فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 83 (زمستان 1401)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 83 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا فریبا، سیاوش نصرت پناه، مهراب رامک، علیرضا سمایی صفحات 1-21
    زمینه و هدف

     طراحی الگوی آماد و پشتیبانی فراجا از موضوعاتی است که مدنظر تمامی فرماندهان و مسیولان فراجا در سالیان اخیر بوده است. اهمیت این امر به‌قدری است که در بسیاری از دیدارهای متصدیان مجموعه با مدیران ارشد سازمان، مورد تاکید قرارگرفته و برای اجرایی نمودن آن نیز تاکنون تلاش‌های فراوانی به‌عمل‌آمده است.

    روش

     این تحقیق باهدف طراحی الگوی آماد و پشتیبانی هوشمند فرماندهی نیروی انتظامی انجام شد. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار می‌گیرد زیرا نتایج آن می‌تواند مدیران و مسیولان فراجا را در برنامه‌ریزی کلان یاری نماید. این تحقیق به‌صورت ترکیبی صورت گرفت. در مرحله اول با استفاده از منابع موجود و اسناد و کتب مرتبط با آماد و پشتیبانی و زنجیره تامین، مبانی نظری جمع‌آوری گردید و در مرحله بعدی ضمن مصاحبه با خبرگان آمادی و دانشگاهی الگوی نهایی تحقیق تهیه گردید و سپس پرسشنامه محقق ساخته‌ای بین 92 نفر از معاونان، مدیران کل، کارشناسان عالی و خبرگان آماد و پشتیبانی فراجا که به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شده بودند، توزیع گردید که درنهایت 78 پرسشنامه  مورداستفاده قرار گرفت. روایی این پرسش‌نامه از طریق فرمول لاوشه انجام و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.877 محاسبه گردید. این پژوهش، به دنبال پاسخگویی به سه سوال بود:1- ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌های الگوی آماد و پشتیبانی  هوشمند پلیس کدامند؟2-روابط بین ابعاد و مولفه‌ها و شاخص‌های  الگوی آماد و پشتیبانی  هوشمند پلیس چگونه است؟3-تقدم و تاخر اولویت‌بندی ابعاد و مولفه‌ها و شاخص‌ها در الگوی آماد و پشتیبانی  هوشمند پلیس به چه صورت است؟

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که در بعد نیروی انسانی (به ترتیب) مولفه‌های نگرش و انگیزش، هدایت و رهبری و تحصیلات و دانش فنی مورد تایید قرار گرفت. در بعد زیرساخت (به ترتیب) مولفه‌های مهارت‌ها و تخصص و ابزار و تجهیزات مورد تایید قرار گرفت. در بعد اطلاعات افزار (به ترتیب) مولفه‌های نرم‌افزارها، ساختار و سازمان و ارتباطات کاری مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: الگوی آماد و پشتیبانی هوشمند، نیروی انسانی، زیرساخت، اطلاعات افزار، فراجا
  • وحید مجید، علی عباسی عقدا، حسین سهلانی صفحات 23-50
    زمینه و هدف

     امروزه مدیریت آماد و پشتیبانی به‌عنوان یکی از روش‌های پرکاربرد و اثرگذار در راستای کاهش هزینه در سطوح مختلف مورداستفاده سازمان‌های موفق قرارگرفته است. بنا بر تجربه کشورها و سازمان‌های موفقی که توانسته‌اند در ارایه خدمات خود مزیت ایجاد کنند، اقدامات آماد و پشتیبانی یکی از مولفه‌های مهم است. ازجمله این اقدامات انجام مطالعات برنامه‌ریزی آماد و پشتیبانی و هوشمند سازی است. به‌کارگیری هوش مصنوعی در آماد و پشتیبانی خدمتی نوین است که در تمام قسمت‌های زنجیره‌ تامین می‌تواند مدنظر قرار گیرد. در نیروهای نظامی - انتظامی، مسایل آماد و پشتیبانی غالبا نقش مهمی دارند به‌ویژه آنکه یگان‌های آماد و پشتیبانی یکی از رده‌هایی هستند که باید در محیطی پیچیده‌ به فعالیت‌های خود با سرعت عمل و انعطاف‌پذیری بیشتری ادامه دهند کما اینکه نیروهای نظامی -انتظامی آینده، کمتر متمرکز بر اندازه بوده و بیشتر مبتنی بر پویایی و سرعت است. آماد و پشتیبانی روزبه‌روز توسعه‌یافته و می‌تواند نیازمندی‌های محیط خویش را با سرعتی مناسب تشخیص دهد و خود را به نحوی تغییر دهد که منطبق با این نیازمندی‌ها باشد. هدف این تحقیق ارایه مدلی برای توسعه آماد و پشتیبانی در فراجا با رویکرد هوش مصنوعی است که بتواند در وهله اول نیازهای آماد و پشتیبانی به‌صورت علمی، مدون و به‌روز شناسایی، تبیین و اولویت‌دهی کند.

