فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی آموزشی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات برنامه ریزی آموزشی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میمنت عابدینی بلترک* صفحات 1-15
    هدف پژوهش حاضر تحلیل مدل ساختاری تفسیری عوامل موثر بر انتخاب دانشگاه فنی و حرفه ای بود. روش پژوهش، از منظر هدف کاربردی و از منظر روش شناختی، مطالعه موردی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری برای سطح بندی عوامل و دسته بندی آنها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را روسای دانشکده های فنی و حرفه ای، روسای دانشکده های پردیس دختران مستقر در تهران، مدرسان دانشگاه‏های فنی و حرفه ای بود که از میان آن ها 12 نفر به صورت هدفمند از نوع موارد مطلوب انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه خود تعاملی محقق ساخته بود. به منظور سنجش و ارزیابی روایی پرسشنامه، از ملاک روایی محتوایی استفاده شد. بدین صورت که پرسشنامه در ابتدا توسط متخصصان حوزه آموزش عالی و فنی و حرفه ای مورد بررسی قرار گرفت و پس از اصلاحات عوامل نهایی تدوین گردید. نتایج پژوهش نشان داد که 9عامل به عنوان عوامل موثر بر انتخاب شاخه فنی و حرفه ای و به دنبال آن دانشگاه فنی و حرفه ای به حساب می آیند. همچنین تحلیل حاصل از داده ها منجر به سطح بندی مدل به 7 سطح گردید. سطح هفتم مدل عوامل اجتماعی- اقتصادی بوده است که به عنوان اثرگذارترین عامل شناسایی شد. سطح ششم شامل بازار کار و سطح پنجم، نگرش خانواده است. عوامل فردی و تحصیلات و پیشینه والدین به عنوان سطح چهارم مدل به حساب می آید. در سطح سوم، وضعیت تحصیلی و در سطح دوم، مشاور تحصیلی قرار دارد. در نهایت از منظر مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر، همسالان و قبولی آسانتر در رشته فنی و حرفه ای به عنوان سطح اول معرفی شدند.
    کلیدواژگان: فنی و حرفه ای، رویکرد ساختاری- تفسیری، آموزش عالی
  • احمد کیخا*، فهیمه حمدی، جعفر توفیقی داریان صفحات 16-32
    هدف

    مشارکت دانشجویان در ساختار حکمرانی در درون دانشگاه از مهمترین مسایلی است که سالهاست مورد توجه نظام های دانشگاهی پیشرو جهان قرار گرفته است. با این وجود این حوزه در ادبیات پژوهشی داخل کشور مغفول مانده است. لیکن، هدف از پژوهش حاضر، تحلیل نقش دانشجویان در حکمرانی درون دانشگاه می باشد.

    روش شناسی:

     این پژوهش کیفی با راهبرد تحلیل محتوا عرفی تدوین شده است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دکتری آموزش عالی در تمامی گرایش ها در دانشگاه های تهران، شهیدبهشتی و علامه طباطبایی تشکیل می دهند که با استفاده از راهبرد نمونه گیری با حداکثرتنوع 35 دانشجوی دکتری از دانشگاه های نامبرده گزینش شدند. داده های با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شد.

    یافته ها

    یافته ها در بخش موانع فراروی دانشجویان برای مشارکت در شش مولفه اصلی؛ ناکارآمدی حکمرانی نظام آموزشی؛ حکمرانی غیرآکادمیک درون دانشگاهی؛ نظام یاددهی و یادگیری نامناسب؛ کژکارکردی قوانین و مقررات؛ عدم مشارکت دانشجویان در حکمرانی و ضعف فرهنگی با سیزده زیرمولفه بدست آمد. سپس متناظر با این شش مولفه راهکارهای برای تسریع مشارکت دانشجویان در حکمرانی درون دانشگاه در قالب شش مولفه اصلی با سیزده زیرمولفه جمع بندی شد. در پایان بر اساس یافته ها توصیه های سیاستی برای نظام آموزش عالی ایران بیان شده است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     نقش دانشجویان در حکمرانی درون دانشگاه مسیله مهمی است که تاکنون در ادبیات پژوهشی داخل کشور مغفول مانده است. همه دانشجویان مشارکت کننده در این پژوهش بر اهمیت این موضوع ادغان داشته اند. با این وجود، حدود 38 درصد از دانشجویان هیچ تجربه مشارکتی در تصمیم گیری های دانشگاه نداشته اند. بر این اساس، یافته های این مطالعه بازنمایی کلی از عوامل بازنده و تسهیلگر مشارکت دانشجوان در حکمرانی ارایه داده است که می تواند مبنای برای سیاستگذاری در این زمینه قرار گیرد.

    نوآوری و اصالت:

     شناسایی مهمترین عوامل بازدارنده مشارکت دانشجویان در حکمرانی درون دانشگاه و ارایه راهکارهای برای رفع این عوامل بازدارنده برای مشارکت بیشتر دانشجویان در حکمرانی دانشگاه است.

    کلیدواژگان: مشارکت دانشجویان، حکمرانی دانشگاه، مدیریت نوین دانشگاه، سیاستگذاری دانشگاه، حکمرانی دانشجو
  • سید علی غفاری اسمعیلی*، محمد حسنی، حسن قلاوندی صفحات 33-52
    هدف

    در حال حاضر نابرابری های آموزشی، یکی از عوامل بسیار مهم در حوزه برنامه ریزی آموزشی می باشد که نقش مهم و تعیین کننده ای گسترش عدالت آموزشی و توسعه عدالت اجتماعی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی سطح توسعه شاخص های آموزشی به-عنوان عاملی جهت ارزیابی نابرابری ها و نیل به عدالت آموزشی پایدار در شهرستان های استان مازندران انجام است.

