررسی همه جانبه ی این موضوع در فقه اسلامی داشتیم. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده و به روش کتابخانه ای با استفاده از ابزار فیش به رشته تحریر درآمده است. از مجموع مطالب و استدلال ها این نتیجه حاصل شد که در دادرسی غیابی با عنایت به برخی مبانی می توان گفت؛ در هر صورت حاکم موظف است قبل از صدور حکم و برای شنیدن دفاعیات مدعی علیه او را به محکمه دعوت نماید و در صورت عدم حضور مدعی علیه، قاضی مجاز به محاکمه ی غیابی و صدور حکم غیابی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مبانی مشروعیت، حکم غیابی، فقه امامیه، فقه اهل سنت
  • رحیم باغبان*، محسن مولائی فرد صفحات 49-67

    ثبت اختراعات دارویی نقش مهم و موثری در تولید و نوآوری در عرصه تولیدات دارویی و تحقیقات مرتبط با آن دارد که با تضمین کیفیت دارو و تثبیت قیمت آن از سویی منافع مصرف کننده در دسترسی به داروهای با کیفیت را تضمین می کند و از دیگر سو، از سرمایه گذاری و تحقیق و توسعه حمایت می نماید البته در طرف مقابل موانع متعددی در مسیر دسترسی به داروها وجود دارد که فرای پتنت های داروسازی می تواند در دسترسی جامعه کشورهای در حال توسعه اثر منفی داشته باشد. هم چنین عواملی مانند نایاب بودن، عدم دسترسی یا قیمت بالای داروها نیز در این رابطه دخیل هستند. هدف از پژوهش حاضر که با روش کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است، تحلیل حقوق موجود حاکم بر ثبت اختراعات دارویی از منظر حقوق بشر می باشد، که نشان می دهد چگونه ثبت اختراعات دارویی می تواند حق دسترسی به داروها و سلامتی را متاثر نماید. اطلاعات لازم از طریق بررسی سایت های معتبر، سازمان های بین المللی دولتی و غیر دولتی، مقالات مرتبط با موضوع و کتب چاپ شده در این زمینه جمع آوری شده و برای تجزیه و تحلیل این اطلاعات از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است . نتیجه کلی این پژوهش نشان می دهد که با وجود موانع متعدد در دسترسی به داروها در کشورهای فقیر و در حال توسعه، هم چنان ثبت اختراعات دارویی و قیمت های فزاینده ناشی از آن بعنوان مهم ترین سد در دسترسی به داروها مورد توجه می باشد که در کنار ضعف فرهنگی، مدیریتی، ساختاری و اقتصادی علاوه بر بیماری های خاص منطقه ای افراد جامعه را دچار بحران می کند.

    کلیدواژگان: حق ثبت اختراعات دارویی، حق دسترسی به داروهای اساسی، لیسانس اجباری
  • مسعود فدائی ده چشمه، عسل عظیمیان*، امیر سلیمانی صفحات 69-94
    "قصد انجام کار نوعا کشنده" جمله ای است که در مواد مربوط به قتل عمد (بندهای ب و ج ماده ی 206 قانون1370 و بند های ب وپ ماده ی 290 قانون مصوب 1392)؛ ضابطه ی دوم این جنایت را مشخص می کند؛ این قید به لحاظ عدم ارایه ی تعریفی از آن از سوی مقنن در اصطلاح حقوقدانان به صور مختلفی تفسیر و تعبیر می شود، نکته ی مهم اینجاست که این ضابطه در مواردی با موارد قتل با استعمال وسیله ادغام می شود و باعث ابهاماتی می شود تا جایی که عده ای کار نوعا کشنده را همان آلت قتاله می دانند. رویه قضایی صرف "استفاده از آلت قتاله" را صرف نظر از موضع اصابت، حساس بودن و نبودن موضع برای تحقق قتل عمد کافی می داند. ما براین باوریم که این دو قید یعنی"کار نوعا کشنده" و "آلت قتاله" دو مفهوم جدای ازهم می باشند بدین معنا که آلت قتاله آلتی است که در قتل از آن استفاده می شود و مفهوم خاصی در قتل ندارد و فقط باید برای اثبات قتل و وسیله ای که با آن قتل ارتکاب یافته است، به آن نگریست. در این مقاله بر آن هستیم که تا حدودی به ابهامات و اشکالاتی که در مورد این ظابطه و تمییز آن از آلت مورد استعمال در قتل وجود دارد بپردازیم. این تحقیق بصورت کتابخانه ای- اسنادی انجام شده که ابتدا با توجه به موضوع به منبع یابی در رابطه با موضوع پرداختیم و سپس با گرد آوری منابع به مطالعه در این زمینه پرداختیم.
    کلیدواژگان: قتل عمد، کار نوعا کشنده، آلت قتاله، قصد فعل
  • سید علی پورمنوچهری*، افسانه رباط جزی صفحات 95-118

