فهرست مطالب

دانش مبارزه با مواد مخدر - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1400)

نشریه دانش مبارزه با مواد مخدر
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا عبدالرحمانی *، عبدالوهاب حسنوند، عباس فرجی صفحات 1-25
    زمینه و هدف

    خرده‌فروشی مواد مخدر طبیعی و صنعتی یکی از مهم‌ترین مشکلات بسیاری از جوامع است که چالش‌های گوناگونی برای جوامع به وجود آورده است. این مقاله سعی در بررسی و تحلیل آسیب‌شناسی شیوه‌های انتظامی مقابله با خرده‌فروشی مواد مخدر و چرایی افزایش خرده‌فروشی در شهر تهران را دارد.

    روش

     پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش کار و ماهیت، کیفی از نوع تحلیل متن یا مضمون می‌باشد. جامعه آماری این تحقیق نخبگان و متخصصان حوزه مبارزه با مواد مخدر و برخی کارشناسان و نیز افراد مرتبط با مواد مخدر شامل موارد پنج‌گانه مسیولین و معاونین ستاد پلیس، روسای پایگاه‌های پلیس، عوامل دایره اطلاعات و عملیات پایگاه‌ها و مامورین مبارزه با مواد مخدر فاتب می‌باشد. حجم نمونه 20 نفر تا رسیدن به اشباع نظری در نظر گرفته شد. جمع‌آوری اطلاعات و نظرات نخبگان و متخصصان مربوطه به تعداد 20 نفر به‌صورت برگزاری نشسته‌ای خبرگی و مصاحبه‌های حضوری نیمه ساختاریافته انجام گردید برای تجزیه‌وتحلیل مصاحبه نیز از روش تحلیل ساختاری و به‌صورت کدگذاری و دسته بندی متن استفاده‌شده است.

    یافته‌ها:

     نشان می‌دهد که مهم‌ترین آسیب‌های شیوه‌های انتظامی خرده‌فروشی مواد مخدر از دیدگاه کارشناسان، فقدان رویه مناسب در خصوص دستگیری خرده‌فروشان و ضعف در تعامل میان دو دستگاه قضا و پلیس در بالاترین مراتب خود است. علاوه بر آن پاتوق‌های موجود پاک‌سازی و خرده‌فروشان دستگیر و معتادین جمع‌آوری و پاک‌سازی کامل انجام گردد.

    نتیجه گیری

     دستورالعمل استفاده از منابع و مخبرین در پلیس اجرا گردد و کلیه بانک‌های اطلاعاتی در اختیار پلیس قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، خرده فروشی، عوامل انتظامی، تهران، مقابله
  • محسن باقری، علی احتشامی *، مهدی معصوم بیگی صفحات 27-53
    زمینه و هدف

     یکی از ماموریت‌های فرماندهی انتظامی استان اصفهان مبارزه با قاچاق مواد مخدر از مسیر این استان است و در این راستا با چالش‌هایی مواجه می‌شود. هدف از پژوهش حاضر شناسایی چالش‌های درون‌سازمانی این فرماندهی در مبارزه با مواد مخدر می باشد.

    روش

     تحقیق حاضر با روش اکتشافی و رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) انجام‌شده است. مشارکت‌کنندگان در بخش کیفی خبرگان شاغل در پلیس مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان هستند. جامعه آماری در بخش کمی، کارکنان رده‌های ستادی استان و رده‌های عملیاتی در شهرستان‌های استان به تعداد 102 نفر است که با استفاده از جدول مورگان تعداد 81 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته 31 سوالی است. تحلیل یافته‌های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمونی انجام و داده‌های حاصل از پژوهش کمی به کمک آزمون رتبه‌ای فریدمن، رتبه‌بندی شد. تعداد 31 چالش‌ درون‌سازمانی مبارزه با مواد مخدر در استان اصفهان با اتکا به نظرات دریافت شده از مصاحبه با خبرگان احصا و با استفاده از رویکرد کمی در سه دسته چالش‌های ساختاری، رفتاری و زمینه‌ای قرار گرفت و پس‌ازآن در این سه دسته رتبه‌بندی شد.

    یافته ها

     رتبه اول چالش‌های ساختاری به پایین بودن مزایا و اضافه‌کاری در پلیس مبارزه با مواد مخدر اختصاص دارد. اولین چالش‌ زمینه‌ای، نامناسب بودن ضوابط ابلاغی توزیع حق‌الکشف مواد مخدر است و فقدان تخصص، تجربه و مهارت لازم و کافی در نیروها، رتبه اول در چالش‌های رفتاری را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

     برای رفع و برون‌رفت از چالش‌ها، اقدام برابر پیشنهادهای تحقیق راهگشاست.