    روش

     این تحقیق از حیث هدف کاربردی، از حیث روش پیمایشی و از حیث راهبرد، آمیخته (ترکیبی) است. جامعه آماری تحقیق در مرحله کیفی، شامل خبرگان آماد و پشتیبانی در فراجا به تعداد آن‌ها 12 نفر و نمونه آماری تحقیق در مرحله کمی 32 نفر بودند. ابتدا در بخش کیفی تحقیق، عوامل موثر بر آماد و پشتیبانی بامطالعه پژوهش‌های پیشین، منویات مقام معظم رهبری و برگزاری جلسات با خبرگان حاصل گردید.

    یافته‌ها:

     یافته‌های تحقیق نشانگر تاثیر مثبت رویکرد به‌کارگیری هوش مصنوعی در آماد و پشتیبانی است که سبب تاثیرپذیری بیشتر، کارآمدی و سازگاری بیشتر آماد و پشتیبانی می‌گردد. درنهایت با توجه به وضعیت موجود آماد و پشتیبانی فراجا باید با برنامه‌ریزی مدون و به‌کارگیری نیروهای متعهد و متخصص در سطح کارشناس و مدیریت به‌عنوان راهکارهای برون‌رفت از چالش‌ها مطرح شد سایر پیشنهاد‌ها بیان گردید.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آماد و پشتیبانی، بهینه سازی، آماد و پشتیبانی هوشمند
  • تقی برزگر وجهی آبادی، میلاد آقایی، محمدرضا حبیبی صفحات 51-85
    هدف

     در نگرش نوین، مقوله نت به‌عنوان بخش ضروری عملیات سازمان‌ها موردتوجه قرار می‎گیرد. با این دیدگاه، پژوهش حاضر با عنوان راهکارهای مدیریت هزینه نت خودرویی با تاکید بر اقتصاد مقاومتی انجام گرفت.

    روش

     نوع پژوهش کاربردی و از روش آمیخته اکتشافی استفاده‌شده است. اطلاعات پژوهش با بهره‌گیری از مطالعات اسنادی و مصاحبه حاصل شد. جامعه آماری اول؛ خبرگان سازمانی نیروی انتظامی به تعداد 12 نفر با مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و بالاتر که در حوزه نت خودرویی دارای تخصص و تجربه هستند و جامعه دوم؛ مدیران و کارشناسان حوزه نت آماد و پشتیبانی نیروی انتظامی به تعداد 30 نفر بودند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. به‌واسطه بررسی پیشینه و مصاحبه، مدل ارایه گردید. بدین منظور، مولفه‌های مربوط به مدیریت هزینه استخراج گردید. برای ارزشیابی ماتریس همبستگی از آزمون کفایت نمونه‌گیری[1] و آزمون کرویت بارتلت استفاده گردید.

    یافته‌ها: 

    مقدار شاخص کفایت نمونه‌گیری برای هر چهار مولفه مدیریت هزینه بالاتر از حد مطلوب 0.6 است. نتایج آزمون بارتلت برای مولفه‌های مدیریت هزینه (p < 0.001) معنادار است. در بخش کیفی؛ شاخص‌ها در چهار مولفه طبقه‌بندی شدند. عوامل مدیریتی و ساختاری، عوامل انسانی، عوامل مالی (عامل بودجه و اعتبارات)، عامل برنامه‌ریزی و نظارت. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در بخش کمی نشان داد؛ عوامل مدیریتی و ساختاری بر مدیریت هزینه نت خودرویی تاثیر دارد. عوامل انسانی بر مدیریت هزینه نت خودرویی تاثیر دارد. عامل برنامه‌ریزی و نظارت بر مدیریت هزینه نت خودرویی تاثیر دارد. عوامل مالی (عامل بودجه و اعتبارات) بر مدیریت هزینه نت خودرویی تاثیر دارد. هدف اصلی در نت خودرویی، استفاده موثر از ابزارآلات و تجهیزات، فضا و مکان و منابع انسانی است. به همین دلیل، در موسسات و سازمان‌های مختلف مثل نیروی انتظامی، برحسب نوع کار و حجم عملیاتی آن، سازمان دارای ابعاد وسیع کاری درزمینه نگهداری و تعمیرات است.

