فهرست مطالب

پژوهش های سیاست اسلامی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

مجله پژوهش های سیاست اسلامی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اقا پیروز، ابوطالب خدمتی* صفحات 12-38
    «بحران» همواره پدیده شایعی در سازمان‎ها و جوامع بوده و مدیریت بحران از اهمیت بالایی برخوردار است. دانش مدیریت از اواخر دهه 1970، بر ضرورت پیش‎بینی نظام‎مند و کسب آمادگی برای برخورد با بحرانی که حیات سازمان‎ها و جوامع را تهدید می‎کند، پرداخته است. پرسش اصلی این نوشتار آن است که قرآن چه سیاست‎ها یا راهکارهایی برای مدیریت بحران با محوریت «جنگ احد» ارایه کرده است. هدف ارایه سیاست‎های مدیریت بحران با محوریت جنگ احد است. یافته‎های پژوهش حاکی از آن است که قرآن‎کریم سیاست‎هایی را در مراحل قبل، حین و بعد از بحران ارایه می‎کند. این سیاست‎ها عبارت‎اند‍ از: تعیین محدوده بحران به روش مشورت، پیشگیری از فروپاشی نیروها و روحیه‎بخشی و امیدبخشی با یادآوری ولایت، نصرت و امداد الهی و نیز اصلاح باورهای نیروها، یادآوری تحقق وعده نصرت الهی، یادآوری پاداش‎های ارزشمند، دعوت به تداوم مقاومت، نوید پیروزی نهایی، ایجاد آرامش، بهسازی روحی و روانی با یادآوری مقایسه‎ای میان رنج‎ها، بخشش، تحلیل عوامل شکست و عبرت‎گیری. روش پژوهش، توصیفی و تحلیلی و استفاده از تفاسیر قرآن‎ کریم است و برای دستیابی به الگوی طبقه ‎بندی‎شده، از روش تحلیل مضمون هم استفاده می ‎شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، بحران، مدیریت بحران، جنگ احد، سیاست بحران
  • اسحق سلطانی* صفحات 40-64
    برای دستیابی به منظومه فکری آزادی در قرآن ‎کریم لازم است مبتنی بر چهارچوبی قرآنی به مجموعه‎ای از مولفه ‎ها پرداخت که طرح منسجم تمامی آ‎ن ‎ها منجر به تصویری کامل از سیمای آزادی در قرآن‎کریم می‎شود. یکی از این مولفه‎ ها «کارگزار آزادی» است. پژوهش پیش‎رو درپی پاسخ به این سوال است که در قرآن‎کریم چه عناصری مسیولیت ایجاد زمینه‎های لازم برای بهره‎مندی اعضای جامعه از آزادی‎های خود را برعهده داشته و چگونه این مهم را محقق می ‎کنند. برای پاسخ ازطریق رویکرد پژوهش موضوعی قرآن‎کریم و مبتنی بر روش تفسیری قرآن به قرآن، مولفه مدار آزادی محور هویت‎بخش دیگر مولفه‎های نظریه قرآنی آزادی شناخته شده و عنصر «حق» مبنای تعیین‎کننده این مولفه شناسایی شد. استقرار و حاکمیت‎یافتن «حق» در عرصه اجتماع با ایجاد نظم و قاعده در تعاملات انسانی زمینه بهره‎مندی انسان‎ها از آزادی را فراهم آورده و استبداد و استثمار را از روابط انسانی می‎زداید. بنابراین، هر عاملی که مسیولیت طرح، تبیین، استقرار و حفاظت از حاکمیت «حق» را برعهده دارد کارگزار آزادی شناسایی می‎شود. براین‎اساس، قرآن‎کریم «دین، انبیای الهی و جامعه دینی» را کارگزاران آزادی معرفی می‎کند.
