فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 48 (زمستان 1401)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 48 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیرین احمدی، سجاد بشرپور*، فاضله حیدری صفحات 1-14
    مقیاس تنظیم رفتاری هیجانی یک مقیاس خود گزارش دهی از راهبردهای رفتاری است که افراد برای تنظیم هیجانات خود در پاسخ به وقایع استرس زا استفاده می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی خصوصیات روان سنجی فرم کوتاه مقیاس تنظیم رفتاری هیجان در دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی بود و جامعه آماری (13000=N) پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دوره ی دوم متوسطه (پایه های اول تا سوم) مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1398-99 تشکیل دادند. تعداد 239 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از بین جامعه آماری فوق انتخاب و به صورت انفرادی به مقیاس تنظیم رفتاری هیجان (فرم کوتاه) کراجی و گارنفسکی (2019) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویباند و لاویباند (1995) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از ضریب همسانی درونی، روایی هم زمان، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. داده ها با کمک نرم افزارهای SPSS 25 و LISREL.8.8 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از ضریب همسانی درونی نشان داد که این مقیاس از پایایی مناسبی برخوردار است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی 5 عامل (حواس پرتی جویی، گوشه گیری، اقدام فعالانه، جلب حمایت اجتماعی و نادیده گیری) با مقادیر ویژه ی بیشتر از یک را آشکار کرد. شاخص های برازش مدل تحلیل عاملی تاییدی نیز مدل 5 عاملی این مقیاس را تایید کرد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که ارتباط منفی بین مولفه های تنظیم رفتاری هیجان (حواس پرتی جویی، اقدام فعالانه، جلب حمایت اجتماعی) و ارتباط مثبت بین مولفه های تنظیم رفتاری هیجان (گوشه گیری و نادیده گیری) با افسردگی، اضطراب و استرس معنادار می باشد (001/0p<). ضریب آلفای کرونباخ برای نمره کل تنظیم رفتاری منفی هیجان برابر 76/0 و برای نمره کل تنظیم رفتاری مثبت هیجان برابر 80/0 می باشد و برای مولفه های (حواس پرتی جویی، گوشه گیری، اقدام فعالانه، جلب حمایت اجتماعی و نادیده گیری) در دامنه 60/0 تا 68/0 می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که نسخه فارسی مقیاس تنظیم رفتاری هیجانی پایایی و روایی مطلوبی در جمعیت ایرانی دارد و مقیاس خودسنجی مناسبی برای موقعیت های بالینی و پژوهشی می باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم رفتاری هیجان، روان سنجی، تحلیل عاملی
  • محمدعلی پیرکمالی، حسین مومنی مهموئی*، یوسف مهدی پور صفحات 15-38

    معلمان مهم ترین کنشگران نظام تعلیم و تربیت می باشند و برنامه درسی اصلی ترین زمینه اجرایی فعالیت های آموزشی آنان در کلاس درس است. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی سواد سنجش و ارزشیابی برنامه درسی معلمان دوره ابتدایی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن فرا ترکیب براساس مدل اروین و همکاران(2011) است. جامعه پژوهش، متشکل از 174 مقاله علمی - پژوهشی منتشر شده در مجلات معتبر علمی است که در بازه سال های 2010 میلادی تاکنون در زمینه سواد سنجش و ارزشیابی معلمان و ارایه الگو در این زمینه بودند. نمونه پژوهش شامل 39 پژوهش است که به صورت هدفمند جمع آوری  و بر اساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد موردمطالعه، گردآوری شده اند: بر اساس تجزیه وتحلیل داده ها، ابعاد و مولفه های الگوی سواد سنجش و ارزشیابی برنامه درسی معلمان در 5 بعد و  18 محور طبقه بندی شدند. این ابعاد شامل دانش عناصر برنامه درسی (مشتمل بر محورهای دانش نسبت به محتوای، اهداف، رویکردهای آموزش، دانش فراگیران، فضا و مکانی برنامه، زمانی و دانش ارزشیابی آموزشی)، فرادانش (مشتمل بر محورهای دانش ادراکی و مدیریت دانش)، دانش برنامه ریزی درسی (مشتمل بر محورهای دانش طراحی و تدوین برنامه، دانش اشاعه برنامه درسی، دانش اجرایی برنامه های درسی و دانش در ارزیابی برنامه درسی)، دانش زمینه ای (مشتمل بر محورهای دانش فرهنگی - اجتماعی، مهارت های حرفه ای - سازمانی و عوامل و شاخص های موثر بر ارزیابی معلم) و دانش انسان گرایانه (مشتمل بر محورهای دانش تعاملی و دانش عاطفی)است. سیاست گذاران آموزشی با در نظر گرفتن این محورها می توانند زمینه بهبود برنامه های درسی و طراحی الگوی برنامه درسی مدرسه محور برای معلمان را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: سواد سنجش و ارزشیابی، ارزشیابی برنامه درسی، معلمان، فرا ترکیب