    کلیدواژگان: چالش های مواد مخدر، مبارزه با مواد مخدر، فرماندهی انتظامی استان اصفهان
  • ابراهیم قربانی *، سعید امین دوست صفحات 55-77
    زمینه و هدف

     تاکنون مطالعات متعددی نشان داده اند که سوءمصرف مواد مخدر در محیط کار باعث مشکلات متعددی گردیده است که شامل افزایش حوادث ناشی از کار، کاهش بهره وری و ایجاد خطر برای جامعه بوده است. در سال های اخیر به جهت افزایش برنامه های اجرایی درزمینه پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر، آگاهی درزمینه سوءمصرف مواد در محیط کار افزایش‌یافته و مشخص گردیده است که محیط های کاری نشانگاه های بسیار مناسبی برای گسترش مشارکت های همه‌جانبه در اجرای برنامه های پیشگیری از اعتیاد می باشند. هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان تاثیر برنامه های پیشگیری از اعتیاد در محیط های اداری، صنعتی و نظامی شهرستان ارومیه است.

    روش

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و از نوع تحقیقات کاربردی بوده و جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان مرکز انتظامی امام سجاد، کارخانه پاک دیس و اداره بهزیستی شهرستان ارومیه بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه‌بندی‌شده، تعداد 100 نفر به‌عنوان اعضای نمونه آماری انتخاب و پرسشنامه ی محقق ساخته تحقیق با ضریب پایایی 813/0 را تکمیل نمودند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که برنامه های پیشگیری از اعتیاد در محیط های کاری، اداری و نظامی، دارای نقش مطلوب و موثری است.

    نتیجه گیری

     کاهش استرس و افزایش مهارت های زندگی، می توانند در موفقیت اجرای برنامه های پیشگیری از اعتیاد موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: پیشگیری از اعتیاد، اثربخشی، محیط نظامی، محیط صنعتی، محیط اداری
  • محسن غلامی رزینی *، حسن پوربافرانی، قدرت الله خسروشاهی صفحات 79-105
    زمینه و هدف

     هرچند در دهه 1960 گسترش اعتیاد و فشار جامعه ایران و مراجع بین‌المللی موجب گردید تا قانون‌گذار، سیاست تقنینی شدیدی را در مقابله با قاچاق مواد مخدر اتخاذ نماید. لیکن، مقنن در سیاست جنایی خود، رویکرد مشخصی نداشته و خواسته یا ناخواسته با جرم انگاری و تعیین مجازات نامناسب، عملا سیاست ناهماهنگ را در پیش‌گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر جهانی‌شدن جرم بر سیاست جنایی تقنینی ایران در قلمرو قاچاق مواد مخدر است.

     روش

     پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر شیوه نگارش، توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات موردنظر از طریق مطالعه کتابخانه‌ای با مراجعه به منابع علمی دانشگاهی و پایگاه‌های اینترنتی جمع‌آوری شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های تحقیق حاکی است که اولین جرم انگاری مواد مخدر با تعیین جزای نقدی از سال 1289 آغاز شد؛ که به دلیل ناکارآمدی آن، در سال 1338 مجازات اعدام در جرم انگاری مواد مخدر تعیین شد. متعاقب آن، ناهماهنگی سیاست تقنینی باسیاست قضایی و اقدامات پلیسی و امنیتی، موجب شد قانون مبارزه با مواد مخدر در سال 3/8/1367 تصویب گردد. لیکن، عدم کارآمدی مجازت در نظر گرفته در این قانون به‌خصوص (اعدام) با شرایط جهانی و داخلی منجر به انجام اصلاحاتی در آن طی 1376 و 1389 گردید. سرانجام مقنن تحت تاثیر جهانی‌شدن قاچاق مواد مخدر در تاریخ 12/7/1396 ماده‌واحده‌ای به‌منظور اعمال نرمش و کاهش مجازات اعدام به قانون مذکور الحاق نمود.

     نتیجه گیری

     نتایج حاکی است قانون‌گذار طی این سال‌ها درزمینه مواد مخدر رویکرد هدفمندی نداشته و به دلیل عدم توجه به مقوله جهانی‌شدن قاچاق مواد مخدر، به سیاست تقنینی موردقبول جامعه جهانی و داخلی دست نیافته است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی تقنینی ایران، جرائم سازمان یافته، جرائم فراملی، قاچاق مواد مخدر، جهانی شدن جرم
  • غلامرضا تاج بخش *، کرم الله جوانمرد، رقیه ولی پور صفحات 107-133
    زمینه و هدف

     زن در جامعه اسلامی نقش بسزایی بر دوش دارد و به‌عنوان رکن اصلی خانواده محسوب می‌شود، بنابراین اعتیاد یک زن باعث متلاشی شدن بنیان خانواده می‌شود و آسیب‌های فراوانی برای جامعه و خانواده در پی خواهد داشت. مساله اجتماعی اعتیاد زنان یک موضوع بسیار پیچیده و درهم‌تنیده است و عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و...بر آن تاثیر دارد که صرفا محققین در این پژوهش به بررسی رابطه بین متغیر دین‌داری (دو معرف بعد اعتقادی و بعد مناسکی) و اعتیاد زنان به مواد مخدر پرداخته‌اند. دلیل عمده انتخاب این موضوع افزایش معتادان زن در شهر قم و عدم انطباق این مسیله با مبانی فرهنگی و دینی در شهری که به‌عنوان پایتخت فرهنگی و مذهبی ایران شناخته می شود است. این پژوهش در شهر مقدس قم و در سال 1398 انجام گرفت.