    کلیدواژگان: کارگزار آزادی، آزادی، مدار آزادی، آزادی حق مدار، قرآن کریم
  • عباس شریفی، رضا سعادت نیا*، سید حسین واعظی صفحات 66-92

    از الزامات اساسی دسترسی به جامعه آرمانی قرآن، تحقق عینی ولایت ‎مداری در عرصه اجتماعی و اجتناب از ولایت طاغوت است. این پژوهش با عنوان «آسیب‎شناسی اجتماعی گرایش به طاغوت از دیدگاه قرآن» براساس روش تحلیل بحران توماس اسپریگنز، ضمن بررسی و درک جامع از مفهوم طاغوت، به ریشه‎یابی عوامل زمینه‎ساز، راه‎های برون‎ رفت از آن و ترسیم جامعه مطلوب از دیدگاه قرآن پرداخته ‎است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‎دهد منع گرایش به طاغوت همه ابعاد آن، اعم از طرح دوستی با کفار، هم‎رازگرفتن، بردن داوری و هم‎ صدایی با آنان را شامل می‎شود. در رهیافت قرآنی، گرایش جامعه ایمانی به طاغوت ریشه در عوامل اعتقادی ‎اخلاقی، مانند: جهل نسبت به برخی شیون الهی، ترس از طاغوت، سوءظن به ولی خدا، ضعف ایمان، تناسب و سنخیت روحی با طاغوت؛ و همچنین ریشه در عوامل سیاسی-‎اجتماعی، مانند: بی‎بصیرتی در دشمن‎شناسی، تاثیر جواذب دنیایی و فریبنده کافران در نفوس مومنان، و تبلیغات سوء طاغوت علیه جبهه حق دارد. از راه‎های برون‎ رفت از این آسیب می ‎توان در حوزه بینشی به تقویت بینش نسبت به شیون الهی، شناخت حقیقت ولی خدا و طاغوت و تبعات و پیامدهای دنیوی و اخروی گرایش به آن و در حوزه عملی به صبر و تقوا، توکل به خدا، و حرکت براساس رضای الهی اشاره کرد. همچنین، حفظ عزت و استقلال همه‎جانبه برای جامعه ایمانی برای نیل به حیات طیبه، جامعه مطلوب و آرمانی مدنظر قرآن است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی اجتماعی، ولایت الله، ولایت طاغوت، توماس اسپریگنز، جامعه آرمانی
  • سید حمید موسوی*، نجف لک زایی، مصطفی دلشاد تهرانی صفحات 94-121
    شکل ‎گیری امنیت پایدار در ابعاد، سطوح و انواع آن در مکاتب گوناگون امنیتی در گرو مبانی خاص نظری و مولفه های تاثیرگذار است. ازجمله مولفه های موثر در این مکاتب، کنشگرانی هستند که وظیفه تولید امنیت و پاسداری از آن برای ایشان تعریف می‎ شود. هدف این مقاله شناسایی کنشگران امنیت در نهج ‎البلاغه با نگاهی فرازمانی و فرامکانی برای ایجاد نظامی مبتنی بر امنیت پایدار بوده و درصدد پاسخ به این پرسش است که «مجریان و کنشگران تولید امنیت از دیدگاه امام‎ علی (ع)‎ در نهج ‎البلاغه چه کسانی هستند؟» این مقاله متاثر از رویکرد امنیت متعالی و با روش تحلیل محتوای کیفی، سامان یافته است. باتوجه‎به مبانی توحیدی امنیت در نگرش نظام عاقلانه و عادلانه علوی، عمده تفاوت کنشگران مکتب امنیتی امام‎ علی (ع)، در رویکرد الهی و اصالت‎بخش به آخرت و درعین‎حال پذیرش تامین امنیت دنیوی با مبانی، ارزش‎ها و گرایش‎های خاص خود است. در این نوع نگاه، خداوند به‎عنوان کنشگر اصلی امنیت حاکمیت داشته و پیشوایان و رهروان هدایت همسو با هم در نظام امامت-امت در کنار کنشگران سازمانی و حاکمیتی در انواع گوناگون امنیت در جامعه توحیدی عهده‎دار ساخت فضای امن دنیایی-آخرتی هستند.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، نظام عاقلانه عادلانه، امنیت متعالیه، کنش گران مولد امنیت
  • روح الله صیادی نژاد*، هوشنگ آقایی، محسن سیفی صفحات 123-150
    در هر عصری، گفتمان سیاسی به واژگان و شگردهای جدیدی در رویارویی با گروه‎های گوناگون سیاسی نیازمند است. تحلیل گفتمان مشخص می‎کند که هر متنی با چه منبع قدرتی در ارتباط بوده و ارتباط میان فرستنده و گیرنده متن را معین می‎کند. نگارندگان در جستار پیش‎رو با درپیش‎گرفتن روش کاربردشناسی زبان و با رویکرد تحلیل گفتمان به بررسی زبان سیاسی پیامبر اعظم (ص) در گفتمان‎های سیاسی و اجتماعی پرداخته و درصدد پاسخ‎گویی به این سوال اساسی‎اند که حضرت در گفتمان‎های خود چه راهبرد‎های زبانی اختیار می‎کرد تا بتواند به اهداف سیاسی و اجتماعی خویش نایل آید. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که پیامبر باتوجه‎به بافت موقعیتی مخاطب از واژگان نام‎آشنای روزگار خویش بهره می ‎برد تا از این طریق بتواند فضای گفتمان را به‎نحو بهتری راهبری کند. پیامبر برای آنکه کلامش بیشترین تاثیر را در جان دریافت‎کننده‎ بگذارد، از گویش مخاطبان استفاده می ‎کرد تا فاصله عاطفی خود را با آنان کم کند. بسامد بالای افعال مضارع در گفتمان‎های سیاسی بین‎المللی بیانگر چشمداشت پیامبر به واقعیت‎های موجود و آینده خود با مخاطبان دارد و از این طریق توانسته است پویایی خاصی به گفتمان خویش ببخشد.