  • محمدرضا تمنائی فر*، فاطمه اربابی قهرودی صفحات 39-61
    سرزندگی تحصیلی به عنوان یکی از مفاهیم بنیادی در روانشناسی مثبت در یادگیری موفقیت آمیز و اثربخش فراگیران حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودتنظیمی و خودکارآمدی با سرزندگی تحصیلی با توجه به نقش واسطه ای تاب آوری تحصیلی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان کاشان در سال تحصیلی 401 - 400 بود. 375  دانش آموز (178 پسر و 197 دختر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی، پرسشنامه راهبردهای شناختی و فراشناختی، پرسشنامه خودکارآمدی و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی اطلاعات جمع آوری گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با روش بوت استراپ انجام گرفت. نتایج نشان داد که خودتنظیمی، خودکارآمدی و تاب آوری با سرزندگی تحصیلی رابطه مثبت معناداری دارند. همچنین نتایج ها حاکی از آن بود که تاب آوری تحصیلی در ارتباط میان خودتنظیمی و خودکارآمدی با سرزندگی تحصیلی نقش میانجی دارد. یافته های پژوهش حاضر دارای تلویحات کاربردی برای مداخله های آموزشی - مشاوره ای با هدف ارتقای سرزندگی تحصیلی دانش آموزان بر اساس تقویت خودتنظیمی، خودکارآمدی و تاب آوری تحصیلی است تا دانش آموزان بتوانند به هنگام رویارویی با چالش های تحصیلی به شیوه کارآمد و سازگارانه پاسخ دهند.
    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، خودتنظیمی، خودکارآمدی، تاب آوری تحصیلی
  • داریوش جلالی*، بهروز فروغی پردنجانی، نبی الله جانباز صفحات 62-79
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) بر کیفیت توجه دانش آموزان متوسطه اول اجرا شد. در یک طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از تعداد 2500 نفر دانش آموز متوسطه اول شهرستان لردگان تعداد 126 نفر به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب و پس از تکمیل پرسشنامه کیفیت توجه، 40  نفر از آنها که کمترین نمرات را کسب کردند انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند. سپس گروه آزمایش طی 12 جلسه 60 دقیقه ای آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند. آزمودنی ها طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه مقیاس کیفیت توجه (بریکن کمپ، 2002) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد در مرحله پیش آزمون تفاوت معناداری بین میانگین نمرات گروه های آزمایش و کنترل وجود ندارد، اما در مرحله پس آزمون و پیگیری میانگین نمرات توجه گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری بالاتر بود (01/0£ P). نتیجه گیری شد که از آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی می توان در جهت بهبود کیفیت توجه دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی مبتنی بر ذهنآگاهی، کیفت توجه، دانشآموزان متوسطه اول
  • سیده فاطمه زارع پاک ضیابری، سولماز دبیری* صفحات 80-99
