فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال چهل و چهارم شماره 6 (پیاپی 162، بهمن و اسفند 1401)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و چهارم شماره 6 (پیاپی 162، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا ضیا سرابی، عرفان بانی سفید، امیررضا ناصری، زهرا شیخ علیپور، محمدرضا تابان صادقی، الگار انعام زاده، شیرین اسماعیل زاده، نفیسه واحد، هانیه صالحی پورمهر * صفحات 7-21
    زمینه

    میزان بالای مرگ و میر ناشی از کووید-19 این بیماری همه گیر را به چالش برانگیزترین موضوع بهداشتی تبدیل کرده است. در این مطالعه مروری نظام‌مند عواقب بیماران مبتلا به کووید-19 در گیرندگان پیوند قلب مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    گزارش‌های موردی و مطالعات سری موردی با استفاده از کلید واژه های «Coronavirus» یا COVID19 ،«SARS-CoV-2» ،«Heart Transplantation» و «Cardiac Graft»، با تمرکز بر بیماران پیوند قلب دچار سندرم تنفسی کرونا-2 (SARS-CoV-2). در 22 ژوین 2022 در پایگاه های داده‌ای ISI ،PubMed ،Ovid ،ProQuest ،Scopus جستجو گردید.

    یافته‌ها:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از 14 مطالعه‌ای که وارد مرور نظام‌مند شدند، 8 مطالعه گزارش مورد و 6 مطالعه گزارش موارد بودند. تعداد 67 بیمار مرد و 22 نفر زن بودند. میانگین سنی بیماران مرد (10/67) 59/9 سال و بیماران زن (24/98) 45/12 سال بود. نتایج آنالیز آماری نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین سن بیماران بر اساس تفکیک جنسیتی وجود ندارد (0/152=P). از مجموع 89 بیمار، 21 مورد مرگ و میر (23/6 درصد) در افراد دچار پیوند قلب گزارش شده بود. حداقل روزهای بستری یک روز و حداکثر روزهای بستری 60 روز بود. در سه مطالعه گزارش موردی بیماران مورد مطالعه فوت کرده و در یک مطالعه 7 نفر از 28 بیمار مورد مطالعه فوت نمودند. بیشترین علایم گزارش شده عبارت بودند از: تنگی نفس (85/7 درصد)، سرفه (76/2 درصد) و میالژی/خستگی (76/2 درصد) و پس از آن رینیت (66/7 درصد) و تب (66/7 درصد) در رتبه های بعدی بودند.

    نتیجه‌گیری:

     با وجود اینکه علایم بیماری در این بیماران مشابه با سایر بیماران بوده اما میزان مرگ و میر بالا می باشد. لذا درمان بیماران با پیوند قلب مبتلا به بیماری کوید – 19 با چالشهایی مواجه است. با توجه به اینکه مطالعات صورت گرفته در خصوص گیرندگان پیوند قلب مبتلا به کوید 19 بیشتر به شکل مطالعه موردی بوده است پیشنهاد می‌گردد مطالعات بزرگتر انجام گردد تا بتوان اطلاعات دقیقتری در خصوص میزان بقاء، علایم بیماری، نوع داروهای مصرفی و مدت زمان بستری به دست آورد.

    پیامدهای‌عملی: میزان مرگ و میر بیماران دارای پیوند قلبی مبتلا به کووید-19، 21 مورد (23/6 درصد) بود. در چهار مطالعه طول مدت بستری ذکر نشده است، اما سایر موارد از عدم بستری در یک مورد تا 60 روز متغیر بوده است. بیشترین علایم گزارش شده عبارت بودند از تنگی نفس (85/7 درصد)، سرفه (76/2 درصد) و میالژی/خستگی (76/2 درصد) و پس از آن رینیت (66/7 درصد) و تب (66/7 درصد) که در رتبه های بعدی بود. درمان برای هر بیمار متفاوت بود، اما هیدروکسی کلروکین، آنتی بیوتیک درمانی شامل آزیترومایسین و لوپیناویر/ریتوناویر رایج‌ترین داروها بودند.

    کلیدواژگان: کووید- 19، SARS-CoV-2، پیوند قلب، مرور نظام مند
  • ناهید ابوطالب، مهدیه مهراب محسنی، محمدرضا خلیل زاده، ندا موسوی نیری، مریم ناصرالاسلامی * صفحات 22-34

    زمینه:

     کاندیشن مدیوم سلول‌های بنیادی نقش مهمی در درمان بیماری‌های مختلف مانند آسیب قلبی ایفا می‌کند، اما مکانیسم‌های مولکولی آن ناشناخته است. بنابراین در این مطالعه یکی از مکانیسم‌های تاثیر این ماده در درمان موش‌های صحرایی نر مبتلا به نارسایی قلبی بررسی شد.

