فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 9 (پیاپی 260، آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا سعیدی*، علی سعیدی، عذری ایزانلو، مهدی حسینی صفحات 681-685

    زردی در 80%-60 نوزادان در چند روز اول تولد رخ می دهد و بیشتر فیزیولوژیک بوده و معمولا بدون درمان بهبود می یابد. حجامت گوش، یکی از درمان های زردی نوزادی است که در سال های اخیر رایج شده است. در این مطالعه مروری به ارزیابی مقالات و احادیث طبی برای کاربرد این روش در زردی نوزادی پرداخته ایم. در این مطالعه مروری، مقالات بانک های اطلاعاتی Pubmed، Cochrane، Collaboration library، Google schoolar، SID، Magiran و منابع حدیثی که به موضوع حجامت پرداخته بودند، در بین سال های 1983 تا 2019 وارد مطالعه شدند. در این مطالعه تمام مقالات با عنوان حجامت و حجامت نوزادان، حجامت اطفال، حجامت گوش و چکیده مقالات ارایه شده در کنفرانس ها وارد مطالعه شدند. سپس در مرحله ارزیابی مقالات تمام مطالعات نامرتبط با موضوع حجامت نوزادان از پژوهش خارج شدند. همچنین در این مطالعه همه منابع حدیثی شیعه و سنی و قرآن کریم مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی احادیث توسط نرم افزار جامع الاحادیث که مجموعه کاملی از کتب حدیث شیعه و سنی می باشد انجام شد. در مجموع 1120 مقاله حجامت یافت شد که هیچکدام مربوط به زردی نوزادی نبودند، در کتب حدیث هم تنها دو روایت با مضمون تقریبا یکسان توصیه به حجامت شیرخواران بعد از چهار ماهگی نموده با هدف پیشگیری از بیماری و نه درمان آن آمده است که ارتباطی به حجامت گوش و درمان زردی نوزادی نداشت. طبق یافته های این مطالعه در ارزیابی مقالات متعدد و همچنین روایات حجامت، هیچ مقاله و روایتی یافت نشد که توصیه به حجامت گوش برای درمان زردی نوزادی کرده باشد.

    کلیدواژگان: حجامت، زردی، نوزادان
  • هادی قره باغیان آذر، آذر قاسمی، الهه حسین پور* صفحات 686-693
    زمینه و هدف

    میگرن یک بیماری عودکننده است که مکانیسم قطعی آن ناشناخته می باشد. باتوجه به اینکه یکی از پاتوفیزیولوژی های پیشنهادشده برای بیماری میگرن، بر نقص عملکرد میتوکندریایی سلول های مغزی و افزایش استرس های اکسیداتیو و به دنبال آن آسیب های عصبی-عروقی دلالت دارد، در این تحقیق تلاش گردیده تا کارایی کوآنزیم Q10 در پیشگیری سردردهای میگرنی مورد بررسی قرار گیرد.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 112 بیمار با تشخیص میگرن و مراجعه کننده به درمانگاه مغز و اعصاب بیمارستان امام رضا کرمانشاه از فروردین تا شهریور 1397 صورت پذیرفت. بیماران به صورت کاملا تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. برای هر دو گروه پروپرانولول mg 40 تجویز شد. به گروه اول به عنوان گروه مداخله mg 60 در روز CoQ10 در همراهی با درمان پیشگیرانه قبلی تجویز گردید. سپس اختصاصات کمی و کیفی سردردهای میگرنی نظیر تهوع و استفراغ، فوتوفوبی، فونوفوبی، شدت، مدت زمان حمله و فرکانس سردرد از طریق Student's t-test، Mann-Whitney U test و Wilcoxon مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتیجه گرفته شد که میزان تاثیر mg 60 مکمل CoQ10 درکنار mg 40 پروپرانولول روزانه در بیماران دارای سردردهای میگرنی باعث بهبود بیشتر علایم نسبت به دریافت پروپرانولول mg 40 روزانه می شود. در گروه مداخله تهوع و استفراغ، فوتوفوبی و شدت سردرد به طور معناداری نسبت به گروه کنترل بهبود داشته، با این وجود فونوفوبی، فرکانس و مدت زمان حمله سردرد در گروه مداخله تفاوت معناداری با گروه کنترل نداشته است.

    نتیجه گیری:

     اضافه کردن مکمل CoQ10 به رژیم های روتین پروفیلاکسی میگرن، می تواند باعث کاهش شدت سردرد و برخی علایم همراه شود و عارضه جانبی قابل توجهی به همراه ندارد. به این ترتیب Q10 یک انتخاب مناسب در بیمارانی است که به رژیم دارویی استاندارد پاسخ کافی نمی دهند.

    کلیدواژگان: مکمل CoQ10، سردرد، میگرن، تهوع، فونوفوبی، فوتوفوبی، پروپرانولول، استفراغ
  • سوده حامدی، مرضیه هادوی، فرهاد محمدی*، سمیه بهزادی، کوروش سایه میری صفحات 694-704
    زمینه و هدف

    همان طورکه می دانیم ندول های تیرویید رایج هستند، اما بسیاری از آنها خوش خیم هستند و این نشان می دهد که نمونه گیری از تمام ندول ها برای تشخیص خوش خیم بودن زیاد ضرورت ندارد. مقاله مورد نظر با هدف تعیین دقت تشخیصی ویژگی های سونوگرافی برای تشخیص ندول های بدخیم تیرویید در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه فجر شهر ایلام انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیف مقطعی بر روی 122 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه فجر ایلام در مهر 1395 تا دی 1398 انجام شده است. وابستگی ویژگی های سونوگرافی با بدخیمی تیرویید با استفاده از یک آزمون تجزیه و تحلیل چند متغیره، تعیین شد. این خصوصیت سونوگرافی با نتایج سیتولوژی آسپیراسیون با سوزن ظریف مقایسه شد و شاخص های دقت تشخیص برای هر ویژگی سونوگرافی محاسبه شد. این مقاله با استفاده از Chi-square test، Independent samples t‐test، Mann-Whitney U test و Bivariate regression method با استفاده از SPSS software, version 19 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) انجام شد.