    روش

    روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است که به روش پیمایشی اجرا شده است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از بررسی اسناد مربوطه و اجرای پرسشنامه، جمع آوری شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان سال آخر دوره دوم متوسطه 22 شهرستان استان مازندران در سال تحصیلی 400 1399 می باشد (21981 =N). جهت انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، 924 نفر انتخاب شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم‎افزار (SPSS)، (Excel) و (ArcGIS) انجام گرفته و از مدل (TOPSIS)، ضریب آنتروپی شانون و آزمون F استفاده شده است.

    یافته ها:

     شهرستان های سوادکوه شمالی (با ضریب 995/0)، سیمرغ (با ضریب 685/0)، جویبار (با ضریب 354/0) به ترتیب در بالاترین رتبه و شهرستان های محمودآباد (با ضریب 0204/0)، آمل (با ضریب 0176/0) و بهشهر (با ضریب 0121/0) دارای ضعیف ترین وضعیت به لحاظ برخورداری از نظر شاخص های آموزشی (درون داد، فرآیند و برون داد) مورد نظر این مطالعه می باشند.

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج بدست آمده، شهرستان های استان مازندران از نظر توسعه شاخص های آموزشی در یک سطح نبوده و این استان برای نیل به عدالت آموزشی پایدار نیازمند بازبینی در بسیاری از برنامه ها می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های آموزشی، نابرابری، عدالت، مازندران
  • سلیمان زند، ابراهیم صالحی عمران*، زینب کرمخانی صفحات 53-75
    هدف

    هدف  این پژوهش  شناسایی مولفه  های  دانشگاه سبز در بستر پارادایم  نسل پنجم دانشگاه است . 

    روش شناسی : 

    روش پژوهش کیفی از نوع فراترکیب است .  جامعه اماری شامل  مقالات مرتبط با موضوع است  که در پایگاه های اطلاعاتیSID, Science Direct, Irandoc, PubMed,Iranmedex, Google scholar   منتشر  شده بود. و روش نمونه گیری به صورت هدفمند  بود که براساس ملاک های از پیش تعیین شده ، مقالات مناسبی که به دو زبان انگلیسی و فارسی در زمینه مولفه های دانشگاه نسل پنجم و دانشگاه سبز منتشر شده بودند انتخاب و محتوای مقالات به دقت مطالعه و تحلیل شدند که در کل 37 مقاله شناسایی شد که در تحلیل نهایی 8 مقاله  مورد استفاده قرار گرفت .   ابزار گرد اوری داده ها چک لیست STROBE است.  تجزیه و تحلیل داد ها با استفاده از  تحلیل مضمون  انجام گردید. ابتدا مضامین پایه استخراج و بعد با ستنز مفاهیم پایه،  مفاهیم سطح اول و سطح دوم استخراج گردید.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده ها 210 مفهوم استخراج گردید که این مفاهیم  در قالب 57 دسته مقوله بندی شدند و در نهایت 6  مقوله های اصلی که شامل ،حکمرانی دانشگاه ، فرهنگ سازمان های نسل پنجم ، سه رکن پایداری ، آموزش سبز ، پژوهش سبز و ارتباط دانشگاه با جامعه  بودند ، به عنوان الگویی برای پیکر بندی دانشگاه سبز استخراج شد .

    نتیجه گیری و پیشنهادات : 

     پارادایم نسل پنجم دانشگاه میتواند بستری مناسب برای پیکربندی مجدد دانشگاه سبز داشته باشد. دانشگاه نسل پنجم در خود  زیست بومی دارد که در آن  میتوان فرصت هایی برای نوآوری های سبز وبه تبع آن دانشگاه سبز را فراهم کند. دانشگاه سبز مسیری برای پاسخگو بودن دانشگاه به جامعه است و مسیولیت اجتماعی دانشگاه را برای توسعه پایدار نشان میدهد.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل پنجم، دانشگاه سبز، مارپیچ پنجم، توسعه پایدار
  • ابراهیم آبیار، کلثوم نامی*، نادرقلی قورچیان، مهدی باقری صفحات 76-94
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای توانمندسازی پژوهشی دانش آموزان متوسطه استان هرمزگان است. این پژوهش در گروه پژوهش آمیخته از نوع طرح اکتشافی متوالی طبقه بندی می شود.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش در بخش کیفی، تحلیل محتوا است. مشارکت کنندگان بالقوه در بخش کیفی، در برگیرنده صاحب نظران دارای تالیفات و سوابق پژوهشی مرتبط با حوزه توانمندسازی پژوهشی بود. روش پژوهش در بخش کمی روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری در بخش کمی، شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه استان هرمزگان در سال تحصیلی 1400- 1399 که تعداد آنها برابر با 126274 نفر بوده است. برای تعیین مشارکت کنندگان، در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر معیار استفاده شد که پس از 20 مصاحبه، داده ها به اشباع نظری رسید. برای تعیین حجم نمونه در بخش کمی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای  بر اساس جدول مورگان از بین دانش آموزان متوسطه اول 265 و دانش آموزان متوسطه دوم 119 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های اعتبارپذیری و انتقال پذیری از طریق خودبازبینی پژوهش گران و هم سوسازی داده ها و اعتمادپذیری  با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش گران تعیین شد. همچنین برای اطمینان بیشتر از روش توافق بین دو کدگذار و ضریب کاپا استفاده شده است. در بخش کمی، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای  33 گویه های بسته پاسخ بود. برای سنجش روایی این پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل گویه، ضریب همبستگی بین گویه ها با نمره کل پرسشنامه مربوطه محاسبه شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 5 مضمون اصلی شناسایی شد :که عبارتند از روحیه پژوهش گری، عوامل بازدارنده، راه کارهای ارتقاءبخش، تسهیل گران توانمندسازی پژوهش و عوامل موثر توانمندسازی پژوهشی.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     وجود امکانات و فرصتهای آموزشی و پژوهشی می تواند شرایط لازم را برای افزایش توانمندسازی پژوهشی تسهیل کند. به این ترتیب که وجود ظرفیتها و امکانات مناسب آموزشی و پژوهشی به واسطه امکان تفکر خلاق و انگیزه، توانمند سازی پژوهشی را ارتقا می دهد.