    کلیدواژگان: نت خودرویی، اقتصاد مقاومتی، مدیریت هزینه، رویکرد تحلیل تم
  • حامد رضائی، محمد نیکخواه خوشکلام، یاسر قاسمی نژاد، علی اصغر همدانی صفحات 87-108
    زمینه و هدف

     یکی از روش‌های کاهش هزینه‌های اداره سازمان‌ها، برون‌سپاری فعالیت‌های غیر صفی است. بسیاری از سازمان‌ها، فعالیت‌های مرتبط با پشتیبانی و لجستیک را برون‌سپاری می‌کنند تا بتوانند خود را از قید مسایل و حواشی غیرضروری خلاص کنند. این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا بهتر است سازمان نظامی-انتظامی موردمطالعه، خدمات ترابری نیروی انسانی خود را برون‌سپاری کند یا خیر؟

    روش

     این تحقیق از نوع توصیفی بوده و در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و روش آن پیمایشی است. روش گردآوری داده‌ها اسنادی و میدانی است. به این نحو که ابتدا عوامل موثر بر تصمیم‌گیری برون‌سپاری ترابری کارکنان از ادبیات نظری استخراج گردید. سپس الگوی مستخرج، با ابزار پرسشنامه میان 10 نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه‌ای توزیع گردید تا پس از روایی سنجی، الگوی اشباع‌شده به دست آید. پس‌ازآن، پرسشنامه اصلی بر اساس الگوی اشباع‌شده، میان 12 نفر از خبرگان توزیع و اطلاعات به روش تاپ سیس تجزیه‌وتحلیل گردید. نمونه آماری این پژوهش، کارکنان مرتبط با فعالیت‌های ترابری در مجموعه‌ لجستیک دریکی از سازمان های نظامی-انتظامی هستند.

    یافته‌ها: 

    درمجموع تعداد 21 شاخص احصاء شد که در شش مولفه سازمان‌دهی شدند. مولفه‌های اصلی اثرگذار بر تصمیم‌گیری برون‌سپاری در ترابری نیروی انسانی سازمان موردمطالعه شامل بهبود عملکرد (با پنج شاخص)، اهمیت راهبردی (با سه شاخص)، بهبود ساختاری (با سه شاخص)، حفاظت از اطلاعات (با سه شاخص)، سرمایه اجتماعی و رابطه‌ای (با چهار شاخص) و تامین‌کنندگان (با سه شاخص) بود. بر اساس تجزیه‌وتحلیل انجام‌شده، برون‌سپاری خدمات ترابری برای سازمان موردمطالعه مرجح است.

    نتیجه گیری

     بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده، برون‌سپاری خدمات ترابری برای سازمان موردمطالعه مرجح است.

    کلیدواژگان: برون سپاری، ترابری، تصمیم گیری، الگوریتم تاپ سیس، سازمان نظامی- انتظامی
  • سینا کشاورز کاظمیان، رضا حاجی زاده صفحات 109-139
    زمینه و هدف

    توسعه انگیزه منابع انسانی و بهبود بهره‌وری نقطه اتکای اجرای کامل نظام آراستگی است. برای دستیابی به مدیریت کیفیت جامع باید زیر سیستم های آن را در سازمان ایجاد نمود. این تحقیق با هدف ارزیابی عوامل موثر در بهره‌وری تعمیرگاه مرکزی فراجا و بهینه‌سازی آن با اجرای نظام آراستگی، انجام گرفته است.

    روش

     در بخش محاسبه تغییرات و بهبود بهره وری که پس از اجرا در سطح محیط تعمیرگاهی بوده با روش پانل دیتا[1] (داده‌های تابلویی) صورت گرفته و همچنین با بهره‌گیری از علم داده‌کاوی، داده‌های مقطعی و سری زمانی با 90 مشاهده واقعی اندازه‌گیری شد.

    یافته‌ها:

     با برازش خط رگرسیونی با استفاده از آزمون‌های هاسمن [2] و آزمون‌های هم خطی T اثرگذاری متغیرها و پرسشنامه‌ها ازنظر پایایی و روایی مورد تایید قرار گرفته شد. نتیجه آن شد که متغیرهای مستقل رابطه مثبت با بهره‌وری دارند، سپس با استفاده از مدل تاثیر این معیار ها بر روی متغیر وابسته ارزیابی و محاسبه شد تاثیر این متغیرها به ترتیب برای متغیرها به این ص.رت است که اول 0.02 دوم 0.04 سوم 0.08 چهارم 0.2 و متغیر پنجم تا هفتم با تاثیرپذیری کمتری نسبت به مابقی محاسبه شد. سپس تاثیر اجرای نظام آراستگی با متغیرهای جدید محاسبه شد و در نهایت میزان بهره‌وری بهبودیافته مرکز تعمیرات و بازسازی فراجا 25 درصد افزایش به همراه داشت. اجرای پژوهش سبب شد که کاهش هزینه‌های دوباره‌کاری، کاهش ضایعات، افزایش زمان کار مفید، افزایش ساعت کاری مفید، بهینه‌سازی زمان کاری، کاهش صرف هزینه برای خرید مجدد اقلام و کاهش مخاطرات ناشی از عدم رعایت ایمنی کارگاهی در کنار بهبود بهره وری فراهم شود.