    یافته ها:

     داده های این مقاله شامل (6/24%) 30 ندول بدخیم و (4/75%) 92 ندول خوش خیم بود. متغیرهای هیپواکوژنیسیته و میکروکلسیفیکاسیون در سطح خطای 5% ارتباط مثبت و معناداری با بدخیمی تیرویید نشان داد (05/0>P). هیپواکوژنیسیته دارای حساسیت 3/63% و ویژگی 04/67% و میکروکلسیفیکاسیون دارای حساسیت 60% و ویژگی 93/65% بود. وجود حداقل یک ویژگی سونوگرافی مثبت، بالاترین حساسیت (67/86%) را به همراه داشت، درحالی که، وجود هر دو مشخصه دارای ویژگی تقریبا کامل (3/91%) و بالاترین نسبت احتمال مثبت (21/4) بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتیجه این مقاله، حضور متغیرهای میکروکلسیفیکاسیون و هیپواکوژنیسیته مهمترین معیار در پیش بینی بدخیمی تیرویید هستند، و در طبقه بندی TI-RADS نیز قرار گرفته شده اند. بنابراین ندول های دارای اندازه بزرگتر از cm 1 دارای ویژگی سونوگرافی میکروکلسیفیکاسیون و هیپواکوژنیسیته باید تمرکز اصلی ارزیابی های تشخیصی باشند.

    کلیدواژگان: آسپیراسیون سوزن ظریف، هیپواکو، کلسیفیکاسیون ظریف، ندول تیرویید، سونوگرافی
  • کامبیز افتخاری*، آرمن ملکیان طاقی، ندا حبیبی صفحات 705-711
    زمینه و هدف

    خونریزی گوارشی مرتبط با استرس یک عارضه مهم در کودکان بستری در بخش مراقبت ویژه است که می تواند منجر به عوارض جدی و حتی مرگ شود. مطالعات کمی در این زمینه در کودکان صورت گرفته و بیشتر روی بزرگسالان بوده است، این مطالعه جهت ارزیابی فراوانی و ریسک فاکتورهای مرتبط با خونریزی گوارشی در PICU طراحی شد.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت مقطعی در یک بازه زمانی سه ساله (از فروردین 1395 تا فروردین 1398) روی بیماران بستری در PICU بیمارستان بهرامی تهران انجام شد. حداقل حجم نمونه 380 نفر محاسبه شد. اطلاعات دموگرافیک، تشخیص هنگام بستری، بیماری زمینه ای و آزمایشات اولیه در طی 24 ساعت اول بستری ثبت و برای ارزیابی یافته ها از Fisher’s exact test استفاده شد، 05/0P< معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     462 بیمار وارد مطالعه شدند. حدود 58% مرد بودند. 21/42% زن بودند. بیشترین پراکندگی در نمونه هایی که خونریزی گوارشی داشتند، در چند روز اول بعد از بستری اتفاق افتاده بود. بیشترین ارگان درگیر، ریه بود. میانگین سنی 48 ماه بود. مدت بستری به طور متوسط 10 روز بود. حدود 11% کودکان دچار خونریزی گوارشی فوقانی شدند. در روز اول و دوم بستری به ترتیب 21/21% و 12/12% خونریزی گوارشی فوقانی روی داد. 56% به صورت ترشحات Coffee ground، 34% به صورت خون تازه (Fresh) و 10% به صورت ملنا بود. 50% موارد خونریزی گوارشی فوقانی بعد از اینتوباسیون، 24/38% قبل ازاینتوباسیون و فقط 76/11% بعد از اکستوباسیون اتفاق افتاده بود. استفاده از ونتیلاتور، بیماری های ریوی، انعقادی و خونی به طور معناداری در بیماران با خونریزی گوارشی بیشتر دیده شد. (001/0<p) ولی در این گروه ارتباط معناداری با بیماری های قلبی، عصبی، کبدی و کلیوی دیده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     بروز خونریزی گوارشی فوقانی در بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه کودکان خطر جدی می باشد و مهمترین ریسک فاکتور، تهویه مکانیکی می باشد. سایر ریسک فاکتورها، بیماری های ریوی، انعقادی، هماتولوژی و اونکولوژی می باشند. استفاده از مهارکننده های اسید به خصوص H2blocker ها می تواند منجر به کاهش شیوع خونریزی گوارشی فوقانی شود.