    نوآوری و اصالت: 

    شناسایی عوامل بازدارنده، راه های ارتقا بخش، عوامل موثر و  عوامل تسهیل گر و ارایه مدلی برای توانمندسازی پژوهشی

    کلیدواژگان: مدل، توانمندسازی پژوهشی، دانش آموزان، مدارس متوسطه
  • سحر کوثری*، محسن نظرزاده صفحات 95-127

    ماموریت و کارکردهای هریک از موسسات پژوهشی متفاوت است و یکی از چالش هایی که موسسات پژوهشی با آن مواجه هستند، یکسان بودن فرایند جذب، ارتقا و جبران خدمات اعضای هییت علمی آن ها بدون توجه به ماموریت هریک از مراکز است؛ بنابراین وجود یک استاندارد مشترک برای ارزیابی همه اعضای هییت علمی دور از واقعیت است و می تواند باعث کاهش کیفیت دستاوردهای موسسات شود. براین اساس، هدف پژوهش حاضر تدوین الگویی برای جذب، ارتقا و جبران خدمت اعضای هییت علمی متناسب با چارچوب ماموریت گرایی هر یک از موسسات پژوهشی بود. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهش پیمایش کیفی از نوع قیاسی استفاده شد. جامعه پژوهش شامل همه اعضای هییت علمی شاغل در موسسات پژوهشی کشور بودند که از میان آن ها تعداد 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه باز پاسخ بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل محتوای قیاسی استفاده شد. برای اعتباریابی الگوهای بدست آمده از روش گروه کانونی استفاده شد. تعداد 11 نفر از خبرگان و متخصصین حوزه های جذب و ارتقاء در هریک از موسسات پنچگانه به عنوان مشارکت کننده در گروه کانونی انتخاب شدند.یافته های پژوهش نشان داد که برخی از شاخص ها و مولفه های احصاء شده در هریک از الگوهای پنجگانه مشترک هستند و براین اساس، الگوی مفهومی مشترکی برای همه موسسات بدست آمد، علاوه بر این، برای هریک از مراکز پنچگانه نیز الگویی متناسب با ویژگی ها و ماموریت آن مرکز بدست آمد. براساس یافته ها نیز چهار سناریو برای تحقق ماموریت گرایی در موسسات پژوهشی ارایه شد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، جذب، ارتقا، جبران خدمت، موسسات پژوهشی
  • ملیحه حدادمقدم، سعیده شهبازین* صفحات 128-148

    آموزش از فرصت های مهم است که محرومیت از آن نشان دهنده فقر است. اولین جنبه از فقر آموزشی بازماندگی تحصیلی است. سواد در جهان امروز شرط اصلی توانمندسازی انسان در مواجهه با دنیای جدید است، زندگی بدون کسب سطحی از آموزش و سواد با دشواری-های زیادی مواجه می شود. بی سوادی و کم سوادی هم علت ایجادکننده و هم علت باقی ماندن بسیاری از آسیب های اجتماعی است. اولین و مهمترین قدم در رفع هر مشکلی شناخت دقیق آن و آگاهی بر چگونگی پراکنش آن در سطح جامعه است. درهمین رابطه، مقاله حاضر با استفاده از تحلیل ثانویه داده های سرشماری (1395) به تحلیل فضایی کودکان بازمانده از تحصیل در سطح شهرستان و استان-های کشور پرداخته است. برای تحلیل داده ها از شاخص های عمومی و محلی روابط فضایی و نرم افزارهای ArcGis و SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد دو متغیر مهم وضعیت اشتغال و تاهل کودکان بر اساس جنسیت تفاوت معنی داری دارد. همچنین بر اساس نتایج آزمون موران عمومی و شاخص Gi میزان کودکان بازمانده، از تحصیل به طور قوی تمایل به متمرکزشدن و خوشه ای شدن در فضا دارد. شهرستان های مناطق مرزی به ویژه جنوب شرقی و شمال غربی به شدت تحت تاثیر میزان بالایی از کودکان بازمانده از تحصیل هستند درحالی که مناطق مرکزی کشور پایین ترین میزان بازماندگی از تحصیل را دارند. این الگوی پراکنش کاملا با الگوی توسعه یافتگی مناطق کشور هماهنگی دارد. درنتیجه می توان اظهار داشت که هرگونه برنامه ریزی و سرمایه گذاری در این مسیله باید با توجه به تفاوت-های منطقه ای صورت گیرد. توسعه اقتصادی-اجتماعی موزون در کشور مهمترین راه برون رفت از این مسیله اجتماعی است.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، بازمانده از تحصیل، ترک تحصیل، توزیع خوشه ای
  • حسین نریمانی، صفیه طهماسبی لیمونی*، میترا قیاسی صفحات 149-164