    کلیدواژگان: گفتمان سیاسی پیامبر، قدرت، ایدئولوژی، منظور شناسی، ارتباط
  • معصومه باقری*، حسن شجاعی صفحات 152-180
    هدف پژوهش پیش‎رو بررسی نسبت دین‎داری با فرهنگ سیاسی در جمهوری اسلامی ایران با استفاده از رویکرد فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش، شامل پایان‏نامه ‎های کارشناسی ارشد، دکتری و مقالات مرتبط با دین ‎داری و فرهنگ سیاسی می ‏باشد که تعداد 13 مطالعه با استفاده از روش نمونه‏گیری غیرتصادفی هدفمند به‎‏عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شده‏اند. ضریب اندازه اثر با به‎کارگیری نرم‎افزار CMA2 ارزیابی شد. نتایج نشان داده ‏است اندازه اثر مطالعات دین‎داری با فرهنگ سیاسی معادل 454/0 می‏باشد، که براساس معیار کوهن در حد متوسط ولی رو به ‎بالا تفسیر می‏شود. نتایج پژوهش همچنین نشان داده است که هرچه از زمان انقلاب اسلامی ایران می‏گذرد، رابطه دین‎داری و فرهنگ سیاسی درحال افزایش است که این امر نشان از اهمیت متغیر دین‎داری در افزایش فرهنگ سیاسی می‏باشد. همچنین، با درنظرگرفتن وضعیت اجتماعی جامعه ایران و مطالعات انجام‎شده در این زمینه، پدیده فرهنگ سیاسی تحت تاثیر عوامل گوناگونی ازجمله دین‎داری شهروندان است؛ بنابراین، این عامل در کنش متقابل با دیگر عوامل موجود در جامعه بر فرهنگ سیاسی افراد جامعه اثر می ‎گذارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، دینداری، فراتحلیل، جمهوری اسلامی، ایران
  • فاطمه کامرانی، سمیه حمیدی*، پیمان زنگنه صفحات 182-208
    در برخورد با ورود مدرنیته به ایران، روشنفکران واکنش‎های گوناگونی نشان داده‎اند (تاریخچه). برخی آن را نفی، برخی تقلید و برخی به گزینش پاره‎ای از اصول مدرن پرداخته‎اند (پیشینه). نواندیشان دینی دهه پنجاه شمسی، نظیر شهید مطهری که ازیک‎ سو دغدغه دین و سنت داشتند و ازسویی خواستار پیشرفت تکنولوژی و توسعه سیاسی کشور بودند، درصدد برآمدند بین دین و جامعه درحال‎تغییر، در ذهن متاثر از مدرنیته خویش هماهنگی ایجاد کرده و طرح یک نظم سیاسی-اجتماعی مطلوب را پی‎ریزی کنند. در این پژوهش برآنیم تا براساس نظریه سه‎گانه لاکانی، تاثیر ذهنیت مدرن بر نظم سیاسی-اجتماعی مطلوب در اندیشه شهید مطهری را برمبنای روش توصیفی-تحلیلی بررسی کنیم (مسیله و روش). بنابراین، در این مقاله پرسش مهم ناظر بر نوع حکومت مطلوب استاد مطهری است (سوال). دستاورد پژوهش نشان می‎دهد که برمبنای نظریه لاکان، مطهری مخالف تغییر هویت خود و تقلید از دیگری است؛ اما درعین‎حال برای رشد هویت اسلامی-ایرانی تمایل دارد از تکنولوژی و توسعه غربی نیز بهره‎مند شود. برهمین‎اساس و با رویکرد پذیرش دستاوردهای عینی مدرن به‎مثابه امر خیالی و نفی ابعاد معرفت‎شناختی آن که در تضاد با امر نمادین حاکم بر جامعه قرار داشت، نظریه ولایت فقیه را تشریح می‎کند (یافته).
    کلیدواژگان: نواندیشی دینی، مدرنیته، سه گانه لاکانی، شهید مطهری، نظم سیاسی-اجتماعی
  • آزاده زینوند لرستانی، محمدرضا اقارب پرست*، حسن ملائکه صفحات 210-235
    جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تهدیدها و فرصت‎های گوناگون، داخلی و خارجی را پشت سر گذاشته است. مولفه‎های سازنده انقلاب اسلامی به واسطه رهبری امام خمینی و سپس حضرت آیت‎الله خامنه‎ای نظام اسلامی را در مسیری قرار داده است که از فرصت‎ها تا حدود بسیار زیادی به خوبی استفاده کرده و تا حد قابل توجهی تهدیدها را دفع کرده است. در چهل سالگی نظام، رهبر انقلاب در سال 1397 با صدور بیانیه «گام دوم انقلاب»، به ترسیم مسیر آتی نظام اسلامی در چهل سال دوم پرداخت. این سند راهبردی، فضای آیندگی را ترسیم کرده است که با تحلیل گفتمان حاکم بر بیانیه می‎توان عمده‎ترین تهدیدها و فرصت‎های پیش‎روی نظام اسلامی از منظر بیانیه گام دوم را تحلیل و احصاء کرد. برهمین پایه، پرسش اصلی این پژوهش اینگونه طرح شده است: عمده‎ترین فرصت‎ها و تهدیدهای پیش‎‎روی نظام اسلامی بر پایه گفتمان بیانیه گام دوم انقلاب کدام‎اند؟ در راستای پاسخ به این پرسش اصلی، دو پرسش فرعی طرح کرده‎ایم: 1- رهبر انقلاب گفتمان خود را در بیانیه گام دوم چگونه بازنمایی کرده است؟ 2- در گفتمان حاکم بر بیانیه گام دوم، فرصت‎ها و تهدیدهای پیش‎‎روی نظام اسلامی در چه سطوحی بازنمایی شده است؟ در این مقاله با استفاده از روش تحلیل گفتمان تلاش می‎کنیم تا با آشکار ساختن مولفه‎های ایدیولوژیک بیانیه گام دوم، که تا حدودی در برابر گفتمان رقیب و مفهوم «دشمن» صورت‎‎بندی شده است، عمده‎‎ترین تهدیدها و فرصت‎های پیش‎‎بینی شده در گفتمان رهبر انقلاب برای چهل سال دوم نظام اسلامی را شناسایی کنیم که در سطوح هویتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و رسانه ای بازنمایی شده است.