    مسایل مربوط به مواد مخدر یکی از جدی ترین مسایل جامعه ی ایران بوده و از جنبه های گوناگون جامعه شناسی، روان شناسی، حقوقی، سیاسی و... حایز اهمیت است. ارتباط میان جرم و موادمخدر یکی از پیشفرض هایی است که همواره سیاست گذاران از آن برای جلب اعتماد عمومی و ضرورت مبارزه جدی و شدید با مواد مخدر سود جسته اند و قوانین خاصی را برای مقابله با مواد مخدر تدوین نموده اند. روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی است از روش های توصیفی، اسنادی و تحلیلی، که تحلیل نهایی مطالب به شیوه تجزیه وتحلیل کیفی صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ابعاد حقوقی مقابله با مواد مخدر بر کاهش عرضه، متوقف ساختن تولید، کشت، ساخت، قاچاق، توزیع و مصرف و استعمال مواد مخدر و روان گردان بوده و بر اساس پیشگیری قضایی و انتظامی تبیین شده است. جرم تولید و ساخت مواد مخدر، به وجودآوردن یک ماده مخدر از مواد دیگر است و قانون گذار بین تولید و ساخت مواد مخدر تفاوت خاصی قایل نشده است و به هر کیفیت یک ماده مخدر یا روان گردان به وجود آمده است باشد جرم تلقی نموده است. در توزیع و عرضه مواد مخدر، هرگونه فعل عادی ایجایی که منجر به انتقال و پخش موادمخدر به دیگران بدون دریافت وجه یا مالی در قبال آن ها گردد جرم می باشد. برای تحقق جرم توزیع، مالکیت توزیع کننده شرط نیست. قانون مبارزه با مواد مخدر، در خصوص ابعاد مصرف و استعمال مواد مخدر به سوی جرم انگاری اعتیاد به موادمخدر گرایش بیشتری داشته و به جای «بیماری انگاری» اعتیاد، رویکرد «جرم انگارانه» را برگزیده است هرچند توجه و نگاه جدیدی به رویکرد نرم (بیماری- درمان، بازتوانی و پیشگیری) نیز دارد.