    کلیدواژگان: ریسک ‎ فاکتور، خونریزی گوارشی، کودکان
  • سجاد عطایی*، مسعود زینالی، عظیم معتمدفر، مریم مرادی، حسین جعفری مرندی صفحات 712-720
    زمینه و هدف

    کمردرد مزمن (Chronic low back pain, (CLBP از شایعترین اختلالات ستون فقرات می باشد که   80%-65 افراد دیده می شود. دانستن الگوهای نرمال پارامترهای ستون فقرات و لگن در مشخص کردن احتمال بروز CLBP در افراد بسیار کمک کننده می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه در افراد سالم بدون سابقه جراحی و یا اختلالات ستون فقرات، و داشتن رادیوگرافی نرمال از فروردین 1397 تا فروردین 1398 در بیمارستان گلستان اهواز انجام شد. به منظور محاسبه زوایا و ایندکس ها از تمامی افراد، کلیشه رادیولوژی 36 اینچی در حالت ایستاده تهیه شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 50 شرکت کننده شامل (54%)27 مرد و (46%)23 زن با میانگین سنی 5/12±33 سال BMI kg/m2 5/5±25 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از بررسی پارامترهای ستونی و لگنی مشخص شد که، Pelvic incidence, (PI) به طور معناداری در زنان بیشتر از مردان می باشد (02/0=P). همچنین مشخص شد با افزایش سن میزان PI نیز افزایش پیدا می کند (043/0=P). به طوری که در افراد بالای 60 سال میزان PI به طرز معناداری از سایر افراد بالاتر است (05/0>P). در ادامه آنالیزهای بیشتر نشان داد که BMI، تاثیر مستقیمی بر میزان TK و (03/0=P) و LL (04/0=P) دارد. به طوری که بیشترین میزان LL و TK در افراد دارای BMI Kg/m2 9/34-30 دیده شد.

    نتیجه گیری:

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که ایندکس های ستون فقرات و لگن تاثیر مهمی در بروز CLBP دارند. بر این اساس، بررسی این پارامترها در افراد بدون علامت به خصوص در سنین بالاتر شدیدا توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، لگن، ساژیتال
  • مهدی قباخلو*، حمیدرضا قاسمی بصیر، احمد جاهداری، الناز عطایی، علی سعادتمند صفحات 721-728
    زمینه و هدف

    متاپلازی در معده یکی از ضایعات پیش بدخیم بافت معده محسوب می شود. تشخیص به موقع ضایعات در جلوگیری از پیشرفت ضایعات بدخیم امکان پذیر است. ازاین رو این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع و ریسک فاکتورهای متاپلازی روده ای در بیماران مبتلا به سوء هاضمه انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی-تحلیلی از فروردین 1398 تا اسفند 1399 بر روی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی، شهر همدان انجام شد. در مجموع 250 بیمار بالای 16 سال که حداقل بیش از سه ماه از علایم دیس پپسی شکایت داشتند وارد مطالعه شدند. برای بیماران معاینه، انجام آندوسکوپی به همراه تکمیل پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای متاپلازی انجام شد.

    یافته ها: 

    در بررسی، با سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، مصرف سیگار، الکل، نمک زیاد، لبنیات و رژیم غذایی پرنیترات ارتباط معناداری دیده نشد. زخم معده (84%) و پان گاستریت (4/40%) شایعترین موارد در نتایج آندوسکوپی بود و تعداد بیماران زن با درد اپی گاستر حدود 14% از بیماران مرد بیشتر دیده شد. زخم معده ارتباط معناداری با جنسیت داشت و 12% زخم معده در مردان بیشتر از زنان بود (014/0=P). همچنین ارتباط معناداری بین وجود هلیکوباکترپیلوری و شدت کلونیزاسیون آن با متاپلازی روده مشاهده نشد (230/0=P).

    نتیجه گیری:

     در این مطالعه ارتباط معناداری بین وجود هلیکوباکترپیلوری و شدت کلونیزاسیون آن به طور همزمان با متاپلازی روده مشاهده نشد. همچنین به غیر از دو عامل افزایش سن و نوع جنسیت، عوامل خطرزای جدی برای بیماری متاپلازی روده دیده نشد.

    کلیدواژگان: دیس پپسی، آندوسکوپی، متاپلازی
  • الهام تابش*، زهرا ایروانی، محمد جعفری، مریم سهیلی پور، محمدجواد طراحی صفحات 729-736
    زمینه و هدف

    خونریزی گوارشی از پیامدهای کووید-19 است که با افزایش مدت بستری و مرگ ومیر بیماران همراه می باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع یافته های آندوسکوپی و Outcome خونریزی گوارشی در بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، از بین 5800 بیمار که از شهریور تا آذر 1399 به علت ابتلا به کووید-19 در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان بستری شدند، 87 بیمار که به علت خونریزی گوارشی فوقانی تحت آندوسکوپی قرار گرفتند، انتخاب و بررسی شدند. مشخصات دموگرافیک، بیماری های زمینه ای، مصرف داروهای ضدانعقاد، یافته های آزمایشگاهی و سرانجام بیماری برحسب یافته های آندوسکوپی موردبررسی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:

     براساس نتایج حاصله، بیماران دارای ضایعه آندوسکوپی میانگین سنی بالاتر (041/0=P)، درصد اشباع اکسیژن خون پایین تر (028/0=P) و شدت خونریزی بالاتری (018/0=P) داشته اند. فراوانی مصرف داروهای ضدانعقادی در گروه با نتیجه آندوسکوپی غیرنرمال بالاتر ولی غیرمعنادار بود. سطح هموگلوبین، پلاکت، لنفوسیت و CRP در گروه آندوسکوپی نرمال و سطح NLR، LDH و دی دایمر در گروه غیرنرمال بالاتر بود (050/0<P). سه نفر (55/11%) از گروه با آندوسکوپی نرمال و 18 نفر (5/29%) از گروه آندوسکوپی غیرنرمال فوت نمودند ولی فراوانی فوت بین دو گروه اختلاف معنا دار نداشت (070/0=P).