    کلیدواژگان: : بیانیه گام دوم، فرصت، تهدید، دشمن، تحلیل گفتمان لاکلائو و موفه
  • راضیه مهرابی کوشکی* صفحات 237-262
    مواجهه نظام ‎های سیاسی با ناسیونالیسم گوناگون است: گاه آن را به‎عنوان یک عامل تجزیه‎ساز در جامعه چند فرهنگی طرد می‎کنند و گاه از آن به‎صورت یک ‎زبان عمومی برای ایجاد اتحاد و انسجام اجتماعی بهره می‎برند. کاربرد اخیر را می‎توان در سیاست‎های قومی و ملی‎گرایانه رضاشاه ملاحظه کرد که در عمل با چالش‎های ‎بنیادین مواجه شد. این مقاله درصدد است در یک رویکرد جدید و با بهره‎گیری از امکانات روشی نظریه بازی ‎های زبانی به بررسی و ارزیابی مسیله ناکارآمدی ناسیونالیسم در دوره پهلوی اول بپردازد؛ با این سوال اصلی که چرا علی‎رغم تلاش‎های حکومت و نخبگان در عمومی‎کردن زبان ناسیونالیسم، در هنگام بحران و دخالت خارجی در ایران، این زبان کارایی نداشت و احساس میهن‎پرستی مورد ادعای این زبان فعال نشد؟ تحلیل کیفی داده‎های موجود براساس شاخص‎های نظریه بازی‎های زبانی، نشان داد خصوصی‎بودن زبان ناسیونالیسم در ایران دوره رضاشاه، منجر به ناکارآمدی آن شد. ناسیونالیسم خصوصی آن دوره فقط بین روشنفکران تجددگرا، شاه و دربارش محصور ماند و به‎سبب تناسب‎نداشتن با شکل زندگی جامعه ایرانی، ریشه‎نداشتن در نظام باور دینی و فرهنگی آن و چهارچوب زبانی مملو از قواعد و مفاهیم دین ‎ستیزانه و ضداسلامی به شکست منتهی شد.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، بازی های زبانی، زبان خصوصی، هویت اسلامی- ایرانی، پهلوی اول، روشنفکران تجددگرا
  • محمد جلیلی*، ناصر جمال زاده صفحات 264-291
    پس از تجربه تلخ شکست ایران در جنگ‎های روس و آشنایی قشر تحصیل‎کرده با پیشرفت‎های تمدنی غرب، به‎تدریج طبقه‎ای از روشنفکران ایرانی پدیدار شد که برای رفع عقب‎ماندگی و ترقی‎خواهی کشور تا ایجاد مشروطه و سقوط قاجار کوشید. در معرفی بارزترین شخصیت‎های نسل اول این جریان، می‎توان به سیدجمال‎الدین اسدآبادی و میرزا ملکم‎خان ناظم‎الدوله به‎عنوان دو منورالفکر دینی-غربی اشاره داشت. در پژوهش پیش‎رو با روشی تطبیقی به بررسی آرای این دو متفکر سیاسی پرداخته‎ایم تا به این پرسش پاسخ دهیم که شباهت‎ها و تفاوت‎های رویکردی این دو شخصیت در مواجهه با مدرنیته غربی چیست؛ با این هدف که درک بهتری از مبنای اختلافات امروز جریان روشنفکری در برابر دنیای تجدد پیدا کنیم. این پژوهش مبتنی بر آثار مکتوب و کتابخانه‎ای در چهارچوب نظریه بحران اسپریگنز است. در بیان دستاوردهای پژوهش می‎توان گفت: هر دو خواهان اصلاحات سیاسی-مذهبی‎اند و مشکل را در عقب‎ماندگی از فهم جهان معاصر می‎کاوند. سیدجمال با نگاهی گزینشی، منتقدانه و فراملیتی تلاش دارد تا آرمان وحدت و شکوفایی اسلامی را ازطریق بیدارگری امت مسلمان دنبال کند؛ اما میرزاملکم درپی تقلید محض از اروپای عصر نوزایی است تا ملت استبدادزده ایرانی را بر سکوی ترقی بنشاند.