    ارتباط اعضای هیات علمی و دانشجویان با کتابداران از عرصه های مهم در تعاملات دانشگاهی است که در افزایش ظرفیت علمی دانشگاه تاثیر دارد. هدف پژوهش تبیین الگوی تعاملات آموزشی اعضای هیات علمی و دانشجویان با کتابداران و تاثیر آن بر تولیدات علمی بود. روش پژوهش کیفی که با رویکرد داده بنیاد انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، سوالات باز بود و به منظور گردآوری اطلاعات از نمونه گیری نظری باروش هدفمند استفاده شد، که 20 نفر از اعضای هیات علمی و کتابداران مشارکت داشتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از فرایند کدگذاری مبتنی بر طرح نظامند داده بنیاد کوربین و اشتراس (2008) انجام شد. بر اساس این طرح داده های گردآوری و از طریق کدگذاری باز، محوری، گزینشی مقوله ها، زیرمقوله ها احصا شدند. پس از مطابقت این کدها و حذف کدهای تکراری، کدهای مشترک تعیین و مقولات با پیشینه و مبانی نظری تطابق و مفاهیم مشترک بازنگری شدند. بعد از انجام عملیات کدگذاری باز، در مرحله کدگذاری محوری، مفاهی م (کدها) مشابه از نظر معنایی تعیین و طبقه بندی شدند. و مدل طراحی شد. یافته ها نشان داد از مجموع 139 کد باز شناسایی شده 43کد محوری و 15کد انتخابی شناسایی شدند که در قالب مدل پارادیمی شامل تعاملات و ارتباطات، تعامل تجربیات دانشی و دانش و اطلاعات ضروری بعنوان مقوله ی محوری و شرایط علی (آموزش مهارت ها و سواد اطلاعاتی، تعامل و تجربیات دانشی)، عوامل زمینه ای (نارسایی در اشاعه دانش، نارسایی فرهنگی - اجتماعی و نارسایی اقتصادی)، شرایط مداخله گر (ملاحظات خاص سازمانی و مضرات افشای اطلاعات پژوهشی)، راهبردها (ارتباطات دانشگاهی، فرهنگ سازی و استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات) و پیامدها (افزایش تولیدات علمی، مدیریت هزینه و کار تیمی) قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تعاملات آموزشی، تولیدات علمی، نظریه داده بنیاد
  • فرشته علیزاده، امیرحسین محمودی*، مهدی محمودی صفحات 165-182

    هدف اصلی این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های تجاری سازی دانش در نظام آموزش عالی ایران با تکنیک تحلیل مضمون و دیمتل است. روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است، جامعه تحقیق ، خبرگان دارای تجارب علمی و عملی در خصوص موضوع می باشند که با روش گلوله برفی شناسایی گردید، در گام نخست و کیفی، علاوه بر مطالعه اسنادی، پس از انجام 16 مصاحبه، اشباع نظری احصاء ‘گردید و از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی ابعاد و مولفه ها و شاخص ها استفاده شده است.برای سنجش روایی و پایایی مصاحبه ها، همزمان با 2نفر به عنوان همکار در تحلیل و با همانند یابی آنها در مبانی نظری هم انجام شد. در نهایت مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر استخراج گردید. در بخش کمی برای تعیین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ابعاد تجاری سازی دانش در نظام آموزش عالی ایران از تکنیک دیمتل استفاده شده است. با توجه به مصاحبه های نیمه ساختار یافته، 6 بعد (عوامل محیطی، ساختار سازمانی،ویژگی ذهنی خالقین دانش، ویژگی های دانش خلق شده، ویژگی های مصرف کنندگان دانش و نوع دانش) و 25 مولفه (مضامین سازمان دهنده) و 87 شاخص (مضامین پایه) برای تجاری سازی دانش در نظام آموزش عالی ایران استخراج گردید. پس از آن با توجه به پرسشنامه مقایسات زوجی برای شناسایی ابعاد تاثیرگذار و تاثیرپذیر، مشخص گردید که ویژگی های مصرف کنندگان دانش، ساختار سازمانی، عوامل محیطی، ویژگی های دانش خلق شده، نوع دانش و ویژگی ذهنی خالقین دانش به ترتیب از تاثیرگذاری بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، تجاری سازی دانش، نظام آموزش عالی ایران
  • عبدالله رحیمی، بیژن عبدالهی*، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحات 183-201

    پژوهش حاضر، با هدف ارایه الگوی پویایی گروه بین گروه های آموزشی دانشگاه صورت گرفت. روش پژوهش، کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد (رویکرد نظام مند) انجام شد. این پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در قالب کاربردی سیستماتیک روش پژوهشی داده بنیاد کاوش نموده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش بر اساس قاعده و اصل اشباع نظری شامل 28 نفر از اعضای هیات علمی، مدیران گروه های آموزشی دانشگاه کردستان بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA 12 سه مرحله کدگذاری باز،کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی موردبررسی و تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند. اعتبار داده ها با استفاده از روش تایید پذیری توسط مشارکت کنندگان صورت پذیرفت.نتایج کدگذاری داده ها شامل 33 مقوله کلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی، پدیده محوری شرایط زمینه ای (بستر حاکم)، راهبردهای پویایی گروه های آموزشی دانشگاه، شرایط واسطه ای یا شرایط مداخله گر در دانشگاه تدوین و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پویایی گروهی، آموز ش عالی، مدیر گروه، مطالعات آموزشی، برنامه ریزی آموزشی
  • سیده جمیله مدرسی سریزدی، عباس عباس پور، آسیه السادات مدرسی سریزدی* صفحات 202-226