    کلیدواژگان: قانون مبارزه با موادمخدر، ابعاد تولید موادمخدر، مقابله با توزیع، مصرف و استعمال
  • معصومه رضائی، زهرا فهرستی* صفحات 119-137
    ویروس کرونا بیماری نوظهوری است که در مدتی کوتاه جان بسیاری از انسان ها راگرفته است. و ناقلان این بیماری نقش اساسی در شیوع و انتشار آن را داشته و دارند. بررسی این مساله از زاویه حقوقی این چالش را در پیش رو قرار می دهد که انتقال ویروس از فرد بیمار به سایرین چه تبعات فقهی و حقوقی در پی دارد؟ آیا حسب مورد، ناقل مرتکب جرم شده و باید قصاص شود؟ یا باید جبران خسارت کرده و دیه بدهد؟ بررسی این مساله دارای صورت های متفاوتی است که هر کدام حکم خاص خود را دارد. ممکن است فرد مبتلا به ویروس عمدا یعنی با اطلاع از ابتلای خود به بیماری یا سهوا و بدون قصد و اراده، ویروس را به دیگری انتقال داده و موجب بیماری یا مرگ او شود. از یافته های پژوهش پیداست: برحسب موازین فقهی ایراد ضرر و خسارت به غیر گاهی عنوان جنایت پیدا کرده و حسب این که عمدی یا خطایی باشد موجب قصاص، یا برداخت دیه و ضمان شرعی می شود. اخیرا برخی از مراجع تقلید به این حوزه ورود کرده و فرد ناقل را در صورت سهل انگاری مسیول پرداخت دیه و علاوه بر آن پرداخت هزینه های درمانی دانسته اند. در این پژوهش که با تکیه بر روش کتابخانه ای گردآوری شده است نگارنده سعی دارد با مراجعه به کتب فقهی -حقوقی پاسخی دقیق ومنطقی مبتنی بر مبانی و قواعد فقه ارایه دهد.
    کلیدواژگان: کرونا، قتل شبه عمد، حفظ نفس، قرنطینه
|
  • Zahra Khorsandi Kouchesfahani, Morteza Chitsazian * Pages 1-24
    Digital currencies are one of the topics that needs an accurate evaluation given several complicacies and ambiguities about them. The preset paper is an attempt to elaborate on digital currency to clarify ambiguities about its legal identity. In addition, the status of digital currency in Islamic jurisprudence and Iranian laws was examined. As the results showed, digital currencies are a type of money in virtual space emerged on the Internet ground so that they have a monetary nature. From jurisprudence viewpoint, they are considered as property. At the first glance, digital currencies are highly complicated and ambiguous; while in practice, they have a simple essence. The true nature of digital currencies is lost in the growing debates about their advantages and disadvantages. Given the disadvantages and ambiguities about digital currencies, they may not be confirmed by Islamic religious laws until these ambiguities are resolved. To achieve the true concept of digital currencies and give a legal and jurisprudential account of them, grounded theory and case study approaches were used in this work. The study also gives more efficient approaches to using digital currencies that can solve many of the disadvantages of digital currencies. Keywords: Digital currencies Bitcoin, money, object, property, comparative jurisprudence
    Keywords: Digital currency, Bitcoin, Money, object, property Comparative jurisprudence
  • Mostafa Ghafoorian Nejad *, Malihe Gholami Pages 25-48
    Attendance of litigants in trial is a principle for settling a lawsuit among parties because in divine Sharia of Islam and Islamic law, the presence of parties in the hearing validates the authority of the judge over trial, i.e. summoned party or his trustee (agent) must attend the trial and submit his defenses of the claim to the court or submit a bill to the court in the case of absence to prevent violation of his rights. However in some cases, the trial proceeds in the absence of a litigant of the lawsuit. This is an important issue in judgment and trail. Like other issues in jurisprudence, judgment by default needs to depend on authenticated sources and bases. The most fundamental and legitimate sources and bases for absent verdict include Quranic verses, tradition of immaculate Imams, consensus of jurist and reason. Therefore, we have studied and analyzed each of this sources while briefly considering Sunni jurisprudence in all aspects of the issue. The Current study has been a descriptive analytic research which has employed library method through note-taking instrument. In sum, it was concluded that in trial by default, considering some foundations, it can be said that in any condition, it is incumbent on the judge to summon the defendant to trail before issuing any verdict but in the case of the defendant’s absence, he is permitted to proceed a default judgment and issue the verdict in absence.
    Keywords: Fundamentals of legitimacy, Sentence in absentia, Imami jurisprudence, Sunni Jurisprudence
  • Rahim Baghban *, Mohsen, Molaei Fard Pages 49-67

    The patent of drug inventions plays an important and effective role in production and innovation in drug industry and the related researches. The guarantee of a drug quality and its price ceiling in turn guarantees the consumer's interests regarding the access to high quality drugs, on one hand, and protecting investment, research, and development, on the other hand. Beyond patent of drug inventions, there are also various obstacles to access to medicines which may have negetave effects on access to medicines in the developing countries. Other factors also play a role in this regard such as unobtainablity, inaccessibility, or high prices of medicines. By library and documentary approach, the present research analyses the existing laws governing the patent of drug inventions from the standpoint of human rights, which shows how the patent of drug inventions can effect the right of access to essential drugs and health.Necessary data were gathered using reliable internet sites, international governmental organizations and NGOs, related articles and books. And descriptive and analytical mthods were used to analyze the data. The results show that despite numerous barriers for access to essential drugs in poor and developing countries, the patent of drug inventions and the resulted iraising prices continues to be considered as the most important barriers for access to essential drugs which along with cultural, managerial, structural, economic weakness, and region-specific diseases lead members of a society towards crisis.