    روش کار:

     ابتدا 20 موش صحرایی نر به 4 گروه کنترل، نارسایی قلبی، نارسایی قلبی دریافت کننده محیط کشت و کاندیشن مدیوم تقسیم شدند. نارسایی قلبی در همه گروه‌ها بجز گروه کنترل با ایزوپروترنول القا شد و در نهایت پس از 28 روز، محیط کشت و کاندیشن مدیوم به حیوانات تزریق شد. سپس بیان عوامل کاسپاز 3 و 9 بررسی شد.

    یافته‌ها:

     تغییرات بیان ژن‌های کاسپاز 3، کاسپاز 9 و GAPDH در چهار گروه مذکور با روش Real-time PCR بررسی شد. علاوه بر این، مقایسه میانگین بیان کاسپاز 3 و 9 در این 4 گروه توسط ELISA نتایج Real-time PCR را تایید کرد. همه دا‌ده‌ها نشان داد که القای نارسایی قلبی بیان عوامل آپوپتوتیک را نسبت به گروه کنترل افزایش داده و تیمار با محیط شرطی باعث کاهش معنی‌داری در فاکتورهای آپوپتوز نسبت به گروه نارسایی قلبی شد (0/05≥P).

    نتیجه‌گیری:

     این مطالعه نشان داد که کاندیشن مدیوم سلول‌های بنیادی مزانشیمی غشای آمنیوتیک انسانی با هدف قرار دادن مسیر آپوپتوز قادر به بهبود نارسایی قلبی است.

    پیامدهای عملی:

     یافته‌های این مطالعه اهمیت این ترکیب را به عنوان کاندیدای مناسب برای درمان نارسایی قلبی در آینده نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: کاندیشن مدیوم، نارسایی قلبی، آپوپتوز، کاسپاز 3، کاسپاز 9، سلولهای بنیادی مزانشیمی، غشای آمنیوتیک
  • فخرالدین تقی نژاد، نسرین بازگیر، امیر ادیبی، علی اشرف مظفری، ایوب رشیدی، یزدان رحیم بیگی، صیاد بسطامی نژاد * صفحات 35-45
    زمینه

     افسردگی یکی از اختلالات شایع در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید (RA) است که می‌تواند نتایج بالینی را در این بیماری تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع افسردگی و ارتباط آن با فعالیت بیماری در مبتلایان به RA صورت گرفت.

    روش کار

     در یک مطالعه مقطعی، 144 بیمار مبتلا به RA مراجعه‌کننده به کلینیک روماتولوژی بیمارستان شهید مصطفی خمینی (ره) ایلام از لحاظ معیار فعالیت بیماری و نیز وضعیت افسردگی بررسی شدند. داده‌های مربوط به فعالیت بیماری با استفاده از معاینه فیزیکی و تست آزمایشگاهی و بر اساس معیار نمره فعالیت بیماری (DASS28) و وضعیت افسردگی با پرسشنامه خوداظهاری بک جمع‌آوری و با مدل‌های رگرسیون خطی در نرم‌افزار STATA 14 آنالیز گردید.

    یافته‌ها

     شیوع کلی افسردگی در بیماران مورد مطالعه 61 درصد بود. بر اساس آنالیز مدل چند متغیره بیماران با فعالیت شدید بیماری در مقایسه با فعالیت خفیف بیماری، خطر بیشتری برای افسردگی داشتند. در بیماران با سطح شدید فعالیت بیماری نسبت به سطح فعالیتی خفیف و متوسط، نمره افسردگی 43/12 به‌طور معناداری بیشتر بود (P<0/001). مدل‌های پیش‌بین نشان دادند که در بیماران با فعالیت شدید بیماری، احتمال افسردگی با افزایش سن و مدت‌ زمان ابتلا افزایش پیدا می‌کند.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به رابطه افسردگی و افزایش فعالیت شدید بیماری RA، نیاز به غربالگری بیماران RA از نظر اختلال افسردگی و توجه مراقبت و درمان جسمی – روانی جامع جهت دستیابی به پیامدهای بالینی بهتر، ضروری به نظر می‌رسد.