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و تبیین پارامترهای توسعه دانشگاه کارآفرین در بعد آمادگی های زمینه ای است که از روش فراترکیب به عنوان یک روش مناسب برای دستیابی به ترکیب جامعی از پارامترها بر اساس ترجمان کیفی مطالعات مورد نظر استفاده شده است. بدین منظور پس از مطالعات اولیه کتابخانه ای از 628 پژوهش انجام شده و انتخاب 123 پژوهش منتخب طی سال های 1998 تا 2021 نسبت به بررسی و بیان مولفه هایی که می توانست زمینه ساز تحقق دانشگاه کارآفرین گردد؛ تحت عنوان آمادگی های زمینه ای اقدام شد. نتیجه حاصل، شناسایی 7 مولفه: ساختار کارافرینانه، فرهنگ کارآفرینانه، الگوهای نقش و مکانیزم های حمایتی، انگیزشی، شبکه سازی، توسعه کارآفرینی در آموزش و یادگیری (آموزش کارآفرینانه)، بین المللی سازی و استقرار سیستم ارزیابی و توسعه بود که ابعاد آن در پژوهش های مختلف مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس آزمون شانون اولویت بندی شد. بررسی نتایج حاصل نشان می دهد مفاهیم آموزش کارآفرینی و توسعه نیروی انسانی- تعامل دانشگاه، صنعت، کسب وکار و دولت - برنامه های حمایتی دانشگاه- یکپارچه سازی فرهنگی - توسعه روحیه و نگرش کارآفرینانه - ساختار منعطف و ارگانیک - ایجاد شبکه های فردی و سازمانی و مولفه های الگوهای نقش و مکانیزم های حمایتی - انگیزشی ، توسعه کارآفرینی در آموزش و یادگیری و فرهنگ کارآفرینانه از اولویت بالایی برخوردار بوده است. این پژوهش با مطالعه عمیق و نظامند ادبیات مربوط، اطلاعات ارزشمندی برای توسعه دانشگاه کارآفرین در اختیار علاقمندان قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مولفه ها، کارآفرینی، فراترکیب، دانشگاه کارآفرین
  • فرزانه قاسمی، عبدالله پارسا*، یدالله مهر علیزاده، سکینه شاهی صفحات 227-240

    پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی برای ایجاد شهر یادگیرنده با محوریت دانشگاه در کلان شهر اهواز از منظر برنامه ریزی آموزشی انجام شده است. این پژوهش از نوع مطالعات کیفی به روش داده بنیاد است. جامعه آماری شامل استادان دانشگاه شهید چمران اهواز و کارشناسان و مدیران شهرداری کلان شهر اهواز بوده و روش نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا جایی ادامه یافت که پژوهشگر با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 23 نفر از اعضای نمونه به اشباع نظری رسید. تحلیل داده ها با استفاده از رویه های نظام مند کوربین و اشتراوس انجام شد که شامل کدگذاری مفاهیم و شکل دادن به نظریه است. تعداد 834 کدباز استخراج و از تلفیق آن ها تعداد 38 مقوله احصاء گردید.طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، الگوی ایجاد شهر یادگیرنده با محوریت دانشگاه در شش مقوله اصلی ایجاد شهر یادگیرنده (شرایط علی، پدیده محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای) ارایه شده است. این الگوی طراحی شده می تواند به عنوان یک الگوی راهبردی و یا عملیاتی در شهرداری کلان شهر اهواز مورداستفاده قرار گیرد.نتایج پژوهش نشان می دهد، پیامدهای ایجاد شهر یادگیرنده درنتیجه تعامل دانشگاه و شهرداری، رشد و بلوغ اجتماعی شهروندان، تناسب توزیع خدمات آموزشی با توزیع جمعیت شهری، توسعه فعالیتهای آموزشی و تعاملات فرهنگی در شهر، توسعه انجمن ها و شبکه های علمی_فرهنگی، تصمیم گیری های علمی و مطلوب تر در سطح شهر، افزایش تعاملات دانشگاه و شهرداری، ،تعالی فضا و منظر شهری و توسعه فضای یادگیری، ایجاد ضمانت ارایه پیوست آموزش شهروندی برای همه پروژه های شهر یادگیرنده، افزایش تعاملات شهرداری در سطح ملی و بین المللی است.

    کلیدواژگان: شهر یادگیرنده، دانشگاه، شهرداری، اهواز، داده بنیاد
|
  • Meimanat Abedini Baltork * Pages 1-15
    Education is generally viewed as crucial for rapid economic growth, and essential if we wish to increase the productivity of the poor by providing people with the skills they need to participate fully in the economy and in society. In between the importance and role of technical and vocational education in the development of societies has been debated for many years. Vocational education programs focus on the acquisition of appropriate skills, abilities and competencies as necessary equipment for the individual to live in adapt to the real work situation and contribute to the development of society. However, in Iran, it has not been considered as a field of study. For this reason, the purpose of this study was to design a model of factors affecting the selection of technical and vocational university with an interpretive structural Modeling Identifying these factors can help education and higher education in the technical and vocational field to encourage society to choose this field.
    Keywords: technical, vocational, structural-interpretive modeling, Higher education
  • Ahmad Keykha *, Fahime Hamdi, Jafar Towfighi Pages 16-32
    Objective

    Student participation in the governance structure within the university is one of the most important issues that the world's leading academic systems have considered for many years. However, this field has been neglected in the domestic research literature. However, this study aims to analyze students' role in governance within the university.