    Keywords: the right of patent of drug inventions, TRIPS, the right of access to basic drugs, compulsory licensing
  • Masoud Fadaei Dehcheshmeh, Asal Azemeyan *, Amir Soleymani Pages 69-94
    "Intent to typically deadly act" is a phrase that is specified in the articles related to premeditated murder (paragraphs b and c of Article 206 of the Law of 1991 and paragraphs B and C of Article 290 of the Law adopted in 2013); This restriction is interpreted in different ways by the legislature in the terminology of jurists in terms of not providing a definition of it. The important point is that this rule merges with kind of murder which used instrument in, and causes ambiguities that some consider typically deadly acts mean same as the murder which used instrumet.It was sufficient Judicialy the mere of the using deadly weapon regardless of the position of the blow, the sensitivity and the absence of the position to carry out the premeditated murder. We believe that both of, "typically lethal" and "lethal weapon," are two separate concepts, meaning that the lethal weapon is the instrument used in murder and does not have a specif meaning in murder, and only should He looked at it to prove the murder and the means by which the murder was committed. In this article, we intend to address some of the ambiguities and drawbacks about this approach and its distinction from the instrument used in murder. This research has been done in the form of a library-documents that we first found the source in relation to the subject according to the subject and then studied the field by gathering resources.
    Keywords: Intentional Murder, Typically Murderous treat, lethal weapon, Intention to punishment
  • Seyed ali Poormanuchehri *, Afsaneh Robatjazi Pages 95-118

    Drug-related issues are one of the most serious issues in Iranian society and are important from various aspects of sociology, psychology, law, politics, etc. The link between crime and narcotics is one of the presuppositions that policymakers have always used to gain public confidence and the need for a serious and intense fight against narcotics, and have developed specific anti-narcotics laws. Research Method The present study is a combination of descriptive, documentary and analytical methods, the final analysis of which has been done by qualitative analysis. Findings show that the legal aspects of counternarcotics are to reduce supply, stop production, cultivation, manufacture, trafficking, distribution and consumption and use of drugs and diversions and based on the nature and nature of judicial and disciplinary Has been explained. The crime of producing and manufacturing narcotics is the production of one narcotic from other narcotics, and the legislator has not made any special distinction between the production and manufacture of narcotics, and any quality of narcotics or psychotropic substance has been created. Has been considered a crime. In the distribution and supply of narcotics, any ordinary act where it leads to the transfer and distribution of narcotics to others without receiving any money or money for them is a crime. Distributor ownership is not a condition for the crime of distribution. The Anti-Narcotics Law, in terms of the dimensions of drug use and use, is more inclined towards the criminology of drug addiction and has chosen a "criminological" approach instead of "pathological" addiction, although a new look and approach to the approach It also has soft (disease-treatment, rehabilitation and prevention).

    Keywords: Anti-Narcotics Law, Dimensions of Drug Production, Countering Distribution, Consumption, Use
  • Masooma Rezaee, Zahra Fehreste * Pages 119-137
    Crona virus is a new desease which has caused many people to die in a short time and this transmitters play an important and basic role in spreading this virus. Investigating this virus in jurisprudence point of view makes a challenge that what is the lawful and jurisprudent results of viruse transmission to the others? If transmitter have committed to a crime and he /she must be punished? or must pays penalties and compensates the losses? It does have various aspects and every which does have certain law. It could be possible that he / she intentionally, transmits virus to the others consciously or unintentionally does that inadvertently and causes the others to die According to jurisprudence basic, making losses or damages, except for exceptions , is considered as crime and considering it is intentionally or else, leads to punishment or penalties. Recently, some of the religious authorities started to give idea of this important point and noted that transmitters are responsible for penalties and medical costs if he/ she does that carelessly. In this article which has done based on library method, it is attempted to provide accurate and credit answer base on jurisprudent - lawful literature according to jurisprudent basis
    Keywords: Crona virus, Quasi intentionally homicide, Self-preservation, quarantine