    کلیدواژگان: روشنفکران ایرانی، مدرنیته غربی، سید جمال‎الدین اسدآبادی، میرزا ملکم‎خان، مطالعه تطبیقی
  • حسن چگنی*، مهران کشتکار هرانکی صفحات 293-327
    این مقاله بر تبیین مفهوم هییت اندیشه‎ورزی به‎عنوان یک نهاد راهبردی و تاثیرگذار بر فرایند تصمیم‎گیری و سیاست‎گذاری کشور تمرکز دارد. هدف مقاله، ترسیم و ارایه الگویی بومی و سازگار با زیست‎بوم حکمرانی در ایران، از این نهاد راهبردی است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و برای گردآوری داده‎ها از ابزار مصاحبه اکتشافی استفاده شده است. برای این منظور، مصاحبه عمیق و گفت‎وگوی مستقیم و بدون‎واسطه با دوازده نفر از پژوهشگران، مدیران، صاحب‎نظران و اندیشمندان دارای حداقل بیست سال سابقه فعالیت در مراکز اندیشه‎ورزی، راهبردی، پژوهشی و مدیریتی کشور انجام پذیرفت. برای انتخاب مصاحبه‎شوندگان، از روش نمونه‎گیری هدفمند و روش گلوله‎برفی استفاده شد. یافته‎ها حکایت از آن دارد که هییت‎های اندیشه‎‎ورز جمهوری اسلامی در سطح کلان می‎تواند به هوشمندسازی و دانش‎بنیان‎کردن نظام حکمرانی کشور کمک کرده و علاوه بر کارکردهای رایج، کارکردهایی همچون نهاد راهبری، هدایتگر و راهنمای سیاست‎های کلان کشور، صیانت و نظارت، تبیین‎ مبانی، مفاهیم و چهارچوب‎های نظری، گفتمان‎ساز، رصد و تولید اندیشه، استحکام ساخت درونی قدرت، جامعه‎پردازی و زمینه‎سازی تمدن نوین اسلامی، به‎کارگیری مشارکت مردمی و بسیج در امر سیاست‎پژوهی و تصمیم‎سازی و استفتا و حل مسایل داشته باشد.
    کلیدواژگان: هیئت اندیشه ورزی، حکمرانی، مساله یابی، مساله پردازی، سیاست گذاری
  • علی دلدار* صفحات 329-357

    برداشت‎های چندگانه و متفاوت از ضرورت مصادره اموال دشمن و ابهام در ماهیت، آثار و شرایط این اصل در جنگ، منجر به نقض حقوق مالکیت ‎بشری شده است. یکی از روش‎های خوب برای رفع ابهامات، مطالعه تطبیقی در خصوص مصادره اموال در جنگ در صدر اسلام و جنگ‎های جهانی است. بنابراین، پرسش‎هایی که مطرح می‎شود این است که در جنگ مصادره چه اموالی ضروری است و چه اموالی متعلق به دشمن است؟ فرض بر این است ‎که مصادره اموالی ضروری است که مستقیما برای اهداف نظامی استفاده می‎شود و ممکن است باعث تغییر اهداف نظامی یا کند شدن دسترسی دشمن به اهداف نظامی شود و مصادره اموالی که کاربرد نظامی داشته و متعلق به دشمن باشد، ممکن است. پس، در این نوشتار با روش تحلیلی-تطبیقی و با استفاده از منابع کتابخانه‎ای، درصدد تجزیه‎وتحلیل اموال دشمن (اموال نظامی و غیرنظامی) و تاثیر مصادره این اموال در دستیابی به اهداف نظامی هستیم. در هر دو دوره صدر اسلام و جنگ جهانی مصادره اموال دشمن پذیرفته شد، اما تفاوت در تناسب، ضرورت و تفکیک بین اموال نظامی و غیرنظامی است. در اسلام اموال مصادره‎شده متناسب با اوضاع‎واحوال و شرایط هر جنگ است، اما در جنگ جهانی بین اموال مصادره‎شده هیچ ضرورت، تناسب و تفکیکی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: جنگ در اسلام، جنگ جهانی، اموال دشمن، اتباع دشمن، ضرورت
|
  • Aliagh Pirooz, Abutaleb Khedmaty * Pages 12-38
    "Crisis" has always been a common phenomenon in organizations and societies, and crisis management has been of great importance. Management science has studied "crisis management" since the late 1970s. "Crisis Management" deals with the necessity of systematic forecasting and getting ready to deal with a crisis that threatens the life of organizations and societies. The main question of this article is: What policies or solutions has the Quran provided for crisis management, focusing on the "Battle of Uhud"? The goal is to provide crisis management policies, focusing on the "Ehud War". The findings of the research indicate that the Holy Quran provides policies in the stages before, during and after the crisis. These policies include: determining the scope of the crisis through consultation, preventing the collapse of the forces and giving morale and hope by reminding of the guardianship, help and divine aid, as well as correcting the beliefs of the forces, reminding the fulfillment of the promise of divine help, reminding of valuable rewards, calling for the continuation of resistance, The promise of final victory, creating peace, mental and spiritual improvement by remembering the comparison between sufferings, forgiveness, analysis of the factors of failure and learning lessons. The research method is descriptive and analytical and using interpretations of the Holy Quran. And to achieve the classified pattern, the theme analysis method is also used.