    روش

     روش مطالعه حاضر کمی و از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی ترک اعتیاد تحت نظر سازمان بهزیستی و دانشگاه علوم پزشکی در شهر مقدس قم می‌باشد و حجم نمونه 150 نفر به روش تمام‌کاری و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. داده ها با استفاده از نرم‌افزار Spss مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد دین داری افراد تاثیری در اعتیاد زنان در شهر قم نداشته است.

    نتیجه گیری

     با توجه به آسیب‌های جبران‌ناپذیری اعتیاد زنان بر فرد، خانواده و جامعه ضرورت دارد برنامه‌ریزی‌های اساسی در جهت پیشگیری از اشاعه اعتیاد در بین زنان در سطوح سه‌گانه خرد، میانی و کلان صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، دین داری، شهر قم
  • حسین اردلانی* صفحات 135-154
    زمینه و هدف

     تحقیق میزان اثربخشی دوره آموزشی کارشناسی ارشد رشته مبارزه با مواد مخدر سال 1399 باهدف شناسایی تاثیر مولفه‌های آموزشی این دوره در ارتقاء عملکرد فارغ‌التحصیلان صورت گرفته است. زیرا با ارزیابی اثربخشی دوره‌های آموزشی نقاط قوت و ضعف آموزش‌های صورت گرفته و میزان نیل به اهداف موردنظر مشخص‌شده و زمینه‌ای فراهم می‌آید تا تصمیم‌گیرندگان و متصدیان فعالیت‌های آموزشی تصویری از چگونگی فعالیت‌ها و مینایی برای قضاوت در مورد آن‌ها به دست آورند.

    روش

     این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری دانشجویان دوره کارشناسی ارشد مبارزه با مواد مخدر و کارشناسان و اساتید این دوره‌ها است (40 نفر) که با توجه به حجم نمونه بر پایه جدول مورگان تعداد 36 نفر انتخاب شدند که این تعداد به 40 نفر ارتقاء یافت. شیوه نمونه‌گیری احتمالی طبقه‌ای است و ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته است. برای تایید اعتبار ابزار از روش اعتبار محتوا و برای سنجش پایایی ابزار از روش آلفای کرون باخ استفاده شد که عدد 876/0 را نشان می‌دهد. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات در دو مرحله توصیف اطلاعات و تحلیل و آزمون فرضیه‌ها از طریق آزمون تی یک متغیره صورت گرفته است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بیش از 38 درصد از واریانس متغیر وابسته (عملکرد فارغ‌التحصیلان) توسط متغیرهای مستقل و پیش‌بین (اثربخشی مولفه‌های آموزشی) کنترل می‌گردد که البته تدریس اساتید با بتای 570/0 بیش از سایر مولفه‌ها اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق بیان‌کننده تایید آزمون فرضیه‌ها و اثربخش بودن مولفه‌های آموزشی بوده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی دوره آموزشی، کارشناسی ارشد مواد مخدر، آموزش، کرک پاتریک
  • ساجد سیف اللهی دمنه * صفحات 155-170
    زمینه و هدف

     کشورهای ایران و افغانستان در راس تولید و ترانزیت مواد مخدر در منطقه و جهان قرار دارند. این تحقیق بر آن است که بر پایه‌یک مطالعه تطبیقی مبارزه با مواد مخدر، بتواند تا حدودی مانع از شیوع و آسیب‌های اجتماعی فرهنگی و اقتصادی مواد مخدر در این دو کشور گردد.

    روش

     روش این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه اجرا یک پژوهش آمیخته کیفی و کمی است در بخش کیفی با استفاده از نظرات متخصصین با ابزار مصاحبه عمیق و روش نمونه‌گیری گلوله برفی و در بخش کمی با استفاده از ابزار پرسشنامه، برای اشباع نظری صورت گرفته است. جامعه آماری کارشناسان مواد مخدر (50 نفر) و حجم نمونه تمام شماری مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

     نتایج بخش کیفی مبارزه با مواد مخدر در دو کشور در موضوع مقایسه تولید و توزیع، قوانین، ظرفیت‌های پلیسی، وضعیت مبارزه با باندهای قاچاق و حراست از مرزها تشابهات و تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند.

    نتیجه گیری

     همکاری در امور پلیسی، حراست از مرزها و تدوین قوانین مشترک و نیز تاسیس بانک اطلاعاتی حوزه مواد مخدر می توان گام‌های موثری در مبارزه با مواد مخدر بردارند.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مبارزه با مواد مخدر، قوانین
  • محسن خسروی * صفحات 172-187
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر به‌ منظور و باهدف «بررسی جغرافیای توزیع مواد مخدر در کلان‌شهر تهران» به شناسایی نقاط و محلات مهم بروز جرم در مورد توزیع مواد مخدر، انجام‌ شده است.