    نتیجه گیری:

     یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بیماران کوویدی مبتلا به خونریزی گوارشی فوقانی که دارای ضایعه آندوسکوپی بوده اند در برخی ویژگی ها مانند سن، شدت خونریزی و درصد اشباع اکسیژن خون با بیماران با آندوسکوپی نرمال، اختلاف معنا دار داشته اند. همچنین فراوانی بروز مرگ ومیر در بیماران دارای ضایعه آندوسکوپی نسبتا بالاتر بود.

    کلیدواژگان: کووید-19، آندوسکوپی، خونریزی گوارشی
  • مهران کوچک*، نیلوفر طاهرپور، میرمحمد میری، روجا اسدپور، فاطمه ایل بیگی، سید پوژیا شجاعی، محمد سیستانی زاد صفحات 737-745
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا یک عامل خطر مهم و قابل کنترل برای بیماری های قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه و بیماری های عروق محیطی محسوب می شود. هدف از مطالعه حال حاضر تعیین میزان آگاهی بیماران مبتلا به سکته مغزی خونریزی دهنده نسبت به کنترل فشارخون و ارایه راهکارهایی جهت ارتقا سطح آگاهی بیماران بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه مقطعی-توصیفی می باشد که با هدف ارزیابی آگاهی بیماران مبتلا به سکته مغزی خونریزی دهنده نسبت به مصرف داروهای ضد فشارخون انجام شد. جامعه مورد مطالعه در این طرح شامل تمام بیماران مبتلا به سکته مغزی خونریزی دهنده، بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام حسین (ع) شهر تهران در بازه زمانی شهریور تا اسفند 1399 بودند. اطلاعات مرتبط با آگاهی از فشارخون و مصرف داروها توسط محقق و با روش ارتباط مستقیم با بیمار یا همراه بیمار تکمیل گردید. در این پژوهش، 17 نفر از مبتلایان سکته مغزی خونریزی دهنده متعاقب بیماری پرفشاری خون در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام حسین (ع) شهر تهران وارد مطالعه شدند. میزان تبعیت صحیح از درمان در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه موریسکی بررسی گردید.

    یافته ها:

     در این مطالعه میانه سنی بیماران 67 سال بوده است که 10 نفر (82/58%) زن بودند. میانه فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در بدو ورود 170 و mmHg 95 بود. چهار نفر (53/23%) از وجود این بیماری در خود آگاهی نداشتند. از 13 نفری که از بیماری پرفشاری خون خود آگاه بودند، 11 نفر (71/64%) تحت نظر پزشک بودند. اما هفت نفر (64/63%) با وجود اینکه تحت نظر پزشک بودند و تبعیت از درمان مطلوبی داشتند، فشار خون کنترل شده نداشتند که منجر به فوت شده است.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه هشداری برای بیماران و پرسنل بهداشتی به منظور توجه بیشتر به کنترل فشارخون می باشد. همچنین آموزش افراد جامعه و نیز کادر بهداشتی در زمینه اهمیت تشخیص به موقع و درمان دقیق پرفشاری خون به شدت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: فشارخون، سکته مغزی خونریزی دهنده، بخش مراقبت های ویژه، آگاهی بیمار
  • بتول السادات موسوی فرد*، سمانه صادقی، مهرداد شهسواری پور صفحات 746-754
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه، مقایسه بالینی لیزر کم توان بر میزان ریلپس دندان ها می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 14 بیمار (11 زن و سه مرد) در بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی کرمان از فروردین 1396 تا خرداد 1397 که تحت درمان بدون کشیدن دندان توسط سیستم   inch 022/0 MBT و آماده برای باز کردن ارتودنسی ثابت بودند انجام شد. بیماران به دو گروه هفت تایی تقسیم شدند. گروه اول، درمان با لیزر کم توان Ga-Al-As با طول موج nm810، دانسیته انرژی تقریبا معادل J/cm2 7/35 مناسب با شدت mv 200 به صورت ممتد و گروه دوم، کنترل. در کلیه بیماران قالب گیری از فک بالا با آلژینات بلافاصله، چهار، پنج و شش ماه پس از درمان انجام و کست مطالعه فراهم گردید. Little irregularity index برای دندان های قدامی بالا با استفاده از کولیس دیجیتال با تقریب 01/0 اندازه گیری شد. از Reapeated measure ANOVA و Student's t-test استفاده شد. سطح معناداری در آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     Irregularity index در گروه کنترل در مقایسه با گروه لیزر، پنج و شش ماه پس از درمان ارتودنسی افزایش معنادار یافت. در گروه کنترل در همه زمان ها به غیر از بازه زمانی پنج تا شش ماه پس از درمان تفاوت معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه، لیزر کم توان یک روش غیرتهاجمی مناسب در کاهش ریلپس پس از درمان ارتودنسی بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: لیزر کم توان، ریلپس، ریتنشن
  • محمد بختیار حسام شریعتی، فهیمه رجبی*، احسان متوسل صفحات 755-759
    زمینه و هدف

    یکی از شایعترین ناهنجاری های دستگاه کلیوی، سیستم جمع آوری دوتایی است. آگاهی به واریاسیون ها و اختلالات آناتومیک قبل از اعمال جراحی می تواند پروسیجر جراحی را برای جراح هموارتر کرده و مانع از ایجاد اشتباهات ناخواسته گردد.