    پیامدهای‌عملی

    فعالیت شدید بیماری در RA ممکن است تحت تاثیر یک پدیده روان‌شناختی مانند افسردگی باشد. بنابراین وضعیت افسردگی باید به‌عنوان یکی از بیماری‌های موثر بر تشدید علایم RA مورد غربالگری و ارزیابی قرار گیرد. استفاده از رویکرد جامع‌نگر و چند رشته‌ای با کمک گرفتن از متخصصان روان‌پزشکی و روانشناسی در مدیریت بیماری RA پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، افسردگی، فعالیت بیماری، شیوع
  • مهدی ترابی *، زهره شاهی مریدی، مقدمه میرزایی صفحات 46-54
    زمینه

    با توجه به قدرت کشندگی بالای آلومینیوم فسفید و نبود آنتی‌دوت جهت درمان، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر چربی داخل وریدی بر پیامد بستری بیماران مسمومیت با قرص برنج انجام شد.

    روش‌کار

     در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، بیماران بالای 18 سال مبتلا به مسمومیت با قرص برنج مراجعه کننده به بخش اورژانس برای تعیین خصوصیات و پیامدهای بیماران و همچنین تاثیر چربی داخل وریدی بر پیامد بستری بیماران در یک دوره شش ساله بررسی شدند. جهت جمع‌آوری داده های پژوهش، از فرم جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. بیماران تحت درمان با دو نوع رژیم درمانی استاندارد و رژیم استاندارد+چربی داخل وریدی قرار گرفتند. تغییرات نوار قلب، کسر خروجی (EF) قلب و پیامد بستری (مرگ یا ترخیص) توسط پژوهشگران بررسی شد.

    یافته‌ها

     تعداد 16 بیمار تحت رژیم درمانی استاندارد و 3 بیمار تحت ترکیب رژیم درمانی استاندارد+امولسیون چربی داخل وریدی قرار گرفتند. بین دو گروه تحت درمان از نظر سن، تعداد قرص مصرفی، فاصله زمانی از مصرف تا شروع درمان، فشارخون سیستولیک، ضربان قلب، اشباع اکسیژن و گازهای خونی شریانی، اختلاف معناداری وجود نداشت و فقط بیماران در دو گروه از نظر فشارخون دیاستولیک اختلاف معناداری داشتند (0/01=P). در گروه رژیم چربی، تمام موارد تغییر نوار قلب از نوع تاکی کاردی سینوسی بود در حالی که در رژیم استاندارد، 4/87 درصد تاکیکاردی سینوسی، 3/6 درصد موارد تاکی‌کاردی بطنی و 3/6 درصد انقباض زودرس دهلیزی مشاهده شد. هر سه بیمار گروه رژیم چربی فوت شدند (100 درصد مرگ‌ومیر) و میزان مرگ‌ومیر در گروه رژیم استاندارد 5/87 درصد بود.

    نتیجه‌گیری

     استفاده از امولسیون چربی داخل وریدی رویکرد درمانی جدیدی در مواجهه بالینی با مسمومیت با قرص برنج بوده که مطالعات در این زمینه محدود است. انجام مطالعات به صورت کارآزمایی بالینی با حجم نمونه کافی به عنوان اهداف پژوهشی آتی توصیه می شود.

    پیامدهای عملی

     با توجه به مرگ‌ومیر و شیوع بالای مسمومیت با قرص برنج در ایران، وجود یک آنتی دوت مناسب بسیار ضرورت دارد. استفاده از امولسیون چربی داخل وریدی شاید بتواند در کاهش مرگ‌ومیر این بیماران موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آنتی دوت، پیامد بیماران، فسفید آلومینیوم، مرگ و میر
  • فاطمه خواجه، رقیه نوری زاده، محمود فرورشی، سویل حکیمی * صفحات 55-66
    زمینه

     مادران دارای نوزاد نارس تنش و اضطراب بیشتری را نسبت به والدین دارای نوزاد رسیده تجربه می‌کنند و بیشتر در معرض افسردگی بعد از زایمان قرار می‌ گیرند. این تنش و اضطراب در شروع و ادامه فرآیند شیردهی نیز موجب بروز اختلالاتی می شود. از آن‌جایی که مداخلات روانشناختی می ‌تواند مشکلات افراد را کاهش دهد، بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر سلامت روان و خودکارآمدی شیردهی مادران دارای نوزاد نارس انجام شد.