    Keywords: Management, Crisis, crisis management, Battle of Uhud, Crisis Policy
  • Eshagh Soltani * Pages 40-64
    In order to achieve the intellectual system of freedom in the Holy Qur'an, it is necessary to deal with a set of components based on the Qur'anic framework, all of which have a coherent design that leads to a complete picture of the image of freedom in the Holy Qur'an. One of these components is the "freedom agent". The present study seeks to answer the question of what elements in the Holy Qur'an are responsible for creating the necessary conditions for members of society to enjoy their freedoms and how do they achieve this important? To answer this question, To answer this question in the heart of the thematic research approach of the Holy Qur'an and based on the interpretation method of the Qur'an to the Qur'an, the freedom-oriented component is first discussed as the identifying axis of other components of the Quranic theory of freedom, and the element of "right" is identified as the determining content of this component. Establishment and sovereignty of rights in the field of society by creating order in human interactions provides the basis for cooperation and human enjoyment of freedom and eliminates tyranny and exploitation of human relations. Therefore, any factor that is responsible for designing, explaining, establishing and protecting the rule of law in the social arena is identified as an agent of freedom. Accordingly, the Holy Qur'an introduces religion, divine prophets, and the religious community as agents of freedom.
    Keywords: Freedom Agent, freedom, Freedom Orbit, Truth-oriented Freedom, Holy Quran
  • Abbas Sharifi, Reza Saadatnia *, Seyedhossein Vaezi Pages 66-92

    One of the basic requirements of reaching the ideal society of the Quran is the objective realization of velayat-madiari(orbital province) in the social arena and avoiding the province of taghut) tyranny(. This research with the title of social pathology of tendency to tyranny from the perspective of the Quran based on the crisis analysis method of Thomas Spriggans, while examining and comprehensively understanding the concept of tyranny, rooting the underlying factors, ways out of it and drawing the society It is desirable from the perspective of the Qur'an. The results of this research show that the prohibition of the tendency to tyranny includes all aspects of it, including the plan of friendship with the infidels, taking sides, winning arbitration and agreeing with them. According to the Qur'anic approach, the tendency of the religious community to tyrants is rooted in religious-moral factors such as ignorance of some divine affairs, fear of tyrants, suspicion of God's guardian, weakness of faith, compatibility and spiritual culture with tyrants, and also rooted in political factors. Social like the lack of insight in knowing the enemy, the influence of worldly attraction and deception of unbelievers in the souls of believers, the tyrant's malicious propaganda against the Right Front. One of the ways out of this harm is to strengthen the vision towards divine affairs, to know the truth of God's guardian and the tyranny, and the worldly and hereafter consequences of leaning towards it, and in the practical field to patience and piety, trust in God, Movement based on God's will and... pointed out. Also, preserving dignity and all-round independence for the community of faith in order to achieve a virtuous life is the desired and ideal society intended by the Qur'an.

    Keywords: Social Pathology, Wilayat Allah, Wilayat Taghut, Thomas Spriggans, Ideal Society
  • Sayyed Hamid Mousavi *, Najaf Lakzaie, Mostafa Delshad Tehrani Pages 94-121
    The formation of sustainable security in its dimensions, levels and types in various security schools depends on specific theoretical foundations and influential components. Among the effective components in these schools are the actors for whom the task of producing security and protecting it is defined. The purpose of this article is to identify the security actors in Nahj al-Balaghah with a transcendental and transcendental perspective to create a system based on sustainable security and seeks to answer the question that Who are they? This article is influenced by the transcendent security approach and is organized by qualitative content analysis method. According to the monotheistic principles of security in the view of the wise and just Alawite system, the main difference between the activists of Imam Ali (AS) security school is in the divine approach and originality to the hereafter and at the same time accepting worldly security with its own principles, values and tendencies. In this view, God as the main actor of security has sovereignty and the leaders and guides in the Imamate system - the ummah along with organizational and sovereign actors in various types of security in a monotheistic society are responsible for creating a safe world - hereafter.