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانشجویان براساس اهداف پیشرفت تحصیلی و نقش واسطه ای تاب آوری تحصیلی بود. روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه های آزاد شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند، که 352 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس  به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند  و به پرسشنامه های اشتیاق تحصیلی فردریکز و بلامفرد و پاریس (2004)، جهت گیری هدف میدگلی و همکاران (1998) و تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004) پاسخ دادند. داده ها پس از جمع آوری با روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل تدوین شده، با داده های این پژوهش از برازش کاملی برخوردار بود. همچنین نتایج حاکی از این بوده که جهت گیری هدف اجتنابی به رت منفی (011/0>P) و جهت گیری هدف رویکردی (011/0>P) و تبحری (001/0>P) و نیز تاب آوری تحصیلی (001/0>P) به صورت مثبت و معنادار اشتیاق تحصیلی را در دانشجویان پیش بینی می کردند.  علاوه بر این، تاب آوری تحصیلی رابطه بین جهت گیری هدف اجتنابی و اشتیاق تحصیلی (011/0>P)  را به صورت منفی و رابطه بین جهت گیری هدف رویکردی با اشتیاق تحصیلی (011/0>P)  را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری می کرد. با توجه به نتایج پژوهش اشتیاق تحصیلی از جمله عوامل تاثیرگذار بر عملکرد تحصیلی و یکی از ملزومات یادگیری است که با تقویت تاب آوری تحصیلی و جهت گیری هدف تبحری و رویکردی و کاهش استفاده از جهت گیری هدف اجتنابی، می توان سطح آن را در دانشجویان افزایش داد.
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، اهداف پیشرفت تحصیلی، تاب آوری تحصیلی
  • موسی جاودان*، زینب ساجدی زاده، نعمت الله موسی پور صفحات 100-114
    عوامل متعددی در افت تحصیلی تاثیر دارند که به طور تعاملی باعث تشدید و تقویت یکدیگر می شوند و نتیجه این امر باعث اتلاف سرمایه های اجتماعی و انسانی یک جامعه می گردد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تکنیک های فراشناختی بر اسنادهای علی مشکلات یادگیری درس زبان انگلیسی دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان قشم انجام شد. طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی می باشد که بر اساس پایش اولیه به صورت تصادفی از میان جامعه دانش آموزی، دانش آموزانی که نمره کمتر از 12 داشتند، به طور تصادفی 36 نفر (در دو گروه آزمایش و کنترل) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهشی شامل پرسشنامه مشکلات یادگیری درس زبان انگلیسی در مدارس متوسطه (جاودان،1394) و بسته تکنیک های فراشناختی (قدمپور، 1396) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از برنامه SPSS23 و به روش تحلیل کواریانس انجام گرفت. با توجه به مقادیر F برای اسنادهای علی یادگیری زبان انگلیسی (133/0) و سطح معنی داری (05/ ≥0 P>)، بین گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری مشاهده نشد. لذا، فرضیه اصلی و فرعی پژوهش رد می شود. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های فراشناختی به صورت حضوری و در بستر زمان و با کار بستن این آموزش ها در شرایط واقعی زندگی اتفاق می افتد و آموزش در شرایط مجازی برای این دسته از دانش آموزان تاثیر چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: اسنادهای علی، راهبردهای فراشناختی، زبان انگلیسی، دانش آموزان، مشکلات یادگیری
  • حسن شفیعی*، محمد صالح رستمی صفحات 115-131
    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی سازگاری اجتماعی بر ادراک شایستگی، اشتیاق تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان پسر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر سقز که تعداد آن ها بر اساس اعلام نظر آموزش وپرورش (2300N=) در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از طریق روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب گردید و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های ادراک شایستگی (هارتر، 1982) اشتیاق تحصیلی (فردریکز، بلومنفیلد و پاریس، 2004) و احساس تعلق به مدرسه (بری، بتی و وات، 2005) بودند. دانش آموزان گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای و به مدت 5 هفته متوالی (هر هفته 2 جلسه) تحت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی (نجاری، جدیدی، مرادی و کریمی، 1397) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه سازگاری اجتماعی تاثیر معناداری برافزایش ادراک شایستگی (048/0p=)، اشتیاق تحصیلی (049/0p=) و احساس تعلق به مدرسه (040/0p=) در دانش آموزان پسر دارد. درمجموع نتایج حاکی از اثربخش بودن برنامه سازگاری اجتماعی به عنوان یک روش موثر در افزایش ادراک شایستگی، اشتیاق تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان پسر بود. لذا پیشنهاد می شود که این برنامه توسط متولیان آموزش وپرورش و نهادهای تربیتی جهت طراحی برنامه های آموزشی پیشگیرانه و بهبود دستاوردهای آموزشی مورداستفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی سازگاری اجتماعی، ادراک شایستگی، اشتیاق تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه
  • حسین محققی، مهران فرهادی، سمیرا فرزین* صفحات 132-151

    این پژوهش با هدف طراحی و برازش مدل علی از روابط بین ارزیابی های شناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، هیجان های پیشرفت و انگیزش پیشرفت در دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام شد. طرح پژوهش، توصیفی با طرح همبستگی در قالب مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز (حدود 3400 نفر) در سال تحصیلی 99-1398 بود. حجم نمونه شامل 400  تن (224 دختر و 176 پسر) بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های ارزیابی های شناختی پی کاک و لانگ (1990)، حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت، دهلم، زیمت و فارلی (1988)، هیجان های پیشرفت پکران، گویتز و پری (2005) و انگیزه تحصیلی رشید، ذاکری، سلحشوری و کردنوقابی (1391) سود برده شد. داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشانگر برازش مدل پیشنهادی پژوهش بود. هم چنین ارزیابی های شناختی  به واسطه هیجان های منفی و مثبت، و حمایت اجتماعی ادراک شده به واسطه هیجان های مثبت بر انگیزش پیشرفت تاثیر معنادار داشت، اما حمایت اجتماعی ادراک شده به واسطه هیجان های منفی، تاثیر معناداری بر انگیزش پیشرفت نداشت. بر پایه یافته ها، پیشنهاد می شود والدین و مدرسان، ارزیابی شناختی سازش یافته و مدیریت هیجان ها را جهت مواجهه مطلوب با موقعیت های استرس زای تحصیلی به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی، از آموزش ابتدایی به فراگیران آموزش دهند؛ هم چنین خانواده ، دوستان، اساتید و دانشگاه ها با تامین حمایت های عاطفی، اطلاعاتی و مالی و نیز تامین و ارتقا تجهیزات علمی به واسطه ایجاد هیجان های مثبت در دانشجویان تحصیلات تکمیلی، انگیزش پیشرفت بیشتری را در آنان موجب شوند.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، ارزیابی شناختی، حمایت اجتماعی، هیجان های پیشرفت، تحصیلات تکمیلی
  • افسانه مولائی مقبلی، یحیی کاظمی، ابوسعید داورپناه* صفحات 152-168
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مهارت حل مسیله با رویکرد قصه گویی بر خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماریپژوهش حاضر کلیه دانش آموزان پسر کلاس ششم دبستان شهر عنبرآباد در سال تحصیلی 99-1398 (به تعداد 323نفر) بود که از بین مدارس ابتدایی پسرانه، به روش نمونه گیری در دسترس، یک مدرسه انتخاب شد. سپس از بین دانش آموزان پایه ششم که دارای نمرات بالا در خودناتوان سازی تحصیلی بر اساس مقیاس خودناتوان سازی جونز و رودوالت (1982) بودند، 40 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) جای گرفتند. گروه آزمایش، دریافت کننده آموزش مهارت حل مسیله با رویکرد قصه گویی در 10 جلسه 60 دقیقه ای بودند. در پایان دوره، بار دیگر مقیاس خودناتوان سازی برای هر دو گروه اجرا و نتایج داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد با توجه به پایین تر بودن میانگین نمرات گروه آزمایش در پس آزمون، مقدار F بدست آمده برابر با 14/31 است که در سطح اطمینان 99 درصد معنادار بوده است (01/0>P). همچنین اندازه اثر آموزش مهارت حل مسیله با رویکرد قصه گویی بر خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان 7/45 درصد و در سطح 01/0>P معنادار بوده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که برای کاهش خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان، آموزش مهارت حل مسیله با رویکرد قصه گویی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت حل مسئله، رویکرد قصه گویی، خودناتوان سازی تحصیلی، دانش آموزان
  • محسن یعقوبی، نورمحمد یعقوبی*، محمدصادق شریفی راد صفحات 169-197