    روش‌کار

     این کارآزمایی بالینی تصادفی شده روی 90 مادر دارای نوزاد نارس بستری در بخش نوزادان و بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) دو بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1400 انجام شد. مشارکت کنندگان با استفاده از روش بلوک بندی تصادفی طبقه بندی شده به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. گروه مداخله، مشاوره گروهی مربوط به پذیرش و تعهد درمانی در طی 8 جلسه 60 دقیقه‌ای و گروه کنترل مراقبت های معمول را دریافت کردند. پرسشنامه استرس، اضطراب و افسردگیDASS-21 و پرسشنامه خودکارآمدی شیردهی قبل و بلافاصله بعد از اتمام مداخله توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون آنکوا با تعدیل متغیرهای مخدوشگر برای مقایسه پیامدها بین دو گروه استفاده شد.

    یافته‌ها

     میانگین نمره کلی خودکارآمدی شیردهی در گروه مشاوره به طور معنی‌ داری بیشتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین: 7/5، فاصله اطمینان 95 درصد: 6/4 تا 8/6، P<0.001). همچنین میانگین نمره تمام زیر دامنه های سلامت روان (استرس، اضطراب و افسردگی) در گروه مشاوره به طور معنی‌داری کمتر از گروه کنترل بود (P<0.001).

    نتیجه‌گیری

     بهره گیری از مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) می ‌تواند موجب ارتقا سلامت روان و خودکارآمدی شیردهی مادران دارای نوزاد نارس شود. انجام این نوع مشاوره برای مادران دارای نوزاد نارس در دوران بعد از زایمان یا پوست پارتوم (Post Partum) باید مورد توجه قرار گیرد.

    پیامدهای عملی

     تولد زودرس، یک واقعه اضطراب آور برای والدین بوده و می‌تواند باعث تجربه عواطف منفی مادر شود. نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد که از مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد، می‌توان برای بهبود سلامت روان و خودکارآمدی شیردهی مادران نوزادان نارس بهره برد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی شیردهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سلامت روان، نوزاد نارس
  • مهسا ریزه بندی، فرهاد محمدی *، علی اشرف مظفری، ایرج احمدی صفحات 67-76
    زمینه

     سال 2019 یک بیماری جدید به نام کووید-19 در شهر ووهان چین شناسایی شد. هرکسی ممکن است در هر سنی به این بیماری مبتلا و به شدت بیمار یا فوت شود. هدف از این مقاله تعیین عوامل موثر بر بستری شدن مجدد بیماران کرونایی بود.

    روش‌کار

     در این مطالعه نمونه ای به حجم 2411 نفر از بیماران کرونایی مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام در نظر گرفته شد. متغیرهای جنس، سن، فوتی، شاخص توده بدنی، سردرد، استفراغ کردن، داشتن حالت سرما، سرفه کردن، درد عضله، داشتن بیماری زمینه ای، درجه تب، هموگلوبین، پلاکت خون، گلوکز و آنزیم های ALT، AST و LDH برای این مطالعه در نظر گرفته شد. برای پردازش مدل از رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته‌ها

     در این مطالعه بیشتر بیماران (5/54 درصد) مرد بودند. میانگین سنی در بیماران بستری مجدد، 63 سال بود. 23 درصد از بیماران که بستری مجدد شدند، فوت کردند. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد متغیرهای سن (OR=1.02, P=0.029)، جنس (OR=0.637, P=0.047)، داشتن بیماری زمینه ای (OR=2.36, P=<0.001)، هموگلوبین (OR=0.91, P=0.04)، تعداد پلاکت خون (OR=0.99, P<0.001)، استفراغ کردن یا به نوعی داشتن حالت تهوع (OR=0.48, P=0.03) و درد عضله (OR=0.61, P=0.04) از عوامل موثر شناسایی شدند.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به بحث بستری مجدد بیماران کووید-19 در بیمارستان، داشتن بیماری همراه و سن بالا شانس بستری شدن مجدد را بالا می برد. در نهایت این پژوهش از لحاظ علمی تایید کرد که افزایش سن در کنار داشتن بیماری زمینه ای در بستری مجدد بیماران مبتلا به کووید-19 موثر است.

    پیامدهای عملی

     این مقاله در راستای پذیرش کامل درمان بیماران کووید-19 و در نتیجه عدم نیاز به بستری مجدد و جلوگیری از هزینه های اضافی درمان و اتلاف منابع است.

    کلیدواژگان: بستری شدن، کووید-19، رگرسیون لجستیک چندگانه
  • فائزه خزیمه، بهاره طحانی، فاطمه عباسی، شایان قاسمی، فروز کشانی * صفحات 77-87
    زمینه

     به همان اندازه که بهداشت عمومی در سلامت افراد جامعه تاثیر دارد، بهداشت دهان زنان باردار می‌تواند روی سلامت مادر و کودک موثر باشد. درمان‌های دندانپزشکی در این دوران باید طوری انجام شود که هیچ اثر بدی روی جنین نداشته باشد. هدف این پژوهش بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان و دانشجویان سال آخر دندانپزشکی شهر اصفهان در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری است.