    معرفی بیمار:

     گزارش ما در این مقاله در مورد دختر بچه ای است که به علت درد پهلو به مرکز ام آر آی بیمارستان بعثت سنندج در تاریخ آذر 1398 مراجعه کرده بود و پس از تصویربرداری شکمی، علایم از ناهنجاری سیستم جمع آوری دو تایی از نوع لگنچه کلیه شکافته مشخص شد و این ادغام ناقص منجر به ایجاد انواع کامل یا ناقص سیستم جمع آوری کلیوی می شود. شیوع این ناهنجاری بیشتر به صورت یک طرفه است، اما در گزارش ما این مورد ناهنجاری مجاری ادراری به صورت دو طرفه بود.

    نتیجه گیری: 

    با این حال، از آنجا که کلیه های دوبلکس اغلب بدون علامت هستند و بنابراین عمدتا در بیمارانی به صورت تصادفی تشخیص داده می شود، میزان واقعی بیماران علامت دار احتمالا کمتر است.

    کلیدواژگان: ناهنجاری ها، کلیه، میزنای
|
  • Reza Saeidi*, Ali Saeidi, Azri Izanloo, Mehdi Hosseini Pages 681-685

    Neonatal hyperbilirubinemia occurs in 60-80% newborns in the first few days of birth, in most cases, jaundice is physiologic and usually improves without treatment. Bloodletting is the withdrawal of blood from a patient to prevent or cure illness and disease. Recently the Bloodletting is one of the common treatments for neonatal jaundice. In this review study, we have evaluated medical articles and narrative books (hadiths) for the application of this method in neonatal jaundice. In this systematic review we evaluated PubMed databases, Cochrane, Google Scholar, collaboration library, SID, Magiran, and narrative books (hadiths) with the subject of cupping and Bloodletting were included in the study 1983 and September 2019. In this study, all of articles with the title “Bloodletting“, "cupping" and “Wet cupping”, “Dry cupping”, “Air trapping”, “Scarification”, “Hejamat”, “ear cupping” and the abstracts of the articles presented in the conferences were studied. Then, in the evaluation stage of the articles, all the studies unrelated to the issue were excluded from the research. Also, in this study, all Shia and Sunni hadith sources and the Holy Qur'an were evaluated. The evaluation of hadiths was carried out by Jama Al-Ahadith software, which is a collection of Shia and Sunni hadith books. We assessed 1120 articles related to Bloodletting, none of which were related to neonatal jaundice and Bloodletting. Cupping is a therapeutic method that dates back thousands of years. Bloodletting by scarification was an accepted practice in Ancient Egypt. In Greece, bloodletting was in use in the 5th century BC. "Bleeding" a patient to health was modeled on the process of menstruation. During the Roman Empire, the Greek physician Galen, who subscribed to the teachings of Hippocrates, advocated physician-initiated bloodletting. The popularity of bloodletting was reinforced by the ideas of Galen. In our study in Shiite and Sunni narrations, only two narrations recommended infant Bloodletting after four months just for prevention. According to our finding there is no article or narration that recommended Bloodletting for neonatal jaundice.

    Keywords: bloodletting, jaundice, newborn
  • Hadi Gharebaghian, Azar Ghasemi, Elaheh Hoseinpour* Pages 686-693
    Background

    Migraine is a recurrent disease which its definitive mechanism is still unknown. Thus mitochondrial dysfunction and neurovascular damage are two hypothetical underlying mechanisms for migraine headaches. The effectiveness of some possibly effective compounds such a CoQ10 has been studied. In this study, we evaluated the efficacy of coenzyme Q10 in migraine headache prophylaxis.

    Methods

    This study was performed as a double-blinded randomized clinical trial on 112 patients with a diagnosis of migraine who were referred to the Neurology Clinic of Imam Reza Hospital in Kermanshah from March to September 2018. Then the patients were randomly divided into two equal groups (control and intervention). Both groups received propranolol 20 mg twice daily (totally 40 mg/d). The intervention group was treated by CoQ10 60 mg once daily, additionally. Finally, the quantitative and qualitative characteristics of migraine headaches such as nausea and vomiting, photophobia, phonophobia, severity, frequency and duration of attacks were evaluated by Student's t-test, Mann-Whitney U test and Wilcoxon tests.

    Results

    At the end, it was concluded that CoQ10 supplement of 60 mg daily with propranolol 40 mg daily in patients with migraine headaches improves symptoms more than receiving propranolol 40 mg alone. The results also showed that in the intervention group, nausea and vomiting, photophobia and the severity of headache in patients significantly improved compared to the control group (P values of 0.001, 0.114 and 0.001, respectively). However, the symptoms of phonophobia, frequency and duration of headache attack in the intervention group were not significantly different from the control group (P values were 0.062, 0.853 and 0.106, respectively).

    Conclusion

    In conclusion considering the main goal of this study, consumption of CoQ10 60 mg daily with propranolol 40 mg daily significantly improves symptoms such as nausea and vomiting, photophobia and severe headache compared to propranolol 40 mg daily. In conclusion, CoQ10 is a suitable choice in patients who do not respond adequately to the standard drug regimen.