    کلیدواژگان: نظام آراستگی 5S، اقتصادسنجی، بهره وری، سیستم مدیریت کیفیت جامع، داده های تابلویی
  • سید محمد رضا داودی، میثم بابایی فارسانی صفحات 141-174
    زمینه و هدف

     هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر عملکرد سازمانی با تعدیل گری نقش سازگاری مدیریت زنجیره تامین بازاریابی در شرکت ملی حفاری ایران می‌باشد.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری کارکنان امور اداری مستقر در ستاد مرکزی شرکت ملی حفاری ایران مستقر در شهر اهواز بوده که از 680 نفر،250 نفر به عنوان نمونه آماری با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی پرسشنامه با روش صوری و محتوایی تایید و پایایی نیز با آلفای کرونباخ 929/0 برآورد گردید. فرضیه ها با استفاده از روش معادلات ساختاری در نرم افزار اسمارت پی ال اس آزمون شد.

    یافته ها: 

    تاثیر سرمایه اجتماعی بر ظرفیت جذب، تاب آوری زنجیره تامین و عملکرد‌سازمانی مورد تایید قرار گرفت؛ ولی نقش تعدیل‌گر سازگاری مدیریت زنجیره‌‌تامین بازاریابی در رابطه بین سرمایه اجتماعی و تاب آوری زنجیره تامین تایید نشد.

    نتیجه گیری

     عملکرد شرکت ملی حفاری ایران، تحت تاثیر مولفه هایی چون ظرفیت جذب، تاب آوری زنجیره تامین و سرمایه اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، سرمایه اجتماعی، ظرفیت جذب، تاب آوری زنجیره تامین، سازگاری مدیریت زنجیره تامین بازاریابی، شرکت ملی حفاری ایران
  • سجاد آفرند، امید بهبودی صفحات 175-194
    زمینه و هدف

    این پژوهش باهدف بررسی تاثیر نوآوری زنجیره تامین بر مزیت رقابتی از طریق قابلیت مدیریت مخاطرات و قابلیت انعطاف‌پذیری همراه با بررسی نقش رابطه بین خریدار و عرضه‌کننده در شرکت های تولیدکننده مواد غذایی شهر مشهد انجام‌شده است.

    روش

     این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را شرکت های تولیدکننده مواد غذایی مشهد است. حجم نمونه با توجه به روش سرانگشتی (10 برابر تعداد گویه ها) برابر با 220 شرکت است و نمونه‌گیری به روش غیر احتمالی در دسترس انجام گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه استاندارد افراز و همکاران (2020) است. جهت روایی پرسشنامه از روایی صوری و سازه و جهت بررسی پایایی پرسشنامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب استفاده شد. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش معادلات ساختاری و نرم‌افزار اسمارت پلاس[1] استفاده شد.

    یافته‌ها:

     نتایج تحقیق نشان داد نوآوری زنجیره تامین، قابلیت مدیریت مخاطرات و قابلیت انعطاف‌پذیری بر مزیت رقابتی تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین نقش واسطه‌ای قابلیت مدیریت مخاطرات و قابلیت انعطاف‌پذیری تایید شد. نقش تعدیل گری روابط بین عرضه‌کننده و خریدار نیز تایید شد.

    کلیدواژگان: نوآوری زنجیره تامین، قابلیت مدیریت مخاطرات، قابلیت انعطاف پذیری، روابط بین خریدار و عرضه کننده
  • راضیه روح پرور، علی اکبر پیوسته، علی قربانی صفحات 195-235
    زمینه و هدف

     امروزه با پیچیده شدن زنجیره‌های تامین با وجود سطح بالایی از عدم اطمینان ناشی از اختلالات، رفتارهای آشفته، چالش‌ها و تهدیدات، مدیریت آن به یک وظیفه چالش‌برانگیز تبدیل‌شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی مدل تاب‌آوری زنجیره تامین با تاکید بر نوآوری باز در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی است.

    روش

     این تحقیق بر اساس ماهیت و روش، پژوهش حاضر ازنظر هدف یک تحقیق کاربردی و توسعه‌ای و ازنظر ماهیت توصیفی و همبستگی با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) انجام شد. جامعه آماری شامل کارکنان و مدیران سازمان صنعت و معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی تقریبا حدود 285 نفر گزارش شد، حجم نمونه آماری بر اساس جدول مورگان و فرمول کوکران 162 نفر است. به کمک متخصصان صاحب‌نظران، اعتبار محتوایی ابزار با روش کمی و بر اساس نظرات اعلام‌شده، شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی محاسبه گردید. پایایی با دو شیوه همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و آزمون-آزمون مجدد، با محاسبه ضریب همبستگی درون طبقه‌ای بررسی شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی به روش نمونه گیری در دسترس با اس پی اس اس و لیزرل انجام شد.