    قرارداد روانشناختی به عنوان باور کارکنان در مورد میزان پایبندی سازمان به تعهدات خود در روابط کاری تعریف شده است. سازوکاری که رابطه بین قراردادهای روانشناختی (مبادله ای، رابطه ای و آرمانی) و پیامدهای رفتاری را توضیح دهد، تاکنون کمتر موردتوجه قرار گرفته است. ازاین رو بر اساس نظریه مبادله اجتماعی و هنجار عمل مثبت متقابل، مدل مفهومی پژوهش حاضر شکل گرفت. در این راستا، نقش میانجی دلبستگی کارکنان در رابطه بین تحقق قراردادهای روانشناختی (مبادله ای، رابطه ای و آرمانی) و پیامدهای رفتاری (رفتار شهروندی سازمانی و رفتار کاری ضد بهره ور) بررسی شد. شرکت کنندگان این مطالعه مقطعی را پرستاران بیمارستان دولتی در ایران (تعداد=338) تشکیل دادند. ابتدا مدل اندازه گیری پژوهش با استفاده از نرم افزار Amos تایید شد و سپس جهت تحلیل داده ها و بررسی نقش متغیر میانجی از ماکرو پراسس نسخه 4 در SPSS که مبتنی بر روش بوت استرپینگ است استفاده شد. نتایج نشان داد دلبستگی کارکنان در رابطه بین قراردادهای روانشناختی مبادله ای، رابطه ای و آرمانی و دو پیامد رفتار شهروندی سازمانی و رفتار کاری ضد بهره ور نقش میانجی دارد. نتایج و پیشنهادهای برگرفته از پژوهش در پایان ارایه شده اند.
    کلیدواژگان: قرارداد روانشناختی، دلبستگی کارکنان، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار کاری ضدبهره ور، پرستار
|
  • Shirin Ahmadi, Sajjad Basharpoor *, Fazeleh Heidari Pages 1-14
    The Emotional Behavior Regulation Questionnaire is a self-report scale of behavioral strategies that individuals use to regulate their emotions in response to stressful events. The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the short form of emotion behavioral regulation scale in students. The research method was descriptive and the statistical population (N = 13000) of the present study consisted of all the male students of the second year of secondary school (first to third grades) of public schools in Ardabil city in the academic year 2018-2019. A total of 239 of these individuals were selected from the above statistical population by multi-stage random sampling and individually responded to the Emotion Behavior Regulation Scale (short form) Kraaij& Garnefski (2019) and the Depression, Anxiety and Stress Lovibond&Lovibond (1995) Scale. For data analysis, internal consistency coefficient, simultaneous validity, exploratory and confirmatory factor analysis were used. Data were analyzed using SPSS 25 and 8.8 LISREL software. The results of internal consistency coefficient showed that this scale has good reliability. The results of exploratory factor analysis revealed 5 factors with specific values greater than one. The fit indices of the confirmatory factor analysis model also confirmed the 5-factor (Seeking Distraction, Withdrawal, Actively Approaching, Seeking Social Support and Ignoring) model of this questionnaire. The results of the correlation coefficient showed that the negative relationship between the emotional regulation components (Seeking Distraction, Actively Approaching, Seeking Social Support) and the positive relationship between the emotional regulation components (Withdrawal and ignoring) with depression, anxiety and stress are significant (P<0/001). Cronbach's alpha coefficient for the total score of negative emotion behavioral regulation is 0.76 and for the total score of positive emotion behavioral regulation is 0.80 and for the components is in the range of 0.60 to 0.68. The results of this study showed that the Persian version of the Emotional Behavior Regulation Scale has good reliability and validity in the Iranian population and is a suitable self-assessment scale for clinical and research situations.