    Keywords: coenzyme Q10, headache, migraine, nausea, phonophobia, photophobia, propranolol, vomiting
  • Soudeh Hamedi, Marzieh Hadavi, Farhad Mohammadi*, Somayeh Behzadi, Kourosh Sayehmiri Pages 694-704
    Background

    As we know, thyroid nodules are common, but many of them are benign, and this shows that sampling of nodules is not necessary to diagnose benignity.The aim of this article was to determine the diagnostic accuracy of ultrasound features for diagnosing malignant thyroid nodules in patients referred to Fajr infirmary in Ilam.

    Methods

    This descriptive-cross-sectional study was conducted on 122 patients referred to Fajr Ilam Clinic in October 2015 to January 2018.Clinical characteristics such as age, gender, BMI and history of underlying thyroid diseases and Hashimoto's thyroiditis were collected with the help of a questionnaire.The dependence of ultrasound characteristics with thyroid malignancy was determined using a multivariate analysis test. This ultrasound feature was compared with the results of fine needle aspiration cytology and the diagnostic accuracy indices were calculated for each ultrasound feature.This article was conducted using statistical tests, chi-square, independent t-test, Mann-Whitney test, and bivariate logistic regression using Spss software.

    Results

    The study sample included of 30(24.6%) malignant and 92(75.4%) benign nodules. Hypoechogenicity and microcalcification showed statistically significant positive associations with thyroid malignancy (P<0.05).Also, according to Fisher's exact test, 7% and 20% of men had benign and malignant nodules, and 86% and 80% of women had benign and malignant nodules, respectively. But there was no statistically significant difference between the two groups (P>0.05). Hypoechogenicity had 63.3% sensitivity and 67.04% specificity, microcalcification had 60% sensitivity and 65.93% specificity. Having at least one good sonographic feature resulted in the highest sensitivity (86.67%), while the presence of both features had almost perfect specificity (91.3%) and the highest positive likelihood ratio (4.21).

    Conclusion

    According to the results of this article, the presence of Microcalcification variables and Hypoechogenicity are the most important criteria in predicting thyroid malignancy, and they are Locate in the TI-RADS grading. Therefore, nodules larger than 1 cm in size with the characteristics of microcalcification and homogeneity ultrasound should be the main focus of diagnostic evaluations.

    Keywords: FNA, hypoechogenicity, micro calcification, thyroid nodule, ultrasound
  • Kambiz Eftekhari*, Armen Malekiantaghi, Neda Habibi Pages 705-711
    Background

    Gastrointestinal bleeding (GIB) associated with stress is an important complication in critically ill children admitted to the Intensive care unit (ICU), which can lead to serious complications and in some cases death. Only a limited number of studies have been conducted on the risk factors of gastrointestinal bleeding in Pediatric Intensive care unit (PICU), most studies have been conducted in the adults and neonates, therefore, the aim of this study was to evaluate the frequency of risk factors related to gastrointestinal bleeding in children admitted to the PICU.

    Methods

    This was a cross-sectional study. In this study, in a period of three years from (March 2016 to March 2019), all patients admitted to the PICU of Tehran Bahrami Children's Hospital were examined. The sample size was calculated 380. Demographic information, diagnosis during hospitalization, underlying disease, and initial tests during the first 24 hours of hospitalization were recorded in the checklist. To evaluate the demographic findings between patients with and without UGIB, chi-square and Fisher tests were used. A p-value of less than 0.05 was considered significant.

    Results

    462 patients were studied, of which about (58%) were male. The mean age of the samples was 48 months and the average length of hospital stay in PICU was ten days. In general, (21.21%) of patients had gastrointestinal bleeding on the first day and (12.12%) on the second day of hospitalization. Gastrointestinal bleeding occurred in 50 patients (10.82%). Use of ventilator, pulmonary diseases, coagulation and blood diseases were significantly more common in patients with gastrointestinal bleeding than in children without gastrointestinal bleeding. Cardiac, neurological, hepatic, and renal disease were not significantly different in patients with gastrointestinal bleeding compared to children without gastrointestinal bleeding.

    Conclusion

    The occurrence of gastrointestinal bleeding in critically ill patients admitted to the PICU is a serious risk. The most important risk factor for upper gastrointestinal bleeding is mechanical ventilation. Other risk factors of gastrointestinal bleeding are lung disease, coagulation diseases, hematologic and oncologic disease.

    Keywords: gastrointestinal bleeding, pediatrics, risk factor
  • Sajad Ataei*, Masoud Zeinali, Azim Motamedfar, Maryam Moradi, Hossein Jafari Marandi Pages 712-720
    Background

    Chronic low back pain (CLBP) is one of the most common spine disorders, which is seen in 65-80% of people. Knowing the normal patterns of spine and pelvic parameters is very helpful in determining the susceptible subjects for CLBP.

    Methods

    This study was conducted in healthy people during April 2017 until April 2018 in Golestan hospital of Ahvaz. Inclusion criteria include; Age group 20-65 years, no history of surgery, spine disorders, and having normal radiographs were performed. People who have complained of back pain in the last three months, neuromuscular disease, lumbosacral anomalies, kyphosis and obvious scoliosis, history of spine surgery and vertebral fracture, were excluded. A 36-inch radiology stereotype was prepared in the standing position. Pelvic and spine parameters that were investigated in this research included the following, Pelvic incidence, Pelvic tilt, Sagittal Vertical Axis, T9 Sagittal Angle, Thoracic Kyphosis, Lumbar Lordosis, and Sacral Slope. All data were analyzed with SPSS software, version 24 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA).