    روش

     روش پژوهش، روشی  توصیفی است  و برای شناسایی  و  تحلیل الگوهای فضایی  توزیع  جرایم در سطح شهر تهران از سیستم اطلاعات جغرافیایی و  آزمون‌ های مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار، آزمون  خوشه و تخمین تراکم کرنل استفاده‌شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی جرایم مرتبط با خرده‌ فروشی موادمخدر است که در دوره زمانی یک‌ ساله از فروردین لغایت اسفند سال 1399 در محدوده پایگاه دوم  پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران فرماندهی انتظامی تهران بزرگ به وقوع پیوسته است.

    نتایج

     نتیجه پژوهش  نشان می‌دهد  که توزیع فضایی جرایم در محدوده  موردمطالعه  از الگوی  خوشه‌ای  و متمرکز  پیروی می‌کند و مهم‌ترین کانون جرایم مرتبط با مواد مخدر در این محدوده بر منطقه محدوده کلانتری 140 باغ فیض انطباق یافته است. همچنین مشخص گردید بیشترین خرده‌فروشی مواد مخدر ابتدا هرویین و سپس شیشه (متامفتامین) بوده است. روند کلی بیضی انحراف معیار جرم خرده‌فروشی مواد مخدر در محدوده مورد مطالعه جهت جنوبی-شمالی را نشان داده که مرکز متوسط آن در حوالی تقاطع بزرگراه آیت اله اشرفی اصفهانی با بلوار شهید میرزایی در حوزه استحفاظی کلانتری 140 باغ فیض، در شمال است.

    نتیجه گیری

     به‌ طورکلی توزیع فضایی جرم خرده‌فروشی مواد مخدر در این محدوده بر اساس نقشه پهنه‌ بندی ترسیم‌ شده، از سمت شرق به سمت غرب، روند کاهشی داشته و تمرکز خرده‌فروشان در امتداد بزرگراه یادگار امام و دره فرحزاد منطبق است.

    کلیدواژگان: جغرافیای جرم، پایگاه دوم پلیس مبارزه با مواد مخدر، الگوهای مکانی، سامانه های اطلاعات جغرافیایی
  • محمدرضا کریمی * صفحات 189-203
    زمینه و هدف

     در هر سازمانی، نوعی احساس هویت جمعی پدید می‌آید که تجمع ساده افراد را به شخصیت متمایز محل کار تبدیل می‌کند. این احساس طبیعی ناشی از محل کار، تحت عناوین متعدد ازجمله خصوصیات سازمانی، محیط اجتماعی، جو، ایدیولوژی، اقلیم، فرهنگ، سیستم پیش‌آمده و سازمان رسمی، تحلیل و مطالعه شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه جوسازمانی با استرس شغلی کارکنان مرکز سپکا پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا است.

    روش

     روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بوده است. جامعه آماری در این تحقیق تعداد 130 نفر از کارکنان شاغل در مرکز سپکا پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در سال 1399 می‌باشد. روش نمونه‌گیری استفاده‌شده در پژوهش تصادفی ساده است. برای گردآوری داده‌ها از دو پرسشنامه جوسازمانی هاپین و کرافت و پرسشنامه استرس شغلی استاینمتز استفاده‌شده است.

    یافته ها

     در تحلیل همبستگی بین متغیرهای جوسازمانی و استرس شغلی کارکنان همبستگی مثبت و معنی‌داری دارند. این بدان معنی است که جوسازمانی بر استرس شغلی کارکنان تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

     مدیران می‌توانند با اتخاذ استراتژی‌های مناسب نظیر طراحی مناسب مشاغل، حمایت اجتماعی از کارکنان، اجرای برنامه‌های خاص نسبت به کاهش استرس شغلی کارکنان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: جوسازمانی، استرس شغلی، مرکز سپکا، تمرکززدایی، تصمیم گیری مشارکتی
  • محسن بیکی * صفحات 205-215
    زمینه و هدف

     هدف این مقاله بررسی رابطه رویکرد آموزشی مهارت محور بر ا فزایش کارایی کارکنان از دیدگاه کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر ف.ا.ا. خراسان رضوی در سال 1399 می‌باشد.

    روش

     این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر ف.ا.ا. خراسان رضوی به تعداد 23 نفر تشکیل داده‌اند. شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب‌شده است. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است که پایایی پرسشنامه در تحقیق حاضر به کمک روش ضریب آلفای کرون باخ 803/0 برآورد گردیده است. روایی ابزار از نوع محتوایی بوده که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت. جهت تجزیه از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی بهره برده شد که داده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 20 موردبررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که بین رویکرد آموزشی مهارت محور پلیس با افزایش کارایی کارکنان از دیدگاه کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی استان خراسان رضوی در سال 1399 رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با آموزش‌های مهارت محور می‌توان درصد خطاهای و اشتباهات عوامل انسانی را در ماموریت‌های پلیسی کمتر کرد و به ‌نوعی با مدیریت مناسب در حوزه آموزش کارکنان می‌توان کارایی کارکنان و درنهایت سازمان را ارتقا بخشید.