    یافته‌ها:

     نتایج تحلیل نشان داد که عامل‌های تاب‌آوری زنجیره تامین با تاکید بر نوآوری باز عبارت بودند از: 71 شاخص و 10 مولفه (چابکی، فرهنگ مدیریت مخاطرات، مشارکت داخلی ‌و‌ خارجی، فناوری، افزونگی، ساختار سازمانی، همکاری راهبردی تامین‌کنندگان، کیفیت‌ و ‌سطح اشتراک‌گذاری اطلاعات، انعطاف‌پذیری، نوآوری باز).

    نتایج

     اولویت عامل‌های تاب‌آوری زنجیره تامین با تاکید بر نوآوری بازنشان داد که متغیر چابکی با مقدار آماره میانگین وزنی 34/6 در رتبه اول و متغیر نوآوری باز با مقدار آماره میانگین وزنی 41/4 در رتبه دهم قرار دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زنجیره تامین، نوآوری باز
  • محمود نجفی، پیمان اخوان، علی حاجی ها صفحات 237-259
    زمینه و هدف

     زنجیره تامین مهم ترین رکن هر شرکت است. تغییرا ت شرایط محیط کسب وکار بر زنجیره تامین شرکت ها اثرگذار است. موفقیت شرکت ها در درک سریع تر تغییرات شرایط کسب وکار از رقبا و انجام تغییرات لازم بر اساس شرایط، در زنجیره تامین است. اکنون عرصه رقابت شرکت ها، بین زنجیره تامین آن ها است و این موضوع جایگاه برجسته ای در بین پژوهشگران حوزه های مختلف صنعتی دارد و پژوهش های بسیاری در این زمینه انجام‌شده است. تغییرات سالیان اخیر شرایط محیطی و به‌خصوص همه گیری بیماری کووید 19 ‌، دامنه وسیع تری برای مطالعه حوزه تغییرات محیطی کسب وکارها و بازنگری در مفاهیم و مدل های زنجیره تامین برای مقابله با تغییرات ایجاد کرد. هدف پژوهش بررسی ادبیات زنجیره تامین سالیان اخیر در مورد لزوم بازنگری در مدل ها و مفاهیم زنجیره های تامین بر اساس تغییرات شرایط کسب وکار است.

    روش پژوهش:

     این تحقیق از نوع تحلیلی است. منابع پژوهش از مقالات سایت‌های معتبر این حوزه گردآوری‌شده‌اند. کل تعداد 469 منبع متعلق به سال های 2017 تا 2021 بوده که تعداد 419 مقاله و مابقی کتاب و مقالات کنفرانسی می باشند.

    یافته ها

     حاکی است که غلبه بر شرایط متغیر محیطی کسب وکار، استفاده از مفاهیم و مدل های ترکیبی زنجیره تامین است. هم افزایی اثرات ویژگی های اجزای مدل ترکیبی و به حداکثر رساندن کارایی زنجیره تامین است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، محیط کسب وکار، بازنگری مدل زنجیره تامین
  • مسعود یوسفی منش، غلامحسین غفاری (مترجمان) صفحات 261-273

    این مطالعه بررسی می‌کند که آیا شیوه‌های مدیریت زنجیره تامین سبز[1] به شرکت‌ها کمک می‌کند تا در برابر اثر کووید[2] 19 تاب آور باشند. با تکیه ‌بر نظریه ذینفعان[3]، شرکت‌هایی که شیوه‌های مدیریت زنجیره تامین سبز را اجرا می‌کنند باید مهارت‌های زیست‌محیطی و مزیت رقابتی برای مقابله با بحران ناشی از اختلالات زنجیره تامین را ایجاد کنند. با اجرای تجزیه‌وتحلیل بقا بر روی 5696 شرکت مستقر در 35 کشور، مشخص شد که قیمت‌های بازار شرکت‌های مدیریت زنجیره تامین سبز به‌سرعت پس از شوک بهبود می‌یابند. با در نظر گرفتن فشار فزاینده بر مسایل زیست‌محیطی، این مطالعه مزایای جدید مدیریت زنجیره تامین سبز را برای شرکت‌هایی که با شوک مالی جهانی مواجه شده‌اند مستند می‌کند. این پژوهش با استفاده از یک نمونه بزرگ، دارای پیامدهایی برای ذینفعان ازجمله سرمایه‌گذاران، دولت‌ها و سیاست‌گذاران است تا سازمان‌ها را به سمت تاب‌آوری و سازگاری بیشتر با محیط‌زیست سوق دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، کووید 19، شرکت های جهانی، بازارهای مالی، تاب آوری سازمان
|
  • reza fariba, Siavash Nosratpanah, mehrab ramak, alireza samaei Pages 1-21

    Background and

    purpose

    Designing a model of logistics of FARAJA is one of the issues that have been considered by all FARAJA commanders and officials in recent years. The importance of this matter is so much that it has been emphasized in many meetings of the group's stakeholders with senior managers of the organization and for Many efforts have been made to implement it.