    Method

    This qualitative research has been compiled with a Conventional Content Analysis strategy. The statistical population of this study consists of Ph.D. students in higher education in all fields in Tehran, Shahid Beheshti, and Allameh Tabatabai universities, who were selected from the mentioned universities using a sampling strategy with a maximum variety of 35 Ph.D. students. Data were collected using semi-structured interviews

    Findings

    In the Findings, the section of barriers for students to participate in six main components; Inefficiency of the governance of the educational system; Intra-academic non-academic governance; Improper teaching and learning system; Dysfunctional rules and regulations; Students' non-participation in governance and cultural weakness was achieved with thirteen subcomponents. Then, corresponding to these six components, strategies for accelerating students' participation in governance within the university were summarized in the form of six main components with thirteen sub-components. Finally, based on the findings, policy recommendations for the Iranian higher education system are stated.

    Conclusion

    The role of students in governance within the university is an important issue that has been neglected in the domestic research literature. All students participating in this study emphasized the importance of this issue. However, about 38% of students have no experience in participating in university decisions. Accordingly, the findings of this study provide a general representation of the losers and facilitators of student participation in governance that can be the basis for policy in this area.

    Innovation and originality: 

    Identifying the most important factors preventing students' participation in university governance and providing solutions to remove these factors for greater participation of students in university governance.

    Keywords: Student participation, university governance, new university management, university policy, student governance
  • Seyed Ali Ghafari Esmaili *, Mohammad Hassani, Hassan Ghalavandi Pages 33-52
    Objective

    At present, educational inequalities are one of the most important factors in the field of educational planning, which has an important and decisive role in the development of educational justice and the development of social justice. The aim of this study was to investigate the level of development of educational indicators as a factor to assess inequalities and achieve sustainable educational justice in the cities of Mazandaran province.

    Methods

    The method is descriptive-analytical which has been performed by survey method.The required information was collected by reviewing the relevant documents and using a questionnaire. The statistical population includes all high school students in 22 cities of Mazandaran province in the academic year 2020-2021 (N = 21981).To select the sample, 924 people were selected from the stratified sampling method with proportional assignment. Data analysis was performed using (SPSS), (Excel) and (ArcGIS) software. Also, (TOPSIS) model, Shannon entropy and F test were used.

    Results

    North Savadkuh (with a coefficient 0.995), Simorgh (with a coefficient 0.685), Joybar (with a coefficient 0.354) in the highest rank and Mahmoudabad (with a coefficient 0.0204), Amol (With a coefficient 0.0176) and Behshahr (with a coefficient 0.0121) have the weakest status in terms of educational indicators (input, process and output) considered in this study.

    Conclusion

    According to the results, the cities of Mazandaran province are not at the same level in terms of development of educational indicators and this province needs to be reviewed in many programs to achieve sustainable education justice.

    Keywords: Educational Indicators, inequality, Justice, Mazandaran
  • Soleiman Zand, Ebrahim Salehi Omran *, Zeynab Karamkhani Pages 53-75
    Purpose

    The purpose of this research is to identify the components of the Green University in the context of the fifth generation university paradigm.

    Methodology

    Qualitative research method is a hybrid type. The statistical community includes articles related to the topic that were published in SID, Science Direct, Irandoc, PubMed, Iranmedex, Google scholar databases. And the sampling method was purposeful, based on predetermined criteria, suitable articles that were published in both English and Farsi languages in the field of the components of Nesl-5th University and Sabez University were selected and the content of the articles was selected. They were carefully studied and analyzed, and a total of 37 articles were identified, of which 8 articles were used in the final analysis. The data collection tool is the STROBE checklist. Data analysis was done using thematic analysis. First, basic concepts were extracted and then basic concepts, first-level and second-level concepts were extracted.

    Findings

    Based on the data analysis, 210 concepts were extracted, and these concepts were categorized into 57 categories and finally 6 main categories, which include university governance, culture of fifth generation organizations, three pillars of sustainability, green education, green research. and the relationship between the university and the society, was extracted as a model for the configuration of the green university.

    Conclusions and suggestions: 

    The paradigm of the fifth generation university can be a suitable platform for the reconfiguration of the green university. The fifth generation university has a local environment in which it is possible to provide opportunities for green innovations and, consequently, a green university. Green University is a way for the university to be responsive to the society and shows the social responsibility of the university for sustainable development.