    روش کار

    مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 232 نفر از دندانپزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر شهر اصفهان با استفاده از پرسشنامه خود ساخته حاوی مشخصات دموگرافیک و 26 سوال (20 سوال آگاهی و 6 سوال عملکرد) در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری طراحی و سپس روایی و پایایی آن محاسبه گردید. سپس داده‌‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 22، آزمون تی و تست آنووا (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (سطح معناداری برای تمام محاسبات، 0/05 در نظر گرفته شد).

    یافته‌ها

    طبق نتایج مطالعه حاضر، نمره کلی آگاهی 3/5±13/2 محاسبه گردید. سوال "در مورد تجویز داروهای مورد نیاز"، با دانشگاه محل تحصیل (0/047=P) و نوع اشتغال (0/047=P) ارتباط معناداری داشت. سوال "اگر خانم بارداری مبتلا به پیوژنیک گرانولوما (تومور حاملگی) بود چه می‌کنید؟" با جنس ارتباط معناداری داشت (0/042=P).

    نتیجه‌گیری

    نمره کلی آگاهی دندانپزشکان از تدابیر لازم در دوران بارداری در حد قابل قبول بود، در عین حال برای جلوگیری از خطرات احتمالی و همچنین درمان‌های دندانی این بیماران توسط دندانپزشکان، اطلاع‌رسانی بیشتر ضروری به نظر می‌رسد.

    پیامدهای‌عملی

    میانگین نمره آگاهی با سابقه کمتر از 5 سال 14/18 و میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان با سابقه بیشتر از 5 سال 13/42 می‌باشد که نشان‌دهنده نیاز به برگزاری دوره‌های بازآموزی برای دندانپزشکان است.

    کلیدواژگان: تدابیر دندانپزشکی، بارداری، آگاهی، عملکرد
  • زهرا موحدی، علیرضا شریفی، سعیده کشتکاران، مریم شریفی، مهدی زارعی، مژده باقری، پویا جعفری، پریسا عرب مقصودی * صفحات 90-94
    زمینه

     مقاومت آنتی‌بیوتیکی پدیده‌ای است که در نقاط مختلف دنیا نسبت به پاتوژن‌های مولد بیمارستانی ایجاد هدف از این مطالعه بررسی مقاومت آنتی‌بیوتیکی استافیلوکوکوس اوریوس و سودوموناس آیروژینوزا است.

    روش کار

     در این مطالعه 340 بیمار با کشت خون مثبت برای دو باکتری مورد هدف مطالعه بررسی شدند. با نرم‌افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته‌ها

     بیشترین میزان مقاومت و حساسیت برای استاف اوریوس به ترتیب نسبت به ونکومایسین 27/2درصد (25مورد) و جنتامایسین 30/4درصد (28 مورد) می‌باشد. در مقابل برای سودوموناس آیروژینوزا به ترتیب نسبت به مروپنم 11/7درصد (19 مورد) و جنتامایسین 29/6درصد (48 مورد) مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری

     ارزیابی دقیق الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی باکتری‌های مذکور برای انتخاب آنتی‌بیوتیک موثر در درمان کودکان مراجعه کننده ضروری است.

    پیامدهای عملی

     با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های موثر بر باکتری‌ها می‌توان درمان درست و تاثیرگذار ارایه کرد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت
|
  • Parisa Zia-Sarabi, Erfan Banisefid, Amirreza Naseri, Zahra Sheikhalipour, Mohammad Reza Taban-Sadeghi, Elgar Enamzadeh, Shirin Esmailzadeh, Nafiseh Vahed, Hanieh Salehi-Pourmehr * Pages 7-21

    Background:

     The high mortality and morbidity rate of COVID-19 turned this pandemic into the most challenging health issue. Here we systematically reviewed the consequences of COVID-19 in heart transplant recipients.

    Methods:

     The terms “Coronavirus” or “COVID19”, “SARS-CoV-2”, “Heart Transplantation”, and “Cardiac Graft” were searched focusing on heart transplant patients with positive severe acute respiratory syndrome of coronavirus-2 (SARS-CoV-2) on June 22, 2022, in Web of Science / ISI, PubMed and Ovid ProQuest, Scopus.