    کلیدواژگان: پلیس، آموزش مهارت محور، اثربخشی، کارایی
  • سید حسین حسینی خوی صفحات 218-230
    زمینه و هدف

     امروزه با توجه به گسترش سریع اینترنت و فضای مجازی و محبوبیت شبکه‌های اجتماعی بین مردم خصوصا جوانان، فضای مجازی را به بستری مناسب برای تبلیغ، عرضه و فروش مواد مخدر و روان‌گردان و نیز آموزش شیوه ساخت مواد مخدر و روان‌گردان مختلف توسط مجرمین، تبدیل نموده است. پنهان ماندن هویت، سرعت انتقال بالای اطلاعات و برخورداری از ریسک خطر کم از خصوصیات موردتوجه قاچاقچیان در فضای سایبر می‌باشد.

    روش

     تحقیق حاضر ازنظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و گردآوری داده‌ها از نوع پیمایشی است. در این پژوهش با به‌کارگیری روش دلفی با 6 نفر از خبرگان امر که از افسران ارشد و مدیران شاغل در پلیس مبارزه با مواد مخدر و پلیس فتا می‌باشند مصاحبه به‌عمل‌آمده است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که هم‌اکنون فعالیت‌های مجرمانه مواد مخدر در فضای مجازی بیشتر در شبکه‌های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام متمرکز است. همچنین باندهای سازمان‌یافته قاچاق مواد مخدر از وب تاریک که قسمتی از وب عمیق می‌باشد استفاده می‌کنند. قاچاقچیان با تشکیل گروه‌ها و کانال‌های مختلف در تلگرام و نیز راه‌اندازی پیج های خود در اینستاگرام اقدام به تبلیغ و فروش مواد مخدر و روان‌گردان می‌نمایند.

    نتیجه گیری

     چرخه رسیدگی به این جرایم در کشور شامل سه مرحله؛ رصد جرایم، که از طریق گزارش‌ها مردمی و گشت زنی‌های کارشناسان پلیس در فضای سایبر؛ شناسایی هویت مجرمین و جمع‌آوری اطلاعات و بررسی آزمایشگاهی ادله دیجیتال توسط کارشناسان.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، اینترنت، فضای مجازی، شبکه اجتماعی، ادله دیجیتال
  • محمدعلی بیات * صفحات 231-248
    زمینه و هدف

    طرح‌های پاک‌سازی نقاط آلوده به‌منظور پاک‌سازی نقاط، محلات و اماکن آلوده به جرایم مواد مخدر از وجود خرده‌فروشان و معتادین و مبارزه باعرضه و توزیع مواد مخدر با برنامه زمان‌بندی خاصی در سراسر کشور اجرا می‌گردند. افزایش مداوم سوءمصرف مواد مخدر و تعداد مصرف‌کنندگان در جامعه و صدمات جانی و مالی و پیامدهای منفی و اهمیت امنیت و احساس امنیت روانی یکی از دغدغه‌های مردم و مسیولین بوده و انجام تحقیقات و پژوهش‌های علمی جهت انتخاب راه‌های درست و علمی و اتخاذ تدابیر موثر جهت مقابله با این پدیده شوم بسیار حایز اهمیت می‌باشد. با انجام این پژوهش‌ها مشکلات و نارسایی‌های این حوزه بیشتر شناخته‌شده بنابراین تحقیق حاضر باهدف بررسی میزان اثربخشی اجرای طرح‌های پاک‌سازی نقاط آلوده در برخورد با خرده‌فروشان شهرستان بهار انجام گردیده است.

    روش

    این تحقیق ازنظر روش کیفی و ازلحاظ گردآوری دادها روش مصاحبه و جامعه آماری تعداد شش نفر از خبرگان و متولیان امر مبارزه و مجریان طرح پاک‌سازی نقاط آلوده در سطح شهرستان بهار می‌باشند و نمونه‌گیری از نوع تمام شمار می‌باشد.

    یافته ها

    یافته‌های تحقیق مشخص نمود که اجرای صحیح و هدفمند طرح‌های پاک‌سازی فواید زیادی دارد و هم در کاهش عرضه و تقاضای مواد مخدر موثر بوده و هم با پیشگیری از جرایم مرتبط ناشی از جرایم مواد مخدر باعث افزایش و ارتقاء امنیت اجتماعی و عمومی گردیده است.

    نتیجه گیری

    اجرای طرح‌های پاک‌سازی در محلات بایستی مستمر و کیفی بوده و در اجرای آن بایستی از ظرفیت‌ها و ابزارهای عمومی و اجتماعی استفاده شود.

    کلیدواژگان: خرده فروش، پاک سازی، طرح، عرضه مواد، نقاط آلوده
|
  • reza abdolrahmani *, abdolvahab hassanvand, abbas faraji Pages 1-25

    Background and Purpose

     Retail sale of natural and industrial narcotics is one of the most important problems of many societies, which has created various challenges for societies. This article tries to study and analyze the pathology of disciplinary methods to deal with drug retail and why there is an increase in retail in Tehran.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of method and nature, it is qualitative and of the type of text or content analysis. The statistical population of this study includes elites and specialists in the field of counter-narcotics and some experts as well as individuals related to narcotics, including five cases of officials and deputies of police headquarters, heads of police stations, agents of intelligence and base operations and anti-narcotics officers. The sample size was 20 people until the theoretical saturation was reached. Information and opinions of elites and relevant experts were collected from 20 people in the form of expert sessions and semi-structured face-to-face interviews. Structural analysis method was used to analyze the interview in the form of text coding and categorization.