    Method

    This research was conducted with the aim of designing the model of intelligent logistics of police model for the command of the police force. The current research is included in the category of applied research because its results can help the managers and officials of FARAJA in macro-planning. This research was done in a mixed way. In the first stage, using available sources and documents and books related to logistics and supply chain, theoretical foundations were collected, and in the next stage, the final research model was prepared while interviewing logistics and university experts, and then a researcher-made questionnaire among 92 people from Assistants, general managers, senior experts, and FARAJA's logistics experts, who were selected by random sampling, were distributed, and finally 78 questionnaires were used. The validity of this questionnaire was calculated using the Lavshe formula and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.877. This research sought to answer three questions: 1- What are the dimensions, components and indicators of the model of intelligent logistics of police?2-What is the relationship between the dimensions, components and indicators of the model of intelligent logistics of police?

    Findings

    The results showed that the components of attitude and motivation, guidance and leadership, and education and technical knowledge were confirmed in the dimension of human resources (respectively). In the infrastructure dimension (respectively), the components of skills and expertise and tools and equipment were confirmed. In the software information dimension (respectively), software components, structure and organization and work communication were confirmed.

    Keywords: The model of intelligent logistics of police, Human resource, Infrastructure, Information software, FARAJA
  • vahid majid, ali Abbasi Aghda, Hossein Sahlani Pages 23-50
    Background and purpose

    logistics management is one of the most used and effective methods in cost reduction at different levels of use in successful organizations. According to the experience and successful organizations that can provide their services, prepare and support one of the important components. Among these are conducting readiness and support planning studies and intelligentization. It is the use of artificial intelligence to support new services that can be considered in all parts of the chain. In military forces - management, readiness and support issues often play an important role, especially that logistics units are one of the categories, which must be in a more complex environment to their activities with greater speed and ability than the coma of future military-discipline forces. It is of any size and is more about dynamics and speed. logistics is developed day by day and can recognize the needs of its environment at a suitable speed and change itself in a way that matches these needs. The purpose of this research is to provide a model for the development of logistics in FARAJA with artificial intelligence, which in the first place identifies, explains and prioritizes the need for logistics in a scientific, codified and up-to-date manner.

    Method

    This research is mixed in terms of practical purpose, in terms of survey method and in terms of strategy. The statistical population of the research in the qualitative phase was 12 people, and the statistical sample of the research in the quantitative phase was 32 people. First, in the research, factors on logistics were obtained by studying previous researches, menus of the Supreme leader and holding qualitative meetings with experts.

    Findings

    The findings of the research indicate the positive effect of using artificial intelligence in preparation and support, which can be more effective, the efficiency and compatibility of preparation and support will be more. Finally, according to the existing situation of Faraja logistics other suggestions should be made with written planning and the use of committed and specialized forces at the expert and management level as solutions to overcome the challenges.

    Keywords: Artificial Intelligence, Logistics, Optimization, Intelligent Logistics
  • Taghi Barzegar Vajhi Abadi, milad aghaee, mohammadreza habibi Pages 51-85
    Objective

    In the new approach, the category of net is considered as an essential part of the operations of organizations. With this view, the present study was conducted as the cost management of car net with emphasis on the resistance economy.

    Method

    The type of research is applied and exploratory mixed method has been used. Research information was obtained through documentary studies and interviews. The first statistical population; Organizational experts of the police force of 12 people with bachelor's, master's and higher degrees who have expertise and experience in the field of Car maintenance and the second community; Managers and experts in the field of law enforcement were ready and supported by 30 people. Descriptive and inferential statistical tests were used to analyze the data. The model was presented by reviewing the background and interview. For this purpose, components related to cost management were extracted. KMO test and Bartlett sphericity test were used to evaluate the correlation matrix.

    Results

    The value of KMO index for all 4 components of cost management is higher than the desired level of 0.6. Bartlett test results are significant for cost management components(p <0.001). In the qualitative part; The indicators were classified into four components. Managerial and structural factors, human factors, financial factors (budget and credit factor), planning and monitoring factor. Data analysis showed in quantitative section; Managerial and structural factors affect the cost management of Car maintenance. Human factors affect the cost management of car net. The factor of planning and monitoring the cost management of the car net is effective. Financial factors (budget and credit factor) affect the cost management of Car maintenance.

    Conclusion

    The main purpose of the car note is the effective use of tools and equipment, space and human resources. For this reason, in various institutions and organizations such as law enforcement, depending on the type of work and its operational volume, the organization has a wide range of work in the field of maintenance and repairs.