    Keywords: Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, a just rational system, transcendent security, security-producing activists
  • Rouhollah Saiiadi Nezhad *, Houshang Aghae, Mohsen Seifi Pages 123-150
    In every era, political discourse needs new words and techniques to adopt an appropriate strategy in dealing with different political groups. Discourse analysis reveals that any text is related to truth and to a source of power and determines the relationship between the author and the reader of the text. The present article uses the method of critical discourse analysis to examine the sermons and letters of the Prophet Mohammad (PBUH) with regard to the components of political language and tries to answer the questions of how he chose an appropriate strategy to interact with others through discourse making and politics. The result of the research indicates By looking at the discourse that considers the speaker and receiver elements of the text, the time and place conditions and the message of the text, we will find that the Prophet used the words and expressions of his time in discourse making. He tries to lead the discourse according to his own knowledge and according to his personality as the leader of the Muslim community, his themes and meanings sound religious and are directly related to his ideology and thoughts. In order for the Prophet to have the greatest impact on the soul of the recipient of his message and his audience, he uses the subject in the plural. Due to the context of situation, he uses the dialect and accent of the audience to reduce her emotional distance with them. The high frequency of present verbs in international political discourses indicates the Prophet's expectation of his present and future realities with his addressees. In this way, he has been able to give a special dynamism to his discourse.
    Keywords: Political Discourse prophet, Power, Ideology, pragmatics, Connection
  • Masoumeh Bagheri *, Hasan Shojaie Pages 152-180
    This research has investigated the studies of religiosity and political culture in the Islamic Republic of Iran using a meta-analysis approach. The statistical population of the research includes master's theses, doctorate, and articles related to religiosity and political culture, of which 13 studies were included in the meta-analysis process using a non-random purposeful sampling method. Effect size coefficient was evaluated using CMA2 software. The results have shown that the effect size of religiosity studies with political culture is equal to 0.454, which is interpreted as moderate but upward based on Cohen's criterion. The results of the research have also shown that as time passes since the Islamic Revolution of Iran, the relationship between religiosity and political culture is increasing, which shows the variable importance of religiosity in increasing political culture in the Islamic Republic of Iran. Another result of this research is the moderating role of the geographical area of the research.. Therefore, taking into account the social conditions of the Iranian society and the studies that have been conducted in this field, political culture as a political phenomenon is influenced by various factors, including the religiosity of citizens, so this factor interacts with other factors in the society on the political culture of individuals. Society has an effect.
    Keywords: Political Culture, Religiosity, metaanalysis, Islamic Republic, Iran
  • Fateme Kamrani, Somaye Hamidi *, Pyman Zanganeh Pages 182-208
    In dealing with the arrival of modernity in Iran, intellectuals have shown various reactions (history). Some rejected it, some imitated it, and some selected some of the modern principles (background). The religious modernists of the 1940s and 1950s, who on the one hand were concerned with religion and tradition, and on the other hand, called for the promotion of culture, technological progress, and the political development of the country; They wanted to create harmony between religion and a changing society, in the mind influenced by their modernity And establish a desirable socio-political order. Shahid Motahari is also included in this category. Therefore, in this research, based on Lacan's triple theory, we will investigate the effect of modern mentality on the desired political-social order in the thought of Shahid Motahari based on the descriptive-analytical method (problem and method). Therefore, in this article, the important question is about the desired type of government considered by Professor Motahari (Question). The result of the research shows that based on Lacan's theory, Motahari is against changing his identity and imitating another's identity; But at the same time, for the growth of Islamic-Iranian identity, it tends to benefit from Western facilities, technology and development. Therefore, on this basis and with the approach of accepting the modern objective achievements as imaginary and negating its epistemological aspects which were in conflict with the symbolic ruling of the society, he explains the theory of religious authority. (Finding)
    Keywords: religious modernism, modernity, Lacanian trio, Shahid Motahari, Socio-political order
  • Azadeh Zinvand Lorestani, Mohammad Reza Aghrebparast *, Hassan Malaekeh Pages 210-235
    During the four decades since the victory of the Islamic Revolution, the Islamic Republic of Iran has faced various threats and opportunities, both internal and external. The constructive components of the Islamic Revolution, led by Imam Khomeini and then Ayatollah Khamenei, have put the Islamic system on a path that has made good use of opportunities to a large extent and has largely repelled threats.On the fortieth anniversary of the regime,the Supreme Leader of the Revolution in 1397 issued a statement "The second step of the revolution", to chart the future path of the Islamic regime in the second forty years.This strategic document outlines the atmosphere of the future that by analyzing the discourse governing the statement, the main threats and opportunities for the advancement of the Islamic system from the perspective of the second step statement can be analyzed and enumerated.On this basis, the main question of this research is formulated as follows:What are the main opportunities and threats for the advancement of the Islamic system based on the discourse of the statement of the second step of the revolution?In order to answer this main question, we have posed two sub-questions:1- How did the Leader of the Revolution represent his discourse in the statement of the second step?2- To what extent are the opportunities and threats for the advancement of the Islamic system represented in the discourse governing the second step statement? In this article, using the method of discourse analysis, we try to reveal the ideological components of the second step statement, which is somewhat formulated against the rival discourse and the concept of "enemy".Identify the main threats and opportunities envisaged in the discourse of the Supreme Leader of the Revolution for the second forty years of the Islamic system.