    Results

    50 participants including 27(54%) men and 23(46%) women with an average age of 33±12.5 years and BMI of 25±5.5 kg/m2 were examined. After examining the vertebral and pelvic parameters, it was found that PI is significantly higher in women than in men (P=0.02). It was also found that with increasing age, the amount of Pelvic incidence also increases (P=0.043), so that in people over 60 years of age, the amount of pelvic incidence is significantly higher than other people (P<0.05). Further analyzes showed that BMI has a direct effect on the amount of Thoracic Kyphosis (P=0.03) and Lumbar Lordosis (P=0.04). Thus, the highest amount of Lumbar Lordosis and Thoracic Kyphosis was seen in people with BMI 30-34.9 Kg/m2.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that spine and pelvis indices have an important effect on the occurrence of CLBP. Hence, it is highly recommended to check these parameters in asymptomatic people, especially in older people.

    Keywords: low back pain, pelvis, sagittal
  • Mehdi Ghobakhlou*, Hamidreza Ghasemi Basir, Ahmad Jahdari, Elnaz Ataei, Ali Saadatmand Pages 721-728
    Background

    Intestinal metaplasia in the stomach is one of the precancerous lesions of gastric tissue. If the lesions are diagnosed early before invasive cancer develops, it is possible to prevent the progression to malignant lesions. Therefore, this study was performed to evaluate the prevalence and risk factors of intestinal metaplasia in patients with dyspepsia.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on patients who were referred to Shahid Beheshti Hospital in Hamadan, Iran from the beginning of 2019 to the end of 2020. A total of 250 patients over 16 years of age who complained of dyspepsia for at least more than three months were included in the study. Examination was performed for patients along with the completion of a pre-designed questionnaire including demographic information and metaplasia risk factors. Also, endoscopy and biopsy specimen of gastric mucosa were performed for histological examination. Finally, the data were analyzed using SPSS software version 16 with related statistical tests.

    Results

     There was no significant relationship between job type, level of education, marital status and family history of gastric cancer, smoking, alcohol, high salt, dairy products and high-nitrate diet with the disease. There was a significant relationship between body mass index and the presence of intestinal metaplasia in men (P=0.032). The average age of men with metaplasia was about 13 years older than those without the disease. Also gastric ulcer (84%) and pan gastritis (40.4%) were the most common cases in endoscopic results. The number of female patients with epigastric pain was about 14% higher than male patients. Gastric ulcer was significantly associated with gender, with about 12% more gastric ulcers observed in men than women (P=0.014). Also, no significant relationship was observed between the presence of Helicobacter pylori and the severity of its colonization with intestinal metaplasia. (P=0.230)

    Conclusion

    In this study, no significant relationship was observed between the presence of Helicobacter pylori and the severity of its colonization simultaneously with intestinal metaplasia. Apart from the two factors of increasing age and type of sex, no serious risk factors for intestinal metaplasia were seen.

    Keywords: dyspepsia, endoscopy, metaplasia
  • Elham Tabesh*, Zahra Iravani, Mohammad Jafari, Maryam Soheilipour, MohammadJavad Tarrahi Pages 729-736
    Background

    Gastrointestinal bleeding is one of the consequences of COVID-19, which is associated with increased hospitalization and patient mortality. This study was conducted to determine the prevalence of endoscopic findings and the outcome of gastrointestinal bleeding in patients with COVID-19 who were hospitalized from September to December 2019 in Al-Zahra Hospital, Isfahan.

    Methods

    In this cross-sectional study, out of 5800 patients who were admitted to Al-Zahra Hospital in Isfahan from September to December 2019 due to COVID-19 (according to the positive PCR test result), 87 patients who underwent endoscopy due to upper gastrointestinal bleeding by a skilled gastroenterologist, were selected and studied. Demographic characteristics, underlying diseases, use of anticoagulants, and laboratory findings were studied and evaluated and finally, the disease was evaluated and compared based on endoscopic findings.

    Results

    Based on the results obtained from this research, the patients with endoscopic lesions had higher average age (P=0.041), lower blood oxygen saturation percentage (P=0.028), and higher bleeding intensity (P=0.018). The frequency of using anticoagulant drugs in the group whose endoscopy results were abnormal was higher but insignificant. Hemoglobin, platelet, lymphocyte, and CRP levels were higher in the group whose endoscopy was normal, and NLR, LDH, and D-dimer levels were higher in the group whose endoscopy was abnormal (P<0.050). Three people (11.55%) from the group with normal endoscopy and 18 people (29.5%) from the group with abnormal endoscopy died, but the frequency of death was not significantly different between the two groups (P=0.070).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the COVID patients with upper gastrointestinal bleeding who had endoscopic lesions had significant differences in some characteristics such as age, bleeding intensity, and blood oxygen saturation percentage with patients with normal endoscopy. Also, the frequency of death in patients with endoscopic lesions was relatively higher. Therefore, COVID patients with gastrointestinal bleeding should undergo endoscopy as soon as possible and necessary measures should be taken to control and prevent gastrointestinal bleeding.

    Keywords: COVID-19, endoscopy, gastrointestinal hemorrhage
  • Mehran Kouchek*, Niloufar Taherpour, Mirmohammad Miri, Roja Asadpour, Fatemeh Ilbeygi, Seyed Pouzhia Shojaei, Mohammad Sistanizad Pages 737-745
    Background

    Hypertension is an important and controllable risk factor for heart diseases, stroke, renal failure and peripheral vascular disease. The aim of this study was to determine the level of awareness of patients with hemorrhagic stroke to control blood pressure and to provide solutions to improve patients’ awareness.