    Keywords: Car maintenance, Resistive economy, Cost Management, Theme Analysis Approach
  • hamed rezaei, mohammad nikkhah khoshkalam, Yaser GHasemi Nejhad, ali asghar hamedani Pages 87-108
    Background and Aim

    One of the ways to reduce the costs of running organizations is to outsource non-line activities. Many organizations outsource support and logistics activities to get rid of unnecessary issues and margins. In this study, researchers seek to answer the question of whether it is better for the defense organization to outsource its manpower transportation services. For this purpose, the factors influencing the decision of manpower transportation outsourcing have been identified.

    Method

    This research is of descriptive-analytical type and is in the category of applied research and its method is survey. The method of data collection is documentary and field. In this way, first, the factors affecting the decision of staff transportation outsourcing were extracted from the theoretical literature. Then, the extracted model was distributed among 10 academic and professional experts with the help of a questionnaire to obtain a saturated model after validation. After that, the main questionnaire was distributed among 12 experts based on the saturated pattern and the information was analyzed by TOPSIS method. The statistical sample of this research is the personnel related to transportation activities in the readiness and support complexes in the Islamic Revolutionary Guard Corps.

    Results

    A total of 21 indicators were counted which were organized into 6 components. The main components affecting outsourcing decisions in the transportation of human resources of the studied organization include performance improvement (with 5 indicators), strategic importance (with 3 indicators), structural improvement (with 3 indicators), information protection (with 3 indicators), social capital And there was a relationship (with 4 indicators) and suppliers (with 3 indicators).

    Conclusion

    Based on the analysis, outsourcing of transportation services is preferable for the organization under study.

    Keywords: outsourcing, Transportation, DecisionMaking, TopsisAlgorithm, Transporting, military-police organization
  • Sina Keshavarz kazemiyan, reza HAHIZADEH Pages 109-139
    Background and Purpose

    Development of human resource motivation and productivity improvement is the fulcrum of this system. For comprehensive quality management, sub-systems should be created in the organization. As a starting point, 5S alone can exchange knowledge and experiences of each individual by involving employees in the form of working groups. In this way, repeating this process, put people on the path of creating motivation and the spirit of all-round teamwork. The grooming system is a military system for organizing the work environment, it is a system that, by attracting the participation of employees, creates an orderly environment at all levels of the organization. This research aims to investigate the effective factors on productivity with the operational implementation of the grooming system in the repair and reconstruction environment of logistics Deputy and FARAJA logistic police.

    Method

    According to the number of changes and improvements in operation at the level of environmental repairs, it is implemented with the panel data3 method. The science of econometrics is based on data mining, cross-sectional data, and time series with 90 real observations before and after the implementation of the project using the Persian model and calculation and measurement software.

    Findings

    Fitting the regression line using Hausman tests4 and collinearity tests, the impact of each change has been identified, which is extracted from the forms during work (forms of the stages of the grooming system) that In terms of reliability and the questionnaires were confirmed, it was obtained. These changes include changes in decoration, separation, visual management, education, lighting, grooming and ventilation, color management as a change in the seventh total of change, and the amount of productivity as energy dependent on the result that all independent changes lead to this result. arrive have a positive effect on productivity, Then by using the model designed on these characteristics on the evaluation variables and calculating the impact of these changes, respectively, for the first change, 0.02 for the second variable, 0.04 for the third change, 0.08 for the fourth change, 0.2 for the fifth to seventh change, with less effectiveness than The rest was calculated. Then the effect of the implementation of the maintenance system with new changes was calculated and finally, the improved productivity of the FARAJA Repair and Renovation Center resulted in a 25% increase. The implementation of the grooming system led to important results such as: reducing rework costs, reducing waste, increasing useful working time, increasing useful working hours, reducing the cost of repurchasing items, and reducing risks due to non-compliance with health principles. Workplace safety occurred alongside improved productivity.

    Keywords: 5S, Econometrics, Productivity, Comprehensive quality management system
  • sayyed mohammadreza davoodi, meysam babaee farsani Pages 141-174

    Generalities and the main research problem:

    The purpose of this study is to investigate the effect of social capital on organizational performance by adjusting the role of compatibility of marketing supply chain management in the National Iranian Drilling Company.

    Methodology

    The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method. The statistical population was the administrative staff located in the headquarters of the National Iranian Drilling Company based in Ahvaz. Out of 680 people, 250 people were selected as a statistical sample by simple random method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaires was confirmed by face and content methods and the reliability was estimated by Cronbach's alpha of 0.929. The hypotheses were tested using the structural equation method in Smart Pls3 software

    results or findings

    The effect of social capital on absorption capacity, supply chain resilience, and organizational performance was confirmed. The moderating role of marketing supply chain management compatibility in the relationship between social capital and supply chain resilience was not confirmed.