    Findings

    It shows that the most important harms of disciplinary methods of combating drug retailers from the perspective of experts are the lack of proper procedures for arresting retailers and the weakness in the interaction between the judiciary and the police at its highest. In addition, existing hangouts should be cleaned and retailers arrested and addicts collected and thoroughly cleaned.

    Conclusion

    Instructions for using resources and informants should be implemented in the police and all databases should be provided to the police.

    Keywords: pathology, retail, law enforcement agents, Tehran, coping
  • Mohsen Bagheri, Ali Ehteshami*, mehdi masoumbeigi Pages 27-53

    Background and Purpose:

    One of the missions of Isfahan Province Disciplinary Command is to fight drug trafficking through this province and it faces challenges in this regard. The purpose of this study is to identify the internal challenges of this command in the fight against drugs.

    Method

    The present research has been done by exploratory method and mixed approach (qualitative-quantitative). The participants in the quality section are experts working in the anti-narcotics police of Isfahan province. The statistical population in the quantitative section includes 102 employees of the provincial headquarters and operational categories in the cities of the province, and 81 people were selected as a sample using Morgan table. The tool for collecting the qualitative part is the interview and the tool for collecting the quantitative part is a 31-item researcher-made questionnaire. The results of the interview were analyzed using thematic analysis method and the data obtained from the quantitative research were ranked using the Friedman rank test. A total of 31 internal challenges of counter-narcotics in Isfahan province were counted based on the opinions received from interviews with experts and using a quantitative approach and were divided into three categories of structural, behavioral and contextual challenges and then ranked in these three categories.

    findings

    The first rank of structural challenges is the low benefits and overtime in the anti-narcotics police. The first underlying challenge is the inadequacy of the notification rules for the distribution of narcotics detection rights. Lack of necessary and sufficient expertise, experience and skills in the forces is one of the first behavioral challenges.

    Conclusion

    To overcome the challenges, taking steps equal to the research recommendations is the way forward.

    Keywords: Drug Challenges, Counter Narcotics, Isfahan Province Disciplinary Command
  • Ebrahim Ghorbani *, saeed amindoost Pages 55-77

    Background and Purpose:

     So far, several studies have shown that drug abuse in the workplace has caused a number of problems, including an increase in work-related accidents, reduced productivity, and a risk to society. In recent years, due to the increase in executive programs in the field of drug abuse prevention, awareness in the field of drug abuse in the workplace has increased and it has been determined that workplaces are very good indicators for expanding comprehensive participation in the implementation of addiction prevention programs. The purpose of this study is to investigate the impact of addiction prevention programs in the administrative, industrial and military environments of Urmia.

    Method

    The present study is a descriptive-survey type and applied research and the statistical population of this study includes all employees of Imam Sajjad Police Center, Pak Dis Factory and Welfare Department of Urmia city. In this study, using classified sampling method, 100 people were selected as statistical sample members and completed a researcher-made questionnaire with a reliability coefficient of 0.813.

    findings

    The results showed that addiction prevention programs in workplace, office and military environments have a desirable and effective role.

    Conclusion

    Reducing stress and increasing life skills can help you succeed in implementing addiction prevention programs.

    Keywords: Addiction Prevention, Effectiveness, Military Environment, Industrial Environment, Office Environment
  • mohsen Gholami razini *, hassan poorbafrani, ghodrat ollah khosroshahi Pages 79-105

    Background and Purpose:

    However, in the 1960s, the spread of addiction and the pressure of Iranian society and international authorities led the legislature to adopt a strict legislative policy against drug trafficking. However, the legislature did not have a specific approach in its criminal policy and, whether intentionally or unintentionally, by pursuing criminalization and determining inappropriate punishment, it has practically pursued an inconsistent policy. The purpose of this study is to investigate the impact of crime globalization on Iran's legislative criminal policy in the field of drug trafficking.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of writing style. The information was collected through a library study with reference to academic scientific sources and Internet sites.

    Findings

    The findings of the study indicate that the first drug criminalization began with the imposition of fines in 1289; Due to its inefficiency, in 1338, the death penalty was imposed for drug criminalization. Subsequently, the inconsistency of the legislative policy with the judicial policy and the police and security measures, led to the approval of the Anti-Narcotics Law on 3/8/1367. However, the ineffectiveness of the punishment provided in this law, especially (execution) with international and domestic conditions, led to amendments to it during 1997 and 2010. Finally, under the influence of the globalization of drug trafficking, the legislature added articles to the law on 7/12/2017 in order to soften and reduce the death penalty.

    Conclusion

    The results show that the legislator has not taken a purposeful approach in the field of narcotics during these years and has not achieved the legislative policy accepted by the international and domestic community due to the lack of attention to the issue of globalization of drug trafficking.