    Methods

    This study is a descriptive cross-sectional study that was conducted to evaluate the knowledge of patients with hemorrhagic stroke about the use of antihypertensives. The study population consists of all patients with hemorrhagic stroke, who were admitted to the intensive care unit of Imam Hossein Hospital in Tehran from September 2020 to March 2021. Data related to blood pressure awareness and drug history was completed by the researcher through the method of direct contact with the patients or their relatives. In this study, 17 patients diagnosed with hemorrhagic stroke due to hypertension who were admitted to the intensive care unit of Imam Hossein Hospital in Tehran, were included. The extent of the exact treatment adherence was assessed using the Morisky questionnaire.

    Results

    In this study, the median of patients age was 67 and 10 (58.82%) of them were women. The median systolic and diastolic blood pressures were 170 and 95 mmHg on admission. 4(23.53%) subjects were not aware of the disease. Out of 13 people who were aware of their hypertension, 11(64.71%) were under the supervision of a physician. However, 7(63.64%) of the subjects, despite being under the supervision of a physician and acceptable drug adherence, did not have controlled blood pressure and expired.

    Conclusion

    This study is a warning for patients and health care providers to pay more attention to blood pressure control. Furthermore, educating the community as well as medical staff about the importance of timely diagnosis and accurate treatment of hypertension is highly recommended.

    Keywords: blood pressure, hemorrhagic stroke, intensive care unit, awareness
  • Batoolalsadat Mousavi Fard*, Samaneh Sadeghi, Mehrdad Shahsavaripour Pages 746-754
    Background

    The purpose of this article was comparing the clinical effectiveness of low-level laser therapy (LLLT) in reducing relapse.

    Methods

    In this clinical trial study 14 patients (11 females and three males) who were under non-extraction treatment (MBT 022 slot) and at the finishing stage of orthodontic treatment at Orthodontics Department of Kerman Dental Faculty from April 2016 to June 2017 participated. Treatment time was two year and the patients at the finishing stage of orthodontic treatment were divided into two groups (RCT code IRCT2017053034061N1). Group 1 (study) were treated with a low-level Gallium aluminum-arsenide diode laser and group 2: control. The exclusion criteria involved patients who consumed medicine that interrupted bone metabolism and those with conditions for which laser therapy could be contraindicated. The laser apparatus emitted a wavelength of 810 nm about 50 seconds and operated with maximum power of 200 MW in continuous wave mode (200 mW, 50 seconds radiation to mesiolingual, mesiobuccal, distolingual and distobuccal surfaces, 35.7 J/cm2). An alginate impression was made from maxillary arch for all patients immediately, four, five and six months after removing the orthodontic archwire and braces and study casts were prepared. The little irregularity index of anterior maxillary arch was measured on the dental casts, with a 0.01 mm precision digital caliper. Intergroup comparisons were performed with Student's t-test and repeated measure ANOVA was perform to compare measurements among groups in different times. The significance level was considered at P<0.05.

    Results

    There was significant difference among the irregularity index at five and six months after orthodontic treatment between two groups (P<0.05). In the control group except between five and six months after treatment, there was significant difference in irregularity index. The relapse was higher immediately and after four months in the laser group compared to other sequences (P=0.0001).

    Conclusion

    Sample showed that Low-level laser therapy (LLLT) is a non invasive method for reducing relapse after orthodontic treatment.

    Keywords: low-level laser therapy, relapse, retention
  • Mohammad Bakhtiar Hesam Shariati, Fahimeh Rajabi*, Ehsan Motavasel Pages 755-759
    Background

    Congenital malformations of the kidney and urinary tracts happen in 3-6 per 1000 live births and these abnormalities are the reason, for (ESRD) in children and also the reason for subsequent kidney problems such as kidney stones, infections and hypertension in adulthood. One of the most common anomalies of the renal system is the double collecting system. Knowledge of anatomical variations and disorders before surgery can make the surgical procedure smoother for the surgeon and prevent unwanted mistakes. Imaging through radiology, computed tomography, and MRI is the best way to diagnose early, follow-up, and planning for surgery, diagnosis of complications and extra kidney abnormalities.

    Case Presentation

    Our report in this article is about four years old girl who went to the MRA center of Baath Hospital in Sanandaj due to flank pain in December 2019. After abdominal imaging, signs of an abnormality of the double collecting system were revealed. Abdominal and pelvic ultrasound revealed abnormalities of the UVJ, and the distal part of the right urethral duct was approximately 2 mm in size. Also, the anterior-posterior diameter of the right renal pelvis was reported to be 2 mm and the upper calyx of the right kidney was quite dilated. This incomplete integration leads to complete or incomplete forms of the renal collecting system. The prevalence of this anomaly is also mostly unilateral, but our report, in this case, is about bilateral ureters.

    Conclusion

    We reported a rare case of bilateral Y-shaped bifid ureter, that's in this kind of anomaly 2, pyelocaliceal systems connect at the junction of the ureter to pelvic (bifid pelvis), and this abnormality was accidentally detected on ultrasound and MRI examinations. However, since duplex kidneys are often asymptomatic and therefore mainly diagnosed incidentally in patients, the actual number of patients with symptoms is probably lower.

    Keywords: abnormalities, kidney, ureter