    Conclusion and Suggestions:

    The performance of the National Iranian Drilling Company is influenced by components such as absorption capacity, supply chain resilience and social capital

    Keywords: Organizational Performance, Social Capital, Absorption Capacity, Supply Chain Resilience, Marketing Supply Chain Management Adaptation, National Iranian Drilling Company
  • Sajjad Afrand, Omid Behboodi Pages 175-194
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of supply chain innovation on competitive advantage through risk management capability and flexibility along with examining the role of the relationship between buyer and supplier in food companies in Mashhad.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population of the present study is food companies in Mashhad. The sample size according to the thumb method (10 times the number of items) is equal to 220 companies and sampling was done by non-probability method. The data collection tool is the standard questionnaire of Afraz et al. (2020). Formal validity was used for the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha coefficient and composite reliability were used to evaluate the reliability of the questionnaire. Structural equation method and Smart-PLS1 3.0 software were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that supply chain innovation, risk management capability and flexibility have a positive and significant effect on competitive advantage. The mediating role of risk management capability and flexibility was also confirmed. The moderating role of the supplier-buyer relationship was also confirmed.

    Keywords: Supply Chain Innovation, Risk Management Capability, Flexibility, Buyer-Supplier Relationships
  • Raziyeh Roohparvar, AliAkbar peyvasteh, ali ghorbani Pages 195-235
    Background and Purpose

    Today, with the complexity of supply chains, despite the high level of uncertainty caused by disruptions, disordered behaviors, challenges and threats, its management has become a challenging task. The purpose of this study is to design a supply chain resilience model with emphasis on open innovation in the Industry, Mining and Trade Organization of East Azerbaijan Province.

    Method

    Based on the nature and method, the present study was conducted in terms of the purpose of an applied and developmental research and in terms of descriptive nature and correlation with a mixed approach (qualitative and quantitative). The statistical population including employees and managers of the Industry, Mining and Trade Organization of East Azerbaijan Province was approximately 285 people, the statistical sample size based on Morgan table and Cochran's formula is 162 people. with the help of experts, the content validity of the tool was calculated quantitatively and based on the announced opinions, the content validity index (CVI) and the content validity ratio (CVR) were calculated. Reliability was assessed by two methods of internal consistency (Cronbach's alpha) and test-retest, by calculating the interclass correlation coefficient (ICC). Data analysis was performed using confirmatory factor analysis by available sampling method with SPSS-22 and Lisrel 8.8.

    Findings

    The results of the analysis showed that supply chain resilience factors with emphasis on open innovation were: 71 indicators and 10 components (agility, risk management culture, internal and external participation, technology, redundancy, organizational structure, strategic supplier cooperation, quality and Level of information sharing, flexibility, open innovation).

    Results

    The results of the priority of supply chain resilience factors with emphasis on open innovation showed that the agility variable with a weighted average of 6.34 is in the first place and the open innovation variable with a weighted average of 4.41 is in the tenth place.

    Keywords: Resilience, supply chain, Open innovation
  • Mahmoud Najafi, Peyman Akhavan, Ali Hajiha Pages 237-259
    Purpose

    Supply chain is the most important pillar of any company. Changing business environment conditions affect the supply chain of companies. The success of companies is the faster understanding of changes in business conditions more than competitors and making the necessary changes based on the conditions in the supply chain. Companies are now competing between their supply chains. This issue now has a prominent place among researchers in various fields of industry and a lot of research has been done in this field. Recent changes in environmental conditions and in particular the epidemic of Covid-19 disease, have created a wider scope for studying the field of environmental change in businesses and reviewing supply chain concepts and models to cope with change. The purpose of this study is to review the supply chain literature of recent years on the need to review supply chain models and concepts based on changes in business conditions.

    Method

    This research is analytical. The research sources have been collected from the articles of the authoritative websites in this field, The total number of 469 sources belongs to the years 2017 to 2021, of which 419 are articles and the rest are books and conference papers.

    Findings

    It indicates that overcoming the changing environmental conditions of business is the use of concepts and integrated models of the supply chain. The synergistic effect of the features of the components of the composite model is to maximize the efficiency of the supply chain.

    Keywords: supply chain, business environment, review of supply chain model
  • masoud yousefimanesh, gholamhosain ghafari Pages 261-273

    This study investigates whether green supply chain management (GSCM)4 practices help companies to be resilient against the buffer effect in the context of COVID-195. Building on the instrumental version of stakeholder6 theory, companies implementing GSCM practices should build environmental skills and competitive advantage to cope with a crisis caused by supply chain disruptions. Our survival analysis, conducted on 5,696 firms headquartered in 35 countries, shows clear evidence that GSCM companies’ market prices recover quickly from the shock. Considering mounting pressure on environmental issues, this study documents the new benefits of GSCM for companies confronted with a global financial shock. By applying a large sample, the study has originality and implications for stakeholders, including investors, governments, and policymakers, to push firms to become more eco-friendly and resilient.

    Keywords: Green supply chain management, COVID-19, Global firms, Financial markets