    Keywords: the opportunity, threat, Enemy.Discourse analysis of Laclau, Mouffe, Islamic Revolution, Islamic system
  • Razieh Mehrabi Koushki * Pages 237-262
    Political systems are confronted with various nationalisms, sometimes rejecting it as a divisive factor in a multicultural society, and sometimes using it as a common language to create social unity and cohesion. The latter application can be seen in Reza Shah's ethnic and nationalist policies, which in practice faced fundamental challenges. This article seeks to examine and evaluate the issue of failure and inefficiency of nationalism in the first Pahlavi period in a new approach and using the methodical possibilities of language game theory. The main question is why, despite the efforts of the government and the elites to popularize the language of nationalism, during the crisis and foreign intervention in Iran; This language did not have the necessary efficiency and the feeling of patriotism and martyrdom of the Iranian nation, which was claimed by this language, was not activated in the face of foreign forces and the exile of Reza Shah? Qualitative analysis of the available data based on the indicators of language game theory showed that the privatization of the language of nationalism in Iran during Reza Shah's time, led to its inefficiency. Private or imaginary nationalism, in other words, romanticism of this period, despite many efforts to make it public, remained confined only to modernist intellectuals, the Shah and his court, and due to its incompatibility with the way of life of Iranian society, had no roots in religious and cultural belief. Its grammar is full of anti-religious and anti-Islamic rules; Led to failure and inefficiency.
    Keywords: nationalism, language games, Private Language, Islamic-Iranian Identity, First Pahlavi, Modernist Intellectuals
  • Muhammad Jalili *, Naser Jamalzadeh Pages 264-291
    After the bitter experience of Iran's defeat in the Russian wars and the acquaintance of the educated class with the civilizational advances of the West, a class of Iranian intellectuals gradually emerged who worked to eliminate backwardness and progressiveness until the establishment of the constitution and the fall of the Qajar dynasty.In introducing the most prominent figures of the first generation of this movement, we can mention Seyyed Jamaluddin Asadabadi and Mirza Malkam Khan Nazim al-Dawlah as two religious and western intellectuals.In the current research, we have investigated the opinions of these two thinkers with a comparative method to answer the question of what are the similarities and differences in the approach of these two personalities in facing Western modernity; With the aim of gaining a better understanding of the basis of today's differences between the intellectual current and the Western world.This research is based on his written and library works in Spriggan's crisis-oriented theoretical framework.In expressing the results of the research, it can also be said: both want political-religious reforms and see the crisis in the backwardness of the understanding of the contemporary world; However, with a selective, critical and transnational perspective, Asadabadi is trying to pursue the goal of Islamic unity and prosperity by awakening the Islamic Ummah. But Malkam Khan is looking for a pure imitation of the principles of Western modernity in order to make the despotic Iranian nation progressive.
    Keywords: Iranian intellectuals, Western modernity, Syed Jamaluddin Asadabadi, Mirza Malkam Khan, Comparative Study
  • Hassan Chegeni *, Mehran Keshtkar Pages 293-327
    This article focuses on explaining the concept of the think tank(hiat andishevarz) as a strategic and influential institution in the decision-making and policy-making process of the country. The purpose of this article is to draw and present an indigenous model compatible with the ecosystem governance in Iran, from this strategic institution. The foundation's data theorizing strategy was used to design the model and exploratory interview tools were used to collect the data. The sample was interviewed by 12 experts and thinkers with at least 20 years of experience in think tanks, strategic and research centers in the country, which were selected using purposive sampling. Adequate number of samples was obtained from theoretical saturation. This research is based on purpose, developmental application and descriptive exploratory method. The findings indicate that the think tanks of the Islamic Republic at the great level can help to smarten and establish the governance system of the country and in addition to the common functions, functions such as governing body, guide of main policies, protection and Supervise, explain the principles, concepts and theoretical frameworks, create discourse, observe and produce ideas, strengthen the internal structure of power, socialize and lay the groundwork for a new Islamic civilization, use popular participation and mobilization in policy-making, decision-making, referendum and problem solving.
    Keywords: Think tank, knowledge-based governance, Problem-Solving, Problemology, policy-making
  • Ali Deldar * Pages 329-357

    Multiple and different perceptions of the necessity of confiscation of enemy property and ambiguity in the nature, effects and conditions of this principle in war, it has led to violations of human property rights. One of the best ways to resolve the ambiguities of comparative study, confiscation of property in war is at the top of Islam and contemporary history. The questions that arise are: What property is necessary in the confiscation war? What property belongs to the enemy in the war? (Question). It is assumed that confiscation of property is necessary: it is used directly for military purposes and may change military targets, or slow down the enemy's access to military targets and confiscation of property that had military use and belonging to the enemy, it can be confiscated (Hypothesis). Therefore, in the present article with comparative analytical and the use of method library resources(Method). it seeks to analyze the enemy's property (military and civilian property) and the impact of confiscation of these properties in achieving military objectives(Target). That in both the early periods of Islam and contemporary history, confiscation of enemy property was accepted, but, the difference in proportion, necessity and separation between military and civilian property is that, in Islam, the confiscated property is proportionate, it's been with the conditions and conditions of each war, but in contemporary history between confiscated property there is no necessity, proportionality and distinction(findings).

    Keywords: War in Islam, World War, Enemy property, Enemy nationals, Necessity