    Keywords: : fifth generation university, green university, fifth spiral, sustainable development
  • Ebrahim Abyar, Kolsom Nami *, Nader Gholi Ghoorchian, Mehdi Bagheri Pages 76-94
    Aim

    The purpose of this research is to present a model for research empowerment of high school students in Hormozgan province. This research is classified in the mixed research group of sequential exploratory design

    Methodology

    The research method in the qualitative part is content analysis. The potential contributors in the qualitative section included experts with research records related to the field of research empowerment. The research method in the quantitative part is descriptive-analytical. The statistical population in the quantitative section includes all secondary school students of Hormozgan province in the academic year 2019-1400, whose number is equal to 126,274 people. To determine the participants, in the qualitative part, a purposeful sampling method based on criteria was used, and after 20 interviews, the data reached theoretical saturation. To determine the sample size in the quantitative part, using stratified random sampling method based on Morgan's table, 265 first and 119 second high school students were selected. The data collection tool in the qualitative part was semi-structured interviews. The validity of the data was determined by using the techniques of reliability and transferability through researchers' self-review and data alignment, and reliability was determined by carefully directing the flow of information collection and researchers' alignment. Also, for more certainty, the method of agreement between two coders and the Kappa coefficient have been used. In the quantitative part, the data collection tool was a researcher-made questionnaire with 33 closed-ended items. To measure the validity of this questionnaire, using the item analysis method, the correlation coefficient between the items and the total score of the respective questionnaire was calculated

    Results

    In this research, 5 main themes were identified: the spirit of research, inhibiting factors, improvement solutions, facilitators of research empowerment and effective factors of research empowerment.

    Conclusions and suggestions: 

    The existence of educational and research facilities and opportunities can facilitate the necessary conditions for increasing research empowerment. In this way, the existence of appropriate educational and research capacities and facilities promotes research empowerment through the possibility of creative thinking and motivation

    Innovation and originality: 

    identifying the inhibiting factors, ways of improvement, effective factors and facilitating factors and providing a model for research empowerment

    Keywords: Model, Research Empowerment, students, High Schools
  • Sahar Kousari *, Mohsen Nazarzadeh Pages 95-127
    Aim

    The mission and functions of each research institute are different. One of the challenges that research institutes face is the same process of recruiting, promoting, and services compensating their faculty members regardless of the mission of each institute. Therefore, the existence of a common standard for evaluating all faculty members is far from reality and can reduce the quality of the institutions' achievements. Thus, the aim of the study was to design a pattern for attracting, promoting, and services compensating for faculty members according to the mission-oriented framework of each research institution.

    Methodology

    To achieve this aim, a qualitative survey research method of deductive type was used. The study population included all the faculty members working in Iran's research institutions, from which 50 people were selected as a sample.  The tool used in the study was an open-ended questionnaire,

    Results

    deductive content analysis was used to analyze the data. To accredit the patterns obtained, we used a focus group method. Hence, 11 specialists in the fields of recruitment and promotion in each of the five institutions were selected as participants in the focus group.

    Conclusions and suggestions:

    The findings of the study showed that some of the extracted indicators and components are common in each of the five patterns. Therefore, a common conceptual model was obtained for all institutions, in addition, five patterns based on the characteristics and mission of each of the institutions were obtained. Finally, based on the findings, four scenarios were presented to achieve mission orientation in research institutions

    Innovation and originality: 

    Accreditation and development of a model the orientation of research institutions

    Keywords: Patternl design, recruitment, promotion, service compensation, research institutions
  • Malihe Hadadmoghadam, Saeedh Shahbazin * Pages 128-148
    Aim

    The first aspect of educational poverty is school dropout. Literacy is the main condition for human empowerment in the face of the new world, life without a level of education and literacy, faces many difficulties. Illiteracy is the cause and persistence factor of many social ills. The first and most important step in solving any problem is to know it, and to be aware of its distribution in the country.

    Methodology

    In this regard, the present article to spatially analyze children dropped out of school in the counties and provinces of the country, uses the secondary analysis of census data (2016). ArcGIS and SPSS software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the two important variables of employment and marital status of children based on gender are significantly different. Also, based on the results of the Moran test and the Gi index, the children dropped out of school rate strongly tends to concentrate and cluster in space. Border counties, especially in the southeast and northwest, are strongly affected by the high rate of school dropouts, while the central regions of the country have the lowest dropout rates. This pattern of distribution is completely in line with the pattern of development of the regions of the country.

    Conclusions and suggestions:

     It can be said that any planning and investment in this issue should be done according to regional differences. Balanced sociology-economic development in the country is the most important way out of this social problem.

    Innovation and originality:

     Investigating the spatial distribution of children dropped out of school  at the county level

    Keywords: atial analysis, dropout of school, cluster distribution
  • Hossein Narimani, Safiyeh Tahmasebi Limooni *, Mitra Ghiasi Pages 149-164

    The relationship between faculty members and students with librarians is one of the important areas in academic interactions. It has a significant impact on the scientific capacity of the university. The purpose of this study was to provide a model for educational interactions among faculty members and students with librarians and their impact on scientific products. This research is based on qualitative approach and using Grounded Theory . Data collection tool was open questions and in order to collect information theoretical sampling was used with purposeful method, based on which the questions were distributed among faculty members and librarians. The analysis of qualitative data was carried out using coding method based on systematic design of grounded theory of Corbin and Strauss (2008). Accordingly, the required data were collected and through open coding, encoding - based, selective coding of categories, were recognized. After reviewing and comparing these codes, the common themes were identified and the subjects were reviewed with backgrounds and theoretical foundations of conformity and common concepts. After performing open coding, in axial coding, concepts were common and semantically similar. Finally, the model was designed. The results showed that in terms of knowledge sharing , knowledge experiences , knowledge and knowledge and knowledge and information as core categories and causal conditions ( skill training and knowledge literacy , interaction and knowledge experiences) , contextual factors ( university communication, culture and use of information and communication skills) and outcomes ( increased scientific production , cost management and team work) were identified