    Keywords: Emotional Behavior Regulation, Psychometrics, Factor Analysis
  • Mohammad Ali Pirkamali, Hossein Momeni Mahmouei *, Yoosef Mahdipoor Pages 15-38

    The purpose of the current research was to identify the dimensions and components of the literacy model of assessment and evaluation of the curriculum of primary school teachers. The approach of the current research was qualitative and its meta-composite method was based on the model of Erwin et al. (2011). The research community consisted of 174 scientific-research articles published in reputable scientific journals, which were in the field of literacy assessment and evaluation of teachers and providing models in this field between 2010 and now. The research sample included 39 researches that were purposefully collected and selected based on thematic data monitoring. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents: based on the analysis of the data, the dimensions and components of the teacher's curriculum assessment and evaluation literacy model were classified into 5 dimensions and 18 axes. These dimensions include the knowledge of the curriculum elements (including the axes of knowledge regarding the content, goals, approaches of education, the knowledge of the learners, the space and place of the program, the time and the knowledge of educational evaluation), meta-knowledge (including the axes of perceptual knowledge and knowledge management), knowledge of the program Curriculum planning (including the axes of knowledge of program design and compilation, knowledge of curriculum dissemination, knowledge of implementing curricula and knowledge of curriculum evaluation), background knowledge (including axes of cultural-social knowledge, professional skills) E-organizational and factors and indicators affecting teacher evaluation) and humanistic knowledge (including the axes of interactive knowledge and emotional knowledge).

    Keywords: Assessment, Evaluation literacy, Curriculum evaluation, teachers, Meta-Combination
  • Mohammad Reza Tamannaeifar *, Fatemeh Arbabi Ghohroudi Pages 39-61
    Academic buoyancy as one of the fundamental concepts in positive psychology is important in the successful and effective learning of learners. Academic buoyancy refers to a student's personal capacity to positively cope with academic challenges and common setbacks in daily school life. The aim of this study was to investigate the relationship between Academic buoyancy with self-regulation, self-efficacy and academic resilience. The research method was descriptive - correlational. The statistical population of the study included all high school students in Kashan city in the academic year of 2020-2021. 375 people students (178 males and 197 females) were selected by cluster random sampling. Using Academic Buoyancy Questionnaire, Cognitive and Metacognitive Strategies Questionnaire, Scherer Self-efficacy Questionnaire and Academic Resilience Questionnaire data were collected. The results showed that self-regulation, self-efficacy and resilience have a significant positive relationship with academic buoyancy. The results also showed that academic resilience has a mediating role in the relationship between self-regulation and self-efficacy with academic buoyancy. Also, findings indicated that academic resilience mediated the relationship between self-regulation and self-efficacy and academic buoyancy. The findings of the present study have practical implications for educational-counseling interventions aimed at promoting students' academic buoyancy based on strengthening self-regulation, self-efficacy and academic resilience so that students can respond to academic challenges in an efficient and adaptive style.
    Keywords: Academic buoyancy, self-regulation, self-efficacy, academic resilience
  • Daryoosh Jalali *, Behrooz Foroughi Pordanjani, Nabiollah Janbaz Pages 62-79
    The aim of this study was to investigate the effect of mindfulness-based cognitive education (MBCT) on the quality of attention of junior high school students. In a quasi-experimental research project, out of 2,500 high school students in Lordegan, 126 were randomly selected and after completing the Attention Quality Questionnaire, 40 of them received the lowest scores and were randomly divided into two experimental groups. Controls (20 people in each group) were assigned. The experimental group then received 60 minutes of cognitive training based on mindfulness in 12 sessions. Subjects completed the Attention Quality Scale during the pre-test, post-test, and 2-month follow-up stages (Brickenkamp, ​​2002). The results showed that in the pre-test stage there was no significant difference between the mean scores of the experimental and control groups, but in the post-test and follow-up stages the mean attention scores of the experimental group were significantly higher compared to the control group (P= 0.01). It was concluded that mindfulness-based cognitive education can be used to improve the quality of students' attention.