    Keywords: Iran's Legislative Criminal Policy, Organized Crime, Transnational Crime, Drug Trafficking, Crime Globalization
  • gholamreza tajbakhsh *, karamollah javanmard, roghyeh valipor Pages 107-133

    Background and Purpose:

    Women play an important role in Islamic society and are considered as the main pillar of the family, so a woman's addiction destroys the foundation of the family and will cause great harm to society and the family. The social problem of women's addiction is a very complex and intertwined issue and it is influenced by various cultural, social, political, economic, etc. factors And the researchers in this study only examined the relationship between the variables of religiosity (two indicators of the doctrinal dimension and the ritual dimension) and women's addiction to drugs. The main reason for choosing this issue is the increase of female addicts in the city of Qom and the incompatibility of this issue with the cultural and religious principles in the city which is known as the cultural and religious capital of Iran. This research was conducted in the holy city of Qom in 2019.

    Method

    The method of the present study is quantitative and descriptive-survey. The statistical population of the study includes all patients referred to addiction treatment centers under the supervision of the Welfare Organization and the University of Medical Sciences in the holy city of Qom. The sample size is 150 people who have been selected by all-purpose method and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using Spss software.

    Findings

    The findings showed that religiosity had no effect on women's addiction in Qom.

    Conclusion

    Considering the irreparable harms of women's addiction on the individual, family and society, it is necessary to make basic plans to prevent the spread of addiction among women at the three levels of micro, medium and macro.

    Keywords: Addiction, Women, Religiosity, Qom city
  • Hossein Ardalani * Pages 135-154

    Background and Purposes:

    This study was conducted on the effectiveness of the Master of Anti-Narcotics training course in 2019 in order to identify the impact of the educational components of this course on improving the performance of graduates. Because by evaluating the effectiveness of training courses, the strengths and weaknesses of the training are done and the extent to which the desired goals are achieved is determined and provides a basis for decision makers and those in charge of training activities to get a picture of how activities and basis for judging them.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The statistical population includes postgraduate students of anti-narcotics and experts and professors of these courses (40 people) who according to the sample size based on Morgan table, 36 people were selected, which was increased to 40 people. The sampling method is probably stratified and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. Content validation method was used to confirm the validity of the tool and Cronbach's alpha method was used to measure the reliability of the tool, which shows the number 0.876. Data analysis was performed in two stages of information description and analysis and testing of hypotheses through univariate t-test.

    Results

    The results showed that more than 38% of the variance of the dependent variable (graduates' performance) is controlled by independent and predictive variables (effectiveness of educational components), although the teaching of professors with a beta of 0.570 was more effective than other components.

    Conclusion

    The results of the research indicate the confirmation of testing the hypotheses and the effectiveness of the educational components.

    Keywords: effectiveness of training course, master of drugs, education, Kirk Patrick
  • Sajed Seyfollahi * Pages 155-170

    Background and Purpose:

    Iran and Afghanistan are at the top of drug production and transit in the region and the world. The aim of this study is to be able to prevent the spread and socio-cultural and economic harms of drugs in these two countries based on a comparative study of the fight against drugs.

    Method

    The method of this research is a mixture of qualitative and quantitative research in terms of applied purpose and method of implementation. The research was conducted in the qualitative section using the opinions of experts with in-depth interview tools and snowball sampling method, and in the quantitative section using a questionnaire tool for theoretical saturation. Statistical population: includes drug experts (50 people) and the sample size was analyzed in full.

    Results

    The results of the qualitative section on the fight against narcotics in the two countries on the comparison of production and distribution, laws, police capacity, the fight against trafficking gangs and border protection have many similarities and differences with each other.

    Conclusion

    Cooperation in police affairs, border protection and the development of common laws, as well as the establishment of a database in the field of narcotics can be effective steps in the fight against narcotics.

    Keywords: Comparative Study, Islamic Republic of Iran, Afghanistan, Counter Narcotics, Laws
  • Mohsen khosravi * Pages 172-187

    Background and Purpose: 

    The present study was conducted with the aim of "investigating the geography of drug distribution in the metropolis of Tehran" to identify important points and locations of crime in the distribution of drugs.

    Method

    The research method is descriptive and to identify and analyze the spatial patterns of crime distribution in Tehran, GIS and medium center tests, standard deviation ellipse, cluster test and kernel density estimation have been used.The statistical population of the present study includes all crimes related to drug retail that in a period of one year from April to March 2019 in the second base of the Tehran Anti-Narcotics Police, the Greater Tehran Disciplinary Command.

    Results

    The results show that the spatial distribution of crimes in the study area follows a clustered and centralized pattern and the most important center of drug-related crimes in this area is adapted to the area of ​​140 police stations in Bagh-e Feyz.It was also found that most drug retailers were first heroin and then glass (methamphetamine).The general trend of the ellipse shows the standard deviation of the crime of drug retailing in the study area in the south-north direction, the average center of which is near the intersection of Ayatollah Ashrafi Isfahani Highway with Shahid Mirzaei Boulevard in the protected area of 140 Bagh-e Feyz police station in the north.

    Conclusion

    In general, the spatial distribution of drug retailers in this area, based on the zoning map drawn, from east to west, has a decreasing trend and the concentration of retailers is consistent along the Yadegar Imam Highway and Farahzad Valley.