    Results:

     The results showed that of 14 eligible studies that were included in the systematic review, 8 were case reports, and 6 case series. Among 109 reported cases, 67 patients were male and 22 were female and about the rest, it was not reported. The minimum hospitalization day was one day and the maximum was 60 days. In three case reports, the studied patients died, and in one case series, 7 out of 28 patients died. The most reported symptoms were shortness of breath (85.7%), cough (76.2%), and myalgia/fatigue (76.2%), followed by rhinitis (66.7%) and fever (7.7%). 66 percent).

    Conclusion: 

    Although the symptoms of the disease in these patients are similar to other patients, the mortality rate is high. Considering that the studies conducted on heart transplant recipients with covid-19 have mostly been in the form of case studies, it is suggested that larger studies be conducted so that more accurate information can be obtained regarding the survival rate, symptoms of the disease, and the type of drugs used.

    Practical Implications:

     The mortality rate of heart transplant cases affected by COVID-19 was 23.6% (21 patients).In four studies the duration of hospitalization was not mentioned, but the others varied from no hospitalization in one case to up to 60 days. The most reported symptoms were dyspnea (85.7%), cough (76.2%), and myalgia/fatigue (76.2%), followed by rhinitis (66.7%) and fever (66.7%). Treatment differed for each patient, but hydroxychloroquine, antibiotic therapy including Azithromycin, and lopinavir/ritonavir were the most commonly used drugs.

    Keywords: COVID19, SARS-CoV-2, Heart Transplantation, Systematic Review
  • Nahid Aboutaleb, Mahdieh Mehrab Mohseni, Mohammad Reza Khalilzadeh, Neda Mousavi Niri, Maryam Naseroleslami * Pages 22-34

    Background:

     The conditioned medium of stem cells plays an important role in the treatment of various diseases such as heart damage, but its molecular mechanisms are unknown. Therefore, this study aimed to investigate one of the mechanisms of the effect of this substance in the treatment of male rats with heart failure.

    Methods:

     A total of 20 male rats were divided into four groups, control, heart failure, heart failure receiving culture medium, and medium condition groups. Heart failure was induced in all groups except the comtrol group with isoproterenol, then, culture medium and conditioned medium were injected into the related animals 28 days after HF induction. Afterward, the expressions of caspase 3 and 9 factors were examined.

    Results:

     Changes in the expressions of caspase 3, caspase 9, and GAPDH genes in the four groups were evaluated real-time PCR. Furthermore, the average expressions of caspase 3 and 9 in four groups were compared using ELISA. All data revealed that the induction of heart failure increased the expression of apoptotic factors compared to the control group, and that the treatment with a conditioned medium caused a significant decrease in apoptotic factors compared to the heart failure group (P≤0.05).

    Conclusion:

     It was concluded that the conditioned medium of human amniotic membrane mesenchymal stem cells was able to improve heart failure by targeting the apoptosis pathway.

    Practical Implications:

     The findings of this study highlighted the importance of this compound as a suitable candidate for treating heart failure in the future.

    Keywords: Conditioned medium, Heart failure, Apoptosis, Caspase 3, Caspase 9, Mesenchymal stem cells, Amniotic membrane
  • Fakhredin Taghinezhad, Nasrin Bazgir, Amir Adibi, Aliashraf Mozafari, Ayoub Rashidi, Yazdan Rahimbigi, Saiyad Bastaminejad * Pages 35-45
    Background

     Depression is a common disorder in rheumatoid arthritis (RA) patients and can affect clinical outcomes. This study was conducted to determine the prevalence of depression and its relationship with disease activity in RA patients.

    Methods

    In this cross-sectional study, 144 patients with RA were recruited from the Rheumatology Outpatients Clinic, Mostafa Khomeini Hospital Ilam, and were examined for disease activity and depression symptoms. Disease activity was assessed by DAS28 using laboratory tests and physical examination. The Beck self-report questionnaire was used for measuring depression disorder. Data were analyzed using the linear regression models in STATA 14 software.

    Results

    The prevalence of depression in the sample was 61%. Multivariate analyses showed that patients with severe disease activity faced a significantly greater risk of depression compared to those with mild disease activity. Average levels increased by about 12.43 points in depression for patients with severe disease activity compared to those with mild disease activity. This association was statistically significant after adjusting for the model's other predictors (P<0.001). Furthermore, predicted models showed that the probability of depression increased with age and disease duration in patients with severe activity.

    Conclusion

    Considering the relationship between depression and severe RA disease activity, the need to screen RA patients in terms of depression disorder and pay attention to comprehensive mental and physical care and cure for better clinical outcomes seems necessary.