    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Education, Attention Quality, First Intermediate Students
  • Seyedeh Fatemeh Zare Pak Ziabari, Soolmaz Dabiri * Pages 80-99
    The purpose of this study was to predict of students' academic engagement based on achievement goals and the mediating role of academic resilience. The statistical population of the present study were all students who studying in Tehran Azad University in the academic year 2021-2022 that 352 students were selected as the research sample by convenience sampling method and virtually answered the questionnaires of Fredricks, Blumenfeld, & Paris's academic engagement scale (2004), Midgley's & et al Achievement Goal Orientation Questionnaire (1998) and Samuels's Academic Resilience Scale (2004). Data after collection, were analyzed by Structural equation modeling method. The results showed that the developed model had a complete fit with the data of this study. The results also showed that the avoidance goal orientation in a negative way (P<0/011) and the approach (P<0/011) and mastery goal orientation (P<0/001) as well as academic resilience (P<0/001) in a positive and significant way predicted the academic engagement in students. In addition, academic resilience mediated the relationship between avoidance goal orientation and academic engagement (P<0/011) in a negative way and the relationship between approach goal orientation and academic engagement (P<0/011) in a positive and significant way. According to the results of the research, academic engagement is one of the factors affecting academic performance and one of the essentials of learning, which can be increased in students by strengthening academic resilience and mastery and approach goal orientation and reducing the use of avoidance goal orientation.
    Keywords: academic engagement, Academic Achievement Goals, academic resilience
  • Moosa Javdan *, Zeinab Sajedizade, Nemat Allah Moosapoor Pages 100-114
    Several factors have an effect on educational failure, which interactively intensify and strengthen each other, and the result of this causes the loss of social and human capital of a society. The present research was conducted with the aim of the effectiveness of teaching metacognitive techniques on the causal documents of learning problems of English language course of secondary school students of Qeshm city. The research method is a semi-experimental type, based on the initial monitoring, randomly among the student population, 36 students who had a score of less than 12 in the English course were randomly selected (18 in two groups, experimental and 18 controls) were selected. The research tools included the Auestionnaire of English Language Learning Problems in secondary schools (Javadan, 2014) and the Package of Meta-Cognitive Techniques (Qadampour, 2016), which dealt with meta-cognition, problem solving techniques and critical thinking for six sessions. Data analysis was done using the SPSS23 program and the analysis of the covariance method. According to the F values for the causal documents of English language learning (0.133) and the significance level (P≤0.05), no significant difference was observed between the control and experimental groups. Therefore, the main and secondary hypotheses of the research are rejected. In general, it can be concluded that the training of metacognitive skills takes place face-to-face and in the context of time, and applying these trainings in real life conditions and training in virtual conditions is effective for this group of students. not much
    Keywords: Causal attributions, metacognitive techniques, English language, Students, learning difficulties
  • Hasan Shafiei *, Mohammad Saleh Rostami Pages 115-131
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of social adjustment training program on perceived competence, academic enthusiasm and sense of school belonging in boy students. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all boys' secondary high school students in the academic year of 2020-2021in the city of Saqqez (N = 2300) and 30 people were selected through the convenience sampling method and randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. For gathering data the questionnaires of perceived competence (Harter, 1982) academic enthusiasm (Fredericks, Blumenfield and Paris, 2004) and sense of school belonging (Barry, Batey and Watt, 2005) were used. The students of the experimental group underwen 10 sessions of 90 minutes for 5 consecutive weeks (2 sessions per week) of social adjustment training program (Najari, Jaidi, Moradi and Karimi, 2017) and the control group did not receive any intervention. data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results of this study showed that social adjustment training program had a significant effect on increasing the perceived competence (p=0.048), academic enthusiasm (p=0.049) and the sense of school belonging (p=0.040) in boy students. overall, the results showed the effectiveness of the social adjustment training program as an effective method for increasing perceived competence, academic enthusiasm and the sense of school belonging in boy students. It is suggested that this program be used by custodians of education and educational institutions to design preventive educational programs and improve educational achievements.