    Keywords: Educational Interactions, Scientific Productions, Grounded Theory
  • Fereshteh Alizadeh, Amirhosein Mahmodi *, Mahdi Mahmodi Pages 165-182

    The main aim of this study is to identify the dimensions and components of knowledge commercialization in the Iranian higher education system using thematic analysis and DEMATEL technique. The method of present study was mixed (qualitative-quantitative). The statistical population of the study included experts who have scientific and practical experiences on the subject. They were identified by the snowball method. In the first and qualitative step, in addition to documentary study, after 16 interviews, theoretical saturation was obtained. Also, thematic analysis technique and MAXQDA12 software were used to identify the dimensions, components and indicators. To assess the validity of the interviews, the opinions of 2 colleagues were used. Finally, basic, organizing and comprehensive themes were extracted. In the quantitative section, DEMATEL technique was used to determine the impact and effectiveness of the dimensions of knowledge commercialization in the Iranian higher education system. According to semi-structured interviews, 6 dimensions (environmental factors, organizational structure, mental characteristics of knowledge creators, characteristics of created knowledge, characteristics of knowledge consumers and type of knowledge) and 25 components (organizing themes) and 87 indicators (basic themes) were extracted for the knowledge commercialization in the Iranian higher education system. Then, according to the pairwise comparison questionnaire to identify effective and influential dimensions, it was found that the characteristics of knowledge consumers, organizational structure, environmental factors, characteristics of created knowledge, type of knowledge and mental characteristics of knowledge creators, respectively, have higher importance.

    Keywords: commercialization, Knowledge commercialization, Iranian Higher Education System
  • Abdollah Rahimi, Bijan Abdollahi *, Hassanreza Zeinabadi, Hossein Abbasian Pages 183-201

    The present study seeks to provide a pattern for group dynamics of departments of Kurdistan University. The research method was qualitative and grounded theory approach (systematic approach) was applied. Purposive sampling method and grounded theory systematic approach were used in this research. Participants were selected based on the rule and principle of theoretical saturation and included 28 faculty members and heads of departments of Kurdistan University. Data collection tool was a semi-structured interview. The data were analyzed using MAXQDA 12 software in three stages of open coding, axial coding and selective coding. Data validation was performed through verification method done by participants.The data coding results consisted of 33 general categories, which were compiled and presented at the university in the form of a paradigm model including the following: causal conditions , central phenomenon ,contextual conditions (governing context), mediating or intervening conditions and group dynamics consequences ers; organizational agility and higher education system.

    Keywords: Group Dynamics, Higher education, Department chairs, Educational Studies, educational planning
  • Seyedeh Jamileh Modarresi Saryazdi, Abbas Abbaspour, Asiyeh Sadat Modarresi Saryazdi * Pages 202-226

    The purpose of this study is to investigate and explain the development parameters of the entrepreneurial university in the field of undergraduate preparation, which uses the Meta Synthesize method as a suitable method to achieve a comprehensive combination of parameters based on the qualitative translation of the studies. For this purpose, after initial library studies, 628 researches were conducted and 123 selected researches were selected during the years 1998 to 2021; to study and express the components that could have paved the way for the realization of an entrepreneurial university; it was done under the heading of context preparations. The result is the identification of 7 components: entrepreneurial structure, entrepreneurial culture, role models and support mechanisms, motivation, networking, entrepreneurship development in the education and learning system(Entrepreneurial education) was the internationalization and establishment of an evaluation and development system, the dimensions of which were examined in various researches and prioritized according to Shannon test. Based on this, the components of entrepreneurial culture - networking, role models and support mechanisms- Motivation has been a high priority. The results show the concepts of entrepreneurship education and human resource development- interaction of university, industry, business and government- university support programs-cultural integration-development of entrepreneurial spirit and attitude-flexible and organic structure-creating individual and organizational networks and components Patterns of role and support-motivational mechanisms, entrepreneurship development in education and learning and entrepreneurial culture have been given high priority. This study provides valuable information for the development of entrepreneurial university by in-depth and systematic study of related literature.

    Keywords: components, entrepreneurship, Meta Synthesize, entrepreneurship university
  • Farzaneh Ghasemi, Abdollah Parsa *, Yadollah Mehralizadeh, Sakineh Shahi Pages 227-240

    This study aimed at designing a model for developing a learning city with focus on university in metropolis city of Ahvaz from the perspective of educational planning. The research is based on the Grounded theory. The statistical population included faculty members of Shahid Chamran University and Ahwaz municipality managers and sampling was purposeful and snow ballets till the researcher after interviewing 23 samples reached a saturated decision. With analyzing the data of the interviews, 834 open codes extracted that from combination of them, 38 categories developed and after 3 steps of open coding, axial coding and selective coding, learning city model with focus on university with six main categories (condition of creation, phenomenon aligned, background conditions, modeling condition, strategies and consequences) presented. The designed model could be used as a strategic or operational model in municipality of Ahvaz city. Based on the data of this research, consequences of collaboration of municipality and university could be define as follows: social growth and maturating of the citizens, developing of social urban activities, increasing of cultural and scientific associations, improving urban decisions,upgrading of university and municipality cooperation, Appropriateness of the distribution of educational services with the distribution of the urban population, innovation in urban views and perspective and making necessary to providing tutorials for any projects in the learning city and improving the municipality collaboration in national and international levels.

    Keywords: Learning city, university, municipality, Ahvaz, grounded theory