    Practical Implications

     Severe disease activity in RA may have been influenced by a psychological phenomenon such as depression; therefore, it was suggested that depression, as one of the diseases worsening the RA symptoms, should be screened and evaluated. It was also recommended that a comprehensive and multidisciplinary approach should be adopted by seeking assistance from psychiatric and psychological specialists in RA disease management.

    Keywords: Rheumatoid arthritis, Depression, Prevalence, Disease activity
  • Mehdi Torabi *, Zohreh Shahi moridi, Moghaddameh Mirzaee Pages 46-54
    Background

     Due to the high lethality of aluminum phosphide as well as the lack of antidote for its treatment, this study aimed to determine the effect of intravenous lipid emulsion on the outcome of hospitalization in the patients poisoned by rice pill .

    Methods

     In this cross-sectional study, 19 patients aged over 18 years and poisoned by rice pill were investigated to determine the characteristics and outcomes of the patients as well as to detect the effect of intravenous lipid emulsion on the patients’ outcome in a six-year period. A data collection form was used to collect research data. Patients were treated with two types of standard treatment regimen (first group) and standard regimen+intravenous fat (second group). ECG changes, heart ejection fraction (EF), and the patients’ outcomes (death or discharge) were evaluated.

    Results

     In the first group, 16 patients and 3 patients received treatment regimen in second group. Also, 89.5% of the patients had sinus tachycardia in ECG. There was no significant difference between two groups except in terms of diastolic blood pressure (P=0.012). All cases of ECG changes were sinus tachycardia in the second group, while sinus tachycardia (87.4%), V-tach (6.3%), and PAC (6.3%) were observed in the first group. The mortality rate in first and second groups were 87.5% and 100%, respectively.

    Conclusion

     Application of lipid emulsion was a relatively new therapeutic approach to clinical treatment of rice pill poisoning, and the studies on given issue were limited. Therefore, it was recommended that prospective studies should be carried out based on clinical trials to further investigate its application.

    Practical Implications

     It was necessary to develop an effective antidote for Aluminum phosphide Poisoning since it had a high mortality rate as well as a high prevalence in Iran. Unfortunately, there was no antidote for dealing with this poison. Application of intravenous lipid emulsion may have been effective in reducing the hospital mortality.

    Keywords: Antidote, Patient outcome, Aluminum phosphide, Mortality
  • Fatemeh Khajeh, Roghiyeh Nourizadeh, Mahmoud Farvareshi, Sevil Hakimi * Pages 55-66
    Background

    Preterm infants’ mothers experience higher level of anxiety and depression, and are more prone to postpartum depression compared to the mothers of term infants. This anxiety at the beginning of and during the breastfeeding process causes serious disorders. Given the fact that psychological interventions can reduce individuals’ problems, the present study aimed to investigate the effect of acceptance and commitment therapy on mental health and breastfeeding self-efficacy of the preterm infants’ mothers.

    Methods

    In this randomized controlled trial, 90 mothers of preterm infants admitted to the neonatal ward and neonatal intensive care unit (NICU) of two university-affiliated hospitals in Tabriz in 2021 were examined. Participants were assigned to the intervention and control groups adopting stratified block randomization method. The intervention group received group counseling on ACT in eight 60-minute sessions, and the control group received routine care. The Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21) and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES) were completed by the participants before and immediately after the intervention. ANCOVA test with adjustment of confounding variables was used to compare two groups regarding the outcomes.

    Results

     The total mean score of BSE in the intervention group was significantly higher than that in the control group (Mean difference (MD): 5.7; 95% CI: 4.6 to 6.8, P<0.001). Furthermore, the mean score of all subscales of mental health, including anxiety, stress, and depression in the intervention group was significantly lower than that in the control group (P<0.001).

    Conclusion

     The mental health and BSE of preterm infants’ mothers may have been improved using ACT. It was recommended that counselling sessions (e.g., ACT) should be offered for preterm infants’ mothers during postpartum period.

    Practical Implications

    Preterm birth was a stressful event for parents and may have aroused negative emotions in mothers. Our study results showed that counseling based on acceptance and commitment therapy may have improved the mental health and breastfeeding self-efficacy of mothers with preterm infants

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Breastfeeding Self Efficacy, Mental Health, Preterm Newborn
  • Mahsa Rizehbandi, Farhad Mohammadi *, Ali Ashraf Mozafari, Iraj Ahmadi Pages 67-76
    Background

     In 2019, a new disease called Covid-19 was identified in Wuhan, China. Anyone can get this disease at any age and become seriously ill, or even die from it. This study aimed to determine the factors affecting the re-admission of coronary patients.