    Keywords: Social Adjustment Program, Perceived Competence, Academic Enthusiasm, Sense of School Belonging
  • Hossein Mohagheghi, Mehran Farhadi, Samira Farzin * Pages 132-151

    The purpose of this study was designing and fitting an causal model of the relationship between cognitive appraisal, perceived social support, achievement emotions and achievement motivation in graduate students. The research design was descriptive- correlational by use of structural equation modeling. The target population included all postgraduate students of Shiraz University) about 3400 people) in 2019-2020 academic year. The sample size was 400 (224 girls and 176 boys), selected by multistage cluster sampling method. Data were gathered using Peacock & Long (1990) Cognitive Appraisal, Zimet, Dahlem, Zimet, & Farley (1988) Perceived Social Support, Pekrun, Goetz, and Perry (2005) Achievement Emotions, and  Rashid, Zakeri, Salahshouri and Kordnoghabi (2012) Educational Motivation Questionnaires. Data was analyzed by use of Structural Equation Modeling method in Amos software. The results showed that the proposed model fit the data. Also cognitive appraisal due to negative and positive emotions, and perceived social support due to positive emotions had a significant effect on achievement motivation, but perceived social support due to negative emotions did not have a significant effect on achievement motivation. Based on the findings, it is suggested  that parents and teachers train students adapted cognitive assessment and emotional management from primary education in order to face the stressful academic situations favorably Especially in postgraduate studies; Also family, friends, professors and universities by providing emotional, informational and financial support as well as providing and upgrading scientific equipment mediating to arise positive emotions, cause more achievement motivation in students.

    Keywords: achievement motivation, Cognitive Appraisal, Social Support, Achievement Emotions, Postgraduation
  • Afsane Molaei Moghbeli, Yahya Kazemi, Aboosaied Davarpanah * Pages 152-168
    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of problem-solving skills training with a storytelling approach on students' academic self-handicapping. The method of this research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included all male students of the sixth grade of primary school in Anbarabad in the academic year 2019-20 (323 people) that one school was selected from among the primary schools for boys by available sampling method. Then, from the sixth grade students who had high scores in academic self-handicapping based on the Jones and Rhodewalt (1982) self-handicapping scale, 40 people were selected and randomly divided into experimental and control groups (20 people in each group). The experimental group received problem-solving skills training with a storytelling approach in 10 sessions of 60 minutes. At the end of the course, the self-handicapping scale was performed for both groups and the results were analyzed using univariate analysis of covariance. The results showed that due to the lower mean scores of the experimental group in the post-test, the value of F obtained is equal to 31.14 which is significant at 99% confidence level (P <0.01). Also, the effect of problem-solving skills training with storytelling approach on students' academic self-handicapping was 45.7% and was significant at the level of P <0.01. Therefore, it can be concluded that to reduce students' academic self-handicapping, problem-solving skills training with a storytelling approach has been effective.
    Keywords: Problem solving skills training, Storytelling approach, academic self-handicapping, Students
  • Mohsen Yaghoobi, Nour Mohammad Yaghoubi *, Mohammad Sadegh Sharifirad Pages 169-197
    Psychological contract is defined as the belief of employees about the extent to which the organization adheres to its commitments in employment relationships. The mechanism that explains the relationship between the fulfillment of various types of psychological contracts (transactional, relational and ideological) and behavioral outcomes, has received less attention so far. Therefore, based on the social exchange theory and positive norm of reciprocity, the conceptual model of the present study was formed. This paper focused on the mediating role of employee engagement in the relationship between fulfilment of psychological contract (PC) types and outcome behaviors (i.e., organization citizenship behavior, counter-productive behavior). The sample of this cross-sectional study included hospital nurses (N=338) in Iran. First, the measurement model of study was confirmed using Amos package and then Macro PROCESS v.4 in SPSS which is based on bootstrapping method, was used to analyze the data and investigate the mediation variable. The results confirmed the mediating role of employee engagement in the link between fulfillment of all three types of PC and both outcome behaviors. The results and research suggestions taken from the results are provided at the end.
    Keywords: Psychological contract, employee engagement, organization citizenship behavior, counter-productive work behavior, nurse