    Keywords: Crime Geography, Second Counter-Narcotics Police Base, Spatial Patterns, Geographic Information Systems
  • Mohammad Reza Karimi * Pages 189-203

    Background and Purpose:

     In any organization, a sense of collective identity emerges that transforms the simple aggregation of individuals into distinct workplace personalities. This natural feeling of the workplace has been analyzed and studied under several headings, including organizational characteristics, social environment, atmosphere, ideology, climate, culture, advanced system, and formal organization. The aim of this study was to investigate the relationship between organizational climate and job stress of the staff of SEPKA Center of NAJA Anti-Narcotics Police.

    Method

    The method of this study was descriptive-correlational. The statistical population in this study is 130 employees working in the SEPKA Center of NAJA Anti-Narcotics Police in 2019. The sampling method used in the research is simple random. For data collection, two questionnaires of Hapin and Kraft organization climate and Steinmetz job stress questionnaire were used.

    Findings

    In analyzing the correlation between organizational climate variables and job stress, employees have a positive and significant correlation. This means that organizational climate has an effect on employee job stress.

    Conclusion

    Managers can reduce the job stress of employees by adopting appropriate strategies such as proper job design, social support for employees, implementation of special programs.

    Keywords: Organizational Climate, Job Stress, SEPKA Center, Decentralization, Participatory Decision Making
  • mohsen beyki * Pages 205-215

    Background and Purpose: 

    The purpose of this article is to investigate the relationship between skill-based training approach and increasing the efficiency of employees from the perspective of anti-narcotics police personnel. Khorasan Razavi is in 2019.

    Method

    In terms of purpose, this research is applied and the research method is descriptive and survey type. The statistical population of the study was the staff of the Anti-Narcotics Police. Khorasan Razavi that is made up of 23 people. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that the reliability of the questionnaire in the present study was estimated to be 0.803 using the Cronbach's alpha coefficient method. The validity of the tool was the type of content that was approved by professors and experts. Descriptive and inferential statistical methods were used for analysis. The data were analyzed using SPSS software version 20.

    Findings

    The results showed that there is a significant relationship between the police-centered training approach and increasing the efficiency of the staff from the perspective of the anti-narcotics police staff of the Khorasan Razavi Police Command in 2019.

    Conclusion

    With skill-based training, the percentage of errors and mistakes of human factors in police missions can be reduced, and in a way, with proper management in the field of staff training, the efficiency of staff and ultimately the organization can be improved.

    Keywords: police, skill-based training, effectiveness, efficiency
  • Syed Hussain Hosseini Khoi * Pages 218-230

    Background and Purpose: 

    Today, due to the rapid spread of the Internet and cyberspace and the popularity of social networks among people, especially young people, cyberspace has become a suitable platform for advertising, supply and sale of drugs and psychotropic drugs, as well as training on how to make drugs and psychotropic drugs by criminals. Identity concealment, high speed of information transfer and low risk are some of the characteristics of traffickers in cyberspace.

    Method

    In terms of purpose, the present study is an applied research and the data collection method is a survey. In this study, using Delphi method, 6 experts who are senior officers and managers working in the anti-narcotics police and FATA police have been interviewed.

    Findings

    The results showed that criminal drug activities in cyberspace are now more concentrated on the social networks like Telegram and Instagram. Organized drug trafficking gangs also use the dark web, which is part of the deep web. Traffickers advertise and sell drugs and psychotropic drugs by forming various groups and channels on the Telegram and launching their Instagram pages.

    Conclusion

    The cycle of addressing these crimes in the country includes three stages; Monitoring of crimes, through public reports and patrols by police experts in cyberspace; Identification of criminals and collection of information and laboratory examination of digital evidence by experts.

    Keywords: Drugs, Internet, Cyberspace, Social Networking, Digital Evidence
  • MohammadAli Bayat * Pages 231-248

    Background and Purpose: 

    Clean-up projects to clean up drug-infected areas, neighborhoods and places from drug dealers and addicts, and to combat the supply and distribution of drugs are implemented with a specific schedule throughout the country. Continuous increase of drug abuse and the number of users in society and human and financial injuries and negative consequences and the importance of security and a sense of psychological security is one of the concerns of people and officials and conducting scientific research to select the right scientific methods and take effective measures to deal with It is very important with this ominous phenomenon. By conducting these researches, the problems and shortcomings of this field have become more known, so the present study has been conducted with the aim of investigating the effectiveness of the implementation of clean-up projects in contaminated areas in dealing with retailers in Bahar city.

    Method

    This research is a qualitative method and in terms of data collection is an interview method and the statistical population is six experts and those in charge of the fight and the implementers of the cleanup project in the city of Bahar and the sampling is an integer sampling.

    Findings

    The findings of the study showed that the correct and purposeful implementation of cleanup plans has many benefits and is effective in reducing the supply and demand of drugs and has increased and promoted social and public security by preventing related crimes caused by drug crimes.

    Conclusion

    The implementation of clean-up projects in neighborhoods should be continuous and qualitative, and in its implementation, public and social capacities and tools should be used.

    Keywords: Retail, Cleaning, Public Security, Design, Material Supply, Contaminated Areas