    Methods

     In this study, 2411 Covid-19 patients referring to Shahid Mostafa Khomeini Hospital in Ilam, Iran were included. Variables such as gender, age, death, body mass index, headache, vomiting, having cold, cough, muscle pain, underlying disease, fever, hemoglobin, blood platelets, glucose as well as ALT, AST, and LDH enzymes were examined. SPSS software was used to fit the model of multiple logistic regressions in soft.

    Results

     Majority of the patients (54.5%) were males. The average age of readmitted patients was 63 years, and 23% of these patients died. The results of logistic regression test showed the variables of age (OR=1.02, P=0.029), sex (OR=0.637, P=0.047), underlying disease (OR=2.36, P=<0.001), hemoglobin (OR=0.91, P=0.04), blood platelet count (OR=0.99, P<0.001), vomiting or nausea (OR=0.48, P=0.03), and muscle pain (OR=0.61, P=0.04). Effective factors were also identified.

    Conclusion

     It was concluded that having a comorbid disease and old age increased the chances of re-admission. Moreover, it was scientifically confirmed that an increase in age along with having an underlying disease significantly contributed to re-admission of patients with Covid-19.

    Practical Implications

     The maximum effectiveness of the treatment of Covid-19 patients was confirmed by this study and, therefore, it was recommended that re-hospitalization should be avoided in order to avoid additional treatment costs and waste of resources.

    Keywords: Hospitalization, Covid-19, Multiple logistic regressions
  • Faezeh Khozeimeh, Bahareh Tahani, Fatemeh Abbasi, Shayan Ghasemi, Forouz Keshani * Pages 77-87
    Background

    The oral health of pregnant women affects the health of mother and child as much as the public health affects the health of people in a community. Dental treatment during this period should be performed in such a way that it has no side effects on the fetus. This study aimed to evaluate the knowledge and practice of general dentists and dental interns in Isfahan about dental measures in pregnancy period.

    Methods

     In this study, a total of 232 general dentists and dental interns were investigated in Isfahan using a self-made questionnaire containing 26 questions (20 knowledge questions and 6 performance questions) about the measures necessary to employ during pregnancy. Then the validity and reliability of the questionnaire were calculated. The data were statistically analyzed using SPSS software version 22 and performing T-test and ANOVA test. Significant level for all calculations was set at 0.05.

    Results

    According to the study result, the total knowledge score was 13.2±3/5. The question about "prescribing the required drugs" had a significant correlation with university of study (P=0.047) and type of employment (P=0.047). The question "if the pregnant woman had pyogenic granuloma (pregnancy tumor), what will you do?" had a significant correlation with gender (P=0.042).

    Conclusion

    The overall score of the dentist's knowledges of the necessary measures during pregnancy was 13.2±3.5 which was fairly acceptable; however, it was recommended that further studies should be carried out in order to eliminate the possible risks posed by dentists to dental treatments of these patients.

    Practical Implications

     The average knowledge score of dentists with less than 5 years of experience was 14.18, and the average knowledge score of dentists with more than 5 years of experience was 13.42, which highlighted the need for offering refresher courses for dentists.

    Keywords: Dental Management, Pregnancy, Knowledge, Practice
  • Zahra Movahedi, Alireza Sharifi, Saeedeh Keshtkaran, Maryam Sharifi, Mehdi Zarei, Mojde Bagheri, Pooya Jafari, Parisa Arab Maghsoudi * Pages 90-94
    Background

    Antibiotic resistance is a phenomenon that occurs in different areas of the world against pathogens that cause nosocomial infections. This study aimed to evaluate the antibiotic resistance of Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa strains.

    Methods

     In this study, 340 patients with positive blood cultures by these two bacteria were reviewed. The data were analyzed using SPSS software.

    Results

     For Staphylococcus aureus, the highest antibiotic resistance and sensitivity rates were 27/2 percent (25 cases) to vancomycin and 30/4 percent (28 cases) to gentamicin. In contrast, the resistance and sensitivity rates for pseudomonas aeruginosa were 11/7 percent (19 cases) to meropenem and 29/6 percent (48 cases) to gentamycin, respectively.

    Conclusion

     Accurate evaluation of the antibiotic resistance pattern of these bacteria is necessary to select an effective antibiotic for the treatment of children.

    Practical Implications

    We can provide beneficial and effective treatment using effective antibiotics on bacteria.

    Keywords: Antibiotic, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Resistance